Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #39045 üzenetére
Kérdésem, hogy befolyásolhatja a Q5 rossz behelyéze(bár kétlem, hiszen az egy kapcsoló).
Azért hagyjuk meg neki a JFET mivoltát, még ha analóg kapcsoló szerepét is tölti be. És egy kapcsolónál se cserélgetheted fel a kontaktusokat a kapcsolószárral.
Tekints úgy rá, mint egy "rossz" kapcsolóra, ami nem tud rövidre zárni, hanem csak egy párszáz ohmos kontaktusra képes. De azt sem szabad keverni a vezérlőelektródával.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #39044 üzenetére
Akkor kukázom.
Már csak a Q3-as rejtély/hibát kellene megoldani.(legtöbbször sok átnézés után jövök ide kérdezni)
E nélkül működik, de túl erős a leadott jel.
Így alig lehet hangerő potméterét feljebb tekerni.Kérdésem, hogy befolyásolhatja a Q5 rossz behelyéze(bár kétlem, hiszen az egy kapcsoló).
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #39035 üzenetére
Kimértem és ezek az értékek vannak amit írsz.
CH1 rajznál sem jó mert ott a kapcsoló összezárja a két polust, ha a táp alzat leírását nézzük.
Igen a sztereó aljzat jobb oldali lábán keresztül zárul a test/-.
Amúgy itt fordított bekötésű a táp aljazat, azaz a külső rész a pozitív és a belső a negatív.
Így tudja kapcsolni/leválasztani az elem +-t a táp +-t.Javítottam a rajzot az elkészített nyákot alapul véve.
A változás a védelem kapcsán annyi, hogy a mély és a magas szűkebb tartományú lesz és inkább a közép tartomány érvényesül.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #39030 üzenetére
...amint a használom a kapcsolást, alig van hangja a kikapcsolt torzító nem működik.
A Q3 emitterében jel nélkül egy 3.8-3.9V-os egyenszint kell legyen, mert az R12 így hat rá, ha a 4.5V-os táp él. Jellel pedig a bázisra, a Q5-től vagy Q10-től érkező jelet ismétli kis DC eltolással, ami itt nem fontos. Ebből ennyi. Más nincs.
...a negatív polusra tervezet dióda+ellenállás polaritás védelem beiktatása hangzás változást okoz kis mértékben.
Nem tudom mit nevezel védelemnek. A két bemenet (input és AC adaptor) elég furcsán van ott bekötve. Őszintén nem is értem egészen. Az AC adaptor-nál nem lehet AC-t rákötni, esetleg ott is DC-ról lehet szó, amit tényleg egy hálózati adapter állít elő. Azt sem értem, hogy mit keres az elem a bemenet egyik jelkontaktusára kötve, mert szerintem az egy sztereo jack fogadására való.
Tény, hogy ez a táplálás becsületesen a hónapokkal korábbanbogarászott boss CH-1 kapcsolási rajzában volt becsületesen megoldva. -
_ATi_1
senior tag
Szia!
Van valakinek tapasztalata, hogy a laptopok billentyűzetében mi megy tönkre, ha 1-2 gomb működésképtelenné válik? Látszólag semmi baja fizikailag, de nem érzékeli a lenyomást. -
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #39029 üzenetére
Épp ezért nem értem mi lehet a gond.
Vagy már 100x átnéztem ezt a rajzot kapcsolást, minden jó egyezik a rajzzal.
De amint a használom a kapcsolást, alig van hangja a kikapcsolt torzító nem működik.
Amit még észre vettem, hogy a negatív polusra tervezet dióda+ellenállás polaritás védelem beiktatása hangzás változást okoz kis mértékben.
Ez is egy rejtély. -
darvinya
titán
Sziasztok
2SC732 hFE 0.95
2SC2240 hFE 200-700Az áramkörben 2SC732-est kellene használnom.
Mennyire befolyásolja hFE érték, ha többszázszorásval helyettesítem. -
donmackó
addikt
válasz
kukinyo #39011 üzenetére
A motornál a kondenzátor szokott bedögleni. Ezek általában olyanok hogy van 1 bemenője, és több kimenője különböző kapacitás értékekkel. Megeshet hogy egy részén elégett a fólia vagy csak szimplán megszakadt a kivezetése. Ventilátoros csillároknál is ez jellemző probléma.
-
Kernel
nagyúr
üresjárati feszültsége 2x19 volt, illetve 1x15 volt, terheletlenül.
Ez ugyebár nem értelmezhető, egyébként a 2x17 V-os trafó is elég lehet.
Izzólámpákkal lehetne terhelni, pl. sorosan kötött 12V autóizzókkal, de a kívánt terhelőáramot nehéz összehozni. Profi műterhelésekkel, nagyteljesítményű ellenállásokkal pedig még a rutinosabb barkácsolók sincsenek általában felszerelkezve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
OLITS02 #39004 üzenetére
Nem volt még ilyenem, de "E10 LED Bulb" címszó alatt úgy látom, létezik DC 6V, 12 V stb. vagyis meghatározott feszültségre méretezett LED.
Létezik ugyanakkor AC 10-30V között használható, 20 mA-es LED például, ami arra utal, hogy egyenirányítót és integrált áramgenerátort is tartalmaz. Ezáltal biztosítható a stabilizált áram, tág feszültséghatárok között.
Feltehetően ilyen lesz a tiéd is, AC 4-24V, 20 mA. De ezt neked kellene tudni, hogy AC LED-et vásároltál, vagy mit.
Ekkor viszont gond lesz, áramgenerátorokat sorosan kötni nem jó, mert bizonytalan, kiszámíthatatlan rajtuk a feszültség eloszlása. Valamelyiken könnyen 24 V felé is szaladhat, amitől elszáll. Nem garantálható ugyanis, hogy mindegyik áramgenerátor pontosan 20 mA-re stabilizál, tökéletesen egyformák nem lehetnek.
Ezért ilyen eszközöket csak párhuzamosan ajánlott kötni, valamilyen ismert értékű feszültségre.
-
kukinyo
addikt
-
(jan)
őstag
válasz
FireKeeper #39013 üzenetére
Vagy lcd-s fordulatszamerot kocsiba ami mondjuk hofokot is mert
-
kjani18
őstag
válasz
FireKeeper #39013 üzenetére
Csinálj egy DC->DC step up/down áramkört. pl. in 2,4V - 30V out 2,4V - 30V szabályozható! Min 20W.
Ja, cél IC nélkül! -
FireKeeper
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis brainstormingra lenne szükségem.
Suliban önálló labor tárgy alatt ki kéne találnom valami áramkör tervezési feladatot, amit a félév során megvalósítok, azonban nem igazán van ötletem, hogy mégis mit kéne megvalósítani.
Szóval nem konkrét kapcsolást keresek, inkább valamilyen problémát, amit egyszerű analóg/digitális áramkörrel vagy mikrokontrollerrel lehetne megoldani. Nem kell túl nagy bonyolultságú dologra gondolni, de azért ne két LED-et villogtasson a kütyü, szóval a cucc megtervezése-nyák terv elkészítése-legyártás-összeállítás-felprogramozás (ha kell)-bemérés kitöltsön egy szemesztert.
Első gondolatom egy hangfrekvenciás erősítő volt, de az nem biztos hogy kellően komoly téma, illetve felmerült még egy ventilátor szabályzó PC-be, vagy RFID-s beléptető ötlete is. Szóval ilyesmi kaliberű ötleteket várnék, lehet ez ház körüli feladatokat segítő cucc, szórakoztató elektronika, stb...
Előre is köszi! -
kukinyo
addikt
Sziasztok
Előre jelzem hogy nem vagyok szakember de egy alkatrész kicserélésével nincs gondom.
Kérdésem a következő: Behalt a ventilátorom, illetve hiába kapcsolom a legnagyobb fokozatba, nem teljes sebességgel pörög. Még régen olvastam erről, hogy valamit ki kell benne cserélni (mert "elfáradt") de nem emlékszem hogy mit, és a cikket sem találom.Gondolom egy hozzáértőnek nem jelent problémát, sötét agyamat felvilágosítani.
Köszi. -
törölt tag
pl max1811, mint az egyik legegyszerűbben használható. Mondjuk ez nem párszáz, de legalább bolondbiztos, és jól illeszkedik az USB 100/500mA-es korlátjához, illetve puluszban még a cella tipusát is tudod állítani, hogy 4.1V vs. 4.2V-ra töltse (3.6V/3.7V).
A beszerezhetőség egy másik kérdés, így célszerűbb megfordítani az ügymenetet és neked (nektek) kitalálni, hogy mit vagytok hajlandók beszerezni. A lényeg, hogy valami USB Li-Ion linear charger név alapján keressetek, illetve a tokozás SO8, vagy SOT23-5, SOT23-6 (esetleg DIPx). Ezeket próbanyákon is meg lehet építeni, vagy dead bug style/manhattan style módon. Lomexben nem tudom mi van, először inkább Chipcad-nél érdeklődnék a fentieket figyelmbe véve, aztán HQ. Ha ezeknél nincs, akkor farnell.hu, vagy a "TME lerakat" HRe. A max1811-et szerintem nem tartják Mo.-on... Néha vannak meglepő találatok a conradnál, a szegedi RET-nél, vagy a miskolci SOS-nél is. A RET-nek volt/van pesti átvevőhelye, így nem kell az IC árát mégegyszer kifizetni postázás címén.
Ha nulla forintból szeretnétek kihozni, akkor meg kell bontani egyet valamilyen régebbi telóból.
-
kisi
aktív tag
válasz
Kernel #39001 üzenetére
Tehát, ha jól értem, elvileg a lomexnél kapható 2x17 volt 150wattos toroid is tudná szolgáltatni a kapcsolásnak kellő feszültséget, mivel a 2x17 volt terhelve értendő.Ha ezt egyenirányítás után az elkó simítja, még mindig több, mint a 15 voltos stabkockákhoz kellő feszültség.
De valószínűbb, hogy azt használnám, amit én tekertem meg. ennek az üresjárati feszültsége 2x19 volt, illetve 1x15 volt, terheletlenül. Ez egy kb 100-120 wattos hypersil trafó.
Le tudom mérni valahogyan, hogy terhelve mennyit ad le? Illetve, hogy ez a leadott feszültség elegendő e a nemrég linkelt kapcsolásnak? Nem igazán szeretném újratekerni, nincs fűtés a műhelyben... Tartok tőle, hogy terhelve nem lesz elég a feszültség a stabkockának. -
PHM
addikt
válasz
OLITS02 #39004 üzenetére
Ez így nem fog menni, lévén, hogy a ledeknek valószínűleg egyforma
a polaritása, míg a foglalatokban ez a feltétel nem biztos, hogy teljesül.
Először meg kéne nézni, hogy van-e a ledekben graetz-híd.
Ha van, mindkét irányban világít, ha feszültséget kap.
Ekkor nincs más teendő, mint cserélni az izzókat.
Ha csak úgy működik, hogy egyféleképpen kapja a feszültséget,
akkor még kell egy egyenirányító, + az összes foglalatot át kell
vizsgálni, hogy polaritás helyesen vannak-e sorba kötve.
Igazából szerintem olcsóbb és egyszerűbb lenne egy ledes füzér beszerzése. -
mezis
félisten
válasz
OLITS02 #39004 üzenetére
A legegyszerűbb megoldás egy 230/110 V-os kicsi leválasztó trafó lenne. Így csak akkor rázna, ha mindkét vezetéket érinted egyszerre. E helyett megtenné "auto trafó" módban használni egy olyan trafót, aminek van 110 V-os (127 V-os) leágazása (régi csengőtrafó).
Mindenképp kell egy egyenirányító Graetz vagy 4 db 1N4007-es (vagy valami hasonló) dióda. Valószínű, hogy kell még egy áramkorlátozó ellenállás is a Graetz után (kb 80 V/0,02 A = 4000 Ohm kb 2 W-os). Vagy a Graetz elé egy kondenzátor (Sacc:50 - 500 nF).
Környezetkímélés: Graetz, kondenzátor újrahasznosítható kiégett energiatakarékos fényforrásokból.
A kondenzátoros megoldás közvetlenül 230 V-ról is megoldható, de érintésvédelem miatt (gyerekek !) én a leválasztó trafós megoldást javaslom. -
bandi94
tag
válasz
OLITS02 #39004 üzenetére
[link] ?
Ja és ha ledet akarsz róla járatni akkor nem ártana egyenirányítani a hálózati feszültséget (abban az esetben (230*1,25)volt feszültséggel kell számolni, plusz akkora feszültségű dióda hidat és pufferkondenzátort használni), de nem vagyok benne biztos hogy kell, lévén, hogy a LED is egy dióda.De majd az okosak megmondják.
-
OLITS02
csendes tag
Tisztelt fórumozók!
Ezidáig LED témával foglalkozó blogot nem találtam,hátha van köztetek olyan aki otthon van ebben a témában.A problémám a következő van egy réges régi békebeli szép karácsonyi világításom ami 12db-os és
sorba kötött 20 voltos e10-es izzókból áll.Mivel ilyen izzót nem lehet kapni rendes 14 voltos karácsonyfaizzót
használva állandóan kiégnek.Tudtam szerezni e10-es Ledeket melyek 4-24 volt 20mA értékűek.Hogyan használhatom ezeket 220 volttal sorbakötve 12 db-ot,kell-e előtét ellenállás hozzá és ha igen milyen értékű??
Ha valaki tud légyszi segítsen.Köszönettel: Olits02 -
moha21
veterán
Sziasztok!
[link] hasonló tudású eszközre lenne szükségem.
Multiméterhez nem gyártanak külön áramváltót megfizethetőbb árban? Nekem leginkább mA-s kúszóáramak mérésére kellene. Egyébként ez az eszköz sem drága csak már unom, hogy vagy 10 lakatfogó kell az embernek.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Nem +/-, hanem 2x19 V AC a trafó szekundere.
19x gyök2 vagyis 26,8 V csúcsra töltődne a puffer, de ebből lejön egy diódányi feszültségesés (itt nem kettővel kell számolni, az a teljes Graetz-hídra vonatkozna), kb. 26 V lenne az üresjárási feszültség, de ezt már a nyugalmi áram is lehúzhatja 24-re.
Vagyis adott kb. 2x 24 V, ami terhelés közben tovább esik, de a stabilizátor még kellő tartalékkal elő tud állítani belőle 2x 15 V-ot, már amennyiben a trafó teljesítménye is az adott célra elegendő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Samsung Galaxy Z Flip 5 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest