Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vanir
veterán
válasz yohnsee #66973 üzenetére
A művelet vége felé már borsónyi bumszlit raktam rá a saját ónomból, úgy sem volt hajlandó megolvadni a gyári cucc. Hőlégfúvóm nincs, szerintem a célért nem is fogok venni, de észben tartom, mint megoldást. Remélhetőleg nem találkozom többször ilyennel mindenesetre.
Köszönöm a választ! -
-
M@nH.
aktív tag
válasz yohnsee #65996 üzenetére
hcl: rendben tervezem cserélni az összeset azon már ne muljon. A pufferre pedig figyelek.
darvinya: igen azokat ellenőriztem.
gyenesmartin: a fetet még nem ellenőriztem, de mindenképp megnézem azt is.
A kondi cseréket mindenféleképpen megejtem, mert már 7-8 éves körüli lehet a monitor. Rámérek a diódákra is akkor, mert elég gyanús a leírtak szerint. Igazából sok időt még nem szenteltem a méregetésekre, örültem, hogy sikerült kibányásznom a helyéről a tápot abból a minden műanyag patentos minjárt eltörik csoda keretből este 11-kor. De a kapott instrukciók alapján akkor megnézem a dolgokat. Köszöm mindenkinek.
-
-
atus72
őstag
válasz yohnsee #65671 üzenetére
Csak mint lehetőség írtam, anno 5 percig eljátszottam a gondolattal hogy melyiket vegyem de mivel
mesze nem lenne kihasználva így egy egyszerűbb változatot kerestem.
Nekem amire kellett megfelelt, persze van pár idegesítő dolog is:+ kiváló képe van
+ megfelő nagyítás van (digital zoom is ha nem lenne elég)
+ monitor nélkül is lehet vele dolgozni mert van rajta egy TFT
- a menü kezelése fura nekem, vagy az agyam nem állt rá, de ez nyilván megszokható
- nem tv-n hanem monitoron szerettem volna használni, na most az én moinitorom felbontását nem tudja rendesen kezelni 1650x1080, illetve a monitor is hülye, a végeredmény egy kissé torz kép lett (full hd tv ajánlott)
- arra ügyelj majd hogy milyen dugóval kéred mert nekem nem EU-t küldtek, de mivel "sima" USB 5V kell neki így bármilyen adapterrel használhatod.
- érdemes lecserélni a két világító LED kart valami körkörös LED sorra mert sosem tudtam odapozícionálni a fényt ahova szerettem volna.Egyelőre ennyi jutott eszembe róla, de kérdezz bátran ha van valami, ha meg Gazdagrét felé jársz meg is nézheted élőben
[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
válasz yohnsee #65659 üzenetére
Ha nemcsak ellenőrzésre kell hanem forrasztani is szeretnél alatta akkor mindenképp egy rendes
trinokuláris mikroszkóp kell mert az usb/hdmi-is kimeneten nagy a késleltetés és hülyét fogsz kapni.
Ha profi cuccok kellene akkor érdemes Louis Rossmann youtube csatornáját nézni mert ott szinte minden video alatt van részletes szerszám lista amikkel dolgozik.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #59197 üzenetére
Ilyen speciális dolgokat azért sem érdemes kidobni, mert sokszor pótolhatatlan, másrészt kontakt spray-vel átfújva, jól átmozgatva javítható, esetleg szétszedve tisztítható.
Hasonlóan, ahogy az egér görgőjének jeladója is szétszedhető, tisztítható. Látom a képen azokat a füleket, amivel kapaszkodik a lemez, az is szétszedhetőnek tűnik.
Most már így nehéz ilyet varázsolni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
tordaitibi
veterán
válasz yohnsee #58169 üzenetére
Lehet hogy semmi baj a merozsinoroddal,
az akkupack es a motor kozott eddig volt 10centi vezetek, a meressel beviszel mindenkepp +ellenallast.
A 2x 60-80 centi vezetek, a muszerbe ket kontaktus a dugaszoknal, maga a sontellenallas, az esetleges krokodilcsipeszes kontakt. Ezek osszeadva ugyan nem sok, de egy inditasi 30-50 amperes pillanatnyi impulzust szepen ki tud simitani, a tularamvedelem megszolalasi kuszob ala korlatozni. -
tordaitibi
veterán
válasz yohnsee #58164 üzenetére
Nem a műszerrel van a gond, abba egy vastag söntellenállás van (ha 200mV a multiméter, akkor 0,01ohmos), hanem a mérőzsinórral.
Pláne ha a gyári vacak, ami kívül vastag, belül meg 0,25 sincsen.
Pontosan ilyen árammérésekhez csináltam banándugó és 1,5 vezeték forrasztva. 10-15 ampernál ezen is esik valamennyi, de töredéke a gyári mérőzsinórnak.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #57324 üzenetére
Nem szokott egyben lenni, még amin van külön töltőcsatlakozó:
http://www.ebay.com/itm/252615202362
Az sem magának szabályozza a töltést, hanem külső szabályzó kell hozzá. Ehhez is:
https://www.aliexpress.com/item/-/32739323556.html
https://www.aliexpress.com/item/-/32712861621.htmlA linkelt szabályzóval be tudsz állítani kis áramot is, de azért akármeddig nem szabad rajta hagyni. Van rajta egy LED, ami jelzi a töltőáram 10 %-ra esését. A töltést nem kapcsolja le, de ezután célszerű levenni róla. Az nem gond, ha pár óráig úgy felejti az ember, akár még egy éjszaka is belefér.
Vagy, ami felvetődött már itt is, hogy amikor a LED jelez, egy relével lekapcsoltatni.
Vagy nem állítod be a teljes végfeszültségre (5 x 4,2 = 21 V), hanem valamivel kevesebbre, akkor elvileg nem tudja túlszívni magát.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
veterán
válasz yohnsee #57286 üzenetére
otthoni hobby projectre keresnék megoldást. Gyanítom még a kétoldalas sem fog nagyon kelleni nekem sosem Nekem megfelel az 5db is, ha elfogadható az ára.
Nem tudom még gerber file-t mivel fogok csinálni, eddig sprintlayout-al csináltam nyák terveket.
(Otthon nem akarok vele vacakolni, még mielőtt felvetődne)A képek érdekelnek, köszönöm
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #57271 üzenetére
A zseblámpás topikban láttam inkább akkus véleményeket, vagy például:
https://prohardver.hu/tema/re_ebay-es_kutyuk_kis_penzert/hsz_76893-76893.html
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #54454 üzenetére
Műveleti erősítők szimpla táplálása esetén általánosságban kell egy osztó, amit R1 / R2-vel jelöltem. Két egyforma ellenállás, nagy áramot sem kell biztosítania, mivel csak referenciaszintet ad a bemeneteknek.
Természetesen ezáltal a kimenet nyugalmi DC-szintje is féltápra emelkedik. R3 / R4 a negatív visszacsatolás, a tekercs képezi a jelforrást. De ez csak általános példa, nem egyenirányító.
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #54175 üzenetére
Itt valami félreértés lesz, a műveleti erősítő bekötésén hol látszik a GND / 0V potenciál?
Sehol. Ez mindig kapcsolástechnika kérdése, hogy szimpla vagy duplatápos környezetbe helyezem.
Elbír 30 V tápot általában, ami lehet +/- 15 V-ból is, az IC táplálása szempontjából ez lényegtelen. A külső áramkör határozza meg a bemeneti és kimeneti szinteket.
Például az invertáló bemenetet egy osztóval féltápra emelem, vagy valamin keresztül GND-szintre, vagy ahová kell.
De ha az AC-bemenet GND-hez képest váltakozik, az már egy megkötés, vagy egyéb trükköket kell alkalmazni a szinteltoláshoz.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #52875 üzenetére
A kézírásos cirill "flux" felirat és a "speciális" ecset utalhat arra, hogy házilag alkoholban vagy denszeszben feloldott gyantát töltött valami körömlakkos flakonba. Ami a célnak tökéletesen megfelel egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz yohnsee #52096 üzenetére
Elvileg igen. Persze hozzá tartozik, hogy nem szerencsés egy magában álló drótot méricskélni mindenféle leterhelés (végződtetés vagy mi) nélkül mérni, mert akkor inkább antennál mérek.
Csak nagyon elsápadtam, amikor a paneltápon 200mV zajt mutatott. Ami már bőven kint van az ATX szabványból is. Illetve amikor a paneltápba menő 12V-ot még analóg szkóppal néztem a szobában, akkor azon is durva zajt mutatott. Majd az egészet hosszabbítóval kivittem az előtérbe ahol kb. semmi elektromosság nincs, ott eltűnt a zaj. De akkor honnan tudjam, hogy mi zajos és mi az amit csak visszaszed mondjuk a gépből. -
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #51001 üzenetére
Nincs jelentősége, mert mindegy, hogy a kondenzátor töltése, kisütése milyen fix potenciálhoz képest történik. A viselkedésén ez nem változtat (amit a másik végén mutat). Lehetne akár más szintre is kötni, csak az a GND-hez képest állandó legyen.
100 pF áram szempontjából is jelentéktelen, hogy honnan veszi a töltő-kisütő áramot, noha elméletben rámodulálhatna a tápfeszre valamilyen zavart, ezért kötném inkább a GND-re, de nem hinném, hogy ez számít, mivel a betápot amúgy is szűrni szokás a GND felé.
Működése egyszerű, feltölt egy kondenzátort, utána FET-kapcsolókkal átteszi a negatív tartományba, ezt ismételgeti a kapcsolófrekvencia ütemében.
Csak a példa kedvéért, kicsit más téma, egy AB-osztályú végfok, ahol a hangszóró egy kondenzátorral van csatolva. Köthetem a táp irányába, vagy a GND felé, a kondenzátor ugyanúgy végzi a dolgát.
Sőt, a kondenzátor is mehetne a tápra, két soros alkatrésznél ez már mindegy:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz yohnsee #50971 üzenetére
Hú de érdekes mintázata van a vezető sávoknak, milyen program csinálta?
Amúgy talán csak a jobb alsó AC vezető sávot rendezném el egy kicsit szebben, de egyébként jó ez a nyák, nem látok benne problémás részt.
Viszont ha motorokat kapcsolsz, esetleg nem árthat GND felületet és a hozzá kellő viákat felrakni, hogy adjon egy kis árnyékolást az avr-nek. - természetesen csak a Graetz utáni részeknél, nem az AC kapcsoknál.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
csabyka666
veterán
válasz yohnsee #50679 üzenetére
Igen, szerintem is a relé a ludas, mivel más alkatrész már gyakorlatilag nincs benne, a többit mind kizártam, hogy rossz lenne.
Eladtam végül egy ismerős srácnak, de őszinte voltam, mondtam neki, hogy ha erősebben megüti, lehet elmegy a fénye, de ütésre visszajön. A sors fintora, hogy amióta utoljára összeraktam, akárhogy ütögetem, nem romlott el. Max a relét kiiktatom később, azzal csak annyit teszek, hogy töltés közben is lehet világítani vele, igaz?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
moha21
veterán
válasz yohnsee #48617 üzenetére
Én 4mm˘2 ig Wiedmuller pz 6-os-t ajánlok ( 6mm2 nem érdemes vele sokat nyomni ).
Sarunál sem mindegy, hogy milyen típus ( szigetelt, csősaru, illetve ezekből is több fajta van. )
Legutóbb pl. az egyik 6^2 mm -es sarut nem tudtam megnyomni a golyós nyomóval... máskor meg pont fordítva.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #48367 üzenetére
Két-két láb párhuzamosan, valamint az IC-n belül is gyakorlatilag rövidzár.
Ezt a Hall-elem teszi lehetővé, hogy nem sönt elven működik, nincs szükség feszültségesésre, ami melegedéssel járna, veszteséggel. Itt a fotókon is jól látszik:
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #48348 üzenetére
ACS712 nem alkalmas? Van belőle 5, 20 és 30 A-os változat. Az adatlapján egy túláramvédő rajza is szerepel, amit még programozni sem kell.
-
And
veterán
válasz yohnsee #48348 üzenetére
Egy példa: [link]. Ez egyben egyenirányít is. Az áramváltó transzformátort lezáró ellenállás az R2 (ami esetedben 50Ω javasolt értékű), az érzékenységet vagyis az erősítést pedig nagyjából az R3/R1 arány adja. Esetedben valószínűleg nagyobb érzékenység kell, amihez lehet, hogy az LM324-nél kicsit jobb tulajdonságokkal - főleg: alacsonyabb ofszettel - rendelkező opamp kell. (Mod: a dolog egyetlen szépséghibája a kettős tápfeszültség, de ez megoldható akár a kontroller egy hardveres PWM-csatornája kimeneti jelének kondenzátorral való leválasztásával és negatív csúcsra egyenirányításával is, én már alkalmaztam hasonlót. Nem szép, de alkalmanként megteszi. Másik megoldás erre egy pozitívból negatív tápot előállító kis áramú céláramkör, mint pl. a 7660.) De el lehet játszani a uC ADC-referenciájának csökkentésével is, hogy ne legyen szükség akkora erősítésre. PIC-eknél például a külső pozitív referencia 1V-os minimumig használható, ezzel 5x-ös erősítés 'spórolható meg' a 0...5V-os ADC-tartományhoz képest. Az is megoldható, hogy az egyenirányítás helyett a kontroller végezze a jelfeldolgozást, úgy lenne lehetőség normálisabb effektív áramérték meghatározásra. Bár lehet, hogy ennek az áramváltó (alacsony primer áramnál) nem a legjobb módja, illetve ha úgyis csak szinuszos áramot mérnél, akkor nincs is nagy jelentősége, ráadásul megfelelő sebességgel végezve ez a tevékenység a kontroller kapacitására is elég rendes terhelést jelentene.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz yohnsee #41727 üzenetére
Megvettem paypallal a nekem tetsző 5x10-es nyák csomagot, kaptam egy sorszámot. Azt el kellett küldeni a megadott email címre a gerber fájlokkal, majd még aznap jött egy levél, hogy nekiálltak, ha valami gond van akkor keresnek. 3 nap múlva jött, hogy feladták postára.
10*10-es nyákból is élből 10 darabot kapsz. Én bepipáltam az opensource designet, így kaptam 2 bemutató nyáklapot, hogy mire képesek, tele különféle furat galvánokkal, vezetőkkel, stb. 6 miles volt a legvékonyabb vezető.
De lehet, hogy valójában a vezető anyagú ragasztós nyák nyomtatás lesz a jövő: [link]
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz yohnsee #19174 üzenetére
És végül sikerült?
Én egy sima 12V-s szivattyút sem tudtam működtetni egy márkásabb, erős ATX tápról, mert rögtön lekapcsolt. Ki kellett próbálni, szal egy akksitöltőre raktam rá, na az már elbírta.
Batman2: jaja, egy csomó lábon veszi fel a tápot. Tudom eloszlik a dolog, de a szilícium belső vezető sínek tervezése nem kis munka lehet, olyan kicsit átmérő mellett.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Batman2
őstag
válasz yohnsee #18681 üzenetére
Szevasz
Nem tudom, hogy az UPS mekkora frekvenciával dolgozik, bár gondolom, hogy 50 hertzel, ha régi, mivel akkor egy méretes, rendes, vasmagos hálózati trafó van benne.
Szóval szerintem simán belefér a műszered 10MHz-es mérési tartományába, de mielőtt bármit is a műszeredre kötnél, tegyél be a jelforrás és a műszered közé egy legalább 1K-os ellenállást, nehogy a műszered tönkremenjen, ha nagyobb áramok folynak ott !
De akár valami 1-2W-os, kicsi 12V-os izzóval is ellenőrizheted, hogy a FET-ek kapnak e vezérlő jelet, annyit biztosan elbír a meghajtó áramkör, és mivel 50% kellene legyen a jel kitöltési tényezője, így ha mindegyik FET vezérlő jelére kötött izzó egyformán kellene világítson, és akkora fényerővel, mint ha 6V-ra kötnéd, mivel a 12V a 50%-ban ki, 50%-ban be van kapcsolva !
LEDet is köthetsz rá előtét legalább vagy a 2K-os ellenállással, akkor elvileg láthatod azt is hogy vibrál a fénye, ha rendesen pulzál a vezérlő jel és nem nulla, vagy + tápfesz állandóan !
A LED is kb. fél fényerővel kell világítson a vezérlő jelekről, mint ugyanolyan előtéttel a +12V tápról.De akár beköthetsz egy 2K-os ellenállást előtétnek és mondjuk egy 470mikrós kondit az ellenállás után, párhuzamosan azzal és akkor kb. a fél tápfeszt kellene tudjad mérni fesz. mérés állásban a műszereddel az 50%-os jel miatt.
De ha nem egyszerű négyszög jellel működne, hanem módosított, több lépcsős négyszögjelle, akkor is 50% szerintem az össz kitöltés, tehát az izzós, LEDes és fesz. méréses módszereknek működniük kellene, a freki mérés visziont ekkor nem tudom mit jelezne.Elgondolásom szerint valahogy így kelle legyenek a dolgok, de persze lehet, hogy nem jól tudom.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz yohnsee #17841 üzenetére
Én személyesen Fluke párti vagyok sok év használat után. Igaz drágák, de ha gyakran használod megéri. Válogatni típust itt tudsz.
Kapacitás és induktivitás mérése nem a legjobb az ilyen kézi műszereken. Ezeknél az ideális mérés érték függvényében legtöbbször más-más frekvencián ajánlott a pontosság miatt. Pontos mérésekhez találták ki az LCR hidakat kimondottan erre kihegyezve. Mindemellett a gyakori mindennapi használatra jók.
Most még írok valamit, amiért ki fogok kapni: elektrolit kondenzátorokat ilyen kézi műszerrel mérni csak kényszermegoldás. Polarizált mivoltuk miatt csak polarizáló egyenfeszültség és arra "rátett" váltó-tesztjellel helyes a mérés. Arról nem is beszélve, hogy a nagy kapacitások, száz- vagy ezer μF-ok esetén a mérés a legjobb esetben is csak orientatív. -
moha21
veterán
" maxwell mx25 (304)-et mondjuk felejtsd el. Eddig hármat javítottam belőlük. kontakt hibásak voltak a forrasztások. Aztán nem mindig kapcsolt be,meg nem mindig kapcsolt ki. Átkellet forrasztanom őket aztán most még fasza. De 13-15k körüli multiméternél ezt nem várja el az ember"
Ez az egyik itteni tag írta FB-n. Én most egy 306-st rendeltem "általános " mérésre.
[link] A két műszer amúgy hasonló, nekem nem volt bajom a 304-essel sem.
Induktivítás nekem ennyi elég ( 20 H ), a kapacitás viszont 200uF nem mindig.
(#17842) CPT.Pirk: True RMS az valóban nem teszi olcsóvá.
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A kapacitás mérés az alap. Az induktivitás mérés már ritka dolog. Am. olyan műszert keress, ami tud TrueRMS mérést. Valamint túl kell élnie, ha ellenállás mérés üzemmódba bedugod a fali 230V csatlakozóba. Persze ezek a tulajdonságok nem teszik olcsóvá.
-
trialboj
őstag
válasz yohnsee #17792 üzenetére
Na ez volt a probléma, még azt sem tudtam, hogy ennek vannak változatai
Első és második opció érdekelne, de az az érzésem, hogy az elsőt, körülményes, és drága lenne megvalósítani, amennyiben nem így van akkor ahhoz szeretnék segítséget kapni.
köszönöm
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
Lompos48
nagyúr
válasz yohnsee #17756 üzenetére
A 2 csatorna összehasonlító méréseiből kiderülhet hiba, de a hamisítvány ténye csak felboncolva derülhet ki, vagy olyan mérésekkel, amit már csak bonyolult műszerezettséggel lehet elvégezni (lásd pl. Tektronix Curve Tracer). Hallottam ilyenről, de egyszerűen nem vagyok képes ekkora aljasságot elfogadni (hosszú éveket tevékenykedtem félvezetőgyártásban és tudom, hogy mit lehet becstelen módon kispórolni).
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz yohnsee #17752 üzenetére
Egyedül a Q103 - 104 páros gyanús nekem, de nem mérések miatt, mert mérve jók (a hozzájuk tartozó 5.6V-os zenerekkel együtt)...
A tranzisztorokkal lehet gond. Nagyfeszültségűek és sérülhetnek úgy, hogy azért tranzisztorok maradnak csak a letörési feszültségük (UBRCE) csökken. Ez hidegen nem mérhető. A Zenereket nem muszáj kivenned. Nyitó irányban diódát kell mutassanak (0.6-0.7V), betáplálva pedig valószínű mérhető rajtuk az 5.6V, ha a tranzisztork vezetnek.
Egyébként ha a lapcserével a jó lap ennek a helyén OK, akkor előre elkészítve egy listát feszültségértékekkel jó sok pontban mérve, majd cserélve és újramérve, lehet jutnánk valamire.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz yohnsee #17745 üzenetére
Méghogy lelke van? Sokkal inkább egy izompacsirta. Ha menne, akár audióban fűthetnél is vele otthon.
Kicsit próbáltam magam beleásni a rajzba. Míg egy A3-ra kinyomtatva alig kisillabizálható a rajz, párhuzamosan nézve monitoron is talán kezdek kicsit tisztábban látni. De azért ne várj diagnózist azonnal, mert közel sem sikerült még áttekintést szereznem. Csak valami kapiskál összevetve a blokkrajzzal is.
Ajánlások:
A tápnál (DC 1/4) végigmérném a feszültségeket és, hogy azok megérkeznek a táplált kártyá(k)ra. Sajnos a rajzon nincsenek értékek jelölve a +/-27V kiv;tel;vel.
Végigellenőrizni a relés védelem alkatrészeit, beleértve a reléket is.
Gondolom a hűtőbordán található (gondolom) a Q107 tranzisztor, ami - ha minden igaz - "figyeli" a végfok hőmérsékletét.. Körülötte is kutakodnék.
-
Lompos48
nagyúr
válasz yohnsee #17689 üzenetére
Zaklass nyugodtan, amíg tudok válaszolok.
Előző hozzászólásodban volt egy ilyen mondat:
A működő panelon a végtranzisztorok kollektorkörében 8V van, bázison és emitteren 0V.
Itt valami sántikál, mert egy nem zárt (tehát nyitott) tranzisztoron a B-E feszültség 0.6-0.7V körül kell legyen (pnp esetén negatív értékkel). Ha az van, amit írtál, akkor azok bizony nincsenek nyitva, a kollektorok 8V-ját pedig egyéb oda kapcsolódó áramkör diktálja.
Nehéz innen tovább tanácsot adni. Ha a kezem között lenne a készülék és ugyanígy elakadnék, lehet oszcilloszkóppal folytatnám.
-
Lompos48
nagyúr
válasz yohnsee #17633 üzenetére
Szép tranzisztor kollekció van abban az erősítőben.
Pontos tanácsokt nehéz adni. Amivel szerencséd van, hogy a stabilizátorokon kívül minden diszkrét alkatrészekkel van megoldva. Neki kell állni és a rajz alapján mindent végig kell méregetni.
Arra azt mondták, hogy jó, de ráméregettem, és több szakadt ellenállást is találtam, 1-2 tranzisztort is cserélni kellett.
Erről csak annyit, hogy annyi a párhuzamosan kötött fokozat, hogy el tudom képzelni, hogy szakadt (vagy akár zárlatos) tranzisztorral csökkentett módban, de működhessen.
Bekapcsolom, és a hangerő növekedésével egyszerre "ciripel" valami. Sajnos nem tudom kihallani, de mintha az egyik végtranzisztor lenne.
Kevésbé valószínű mert a tokozás, ami a műgyantába való öntést jelenti, rögzíti a(z esetleges) belső szálakat a tranzisztorokban. Tekercset pedig nem látok a kapcsolásban, ami ciripelhetne.
Tehát műszerrel mérni és mérni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz yohnsee #17349 üzenetére
A diódákra kondit tenni dolgot én is halottam, de csövesnél, a maradék brum elleni próbálkozáshoz.
Meg azt is olvastam, hogy gyors diódák bedarálják a zavarokat, amitől jobb lesz a magas átvitel, ezt az Ágoston könyvben írták.A bementi nagyobb puffer miért segít ezeken a 78-as lineáris stabilizátorokon? Ha a kimenet a bemenet fölé kerül, átmennek rövidzárba. Állítólag szokott lenni tokon belül beépítve ilyen visszirányú dióda, de ez kérdéses.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz yohnsee #17069 üzenetére
Valóban, gagyibbra számítottam a googleben látottak miatt.
Az oldalról már rendeltem egy kupac novál csőfoglalatot, ha jól emlékszem, másnapra meg is jött a cucc, kb. annyi plusz költség van rá, mintha dhl-es futár hozná, szóval ha rendelsz valamit, akkor rendelj több dolgot, úgy éri csak meg.
-
SQX_Barto
addikt
-
-
őstag
válasz yohnsee #16811 üzenetére
Ebbe gyárilag nagyon széles tokozású Toshiba tranyók voltak(amik már nem kaphatók) akkor jött mint helyettesítő az5200/1943 páros vettem is két párat csak az eggyik pár elhalálozott.Most van még egy párom és a másik oldalon a széles tokozásos eredeti de nem ártana egyformára kicserélni mindet.Főleg,hogy a tetejéről gyönyörűen lehet látni a tranyókat.
Üdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
-
Speeedfire
félisten
válasz yohnsee #16107 üzenetére
Hát amikor az erősítőt építettem akkor a helyi boltok olyan vad összegeket mondtak, hogy...
500huf egy 4700-as 50V-os elkó, erre a lomexban megvettem ~180huf-ért. Igaz ott volt csomagolási költség is, de még így is olcsóbb volt.
Utána találtam ezt a hestore oldalt, eddig nagyon szimpatikus.
Mondjuk a paypal vásárlás miatt nem tudom, miért akartak felszámolni 150huf-t, de jó volt nekem a kártyás vásárlás is.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
DonThomasino
veterán
válasz yohnsee #16103 üzenetére
Érdekes jó tanácsaid vannak, de fátylat rá.
Ezt az IC ellenőrzést elindulásnak gondoltam.
Ez egy átalakított PC táp. Multi méter van, Oszci nincs.A két nagy puffer kondin szakadt lyukas a műanyag az oldalán, ez hibára utal?
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Speeedfire
félisten
válasz yohnsee #16104 üzenetére
Rendeltem, úgyis kellett pár dolog a pic égetőhöz.
Elég szimpatikus ez a hestore. Nem drága, nincs minimális rendelés, van posta is, nincs csomagolási költség. Online vásárlás stbstb.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
-
Speeedfire
félisten
válasz yohnsee #16084 üzenetére
Zenére jó is, de filmre jobb az 5.1. Ajánlom keress valakit akinek komoly cucca van és nézd meg a Sólyom végveszélybent, amikor lezuhan a helikopter.
De mondhatnám a Kapitány és katona c. filmet is amikor a 2 hajó lövi egymást.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Speeedfire
félisten
válasz yohnsee #15764 üzenetére
Velem is volt hasonló anno. 2500+ barton, nvidia 6600gt, majd egyszer játék közben kis halk puffanás, majd kiírta a gép, hogy visszavett a vga teljesítményéből. Gép kikapcs, táp kicsit szagos. Szétszedtem és 2 kondi el volt durranva, akkor kicseréltem. A mai napig dolgozik a táp egy kis gépben, a nagyba már nem mertem visszarakni, vettem egy márkásabbat.
Egyszer meg haver sütötte meg a konnektort egy codegen 300-assal. A gép megmaradt, de a táp elég durván szétégett.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- Vivaldi (böngésző)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Jelszókezelők
- World of Warships
- Google Chrome
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?