Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- ASUS notebook topic
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49197 üzenetére
Ha nem zár, akkor nem zár, én csak a hozzászólásodból indultam ki, viszont mit csinál a Batt Check (amellett, hogy telepfeszültséget ellenőriz), minek vezetik át a távszabályzóra, van valami gombja? Mi történik, ha megnyomod?
Azt látom, hogy egyik rajzon szerepel a belső SW2 Batt Chk, másikban ilyen nincs.
Logikusabb lenne egyébként, ha nem zár, csak azt hittem, a bedugást így érzékeli. Más kérdés, hogy minek.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz daninet #49198 üzenetére
Ha a trafós földhurok-elválasztóra gondolsz, amit a bemenetnél kell beiktatni, és főleg autókban használatos, az önmagában a tápzajt nem csökkenti. Tehát amikor adott egy erősítő és egy tápegység önmagában, semmi máshoz nincs csatlakoztatva, először így kell megfigyelni a tápzajt.
Amikor a bemenetre valamit kötünk, onnan kezdődnek a külső földhurok lehetőségei és hatásai, amiben szerepelhet a tápzaj is. Ha ezt más módon nem lehet megszüntetni, akkor segíthet egy ilyen bemeneti elválasztó.
Viszont némileg ronthatja a hangminőséget a trafó, legfeljebb autóban nem biztos, hogy ez feltűnik.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
daninet
veterán
válasz Kernel #49173 üzenetére
Ok. Szintén az ő videójában láttam a zenedoboznál, hogy tett egy földhurok leválasztót szintén az ebayes kategóriából. Rendeljek egy olyat is? Ugy hallottam, hogy a stepup konverterek nem éppen "tiszta" áramot adnak le és zajosodna a dolog.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
darvinya
titán
válasz Kernel #49189 üzenetére
4 PIN-es a jack dugó ami SX52-hez való vezérlő.
Jobboldali kép SX52-es 5-ös nincs csatlakozás, mivel nincs karima.
Viszont a vezérlés 3-4 között van, és ez vezérlő jack dugója+áramköre is ezt adta mérésre.4 PIN+karima a jack dugó ami SX46-hoz való vezérlő.
Baloldali kép SX46-os 1-es itt záródik 2-essel karima miatt, de ebben nem vagyok biztos, mert nincs jó minőségű kép jack dugón lévő karimának belülről nincs-e szigetelve.
Ezt találtam 4+karimásra, de nem hozzávaló:
Viszont itt szigetelve van a karima és nem záródik a 1-2.
Ebből azt vontam le, hogy 1-3 között van a vezérlés.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #49194 üzenetére
Nem kell áramgenerátor, egyébként utána láttam még itt is:
http://www.dx.com/s/cob+led+strip
12-14 V-osként árusítják ezeket. Végeredményben, amíg nem melegszik túl, lehet adni neki, módjával.
-
PitLee
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #49190 üzenetére
Közben szerkesztettem, mert a 4-chipes hálózatba integrált COB LED-ek van másik fajtája is, ami 14V-ig bírja. Az autós változatának illik többet is elviselni.
10W-os LED szintén nem mindegy, hogy milyen, mert abból vannak a soros 3 chipes konstrukciók is, ami áramgenerátoros meghajtást igényel, 9-10 V körül áll be rajta a feszültség. (De nem azt kell stabilizálni, hanem az áramot, hozzávaló driverrel.)
-
Teasüti
nagyúr
válasz Kernel #49188 üzenetére
14.4V-ot kap egy Schottky diódán keresztül jelenleg járó motornál. Eddig még nem gyulladt ki. És a fénye is jó így búra mögött. Már úton vannak a 10W COB-ok, azokat talán nem kell majd túlhajtanom.
Mit gondolsz létezik, hogy két ampert vettek fel, vagy hibás volt a konverter? Én kicsit erősnek érzem a 13+ W-os fogyasztást 13 volton a 12V/6W ledektől. Vagy a konverter volt gyengébb, mint 2A a leírása szerint.
Most már kénytelen leszek megvárni, míg ideér kínából az 5A-es boost buck...[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49185 üzenetére
Egybevágtam, hogy jobban áttekinthető legyen. A kép két fele:
Bal - Jobb
6-1
5-2
4-3
3-5
2-GND
1-GNDItt a probléma 4-3 összekötéssel van, ami a felhallgató közös pontja. De ez a baloldalinál GND-független, "levegőben lógó" összekötési pont.
A jobboldalinál viszont GND-re van kötve, a távszabályzó házán belül, feltételezem. Ez így viszont nem jó, szerintem külön kellene választani a távszabályzó GND-pontját és a fejhallgató közös pontját.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #49183 üzenetére
Ezek feszültséggenerátoros meghajtást igénylő, 12V-os LED-ek (soros négy chipes hálózatban), egyes források szerint legfeljebb 14V-ot bírnia kellene, de ezt nem jó megközelíteni, ha nem muszáj.
Illetve közben találtam egy másik adatot, az autós célú változatoknak 16 V-ig is bírnia kellene.
[ Szerkesztve ]
-
Gyula84
veterán
válasz Teasüti #49186 üzenetére
oh dehogynem ahhoz ne is nyúlj
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Gyula84 #49184 üzenetére
Az alap 1A-ig sem mér. Tudom, már akkor tájékozódtam e felől, mielőtt még nekiálltam volna a projektnek. Ami már lefedi azt, ami nekem kell, az már komolyabb befektetés. Csak nem gondolom, hogy ebbe kéne fektetnem.
Ugyan mire? Az elektromos hálózathoz én nem nyúlok, még megölöm magam.
Apámnak is sikerült felépítenie egy házat multiméter nélkül.#49187) G4ula84
Availability: No Longer Manufactured
Amúgy csak boltban néztem. Barkácsáruház és elektronikai bolt, vagy egy tucat közül nem találtam olcsón olyat, ami lefedi a pár ampert. Persze nem kétlem, hogy rendelni lehetne vhonnan.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49179 üzenetére
Kapcsolási rajzon 1-es a külső, onnan számolja befelé, a képen pont fordítva van.
(#49176) Teasüti
Konkrétan milyen LED-ről van szó (link / fotó)?
Honnan tudod, hogy mennyi volt a feszültség, ha nincs multiméter?
Szerk: azóta már látom a másik hozzászólásban.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Gyula84 #49180 üzenetére
Itt errefelé 8£-nál kezdődik a gyerekjáték erősen limitált képességekkel és 30-50£ között vannak a komolyabb lakatfogósak.
Asszem ami már pár amperes lépcsőben tudott mérni az már drága volt.
Ok, ha kell megveszem, nem kér enni. Csak eddig még nem kellett (a fesz mérést kiváltottam egy voltméteres konverterrel) és lassan befejezem a projektet. Mihez kezdjek vele utána? Nem elektrotechnikában tanultam, ha szerencsém van az életben nem lesz rá szükségem mégegyszer.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Kernel #49173 üzenetére
Egyáltalán miért van a rajzon öt szám egy négypólusú csatlakozón, vagy hat a másiknál, ami ötpólusúnak látszik?
Alapból 5 PIN-es az aljzatok, de 6. egy külső érintkező.
Ezt akkor néztem meg rendesen, mikor a telefon CTIA-s Headset rendesen szólt.Készülékem 46-os, de ott 4. PIN sem GND-s, csak 5. PIN.SX46 áramköri rajz.
Ennél van 4 PIN + karimás(5. PIN?) jack dugó a vezérlőhőz, ami 1-2 zárja?, vagy 3-1-en van a vezérlés?.
Sajnos a karimáról nincs megfelelő kép, mert lehet belülről van szigetelése, így csak 6 PIN-hez ér.
Viszont egyszer csak úgy finoman zártam 1-2 PIN-t, akkor bekacsolta lejátszást.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Teasüti
nagyúr
Nem tennék fel ilyen kérdést máskülönben.
Abban bízok, hogy egy szaki meg tudja válaszolni grafikonból általános esetben. Vennék én multimétert, miért ne, csak kéne egy tutorial hogy kell használni.
Meg az olcsóbb változatok csak mA-ben mérnek, amiket néztem... Egyetlen munkára meg nem veszek profi multimétert.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok ismét!
Létezik az, hogy a 2x6W 12V COB LED több mint két ampert vett fel 13 volton? Épp most füstöltem el egy boost buck konvertert, ami elvileg 2 ampert tud leadni.
10,6V volt az input, 12V output tökéletes, majd elkezdtem feltekerni a nagyobb fényerő miatt és 13V-nál már füstölt a mosfet. -
Kernel
nagyúr
válasz daninet #49171 üzenetére
Talán egy ilyen jó lenne, de nem próbáltam még:
http://www.ebay.com/itm/271968949245
Egyébként láttam a szerkesztés előtt, hogy DIY Perks videóját említetted, ha esetleg erre gondoltál:
https://www.youtube.com/watch?v=dD9UbOzqZLA
Ez egy jó ötlet, modellezők használnak ilyen cuccokat:
http://www.ebay.com/itm/201359508282
http://www.ebay.com/itm/331622982277Kár volt kiszerkeszteni, mert az egy dolog, hogy engem DIY Perks HDD-javító videói miatt támadtak a HDD topikban, de ebbe nem köthet bele senki.
HDD javításba is csak azért kötöttek bele, mert üzletileg érdekelt adatmentős pofáknak fájdalmat okozott, hogy HDD-t házilag is lehet javítani, ezért feljelentettek engem a moderátornál.
Tiltott tevékenységet végeztem a fórumon azáltal, hogy HDD-szereléshez kedvet érző embereknek "tiltott" Youtube-videókat ajánlottam. Indoklás: [link]
DIY Perks videói között megtalálható például egy porvédett "kutyaház" szerű szerkezet is, amiben HDD-t lehet szerelni, házilag.
De ezek tiltott dolgok, azóta is ezen röhögnék, ha nem viszketne tőle a tenyerem.
-
szoke12
őstag
Sziasztok. Egy csak fehér ledhez való vezeték nélküli kapcsolási lehetőséfre lenne szükségem. Pl telóról kapcsolni a kis wifis kapcsolót. Mik a tapasztalataitok? Mit érdemes választani?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49172 üzenetére
Több ponton is eltérések vannak.
A lejátszód kimenete DC-csatolt, gondolom féltáp szintjén van, a fejhallgató közös pontja pedig egy COM pontra megy, ami szintén féltáp lehet, vagyis nem azonos a GND-vel.
A Jack GND itt a készülék GND-re megy (2), ahogy illik. Rajz szerint az 1-es tűnik a peremnek.
A másik lejátszónál két kondenzátor választja le a kimeneteket, fejhallgató közös pontja a GND, amit ott 3-as szám jelöl, viszont ez nem azonos a Jack GND-vel (5), ami a processzor 17-es bemenetére megy.
Tehát ez eléggé meg van kavarva, mindent pontosan a helyére kellene tenni.
Egyáltalán miért van a rajzon öt szám egy négypólusú csatlakozón, vagy hat a másiknál, ami ötpólusúnak látszik? Bár lehet, hogy a BATT CHK érintkező csak belül záródik GND-re, bedugva vagy kihúzva.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Sziasztok
Nemrég írtam, hogy RFEV033P/ RFEV036P távirányító gondomról.
Szereztem RFEV033P-t(komp. RQ-SX21、RQ-SX41、SX52、RQ-SX53、RQ-SX56、RQ-SX57、RQ-SX79) .[link]
Jack-je 4 PIN-es CTIA szabványos, csak mikrofon nélkül és 3 vezérlő kapcsoló előtt 10KΩ, és FF/REW 25KΩ/65KΩ van.
SX52 áramköri rajz részlet jack aljzat és chip: [link]Nekem SX46 (áramköri rajz részlet jack aljzat és chip: [link]) van, ami RFEV036P (komp. RQ-SX43、RQ-SX46、RQ-SX47、RQ-SX59).[link]
Jack 4 PIN-es+ karima.Összezártam aljzaton 1,2-t, mert a karima is ez teszi szerintem.
De nem működik a RFEV033P.Mi lehet a gond?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
daninet
veterán
válasz cool13 #49141 üzenetére
Nem válasz akart lenni.
Sziasztok!
Adott egy kínai D-class erősítő ami 14V körül szerez működni, az én kis zenedobozomban az ólomakku viszot 12V-ot nyög ki.
Ennek eredménye, hogy nagy basszusnál érezhetően elmegy az ereje, viszont ha balance egy oldalra van tekerve, akkor pöpec. Szóval egyértelműen hiányzik neki az a pici. Mivel lehetne megtoldani úgy, hogy ne zajosodjon a hang?
Félkész megoldások és ebayről rendelhető modulok előnyben.
Feltételezzük, hogy "pénz nem számít" pár ezret rászánok szívesen egy jobb megoldásra.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
tottibence
csendes tag
Hello mindenki!
Egy olyan problémám lenne, hogy a következőt szeretném megcsinálni egy beadandó feladathoz:
Adott egy optokapu (TCST1103) és egy Silabs C8051F040 lenne a mikrokontroller. Tehát a feladat az lenne, hogy amikor az optokaput eltakarom pl. egy papírral akkor a mikrokontroller kimenetére kötött kis piezo hangszóró megszólal. A hardware részt összraktam, a programmal viszont sehogy sem boldogulok, mivel assembly nyelven kellene a program. Ha valaki úgy érzi, hogy segítene akkor kérem, hogy válaszoljon itt vagy írjon nekem privátot. Előre is köszönöm!
Ez lenne pontosan a feladat leírása, ahogy a dokumentációban írtam jelenleg:
"5 voltos tápfeszültségről üzemeltetjük a berendezést. Az optokaput a 8051F040es processzor bemenetére P3.6 kötjük, mivel analóg jelet vizsgálunk. A kimenetre pedig egy piezo hangszorót csatlakoztatunk.
Alaphelyzetben az optokapu bemenete alacsony szintű. A fényt akadálytalanul tudja érzékelni a tranzisztorunk. Amint a fény útját valamilyen eszköz segítségével eltakarjuk megszólal a hangszóró." -
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #49166 üzenetére
Olyan szinten, hogy 50 vagy 60 Hz, nincs különösebb jelentősége. Nagyobb frekvencián csökken a vasmag gerjesztése, a nagyobb belső ellenállás miatt kevésbé lesz terhelhető, vagyis stabil feszültségű.
A menetek számának csökkentésével ugyan növelhető a gerjesztés, de a frekvenciával növekszik a vasveszteség, egyre jobban melegedni fog az örvényáramok miatt, leromlik a hatásfok.
Az örvényáramokat csökkenti a ferrit, ahol már nem csak szigetelt lemezek vannak, hanem a ferromágneses szemcsék egymástól elszigetelődnek, a porkohászai eljárással készült anyagban.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #49163 üzenetére
Az alapállás az, hogy megpróbálom majd visszatenni, amennyiben roncsolás nélkül le tudom szedni a régi kábelről, de ha nem menne, a leírtak alapján nem kell kétségbe esnem.
Köszi mindenkinek!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #49164 üzenetére
Alacsonyabb frekvencián kisebb az induktív reaktancia, vagyis nő a nyugalmi áram, melegedés.
De nem tudom, mit akarsz rákötni, vasmagos trafónál szabályos szinuszjelben kell gondolkodni.
-
kjani18
őstag
Hali
Mi történik, ha egy hálózati trafóra ( 230v 50Hz ) nagyobb, illetve ha kisebb frekvenciát adok?
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #49158 üzenetére
A ferritgyűrű nagyfrekvencián növeli a vezeték impedanciáját, erről itt lehet részletesebben olvasni, illetve grafikonokat is látni. (Magyar nyelvű oldalakon sok esetben butaságokat írnak róla, így azt nem tudok linkelni.)
Mivel itt a tápegység és a laptop közötti kábelről van szó, a tápból kijutó zavarokat a laptop felé is csökkenti, az impulzusokat "szelídíti" (meredekségét csökkenti), de ez kölcsönös voltaképpen.
Ettől függetlenül általában kicsi az esélye, hogy észrevehető a hiánya.
-
csabyka666
veterán
Szétszedném, de kulturált módon nem hiszem, hogy sikerülne, össze van ragasztva ez a műanyag ház...
Nem baj, hadd hallgassák csak a biteket.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #49160 üzenetére
Igen, összerakhatod. Vagy szétbontod és az új vezetéket fűzöd át a ferritgyűrűn.
Nekem olyan szőrszálhasogatásnak tűnik az ilyen fajta zavarszűrés.
Legfeljebb a környéken lehallgathatják a laposod "adását".mezis
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #49158 üzenetére
Igen. Az csak a laptoptápból hálózat felé haladó zajokat szűri.
-
csabyka666
veterán
Üdv ismét!
Egy noti adaptere nyakban megtört, nem érintkezik rendesen. Találtam itthon olyan adaptercsatit, ami passzol a notiba, viszont azt a vastag "valamit" a töltő csatijával együtt le kellett vágnom, így jobb híján csak anélkül tudnám összerakni újra. Gondolom nem ok nélkül van a gyári kábelen (zavarszűrő?), de kérdeznélek benneteket, anélkül biztonságosan üzemeltethető a laptop? Mi a jelentősége egyébként?
Köszi a segítséget előre is!
-
vodkaboy22
addikt
Úgy gondolom, hogy megérett egy ilyen topik nyitása:
Minden ami elektroncsőves HIFI és studio téma!
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #49154 üzenetére
Csak a hozzászólásban egyes számban szerepelt, azt hittem, 1 db feszültségét akarnád felkonvertálni.
4 darabbal is működni kellene, csak gyorsabban, ami hosszabb távon nem tesz jót a motornak. Vagy a használat során derül ki, terhelés hatására hogyan áll be. Három viszont lehet kevés is, de ez is próba kérdése.
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #49152 üzenetére
Remélem nem akarod azt elhitetni, hogy nincs legalább két ócska tintasugaras nyomtatód, amibe már nem érdemes patront venni ?
mezis
-
Teasüti
nagyúr
Üdv ismét!
Keresgélek egy ideje, de jobb inkább rákérdezni.
Milyen ötletetek van egy stroboszkóp vezérlőre 12V-on?
Nagyjából 1 hz-es villogás volna a cél, rövid 100 ms impulzusokkal kb.
Köszi![ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #49148 üzenetére
Mostanában bontottam egy tintasugaras nyomtatóban olyan ék alakú lapterelő műagyag darabot, ami elég strapabírónak néz ki. Még nem próbáltam.
mezis
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #49145 üzenetére
Persze, ez jogos, de ha pár használat után kidobhatom a kukába, akkor nem túl gazdaságos. Lehet marad a pengető...
[ Szerkesztve ]
-
lmaresz
aktív tag
Én arra tippelek hogy a jelben valami eltorzul, ezért tudni kell hogy a jel kábel (1.5mm^2 réz huzal) kb. 8*1,5m=12m hosszú lehet sok már neki...
Az egyik ismerősöm ajánlotta hogy a frekin változtassak, azonban nem tudom hogy fel vagy le, illetve sajnos a glediator csak adott frekiken tud működni...
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49144 üzenetére
Olcsó fogyóanyagnak kell tekinteni, nem az határozza meg a minőségét, hogy elkopik. Lényeg, hogy a javítandó szerkezet ne gányolódjon szét.
Vannak fémeszközök is, de az már sérülést is okozhat:
http://www.ebay.com/itm/281569720123
http://www.ebay.com/itm/131557970732
http://www.ebay.com/itm/391234808904Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
válasz csabyka666 #49137 üzenetére
Igen, jobban bírja.
Mivel pengető a húroknak jobban ellen kell állnia.(#49138) csabyka666 és kernel
Ilyenem van, mint az a pengető szerűség és rúd, de mind2 szar, mert 1-2 használat után elkopik/törik a hegye.
Nekem mint írtam .4/.5/.7-es pengető vált be.
.4-essel indítom meg, utána .7-essel támasztok, stb. variációk.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz Salex1 #49136 üzenetére
Valószínűleg az alábbihoz hasonlóan működik az is, itt pedig nincs sok mozgástér, vagy semmi.
Az nem valószínű, hogy a tápszűrő kondiban maradó feszültség miatt nem felejt, mert az korlátozott idejű, így problémákat okozhatna a gyakorlatban.
Ha a DIP-kapcsolónak lenne olyan opciója, amivel az áramszünet utáni viselkedés befolyásolható, akkor azon lehetne állítani. De ha csak a dekódolási kulcsot befolyásolja, akkor az annyit tud.
Egyébként az IC bemenetére kellene generálni egy olyan jelcsomagot, amivel működik, de az nem egyszerű.
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #49141 üzenetére
Leginkább három soros akkuval lehetne, mert DC-konverziónál a transzformációs elv miatt, bemenőoldalon harmadannyi feszültséghez háromszoros áram társul, plusz még veszteséggel is kalkulálni kell.
Ha Ni-Cd akkuval volt 12V, az 10 cella, ami terhelve 10V-ra is eshet, ennyivel még normálisan szokott üzemelni. (Nyilván esik lejjebb is, de akkor már lemerült és nem is szabad használni 9V alatt, mert a leggyengébb cella átpolarizálódik.)
Li-ion is esik természetesen, ott cellánként 2,5V alá nem szabad menni.
(#49138) csabyka666
Eddig még csak a linkelt fajtát próbáltam.
-
cool13
őstag
Sziasztok! Halott az akkumulátoros csavarhúzóm. Az akku a gond. Van otthon 18650-es akkum. Ez ugye 3,7V-os. A gép 12V. Kipróbáltam és nem ment vele a gép. Kellene egy DC/DC konverter? Ha igen, akkor mekkora kell nekem.? Mert minden ok volt amúgy. Vagy van egyéb ötlet mit tegyek hogy működjön?
-
And
veterán
válasz lmaresz #49139 üzenetére
Mivel a vezérlőjel betáplálási helyének megváltoztatása 'eltolja' a hibás működés kezdeti helyét, ez egyértelműen vezérlési gond, maguk a ledek hibátlanok. Innentől csak az a kérdés, hogy miért pont 96 ledig jó: mi történik a 97. példánynál avagy a 7. sorban, főleg akkor, ha a szoftver ciklusokban küldi az adatot (oszlopok / sorok), és minden ciklus illetve oszlop-sor átváltás elvileg egyforma.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #49135 üzenetére
Ilyeneket láttam YouTube videókban is, ezt a "3 ágú pengető-szerűséget".
És a második linken található már jobban bírja?Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
-
Salex1
őstag
Lenne egy távírányítós konektor szettem, ami tökéletesen működik, de szeretném kiegészíteni. Szükségem lenne arra, hogy a konnektoron is legalább ki tudjam kapcsolni, ne csak távírányítóval. Tud valaki esetleg ilyenben segíteni? Esetleg tapasztalat?
Sajnos megjegyzi az utolsó állapotot kihúzás esetén, szóval az áramtalanítással kikapcsolás nem működik.
Így néz ki: -
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #49129 üzenetére
Ez a fajta például távszabályzókhoz bevált, vékony éle jól behatol a perem alá. Sérülést nem okoz, kellően puha, de pár használat után elkopik, robosztusabb szerkezetekbe bele is törhet, de azért segíti a szétszedést:
-
And
veterán
válasz lmaresz #49132 üzenetére
Ha néhány - vagy akár csak egyetlen darab - ledet felcserélsz a 'normálisan működő' és a 'hibás' csoportok között, és a jelenség ugyanaz marad, akkor a hibát nyilván nem a ledek okozzák, hanem a beküldött adattal van valami gond. Mindenesetre eléggé gyanús, hogy a jelenség egy csoportban, a felső sorokban jelentkezik, talán az adat is abban a fizikai sorrendben van rajtuk léptetve? Az időzítések 150 ns-os tűrése is elég szoros az adatlap szerint.
-
darvinya
titán
válasz csabyka666 #49131 üzenetére
Hangszerbolt, 200-400Ft-os pengető.
-
lmaresz
aktív tag
Sziasztok!
PL9823-as LED-ekkel foglalkozott már valaki? Építettem velük egy 8*16-os mátrixot, a gond vele, hogy a felső 2-3 sorra a jel eltorzul és a színek hamisan villognak... Tudtok segíteni, mit lehetne csinálni ez ellen?
Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz darvinya #49130 üzenetére
Igen, pont ezért kérdezek, mert nem akarok kiadni egy forintot se olyan cuccra, ami nyilvánvalóan rossz.
Tudsz adni egy linket a tiédekről?Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
darvinya
titán
válasz csabyka666 #49129 üzenetére
Amiket árulnak azok 0.4/0.5/0.7mm gitárpengető szerű műanyag, vannak még csavarhúzó szerűek, de azok hegy 1-2 használat után tönkre megy.
Nálam fent említet méretű gitárpengető jött be, mert még a bankkártyánál is jobb.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenkinek!
Szeretnék vásárolni olyan műanyag "monitorszétszedő" készletet, amivel nem sértem meg a monitorok, tabletek, és mindenféle műanyag pattintós eszköz burkolatát.
Eddig a hitelkártyára esküdtem, és valóban jó megoldás, nem is sérti meg a műanyagot, de most már ideje lenne beruháznom egy ilyen szettre. A problémám, hogy nem tudom, mi a hivatalos neve a készletnek, illetve szükségem lenne egy bevált termékre, szóval amire ti is azt mondjátok, hogy jó, azt bátran meg merném venni.
Nem égető, szóval jöhetnek ebay-es linkek is, tudok várni rá akár több hetet is.Köszi a segítséget előre is!
-
Kernel
nagyúr
Reverse Phase Sequence Protection Relay
Phase Failure Sequence Phase Protect Relay
Ezekre a kifejezésekre (+circuit) a Google-képkeresővel áramköröket is lehet találni, ha mindenképp az a cél, bár szerintem egyszerűbb megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Van egy 3 fázisú vizes téglavágónk, szertnék hozzá építeni valamilyen szerkezetet amivel megoldható a fázisok meglétének vizsgálata, mert többször jártunk már úgy, hogy emiatt nem tudunk dolgozni. Elég lenne egy egyszerű ledes kijelzés, hogy van-e az adott fázisa vagy nincs.
Kiegészítés képpen akár egy forgásirány ellenőrzés is jó lenne, hogy át kell fordítani a csatlakozóban a tüskét, vagy nem.Theft 3 led a fázisokra + 1 a helyes forgásirányhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz pepejoe #49124 üzenetére
Kiszáradt kondi nem szokott zárlatos lenni, de egy méréssel könnyen ellenőrizhető.
Végfok szokott zárlatos lenni, esetleg az egyenirányító diódák közül valamelyik, bár ez gyakran egymás vonzata, vagyis egy zárlatos végfok miatt száll el a dióda is.
Lehet más hiba is, zárlatot a legegyszerűbb megtalálni, legfeljebb dolgozni is kell rajta, mert beforrasztott alkatrész mérését meghamisítja a többi. Tehát ki kell venni, áramkört bontani, igény szerint.
-
pepejoe
tag
Valakinek van esetleg valami ötlete erre a kérdésre?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #49120 üzenetére
Ezt most kicsit nehéz megfogalmazni, mert egy kísérlet része a trafó és két primeren ellen fázisban van hajtva 50%-os négyszög jellel, az áttételek meg kb. 1:1,2. Vagyis egyszer az egyik, aztán a másik primeren szalad végig egy impulzus. A kimeneten meg ennek megfelelő négyszögjel áll elő.
Eddig terhelve 6.8ohm-al volt mert éppen az volt kéznél hűtőbordával, de az egy kicsit sok. Ha jól emlékszem a nem túl rég tanultakra, ott került elő az 1:10-es feszültség esés, aminél nem célszerű jobban beterhelni a szekundert. Van még néhány teljesítmény ellenállásom, majd próbálkozom a következő napokban.
darvinya: elektrotanya?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #49119 üzenetére
Gondolom, hogy ez csak a feszültségtartalék függvénye, figyelembe véve a tekercs huzalának megengedett/elfogadott áramsűrűségét. Az 1:10-hez ökölszabály csak az üresjárási és leterhelt esetek feszültségkülönbségét határozza meg. Elképzelhető amatőrök, öreg szakik köreiben ismert/elfogadott szabálynak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha csak az ohm számot nézzük, egy mondjuk 1..1.5ohm szekunder tekercselés ellenállású trafót mekkora terheléssel célszerű maximum beterhelni? Ohmos fogyasztóra gondolok.
Valami 1:10-hez ökölszabály rémlik, de már régen volt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #49116 üzenetére
A szekunder áttekerése nélkül nem fog menni elvileg, mert hiába PWM-elven csökkenthető a leadott feszültség, de nem korlátlanul. Ez pedig már aránytalanul nagy különbség.
Ha a kívánt áram azonos a korábbival, akkor a huzalvastagság megfelelne, de kevesebb menettel. Mivel bizonyára középcsapolásos szekunder, kétutas, kétdiódás egyenirányítással, nem elég simán letekerni belőle.
Ekkora teljesítményű tápokban szoktak ugyan alkalmazni FET-es szinkron-egyenirányítót is, de inkább nagyobb áramokra, nem 15-20 A-re.
Legjobb meghagyni teljesen az eredeti konstrukciót, menetszámot csökkenteni, a szabályzókör pedig átállítható alacsonyabb feszültségre, a kimeneti osztó módosításával.
-
kjani18
őstag
Sziasztok!
Van egy kapcsolóüzemű tápból trafóm, félvezető készlet, stb. A táp 110V -ot állított elő 15 - 20A körüli terhelhetőséggel. Jó lenne belőle csinálnom 12 - 24V -os tápot. Tudna valaki segíteni? ( Persze tanácsokkal )
Sajna szkópom nincs...Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
darvinya
titán
Sziasztok
Panasonic RFEV033P/ RFEV036-ról hol található infó, mert eddigi keresésem nem hozott eredményt?
Köszönöm
-
Kernel
nagyúr
válasz sketchifun #49109 üzenetére
Arra gondoltam, hogy az inditotekercsen van az aram, es a kondi a fotekercsen, de megforditottam, es ugyan az.
Három kivezetést nem csak két variációban lehet bekötni.
-
fero02
nagyúr
válasz sketchifun #49111 üzenetére
Ellenállást?
-
fero02
nagyúr
válasz sketchifun #49109 üzenetére
Tekercs végeket meg tudod mérni, abból lehet következtetni, hogy melyik mi. Pontosabban, milyen motor is ez?
-
sketchifun
senior tag
Idokozben ramertem lakatfogóval a felvett teljesítményre. Mikor indul, felvesz. Kb 2 ampert(kb. 460w), utana leesik 1 amperre(230w). Amikor ráteszem a terhelést, akkor eldobja a feszultseget, tehat zarlatkent viselkedik. Se a kondi, se a motor nem melegszik. Tippek?
Arra gondoltam, hogy az inditotekercsen van az aram, es a kondi a fotekercsen, de megforditottam, es ugyan az.
A tulaj szedte szet takaritani, de nem tudta hogy kell visszakotni, mert elveszett a kep a fenykepezorol.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
Titmouse09
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a legjobb helyre írok-e, de segítséget szeretnék kérni tőletek.
Egyetemen van elektronika tárgyam, de nem igazán értjük meg az anyagot órán (középsulis dolgokat meg már rég elfelejtettem) és adtak beadandót, aminek csütörtök a határideje.
Volna valaki, aki segítene nekem megoldani őket? Nem azt kérem, hogy egy az egybe csinálja meg, de rá kellene jönni, hogy mit miből kell kiszámolni, meg ilyesmi.Nem túl bonyolult dolgokról lenne szó: eredő ellenállás vegyes kapcsolás esetén, csomóponti potenciálok, Thévenin vagy Norton helyettesítő kép és áram intenzitása szinuszos feszültség esetén.
Előre is köszönöm a segítséget!
Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE
-
pjen
félisten
-
Kernel
nagyúr
Az ilyen szabályzókat általában azért szüntetik meg, mert tönkrement. Az is lehet, hogy javítható lett volna. Fotó alapján talán többet lehetne tudni, illetve kitalálni, de az sem biztos.
Elképzelhető olyan megoldás is, hogy a lenti rajzhoz hasonló felépítésben működött, de a diódák helyett két tirisztort kell elképzelni, amihez tartozik egy kis vezérlőelektronika, potméterrel.
Ebben az esetben egy 2x6V-os trafóhoz 6V-os izzó kellene.
Lehetne próbálkozni NTC-s lágyindítással is, de utána célszerű rövidre zárni.
Komolyabb teljesítményű erősítők bekapcsolási áramának csökkentésére szoktak alkalmazni olyan megoldást, hogy soros NTC (de abból több, párhuzamosan), amit késleltetve egy relé áthidal. Nekem így van a plazma TV-ben is (gyárilag).
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz sketchifun #49103 üzenetére
Túl nagy nyomatékra ne számits,kb a névleges teljesítmény1/3 át adja le.
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Talán ez a legjobb hely kérdezni.
Adott egy 1100w teljesítményű villanymotor.
3 kivezetése van, 100mikros kondival, gombal indul is. Fazis, nullla, meg ugye a kondi egyik laba
masik meg a fazisra vagy nullara kotve. Igy indul is, de nincs ereje. Felpörög, de nem nyomatékos.Raktam rá uzemi kondit 10mikrosat, ugyan úgy ahogy az inditot, csak direktbe kotve, de semmi.nem valtozott.
Tippek?
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
Kommy
veterán
Ami fura a géppel, hogy alapból van rajta fényerő szabályzó de valamiért nincs bekötve, közvetlenül van a trafóra kötve az égő ami alapból 6V-os és 27W-os lenne, ehelyett most 12V-os van benne, és 12V-ot is kap a trafótól. A trafóból 3 kábel jön ki, 6V, 12V és egy közös egy ilyen 3-as csati van a testén a gépnek ahol van a szabályzó. Sajnos nem tudjuk, hogy volt az eredeti bekötés vagy, hogy miért szüntették meg, ezért lenne egyszerűbb egy szabályzót készíteni szerintem mint visszaállítani az eredeti állapotot.
-
And
veterán
Szerintem a soros potméter mint megoldás elvetendő. Ennek az az oka, hogy ilyen x*10 wattos lámpával nagyon kicsi végértékű (néhány ohm-os) és nagyon nagy terhelhetőségű (sok wattos) potmétert kellene használni. A legegyszerűbb megoldás a kezdeti áramlökés és az alap fényerő csökkentésére egy fix, nagyobb teljesítményű ellenállás bekötése az izzóval sorosan, amit egy külső kapcsolóval rövidre lehet zárni, ha azt szeretnénk, hogy az izzó teljes fénnyel világítson. Az ellenállás értékét és terhelhetőségét az izzó teljesítménye (üzemi ellenállása) határozza meg, valamint az, hogy mennyivel szeretnénk csökkenteni az izzó fényét. Fokozatmentes fényerő szabályozáshoz a trafó előtt bekötött megfelelő induló teljesítményű és transzformátoros világításhoz alkalmazható dimmert lehet használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 19.0.1. Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival
- Eladó egy 27" GIGABYTE G27F 2 - 1080p, 165hz gaming monitor!
- LTD EC-256 + Blackstar ID:Core 20
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 98%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy TAB S8 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest