Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Amazon Kindle
- Hobby elektronika
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen házat vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tápköri bivaj kondik kiszáradhattak, vagy gyárilag kicsit alul méretezettek, esetleg fel vannak púposodva, ezt ellenőrizd le. Nem tudom mennyire értesz hozzá, azokat nézd, amik a trafóhoz közel vannak, 2 v. 4 van belőlük, és olyan 2-3 cm széles, magas jószágok. Értékük pl. 50V, 22000uF.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
chooky
tag
PHILIPS FT-261 rádió-erősítőhöz keresek kapcsolási rajzot. Nagyon fontos lenne.
Tudna segíteni valaki?
-
PHM
addikt
válasz TESCO-Zsömle #6196 üzenetére
A másik kimenet szerintem a "G" jelű pont.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz TESCO-Zsömle #6194 üzenetére
A 12V két ágát a "+"-ra és a "-"-ra kösd.
A "G" szerintem a testpont, elképzelhető, hogy földelni kell.
Mindenesetre semmiképp sem szabad a 12V-os tápfeszültség
negatív ágával közösíteni.
A két rajz között egyébként nincs semmi ellentmondás.
Az egyik egy egyszerűsített vázlat, itt a meghajtó fokozatot
mintegy "fekete doboz"-ként ábrázolják.
A másik komplett kapcsolási rajz, ezen szerepel a készülék
tényleges elektronikai felépítése.
Amúgy a kütyü névleges fogyasztása 4,8 W.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz becuszabi #6193 üzenetére
Na és ez a bibi. Merthogy az inverter, amit vettem, az csak papíron adja az ellenkező pólust (azért vettem). Gyakorlatvan nem jön ki belőle a +20kV...
Ez az elektronika elvi rajza a gyártó szerint:
Ez pedig a leszállított inverter vázlata és kapcsolási rajza:
Vázlat
Kapcs-RajzA vázlatokon látszik, hogy nem azt kaptam, amit venni szándékoztam. Persze ehhez hozzátartozik, hogy a fölső rajz a gyéri oldalon van, az alsó pedig a cuccal kapott datasheet-ben.
Ezen hibát próbálom kijavítani.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
becuszabi
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #6191 üzenetére
És mit csinálsz a mágnes másik pólusával? ...merthogy mágneses monopólus még mindig csak papíron, elméletben létezik. Akármilyen mágnest is használsz, annak erővonalai a térben záródnak, így az elektromosan töltött részecskék is az erővonalak mentén fognak mozogni.
A legegyszerűbben a csúcshatást úgy tudod fokozni, ha növeled a csúcsokon a felületi töltéssűrűséget, azaz vagy a feszültséget növeled, vagy pedig a csúcs görbületi sugarát csökkented (minél hegyesebb tűt raksz a tüske helyére). A csúcs közelében elhelyezett ellenkező töltéssel rendelkező fémlemez szintén felgyorsítaná a töltött részecskéket."Aki szívből él, az élből szív"
-
mezis
félisten
válasz TESCO-Zsömle #6191 üzenetére
A mágnesnek Északi/Déli pólusa van !
A mozgásban lévő elektromosan töltött részecskéket meg az elektromágneses indukció miatt taszigálja/vonzogatja !
(mágnes negatív pólusának hozzáérintésével)
mezis
-
TESCO-Zsömle
félisten
Szóval ha a "tüske" mögé reszek egy mágnest, hogy a negatív fele legyen kölelebb, akkor nyertem.
Én először arra gondoltam, hogy sok tüskét alkalmazok és olyan közel rakom őket egymáshoz, hogy a leváló ionok (amik ugye a csúcson képződnek) taszítsák egymást.
Most arra gondolok, hogy magát a tüskét töltöm fel negatívan egy mágnessel (mágnes negatív pólusának hozzáérintésével) hátha akkor a tüske maga fogja taszítani a részecskéket, így azok arra áramlanak, amerre a tüske hegye mutat.
Javítsatok ki, ha tévedek plíz!
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #6187 üzenetére
1: Ilyen célra létezik egyszerű inverter áramkör, pl ez: .
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mezis
félisten
válasz TESCO-Zsömle #6187 üzenetére
Töltött részecskéket természetesen. Vagy megfelelő töltéssel, vagy mágnessel. (Lásd oszcilloszkópcsövek - elektrosztatikus eltérítés, TV képcsövek, mikrohullámú sütők magnetronja - mágneses eltérítés.)
2- Tudom valahogy irányítani a lerepülő ionokat/elektronokat??
[ Szerkesztve ]
mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #6184 üzenetére
Így könnyebb megérteni:
H. pontosan mi a neve ennek a táp összeállításnak, azt nem tudom, de igen hasznos dolog.
Azt a -12 -es ágat nyugodtan kösd be, elég kell legyen a kakaó.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz TESCO-Zsömle #6184 üzenetére
Nem.
A közös testponthoz képest van 1 pozitív és 1 negatív 12 voltod.
Úgy kell elképzelni, mint 2 sorbakötött tápot.
A 2 végpont között 24V egyenfeszültség lesz.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #6182 üzenetére
Azért van 3 csatija, mert pluszminuszos táp kell neki, elég probléma, ha te közösítetted a földet a -12V -val. A számtech táp ugyan ad ki -12V -t, de az nem igen terhelhető, ha bekötöd, szerintem rögtön le fog kapcsolni a táp, de próbát megér. Oda bizony neked rendes trafó kell, abból a sima 2 kivezetéses is elég, mert 12V váltóból két kondi meg két dióda segítségével lehet +-12V -t csinálni.
Amúgy ha ilyen csúcshatás, stb. érdekel, nézd meg Borbás Miklós találmányának weblapját: [link]
-
TESCO-Zsömle
félisten
Hi all!
Visszatértem némi problémával.
Volt (és van) nekem egy Ionizáló-trafóm, aminek bemeneti oldalon 3 csatlakozása van (+), (-) és (G), kimenei oldalon pedig max -20kV-ot állít elő max 35kHz-es frekin.
A mai napon én ezt kipróbáltam. Bekötöttem egy PC-tápra. A (+)-ot a 12V-ra, a (-)-ot és a (G)-ot egy-egy feketére. A trafó ugyan működött, hallottam (és éreztem) ahogy süvít a levegő a -20kV-os vezeték vége felől, de a tápegység háza és a 12V-os kábel is igencsak rázott tőle.A kérdés az volna, hogy mit tehetek ellene, illetve, hogy jól kötöttem-e be. A (-)-at köthettem volna a táp -12V-jára? Vagy eleve oda kellett volna??
A másik, hogy erősíthető-e a csúcshatás? Esetleg egy tűt forrasztva a vezeték végére.
Illetve irányíthatók-e valahogy a csúcshatás következtében lerepülő elektronok, hogy ne össze-vissza menjenek, hanem egy adott irányba.Köszönöm!
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gyerekek, gép meg a tápja egyre inkább cseszi az idegeimet. Most próbáltam gitározni, a gitár be van kötve csak a kombóba, kombó meg a konektorba. Erre szedi össze ugyanazt a zajt, amit amit visszahallok az erősítőimből, meg minden szobában lévő hangkeltőből, a hang meg ilyen tssssz szünet tsssz szünet tssszz, amíg nincs leterhelve a gép, addig folyamatosan hallom ezt, próbáltam fémlapot rakni a szekrényembe, stb. semmi befolyása nincs a zajokra, meg a szekrényem, ahol az alaplap van, be vanburkolva belülről alufóliával.
Szerintetek mit lehet csinálni? - Itt megnéztem, a gitár pickupjai szedik össze a zavart.
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
igazad van, de ez már a jelen fórumozóknak túl sok infó
nekik elég annyi, hogy az izzó a legjobb, vagy a soksávos más.Ezt könnyű ellenőrizni a 2dolláros spektrométerrel (doboz, cd lemez, 2 gilette)
fény felé fordítva látható, hogy mely sávban világít valóban, mert a cd-n az a szín jelenik meg.De legjobb tesztelni ezt fényképpel, ha már ezt hoztad fel.
odaáll a user egy tárgyhoz, leddel megvilágítja, és behány tőle, milyen kék lesz a szép fehér kép.
odaáll egy kompaktcsöves tárgyhoz, szép sötét lesz
odaáll egy fénycsöveshez, kékes fehéres, életlen lesz
odanyom egy 100W.os izzót, és lőn fényes, fehér kép
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
földhurok
nem nagy ügy.húzz ki mindent, csak a hangfal legyen rajta, ha búg, belül van a hiba, ha nem, kívül
egyesével bedugsz, amikor elkezd búgni, ott a hibaElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
shtml
őstag
Így van, ahogy te is írod, az igazán jó színvisszaadású fénycsövek k. drágák - akárcsak a fémhalogénlámpák, amelyeknek ugyancsak igen jó a színvisszaadásuk, 90 fölött is lehet. De az egysávos fénycsövekkel az én szememnek - ez nyilván szubjektív dolog - akkor is kellemesebb a 4000+ kelvin színhőmérsékletű világítás.
Azt azért ne feledd, hogy a színhőmérséklet (CCT - correlated color temperature) és a színvisszaadás (CRI - color rendition index) egymástól függetlenek. Egy sávos spektrumú fényforrás jellemzésénél azt a feketetest-hőmérsékletet adják meg CCT-értékként, amely a legjobban megközelíti a sávos fényforrás fényét. Az izzólámpák CRI-je mindig 100 (többnyire nem is adják meg), mert a spektrumuk gyakorlatilag feketetest-jellegű. Ugyancsak 100 a fényképészeti izzólámpák CRI-je, pedig azok magasabb (3200K) színhőmérsékletűek.
Egyébként fénycsőkatalógusokban is a CCT és a CRI értékeket szokták megadni.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shteer
titán
hali!
ért itt vki erősítőkhoz?
van egy technics erősítőm (otthon megnézem milyen típus) és búg... jól működik csak hangerőtől függetlenül búg
szerintem jónak tűnik..
-
addikt
-
biker
nagyúr
5sávos fénycső, alig 3-4k huf egy 20W-os
az igazi ez.A többi mind egy sávban sugároz, és csalja a színeket, legyen az warm vagy cold white
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
shtml
őstag
Embere válogatja, engem k*rvára idegesít a kompakt fénycsövek 2,700 kelvines sárgás színe. Csak a cold white (4000+ kelvin) színhőmérsékletet tudom elviselni, bár a 6,000 kelvin talán nekem is kicsit túl sok lenne.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
addikt
Sziasztok!Valaki találkozott már ezzel a Led-el?10W-os led
Gondolkoztam,hogy kéne csinálni egy elemlámpát,de nehéz lenne megoldani.Ezt a ledet sajnos nem lehet belerakni,mivel hűtésre is szüksége van.Nem baj majd az autóba
Így inkább megpróbálok egy asztali lámpát összeépíteni,de nem tudom milyen led szükséges hozzá.Megtudnátok mondani,hogy kb mekkora fényerősségű,fénysűrűségű és mekkora szögben sugározzon,hogy alkalmas legyen erre? -
shtml
őstag
Impulzusüzemben nagyobb áramot is át lehet ereszteni a LED-en, ezért az áramkorlátozó eszközön a folyamatos üzemhez képest csökken a disszipálódó energia. Ilyenkor természetesen max. fényerőn sem lehet a kitöltési tényező 1.
-
veterán
Félre ment - Az elektronika alapjai 3 valakinek lenne egy fölös példány?
[ Szerkesztve ]
- Árad -
-
PHM
addikt
Hm.
Ne vedd támadásnak, de szerintem 2 probléma van
a gondolatmeneteddel:
1: Nem próbáltam, de gyanítom, hogy mondjuk 30 mA
csúcsáram mellett elég jó fényük van a ledeknek még
viszonylag kis kitöltési tényező mellett is.
2: Szerintem nem kis kihívás 1 PWM áramkört megépíteni
olyan valakinek, akinek a ledek meghajtásának elméleti
alapjai is ismeretlenek.
Ebben az esetben pedig az adatlap vajmi keveset ér.
Az egész dolog egy 100 ohmos potiból indult ki, amelynek
68 ledet kéne szabályoznia 3V feszültségről.
Ehhez képest kellene megtalálni a lehető legegyszerűbb,
legkönnyebben kivitelezhető megoldást.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
CYBERIA
senior tag
Hát olyasmi kéne nekem is.
APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
mezis
félisten
válasz CYBERIA #6161 üzenetére
Üdv. !
Szomszédomnak volt hasonló gondja. Találtam neki egy régi, profi zavarszűrőt (talán a bolgár gyártmányú 100 MByte-os cserélhetős diszk szekrény 220 V-os bemenetén volt). Azt mondta, hogy sokat javult.
Arra a problémára kéne kitalálni valamit, hogy ha néhány szobával arrébb kapcsolnak valamit, akkor az nagyon belehallatszik a hangtechnikába. Nagyon idegesítő tud lenni, amikor az ember klasszikus zenébe nem tud belemerülni, mert bepattog a hang. Az ilyen impulzusokat kéne valahogy levenni a hálózatról...
mezis
-
shtml
őstag
Nagy élvezet volt olvasni a beszélgetéseteket.
A fényerőszabályozás egyértelműen 300-400Hz-en vagy efölött üzemelő PWM. Ez az elszíneződés és a példányok esetleg eltérő fényerejének problémáját is kiküszöböli. A megépítése nem nagy kihívás, a neten sok ilyen kapcsolás található.
Magasabb frekvencián üzemelő PWM-mel az áramkorlátozó ellenálláson elfűtött veszteség is csökkenthető. Ehhez sajnos nem ártana adatlap, mert jó lenne tudni, mekkora lehet a maximális impulzusáram és milyen kitöltési tényező mellett.
-
CYBERIA
senior tag
Hi!
Arra a problémára kéne kitalálni valamit, hogy ha néhány szobával arrébb kapcsolnak valamit, akkor az nagyon belehallatszik a hangtechnikába. Nagyon idegesítő tud lenni, amikor az ember klasszikus zenébe nem tud belemerülni, mert bepattog a hang. Az ilyen impulzusokat kéne valahogy levenni a hálózatról...APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
kovi80
csendes tag
válasz kételkedem #6158 üzenetére
köszi, néztem lomexet szenzor/fotokapcsolo meg optoelektronikanal - nem tudom jo helyen kerestem-e náluk, de nem lettem okosabb.
-
ReJim
őstag
ezt már láttátok? youscope
biztos sok meló lehet egy ilyen grafikát összehozni</end.?>
-
kovi80
csendes tag
Sziasztok,
ki tudna segíteni hogy fotocellát (kadmium szulfid) hol merre lehet kapni? Elvileg filléres dolog.
Ilyesmi
-
PHM
addikt
Olcsóbbnak olcsóbb, de azzal elvész a szabályzás lehetősége.
Az eredeti kérdés ugye az volt, hogy hogyan oldható meg
a ledek fényerejének szabályzása 3V-ról.
Nos, szerintem sehogy. Illetve mégis, de szaktudás nélkül
nem érdemes vele kísérletezni.
Ha már mindenáron az egyszerűségre törekszik valaki, persze
megoldható a dolog úgy is, hogy az ember csinál 1 állítható
feszültség stabilizátort pl. LM 317-tel.
Az alkatrészeket úgy kell méretezni, hogy a kimenő feszültség
2,5 és 3,5V között legyen.(A bemenő feszültség 6V kell, hogy legyen.)
Ez némi próbálgatással számolás nélkül is megoldható.
A fehér ledek feszültség/áram karakterisztikája ugyanis nem túl
meredek, így a fényerő a feszültség finom állításával szabályozható.
Az alkatrészek szórása miatt kis fényerőnél nem lesz egyforma a ledek
fényereje, és típustól függően ilyenkor el is színeződhetnek kicsit.
Persze nem ártana legalább az alapfogalmakkal tisztába jönnie
annak, aki ilyesmibe vágja a fejszéjét...(Ez nem neked szól.)[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
igen, ezek azok a kapcsolások, amiket utoljára írtam én is, így értem aggályod.
poti helyett kis matek, és kiszámolni, mekkora ellenállat kell, és azt betenni. olcsóbb...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
PHM
addikt
"ugyhogy tovabbra is erdekel h. 68 ledet elfog-e birni egy 100ohm -os poti igy?"
Az a csoda, hogy eddig még nem égett le.
A ledek tulajdonképpen speciális diódák, nyitóirányban táplálva.
Áramkorlátozás nélkül nem szokás őket használni, mert a feszültség
emelésével meredeken nő a rajtuk átfolyó áram.
Ezt magad is tapasztaltad, amikor 5V-ot adtál neki.
De, mivel a puding próbája az evés, a következőt javaslom:
Kösd be a potit és az összes ledet, és teszteld.
A poti kicsivel a maximális fényerő alatt van a legnagyobb veszélyben,
ezért ezt az állapotot figyeld meg, de légy óvatos, a kezed legyen a
kikapcsoló gombon.
Ha a poti leégett, szerezz be helyette egy 2W-os darabot, az jóval
tovább fogja bírni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
Nos, én valami ilyesmire gondoltam.
Az ellenállás kb 2,7 ohmos, míg a poti 120 ohmos lenne.
A gond ezzel az, hogy 450 mA-es áram esetén ide 25W-os poti kéne.
Ugyanez a feladat így is megoldható.
A 2,2 ohmos munkaellenállás itt 1/2 W-os kell, hogy legyen.
Ez a kapcsolás 12V tápfesz és 450 mA terhelő áram mellett kb.
10V-ig képes meghajtani a ledeket.
Az 5mm-es fehér ledek 20 mA áram mellett 3V feletti feszültséget kívánnak.
Legalábbis ezt tapasztaltam az enyémeknél.
(Névlegesen 14000 mcd-sek, szintén adatlap nélkül.)[ Szerkesztve ]
-
nsgze
csendes tag
nem mertem meg, szoval nem tudom a pontos szamadatokat
ranezesre latom h. alig eszreveheto a kulonbseg ha 5V -rol megy, viszont ott mar meg is hal
de ha fenyesebb is lenne akkor le lenne tekerve h. kb annyira vilagitson mint most, azert is mondom, hogy ez a 3V fesz ez igy pont jougyhogy tovabbra is erdekel h. 68 ledet elfog-e birni egy 100ohm -os poti igy?
vagy mihez kezdjek most igy vele? -
M@nH.
aktív tag
Hi all!
Valaki tudna nekem ajánlani egy lehetőleg minél EGYSZERŰBB megoldást egy cd-romból kivett motor (amely a tálcát húzza be és adja ki) fordulatszám szabályzására?
Aki netán ismerne Nagykőrös,Cegléd,Kecskemét közelében egy elektrotechnikai boltot ahol beszerezhetnék építőelemeket az írjon már egy pü-t
Előre is köszi.
-
nagyúr
Így néz ki ez a "tragacs": iR6000
Igen, belül fordítja meg a lapot. Amikor egyoldalas, akkor fixálás után megy a szorterbe, ha kétoldalas, akkor az első oldal után megy a duplexbe, ott megfordítja, és a második oldal után megy a szorterbe. A fixáló után közvetlenül van egy szerkezet, ami eldönti, hogy hová menjen tovább a papír...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
-
biker
nagyúr
bocs, de nem értem a kapcolásodat, egy rajz segítene.
A 3V fix esés az ok, de egy fehér led 2,5-2,8V-ról bőven kell menjen, ez 7,5-8,4V
ezt 12V bemenőből tudnia kéne a cuccnak.
de a 3V se arany, ha megnézed a dropout voltage vs temperature vs current skálát, akkor 500mA-nél 50fokos tok esetén 2V esik csak a tokon. "talán" működhet.Én egyetlen kapcsolási módot találtam, ahol a potin átfolyik rendesen a terhelő áram, ha megnézed, a korábban linkelt pdf-et, akkor a 9. oldal közepén lévő precíziós áramgenerátor.
No itt tényleg, de itt nem is 2-5kohmos poti van, hanem 120ohmos bőven elég.
azért néztem eddig hülyén, mert a 2kohmos power-pot az elég érdekes méretű jószág
Erre gondoltál?
mert én eddig nem erre a kapcsolásraElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
2-3mA továbbra is kevés nekik...
a fényerőt honnan tudod, hogy mennyi?
gyanítom megmérted a megvilágítást luxban, és visszaosztottad az ismeretlen sugárzási térszöggel, mert ugye adatlapod nincsen.
-
nsgze
csendes tag
nem akarom az egeszet ujraforrasztani, teljesen jo igy parhuzamosan is szoval eleg a 3voltos feszej, pontosan az lenne a legjobb ha max 3V lenne ami a ledekre megy amit tudok letekerni potival 2,6 -ig
a fenyero pedig valoban nincs 17k mcd de nem sokkal marad el
jelenleg 35 led vilagit es hetvegen tervezem h. bekotom a maradek 33 ledet is
nem tudom jol szamolom-e de akkor is csak 0,55W es 183mA fog folyni
bar nem tudom mennyit bir ez a poti amit szereztem, de ugy gondolom ezt elfogja vinniszerintetek erdemesebb igy is vmi tranzisztorral megoldani a fenyeroszabalyzast?
-
PHM
addikt
Nem keverem, hanem félreértettél...
Ha az LM 317-et szabályozható áramgenerátornak
akarom használni, akkor a potin 1,25 V esik,
és igenis átfolyik rajta a teljes munkaáram.
(Az adjust láb áramának kivételével, de az elhanyagolható.)
A 3V pedig az IC bemenete és kimenete között esik.
Ha ezt, és az 1,2 V-ot kivonjuk a 12 V-ból, marad 7,8 V.
Ez a feszkó pedig nem elég 3 sorosan kötött fehér led
korrekt meghajtására.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
nagyúr
A kiadagoló részhez tudnám tenni, csak akkor ugye a kétoldalas másolatokat is egynek számolná. Úgy meg nem vagyok sokkal előrébb, mint most, hogy felírom az induló állást meg a zárót, és kivonom őket egymásból.
Az lenne a lényeg, hogy ne kelljen számolgatni, hanem leolvassa az ember a számlálót, beszorozza az árral és lehet fizetni a kedves ügyfélnek...Aki él és nem boldog, az téved!
-
-
nagyúr
És hol fogok ilyent?
Ha meg ilyen opto izé van, azt akkor a fixáló után közvetlenül kellene beépíteni, hogy az oldalakat számolja ne a lapokat, mert ha a szorterbe tenném, akkor a kétoldalalst is egynek számolná. Viszont a fixáló 200c fokos...
[ Szerkesztve ]
Aki él és nem boldog, az téved!
-
-
nagyúr
Fénymásolat számlálóra lenne szükségem. Vettem egy Canon Ir6000-es másolót, és ebben már csak elektronikus számláló van, ami ugyan méri az összes másolatot, de az aktuálisat nem, vagyis nem lehet rá szerelni nullázható számlálót, mert nem ad jelet sehol. A régebbi gépeken mind van mechanikus léptetésű számláló, amire könnyű volt rácsatlakoztatni egy külső számlálót, de erre nem lehet.
Tud valaki valamilyen megoldást erre?Aki él és nem boldog, az téved!
-
biker
nagyúr
kevered valamivel...
Az LM317-en összesen esik 1,25V, ami a Vref értéke, és a szabályzó potin NEM folyik át a munkaáram.
Miért is? mert a szabályzó poti a testre van kötve, ergo test = 1,2V out, nagy ellenállás (2,2-4kOhm) teljes kimenet
ha itt folyna teljes munkaáram, meg a kimeneten is, az 2 x Ibe lenne !belül meg az adjust lábon van egy 50ohmos ellenálllás és egy zener, ezen sem tud teljes munkaáram folyni.
adjust lábon 100uA a küszöb, itt letilt, 50uA-nél is 70fokos a rendszer, nézd meg a diagramokat!.
Vout = 1.25V x (R2/R1) + Iadj x R2de majd megkérdem a 2kA réteg potimtól, hogy lehet, hogy évek óta bírja a 3A tápomban a 3A átcsurgását.
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/nationalsemiconductor/DS009063.PDFElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
PHM
addikt
Az LM 317-tel azért van 1 kis probléma:
Az áramszabályzó potin a teljes munkaáram átfolyik,
ezért ez esetben ide nagy teljesítményű huzalpoti kellene.
Ráadásul a potin kb. 1,7 V esik,+ magán az IC-n is esik még
közel 3 V, ez itt sok, nem maradna elég feszej a ledeknek.
Nem beszélve a nagyobb veszteségi teljesítményről.
Holnap, ha időm engedi, a melóhelyen lerajzolom az elképzelésemet, oszt este otthon belinkelem.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
Én a következőt tenném a helyedben:
A ledeket hármasával sorba kötném, és az egész csokor elé
egy egyszerű szabályzott áramgenerátort kötnék.
Ha simán akarod az áramot szabályozni, a 100 ohmos
potinak 20W-osnak kellene lennie 440 mA-nál.
Az áramgenerátor jószerével a fiókban heverő alkatrészekből
összedobható.
1 BD 239C, vagy hasonló tranyó hűtőbordán, 1 4,7 ohm/1W-os
ellenállás, 1 piros led, 1 1Kohmos poti, meg 2-3 ellenállás kell
mindössze hozzá.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
biker
nagyúr
megse fordult a fejembe h. parhuzamosan kossem
de hát pont párhuzamosan vannak most kötve
a táp szűken elég a párhuzamos üzemhez, 68x20mA az 1,4A !
ez egy átlag potit tönkretesz, huzalpoti kell hozzásorosan meg 204V kellene, tehát 230V esetén kell 1,3kohm 1W ellenállás kell, de SZIGORÚAN leválasztó trafóval, nem hálózatra!!!
-
nsgze
csendes tag
ejjha.. 68 led van most igy bekotve, megse fordult a fejembe h. parhuzamosan kossem
errol a taprol megy az egesz: [link]a poti viszont nagyon kell mert egyreszt nem is tudom csak voltonkent kapcsolgatni az meg tul sokat allit egyszerre, masreszt olyan helyen van, hogy onnan mindig eloszedni... akkor inkabb leszerelem az egeszet
-
biker
nagyúr
én sorba kötném őket, ha van elég kraft a tápban, mert jobb, mint párhuzamban.
miért is? mert az előtét ellenállás mint generátor fog működni, párhuzamos esetén, jó mondjuk 10ledhez a rendszer.
egy kiesik, akármiért (fehérek szeretnek néha tönkremenni) akkor a kisebb áramfelvétel miatt megnövekszik a fesz, és sorra mind tönkremegy ha nem állítod le.sorban meg 8 led mehet 24 voltra, 20mA esetén 10-15ohm 0,5W (0,2V fog esni ekkor rajta)
-
PHM
addikt
Személy szerint azt javaslom, hogy köss eléjük
1 fix ellenállást, olyan 2-3 ohmosat.
(Megfelelő terhelhetőségűt, persze.)
A ledeken eső feszültség kb. 3-3,5 V lesz.
A fényerőt pedig a táp feszültségével tudod szabályozni,
kb. 4 és 5 V között.
Ezek a ledek egyébként olyan 20 mA áramot bírnak/darab.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
nsgze
csendes tag
ertem
en ugy csinaltam, hogy a tapot beallitottam 3V -ra, majd kotottem ra egy potmeter 100ohm -osat a fenyeroszabalyzas miatt es a poti utan parhuzamosan vannak a ledek mas ellenallas nincs elottukvaterarol vettem a ledeket szoval nem tudom a pontos adatait az nem volt megadva hany mA -es ledek, ellenallas nelkul 3V -nal mar teljesen jo fenyuk van, ezert is picit tobb aramfelvetelre szamitottam
-
biker
nagyúr
persze, ha túl nagy az előtét, akkor ennyi.
Pici villamos ismeretek kellenek azért, pl a sorba kapcsolt elemek legnagyobb árama megegyezik a legnagyobb ellenállású fogyasztó áramával, vagyis ha a potid, aminek sok értelme ott nincs, túl nagy, és azon adott feszültség mellett csak adott áram tud folyni, 2,7mA, akkor a ledeken ez folyik át.
Meg kell nézni az adott LED adatlapját, gyanítom alsó hangon 20mA, de láttam már 50-100mA ledeket is.
utána számolsz. (ellenállás nélkül semmilyen ledet nem kötünk, mert zárlatba hajlamos ugrani)
3V 50mA kell a lednek, akkor 5V stabilra kötöd, ekkor az ellenállást méretezni kell, 2V kell essen rajta 50mA-nél:
R=U/I=2/0,05=40ohm
ekkor jön a teljesítménye, mert azt is kell számolni!
P=U*I=2*0.005=0,04W, egy 1/4 vagy 1/6W ellenállás jó, EGY darabhoz.
ha 10db van párhuzamosan, akkor ugye látható, hogy 500mA fog zúgni a rendszerben, kell hozzá 4ohm ellenállás, 0,5W MINIMUM, ez már hazavág egy mezei potit pl.és így tovább
-
nsgze
csendes tag
Hali
Csinaltam egy LED-es vilagitast a szobaba, elvileg 17000mCd fenyereju feher 5mm-es ledekrol van szo, parhuzamosan kotottem oket es 3V a tapfesz, valamint fenyero szabalyzas miatt van egy potmeter is a ledek elott..
mericskeltem es csak kivancsisagbol kerdemletezik, hogy ennyire keves aramot vegyen fel a led?
2,64V - 0,2mA
2,88V - 0,6mA
3,10V - 2,7mA
vagy csak a muszerem nem mer tokeletesen? -
KMT
addikt
Szerintetek működne az a megoldás, hogy egy ilyen usb-s infra port és valami program segítségével tudjam a foobar2000-et (és a bsplayer-t) vezérelni a denon erősítőmhöz való távirányítóval, amin vannak egyelőre kihasználatlan gombok (cd-lejátszó vezérlésére)?
-
jubilleum
senior tag
válasz lakisoft #6116 üzenetére
egy órát csinálok, terveim szerintegyoldalas nyák lesz, spirit-Layoutos nyák tervem van is
viszont megfogalmazódtak bennem konkrét kérdések is
Elvileg lézernyomtatóval ki tudom nyomtatni, ez hogyan működik?
És spirit-Layout nak csak a demója van, és nem enged nyomtatni, ezt hogyan tudnám megkerülni? -
jubilleum
senior tag
Hello
Én tervezem életem első nyákjának elkészítését,
Érdekelnének a tapasztalatok, illetve hogy mikre figyeljenek, meg ilyenek -
PrinczA
őstag
WC-be szeretnék rádiót berakni, de úgy, hogy villany kapcsolásra induljon, lekapcsolásra leáljon.
A WC-ben nincs konektor, csak az égő (energiatalarékos).
Hogy köthetem be a rádiót az energiatakarékos izzó mellé, ha egyáltalán beköthetem?
Sorba, vagy párhúzamosan? -
JóGéza
aktív tag
válasz lakisoft #6102 üzenetére
Szia!
A Hardveraprón is találsz, ha használod a keresőt. -
mezis
félisten
Én jó 3 éve 800-ért vettem egy közeli "zöldséges" boltban (Plus). A Mediamarkt-ban állandóan van (profi is, akciós is).
Az Elektroword-ben is sikerült 3 számjegyessel összefutnom (óvatos voltam, kibontattam az eladóval, megnézettem - én "négyszámjegyeset" kerestem. Az eladó kicsit morcos lett, hogy kiderült kicsit ócska amivel akcióznak.
Ez 522-es, talán jó lehet hozzá. Merre/mennyi pénz egy olyan univ?
mezis
-
veterán
Van valakinek elfekvőben egy felesleges Torx készlete?
Előre is köszi- Árad -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen videókártyát?
- Politika
- Google Pixel topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mikrotik routerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik