Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6599 üzenetére
Fogtam egy 3,5 jack ajzatot ,ráforasztottam egy 2 eres kábelt és egy-egy végét, mint egy hangszorót ,kötöttem be. Így épphogy megmozdul a mutató.
Előzőekben írtakkor egy noname pc hangfal (aza 500 forintos) jel erősítőjének hang kimenetein keresztül sikerült elérnem. Műszert ekkor is úgy kötöttem, mint egy hangszorót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kellene most egy fénykép, hogy mit mire kötöttél.
DZs: nincs a kéznél egy multiméter? Amúgy egyik felére rá kell valahogy látnod, és megállapítani melyik láb melyik, ha látsz valami eltérő jelölést, az lesz a negatív, mert mindig a negatív lábat jelölik. Amúgy igen, pluszt a pluszra, mínuszt a mínuszra forraszd.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6595 üzenetére
Rákötöttem a magam módján.
Úgy nézz ki ,hogy a "10" -es dB beosztás a határvonal. Ekkor full hangerőn a hangkari és a lejátszó progi Eq-ja 0 dB-re állítva. Ha feljebb tolom a eq potikat, max. a 7 , esetleg 5 dB szint jelőlést.Megyek megnézzem a nagy hi-fi cuccon,mit mutat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Feszültsége és kapacitása is lehet magasabb, ha pont ilyen nincs. Nyugodtan ráforraszthatod simán a lábakra, de a hegesztőt hagyd ki a dologból!
No és a polaritásra figyelni, mert különben hang-fény-füst jelenség lesz!
Zodo: talán próbaképpen ráköthetnéd a műszert a hangkari kimenetére, és szépen lassan emelve a hangerőt megnézhetnéd, hogyan változik a mutató. Bár hogy ezt a múszer hogy fogja viselni, azt nem tudom.
Lehet még mindig jobban járnál egy olyan 1K-s kittel, az direktben ráköthető a hangkari kimenetére.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
zodo
nagyúr
Köszönöm a segítő szándékodat ,de sajnos semmi ilyenhez nincs gyakorlatom.
Vennék,kölcsönöznék egy műszert,se mennék sokra vele ,soha nem használtam.
És akkor még hátra lenne a te általad mellékelt kapcsolási rajzból, megépíteni a vezérlő panelt ?
Nem tudom ez javít-e a helyzetemen, találtam egy képet, pár adattal. (hátha elárul valamit ) -
PHM
addikt
Mérd meg a Deprez-műszerek ellenállását, és a végkitéréshez
tartozó feszültséget, vagy áramot.
Kerítek hozzá neked kapcsolási rajzot.
Nem bonyolult, 1 dióda, + 1-2 ellenállás és kondi.
(Meg 1 kettős műveleti erősítő, ha kicsi a műszerek belső ellenállása.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6582 üzenetére
Mérkezett a deck és a beígért képek.
Sajnos ígazad lett, nincs ott panel, legalábbis olyan ,mint amire számítottam.
Elég régi a cucc ( 79-81-ig váltotta fel az elődjét ),ezért még a neten sem találtam, 2 óra alatt ,egy értelmes adatot.Távlati
Egyik oldala
Másik oldalaSzóval úgy néz ki (bár nem értek hozzá), hogy ez az egy darab vezérel szinte mindent.
Panelnak ,lehet kódja ? Ezen: RNP-209 vagy RWF 043 van feltüntetve,ha ez segít.
Rajta kívül csak egy táphoz, magnó rész mechanikájához ill. a kazetta megvillágításhoz találtam panelt.Mi a teendő ?
-
zssas
tag
Sziasztok!
Egy olyon gondom lenne hogy összekötöttem a számítógépem a TV-vel elsőre a TV-n a kép mosott volt és mászott utána video-n keresztül már nem volt gond vele de a monitoron a kép vibrált és nem hiszem hogy jót tett neki!
Ha lehúzom a kábeltv-t video nélkül is tökéletes a kép TV-n is,ami persze megoldás de én lusta vagyok mindig dugdosni a kábeleket
utána jártam és arra jutottam hogy galvanikus földhurok leválasztóra van szükségem vagyis szerintem!
A kérdés igazából csak annyi hogy jól gondolom-e?
Tudom már írtam de nem volt válasz!valaki pls!
Előre is köszi! -
zodo
nagyúr
Köszi,hogy megpróbálsz még így látatlanba is segíteni.
Ha már nálam lesz ,hozom a képeket.
Letöltöttem a deck kézikönyvét ,ilyet már tudok mutatni, ha ez segíti.Pioneer CT-F2121adatlap
Sajnos az alaplapom kiskönyve, semmit nem árul el a hangkártyáról,legalábbis az ilyen jellegű adatokról. Realtek ,oldalán sem találtam bővebb infot az ALC889a Hd audio int. hangkártyámról. -
biker
nagyúr
Szóval a probléma, hogy nem tudom, mekkora a maximális kimenő jel a pc hangkártyából, de biztos meg van adva valamilyen szabványban, sőt olyan címszón kell keresni szerintem, hogy vonal szintű kimenet, mert szerintem az. (persze lehet h. nem)
1Vp-p a jelszint max kimeneti szintnél
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy értettem, ezzel a műszerrel úgy járhatsz, mint ha pl. egy mutatós feszmérőt veszel, ami tökéletesen mér semmi körítéssel, de pl. mindössze 1V-ig tud mérni, onnan már neked kell előtét ellenállásokat sorba kötni vele, hogy mondjuk akár 500V-t is lehessen mérni a kis alap műszerrel.
Szóval a probléma, hogy nem tudom, mekkora a maximális kimenő jel a pc hangkártyából, de biztos meg van adva valamilyen szabványban, sőt olyan címszón kell keresni szerintem, hogy vonal szintű kimenet, mert szerintem az. (persze lehet h. nem)
A másik probléma, meg hogy nem tudjuk, mekkora jel hatására megy a műszer végkitérésbe, és még nem sül el a tekercse. Talán lesz benne valami ráírt adat.Így látatlanban szerintem lesz ott valami panel, ha megjött a szerkezet, feltétlen fényképezd le. Sajnos az megeshet, hogy nem külön panelon van ilyen beállító, hanem egybeépítve a fő nyákkal...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6580 üzenetére
Hát hamarossan kiderül,mert de. folyamán ,megnyertem az aukciót.
Ha nincs panel akkor is lehet vezérelni a műszert ?
Úgy gondolom,mint kívülálló,hogy csak kell lennie egy "pótméter szerű valaminek (amit csavarhúzó segítségével lehet állítani)" ,amivel be lehet állítani a jelszintet. Tévedek ? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehet, hogy panel sincs, csak maga a műszer. Meg a nagyobb kérdés, hogy ez mekkora jelszintekkel dolgozik, szerintem nem lehet csak úgy beépíteni egy hangkari kimenetére, de ez csak tipp, nem igen értek ezekhez a régi műszerekhez.
-
PHM
addikt
Jártam már így, akkor a kimeneti végtranyók közül lett zárlatos az egyik.
Kösd ki a hangszórókat és mérj egyenfeszültséget a kimeneten.
Ha az egyik tápfeszültség közelében van a kimenet, akkor lehet
a végtranzisztorokat méregetni, majd cserélni.
Mindez persze csak galvanikus csatolás esetén igaz.
Érdemes benézni még a kütyübe a kimenetek környékén.
Ha látsz ott kimeneti elkót, annak a bemenetén mérj,
ott kb. a tápfeszültség felének kell lennie.
Ha nem annyi, go a tranyóméréshez.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
ReJim
őstag
történt a szomszédomban egy "baleset":
braun hifi bekapcsolva, és a bemenetre kötött készülékből kihúzta a srác a jack dugót, majd az ujjával hozzáért, és búgott egyet. majd kikapcsolta.
1 óra múlva visszakapcsolás után minden bemenet és a beépített rádió is rettenetesen lehalkult. kontakt hiba nem valószínű, szemmel körbenézve döglött, égett, hibás alkatrészt nem találtam.mi lehet a hiba? mire gyanakodjak?
előre is kösz.
</end.?>
-
zssas
tag
Sziasztok!
Egy olyon gondom lenne hogy összekötöttem a számítógépem a TV-vel elsőre a TV-n a kép mosott volt és mászott utána video-n keresztül már nem volt gond vele de a monitoron a kép vibrált és nem hiszem hogy jót tett neki!
Ha lehúzom a kábeltv-t video nélkül is tökéletes a kép TV-n is,ami persze megoldás de én lusta vagyok mindig dugdosni a kábeleket
utána jártam és arra jutottam hogy galvanikus földhurok leválasztóra van szükségem vagyis szerintem!
A kérdés igazából csak annyi hogy jól gondolom-e?Előre is köszi!
-
djyuri
őstag
Üdv mindenkinek!
Egy barátomnak segítek!
Eladna 30 műszaki könyvet és 60-50 folyóiratot.
például szerzők,kiadók:
Ágoston,John Lisliy Hodd,Sipos GyulaÁllapotuk: változó..de nagyrészt kiváló
Ez eladó adatai: (itt érdeklődj)
Parázs Gábor
MSN cím: parazs_gabor@hotmail.com
Tel.: 06-20-413-35-90
Email: pgaudio@citromail.huKöszönöm!
-
And
veterán
válasz Batman2 #6573 üzenetére
"Tehát akkor a tranyó Pd értéke az a teljes áramkör teljesítményéből a tranyóra eső rész, amit az fogyaszt el (és ad le hő formájában), így kell érteni ??"
Igen. Ennek a maximális értéke limitált, de mint írtam, ez eléggé elméleti érték, mert végtelen hűtőfelülettel (vagyis a hűtőborda és a környezet között nulla hőellenállással) számol, ez pedig a gyakorlatban csak közelíthető. Többek között ezért sem tervezünk határérték közelébe disszipációt.
A kapcsolóüzemű működés közben keletkező hőt sok dolog befolyásolja. A hő statikus állapotban a terhelés bekapcsolt állapotában (maximális draináram mellett) keletkezik, mivel egy lezárt fet csak legfeljebb µA nagyságrendű draináramot vezet. A nyitott állapotra jellemző Pd= Id^2 * Rds_on érték nyilván nagyságrendekkel nagyobb a lezárt fet által disszipált teljesítménynél. Ezért statikus állapotban az Rds_on értéke a meghatározó. Igen ám, de a kapcsolóüzem ill. a PWM arról szól, hogy időegység alatt rengetegszer kapcsolgatjuk ki-be az eszközt. Ilyenkor jön a képbe a kitöltési tényező, a kapcsolási (PWM-) frekvencia és az átkapcsolás időtartama. A két állapot közötti átmenet (lineáris üzem) a statikus bekapcsolt állapotnál is nagyobb hőveszteséget eredményez, mivel a kapcsolóeszközön még/már folyik valamekkora áram, miközben az Uds-feszültsége sem minimális. Ezért az átkapcsoláskor rövid időre impulzusszerűen megnő a disszipáció értéke. Az átkapcsolás időtartama nem lehet nulla, hanem egy véges érték, mivel a fet bemeneti kapacitása csak limitált Ugs-meredekséget tesz lehetővé. Ez a meredekség pedig a meghajtóárammal áll összefüggésben, mert adott gate-töltést (amely típusra és munkapontra jellemző adat) adott idő alatt mozgatni meghatározott áramot igényel. Vagyis gyors átkapcsolás -> nagy meghajtó áramimpulzus. Pl. az integrált kivitelű mosfet-driverek legjellemzőbb adata az a csúcsáram, amelyet biztosítani tudnak a gate számára. Ahogy az átkapcsolás időtartama a teljes kapcsolási periódus egyre nagyobb hányadát foglalja el, a disszipáció átlagos értéke egyre jobban megnő. Így hiába marad ugyanakkora (akár tisztán rezisztív) a terhelés, a kapcsolási frekvencia növelésével a fet disszipációja növekedni fog.
"A normál tranyó és a FET összehasonlítást úgy értettem, hogy ugyazon Pd max. (vagyis azonos hőkibocsájtás) értékü bipoláris tranyó és MOSFET esetében a MOSFETek nagy előnyben vannak a tranyókkal szemben, mivel sokkal nagyob teljesítményt tudnak kapcsolni, azonos hőkibocsájáts mellett !"
Mégegyszer: általános esetben Pd <> Pd_max! A maximális Pd nem hőkibocsátás, hanem disszipációs képesség. A gyakorlatban ezért nem feltétlenül hasonlítható össze az általad leírt módon egy mosfet és egy bipolár kapcsolóeszköz. A Pd_max nem kiindulási alap, hanem éppen olyan limit, mint az Uds_max / Uce_max, vagy az Id_max / Ic_max, amelyektől szintén függ a 'kapcsolható teljesítmény'. Ha adott terhelőáramnál veszünk egy mosfetet, amelynek az Id * Rds_on szaturációs feszültsége nagyobbra adódik, mint egy hasonló Pd_max értékű bipoláré, akkor utóbbival jártál jobban (statikus bekapcsolást feltételezve). Más kérdés, hogy általában adott terheléshez keresünk kapcsolótranzisztort, és nagy áramhoz szinte biztosan találunk olyan fetet, amelyet extrém alacsony csatornaellenállás jellemez, így jobb hatásfokkal kapcsolható be, mint egy bipolár. Cserébe tolhatjuk bele az A-es nagyságrendű gate-áramimpulzusokat, mivel a kis csatornaellenállás általában nagy gate-töltéssel (gate kapacitással) párosul. -
Batman2
őstag
Szevasz
Tehát akkor a tranyó Pd értéke az a teljes áramkör teljesítményéből a tranyóra eső rész, amit az fogyaszt el (és ad le hő formájában), így kell érteni ??
Akkor viszont tényleg igen nagy teljesítményt lehet velük kapcsolni !
Akkor az IRFZ44N adatai szerint akár 2000W felett is összteljesítményben ???A normál tranyó és a FET összehasonlítást úgy értettem, hogy ugyazon Pd max. (vagyis azonos hőkibocsájtás) értékü bipoláris tranyó és MOSFET esetében a MOSFETek nagy előnyben vannak a tranyókkal szemben, mivel sokkal nagyob teljesítményt tudnak kapcsolni, azonos hőkibocsájáts mellett !
Ez az állítás így megáll, ugye ?
Azért feszegetem a témát, mert szeretnék végre tisztán látni, érteni, hogyan is kell értelmezni egy tranyó adatlapján megadott értékeket !
Nem csak szakbarbárkodni.Üdv.:
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
-
Megtaláltam a párhuzamosan kötött kondit: 16V 470uF - szóval 12V-os lesz a zener,
de kicserélem a kondit is, mert egyik ismerősöm azt mondta, hogy valószinű azért ment tönkre a zéner mert a kondi már nem kondi és a sok tüske kinyirta a diódát.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen kitben még nem találkoztam 2 sorossal, de 2 egysoros is ugyanazt csinálja...
Bekötése nem nagy cucc, kell neki egy + táp, egy földelés, valamint a jelvezetékek rákötni a hangkari kimenetére, szóval a molex csatiban ott a +12V meg a föld...
A poti itt nyilván az érzékenységet állítja, mert csak 1 darab van. Nekem van egy 2 potis verzió, ott a frekvenciatartományt is lehet módosítani vele, hogy mire figyeljen.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen szép kinézetűt szerintem max valami döglött cuccból tudsz kitermelni.
Pl. 1k pénzért kapni ilyen kitet: [link]
Ebből fogsz kettőt, a ledeket meg max vezetékkel meghosszabbítod, és akkor oda és úgy rrakod őket, ahogy gondolod.
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék a leendő pc házam előlapjába építeni egy Led-es kivezérlésjelzőt.
Vagy valami hasonlót. Pl.:Kérdésem,hogy hol tudok ilyet készen vásárolni ? Ilyet találtam,de jobb lenne a 2 soros ( L,R egymás alatt).
Továbbá ,mint hozzá nemértő személy ,működőképessé tudom tenni ?
Vagy annál bonyolultabb,mint gondolom ?Előre is köszönöm!
-
Nem a kimeneten van, és pontosítanák egy zener diódáról van szó.
Ha jól nézem akkor az LM339 tápellátásáért felelős. Már csak azt kell kitalálni, hogy mekkora lehetett. Mert a tápfesz 2-30 V között lehet. Szerintem 5 VA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
Azért kell kondi meg a tekercs, hogy csak egy bizonyos frekvenciát engedjen rá a hangszóróra, ezek úgynevezett szűrő áramkörök.
Egy kis érthető irodalom: [link]
a 4. és 5. részben van szó a hangváltókról.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
qdak
addikt
Hello vki elmondaná nekem hogy miért kell condit rakni a mély sugárzóval párhuzamosan ? :
ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
Sziasztok,
Sajnos a chiftec tápom megadta magát, szétszedtem és egy szétéget diódát találtam benne.
De annyira elszenesedett, hogy nem tudom se a típusát se azt, hogy hogyan volt benne.
Van vmi ötlete vkinek, hogy hogyan lehetne megállapítani az irányt és a típusra tippet tenni? Esetleg vkinek kapcsirajza nincsen?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
And
veterán
válasz Batman2 #6539 üzenetére
"És már így is meghaladtam a Pd elvileges maximumát, mivel kettőt alkalmaztam párhuzamosan, ami csak 188W Pd-t jelent elvileg ! És ezt még egylőre simán kibírták."
Dehát épp az ezt megelőző mondataidban írtad, hogy nem haladtad meg a Pd_max-ot, és az úgy is van, ezért nem teljesen értem ezt az eszmefuttatást. Leírod, hogy mi a Pd értelmezése, majd ki is számolod, végül kijelented, hogy átlépted. Pedig nem . A fet maximális disszipációja egy dolog, a teljes kör által felvett teljesítmény meg egy másik, de ezt is említetted..
"No, szóval ez az ami nem teljesen világos számomra, elvégre azért használtam FET-eket mivel azon sokkal kisebb teljesítmény vész el, ezáltal sokkal kevesebb hőt is kell elvezetni [..]"
Eddig OK,
"[..] ez alapján azt várnám, hogy akkor sokkal nagyobb teljesítményre képesek a FET-ek mint a normál (Si-planár) tranyók !"
De ez hogy következik az előzőekből? Egyáltalán, mit jelent az, hogy "sokkal nagyobb teljesítményre képesek"? A disszipáció maximuma nyilván nem attól függ, hogy a kapcsolóeszköz mosfet vagy bipolár. A tranzisztoron maradó feszültség tekintetében viszont a kis Rds_on értékkel rendelkező mosfetek valóban előnyben vannak, így adott terhelés bekapcsolását jobb hatásfokkal végezhetik. -
buherton
őstag
PLA-ban a mátrixban, a vezeték összekötők (azt szokták egy áram impluzussal "kiégetni", és így tudják programozni) miért nikkelből vannak? Mert égetNI KKEL . by Zsom Gyula
Bocsi hogy ideírom, de ezt itt nem sokan értenék .
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem attól búg, hogy kapja a hálózati áramot. 2 dolog eredményezhet búgást, ahogy itt már írták. Egyik az, hogy maga a mélynyomóba épített tápegység transzformátora búg füllel hallható módon, és mivel rá van fixen építve a szerkezetre, átadja neki a rezgést. Ami viszont valószínűbb, az a hiányos szűrése a tápfeszültségnek, és 50 v. 100Hz -es un. brumm feszültség jelenik meg, ami búgást okoz. Az ilyen tápokban szokott lenni ált. 2 darab nagy méretű (fizikailag) kondenzátor, ált. azoknak szokott elégtelen lenni a kapacitása, pl. van bent 2 darab 10000uF/63V-s kondi, ami még fiatal korában elég volt a cuccnak, de ahogy öregszik az elektrolit kondi, úgy szépen lassan szárad kifelé, a kapacitása meg változik. Ezeket a kondikat lehet egyszerűen cserélni nagyobb kapacitású példányra, darabja olyan 700-900Ft.
Persze nagyobbra cserélés sem jelent garanciát a búgás elmúlására, de megér egy próbát, már ha szét lehet szedni a szerkezetet. Nekem volt egy Genius 5.1 fadobozos nyavajám, kíváncsiságból bele akartam nézni, kitekertem 12 csavart, aztán bent a vezetékek nem engedték h. kihúzzam 5cm-nél jobban a hátlapot. Vajon hogy rakták össze?Ezek a PC-s hangszórórendszerek már csak ilyen vackok, sajnos bele kell törődni, akinek jó a füle, az ne ilyet vegyen...
-
DZs
senior tag
válasz Papa-Georgo #1 üzenetére
Sziasztok!
PC hangszóró készletem mélynyomója búg feszültség alatt. Mondták, a benne lévő táp szűrésével van a gond. Én szívesen szétszedem, de nem tudom, mit, hol keressek.
Ha a tanácsokhoz több részletre van szükség, mindent megadok.Előre is köszönöm, hogy ha valaki elmondja, hogyan javítsam meg!
-
Batman2
őstag
Szevasz !
Köszi szépen a körültekintő válaszod !
Szóval akkor csak jól tudtam, hogyan kell értelmezni ezeket a paramétereket !
Pl. itt az IRFZ44N (International rectifier adatlap szerint)Vdss = 55V, Id = 49A, Pd = 94W, Rds (on) = 17,5mOhm
Nyilván, ha összeszorzom az 55V-ot és a 49A-t, abból 2695W jön eredményül, ami irreális, ez egyértelmű !
Tehát vagy 94W / 49A ~ 1,92V-os feszültség mellett használhatjuk ki a 49A terhelhetőségét, vagy pedig 94W / 55V = 1,7A áram mellett alkamazhatjuk a maximum 55V-os feszültséget, illetve ezek köztes kombinációit, amit egy görbével is lehet ábrázolni valóban, ahogy mondod, ez tiszta !
Viszont, ha a azt számolom, hogy valójában mekkora energát kell hő formájában a tranyónak eldisszipálni (a környezetnek leadni) az pedig a tranyón eső feszültségből és a rajta átfolyó áramerőből számolható ki !
Az alkalmazásomban 17A áram 11,7V-os feszültség mellett (amit mértem) 198,9W teljesítményt jelent, de ebből a teljesítményből a tranyó csak (17A tranyón átfolyó áram * 170mV tranyón mérhető feszültségesés) 2,89W erejéig részesedik, ami még igen messze van a 94W Pd-től, ha azt disszipációs (tahát hőkibocsájtási) teljesítménynek veszem !!!
És már így is meghaladtam a Pd elvileges maximumát, mivel kettőt alkalmaztam párhuzamosan, ami csak 188W Pd-t jelent elvileg !
És ezt még egylőre simán kibírták.No, szóval ez az ami nem teljesen világos számomra, elvégre azért használtam FET-eket mivel azon sokkal kisebb teljesítmény vész el, ezáltal sokkal kevesebb hőt is kell elvezetni, ez alapján azt várnám, hogy akkor sokkal nagyobb teljesítményre képesek a FET-ek mint a normál (Si-planár) tranyók !
Ha ugyanezt egy normál tranyóvan akartam volna megcsinálni (pl. BD249), akkor ott kb 25,5W-nyi energiát kellene atranyónak hő formájában ledolgoznia (1,5V-os fesz eséssel számolva), ami amúgy olyan 100W körüli Pd-vel rendelkezik. !!!Az igaz, mondjuk ha arra gondolok, hogy a tranyóban legalábbis az S kivezetés egy vékony drótszállal van a szilicium felülethez kötve (a G is, de az ebből a szempontból nem érdekes), azt lehet, hamarabb terhelem túl, a túlzott teljesítményből eredő hővel, mint magát a FET szilicium lapkájában kialakuló, vezető csatornáját, mivel az a hűtőfelülethez van rögzítve a szilicim lapka által !
No, megint jó eszmefuttatást végeztem.
Üdv.:
[ Szerkesztve ]
-
plömplöm
őstag
válasz plömplöm #6537 üzenetére
találtunk kollégával egy olyan alaplapot a rosszpolcon, amin ilyen tokozású a tápellátás, konkrétan egy 6030L feliratút, ha minden igaz akkor ez valami nagyon hasonló paraméterekkel rendelkező ugyanolyan ncsat power mosfet, fel is forrasztottam, este lesz a próba, izgulok
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
plömplöm
őstag
megathx!
pont ez az a logo a tokon, csak nem mertem leírni hogy olyan mint egy papagály, vagy mint egy vitorlás
na most már csak keríteni kell egy ilyet, vagy valami helyettesítő darabot.
mégegyszer köszi
[ Szerkesztve ]
-
plömplöm
őstag
jobbnapot
nem kimondottan hobbi ez az elektronika, de hátha valaki tudja hol kell keresni egy alkatrész kilétét, amire az van ráírva hogy 9915H, alatta egy számomra ismeretlen logo, ezalatt pedig az hogy 330496. egy asus p4s8x-x lapon a q908 rajtszámú versenyző. az elhelyezkedéséből úgy sejtem, hogy talán a memória táprészben egy fet lehet ez, de nem ártana valami biztosabb info
próbáltam guglizni, de nem leltem eredményre
előre is köszönöm
-
And
veterán
válasz Batman2 #6531 üzenetére
A mosfetekre (meg általában a tranzisztorokra) megadott Pd_max értékek a disszipáció maximumát jelentik. Ez független a maximális drain-áramtól és Uds-feszültségtől: e két jellemző aktuális értékének szorzata nem haladhatja meg a Pd_max teljesítményt akkor sem, ha külön-külön mindkettő a hatérérték alatt van. A Pd_max hiperbola (az Id_max-ot és Uds_max-ot jellemző egyenesek mellett) rászerkeszthető a fet kimeneti karakterisztikájára, és csak ezen belüli munkapontot lehet beállítani. Ezen felül a maximális disszipáció csak 'végtelen' nagy hűtőfelületre vonatkozik, ill. a környezeti hőmérséklet növekedésével arányosan csökken (mivel a korlátot alapjában a félvezető réteg határhőmérséklete jelenti).
#6532: Igaz, a meghajtóáramra figyelni kell, de (a hatásfok miatt) nem úgy, hogy korlátozzuk, hanem hogy gondoskodunk a megfelelő impulzusáramról. Lassú, néhányszor 10Hz-es pwm-nél ennek szerintem nincs akkora jelentősége, mivel impulzusüzemben a meghajtók is nagyobb áramot tudnak biztosítani, és az áramimpulzusok kitöltési tényezője 'lassú' pwm-nél igen alacsony értékre jön ki. Az 555-ös 200mA-es folyamatos (forrás/nyelő) áram biztosítására képes, de azt sajnos nem tudni, hogy a kimenete mennyire védett túláram ellen. Úgyhogy ilyen lassú alkalmazásnál akár maradhat is a soros ellenállás : ha ront is a fel- és lefutás idején, nincs számottevő hatása a kapcsolási veszteségekre. Sokszor 10..100 kHz-en már lenne.
Az árameloszlást valóban kisértékű ellenállásokkal szokás biztosítani, de tényleg kisértékűek kellenek, hiszen ha a nagyságuk összemérhető az Rds_on-nal, már jelentős veszteséget okozhatnak. Lehet, hogy tényleg elegendő, ha nem tőben kötöd össze mondjuk a két fet drain-elektródáját. -
Batman2
őstag
válasz Batman2 #6531 üzenetére
Jah, a 47Ohmos Gate előtét ellenállást az IC védelmében gondoltam bekötni, abból kiindulva, hogy a FETnek egy pillanatra kell, de nagy áram kell a vátáshoz, hogy nehogy túlterhelje az 555-ös IC kimeneti fokozatát !
De ha ez szerinted elhanyagolható, akkor nem teszek bele.
Az egyenló terhelés megisztásnál a FET-ek kimenetei, vagy bemeneti (S, D) lábaival sorosan kellene kötni pár század ohmos ellenállást ??
A lábaikat rövid vezetékekkel kötöttem össze, mondjuk szerintem, 15-20A áramnál már azok is megfelelnek kiegyenlítő ellenállásoknak !
legalábbis abból következtetetve, hogy a kb. 2,5m hosszú, 1,5 mm2-es vezetéken összesen 2V feszültségesést mértem ilyen körülmények között.
Mondjuk lehet már 2, vagy 2,5mm2-es vezetéket kellene alkalmaznom, mert ez már sok az 1,5-ösnek, kicsit lanyygosodtak is a vezetékek.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
Köszi szépen a válaszod !
Hasonlóan jártam el én is, ahogy leírtad, bár csak most olvasom a válaszod.
Lekötöttem a négyszögjel generátort, bár az generált a LEDek működése alapján és közvetlen a Gate-re adott árammal próbáltam a FETeket magukban, hogy kapcsolják e az ízzót, vagy sem !?Nem történt semmi, aztán már én is gyanakodni kezdtem az ízzóra, megnézztem azt.
Fogalalattal tettem be az áramkröbe, kiderült, hogy a fogalatban nem érintkezett rendesen !
Utána már tényleg kapcsolgatták a FETek, ha a Gate-t a pozitívhoz, vagy a negatívhoz
érintettem.Azt tudtam, hogy a FET-eknek a Gate kivezetésük elég jól el van szigetelve a többitől, de azt nem, hogy ennyire, hogy megtartja azt az állapotot, amibe kapcsoltam, ennyire megmaradnak a töltések a Gate lábon !!!
Jó, én csak lelkes amatőr vagyok, most használtam gyakorlatban előszsőr MOSFETete, eddig csak elméletben ismertem azokat.
Aztán visszakötöttem rá a vezérlőt és működik rendesen !
Itt a Gete töltések elvezetésével nincsen probléma, mivel az 555-ös totempol kimenettel rendelkezik, tehát a negatív periódusban úgyis kisüti, de amúgy jogos a 100Kohmos ellenállás !
Amúgy remekül bírják a tranyók, bár biztonság okáért és elsősorban a max. teljesítményük miatt kettőt kötöttem be, de áramerő szerint bőven viszi az alkalmazáaomat egy is.
Biztonság okáért egy kb. 6 * 7cm-es Alu bordára csvaraoztam a két FETet, de szinte semmi melegedést nem produkáltak !
Mondjuk, ahogy számoltam a mérhető kb. 170 mV-os feszültségesésből és a rajtuk átfolyó áramerőből, legfelejebb 4W energia vész el rajtuk, tehát ennyit kell elfűtsenek, így nem csoda, hogy még csak lanygosodást is alig éreztem !Mondjuk az adatlap mintah kisebb feszültségesést írt volna, de azért így sem rossz a helyzet, nagyon meg vagyok velük elégedve !!!
Egy kérdés !
Az adatlapon megadott max. teljesítmény értékek, azoka FET-en átfolyó áram érték és az alkalmazott feszültségből számítandóak, vagy pedig az eldisszipálandó teljesítmény maximumámra értendőek, tehát amit a FETeken átfolyó áram és a rajtuk eső feszültségből számolunk ki ???Mivel az utóbbi jóval nagyobb teljesítményekre teszik képessé, mint az előbbi !
Üdv.:
-
And
veterán
válasz Batman2 #6529 üzenetére
Alapvető ellenőrzéseken (fetet biztosan nem kötötted rosszul, izzó jó) túlvagy? A legegyszerűbb, ha az 555-öt, vagyis a meghajtást leválasztod, majd a gate-et közvetlenül a 8V-ra vagy 12V-ra kötöd. Ekkor a fetnek teljesen ki kell nyitnia, az izzónak világítania kell. Ha meg 0V-ra, akkor le kell zárnia. Kísérletezni elegendő egyetlen fet is, párhuzamosítani ráérsz utána, párhuzamos üzemnél amúgy is illik gondoskodni a kapcsolóeszközök egyenlő árameloszlásáról. 6,5V-os nyitófeszültség bőven elegendő kell legyen ahhoz az áramhoz, amit ez a fet folyamatos üzemben vezetni képes, nemhogy egy párszáz mA-es izzó meghajtásához.
"Csak annyit tudtam megállapítani, hogy negatív periódusban a FET-ek előtt mérhető némi feszültség, tehát nem földel [..]"
Pontosan hol is van az a fetek 'előtt'? Mivel N-fet, tényleg pozitív Ugs-szintre nyit. A gate-tel soros 47Ω nem igazán kell. Nagyobb frekvenciájú meghajtásnál éppen gátolja a gate-kapacitás töltődését, vagyis a szükséges meghajtóáram-impulzus kialakulását (ezzel ronthatja a hatásfokot). N-fetnél inkább a gate-source közé szokás tenni egy 100kΩ nagyságrendű ellenállást, hogy a gate-ről (kikapcsolt meghajtásnál) elvezesse a töltést, lezárva ezzel a fetet. -
Batman2
őstag
Üdv mindenkinek !
Megintcsak a MOSFET gyakorlati használata kérdéssel térek vissza !
Koknkrétan vettem IRFZ44N tranyókat (2db.) és ezt szeretném 555-ös IC-vel felépített négyszögjel generáűtorral hajtani és a tranyókkal kapcsolni 15-20A-t, 12V-on fűtőszálra !
Elkészíttetem a következő kapcsolást: [link] , annyi különbésggel, hogy két MOSFET lett bekötve párhuzamosan.
A terhelő ellenállást most egy 4W-os 12V-os ízzó képviselte.
A kapcsolás kb 12,6V-ot kapott.
A stabilizátor 8,06V-körüli feszültségre volt állítva.
A MOSFET előtt kb. 6,5V-os feszültséget lehetett mérni a pozitív periódusban !
A két periódsut a zöld és piros LED jelezte.
A négyszögjel generálás ment rendesen, váltakozott a két LED, de az ízzó nem gyulladt meg !Csak annyit tudtam megállapítani, hogy negatív periódusban a FET-ek előtt mérhető némi feszültség, tehát nem földel, pozitív periódsuban 0V-ot lehet mérni, tehát földel.
Az ízzó viszont mégsem világít, pedig jó kell legyen, másképp feszültség változást sem mérhettem volna !A kérdésem az, hogy ez a típusú FET gate-je pozitív jellel vezérelhető, jól tudom e ?
Ha ez így van, akkor vajon miért nem világít az ízzó ?
Netán kevés a 6,5V vzérlő feszültség és emeljem meg. vagy 8-9V-ra ??
A FET vezérlő elektródja elé kell e ellenállás a nlgyszögjel generátortól jövő jel útjába, elég e a 47ohm, vagy netán sok is ??
Üdv.:
-
Pista0001
addikt
válasz 3.Aragorn #6524 üzenetére
Ezt nagyjából tudtam, arra lennék kíváncsi hogy melyik alkatrésznél jelentkezik a zúgás és mi a jelenség összefüggése a hibás kondival. Elkezdtem olvasgatni a tápos topikot, ott egyszer valaki olyat mondott hogy egy trafó vagy tekercs zúg és annak semmi köze a kondikhoz. Ha ilyen lehetséges akkor erről a hibajelenségről is szívesen olvasnék.
And: Köszönöm! Ha a trafó van rosszul impregnálva azt hogy lehet megállapítani? Ha megböködöm az ujjam hegyével lehet érezni?
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Pista0001 #6523 üzenetére
Zúgást, fütyülést okozhatnak (kezdve a legvalószínűbbel): rosszul impregnált transzformátor, egyéb tekercsek, kiszáradt kondenzátor, nagyobb teljesítményű ellenállás.
#6524: "Úgy tudom, azért zúg, mert az elektromos feszültség ionizálja a levegőt, és ez ilyen hanggal jár."
Ahhoz azért kicsivel nagyobb feszültségszint kellene . A fenti okok mind mechanikai rezgéseket keltenek, az adja a hangot. -
3.Aragorn
addikt
-
3.Aragorn
addikt
válasz Pista0001 #6523 üzenetére
Úgy tudom, azért zúg, mert az elektromos feszültség ionizálja a levegőt, és ez ilyen hanggal jár. Fizikailag ugyanez zajlik le a nagyfeszültségű kábeleknél is. Ott is ezt hallani, csak "nagyban". Amúgy ettől még nem rossz a táp. De általában (jobb esetben) ez a hang sok használat után kezd el jelentkezni, és nem is minden típusnál.
Javítsatok ki, ha tévedek.
-
Pista0001
addikt
Hali!
Azt szeretném megkérdezni hogy számítógép tápegység esetében a hibás kondik miatti zúgás tulajdonképp micsoda? Mi zúg és miért? Ha nem a kondik miatt zúg akkor mi lehet még? Ha nagyon sok lehetőség van akkor természetesen csak a legvalószínűbbekre lennék kíváncsi.
A válaszokat előre is köszönöm.
-
-
Str8 sk8r
őstag
...hangváltót próbálok csinálni egy 2X1600W-os kihangosítóerölködőhöz...kellene nekem hozzá freki független váltóáramú kondi legalább 100V-os...de nem igazán találok...a legjobb az lenne, ha 250V-os foliakondit tudnék szerezni... ...ha valaki tud, kérem segítsen... ...
×o°”~`”°o× Jim ×o°”~`”°o×
-
jasszer
őstag
-
jasszer
őstag
Sziasztok! Egy logoutos írásban leltem erre az eszközre, létezik ilyen jellegű, ennél olcsóbb cucc? (elég ha csak pillanatnyi fogyót mér, de fontos hogy ennyire egyszerű legyen)
Apokalipszis? Ezeknek?!
-
kiborg
aktív tag
Hali!
Ajánlom a maxim icket.
http://para.maxim-ic.com/en/search.mvp?fam=dig_pot&807=Log&tree=digipotsLogaritmukus és 32 lépéses stereo.
Esetleg a tokozással lesz némi problémád.
De nézz szét más tipusok között, ha van szerencséd, találsz olyat, ami pont jó neked.Üdv Kiborg
ui: 2 mintát ingyé adnak, ha esetleg nem tudod beszerezni a magyar piacokon.
ui:most látom, hogy egy kicsit elnéztam a dátumot, de már mindegy.Átraktam off-ba.
[ Szerkesztve ]
Ésszel él az ember - mondá a kannibál!
-
Hujikolp
őstag
Üdv! Erősítőbe keresnék egy kijelzőt, a kapcsolásban ez a típusa: FUTABA BG97Z Ha van valakinek elfekvőben egy ilyen darabja, vagy egy olyan készülékben, amit már nem működik, érdekelne engem. Az erősítő neve: Videoton EA-7386.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
-
-
ABnormal
őstag
Halihó.
Gondom van az onkyo595-ömmel,van itt valaki aki megnézné? Eger-Miskolc környékéről...
Elhallgatott a jobb hátsó hangfal,de ha átkötöm 2*2 stereo módba akkor szól normálisan...zavar,mert jobban szeretem 5.1-ben...
Fedlapot levettem,nem látok rendellenes kondit...ABno
-
biker
nagyúr
ezek közül melyik nem a conradnal vehető meg?
12 vevős, PC-re köthető fogymérő
másik fogymérő
harmadik fogymérő
negyedik
legolcsóbb fogymérő
és még van 15-20 db sínre pattintható, szekrénybe szerelhető mérő is itt(már amennyire ki tudtam kódolni a postot, ezek közül kell valami )
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
rii
nagyúr
fogyasztásmérőről szeretnék érdeklődni, hogy valami olyasmi, ami csak kis LDC pane, egy 22-as kabéle elé lehetne betennil, és le lehet tenni az asztalra, olyan látezik?
esetleg csinál valaki ilyet pézé? :-/
mert nem találtam semmit még conradéknál sempiros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazából nincs nagyon mit átnézni, ha szól, ált. a kondikkal szokott csak gáz lenni, mással is gáz lenne, akkor leginkább nem szólna. Kondiknál főleg a tápköri puffer elkókat kell átnézni, ez 2 de inkább 4 nagy durung kondi a trafó környékén, ha gáz van velük, akkor kihallatszik a hálózati 50Hz v.100Hz búgás formájában, esetleg nagyobb "bumm"-nál kifogy a szufla az erősítőből és betorzít...
Ami még problémát tud jelenteni hangzásnak és alapzajnak, az a földhurok, de az sem olyan probléma, amit szaki tudna rendbe hozni, valamint nálad elvileg nincs is, mivel írtad h. tök jól szól.
Ismerni ismerek szakit itt a környéken, de ha hozzá elviszed, akkor 1-2 hónapig nem látod viszont a cuccot.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
gabx76
őstag
válasz CPT.Pirk #6502 üzenetére
Üdv!
Ha nem gond, akkor én is kérdeznék ezt-azt erősítő ügyben.Van egy (nemtomhányévesdesok) Grundig-om itthon. Nemrég vettem használtan.
A kondikon kívül mit kell átnézni, mi az ami jelentkezhet ennyi idő után? Esetleg tudsz ajánlani valakit, aki helyben belepillantana egy kicsit? Nagyon tetszik a hangja és nem szeretném, ha kidőlne...
Amúgy (kop-kop) hangzásra nincs semmi baja, cicergés sem hallatsik, de az ördög nem alszik.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Ferdzsoo #6501 üzenetére
cicergés van akkor is, ha nincs bekapcsolva a számgép?
Saját esetemben 2 erősítő meg egy tv van rákötve a hangkártyára, 5.1-nek. Minden faja, ha dolgozik valamit a gép, ha nincs leterhelve, akkor cicergést hallok mindegyik hangfalból...
Erősítődben a kondenzátorok rendben vannak? Ilyen korú szerkezetben már szoktak lenni kidurrant kondik, nézz be a szerkezetbe, fel fog tűnni, ha valameik púpos v. halott.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz CPT.Pirk #6500 üzenetére
A számítógéppel van összekötve, a cucc, és a max hangerő fele tekerve megint erősödik a ciecrgés, szóval van egy sáv a középtartomány után ahol nem.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest