Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Milyen monitort vegyek?
- ASUS notebook topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Apple notebookok
- Autós kamerák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
válasz ViZion #95997 üzenetére
Igazad van, sejtettem is régről.
Szóval a 5V - 550mA (régi Nokia töltő) csak megmozdítja a 12V 0.08A Scythe ventit.
Ha kézzel rásegítek, működik de nagyon alacsony fordulaton."Máshová vinni a fekhelyt az nem opció?"
Klíma a nagyszobába van, este 99%-ban nem is használjuk.
Napközben kint van a kutya az előszobában ahova kijut a hideg levegőből.
Este velünk alszik a hálóban, különben panel lakás nem sok légmozgással hiába a nyitott ablak. Idős kutya. Bárhova is tenném a fekhelyet ugyanazon hőmérsékleten lenne.
Kibírja csak gondoltam ha tudok segítek neki egy kis szellővel persze nem közvetlen ráirányítva. Lehet nem is értékelné és arrébb feküdne. -
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #95995 üzenetére
Nem is szeretnék 800-1000 fordulatszámot csak 2-400 is elegendő lenne egy kis légmozgatásra.
Szétszedni buherálni, biztos nem fogom.Van még egy amolyan téglatáp mint a laptopokhoz 12V 6A de talán ez meg kicsit túlzás lenne.
-
zodo
nagyúr
válasz Barret001 #95992 üzenetére
Értem, köszi csak arra gondoltam mikor a 12V pc ventit 5-7-12V-ra kötik "szabályzás" gyanánt.
Szerk:
Egyik venti 12V 0.08A ez talán nincs 1W másik 12V 0.30A már 3.6W ha minden igaz.
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #95989 üzenetére
Régi telefon töltők...Output:
5V - 350mA
5V - 550mA
5.1V - 450mA
5.2V - 400mAEzek is jók lehetnek?
-
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #95989 üzenetére
Köszönöm, szétnézek milyen tápokat találok itthon.
-
zodo
nagyúr
válasz ViZion #95986 üzenetére
és tordaitibi
Ajaj lehet nem írtam konkrétan de nem akarom a teljes szobát lehűteni csak a "kutya körül" fuvallatot képezni mint mikor ők oda fekszenek ahol éreznek némi légmozgást.
Mint írtam van itthon akku, ventik, vezérlő, jégzselé és hungarocell a dobozoláshoz.
Scythe Kaze Slip 19.53 dB / 19.40 CFM = 32 m³/h / DC12 V / 0.08 A (800 rpm)
másik..
Thermaltake TT-1225 19.5 dB / 41 CFM / DC12 V / 0.30 A (1000 rpm)
Vezérlő egy ilyen: netes képSzerk: Akkukhoz sem ragaszkódom, lehet telefon töltő is ha megfelel valamelyik típus.
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
válasz ViZion #95949 üzenetére
és Aryes
Van légkondi csak a nappaliban, hálóba nem igen jut át a hatása ahol ágy előtt alszik a kutya. Neki gondoltam csak egy kis hidegebb szellőt juttatni.
Jég zselé van a melóból, gondoltam egy próbát megér ha már kb. minden kéznél van csak az elektronikai részével nem vagyok tisztában.de köszönöm!
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék egy kis méretű "jég légkondit" készíteni.
Elképzelés 1 db 120mm ventilátor / Hungarocell doboz / 18650 akku akár több darab.
Legjobb lenne a fordulatszám szabályzás beiktatása.Hirtelen jött ötlett de van több gyártótól ventilátor ezért a pontos paramétereiket csak később tudnám megnézni.
Akkuk e-cigi-ből "selejtezett" de jó minőségűek csak ~ 1 év után cserélni szoktam őket.
Fordulatszám szabályzó is van régi pc-házhoz kapott de sosem használtam.
Talán molex -> 3x 2pinKell valamilyen elektronika is hogy működőképes legyen?
Esetleg kész termék tipp 1-4 ágyas akku tartóval? -
zodo
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #80100 üzenetére
Köszönöm.
Ezzel el is dőlt, marad az utókornak. -
zodo
nagyúr
Nincs terv DAC beépítésre.
Sound Blaster X4-em van Steelseries Arctis 3-al hallgatva.
Ezt a fülest csak Snoop Dog miatt vettem mert 10-en éve is szerettem de talán 4x volt a fejemen. Műbőr hullik a szivacsról és nem is oly kényelmes a viselése egy idő után.
Az elem végett nehéz a rövid kábele amit főként kültéri sportokat űzőknek szántak, igaz a vezérlő felcsatolható de gép előtt ülve nincs sok értelme.Barret001
Pontosan.
Szeretném megmenteni, egy kényelmesebb fejesbe átültetve ha nem nagy macera.rednifegnar
"amugy ahogy neztem nem egy nagy kincs ilyen 60 dolcsiert lattam"
Új korában sem volt drágább 80$ körül mentek.
Nem is a pénz hanem a "tucctucc" mert ez olyat szól amit nem nagyon lehet más fejesből kihozni.
Jön a mély de úgy hogy közben leesik az agyad (nyilván a vibra motornak is köszönhető) mint mikor beállsz a hangfalak elé vagy az otthoni mélyládát is bekapcsolód és a gyomrod is beremeg.
DnB zenék alsó frekvenciás mélyeit egy 30-40k-s fejes sem minden esetben adja vissza.
Tettem fel pár képet a szétszedett állapotról. Onedrive mappa -
zodo
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #80083 üzenetére
Igen, kizárólag USB-ről szeretném.
Nem sok értelme lenne egy plusz vezetéknek csak az elem kiváltásara.
Szétszedem, talán közelebb kerültök a lehetséges megoldáshoz mert hogy én teljesen laikus vagyok.
Abból indultam ki hogy a jack kábel max. 3 szál vezeték.
USB-s fejesek léteznek, aljzatban bőven van plusz lábkiosztás a subwoofer körnek.
Egyelőre el sem tudom képzelni az elem+subwoofer hangszóró hajtását. -
zodo
nagyúr
Üdv.!
Lassan 10 éve van a fiók mélyén egy alig használt fejhallgatóm.
Konkrétan egy Skullcandy Snoop Dogg Skull CrusherEredetileg 3,5mm jack aljzaton csatlakozik.
Ahhoz hogy egyáltalán megszólaljon, szükséges 1 db AA ceruza elemet tenni a kábelen lógó vezérlőbe mely egyben a subwoofer erejét szabályozza." In addition to powerful 30mm neodymium drivers for stellar audio reproduction, there are also 30mm vibration speakers, which vibrate at a frequency of 100Hz. "
Kérdés hogy átalakítható-e USB csatlakozásra hogy a ceruza elem kihagyható legyen a körből?
Gondolom az USB 5V -t is le kell szabályozni 1,5 V-ra amire szintén kellene ötlet. -
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #75069 üzenetére
és leweegee2
Köszi a tippet és linket.
Mivel a jelenlegi fényforrás 3 x 500mAh gondolom a linken lévőre lenne szükségem.
Ennek ára pont annyi mint a komplett 3-as szett, távirányítóval.
Műszerem van ugyan de gőzöm sincs hogyan kell használni vagyis áramfelvételt mérni a modulon.
Vezérlő panelt is be kell illesztenem a körbe.
Egyelőre barbár módon megnézem hogy 2 db AAA-al is működik-e. -
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #75066 üzenetére
és leweegee2
Tudnám vezetékezni de utólag már macerás meló lenne.
Telefon töltő van egy pár de nagyobb probléma hogy a közelben nincs fali konnektor.
Led szalag is van itthon és pl. a felső konyhaszekrény aljára ezt a módszert alkalmaztam.Lipo cella jó lehet. Hibás a link.
Talán legfontosabb kérdés lenne hogy a jelenlegi vezérlő áramkörnek mekkora áramforrás kellhet a működéshez avagy mik lehetnek a határok mint elem vagy aksi teljesítmény ill. ledek típusát és számát tekintve.
Elnézést érte de pl. ez a kerékpár lámpa 2 x CR2032 elemmel működtet 2 db dióda ledet mely elegendő fényerő lenne csak szúró fénnyel világít. -
zodo
nagyúr
válasz #85619712 #75062 üzenetére
Nem vagyok jártas a témában.
Lényeg hogy a távirányíthatóság megmaradjon és lehető legkisebb méretű fényforrást összehozni.
Konkrétan ebbe a szekrénybe/vitrinbe kellene 1 max. 2 cm átmérőjű fényforrás.
Jelenlegi 3 db fényforrásból 1 a középső oszlop hátának van támasztva ami tökéletes.
További 2 db -ot pedig akár előre a mennyezetbe ami jelenleg 1 cm vastag hungarocell borítás de növelhető 2 cm-re ha létfontosságú vagy a szélső galéria tartó ferde oszlopok mögé tenném.
Nem folyamatos fény lenne csak alkalomszerű.
Minél tovább bírja szuflával hogy ritkán kelljen cserélni. (plexi lap véd a portól)
Jelenlegi fényerősségtől kevesebb is elegendő.Milyen lehetőségeim lennének?
-
zodo
nagyúr
Sajnos sorba vannak.
Panelről nem tudok közelebbit leolvasni ami segíthetne. -
zodo
nagyúr
Üdv.!
Laikusként kérdeznék.
Adott egy 3 db led fényforrás csomag amely 3 db mikro elemmel működik / db + távirányító.
Nyomógombbal is aktiválhatók a lámpatestek + távirányítóról akár időzíthetők.
kb. így néz ki a szettSzeretném rejtett világításként, kizárólag távirányítóval használni.
Problémám hogy a lámpatesttel együtt túlságosan nagy a mérete.Szétkaptam egyet és ez a beltartalma.
Kérdés hogy 1 db mikroelemre (3 db helyett) lehetséges-e csökkenteni a táplálást?
Esetleg cserélhető-e a jelenlegi led típus (nem tudom a nevét de körben 16 pont világít) amolyan akár színes dióda ledre? -
zodo
nagyúr
Üdv!
Van egy hibás Marantz 6.1 erősítőm amit 2002-ben vásároltam és durván 2 évig volt hajtva.
Egyszer már meg lett próbálva a javítása de nem lett teljes értékű.
Ki nem dobnám csak úgy ezért az új pc konfigot a készülék házába tervezem építeni.Kérdésem hogy a belső alkatrészei érhetnek, valakinek valamennyit vagy kukázzam élből?
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék egy saját készítésű e cigi marok modot építeni és a kapcsolók kínválasztása a soron következő lépés. Kb ilyen az eredeti és ilyen pl egy diy verzió.
Három nyomógombra van szükségem amik min 100mA elviselnek.
Kell egy tűzgomb ami mondjuk akár egy vandál biztos kb 22 mm nyomógomb.
További kettő, kisebb átmérőjű (menüben mászkálós) már megfelelő lenne de ..
Teljesen fém, alu vagy kopás mentes felületű, lapos, nem világítós kivitelt szeretnék.
Létezik olyan kisebb nyomógomb az összhatás végett ami azonos termékcsaládból származik mint pl a nagyobb testvére?
Nem panelre ültethetőt keresek mert fa lesz a készülék teste és azt gondolom nehezebb lenne rögzítenem.
Ha esetleg van olyan nyomógomb amin három gomb található egy foglalatban akkor az is érdekelne vagy bármilyen egyéb javaslat.
Lényeg hogy sajna pl egy jog tárcsa nem jó mert a menü(k) eléréséhez sajnos egy időben kell tudnom lenyomni pl a tűz és valamelyik menüvezérlő vagy a két menüvezérlőt gombot.Bocs a láma fogalmazásért és remélem érthető mit is szeretnék.
Szerk: Vezérlő modul doksija ha mégis kellene valami végett.
Tovább hol érdemes vásárolni a X. kerülethez közel ?
Az itteni villamosságiban boltok egyikében sincs semmilyen nyomógomb.[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
válasz Kernel #35487 üzenetére
Ilyen csatlakozót vettem.
Soros kapcsolást a kapcsoló bekötésére értettem volna de biztosan nem ez a helyes megfogalmazása.
Lényegében a + szálat szakítottam meg a kapcsoló segítségével. -
zodo
nagyúr
válasz Kernel #35485 üzenetére
Köszi szépen.
Csatlakozó-ról tudtam csak épp ma, vásárlás alatt ment ki a fejemből hogy vennem kellene.
Időközben más lett a felállás, párom meggondolta magát.1x80cm kellett első körben amit mostanra meg is oldottam.
Ehhez találtam egy 3-12V szabályozható 1A adaptert aminek csatiját levágtam.
Kapcsoló dobozából "visszahúztam" a kábel végét és annak végére (köznyelven) csokit tettem.
(ennek segítségével majd tudom bővíteni a szalagok számát)6A -s adapter majd jó lesz a nappaliba.
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Tervem 2x80 cm led szalagos világító test kiépítése a felső konyhaszekrény aljára.
Semmi extra csak hogy egy időben lehessen fel és le kapcsolni mindkettőt.Led szalagom 8mm széles 3528 60 led/m típusú, hideg fehér
AC Adapterem 12V / 6A
L alakú Alu profil
Falon kívül szerelhető 10A/250V univerzális kapcsolóGondom ott kezdődik hogy az adapter végén lévő dugóra miként készítsem el a bekötést?
Azt tudom hogy a belső érintkező + és külseje - de nincs hozzá tartózó anya aljzatom.
Ha levágnám a csatit meg tudom állapítani melyik vezeték melyik pólus?Egyszerű soros bekötés megfelel a célra?
-
zodo
nagyúr
Segítsetek légyszi, hogy tudnám bekötni ill. mükődésre bírni ezt a műszert úgy, hogy csak egyszer kelljen beállítani a kitérésének az értékét.
Szóval, ne legyen hangerő függő a mutató kitérése. -
zodo
nagyúr
Szétszedtem és ezek lennének az újrahasznosításra váró alkatrészek.
+ a 2 db forgató motor, de gondolom az semmire nem tudom használni és a ledsor.[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Vaterán vettem, nem próbáltam ki, de állítolag mükődőképes csak az egyik lejátszó oldal előre játszáskor nem teker vissza felé.
Távirányító nem volt hozzá.
Hátoldalán Rca ill. a távirányítóhoz való aljzatok vannak.Itt az alaplapja az előlapi mechanika és a ledsor.
Nem szedtem még szét teljessen, mert egyenlőre a pc-t építem. ( szóval még nincs kész )
Itt tartok csak az alaplap került a helyére.Akkor szét kellene kapjam a mechanikát, hogy kiderüljön milyen típusú potik, kapcsolók vannak benne ? (mert gondolom így a kép alapján nem fog kiderülni )
" Illetve ha a fő potméter esetleg olyan lenne, amit távirányítóval állítva egy motorral forgatja is a gombot (bár nekem nem olyannak tűnik), az szerintem baromi jól néz ki ! "
Ilyen nincs a deckben csak két db ( jobb, ball ) felvételi szint kalibráló van.
Ezért, sajna elmarad a hangerő szabályzás ill. távirányítás.Kivezérlés jelző, plusz állapot visszajelző ledek, az jó kérdés.
PWM tagtársal már régebben felvettem a kapcsolatot és sokat segített egy analog műszeres kivezérlésjelzőt mükődőképessé varázsolni, témában.
Meg is építettem a magam módján csak az a baj , hogy ez a kapcsolás függ a hangerő mértékétől.
Ebből a műszerből van 2 db és ezeket szeretném beépíteni, majd a pc-be.
Akár egy stereo erősítőről hajtva is jó lenne, mert most ott lesz a pc közelében és be tudnám odáig kábelezni, ha kell ill. megoldható. -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Van ( volt ) egy ilyen deck-em.
A benne lévő kapcsolók, potik, motor, ledpanel mükődőképes.
Viszont ennek a decknek házából építettem pc-t és szeretném újrahasznosítani a fent említett elemeket.Szóval fel tudnám ezeket használni ?
Nem vagyok jártas az elektronikában, így nem tudom, hogy kidobjam vagy esetleg megmenthetőek az alaktrészek.
Persze csak a pc valamilyen funkciojának ellátására gondolok. Pl.: poti = venti szabályzás.
Vélemény, ötlet ?
Vagy felejtsem el, mert annyit nem ér az egész vagy éppen nem tudnám megvalósítani az elképzeléseket a hozzáértés híányából. -
zodo
nagyúr
válasz ngabor2 #6667 üzenetére
Szia!
Tudom,hogy nem ilyet keresel és az optikai meghajtót mellőzni szoktad,de esetleg elgondolkodtató ajánlat lehet. Link
Sajna nekem még mindig nem sikerült összehoznom és egyre távolabb kerülők a mini ill. pico itx rendszer építésétől, de ha lenne én tuti ilyesmibe tenném az enyémet. -
zodo
nagyúr
Végre egy jó hír!
Ezt pl. meglehet építeni valami próbapanelen is (asszem így hívják) ,ha többi alkatrészt meg lehet itthon kapni?
Ezen viszont nem láttam ,olyan valamit amivel esetleg lehetne állítani a jel erősségét a mutató kilengésének szabályzásához.
Az hogy van ,előre bevan állítva egy adott műszerhez vagy bármilyen típusúval használható? -
zodo
nagyúr
Köszi. Ezt pistike nem tudja összerakni önerőből, ugye?
Ha találnék egy "összeszerelős csomagot" ,méricskélések nélkül nem rakható össze, jól gondolom? Vagy ki lehet sakkozni ? pl.: foto alapján?
Asszem, keresnem kell egy szakembert,pedig jobb szerettem volna magam életre kelteni.
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Kersgéltem analog panelt , ezt találtam ,mert sztereo kijelzés a végcél.
Ilyen kellhet nekem ?
Mennyibe kerülhet kb. az alkatrész park ? -
zodo
nagyúr
Akkor ,már ennyivel is okosabbak lettünk,már meg érte ízzadnom.
Ez a dióda megoldaná önmagában a próblémámat, ugye nem ?
Ezzel csak ,megtudnánk mozgatni a mutatót.
Ekkor még ki kellene találnotok,hogy mi kellhet a vezérléshez,ha jól sejtem.
Bocs,hogy ilyen bénán fogalmazok,de teljessen távol áll tőlem ez a világ.Pontossan milyen Diódára gondolsz?
Legjobb lenne ,ha linkelnéd ,típus számal.Szerk. Vagy egyszerűbb megoldás amit CPT.Pirk linkelt panelt vennem és meg van oldva?
De pl. erre rálehetne kötni az én műszeremet úgy ,hogy lehagynám a ledeket róla?[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6604 üzenetére
Ok. Mára feladom, egész napomat elcsesztem.
Közben kiderült volt némi földelési próbléma a pc-t és az előerősítő összekötő kábelében.
(Sose értettem, ezt a földeléses témát.) Híbát javítottam. Beforasztottam minden vezetéket a helyére.Eztán ahogy javasoltad a műszert is, de csak a terheletlen állapotában pihenő pontjától a 20 dB-es jelőlés között zizeg. (cirka 2mm-es táv)
Mintha ellenkező írányba szeretne mérni. Kiprobáltam fordított bekötéssel is ugyanez a jelenség. -
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6599 üzenetére
Fogtam egy 3,5 jack ajzatot ,ráforasztottam egy 2 eres kábelt és egy-egy végét, mint egy hangszorót ,kötöttem be. Így épphogy megmozdul a mutató.
Előzőekben írtakkor egy noname pc hangfal (aza 500 forintos) jel erősítőjének hang kimenetein keresztül sikerült elérnem. Műszert ekkor is úgy kötöttem, mint egy hangszorót.
-
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6595 üzenetére
Rákötöttem a magam módján.
Úgy nézz ki ,hogy a "10" -es dB beosztás a határvonal. Ekkor full hangerőn a hangkari és a lejátszó progi Eq-ja 0 dB-re állítva. Ha feljebb tolom a eq potikat, max. a 7 , esetleg 5 dB szint jelőlést.Megyek megnézzem a nagy hi-fi cuccon,mit mutat.
-
zodo
nagyúr
Köszönöm a segítő szándékodat ,de sajnos semmi ilyenhez nincs gyakorlatom.
Vennék,kölcsönöznék egy műszert,se mennék sokra vele ,soha nem használtam.
És akkor még hátra lenne a te általad mellékelt kapcsolási rajzból, megépíteni a vezérlő panelt ?
Nem tudom ez javít-e a helyzetemen, találtam egy képet, pár adattal. (hátha elárul valamit ) -
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6582 üzenetére
Mérkezett a deck és a beígért képek.
Sajnos ígazad lett, nincs ott panel, legalábbis olyan ,mint amire számítottam.
Elég régi a cucc ( 79-81-ig váltotta fel az elődjét ),ezért még a neten sem találtam, 2 óra alatt ,egy értelmes adatot.Távlati
Egyik oldala
Másik oldalaSzóval úgy néz ki (bár nem értek hozzá), hogy ez az egy darab vezérel szinte mindent.
Panelnak ,lehet kódja ? Ezen: RNP-209 vagy RWF 043 van feltüntetve,ha ez segít.
Rajta kívül csak egy táphoz, magnó rész mechanikájához ill. a kazetta megvillágításhoz találtam panelt.Mi a teendő ?
-
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6582 üzenetére
Köszi,hogy megpróbálsz még így látatlanba is segíteni.
Ha már nálam lesz ,hozom a képeket.
Letöltöttem a deck kézikönyvét ,ilyet már tudok mutatni, ha ez segíti.Pioneer CT-F2121adatlap
Sajnos az alaplapom kiskönyve, semmit nem árul el a hangkártyáról,legalábbis az ilyen jellegű adatokról. Realtek ,oldalán sem találtam bővebb infot az ALC889a Hd audio int. hangkártyámról. -
zodo
nagyúr
válasz CPT.Pirk #6580 üzenetére
Hát hamarossan kiderül,mert de. folyamán ,megnyertem az aukciót.
Ha nincs panel akkor is lehet vezérelni a műszert ?
Úgy gondolom,mint kívülálló,hogy csak kell lennie egy "pótméter szerű valaminek (amit csavarhúzó segítségével lehet állítani)" ,amivel be lehet állítani a jelszintet. Tévedek ? -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék a leendő pc házam előlapjába építeni egy Led-es kivezérlésjelzőt.
Vagy valami hasonlót. Pl.:Kérdésem,hogy hol tudok ilyet készen vásárolni ? Ilyet találtam,de jobb lenne a 2 soros ( L,R egymás alatt).
Továbbá ,mint hozzá nemértő személy ,működőképessé tudom tenni ?
Vagy annál bonyolultabb,mint gondolom ?Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Tesla topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- DIGI kábel TV
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Milyen monitort vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest