Hirdetés

A DDR4-es Kingston Value RAM, a Skylake és a memóriatuning

A Kingston Value RAM

Minden kezdet nehéz, tartja a mondás. Az új memóriaszabványok megjelenésekor ez leginkább a vásárlókra vonatkozik, ugyanis az új technológia sokszor igen borsos felárral jelenik meg, sokszor annak ellenére, hogy a bemutatás időpontjában az új néha még lassabb is, mint a kiforrott régi. Nem volt ez másként az SD-DDR, DDR-DDR2, DDR2-DDR3 váltásnál sem, és így történt a DDR4 szárnybontogatásánál is. Az azonos frekvenciájú, kisebb késleltetésű DDR3 modulok töredék áron voltak elérhetők; alaposan megsarcoltatták az új technológia mellett kardoskodókat.

A mostani eset több szempontból is különleges. Egyrészt a DDR3 minden eddiginél tovább húzta, másrészt a DDR4 ára rekordsebességgel állt be az előd szintjére. A DDR4-ről már írtunk azon melegében, teszteltünk is tuningos kiteket, azonban a belépőszintet még nem vizsgáltuk alaposabban. Változások is voltak a piacon, hiszen már nem egyeduralkodó a drága Haswell-E sem, a Skylake megjelenésével olcsóbb gépet is szerelhetünk DDR4-gyel. Mai tesztünk így rendhagyóra sikerült, mert három témakört is egybegyúr, melyek egymástól nehezen választhatók el.

Hirdetés

Első szereplőnk, a 2 x 4 GB-os Value RAM

A nagymúltú Kingston a számítástechnikai mércén szinte az őskortól kínál memóriákat a nagyközönség számára, neve teljesen összeforrt ezzel a termékkel. Nem csak régiek, hanem újítóak is, például ők kínáltak először felezett magasságú modulokat. Value RAM sorozata a klasszikus, egyszerű megjelenésű, kedvező ár/érték arányú megoldásokat tartalmazza, ebben a termékcsaládban helyezkedik el tesztünk főszereplője, a két darab négy gigabájtos memóriamodult tartalmazó 2133 MHz-es, CL 15-ös kit, a KVR21N15S8K2/8.

Régóta ilyen a Kingston Value RAM-ok doboza.
Régóta ilyen a Kingston Value RAM-ok doboza [+]

A jellegzetes műanyag csomagolás biztosan sokaknak ismerős, több mint egy évtizede ilyen, jelentős változtatás legfeljebb a címkén történt. Nem is volt rá szükség, hiszen a memóriamodulok nyomtatott áramkörének hossza a legelső SD RAM-ok óta nem változott, a tesztelt kétcsatornás csomag sem kivétel, 133,4 mm hosszú. A modulok magassága normálnak tekinthető, 31,3 mm, tömege csupán 11 gramm.

Benne két normál magasságú modul lapul.
Benne két normál magasságú modul lapul [+]

Tényleg nem cicomázták túl őket, a NYÁK a megszokott zöld védőlakkal borított, egy oldalon nyolc memóriachipet helyeztek el rajta, nagyjából azonos távolságra egymástól. Meglepő, hogy nincs előkészítve további chipek fogadására a másik oldala sem, így a 8 GB kapacitású modul biztosan más PCB-t használ. Hűtőborda a belépőszinten nem megszokott, és az alap üzemi paraméterek nem is jelentenek olyan melegedést, hogy indokolt legyen.

A modulok szokványos kinézetűek, egyoldalasok.
A modulok szokványos kinézetűek, egyoldalasok. [+]

Mint azt említettük, 2133 MHz-es órajelre képesek a gyári paraméterek alapján, CL 15-15-15-36-os időzítések mellett, míg a feszültség a JEDEC szabványban foglalt 1,2 volt.

Másik szereplőnk, a HyperX Fury, 2 x 8 GB formában

A HyperX korábban a Kingston égisze alatti tuningmemóriák elnevezése volt, de később önálló márkanévvé vált. A két tesztelt HyperX Fury Black modul nem egy kétcsatornás csomag, hanem X99-es tesztrendszerünk négycsatornás kitjének része. A Value RAM tuningolása során elért eredmények összehasonlítására kézenfekvő volt kiragadni két modult a 2666 MHz-es csomagból.

A típusnév HX426C15FBK4/32, ami árulkodik a négymodulos kiépítés mellett a 32 GB-os összkapacitásról is, persze a mai tesztben ennek csak a fele fog szerepelni. Paraméterei megegyeznek az ugyanilyen, csak eleve két tagot tartalmazó kivitellel.

Fekete és egyszerű hűtőborda van a HyperX Fury Black kiten. Fekete és egyszerű hűtőborda van a HyperX Fury Black kiten.
Fekete és egyszerű hűtőborda van a HyperX Fury Black kiten [+]

Fekete alumíniumbordája miatt egy-egy modulja kicsit vaskosabb és magasabb (34,1 mm), mint a fenti Value RAM, tömege is értelemszerűen több, 33 gramm. Nyomtatott áramkörét feketére színezték, hogy harmonizáljon a hűtőbordával, amit erősen tapadó, hővezető ragasztószalaggal rögzítettek.

Természetesen a NYÁK-ja is fekete, hogy ne üssön el.
A NYÁK is fekete [+]

Itt a dupla kapacitás miatt a chipek száma is kétszeres, de az egy oldalon találhatókat két csoportba rendezték és közelebb tolták egymáshoz. A 2666 MHz-es órajel már az XMP 2.0 profil aktiválása nélkül is elérhető, CL 15-17-17-35-ös időzítésekkel, de az alkalmazott feszültség itt is a szabványos 1,2 V.

A memóriachipek

Mindkét RAM-ra az SK Hynix chipjei kerültek. A Value RAM a H5AN4G8NAFR-TFC chipeket kapta, amelyek gyárilag is 2133 MHz-esek, és az időzítések is stimmelnek a maguk CL 15-15-15-ös értékeivel. 512M x 8 kiépítésűek, tehát 4 gigabitesek. A HyperX Fury kísértetiesen hasonló, SK Hynix H5AN4G8NMFR-TFC chipeket kapott, szintúgy 2133 MHz-esek, és az időzítések is egyeznek: CL 15-15-15 szerepel itt is, első ránézésre a két adatlap nem is különbözik. A fentiek tükrében tehát biztosra vehető, hogy a HyperX Fury leválogatott, az alapértéknél jobban teljesítő chipeket kapott.

SKHynix chipeket kapott mindkét szereplőnk. SKHynix chipeket kapott mindkét szereplőnk.
SK Hynix chipeket kapott mindkét szereplőnk [+]

Az AFR végződés a chip nevében az újabb, optimalizált változatot takarja; míg az MFR eredetileg a Haswell-E memóriavezérlőjéhez lett kifejlesztve és igazítva, addig az utód AFR már rengeteg, a Skylake IMC-t is figyelembe vevő fejlesztést, optimalizálást tartalmaz. Nagy átlagban azonban elmondható, hogy X99-ben hasonlóan teljesítenek, míg Intel hatodik generációs Core i7 (LGA1151-es) processzorokkal az utóbbi messzemenően jobban kompatibilis. Az új AFR chipek magasabb feszültséget is elviselnek tuningolásuk során, de ezek már olyan magas tartományokba esnek, ami a témával még ismerkedőknek szigorúan ellenjavallt, sőt otthonosan mozgó tuningosok is tönkretehetik vele a CPU-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés