- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #69048 üzenetére
Ezt a megoldást találtam most a Youtube-on [link]
Kell hozzá:
B0505S-1W DC-DC 5V isolation power module
20 mH induktivitás -
válasz
johniee #69046 üzenetére
Az a tipikus mobil hang, az nem a tápon hanem rádiófrekvenciásan zavar.
Fogatni a két panel amíg legkisebb a zaj, végső esetben érnyékolódoboz.
Ha tápon szűrődik át zavar, az ellen így ad-hoc elég nehéz védekezni, én a monitorba épített mini pc-mmel napokat szórakoztam mire az analóg végfokról le tudtam szedni a kapcsolási tranzienseket és tökcsendes szobába még picit hallani lehet pedig egy sztereo vonalszintű autós leválasztótranszformátor is van a végfok előtt..
Csillagpontos földhálózat, avagy lehet hogy nálad pont a soros felfűzés lesz eredményes, kisimpedanciás meghajtás, leterhelni a kimenetet akár pár 100ohm-1kohm nagyságrenddel is, minimális feszültségosztással is lehet variálni, árnyékolás fémlmezből (olajoshal, májkrémes doboz, jól forrasztható), a pozitívot erősen megszűrni-elválasztani a két egység között, induktivitás-kondenzátor, tizedohmos-ohmos ellenállások, ez utóbbiak próbaképp a testvezetékbe is. Értékeik kísérletezés tárgyai. -
johniee
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Régebben volt már hasonló gondom, akkor megoldottam egy külön tápról.
Most viszont Power bankkal próbálkozok.
A képen látható módon akarom megoldani a kapcsolást,
de kellene valami zavarszűrő, mert a Bluetooth hatására
hallani az erősítőből a "betárcsázós hangot" mivel közös tápról mennek
Hogy kellene ezt megszűntetni? -
Breaker
tag
Sziasztok,
Létezik a piacon olyan IC, ami szimpla shift register de nagyszámú pinout-ja van?
Olyasmit szeretnék csinalni, hogy SPI-n vagy i2cn megadok neki bitmaskot, de ne csak 8 vagy 16 lábat kapcsolgathassak hanem 160-at mondjuk.Természetesen a nagy lábsűrüség miatt csak smd létezhet belole.
köszi
üdv
Breaker -
robohw
aktív tag
-
Cicero
őstag
Mi a legegyszerűbb módja, hogy meggyőződjek arról, ha egy fűtőszál elromlott? Ha pl. lyukas és emiatt zár rövidre, elég ha vízbe teszem egy multiméterrel, vagy keresem a buborékokat? Mekkora ellenállást kéne mérjek rajta?
Vagy hogy nézem azt meg, hogy földzárlata van? A burkolat és az egyik csatlakozója között mérek?Bocs, ha triviálisak a kérdéseim, csak tutira akarok menni. Megjött a relé a mosógéphez, de mivel az előző leolvadt, gyanítom, hogy a fűtőszál lesz a ludas, amit vezérel.
-
(#69022) darvinya: Nem tudom, az tette-e tönkre, mindenesetre telefonáltam ma gari ügyben, és abban maradtunk, a gépet és az akksit is visszaküldöm. Kíváncsi vagyok, a másik is szikrázik-e.
@ (#69023) PHM: Aha, csere lesz mindenképp, de ezek vajon mind ilyen szikrázósak? Kiderül!
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
A következővel küzdök: LEDsort kellene meghajtanom, 12-15V mellett 10-15A-el is számolni kell és csak a pozitív ágat lehet elérni, szóval a szokásos lowside N FETes meghajtás helyett P FETtel kell terveznem, és mindezt 20KHz körüli PWM frekvenciával! A környezet adott, eltérni, átépíteni nem lehet...
Első körben gondoltam hogy a PWM forrással (Arduino 5V lába) gyerekjáték lesz egy NPN tranyóval húzogatni egy P FETet, de hamar rá kellett jönnöm hogy ekkora órajelnél bizony számolni kell a FET parazita gate kapacitásával is, mert több 10%-al képes eltolni a PWM kitöltést attól amit szeretnék, így a minimum fényerő relatív magasan indulhatna csak - márpedig az alacsony RDS ON ellenállással rendelkező (0.02Ohm alatti) FETeknek jellemzően elég magas ez a paramétere, a legjobb amit találtam még mindig 2.55nF...
Továbbléptem, H-bridge meghajtásra van szükségem ami segít legyűrni a parazita kapacitást, ezért az NPN tranyó helyett egy L293D-t kötöttem a PWM jel útjába. Ezzel viszont egy újabb furcsa jelenségbe futottam: a driver és gate közötti szakaszon rising edge-nél egy hatalmas overshoot jelenség képződik - a 12V driver tápfesz mellett egy pillanatra 25-30V-ig felvágódik a jelszint!!! és ezzel párhuzamosan a FET drain-jén a kimenő kapcsolt feszen pedig egy hasonló mértékű, -15-20V-ot is elérő undershoot... Mintha boost convertert építettem volna...
A választott FET egy AOTF4185-ös, mert ez olcsón mennyiségben könnyen beszerezhető és elvileg gyerekjáték lekezelni vele 10-15A-t különösebb melegedés nélkül az alasony RDS ON-ja miatt... A táp egy izmos 12V akku, bár kapcsüzemű tápról is ugyanezt a jelenséget tapasztalom... Volna rá ötletetek, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget és hogyan lehetne megszabadulni tőle, vagy hogyan kellene másképp nekifutnom a témának?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #69033 üzenetére
-
válasz
#90088192 #69029 üzenetére
Csak elvi síkon kérdezném, tényleg érdekel,
ha a drón folyamatosan húzza az ívet, maga a távvezeték miért nem szikrázik folyamatosan teljes hosszában, ugyanúgy körülveszi a levegő,
aminek a potenciálja nem=a távvezeték potenciáljával, írta fero02.Az én paraszti okoskodásom,
a drónnak vannak hegyes pontjai, nem is egy, itt ezeken kiegyenlítődik a feszültségkülönbség, ugyanúgy mint amikor egy ionizátor hegyes csúcsára egy bizonyos feszültégnél nagyobbat kapcsolunk, az is szép folyamatos koronakisülést produkál. Ezt pótolni kell és ezt teszi az íven keresztül. Ha drón gömbölyű vagy tojásforma zárt egység lenne, vagy körbe lenne véve egy ilyen formájú dróthálóval akkor csak egy szikra lenne a feltöltődés pillanatában, utána megszűnne mert nincs hegyes pont amin elveszíthetné nagyon gyorsan a töltését.
Ez az én okoskodásom, csak elvi kitaláció, lehet hogy nem jó úton járok vele. -
válasz
#68216320 #69028 üzenetére
Ha a "Nemrég volt bekapcsolva" az 20-30 másodpercet jelent akkor már taperolhatod. Feltéve hogy a tervező nem spórolta ki a pár100Kohm-1Mohm kisütőellenállásokat a pufferekről, 50-100 voltra maga a táp süti ki a működéséből kifolyólag, ezt a maradékfeszültséget meg az ellenállások hivatottak nullára redukálni. Legbiztosabb egy nagyobbacska pár wattos 10Kohm körüli ellenállásal rövidre zárni a puffer(eke)t pár másodpercre. Vagy rámérni.
-
törölt tag
válasz
krisztianAMG #69026 üzenetére
Talán a legegyszerűbb magyarázat: A távvezeték+levegő+drón kb úgy viselkedik mint egy kondenzátor, a levegő a dielektrikum a két fegyverzet meg a távvezeték meg a drón. Hogy a töltés tarolás meg történhessen, ahhoz elektronoknak kell elvándorolni.
Ez a töltésvándorlás ionizálja a levegőt(Átüt a kondenzátor szigetelő anyaga) és maris kész a szikra
Kb ennyi az én értelmezésemben
-
törölt tag
Egy öreg PC AT kapcsolóüzemű tápegységét szeretném rendbetenni.
Érintésvédelmi szempontból mire kell ilyenkor figyelni/mit kell elvégezni?
Nemrég volt bekapcsolva, tehát kondik töltve vannak.(Tisztítanám, elkókat cserélnék benne)
-
fero02
nagyúr
válasz
krisztianAMG #69026 üzenetére
A légkör nem = a távvezeték fázisvezetőjének potenciáljával.
-
krisztianAMG
senior tag
Elméleti magyarázatra lenne szügségem, vagy legalább valami kiinduló infóra, hogy milyen néven keressem a jelenséget.
Adott egy drón, ami magasfeszültségű vezetékek közelében repül (madarakat elriasztó prizmákat helyez el). 400kV-os vezetékeknél már húzza magával az ívet. Mi az oka ennek? Hogy lehet potenciál különbség a levegőben lévő drón és a vezeték közt? És nem csak átüt, hanem húzza magával az ívet. Lehet az is az ok, hogy a váz szénszálból van? -
szoke12
őstag
válasz
CPT.Pirk #69024 üzenetére
Egyelőre úgy döntöttem jó lesz így, kipróbálom, és ha jövő héten kevésnek bizonyul, akkor újra nekilátok.
De mindenképpen szeretném megcsinálni a rajzát.
Leforrasztva ilyen lett:A Rádió 1-nél csak annyit tudok, hogy végállásba tekerve a potit azt lehet hallani halkan (ha nincs testelve a poti háza). Ne kérdezd, hogy sikerült.
Ja, és itt a képen már rajta van az akksija, és annak a töltő elektronikája is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #69020 üzenetére
Le kellene rajzolnod a kapcsolást, hogy most hogy van. Elég, ha felskicceled egy papírra és lefényképezed.
Egyébként mi az, hogy fogja a Rádió 1-et? Olyat már láttam, hogy hosszú kábellel egy erősítő demodulálta és így vette az egyik hazai AM rádiót, de az R1 az csak FM-en jön, azt így nem lehet venni.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #69021 üzenetére
Megnéztem, ugyanilyen gépem van, szintén szikrázik leálláskor.
Szerintem is akkuprobléma, csak nem zárlatos, hanem túlmerült/hibás,
megnövekedett belső ellenállású lehet valamelyik cella.
Cseréltesd garanciában. -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #69021 üzenetére
Mint írtam ez nem csak akku probléma lesz, hanem gép is.
Ha már új korában láttál szikrát kommunátornál, az forgórész menetzárlatos, ami folyamatosan tönkre fogja tenni az akkukat. -
-
szoke12
őstag
válasz
CPT.Pirk #68965 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Egész meglepő, de amikor kikapcsoltam a forrasztó állomást, megszűnt a zaj.
Majd a Rádió 1-et még mindig sikerült befogni, így a poti házát is testeltem.Végül találtam itthon egy mikrofont és rákötöttem.
Most nincs zaj, működik, bár lehetne még hangosabb.
3,7 voltos lipo akksim van. Valószínűleg 5v-tal jobban szólna. Próbáltam csökkenteni az ellenállást a mikrofonnál, de torzítani kezdett, illetve egy idő után már nem is működött.
Ha ezen tudnék javítani, az nagyon jó lenne.
Itt a jelenlegi állás: -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #69018 üzenetére
Ezzel a pontosabb leírással, már tényleg egyértelmű, hogy akku cellazárlatos vagy döglött akku pakkban 1-2 cella.
Ezen csak új pakk segít, más semmi.
Mondjuk az új gép szénkeféjének szikrázása sem jó motorra utal.
Az igaz, hogy kommunátor szikrázik, de jó motor esetén ez nem is látható.
Szóval itt egész géppel gond van.Helyedben visszavinném és cseréltetném.az egész gépet.
-
válasz
darvinya #69017 üzenetére
Ez az, amit nem tudok, hogy egyáltalán meddig volt feltöltve. Van rajta kis ledes jelző, amikor húzom neki, akkor 3-2 majd 1 csíkra esik vissza, szóval most tuti le van merülve.
Gép gond lenne? Nem tudom sajnos másik akksival megnézni...
Bocsi, lehet nem volt egyértelmű - a fúró kikapcsolt, de kis pihenő működött, de hamar kikapcsolt megint.
Azt megfigyeltem, hogy amikor a "gázt" visszaengedem, hirtelen nagyot szikráznak a szénkefék, de ez ilyen volt amikor kibontottam, akkor is. -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #69016 üzenetére
Próbálkozhatsz töltő csodákkal, de Másnap dolgoztunk vele kb 2 órát, de nem folyamatosan, bútorokat szedtünk szét, csavarok kihajtására használtuk. A fúró egyszercsak kikapcsolt,…
Ez nem töltő és akku hiba lesz, mikor hirtelen lekapcsol és még akku merülés hang sincs gép használat közben.
Ez bizony gép hiba lesz.
Gyári töltő meg feltöltött akkuba többet nem tud bele rakni, azaz semelyik töltő sem fog. -
válasz
gyenesmartin #69015 üzenetére
Sajna másik nincs, max megpróbálom az IMAX töltővel feltölteni, hátha csak annyira le van merülve, hogy a sajátja 18V-osnak gondolja.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
csabyka666 #69014 üzenetére
Töltő szinte biztos hogy jó.
Másik akkud van?
A töltő csak akkor fogja leadni a feszültséget, ha az akkumulátorban lévő bms megengedi a töltést. -
Na most akkor melyik a helyes?
Kipróbáltam egy másik (ugyanolyan 20V Parkside) töltővel, de ugyanaz, mindkét LED villog, a töltőn nagyságrendileg ugyanazt a feszültséget tudom mérni.
-
Tamy
senior tag
válasz
csabyka666 #69005 üzenetére
"A töltő + és - kivezetése között 2V körüli feszültség mérhető..."
Innentől fogva én a kérdést se értem, az a töltő tuti rossz.
-
Attix70
aktív tag
válasz
csabyka666 #69007 üzenetére
Az hogy 20V van ráírva nem jelenti azt, hogy annyinak kell lenni. 5 cella van benne, 4.2V/cella az általános max töltőfesz de léteznek 4.35V/cella feszültségüek is (ezekbe gondolom nem ilyenek vannak mert drágábbak). Egy normálisabb cellát akár 2.5V-ig is le lehet meríteni (nem szokták ennyire), ergo a 18.5V nem kevés. Lehet akku hiba de már találkoztam hibás töltővel is (Parkside 20V).
-
Jarod1
veterán
válasz
gyenesmartin #69006 üzenetére
20 V os akksin a 18,5V terhelés nélkül már nem jó...
vidd vissza Garanciába ne szedd szét mert akkor ugrik a gari... -
válasz
tordaitibi #69008 üzenetére
Igen, ez lesz, csak ki akarom zárni a töltő hibáját, szóval az a kérdés, miért nem tölti a gyárija. Ha a töltő rossz, veszek hozzá inkább, mert a gari hosszú folyamat...nekem meg mielőbb kellene a gép. Amíg dolgozott, nagyon jól dolgozott, de úgy érzem, a gyári feltöltéssel használtuk, a töltő nem töltötte abszolút.
Az IMAX töltővel fel tudom tölteni úgy, hogy ha csak a + és a - kivezetésre kapcsolom rá? Vagy kell hozzá az ID is? Vagy csak állítsak be egy kapacitás limitet, mondjuk 2Ah-s az akku, és beállítok 1000mA-t, ahol lekapcsoljon?
-
válasz
csabyka666 #69007 üzenetére
Nem keves a 18,5V.
5 cellas a pakk azaz 15-21 V kozott lehet.
Vidd vissza, ha mar nem lenne garis akkor eltokoreszhetnel vele de igy nincs ertelme. -
válasz
gyenesmartin #69006 üzenetére
20V-os az akksi, szerintem a 18.5V az kevés az egész pakkra. Szét nem szedem, mert akkor ugrik a gari, csak amíg nem hoznak másikat, hátha fel lehetne éleszteni annyira, hogy használni tudjam, aztán akkor kiderül, hogy az akksi vagy a töltő rossz-e. Bár 18,5V-ot nem tudom, el kellene-e kezdenie tölteni egyáltalán.
Azért gondoltam az IMAX töltőre, hogy hátha az megindítja. -
gyenesmartin
őstag
válasz
csabyka666 #69005 üzenetére
Szét kéne szedni az akkut és megmérni minden cella feszültségét. Olyan, mintha az egyik nagyon lemerült volna. 18.5v még jó, elvégre 18v-os az akku.
-
Üdv mindenki!
Vásároltam a Lidl-ben egy Parkside Cordless Drill PABS 20-Li D4 akkus fúrót. A gép maga szuper, de lehet kifogtam egy akkuhibás példányt?! Amikor megvettem, felraktam töltőre, de igazából nem is figyeltem a LED-eket (úgyis lekapcsol magától), pár órát fenn volt, majd betettem a gépbe. Másnap dolgoztunk vele kb 2 órát, de nem folyamatosan, bútorokat szedtünk szét, csavarok kihajtására használtuk. A fúró egyszercsak kikapcsolt, gondolom letiltott az elektronika. Kicsit vártunk vele, akkor megint ment, de üresjárásban is pár másodperc után lekapcsolt, szóval nem nyektettük. Furcsállottam, hogy ennyit bírna csak, de feltettem töltőre az akksit, viszont a gyári töltő nem tölti. Alapesetben ahogy a linkelt videóban is mutatja, úgy kellene világítania töltéskor, de itt egyszerre villog mindkettő - nem kezdi el a töltést.
Üresjárásban a 20V-os akksin 18.5V mérhető, gondolom ezért nem indítja meg. A töltő + és - kivezetése között 2V körüli feszültség mérhető, a + és az ID között 0.75V, az ID és a - között 4.96V.A termék garanciális, de az a kérdés, hogy az akksi nem jó, vagy a töltő? Van egy IMAX B6 okostöltőm, az tud tölteni 20V Li-Ion akksit, de az ID kivezetést nem tudom hova kötni - vagy az csak a leállításért felelős?
Mit gondoltok? Köszi a segítséget előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Utolsó darab - 1M helyett - MacBook Pro Retina 14 M4 - 10C CPU / 10C GPU / 24 GB RAM / 1 TB - MAGYAR
- Eladó XD Design Bobby Hero Spring, Yellow laptoptáska
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256 GB titánszürke 3 év garanciával
- Sony A7III + 28-70mm FE 3.5-5.6 Zoom objektív
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X 8GB LHR videókártya
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest