Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- 3D nyomtatás
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Papooo #97459 üzenetére
Csak este tudom előszedni a programozómat, de ha jól rémlik akkor van rajta egy jumper amivel lehet állítani, hogy hány Volt-on működjön v a sw lekezeli, már nem emlékszem.
Réges rég én is ilyennel programoztam [link]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
Sziasztok,
Van egy ilyen pontheggesztőm: [link] Párszor használtam, de az utóbbi ~1 évet a fiókban töltötte. Nos az aksija lemerült és 1 napig rajta volt a saját töltőjén, de semmi.
Ma szétszedtem és direktbe mondom kap 5V 1A-t, aztán hátha megindul utána.
Nos az 5V leesett 1-1.5V környékére, 1A-t vigan felvette. Ment egy órát, fesz pár tizedet ment feljebb, de továbbra is 1A-t simán felvette. Próbából feltekertem 2A-ra, azt is simán felvette, feszültség 1.8V-ig felment. Melegedésnek nyoma se volt.
Szerintetek ennek az aksinak annyi? Vagy mit tudnék még megnézni, kipróbálni?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz demars #95161 üzenetére
Mindent meg lehet tervezni panelen ha ismertek az alkatrészek dimenziói. Plusz a panel ad egy mechanikai tartást is az alkatrészeknek. Vezetékezve dobozolni se egyszerű.
Ilyen kapcsolás tervezése nem nagy kunszt. 1-2 YT videó alapján KiCAD-ban simán meg tudod csinálni. Sőt ha jól csinálod a kapcsi rajzot akkor ilyen bonyolultságnál varázsol neked belőle egy viszonylag használható tervet is.
Vagy vannak még pcb gyártók akik a honlapjukon kinálnak lehetőséget a tervezésre és ők le is gyártják neked a panelt. pl.: [link]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz Speeedfire #95053 üzenetére
Nekem ilyen van: [link]
Havi 1-2xer használom, tudja amit ráírtak.
Azt nem néztem, hogy mennyire sima a kimenete.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
Sziasztok,
Közelmúltban ismerős gépe nem indult majd gyors keresztpróbázással kiderült, hogy a táp adta meg magát. (FSP 400W)
Minap szétszedtem kíváncsiságból, hogy mégis mi adta meg magát benne. Ránézésre nem találtam problémás alkatrészt, égés nyomot...
Bizti rendben van, kondik nem púposak, 1-2 gyanúsat kiforrasztottam és van ilyen kinai LRC mérőm az szerint
jó az ESR és a kapacitás is. Greatzig fesz rendben van.
Viszont itt elfogyott a tudomány. Mit tudnék még kimérni (multiméterrel) ami közelebb vihet a megoldáshoz?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
-
válasz fero02 #64311 üzenetére
Igazából pont ennyi kellene, hogy reed relé (közelités kapcsoló) ha zár akkor automatikusan kapcsolja be a 230V-ot. Tudom, hogy kivitelezhető csak nem vagyok annyira otthon jelenleg ebben a témában, hogy alkatrészeket összevadásszam ezért örülnék vmi instant kit-nek.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Létezik-e olyan komplett kit (instant pakk) ami úgy működik, mint a reed relé (közelítés kapcsoló kellene) és 230V/10A-t kapcsolni tudó relét vezérel? És minden benne van, nekem csak a bemenetet meg a kimenetet kell bekötnöm, tápot adni és működik...
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
Sziasztok,
Adott egy sony deck amiben eldurrant egy két dolog. Leginkább a tranzisztorokkal vagyok meglőve.
Honnan tudnék ilyen típust beszerezni: 2SC2603-EF
Esetleg lehet ennek vmi helyettesítője?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Úgy általánosságban kérdeztem. Közben találtam pár datasheetet úgyhogy sikerült jobban képbe kerülnöm.
Bár láttam, olyant is, hogy 1,6 ohm volt az ESR-je (bizonyos mérési feltételeknél)
Mert ESR-t is több féle frekire adnak meg. 100 Hz, 1kHz illetve több féle hőmérsékleten.
Ebből elég tág dolgok tudnak kijönni.
(csak a kérdés feltevése előtt úgy véltem, hogy ha szar/púpos a kondi akkor az ESR durván elszáll)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Sziasztok,
Ilyen ESR Meter-t vett már vki?
Én vettem egyet, hogy nagyjából be tudjam határolni a dolgokat.
Tegnap nézegettem a púpos kondikat (sok nem volt otthon csak 1-2), hogy azokra mit mutat.
Kapacitások eltérőek voltak a ráirttól (pl.:680u helyett 905u), de az ESR az 1-2 Ohm volt csak
nézegettem a zsir új kondikat, ott az értékek lényegesen kisebb szórást mutattak, illetve az ESR is inkább 1 Ohm alatt volt, mint felette.Mennyire nézheti jól a kondikat?
-
-
Sziasztok,
Ismerősnek egy régi CD lejátszójában kifolytak a kondik.
6800uF 16V -os (26x40 mm) hol tudnék venni?
Ha más nem lesz kisebb fizikai méretű is jó lesz, de olyat se nagyon találtam.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
válasz fpeter84 #46493 üzenetére
Megmondom az öszintét mikor megvettem már akkor éreztem, hogy vmi nincs teljesen rendben, de elhessegettem, mondván, hogy csak paranoiás vagyok.
Héten visszakapom az akksit és magam járok a végére. Még tart a gari idő. Max kivégzem a végéig vhogy.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Sziasztok,
Adott egy savas kocsi akksi (44Ah) ami az utóbbi időben elég gyatrán viselkedett. Ha két napot nem mentem vele akkor hétfőn imádkozni kellett, hogy elinduljon. Aztán szépen töltögettem. Előkerült a gari papirja, még van rá 1 hónap. Viszont az utóbbi időben már nem tudtam 13V fölé tölteni, ami számomra azt jelenti, hogy az egyik cella megadta magát vagy éppen gyengélkedik.
Nah szaki barátunk bevizsgálta és szerinte minden OK. Tartja a 12,x Volt-ot több napig. Mondtam, hogy igen, de attól még nem indul vagy csak köszörülve indul a kocsi.
Mivel tudom még jobban alátámasztani a feltevésemet?
(autó részről nincs gond, mert másik akksival zenét mindent hallgathatok és akkor is simán indul..., nyugalmi fogyasztás minimális)#46478 Miről táplálod meg?
[ Szerkesztve ]
-
-
Sziasztok,
Van nálam egy nem működő Weller forrasztó állomás.
Trafót kimértem jó. Van benne egy BT138F 500-as Triac. Ezt ki lehet valahogy mérni?
(esetleg ötlet, hogy mi mehetett még tönkre?)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz Kernel #37519 üzenetére
Beázás/párásodás nem volt, oxidációnak nincs nyoma. Sajnos a vezérlő IC egy nagy fekete pötty.
De sztem az jó lehet mert bekapcsolás után csinál egy skálázást (minden digitet felvillantja) majd utána dobja be az L -betüt és mást nem csinál.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Sziasztok,
Van egy digitális személy mérlegem (momart 5852). 1 évig tette a dolgát, majd kb 1-2 hete L betű jelent meg a kijelzőn és nem mér. Első körben kicseréltem az elemet, de nem segített. Szétszedtem, de nincs leszakadva egyik kábel sem, a mérő pontról sem.
Van vkinek esetleg ötlete, hogy mit érdemes még megnézni?[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok,
Rég foglalkoztam elektronikával és most méreteznem kéne egy kapcsolást és munkapontot kéne belőnöm
Tudtok ajánlani valami jó kis progit (ha linux alatt fut, akár wine-nal az külön öröm lenne) amivel lehet áramkört tervezni szimulálni, vagy valami online oldalt?
Nagyjából belőttem az értékeket csak hátha tudnék még finomhangolni.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
Sziasztok,
Egy régi fényképezőből szeretném kioperálni a vakut. Annyit szeretnék, hogy csak a vaku részét használni tudjam. Próbáltam googlizni de nem igazán találtam kapcsolást.
Ha valaki találkozott már ilyennel akkor legyen szives és ossza meg.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
hobbielektronika.hu -n találsz több kapcsolást rendes magyar leírással
Egyébként azért van smd pad mert a felhasznált microcontroller ott smd tokozásúA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
válasz DonThomasino #23573 üzenetére
300V az csúcs fesz, tehát 230 egyenirányitva
1A - melegedés, lábkivezetés + félvezető rétegek miatt arra van méretezve.1A fölött el kezd melegedni és rohamosan kezd majd el csökkenni az élettartama.
Aztán egyidő után végérvényesen átváltozik hamuváA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Sziasztok,
Egyik ismerősnek tönkrement a kapunyitója. Szétszedtem és egy Atmel Tiny van benne.
Ő váltig állítja, hogy ugrókódos a távirányító. Ha jól tudom akkor ez így ebben a formában ki van zárva. Meg tudja ezt valaki erősíteni vagy cáfolni?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Egy kicsit off:
Eladnám willem programozómat meg egy két pic programozó panelt
[link]üdv sonar
-
Sziasztok,
Egy Thosiba 260-E dvd lejátszó megadta magát. Szétszedtem és a kapcsolóüzemű táp primer körében lévő 2 db 4,7u 400V-os elkóból az egyik ki volt nyiffanva. Kicseréltem mind a kettőt, de még mindig semmi.
tny267pn IC van benne. A szekunder körben egy két kondi még gyanús, de attól vmit még tudnom kellene mérni vagy nem?üdv: s
-
-
Tápot ki tudod mérni. 230-ba bedugod és a táp panelről lejövő kábeleket megnézed.
Általában a panelon fel is van iratozva, hogy melyik szálon hány Volt van, érdemes előtte tanulmányozni. Bár sanszos, hogy kuka leszA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Sziasztok,
Van LG1720b monitorom, egész eddig szépen szolgált, de most elsötétedett és többet nem ad életjelet. Szétszedtem, de semmi rendellenes dolgot nem látok.
Van valakinek ötlete, hogy mit célszerű ilyenkor megnézni?
Mit lehetne esetleg kimérni?üdv sonar
-
-
válasz spirit007 #7953 üzenetére
Elvileg elég kell, hogy legyen, ha jó a vétel. De ha van rá lehetőség mondjuk egy videó vagy tuneres dvd felvevőt közbeiktatni akkor az már erősít rajta annyit, hogy tutira fasza legyen.
De erősítőt akkor is tennék be, meg vmi villám védőt[ Szerkesztve ]
-
Hát logikusan végig gondolva akkor nem biztos, hogy a kvarccal (nem csak vele) van a gond.
Mert akkor késne vagy sietne, de állítani tudnád.
Használható ötletem nincsen, de talán egy bios frissítést csinálnék mielőtt pákáznék egyet, és biztos ami biztos kicserélném az elemet is.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Ok ok, csak tudod ez is olyan szterotipia, mint a kockás füzet, pic égetés...
@adam - ha nem akarsz forrasztani akkor keressél vmi free idő szinkronizálós progit
az majd minden induláskor helyre rakja az időt[ Szerkesztve ]
-
-
válasz szakalistvan #7927 üzenetére
Hőbiztositék lista:[link]
Bizti nélkül azért ne kapcsold be mert a készülék szétolvadhat, no meg a kismegszakítót is lerángathatja. Ha ésszel tudod kezelni akkor alacsony fokozaton járathatod bizti nélkül is.
Nekem a koleszban volt egy villany rezsóm amiben hetente elszállt a bizti aztán a 3. csere után rövidre zártam. 1,5 évig simán ment, amíg egyszer egyik szobatársam fél napig bekapcsolva hagyta aztán elrepedt a főzőlapja.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz adriankoooo #7768 üzenetére
Hestore Futárral szállítás, egységesen bruttó 990 Ft!
-
-
-
Hát a kondikat is ki kéne cserélni, hogy tudják tartani a kraftot. De azért mielőtt belevágtok kicsit tanulmányozzátok át a vezérlő IC adatlapját.
No meg a tranyók nem tranyók hanem FET-ek... Árban nem hiszem, hogy jól jöttök ki.
Lehet jobban járnál ha egy redundáns tápot eszkábálnátok össze. Egy másik táp hajtaná az eszközök másik felét.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
válasz _Petya_ #7620 üzenetére
Szia,
Mindenképpen javallott egy interface. Google kulcs szavak: ttl 2 cmos, ttl to cmos, ttl level to cmos interface...
számos megoldást találsz. Akár galvanikusan leválasztottat is.
pl.:[link]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
válasz trl_master #7340 üzenetére
8 lábú ic
-
-
-
-
Sziasztok,
A héten hoztak hozzám egy pc-t, hogy nem indul. Aztán kiderült, hogy a 400W-os Codegány hányta össze magát. A biztosíték elfüstölt meg az optocsatoló mellett van egy TO-92 tokozású alkatrész (tranzisztor?) ami szét durrant, meg a középső lábára kapcsolódó két ellenállás el van picit szenesedve. Színkód alapján nem tudom, hogy milyen értéküek, de kimérve az egyik 1k a másik 3,3k szóval jónak tűnnek.
Kérdés, hogy mi lehet a típusa a to-92-es alkatrésznek?Van itthon egy régebbi 300W-os hulladék codegen ha abból átteszem ezt az alkatrészt vajon jó lehet?
-
Ha esetleg vki PIC-et szeretne programozni nézze meg a hirdetésemet: [link]
-
válasz (Bundás) #7008 üzenetére
Hát te tudod, de itt van ez 10k-ért: [link]
Hőfokszabályzós (szerintem ez minimum, ha nem akarsz pörkölni, plusz a hegy élettartamát is jelentősen meg lehet növelni vele)
Ami szerintem elvárás legyen: hőfokszabályzós legyen + páka tartója legyen vagy venni kell hozzá. Mert balesetveszélyes meg sokkal kényelmesebb és kevesebb kárt tesz az ember az asztalon lévő alkatrészekben.Ami biztos még, hogy jó szerszámmal lényegesen jobb minőségben, gyorsabban és könnyebben lehet dolgozni.
-
válasz (Bundás) #7002 üzenetére
Nekem ilyen pákám van: [link]
Ha az ember ésszel használja szinte mindent meg lehet vele csinálni. (Én per pill smd-ket forrasztgatok, de szedtem már ki alaplapból kondikat is.)
Nem egy weller, de hát az ára sem.
Kezdésnek szerintem nagyon jó.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
-
Megtaláltam a párhuzamosan kötött kondit: 16V 470uF - szóval 12V-os lesz a zener,
de kicserélem a kondit is, mert egyik ismerősöm azt mondta, hogy valószinű azért ment tönkre a zéner mert a kondi már nem kondi és a sok tüske kinyirta a diódát.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Nem a kimeneten van, és pontosítanák egy zener diódáról van szó.
Ha jól nézem akkor az LM339 tápellátásáért felelős. Már csak azt kell kitalálni, hogy mekkora lehetett. Mert a tápfesz 2-30 V között lehet. Szerintem 5 VA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
Azért kell kondi meg a tekercs, hogy csak egy bizonyos frekvenciát engedjen rá a hangszóróra, ezek úgynevezett szűrő áramkörök.
Egy kis érthető irodalom: [link]
a 4. és 5. részben van szó a hangváltókról.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Sziasztok,
Sajnos a chiftec tápom megadta magát, szétszedtem és egy szétéget diódát találtam benne.
De annyira elszenesedett, hogy nem tudom se a típusát se azt, hogy hogyan volt benne.
Van vmi ötlete vkinek, hogy hogyan lehetne megállapítani az irányt és a típusra tippet tenni? Esetleg vkinek kapcsirajza nincsen?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
-
-
Sziasztok
Van itt vkinek protelje? Egy tervet kéne átrakni pdf-be
-
Sziasztok
Akit esetleg szeretne építeni programozót építeni
ICD 2 1300huf/db [L:http://sonar.tvn.hu/elektro/icd/potyo2-rev1.zip][/L]
J-Tag 800huf/db [L:http://sonar.tvn.hu/elektro/jtag3/jtag3.zip][/L]
MiniProPic 850huf/db [L:http://sonar.tvn.hu/elektro/minipropic/minipropic.rar][/L]PCB:[L:http://sonar.tvn.hu/elektro/pcb.jpg][/L]
-
-
válasz didyman #4748 üzenetére
nem tudod hogy az lvcmos procikat mivel lehet programozni? (Xilinx CPLD xc2c32a)
elméletileg a parallel cabel IV tudja, de nem találtam hozzá kapcsolást, (a neten csak a III-as rajza van)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
1,7 - 1,9V -os tápot mivel tudok csinálni? Egy ceruza elem kevés, kettő sok.
Fogyasztás az minimális lenne.
Illetve jtag programozó kapcsolás/pcb-je akad vkinek?
[Szerkesztve]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz Xantomas #4610 üzenetére
Pedig Májküül Nájt tudja a tutit
Ha meg végképp nem megy, se trafóval se mással akkor építs neki egy saját kapcsolóüzemű tápot
Bár szerintem kondiknak meg kellett volna fogni a tüskéket.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bár azért a jobbfajta erősítők csak a hasznos jelet erősítik csak jobbára. (tudtommal)
-
válasz _Petya_ #4462 üzenetére
Kapcsoló üzemüt mindenképpen (a pc tápja is az),
trafósat is szerintem, bár ha hang technika akkor kérdés, hogy a tápon mennyi zaj megy át, de elméletileg ha jól van tervezve a tápja nyugodtan rá lehet kötni. De jönnek majd vájt fülüek akik meghazudtolnak.
Igazából ha nincs benne aktív fázis kompenzálás (Active PFC) akkor mindent rá lehet kötni.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
Atmelt akarok égetni csak, meg egy két memória irás olvasásra kellne amire a propic nem jó.
Nézegettem egy rakat oldalt de pcb-t sehol se találtam.
Ha más nem lesz nekiülök és megtervezem.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
Hali skacok!
Pony proghoz nincs valakinek nyákterve?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest