- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Számítógépház-választás 2025: airflow, kompatibilitás és hibák
- Milyen széket vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
Latom tenyleg nem erted. Nem telefongyartokrol van szo, hanem akku technologiakrol, amik nem feltetlen a telefongyartok fejlesztesei.
Ezekben a cikkekben szoktak aztan megjegyezni, hogy a kovetkezo XY flagship telefonokban aztan majd megjelenhet par even belul.Ezert mondtam hogy ezek a hirek az elmult 10 evben meme-kke valtak, mert csak igergetesek maradtak.
Ket kulonbozo dolgot hasonlitasz ossze es idekevered ugyanazt a technologiat, csak mas suruseggel. Semmi mas nem valtozott.
Mellesleg ha megnezed a mobilok tesztjeit, a topban nem feltetlenul a nagyobb mAh akkus mobilok vannak, epp ezt beszelem, nem minden a 7000-8000-10000mAh, szamit a szoftver is, a hardver melle.
Tehat ennyit arrol, hogy a nyugat mennyi bort akar rolad lehuzni, mert egyedul a mAh nem mond semmit. -
Ribi
nagyúr
Mondjuk telefon akksi tényleges kapacitással kapcsolatban nem tudom vannak-e mérések. Csak mert feltűnt, hogy a régi xiaomi olcsóbb telóm is elvileg 5000mAh-s, de az 5W-os töltőm kb fele annyi idő alatt tölti fel mint a samsung 5000mAh-s telót. Ami számomra fura. Szóval mindenre is annyi írnak amit épp akarnak, de nem sok tényleges mérést láttam a teló akksikról.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Azt, hogy a telefongyártók mit hazudoznak össze vissza, az nem ez a kérdés, itt most az akku technológia fejlődéséről/nem fejlődéséről beszélünk.
Ahogy látom egyszerű a képet: Szerinted nem fejlődött csak kicsit, szerintem meg óriásit az elmúlt 10 évben. Itt részemről befejeztem.
-
Busterftw
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
De most akkor mit is várunk....hiperhajtóművet?
A sziládtest is fejlődik, nem olyan ütemben, mint egyesek elvárnák, amit amúgy nem értek, mert ha valaki jobban tudja, álljon oda, mutassa meg. Most itt tart a szilártdtest: 1000 kilométeres szilárdtest akkut tesztel a Mercedes -
Busterftw
nagyúr
Igen, a suruseg fejlodott, viszont radikalis technologiai valtozas nem volt, amiket igergettek. Maga a technologia ugyanaz.
Hatalmas kulonbseg van a ketto kozott.Ez olyan mintha azt mondanad, az elmult 50 evben sokat fejlodtek a belso egesu motorok.
Oke, igen, de maga a technologia ugyanaz. -
Busterftw
nagyúr
-
vagy 10 éve hallottam erről, úgy emlékszem akkor az AMD próbálkozott vele, de semmi nem lett belőle...
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
De volt azért. Ott van pl. az NFC akku az autókban, a mobilba meg a szén alapú vagy mi.
Az elmúlt 10 évben, pontosan nem néztem utána, de ha igény van rá utánanézek, de az akku technológia kb. a duplájára fejlődött kg/Wh függvényében, és ez nagyon lényeges.Amúgy, nem is értem, hogy terelődött ide a beszélgetésünk
. -
Busterftw
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
-
Dobjanak rá egy peliter elemet oszt jóvanazúgy... akkora fogyasztás mellett az is belefér

-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
pelgrim_v1
üzenetére
Dupla kör még lehet. Teljesen zárt primer kör a CPU és a hőcserélő között, majd hőcserélő és lamellák között szekunder kör. Tudom, kissé messze megy, de ha forralós rendszer lenne, akár egy mini gőzturbina is beférne.
-
Dragon3000
nagyúr
Attól, hogy jön egy új megoldás, ami nagyon jónak tűnik az nem jelent semmit, a legtöbb fejlesztés a sorozatgyártásnál hal el, ha nem gazdaságos, akkor kuka az egész. Viszont amíg nem jutnak el vele odáig, hogy a sorozatgyártás legyen a kérdés, addig nem is fogják tudni, hogy gazdaságos vagy sem.
-
Alusky
senior tag
Egyáltalán nem rossz példa, 20 éve hallgatjuk, hogy mekkorát fog tarolni mindig az új akkutechnológia közben meg a szokásos lépcsőket kapjuk normál ütemben. Legalább 5 ilyen cikk volt a PH-n is és mindig pár évvel későbbre ígérték amiből semmi nem lett, aztán akkor újra pár évvel későbbre ígérték.
Fejlődni persze fejlődik, csak nem úgy ahogy be volt mindig hintve. -
Alusky
senior tag
Ez már volt hír itt legalább 5 éve is, de lehet régebben. Annyit jutott előre, mint az akkutechnológia.
-
IgorKGB
csendes tag
tipikus microsoftos baromság, úgy látszik az értelmes embereket kirugták, maradtak az idióták akik a chatGPT-vel fejlesztenek
egy chip áll 10-100 rétegböl, a legfelsö a számoló egység ugyhogy fenn kell huteni, az alsó rétegek csak vezetékek, amugy tegyék olajba az egész alaplapot , szivesen -
Dragon3000
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Folyamatosan javul, de a gyártás technológia is folyamatosan fejlődik és ugyanaz a fogyasztási érték mellé kisebb felület tartozik, amiről sokkal nehezebb elvezetni a hőt, így fejlődni kell hűtés terén is, mert ezen okokból jutottunk el oda, hogy az idle 40 fokos cpu egy böngésző megnyitás esetében is pillanatok alatt felugrik 80 fokra, majd vissza...
-
E.Kaufmann
veterán
Előző munkahelyemen én se váltottam újabbra, mert másoknál tapasztaltam, mennyire szenvedni kell pl IMAP-pal (herélte kifele a beállítási lehetőségeket a Microsoft), miközben semmi (számomra) hasznos nem került bele. A PST kezelésen kellett volna még változtatni, vagy inkább dobni a francba és valami jobban skálázható formátumot csórni. A 2007-ben emelték legalább a limitet 50 GByte-ra, meg valamit dolgoztak rajta, de azóta ugyanaz a formátum és még ugyanaz a PST javító tool is van

-
ddekany
veterán
válasz
pelgrim_v1
üzenetére
Amíg nincs gazdaságos fúziós erőmű vagy hasonló áttörés, addig nem meglepő, ha aggodnak sokan a növekvő energia felhasználás miatt. Aminek nincs sok köze ehhez a hűtéshez amúgy, de tudjuk, hogy irtózatos ütemben épülnek az új adatközpontok... AI, stb.
-
Pipamocsok
-
Semplar
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Legjobbak voltak👍 Utóbbit használom jelenleg is.
-
pelgrim_v1
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Sose értettem miért vannak az emberek a technológiai fejlődés ellen.
igen, egyre több energia kell évről évre, ez egy természetes folyamat. Az energia az univerzumban majdnem végtelen, ez legyen már a legkisseb gond.kardoskodjunk inkább az mellett hogy még erre a sár bolygóra vagyunk korlátozva, hogyan állítjuk elő az energiát, annak több értelmét látom
-
-
Sol4r
tag
Pontosan ezek az én gondolataim/kerdeseim... Sztem is az egyszerűség azt diktálná hogy primer és secunder kor ahol a primer valami soecko olaj ami el nem párolog és a pumpát is karban tartja... A secunder kor még szinte bármi lehet... Így a forróbb gócpontokról is hatékonyan lehetne elvinni a hőt...
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Pocoyo.hun
üzenetére
Ez OK. Itt az a kérdés, amit szeretnek kihagyni a gyártók, az időtállósági teszt. Ma működik, és tuti, hogy valós körülményeket szimulálva (hőmérséklet, hőmérséklet ingadozás stb.) és figyelembe véve, mondjuk 3 év múlva is sem keletkezik valamilyen csapadék.
Amúgy az jutott eszembe, hogy pár éve pont itt a ph hasábjain olvastam valamilyen híres "házi-víz" hűtőrendszer készítő cégről, hogy bizony garanciális problémák jelentkeztek a VGA hűtőiken, pont ilyen csapadék keletkezés miatt.
-
tibaimp
nagyúr
Ráadásul valami olyan közeget kell benne keringetni, amiben az évek alatt, még véletlenül sem keletkezik valamilyen csapadék, ami eltömítheti azokat a mikró járatokat, mert akkor keksz az egész procinak.
Nem látom benne a jövőt állóságot ebben a fejlesztésben.
-
ddekany
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez azért van, mert egyre több "számítást" (adat pakolászást...) végzünk. Lásd AI őrület. Más kérdés, hogy valóban ennyire kell-e nekünk ez a sok számítás, de az nem hardvereres probléma.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
pelgrim_v1
üzenetére
Nekem az a bajom, hogy már chippen belüli vízhűtés nélkül is kell egy adatközpont mellé egy atomerőmű, ezért nem tetszik ez az irány. Ha még több keletkezett hőt kell elvezetni az még több energiaigényt jelent.
-
pelgrim_v1
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez fizika, a jelenlegi technológia, ahogy a processzorokat készítjük , amilyen anyagokból teszi ezt. Nagyon is fejlődik a dolog amúgy, de a thermodinamikát nem lehet felrúgni. Energia megy be, csinál valamit, egy része hővé alakul pont. Nagyon jól ki lehet ezeket amúgy számolni
a hűtés technológiánk nem fejlődik olyan gyorsan mint a processzoraink teljesítménye. Processzor oldalon ezt a fizikai problémát nagyon látványosan egy teljesen új típusú processzorral lehetne megoldani, más anyag, más működési elv, de ezeket ne mostanában várjuk
meg amúgy is, ezek ipari problémák, nekem a 8 éves be quet vízhűtőm a harmadik processzort szolgálja pedig minden váltás 20-30% plusz teljesítmény növekedés volt, a hűtő teljesen jól elvan, szerintem még egy darabig el is lesz.
ipari szinten probléma a hely is. Nem rendelkeznek végtelen helyekkel, viszonylag “kis” helyre kell berakni nagyon sok nagy teljesítményű gépet, a természetes szellőzés pl teljesen ki esik több okból is ami nem elhanyagolandó, nagyon nem mindegy hogy 30 m2-őn van 1000 szerver vagy egy házi pc
-
Semplar
őstag
A microsoft valami windowson is dolgozik pár éve
-
dokanin
aktív tag
Nekem valahogy nem jön ki a matek. Bármilyen hűtőfolyadéknak van egy fajhője, ami megadja, hogy adott térfogat mennyi hőt tud felvenni. Mivel itt microcsövekben áramlik a cucc ezért baromi kis mennyiség lehet benne, szóval ez a hőmennyiség nem lehet valami sok, még akkor sem ha valami nagyon nagy fajhőjű hűtőközeget használnak. Ahhoz viszont hogy el tudja szállítani a rengeteg hőt, akkor baromi gyorsan kéne áramlania, ami a szűk keresztmetszet miatt megint csak érdekes.
-
Egon
nagyúr
A méretarányokat elnézve, egyszerűbb lenne, ha a hűtőkbe integrált processzorokon dolgoznának...
-
ROBOTER
addikt
Ha ilyen kis keresztmetszetűek a csatornák, a folyadék tisztaságának kulcsszerepe van. Szerintem ezt csak félig AIO módon lehet megvalósítani, tehát a rendszer feltöltése labor körülmények között történhet és utána kvázi nem bontható. Ide egy szűrés nem elég, mert azt karban kell tartani, amikor újra szennyeződés kerülhet bele.
Én ezt sokkal jobban el tudom képzelni egy kétkörös hűtéssel, hőcserélővel. És csak a szekunder körhöz férne hozzá a felhasználó/beüzemelő.
-
Héraklész
aktív tag
Az a furcsa számomra, hogy a Microsoft fejlesztget ilyesmiket és nem a szerverek processzorait gyártó cégek.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Intel biztosan.
-
Pikari
veterán
válasz
Depression
üzenetére
Ahol megállapították, hogy csak akkor működik hatékonyan ez a fajta hűtés, ha a bejövő folyadékot jelentősen lehűtöd.
Furthermore, by lowering the inlet temperature, higher compute potential can be unlocked even under lower coolant flow rates. However, this comes with the extra overhead of requiring power intensive heat exchange and/or refrigeration loops for lowering the inlet temperature.
Simán csak delidelheted a processzort, és használhatsz rajta rendes hűtést, jobban jársz.
Egyébként meg, ha már idiótákról van szó, nem tudom, ismered -e a mondást: nem az a hülye, aki eladja...
-
ddekany
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Közel akarod egymáshoz helyezni a számítást végző komponenseket, pl. a kommunikáció miatt. Tehát egymásra rétegezed őket. De így kisebb külső felület áll rendelkezésre a hő elvezetésére, hacsaknem, átvezeted a cucc belsejében a hűtőfolyadékot. Gondolom ez erről szólna.
-
Depression
veterán
Kiegészítettem a teszttel.
"We demonstrate up to 44.4% reduction in junction-to-inlet thermal resistance while using only 0.3× of volumetric coolant flow per Watt of power dissipated in the CPU compared to a conventional cold-plate"
Nem idióták álmodoztak ott, és nem is tegnap kezdték.
-
Pikari
veterán
válasz
Depression
üzenetére
This leads to a 65% reduction in maximum
temperature rise of the silicon inside a GPU.
Press X to doubt.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Meg az Intel is egy modositott IHS blokkon ilyen csatornakkal.
Pikari
Ez kb olyan, mintha azt mondanad a vizhutesnek semmi ertelme es nincs semmi haszna. -
Úgy emlékszem, hogy az IBM is dolgozott valami hasonló megoldáson, de annak már vagy 15-20 éve és semmi sem lett belőle.
-
ddekany
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
De hát folyamatosan javul a teljesítmény/fogyasztás szerveren, nem? De a minél nagyobb sűrűségre is törekednek, akkor meg hamar a hőelszállítás lehet a korlát.
-
Pikari
veterán
a leírás alapján ez egy árdrágító hatású fejlesztésnek tűnik, tényleges haszna nincs
-
E.Kaufmann
veterán
Akkor ezek szerint olyan opció nincs már, ami a teljesítmény/fogyasztás mutatót növelné
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Felforgatná Kína a technológiai világrendet
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3534
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN T4 Plus CHIEFTEC 700W
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.

.

(ahogy az Office/Outlook 2007 se volt olyan rossz...)