Hirdetés

Core i7-5960X, a nyolcmagos Haswell-E

A HEDT platform köszöni, jól van

Az Intel HEDT, azaz High-End Desktop platformjai már viszonylag nagy múlttal rendelkeznek. Hogy ne szaladjunk túlzottan vissza az időben, gondoljunk csak az LGA1366-os foglalat és az X58-as chipkészlet párosa által alkotott, a Nahalem és a hatmagos Gulftown alapjaként szolgáló rendszerre, vagy a lassan három éve megjelent LGA2011-X79 duóra.


[+]

Az Intelnek egyelőre eszében sincs feladni a HEDT rendszereket, ami érthető is, hisz egyrészt itt abszolút semmi konkurenciájuk nincs, másrészt a többmagos, kizárólag CPU-magokra alapozó rendszerek ideje még messze nem áldozott le.

A közel három esztendeje megjelent, már említett LGA2011-X79 kettősére épülő, elsőként a Sandy Bridge-E processzort befogadó platform teljesítményben meglehetősen nagy ugrás volt, ugyanakkor az X79-es lapkakészlet gyakorlatilag semmivel sem tudott többet az olcsóbb platformhoz kínált Z68-nál, ami sokak számára nem tette elég vonzó alternatívává a rendszert. A tavaly ősszel megjelent Ivy Bridge-E ezzel nem tudott mit tenni, hisz a platform alapjai nem változtak, csak a mikroarchitektúra, azaz a processzorok frissültek.

A tavaly nyár elején befutott Haswell bizonyos esetekben már képes volt egyértelműen jobb alternatívát nyújtani az LGA2011-es rendszereknél. Például a Z87-es lapkakészlet akár hat darab SATA porton képes 6 Gbps-os tempót nyújtani, illetve a natív USB 3.0 támogatás is megoldott, ezen felül bizonyos alkalmazásokban a Core i7-4770K (és az i7-4790K) már képes volt felülmúlni a hatmagos LGA2011-es csúcsmodelleket.


[+]

Egy szó mint száz, már épp ideje volt egy újabb, nagyobb változásokat felmutató platform bemutatásának, ami a Haswell-E processzorok, az X99-es lapkakészlet, illetve a DDR4 bevetésével a mai napon meg is történt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés