Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz EmberXY #47663 üzenetére
Ez már messze túl van az ideális körülményeken, az ilyesmihez egy adag szerencse is kell. Ezt a távot deklaráltan nem rálátással (vagyis nem földfelszíni terjedéssel) érték el, vagyis nem lehet egyszerűen úgy megismételni, hogy két rádióval a két adott pontba állunk, és biztosan menni fog, mivel terjedésfüggő. A rövidhullámú sáv tetején működő CB-vel nekem is sikerült >1200 km-t visszaigazoltan áthidalni (extra adóteljesítmény nélkül), csak hát az ember rövidhullámon a távoli terjedést sokkal jobban megszokta, mint UHF-en.
csabyka666: "Amire én használom: internetkapcsolat kiépítése 1-2km-es távolságra - kolléga az egyik, én a másik tetőn, és állítjuk az antennákat."
Természetesen tiszta rálátással sokkal jobb a helyzet, ilyenkor 1-2 kilométer meg sem kottyan akármilyen rádióknak sem. Nagyvárosban inkább a sáv zsúfoltsága / zavartsága szokott probléma lenni ilyen 'nagyobb' távú kapcsolatnál.
"Egy kérdés felvetődött bennem! Ha merül az akksi, akkor csökken a hatótáv, vagy ez független a töltöttségtől?"
Ez nagyban függ a rádió és az adófokozat megvalósításától. Az én kézirádióm (ami sem képességeiben, sem árában nem a hipermarketes PMR-ek szintje, áramköri rajz és blokkvázlat is van hozzá A3-as méretben) például belső DC-konverterekkel van ellátva, így messze mélykisütésbe tudja vinni az akkumulátorait vagy elemeit, és egészen az utolsó pillanatig minden úgy megy, mintha most tettem volna bele frissen töltött akkukat. Úgyhogy normálisabb LSD NiMH-val az elem merülésjelzője szinte semmit nem ér, az akkutelep nagyon rövid idő alatt válik használhatatlanná. Egyszerűbb konstrukciónál a PA-fokozat a nyers (esetleg szűrt, de nem stabilizált) tápfeszt kapja, az ilyen típusok adóteljesítménye nyilván függ a tápfeszültségtől. De ha kellően 'lapos' kisütési karakterisztikájú akkukat teszel bele, akkor ez a hatás nem lesz nagyon látványos, mivel egy NiMH-cella névleges feszültsége 1,2V, ezt elég sokáig tartja, 1 volton pedig már merültnek tekinthető.
#47668: Szerintem ezt nem nekem szántad.. -
csabyka666
veterán
válasz EmberXY #47650 üzenetére
Nem tudom, érdemes-e olyan olcsót venni, főleg újonnan, kérdéses, mit adnak annyiért.
Esetleg nézz rá használtcikkes oldalakon, én is úgy vettem, de az biztos, hogy a típus stabilan tudja a leírt távolságot.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
válasz EmberXY #47642 üzenetére
Én egy ilyen párost vettem, ha még nem vettétek meg a tiéteket, tudom ajánlani ezt! 6km-t írnak rá, szerintem ez max tiszta rálátással, tiszta időben lehetséges, de amit biztosra mondhatok, mi 1-1,5 kilométert simán átkiabáltunk vele úgy, hogy én fenn voltam a hegyen, haver meg a faluban, és mindketten épületek mögött voltunk, tehát semmi rálátás - teljesen jól lehetett érteni a másikat!
A készülék nagy előnye, hogy a gyári akksi helyett 4db AAA-s elemmel is használható.
A 8 csatornán kívül vannak alcsatornák is, szóval elég nagy a választék, jó eséllyel találtok olyan csatornát, ami szabad.De azt tudni kell, hogy ezek szabad hozzáférésű sávok, bárki belehallgathat, bárki belebeszélhet, de ez persze részletkérdés.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
And
veterán
válasz EmberXY #47642 üzenetére
Igen, de ez a szabad csatorna csak virtuálisan lesz szabad, hiszen ha bárki adásra használja, akkor a csatorna foglalt lesz, csak ha más felhasználó eltérő CTCSS / hívóhang frekvenciát állít be (vagy egyáltalán nem is ad hívóhangot, nálad viszont annak figyelése aktív), akkor a te rádiód zajzára nem nyit ki, és nem hallod a forgalmazást. A rádiók általában az LCD-n vagy egy led segítségével jelzik is a csatornán zajló háttérforgalmat, hogy a felhasználó lássa a csatorna foglaltságát akkor is, ha nem hallja azt, lehetőséget adva a kölcsönös zavarás elkerülésére. Ha ketten egyszerre beszélnétek, akkor egy harmadik vételi pontban a két adás térerősségének függvényében kivehetetlen zavar lesz az eredmény. Vagyis egy adott csatorna ettől a trükktől nem lesz kevésbé foglalt, csak az 'idegen' forgalmazást lehet elfedni vele. Mondjuk bizonyos zsúfoltságig az eredmény elfogadható marad.
-
And
veterán
válasz EmberXY #47640 üzenetére
Természetesen tudnak egymással kommunikálni. Ezek a vacak kézi adóvevők (hazai beszerzés esetén feltehetően PMR-rádiók) nem valami titkosszolgálati segédeszközök, hogy csak a párjukkal tudjanak kommunikálni. Eleve kevés rádiócsatornát használhatnak, összesen nyolcat, ezt pedig megfűszerezhetik szelektív zajzárral (tipikusan CTCSS-sel), hogy többnek tűnjön a csatornaszám. Tehát ha a nyolc közül ugyanazt a fizikai csatornát választja mindegyik résztvevő, és ugyanazt a hívóhang- / CTCSS-frekvenciát (vagy a kódolt zajzárat mindenki kikapcsolja), akkor mindenki mindenkivel tud kommunikálni úgy, hogy természetesen egyszerre csak az egyik résztvevő beszélhet, azaz válthat adásra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest