- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen alaplapot vegyek?
- Elérhető a Fractal Scape
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Apple asztali gépek
- HP notebook topic
- Milyen egeret válasszak?
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rasiel
senior tag
Hali!
Lenne egy kérdésem:
VPP Voltage-t mennyire érdemes piszkálni 3000 MHz-en futó RAM-ok esetén? A default 2,5V 2133 MHz-en.Előre is köszöntem, ha valaki válaszol rá!
-
Rasiel
senior tag
Első körben, mikor a RAM-okat állítottam be, illetve teszteltem, akkor 1V-ról indítottam. 1,08V-al még fagyott. Egyelőre 1,16-ot adtam a VCCSA-nak, azzal minden teszt probléma nélkül lefutott. Általában 12 órát adok egy-egy tesztnek, tudom, sokak szerint ez "enyhe" túlzás, de nem akarok semmit a véletlenre bízni (igaz, így is lehetnek instabilitási problémák a későbbiekben), előző rendszeremnél is így jártam el.
Most is előfordult párszor, hogy Prime 7-8 óra után dobott hibát.
Egyébként jól írjátok, a legtöbb feszültségi értéket, ha AUTO beállításon hagyom, akkor a lap előszeretettel "túlnyomja" azokat, néhány esetben nem is kevéssel.
Ha már itt tartunk, esetleg egy-két feszültségi érték beállításában kérhetnék segítséget? Csak mert, van egy pár olyan köztük, amivel még nem találkoztam vagy nem tudom, hogy micsoda, éppen ezért nem is nyúltam hozzá.
Az egyik ilyen a "CPU DDR OC1 Voltage", amelyből még ezen kívül van OC2 és OC3 véggel rendelkező. Ezeket AUTO-n hagytam, mert lövésem sincs micsodák, neten sem találtam ezekkel kapcsolatban semmi érdemlegeset, valamint sem a BIOS, sem pedig az AIDA64 nem írja, hogy adott beállításokon mennyire lövi be a lap.
A másik pedig a "CPU VCCU Voltage" lenne. Ennél írja, hogy 1V a default érték, viszont itt is az a para, hogy nem írja, hogy az általam eszközölt beállítások hatására mennyire állítja. Gyanítom az 1V kevés lenne neki.
Ha így jobban átláthatóbb, ezekről lenne szó. A képet nem én csináltam, a KitGuru-ról loptam. -
Rasiel
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5426 üzenetére
Köszöntem, minden nap tanul valamit az ember.
-
Rasiel
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5424 üzenetére
Egyébként a VCCSA a RAM vagy a CPU tuningba szól bele leginkább? (Úgy vettem észre, hogy előbbibe.)
-
Rasiel
senior tag
A legtöbb feszültségi értéket mindig manuálisan állítom be, eddig szerencsére nem volt CPU halálom.
Viszont egy (hülye) kérdést feltennék: a System Agent-nek (VCCSA) Broadwell-E esetén tapasztalataid szerint általában mennyi feszt kell adni "ésszerű" tuning esetén? Ha AUTO-n hagyom, akkor nálam a lap kb. 1,35 V-ot ad a VCCSA-nak (RAM 3000 MHz-en, CPU 4200-on), ami a meglátásom szerint eléggé magas érték. Ezt már az elején csökkentettem 1,16-1,2V közé. Ez már vállalható vagy még ez is sok?
-
Rasiel
senior tag
válasz
core i7 #5345 üzenetére
Igen, árthat neki.
Mondom ezt úgy, hogy jelenleg még egy 2500K-t (max. 1333 MHz) használok, amely mellett 1866 MHz-en mennek a RAM-ok gyártó által ajánlott feszültségi értékkel már kb. a megjelenése, azaz 2011 eleje óta, minden probléma nélkül. Persze badarság lenne abból kiindulni, hogy ha ennél nem volt semmi gond, akkor másnál sem lesz. Ez ugye tuningnak számít, amelyre nincs garancia (ahogy már itt is írták).
-
Rasiel
senior tag
válasz
subaruwrc #5333 üzenetére
AIDA64 benchben hozott némi pluszt a Ring Ratio 3000 MHz-re való emellése, ez leginkább a memória olvasás, írás és másolás tekintetében érhető tetten, viszont CPU L2, L3 cache-nél is hozott valamennyi pluszt. Így hagyom, hiszen alapon megy a "hozzá tartozó" feszültségi érték. -
Rasiel
senior tag
válasz
subaruwrc #5331 üzenetére
Azt esetleg még megkérdezhetem, hogy szerinted/szerintetek a Ring Ratio-t/Frequency-t mennyire érdemes piszkálni? Alapértelmezettként 2,8 GHz-re állítja a lap, ezt esetleg van esélyem felfelé tornázni? Ha igen, akkor jellemzően mennyi feszt érdemes még rátenni (alap NB voltage 1,008V).
Azzal esetleg tudok valamit kezdeni, hogy "cold boot"-nál ne írja ki BIOS előtt a lap, hogy overclocking failed? Egyébként tesztek szerint minden normálisan működik, nem hibázik, ergo az én meglátásom szerint stabil. Ezt akkor is kiírja, ha az BIOS OC szekciójában csak a szorzót, illetve a feszültségi értéket feljebb állítom valamivel. Ugyanez a helyzet a RAM-mal is: amennyiben mondjuk beállítok neki szimplán 3000 MHz-et, valamint a DRAM Voltage-ot 1.35V-ra, akkor is a fenti üzenet fogad indításnál. Ha a PC lekapcsolása után nem nyomom le a tápegységet és úgy indítom el újra, akkor semmi gond nincsen.
-
Rasiel
senior tag
Hali!
Nemrégiben jártam erre RAM-beállításokkal kapcsolatban, most viszont volt időm, lehetőségem tuningolni a CPU-t is. Ugye egy i7 6850K-ról van szó, amit 4,2 GHz-re állítottam be, ezen az értéken 1.27V mellett tudtam elérni, hogy stabil legyen. Egy kérdés ugyanakkor megfogalmazódott bennem: normális-e Prime95 Small FFT teszt alatt a kb. 88 °C-os CPU Package hőmérséklet? A magok egyébként kb. a következő értékeken mennek e teszt alatt: 74, 71, 83, 80, 83, 80. Ezek teljesen elfogadhatóak vagy valami nem oké?
Egyébként egy Be Quiet! Dark Rock Pro 3-mal van hűtve (ami kb. 1700 rpm-en megy), valamint ideiglenesen, a tesztek végéig egy "kukázott" gépházba van beszerelve, amelyben van egy idle 60 °C-os VGA és nincsenek házventik, valamint az oldallap sincsen feltéve. Mindezek után majd nem sokára átkerül egy Corsair Obsidian 650D házba.
-
Rasiel
senior tag
Köszi mindkettőtöknek!
Ha esetleg még majd lenne valami kérdésem, akkor zaklatnálak titeket, ha nem gond.
-
Rasiel
senior tag
Köszöntem neked is!
Amit fentebb írtam, hogy 3200 esetén csak 28 GB-ot lát a 32-ből, arra van valami magyarázat?
280-as tRFC-vel több tesztet lefuttatva stabil volt, ugyanakkor tudom, hogy ezeket a teszteket több órán keresztül érdemes futtatni, tehát ebből messzemenő következtetéseket nem akarok levonni.
Azt megkérdezhetem, hogy AIDA64-en, Prime95-ön, illetve LinX-en kívül van még olyan tesztprogram, amit nyugodt szívvel ajánlotok tuning kitesztelésére vagy az imént említett három alkalmazás bőven megfelel?Egyébként gondolkodtam még a most megjelenő Coffee Lake-n, viszont többek között, mivel Broadwell-E esetén még forrasztott a kupak, inkább emellett döntöttem, plusz eléggé ódzkodtam a delideltetéstől.
Tudom, sok minden megtörténthet, meg senki sem jövőbe látó, de az Intel későbbiekben is erőltetni akarja majd ezt - ahogy egy régebbi kommentedben írtad - a mainstream vonalon "jól bevált" pasztázást? -
Rasiel
senior tag
válasz
#Morcosmedve #5301 üzenetére
Köszi!
Akkor picit megnyugodtam, azt hittem már nálam van valami para. .
tRFC-t 250-ig le tudtam húzni, ezzel még elindult.Gondolom ilyen szintű CPU tuningnál még nem igazán kell a Core Voltage-on kívül más feszültségi értékekhez nyúlni vagy rosszul gondolom?
Plusz még eszembe jutott valami: anno Sandy Bridge-nél több helyen írták, hogy a memóriák feszültségi értékeit az Intel által megadott fölé nem ajánlott emelni, mert az a CPU memóriavezérlőjére rossz hatással lehet. Itt, ennél a platformnál ettől már nem kell tartani? Egyébként nem tervezem, meg jelen esetben felesleges is lenne 1.35V-nál magasabbra állítani.
-
Rasiel
senior tag
Sziasztok!
A minap váltottam le az LGA1155-ös platformomat.
Az alábbi hardvereket szereztem be:
- MSI X99A Godlike Gaming Carbon
- Intel Core i7-6850K
- Be Quiet! Dark Rock Pro 3
- 32 GB DDR4 G.Skill TridentZ 3200 MHz 16-18-18-38Egyelőre összerakás és alapos BIOS átfésülés után, OC előtt vagyok. Az első lépés, hogy a RAM-okat megfelelő értékekre be szeretném állítani. Viszont belefutottam egy számomra érthetetlen jelenségbe, amelynek megoldásában szeretném a segítségeteket kérni.
Amennyiben 3200 MHz-re (közben olvastam, hogy nagy átlagban e Broadwell-E-nél ez az érték a plafon, már ami az órejelet illeti) vagy netán afölé szeretném beállítani a memóriákat, akkor a BIOS és a Windows is a 32-ből csak 28 GB-ot lát. Próbáltam már manuálisan és XMP segítségével is állítani, de mindig ugyanaz lett az eredmény. Ha netán nem tudnátok rá megoldást írni, akkor sem dőlök a kardomba, mivel 3000 MHz-en már jól látja a mennyiséget és ezen az órajelen megfelelő szintre le tudtam szorítani az időzítéseket (14-16-14-34 CR1).
A másik dolog, amire kíváncsi lennék, hogy az időzítéseknél érdemes-e állítani az ún. Row Refresh Cycle Time (tRFC) értéket? Ezt a fentebb említett órajelek esetén alapértelmezettként 416-ra állítja. Nyugodtan lentebb húzhatom vagy maradjon a default értéken?CPU OC-t egy picit későbbre halasztom, viszont érdekelne, hogy szerintetek 24/7-es használat mellett kb. meddig mehetek el? 4,2-4,4 GHz nekem már elég lenne.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- Milyen alaplapot vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Elérhető a Fractal Scape
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- E-roller topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest