Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
IoT téma, de hátha itt is tud valaki mondani rá valamit. Nézegetem az okosrelék hőmérsékleteit, próbálom nem benyomorgatni őket szűk helyre, hanem kis teret hagyni nekik, igaz, ez is egy zártabb tér. Mennyire jó ötlet, a forróbb típusokon (nálam pl a Shelly Dimmer 2) az oldalán és az előlapján a műanyag házon (természetesen szétbontás után, hogy ne sérüljön az elektronika) kis lyukakat fúrni, vagy valamennyire tűzgátló a háza ezeknek és nem kellene megpiszkálni?
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz johniee #97821 üzenetére
Én vettem pár USB-s/5V modult HEstore-ról, de hiába a 2-3A terhelhetőség, gyakran már az 1A is kihívás nekik. Én alapból nagyobbat vennék és aztán foglalkoznék a kopogással, amit nem csodálnék, ha a gyenge táp csak súlyossbítana. Amúgy valami 1-2 ohmos PTC sobakötve lehet segítene az indításon, viszont a basszusnak meg lehet, nem tenne jót.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz tordaitibi #97738 üzenetére
Ha csak a régiek A 2018-as 32 colos LG is mikor a teljesen földelt PC-re kötöm HDMI-n. Tudom, nem illik, de fogtam, és rákötöttem a védőföldre a TV-t az egyik VESA rögzítőponton. Úgy voltam vele, még mindig szerencsésebb, mint HDMI-n keresztül levezetni (meg szikráztatni) gyárilag (amit amúgy egy HDMI ARC-on csücsülő TLC hangprojektor még külön rontott ).
Azóta se csípés, se szikra és még működik is.
Amúgy kábelTV-nk van, de optikáról (nem onnan szedte).[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz ribarszki #97678 üzenetére
Mi van, ha maga az eszköz (a tartály, a burkolat, a kávémennyiség) adott teljesítményű fűtőszálhoz van optimalizálva? Ha több mennyiséget szeretnél, akkor ahhoz már maga a tartály nem optimális kialakítású? Ezen felül még ugye magát a
vezérléstszabályzást lehetne átgondolni, hogy valami inteligensebb/trükkösebbet bevetni, de én elakadtam a PID-nél. Gondolom a fűtőszál úgy van kialakítva, hogy annak az induktivitása nem jelentős és nem akad össze a relével.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz tordaitibi #97676 üzenetére
Ha meg mégis, akkor vegye fel és küldje el az Mehdi Sadaghdar-nak
-
E.Kaufmann
veterán
válasz .-..-. #97672 üzenetére
Mármint a legkülsőbb burkolat sérült kisfesz oldalon? Én nem biztos, hogy szétszedném, inkább önvulkanizáló szalaggal javítanám. Hasonló mint a szigszalag, csak le kell róla húzni a műanyagot, mert mindkét oldala tapad eleinte. Egy nap után már olyan, mintha az egész egy darabból lenne, nem fog lejönni, mint egy szigetelőszalag.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz aujjobba #97613 üzenetére
Turbófeltöltő
Láttam egy videóban valami spéci feltöltős autót, ahol nem a kipufogó gázzal hajtották meg mechanikusan, hanem frankón villanymotorral nyomatták a levegőt. Csomagtartóban voltak ehhez kiegészítő akksik meg elektronika.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz E.Kaufmann #97597 üzenetére
Lejárt a szerk idő. Már most ki van építve egy stabil 12V hálózat központi táppal, csak az FSP nano túl sok helyet foglal és nem is hatékony mert matek szerint lekapcsolt NAS mellett röhögve vinnie kellene egy órát (vagy inkább többet) akksiról, de ez a DC-AC-DC konverzió nem valami hatékony, jó ha van fél óra.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz tordaitibi #97593 üzenetére
Első pont: Synology két lemezes NAS.
Ezen felül minden is ami számítógépes hálózat, nem kisérletezgetnék.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Milyen DC-DC modult tudnátok ajánlani, lehetőleg itthonról vagy EU-s raktárból rendelhetőt, ami olyan 90-120 Wattos olyan 9-15V-ből tud stabil 12V-ot készíteni (vagy ha jobbak a paraméterei esetleg 18-30V input) és 90+% hatásfoka van, nem nagyon melegszik? Leváltanám a hagyományos UPS-ot egy táp/szünetmentes kombóval, csak mindegyik az akksifeszültséget adja ki nem pedig stabil 12V-t, Ilyen eszköz mögé kellene egy nagy hatékonyságú DC-DC átalakító.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Atis45 #97282 üzenetére
Ne az árúháznál nézd, hanem a gyártónál. Ha meg nincs gyártói adatlap, akkor nem is érdemes megvenni. A Meanwell viszont mindenhez is gyárt tápot és van mindhez ilyen szép PDF, amit linkeltem.
Amúgy is AC/DC tápnál nem mennék gyártóban alájuk.tordaitibi: Lehet szünetmentesről járatná, az meg nem feltétlen komálja az áramlöketeket.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Atis45 #97278 üzenetére
Nem csak az a bajod, hogy adott PWM vezérlőnek túl alacsony a frekvenciája? Bár olvastam monitornál is valami analóg szabályzást, de LED fényerőt pontosan változtatni PWM-mel a legkönnyebb.
Viszont az alábbi tápra azt írták egy fórumban, hogy PWM helyett használható, bár a vezérlőjel és a belső felépítés PWM, a kimenet konstans, nem direktbe PWM. [link] [link][ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok! Létezik kishazánkban rendelhető 90 fokos csavaros 5.5/2.1-es dugó? Csak egyenest találtam, valamint Conrádról rendeltem vezetékeset, de hiába írták, hogy 6A-t elbír, a NAS el sem indul róla, mert nem bírja felpörgetni a lemezeket
Egyenest használok most, csak kevés a hely mögötte és nem akarom, hogy feszüljön.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz #78522999 #96903 üzenetére
Van tippem, mi lehet a void loop(), PLC-t is cseszegettem már. Elég nekem otthon a Shelly Gen2+ proramozási lehetősége Action-ökkel, valamint, ami csak Gen1 (a Dimmer2), ott RouterOS alól távbuzergálom a helyi routerről fetch url segítségével. De lehet, neked is érdemesebb lenne egy Shelly-t átprogramozni, persze az se csúcs hw, de mégsem egy csupasz modul, és itthon is jó áron kapható.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz #78522999 #96886 üzenetére
Az biztos, hogy olcsó LED-ekkel láttam már elhullni nem túl olcsó Bitichino reléket (Finder volt bennük), míg nekem otthon az új osztályozás szerinti A energiaosztályú Philips és Osram LED körtékkel valamint D-s Ikeákkal jól együttműködik a Shelly is (amiben meg valami kínai relé van). Ki min spórol
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz daninet #96878 üzenetére
Az a hűtési teljesítmény? Annak a legrosszabb esetben sem kellene a felét elhasználni (sőt, papíron negyedét), ami 5-6A max tartósan, bőven elég a másfeles, ahogy a kolléga írja de az se baj, ha ahogy szintén írták, kicsit túlbiztosítod. Véknyabbat ne.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz baly81 #96873 üzenetére
Én jelenleg 60 Wattot szeretnék áthidalni, de akár 120-at is tudnék 12V-n.
Most rendeltem egy ilyet: [link] , igaz, csak 1A, egy ág, de a kisebb fogyasztóknak jó lehet, hogy azok legalább ne okozzanak gondot, ha pakolgatom őket, vagy csereberélek.
Esetleg a PTC-ket cserélném benne nagyobbakra.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz E.Kaufmann #96850 üzenetére
Ilyesmit néztem ki elsőre: [link]
-
E.Kaufmann
veterán
Több 12 Voltos eszközt használok egy nagyobb tápegységről. Az a problémám, ha menet közben akarok eszközt cserélni, kihúzva-csatlakoztatva a DC dugót, akkor megrángathatja a tápot, ami zavart okozhat a többi eszköznél. Hogy lenne érdemes a teljes áramtalanításon kívül az ilyen zavarokat kiküszöbölni? Minden ágra nem köthetek plusz kondit, mert a tápot fogja nagyon leterhelni bekapcsolásnál. Van erre valami kész elosztó rendszer, amire ilyen kisfeszültségű eszközök aggathatók? Esetleg valami kapcsolósor és csatlakoztatás előtt lekapcsolni az ágat?
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok!
Egy kapcsoláshoz kellene biztosíték-ellenállás, de pont ilyen kategóriát nem találok. De láttam olyat, hogy a kereső nem gyulladó THT ellenállást ajánlott a keresés alapján. Szerintetek ez jó lehet?Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz rednifegnar #93990 üzenetére
Jó, hát mondjuk a hányás is csak visszahígított sósav + pepszin (vagy coca ) + zöldborsó, de amelyik akksinak le van ragasztva a teteje, azt nem kéne bontogatni csak vész esetén.
Persze, Trabiban a gondozást igénylő akksiba még mi is öntögettük a desztillált vizet és nem a múlt században, hanem még 2010-ben is (mi sokáig maradtunk a bevált márkánál )Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz ViZion #93986 üzenetére
Másik topikban meg UTP kábelekkel kapcsolatban ment a mérgelődés a rezezett alu kábelek miatt, hogy papíron akár jó is lehetne, valójában meg senkinek semmilyen körülmények között nem ajánlott, mert ha sikerül is hiba nélkül fixen telepíteni, hosszútávon akkor is probléma lesz vele.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Minden, ami az én cuccom. Ami az asszonyé, az nem kap szünetmentest , írtam is, hogy lehúztam a szünetmentest a 230-ról és úgy is próbáltam, amíg minden akksiról ment.
Van egy kötődoboz, abból jön ki egy kábel, meg egy dugó, ami a szekrény hátában lévő fali konnektorra van bedugva. A dobozba van kötve a páraelszívó, meg három falon kívüli konnektor, kettő a fali szekrénysor alján, egy meg belül. Ez utóbbira van kötve a szünetmentes (FSP nano), amire egy Meanwell 120 W/12V-s táp, arra rákötve a 12V-s cuccok, meg egy 12V-24V DC-DC modul, ami táplálja PoE-n a routert.
Tudom, van Meanwell táp/UPS kombó, de sajnos az az akksi feszültségét adja, amit nem szabályoz, nekem meg tisztán 12V kellene, mert nem minden olyan tág tűrésű.Ja, majd hamarosan át kell rendezni mert az asszonynak kevés a kinti konnektor. Én meg gondolkozom valami külön kismegszakítón, mert sok lesz a jóból arra az egy konnektorra a szekrény hátában . Kalapsín van már legalább, mert azon ül a 12V táp
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
A másodikat kizárnám. Mert külön, szünetmentesről hajtva a hálózatot, reprodukálható. Annyiból lehet táp, hogy esetleg a poe tápfeladó szedi fel a zajt, mert antennaként viselkedik a tápkábel és eddig főleg ez a csatlakozás volt érintett, másnál (még) nem láttam jelét hasonlónak.
-
E.Kaufmann
veterán
Nem teljesen hobby, de van egy páraelszívó, egy Zanussi. elvileg teljesen fém a háza, egyedül ahol jön fel a levegő, ott van rés a pajzson. A probléma, hogy csak felette lévő szekrényrészben van hely az informatikai eszközeimnek, felülről két ventivel forgatom benne a levegőt, nagyjából jól elvannak ott a cuccok. Viszont olyan probléma merült fel, ha bekapcsoljuk az elszívót, akkor némelyik ethernet csatlakozó eldobja a kapcsolatot egy pillanatra. Na most lehet játszani a távolsággal, az javít a helyzeten, és majd rápróbálok valami komolyabban árnyékolt kábelekkel, de magát a páraelszívót nem lehet ilyen szempontból jobbítani? Mivel csak földeletlen tápja van, ha földelném a páraelszívó fémrészét az segíthet? Nagyon úgy néz ki, nem táphiba, mert direkt szünetmentesről hajtva hálózati eszközöket (lehúzva a tápot) ugyanúgy megismételhető, tehát nem gondolnám, hogy a táp nem tudja megszűrni.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz #78522999 #93950 üzenetére
Emagon (is) bagóért van UPS akku +690 szállítással íziboxba. Az uppsz akksiban meg ólom van és kénsav. Mindenkinek jobb, ha nem játszol vele, hanem leadod valahol. Nem mondom, hogy pl műhelybe nem lehetne felhasználni egy felélesztett akksit, de lakásban szünetmentesbe biztos nem raknám be.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz bandi0000 #93920 üzenetére
NA, akkor neked elég az alsó V 600-ast választani, amelyik egyenes, alatta szaggatott vonallal, valamint a középső lyukba (COM) megy a fekete kábel, az a negatív, a piros kábel meg megy bal oldali V jelzésűbe. Ha mondjuk egy másfél voltos elemmel rápróbálsz és jó értéket ír (mondjuk 1V , mert gondolom nem lesz pontos ) akkor nyugodtan rápróbálhatsz a szivargyújtóra is.
szoke12: Gyártó/gyártmányfüggő is a tartomány (sokféle értéket látok a különféle klónoknál), valamint ide is használható egy DC-DC step-down modul, az se drága és létezik belőle csavaros kapcsos is.
De talán egy 7812 kevésbé érzékeny jószág, meg relé esetén szoktak bekötni pár passzív védelemet, vissza ne rúgjon a relé tekercse.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz szoke12 #93919 üzenetére
Én se vagyok relé szaki, ha a tápnak megfelel az a feszültségtartomány, amit eddig direktbe kapott a relé, akkor már nem is kell ezen agyalni. Meg azt néztem, hogy a te relédnek behúzva 12V mellett 150mA az áramfelvétele, valami szög egyszerű háromlábú táp IC bordával elég lenne.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz szoke12 #93917 üzenetére
Nagyon hasra ütve ide lenne jó egy 7812 (nem ahová nekem ajánlották ) De szerencsére van már ezeknek is lábkompatibilis kapcsolóüzemű alternatívája. Meg kell nézni az adatlapon, hogy stimmel-e a bemeneti feszkó tartománya és a terhelhetőség.
bandi0000
Meg kell keresni azt a legkisebb DC tartományt a multiméteren, ami felette van a mérni kívánt feszültségnek (ha 12V-s rendszer, akkor pl 20V, ha 24V-s rendszer, akkor gyakran 200V az olcsóbb műszereken, de műszer függő). Általában nem gond, ha felcseréled a polaritást, olyankor elébiggyeszt a mért értéknek egy mínusz jelet, így legalább tudod, hogy fordítva van a polaritás, mint ahogy kötötted. A szivargyújtón lehet, csak akkor lesz áram, ha gyújtást ráadod, de bekötés függő, a szivargyújtó csatlakozó saruinál meg csak lesz valami polaritás.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Na rendeltem step-down konvertereket (gondoltam, kellhet még és drágább a szállítás) és USB-3.5*1.35 DC kábelt a HEStore-ról, de úgy jártam, mint a törött ujjú beteg (itt megnyomom, fáj, ott megnyomom, fáj...)
Két USB-s ből egyikkel se volt stabil a switch, de aztán, hogy az USB-3.5 DC átalakító nem volt sokkal jobb fali töltőről sem (pedig max 0.6A lenne elvileg az áramfelvétel), fogtam, rittyentettem magam egy kábelt, azzal napok óta stabil a HEStore-os táppal.
Honnan lehet ennek egy tisztességesebb változatát megrendelni, mert ez vékony és szutyok? Vagy csak szerelni érdemes ilyesmit?[ Szerkesztve ]
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz tordaitibi #93797 üzenetére
Csajozásnál se számít, ha komolyat keresel. Van az a mondása a hölgyeknek, hogy az autód és a tudodmidet ne mutogasd. Ha eljön az ideje, majd beleülnek mindkettőbe
-
E.Kaufmann
veterán
válasz dvdbackuper #93714 üzenetére
Ha-ha-ha. Nem fűteni szeretnék...
Attól, hogy eltévesztettem egy francos nevet, attól még nem kioktatást vagy lenézést kérnék, de úgy látom, megyünk a HUP színvonala felé...[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Neked melyik mostanában kapható step-down konverter lenne szimpatikus, vagy mire figyeljek, hogy olyat válasszak, aminek a kimenetén nagy valószínűséggel sosem fog megjelenni a bemeneti tápfeszültég?
Buck konverterrel bátrabb voltam, vettem, ami szembe jött és papíron 3X több teljesítményt tudott, mint ami kellett, mert eleve a cucc, amihez használom, 24-57V között mindent elvisel és én csak 12V-ból csináltam 24-et valamint a konverter se tud elvileg 40V-nél többet, úgy voltam vele, max a táp pukkan el, és még került elé egy biztosíték is.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok!
Néznék valami megbízható 7/24-es használatra szánt 12V->5V tápmodulokat, és elém ugrott az UBEC kifejezés. Ahogy néztem, drónokba szánt modulok, hogy a motorok ne zavarják a rádiós részek táplálását és állítólag jó hatásfokúak, valamint SBC tematikájú webshopokban is árulják. Ezek tényleg jók lehetnek állandó használatra max 1A terhelés mellett (papíron 3A-tól indulnak, de hiszi a piszi)?Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz PROTRON #91836 üzenetére
Idő közben egy miskolci bolt kiszállította, úgy néz ki, működik is, viszont rendeltem mellé egy ónszippantót is (ha már rendelek és szállítási díj, akkor pár apróságot/fogyóeszközt is mellérendelek ilyenkor), a legolcsóbbnál eggyel drágábbat választottam. Hát az nem törötten érkezett?
Az az érdekes, hogy ez még a gyárban törhetett el, a csomagolás ép volt, és egybetartotta a buborékfólia, mikor kibontottam, azt hittem, csak nincs rátekerve a hegye. Francokat, el volt törve a menet nyaka...Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Dr. Szilikát #91838 üzenetére
Nekem olyan harmadik féle (ID érintkező nélküli) PS akksim ment tönkre, ami egy újkorában 10ezer Ft-s fúró-csavarozónak volt része. Kiberheltem a belsejét csak az érintkezőket meghagyva, összekötöttem 1,5 mm-es erű kábellel egy kis 12V 4Ah ólomakksival. Ronda és picit macerásabb, de legalább működik
Nem is tudom, egyáltalán kompatibilis-e a fúró ezzel az új "standardizált" akkuval és elég, ha ahhoz való töltőt veszek, ha megint szeretném gyári módon használniLe az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz PROTRON #91836 üzenetére
Na pont ez az, a franc tudja, bent van-e az eszköz, potyára meg nem mennék, nem a szomszédban vannak, telefon hiányában meg készletinfó sincs. Sajnos túl jó a bruttó áruk, de próbáltam máshonnan is, csak az meg késik. A végén az lesz, hogy sajnos 5-7 ezret rá kell tennem és megrendelem olyan helyről, ahonnan biztosan hozzák
-
E.Kaufmann
veterán
Féloff: Milyen cég ez a Mixvill? Szerettem volna ipari tápegységet rendelni tőlük, de az oldalukon utánvét még boltban személyes átvételnél se volt lehetséges, csak ajánlatkérésnél tudtam megadni. Ajánlatban viszont már előre utalással kaptam. Visszaírtam nekik, hogy bolti átvételnél sincs-e mód utánvétre. Erre egy hete nem sikerült válaszolniuk. Telefonon sem érhetőek el, de ilyet tapasztaltam már más működő webshopoknál is, hogy csak Emil.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz fatpingvin #91787 üzenetére
Én biztos nem cseszerinteném szét a tápot, PC-n belül meg esetleg egy megfelelő légáramba téve még a hűtés is meg van oldva.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz fatpingvin #91785 üzenetére
Mekkora a fogyasztás?
Én pont most barkácsoltam ilyesmivel, mert szerettem volna 1 db 12V-s tápról megoldani több eszköz táplálását sok kis dugasztáp helyett, de az egyiknek (Mikrotik cAP AC) minimum 18 V kellett. Most tesztelem egy másik Mikrotikkel, arról netezek most
Biztos ami biztos a betáp oldalon kapott egy lengő biztosítéktartót 5A gyorsbiztosítékkal, meg a be és kimeneten két 100 nanós kerámiakondit, mert valamelyik videóban, mikor oszcilloszkóppal néztek ilyeneket, nem volt túl szép kimenetük, de ők is kis kerámiakondival sokat csökkentettek a zajosságán.Ja és ahogy elvárható volt a potin beállítva a kimeneti feszültséget, stabilan tartotta a beállított szinten akár 9 akár 12 V-s dugasztápról hajtottam. Vannak nagyobb teljesítményű modulok is.
Én ilyenbe csomagoltam: [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz User_2 #91760 üzenetére
Ha garanciális, próbáld meg gariztatni, hisz zavaró hangja van. Hátha. Én meg pl sípoló Sirtec tápot eladtam, mert az én konfigommal sípolt, ha pl nem volt benne egy bizonyos HDD, akkor semmi hangja nem volt. A vevő tudta, nála nem sípolt.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz E.Kaufmann #91724 üzenetére
Amíg nem történik meg az okosrelék beszerelése, átmenetileg jó a széles szövetszálas "dáktép" jellegű ragasztószalag is estére, csak macera leszedni.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Audience #91723 üzenetére
Szerintem ezen az úton indulok el, és pont van is egy behajtandó tartozásom, akinek van villanyos szakija (nem mintha nem lenne meg hozzá a tudásom, igaz, főleg elméleti, de ha van mód egy potya villanyszerelőre, csináltasd meg vele )
-
E.Kaufmann
veterán
Én a Shelly cuccait nézegettem az előbb, mert van amelyik elférne esetleg egy a kapcsoló feletti lévő kötődobozban, ahol van nullvezető is, valamint az egyik leírásban volt olyan típus, ami a fizikai gombokat is kezeli, de App-ból letiltható módon.
Minőségben melyik ajánlott? Mindkét gyártónak kell felhő is vagy (W)LAN-ról is mennek internet kiesése esetén?Reggie0:
A te gyerekednél bevált?
Inkább lenne szimpibb, ha már villany okosítás, olyan módszer, amit el tudok rejteni.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Pedagógiai tanácsokat nem kérek!!! Nem ismeritek a pontos helyzetet és nem is akarom jobban kibeszélni! Kérem tiszteletben tartani!
Ha valaki tud ajánlani nem túl drága módszert a kapcsoló felől megközelítve, azt szívesen fogadom. Köszönöm!Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz ViZion #91713 üzenetére
Nem a fogyasztás a baj, egyik helyen a legújabb szabvány szerint is A energiaosztályú Philips körték vannak. Ha nem vagyunk otthon lesz.rom, a NAS többet eszik, mint az összes világítás. Inkább zavaró a fény ha épp nincs szükség rá, de világít onnan is, ahonnan nem kellene. Meg éjszaka ha felkapcsolja, az se jó.
Azt nézem még, ha lenne egy kisebb kulcsos doboz kivágható hátlappal, elé lehetne tenni a kapcsolónak. Csak ami műanyag, az ormótlan (legalább is, amit találtam az minimum 20X30cm) fémet meg nem tudok szépen megmunkálni otthon (műanyagot se , de inkább azt faragom)
Kicsi még, csak magas, meg mint mondtam beszéd elmaradt . Megint más a 10 éves Pistikét nyakonverni, ha kicsúzlizta a szomszéd ablakot...
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Reggie0 #91711 üzenetére
Amcsiknál úgy láttam pár videón, hogy a rizikósabb helyeken (fürdőszoba, konyha) benne van a konnektorban (GFCI/DzsiEfSzíÁj).
Maszek kérdés:
Meglévő villanykapcsolókat hogy lehetne "gyerekbiztossá" tenni? Sajnos már eléri és kapcsolgatja csak nem nagyon beszél. Bár ért dolgokat, de nem is igazán szófogadó. Nem nevelési tanácsot kérnék, mielőtt még egy trollhangulatú egyén idejönne.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz lanszelot #91683 üzenetére
Rapoo-hoz van program, azt lehet párosítani, másik Rapoo-hoz. Logitech Unifi vagy mi dettó, másik Unifi eszközre. Amúgy ezek biztonságával kapcsolatban van sok hack a neten (azt bizonyítandó, hogy mennyire vackok még a márkásak is)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz fatpingvin #91671 üzenetére
Értem én, hogy a rádióban is viaszozták a KF tekercseket, de jobb szeretnék valami szilárdabbat, hőállóbbat. Szívem szerint kiönteném műgyantával, mint egy C64 tápot, de a pénzt is sajnálom rá, meg emlékszem amikor egy hangszórót műgyantáztam. Két hétig nem lehetett velük egy légtérben maradni.
Ha meg a melegragasztó is kezd olvadni, akkor már nagy a baj, rúd meg úgy is van otthon egy halomLe az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
Ha már melegtakony. Mennyire használható kiöntőanyagnak?
Egy kicsi 1000 Ft-s DC-DC tápot szeretnék feszültségbeállítás után (potis, 12V -> 18-57V közé kellene egy miki AP-hoz) egy kis flexibilis OBO dobozba betenni és kiönteni. Nézegettem, hogy ennyihez vagy veszek vödörnyi gyantát, vagy szórakozok több tubus Patexx kétkomponensűvel. De egyik sem olcsó megoldás.
3A-s nak van hírdetve a táp, 2A felett hűtés ajánlott az IC adatlapján, én viszont jó ha 500mA@28V-vel terhelném, ezért talán a hő se lenne akkora gond.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Gézengúz #70628 üzenetére
Én hiszek neked, hogy jók a cuccaid, de mi van, ha veszek 3 cellát és a töltő-dokkoló a gond, vagy épp a cella biztonsági áramköre, vagy mi a túró az a nyák az akksiban, ami még a hőmérsékletet is figyeli.
Csak azért gondoltam, hogy érdekes a feszkó, mert gondolom, terhelésnél sorba vannak kapcsolva és a gyártási szórásokat nem figyelve kb egyforma feszkóra kellett volna csökkenniük. Az is vicces, hogy összességében ha fél órát volt használva fél év alatt, igaz addig remekül ment, és már behalt az akksi.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz E.Kaufmann #70581 üzenetére
Kimértem a három cellát a sarkaiknál, 3,1, 3,4 valamint 4 voltosak. Ezek szerint kettő is beadta az unalmast?
-
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok!
Adott egy Lidl/Parkside fúró csavarhúzó lítium akksival. Számla nincs meg, az akksi nem töltődik, fél év alatt amúgy sem kellett, de most két nap alatt nem bír a töltő áramot pumpálni belé. A töltő terhelés nélkül ad feszkót 13V körül, az akksiban van most 11,3 V, de komolyabban már nem lehet terhelni fúrásnál/csavarozásnál. Töltés közben a töltő piros LED halványan villog, a töltöttséget jelző LED meg halványan ég.
A töltő egy harmadik csatit használ az akksin, ha jól rémlik a +-os tápfesz csati mellett. Nem tudom, hogy a töltővel-lehet-e a gond, vagy az egyik cella feladta. Érdemes külön mérni a cellákat és a leggyengébbet cserélni, vagy mit érdemes egyáltalán otthoni körülmények között nézni? Cellám még lenne is, laptopból bontva.
Legrosszabb esetben azt néztem, hogy van olyan elektronika az ali-n, ami pont beférne az akksiba és van rajta jack csatlakozó a töltéshez 12V-ről.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz darvinya #65368 üzenetére
Esetleg relé helyett, hogy ne a tápfesz kanyarogjon már a távkapcs felé, de akkor is picit túllőttek a célon, ha csak erre lenne. Esetleg valami időzítővel megspékelve, de nem tudom, van-e értelme. Az se rémlik, hogy a távirányítón a LED csinált volna-e valamit, mert úgy néz ki, az is rá van kötve.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Teasüti #65356 üzenetére
Én jobban örültem volna az egyszerűbb modellnek, mert nem akartam különféle tápokkal vesződni. Jönne egy 12V-s BT/MP3/Rádió modul hozzá távirányítóval.
A másik, hogy nagyon erőtlenek a satelitek. Nem pont az adott erősítő IC hanem egy vele kompatibilis IC adatlapján 470 mikrós kondikat írtak közvetlenül a hangszórók elé, de ebben csak 220mikrós van.
Igaz, nem is kell a basszust átvinni, mert az már le lett vágva és másik erősítőre küldve, de elvileg hozhat a középső tartományban valami pluszt, ha 220-as kondikat 470-re cserélem?Már másik topikban is ki lett beszélve, mit várok egy olcsó hangcucctól, de egy Creative P380-at közelítő jó lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz E.Kaufmann #65349 üzenetére
Az új majdnem ugyanaz, kivéve az SMD erdőt és az MCU-t.
Mi célt szolgálhat?Át szerettem volna kicsit építeni (kondicserék, 9V helyett 12V külső táp (elvileg az IC-k bírnák), plusz hűtés, bélés, szatelit cserék), de ez a része elbizonytalanított a nyáknak.
-
E.Kaufmann
veterán
Van egy LS21-es Logitech hangfalam. Nézegettem itt az erősítőjét. A régebbi verzióban a netes képek alapján van egy hagyományos erősítő IC a két szetelit hangfalnak és egy hasonló erősítő IC hűtőborda alatt a mélysugárzónak. Az enyémben viszont van egy 3. IC is a hátoldalon, ahol a nyák szigetek vannak, nagyító alapján HT66F13, ami egy AD flash MCU, ha jól értem egy AD átalakító és mikrovezérlő. [link]
Ezt minek rakhatták bele? Van körülötte egy halom SMD alkatrész, gondolom a tápfesz miatt is meg még ki tudja mi kell ennek. Kimérve a Vdd-t a földhöz, kap is 3.3V-t.Annyi még a különbség a régebbi verziókhoz képest, hogy ennek kapcsolóüzemű tápja van a trafó helyén, külön dobozolva, ezért nincs diódahíd a főpanelen és két nagy pufferkondi helyett csak egy kisebb meg egy nagyobb 1000uF-es kondi van bejövő tápnál.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz didyman #64937 üzenetére
Az a baj, hogy hétvégente tud haladni a projekt, ami eddig elszállt biztosan:
a biztosíték,
az egyenirányítás és a pufferkondi után közvetlenül egy ellenállás, 0.1 ohm-os,
meg utána nem sokkal egy 100pF-es 1000 voltos kerámiakondi szétjött.
Próbáljuk a megtalált hibás alkatrészeket pótolni és úgy javítani, de mindenképpen azt javasoltam ezek alapján, hogy azt az első tekercset kapjuk ki, mert lehet az okozott károkat.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz tordaitibi #64928 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat Így nagyobb önbizalommal merünk nekiesni, aztán majd látjuk, mint vak tehén
-
E.Kaufmann
veterán
válasz tordaitibi #64924 üzenetére
Az zavar, hogy két tekercs is van, az egyik a szikrázós, mögötte még egy. Ez valami precízen hangolt cucc lehet, de nem tudom, hogy csak a szigorúbb előírások teljesítése végett vagy esetleg van valami aktív szerepe is. Ugye az is a gond, hogy körülötte van pár diódaszerű, de szívem szerint az egyenirányító diódahídig kiváltanék mindent egy szűrős c14-es aljzattal, pl ilyennel: [link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X9 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP15,6"FullHd,Core i5 6200,Világító billentyűzet,8-16GB RAM,SSD,Új akku,Új töltő,Szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro 256 GB gyárilag független Black Titanium 2 év szavatosság garancia + üvegfólia
- Újszerű ThinkPad, játékra is,core i71165g7(8x4,7Ghz),IRIS XE VGA,32GB DDR4 RAM,SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest