- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
m0h0senator
őstag
válasz
Carlytoo #5499 üzenetére
Megnéztem kíváncsiságból. Nekem 2016 februárjában volt a proci 95K lap 125K ram 40K. Most váltanék és maradnék a 6 magosoknál akkor a lap lenne: 96K (asus sabertooth mark1) proci meg: 7800x 112K. és a ram 40K. Szóval nagyjából ugyanott lennék csak frissebb rendszerrel.
-
Carlytoo
senior tag
válasz
m0h0senator #5497 üzenetére
Bocsi, hogy új hozzászólásban, de lejárt az időm. Szeretek tervezgetni és bár én nem értek hozzá, úgy mint itt jó néhányan, de egyenlőre úgy érzem, hogy ezzel az X99-el jobb ár/teljesítmény arányú rendszert sikerült kifognom.
-
Carlytoo
senior tag
válasz
m0h0senator #5497 üzenetére
Ja, hát ha nem azon kellene gondolkodnom, hogy most kiadjam-e érte azt a pluszt, akkor nem érdekelne a hőfok.
Hol elérhető ez? A 2066-os topikban? Megnézném.
-
m0h0senator
őstag
válasz
Carlytoo #5496 üzenetére
pont ffodi rakott ki egy sikeres delid hőfokokat egy 5ghz-n járó 7820X-ről. Azért elfogadnám. A lapok vrm részét kell hűteni és sztem sok baj nincs, leszamáítva h a procik nem forrasztottak de arra meg ott a delid.
A hőfokok teljesen jók sztem játék és render alatt is.
-
Carlytoo
senior tag
-
Carlytoo
senior tag
válasz
m0h0senator #5493 üzenetére
Most játékok alatt nem melegebb 65-nél. Szóval ez így még talán tartható. Konvertálás alatt pedig 73-74. Ezzel mostmár megbarátkozok. Ez még talán nem az-az elbaszott rendszer, mint a LGA 2066.
-
m0h0senator
őstag
válasz
Carlytoo #5491 üzenetére
Nagyon hasonló a procink főleg tuning terén. Enyém is 1,3+V-ot kér a 4,5 ghz-hez viszont ahogy írták az a 100mhz nem oszt nem szoroz. Így nekem 1,27V-ot kap hűvösebb is (mondjuk túlnyomó részt csak játszom) de szvsz nincs értelme nyúzni azért a +100 ért.
+ ahogy subaruwrc írta mindennapi használatra jobb ha kicsit visszaveszünk a kiélezett tuningból a stabilitás miatt.
-
Carlytoo
senior tag
Nem tudom hogyan és ez egyáltalán lehetséges-e, de a proci csak felment 4,5 Ghz-re. 1,32 Vcore mellett stabil. Intel burn teszt kicsit magas hőfokot eredményezett : 86-89 °C. Aida64 pedig, csak 73-75 °C. Elvileg, ha tartósan nincs 80 felett az kényelmes neki. Szerintetek hagyjam így, vagy inkább kössek kompromisszumot a hőfok csökkentésére?
-
Rasiel
senior tag
Hali!
Lenne egy kérdésem:
VPP Voltage-t mennyire érdemes piszkálni 3000 MHz-en futó RAM-ok esetén? A default 2,5V 2133 MHz-en.Előre is köszöntem, ha valaki válaszol rá!
-
Carlytoo
senior tag
UPDATE:
Megvan az 5820K. Már békén hagyom egy kicsit és nem tesztelgetem tovább. Ma egész nap ezen csüngtem.
1.29-en stabil 4,4 Ghz. Itt meg is áll. 1.38V kellene a stabil 4,5-höz, de esélytelen, hogy annyin járassam. Másfél órás IBT alatt 68 °C 1.29 / 4,4-en. Utána még kapott egy 1 órás Aida64 CPU+FPU+Cache tesztet. Játszogattam vele és elég szépen fut. Magonként azt a 100 Mhz-et meg már lesz@rom.
Eddig 7700K játék I7-em volt. Oké, meg minden, de most a konvertálásnál egy film volt a 7700K-nak 15 perc. Ugyanazt a filmet ezzel konvertálva 9 percre rövidült az idő.
BF1-ben (csak, hogy játékot is említsek) 90-95%-ban - valamikor elérte a 100-at is- ment a 7700K egy GTX 1080Ti mellett 2560*1440 / 144Hz- es monitoron. Most 70% volt a plafon és mivel nem volt CPU limitem, így 15-20 FPS-el többet is kaptam.
Konklúzió: Megérte váltani, még ha az egy szálas teljesítményben nem is annyira combos, mint egy 7700K, de ott is csak minimálisan marad el tőle. A segítségeteket, illetve a tanácsokat köszönöm szépen még egyszer. Majdnem 6800K lett a vége, de azt nekem mindenki szidta a brutálisan rossz OC képességei miatt.
-
subaruwrc
félisten
válasz
m0h0senator #5478 üzenetére
vrin - vcore között érdemes egy 0.5-0.6 deltát tartani különben instabilitás lehet a vége.
de ki kell mindent tesztelni csak minden napra talán érdemesebb tartalékot hagyni mert egy nagyon kicentizett beállítás előfordulhat hogy pont a legváratlanabb helyzetben fog fagyást okozni.a gyári 1.8 max 1.9 szerintem léggel vízzel mindenre elég,ezeket a chipeket amúgy se nagyon lehet már 1.4v körül hűteni max vízzel.
-
-
-
ffodi
veterán
válasz
#Morcosmedve #5471 üzenetére
Gondolom VCore/VRIN.
-
Carlytoo
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5468 üzenetére
Akitől kapom azzal most teszteltettem le. Nem tudom, hogy a chip minősége mikor jó ezeknél a daraboknál, de most lett vége IBT / Aida FPU+ CPU 1-1 órás nyúzásnak és stabil.
1.24 Vcore / 1.85 In 4,6 Ghz. Nem volt kifagyás sem akadás sehol. Én azt olvastam, hogy örüljek ha a 4,5-öt tudja.
Ő jelenleg nyitott házban egy Noctua NH-D14-el hűti és 66 °C volt a plafon. Képeket sajnos nem tudok küldeni, mert nem én csináltam, de ha nálam lesz majd és ha valakit érdekel pakolok fel.
Elvileg nem lett delidelve. Ami érdekes, hogy nekem 1.235 Vcore mellett a 7700K IBT-nél felmegy 75-78 °C-ra is egy Corsair H105-el. Építeni vizet most még nem akarok. Eljátszogatok ezzel, amennyire lehet.
Szerk.: Köszönöm szépen Morcosmedve
-
Carlytoo
senior tag
Még egy kérdésem lenne. Egy 5820K-nak mennyi a max Vcore, ami még az ajánlottba belefér?
-
Carlytoo
senior tag
Igen. Ott nekem az árrés miatt nem játszik. A 8th és 7th generációs sokmagos processzorok teljesítményét nézve nagyon minimális a különbség a Haswell-E/Broadwell-E és az előbbiek között. A szintetikus tesztek nekem nem mindig mérvadóan, de ott sem látok hatalmas előrelépést. Ellenben ha mondjuk a 2066-os rendszerre váltok, ott nagyon sokat kellene ráfizetnem. Ha csak azt nézem, hogy veszek egy X299-es deszkát és egy I7 7820X-et, akkor a különbözet valahol 100k környékén lenne. Nekem ezt a felárat nem éri meg. Ráadásul -jegyzőkönyvön kívül- egy I7 6900X-et, elég olcsón tudok már szerezni egy jó ismerősöm révén.
Ryzen nálam nem opció.
-
syC
addikt
Esetleg még annyit fűznék hozzá, hogy annak a lehetősége is megvan ha x99 mellett döntessz, hogy a kevés a 6/12 akkor 1-2 év múlva szerezhetsz bele olcsón egy sokmagvas xeont akár, valszeg arra mérséklődni fognak az árak (pláne ha használt). 14/28 és így tovább. Persze ez az újabb genre is igaz lesz, kérdés melyik milyen árban lesz.
-
hash99
senior tag
válasz
Carlytoo #5460 üzenetére
A mostani platformodra sem érkezik már újabb téma és az x99 -re sem. Ha most a kettő között kellene vacilálnom az x99 -es a jó választás hiszen több magot kapsz ezek szerint azonos áron. Ha viszont felmerül annak a lehetősége is hogy az új hedt-re vagy 8-as intel szériára váltsál akkor persze az újabbal hosszú távon jobban jársz mert érkeznek még bele frissítések. Viszont ezért rá kell fizetned. Ha ez nem opció én a helyedben megcsinálnám a cserét és ha ez még mindig nem elég egy év múlva váltanék valami újabbra.
Esetleg még elgondolkozhatsz egy ryzen-re váltáson is valószínűleg nem kellene túl sokat ráfizetned egy 1700/1700x platformra ha eladod a jelenlegit. És ha munkára kell ott jobban jársz egy 8 magos ryzennel mint egy 6 magos haswell -e -vel.
-
Carlytoo
senior tag
válasz
snecy20 #5459 üzenetére
Amit én szereznék az a következőképpen néz ki:
I7 5820K : 2019.01.15. Ipon
Gigabyte X99 GA-UD4 : 2019.01.15. Ipon
Erre nem kell ráfizetnem, ha odaadom az alaplapomat + CPU (I7 7700K).
Ismerősöm fia birtokolja a gépet, de tudjuk, hogy játékra (már pedig ő csak játszik) a 7700K erősebb, ha a programnak nem kell több 8 szálnál.
Ellene szól, hogy a 7700K-m 2020. 11. 08.- ig garanciás.
-
Carlytoo
senior tag
Sziasztok Hölgyek/Urak!
Kérdésem lenne, mert nagyon vacilálok.
Jelenleg használt rigem(csak a lényeg)
CPU: I7 7700K@4800Mhz
Cooler: Corsair H105
Mobo: Asus Z170-K
VGA: Asus GTX 1080 Turbo
RAM: Kingston Hyper X Fury Black 2*8 / 2400MhzEzt akarnám LGA 2011-V3-as rendszerre cserélni. Kell a szufla, ami ezekbe a procikba van.
Ami a kiszemelt: Gigabyte X99 GA-UD4 + I7 5820K
A proci egyenlőre egy átmeneti megoldás, mert majd az I7 6900X lesz belepattintva.
Nyilván nem játékra lesz elsősorban, mert oda a 4/8 is elég.
Valaki megtenné, hogy leírná a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait. A tuning mennyire megy ezeknél a daraboknál(tudom, hogy ezt chipje válogatja, de egy átlagtendenciát megköszönök).
Köszike.
-
F e Z o
veterán
Be kell látni a ryzen érkeztével nem ér ennyit sem egy s2011v3 deszka sem...
-
Stanchore
senior tag
R5E ha valaki érdekel újonnan, 220volt-ba most akciózták be 99.990-re
-
Azon filozok lehetne -e aranylag kis befektetessel dobni a teljesitmenyen ?! 8700k ra valtas azert tul sokba lenne .
Vajon van ertelme a meglevo 2*8gb 3200gskill ripjaw V ramok melle venni masik 2*8gb ot ? Igy lenne dual helyett quad channelem.
Csak regi teszteket talalok a neten dual vs quad ugyben , lehet azota mar van valami valtozas -
Stanchore
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5442 üzenetére
Az igaz. Én telekom szegmensben dolgozom, ott 1+1 év gari van a telefonokra, de az a tapasztalat, hogy a plusz 1 év gyártói gari ideje alatt már nem olyan gördülékeny az ügymenet. Talán számtechben máshogy van, de az biztos, hogy hosszú lesz
-
Stanchore
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5440 üzenetére
Nem sajnos, végül arra jutottam, nem lenne szép, ez miatt rendelni egy procit, majd 14 naposba visszaküldeni, ezért inkább elküldtem garba. Így 1500 ft-ért bevizsgálták másfél hét alatt
Következik a nehezebb ügy, gondolom a +24 hó időszakában már gyártói bevizsgálás, lehet több hónap is lesz.
-
Stanchore
senior tag
válasz
Stanchore #5378 üzenetére
Elküldtem a 6850K-t gariztatni, ma írtak vissza, hogy "a termék bevizsgálása során nem jelentkezett hiba".
Akkor sanszos, hogy alaplap? Ha világít a CPU led és 00-át ír a kijelző, de a proci jó, akkor gondolom más nem lehet? Esetleg memória hibánál jelentkezhet ilyen hiba? Mert nem próbáltam végig mind a 4-et.
-
-
-
hash99
senior tag
Kis segítséget kérnék alaplap ügyben.
Az ASUS WS alaplapokkal van valami tapasztalat? Ezek is gyakran elhullanak vagy itt azért jobb az arány?
Illetve van még két versenyzőm Gigabyte SOC Force és ASROCK OC Formula. Ezeket nyugodt szívvel vehetem vagy lutri ?
-
Rasiel
senior tag
Első körben, mikor a RAM-okat állítottam be, illetve teszteltem, akkor 1V-ról indítottam. 1,08V-al még fagyott. Egyelőre 1,16-ot adtam a VCCSA-nak, azzal minden teszt probléma nélkül lefutott. Általában 12 órát adok egy-egy tesztnek, tudom, sokak szerint ez "enyhe" túlzás, de nem akarok semmit a véletlenre bízni (igaz, így is lehetnek instabilitási problémák a későbbiekben), előző rendszeremnél is így jártam el.
Most is előfordult párszor, hogy Prime 7-8 óra után dobott hibát.
Egyébként jól írjátok, a legtöbb feszültségi értéket, ha AUTO beállításon hagyom, akkor a lap előszeretettel "túlnyomja" azokat, néhány esetben nem is kevéssel.
Ha már itt tartunk, esetleg egy-két feszültségi érték beállításában kérhetnék segítséget? Csak mert, van egy pár olyan köztük, amivel még nem találkoztam vagy nem tudom, hogy micsoda, éppen ezért nem is nyúltam hozzá.
Az egyik ilyen a "CPU DDR OC1 Voltage", amelyből még ezen kívül van OC2 és OC3 véggel rendelkező. Ezeket AUTO-n hagytam, mert lövésem sincs micsodák, neten sem találtam ezekkel kapcsolatban semmi érdemlegeset, valamint sem a BIOS, sem pedig az AIDA64 nem írja, hogy adott beállításokon mennyire lövi be a lap.
A másik pedig a "CPU VCCU Voltage" lenne. Ennél írja, hogy 1V a default érték, viszont itt is az a para, hogy nem írja, hogy az általam eszközölt beállítások hatására mennyire állítja. Gyanítom az 1V kevés lenne neki.
Ha így jobban átláthatóbb, ezekről lenne szó. A képet nem én csináltam, a KitGuru-ról loptam. -
Rasiel
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5426 üzenetére
Köszöntem, minden nap tanul valamit az ember.
-
Rasiel
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5424 üzenetére
Egyébként a VCCSA a RAM vagy a CPU tuningba szól bele leginkább? (Úgy vettem észre, hogy előbbibe.)
-
Rasiel
senior tag
A legtöbb feszültségi értéket mindig manuálisan állítom be, eddig szerencsére nem volt CPU halálom.
Viszont egy (hülye) kérdést feltennék: a System Agent-nek (VCCSA) Broadwell-E esetén tapasztalataid szerint általában mennyi feszt kell adni "ésszerű" tuning esetén? Ha AUTO-n hagyom, akkor nálam a lap kb. 1,35 V-ot ad a VCCSA-nak (RAM 3000 MHz-en, CPU 4200-on), ami a meglátásom szerint eléggé magas érték. Ezt már az elején csökkentettem 1,16-1,2V közé. Ez már vállalható vagy még ez is sok?
-
hash99
senior tag
Értem. Bár miután beállítottam az xmp-t és kiléptem a biosból kilistázta mit állított át és feszek közül egyedül a dram volt ott. Persze bármi lehet. Mindenesetre elég tré hogy egy gyári xmp ami az ilyen analfabétáknak lett kitalálva mint én hogy ne kelljen finom hangolni a ramot képes megölni egy procit.
-
Nem, mert olyan feszről beszélünk, amit külön fesszabályzó állít elő az alaplapon/prociban a 12V-ból a táp felől. A táp max egy picit megnövekedett fogyasztást érzékelne, de annyira minimális szinten, hogy arra tuti nem fog lekapcsolni=kinyírható többletfesszel egy proci könnyedén, nem a tápon fog múlni.
-
mpierre
veterán
válasz
Stanchore #5400 üzenetére
Tudja a franc, hogy mit hol állíthat át (feszültséget) egy xmp profil (Feltéve, hogy azt állítja be). Ez ugye a legegyszerűbb megoldás a memória órajel emelésének. Legfőképp, ha azt nézzük, hogy általában mindenki qvl alapján választ / választott ramot.
Az x58 rendszernél néhány ram xmp-je adott itt-ott gyilkos feszeket, de csak 1-2 db proci imc-je döglött meg. A java a mai napig működik, fixen tuningolt órajelekkel (ram és cpu órajel egyaránt).
-
válasz
#Morcosmedve #5406 üzenetére
Miiii ?! X99A +3200mhzs memoriak XMP vel beallitva 0 hiba nalam.
-
hash99
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5406 üzenetére
Elvileg nem vezető gyári lötty van benne de a vizes topikban hallottam már csodákról
a folyadék az folyadék.
Sajnos nincs elég hely a házban a háttértáraknak ha kiveszed a hdd ketrecet a radik miatt :/
-
#Morcosmedve
veterán
-
hash99
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5403 üzenetére
Egyre jobb ez a nap
Remélem mire hazaérek az egyik blokk is elkezd ereszteni és eláznak a vinyóim is.
-
subaruwrc
félisten
válasz
#Morcosmedve #5403 üzenetére
nem én írtam hogy elvitte a cpu-t is. csak csóváltam rá a fejem ha úgy volt.
járt már nálam egy pár 00-s asus lap de egyik se vitte el a cput magával. -
subaruwrc
félisten
válasz
#Morcosmedve #5401 üzenetére
hát ha két lapban 00-zik akkor abból már sok jó nem lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged