Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Apple MacBook
- Videós, mozgóképes topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Milyen notebookot vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Röviden ismertetem eddigi tapasztalataim a popcorn készítő átépítéséről.
paljoc említette, hogy kezdetekben ő is próbálkozott a technikával, de ízre elég üres volt a végeredmény. Ezt az első saját pörkölés esetén én is tapasztaltam, valószínűleg a folyamat túl gyors lefolyása eredményezi (3-4 perc). Innen indult az átépítés gondolata, melyhez nagyon sok segítséget nyújtott Keresztapper. Az átépítéshez szükséges egy kis (mikro)elektronikai alapismeret (édesapám szerencsére viszi ezt a részét), illetve pár szerszám: forrasztópáka, komolyabb csavarhúzó készlet, fúró, kézi vagy gépi reszelő/csiszoló.
Én a fűtőszál szabályozását tűztem ki célul. Ehhez első lépésként megrendeltem EZT a triac szabályzót. Beépítésnél tessék vele vigyázni, elég gyenge konstrukció, el is törtem a potit (szerencsére az is egyszerűen pótolható).
Célszerű egy kis dobozban elhelyezni a később ismertetésre kerülő alkatrészekkel együtt, hűtés biztosításával. Erre a legalkalmasabb egy használt számítógép tápegység (akár 120W-os is lehet, elég, ~1500 Ft). ITT bemutatják miként lehet önmagában működésre bírni.
Vettem még két kapcsolót is, egyikkel magát a tápot kapcsolom, másikkal a fűtőszálat külön, ~500 Ft. Nálam kicsit módosult a terv, mert elfüstölt a számítógép tápegység, így abból csak a ventilátor és a doboz került végül felhasználásra. A ventilátort egy otthon elfekvő 12V-os tápegységről tápláltuk meg, mely bekerült a dobozba.
A komolyabb csavarhúzó készlet a popcorn készítő megbontásához kell (Silvercrest, Lidl). Őszintén szólva nem is tudom milyen típusú a csavar (nem Philips), háromszög alakú a közepe. Na részünkről ezután jött a tanakodás, hogy miként lehet külön venni a ventilátor és a fűtőszál áramkörét. A lényeg, hogy nem lehet úgy megoldani, hogy a ventilátort ne kelljen külön megtáplálni. Rámértünk, 19-20V váltakozót kap. Szerencsére ilyen is akadt kéznél, de alkalmas még használt, vagy utángyártott notebook tápegység is erre a célra, ~1700 Ft. Lehetne még külön szabályozni a ventilátort is, de arra most sem időt, sem pénzt nem kívánok fordítani, mert időközben elkezdtem előkészíteni a Fluid Bed Roaster projektet.
Most itt tartunk, szombaton tervezzük befejezni a kis pörkölőt. Majd megkérem édesapámat, hogy egy skiccet készítsen a kapcsolásról. A hőmérséklet mérésére IKEA húshőmérőt fogok használni.A projekt forrásigénye:
használt popcorn készítő: ~5.500,- Ft
triac: ~500,- Ft
használt számítógép tápegység: 1.500,- Ft
kapcsolók: ~500,- Ft
20V AC tápegység: ~1.700,- Ft
húshőmérő: 1.500,- Ft
+ egyéb kellékek, szerelékekSzumma: ~12.000,- Ft
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 12 Mini 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Poco x7 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4243, 100% Akksi
- Apple iPhone 14 Pro Max / Kártyafüggetlen / 256GB / 12Hó Garancia / 87% akku
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest