-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
proradeon #22967 üzenetére
No,
egy dolgot tisztázzunk már !Mekkora is a a tápod, trafód, amiról hajtani akarod ezt a LEDet ?
Addig rendben van, hogy terheletlenül, puffer kondival 18V egyneráramot mérsz, de vajon mit tud áramerőben ??
Mert ha áramerőben alig tud többet, mint ami a LED lámpának szükséges, akkor nem csoda, hogy alig emelkedik a feszültség az ellenállás csökkentésével !
Másrészt az a 18V terheletlenül jelentkezik, ha viszont teszünk egy kis terhelést a tápra, akkor máris esik a fesz.
Azt mérdd meg, hogy mennyit esik a feszültség a táp az egyeirányító kapcsain, ha terheled a tápot ??Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tzsolesz #22996 üzenetére
Kezdésnek forraszd újra a puffer lábait, hátha ott van némi mechanikai elfáradás vagy valami ilyesmi.
Egy multiméterrel is nézhetnéd a tápágakat, hogy melyikkel van gond, mikor pattog, elhallgat a cucc.pumatom: Mit szeretnél pontosan kapcsolni? Mekkora áramerősségről van szó? Amúgy a relét ott célszerű használni, ahol pl. egy kis feszültséggel kapcsolsz egy nagy feszültségű kört, így elkerülve a véletlen érintési baleseteket, de ez 12V-n nem érdekes.
-
pumatom
aktív tag
Sziasztok!
Megszeretnék szakítani egy 12v-os áramkört, viszont azt hallottam, hogy direkten a kapcsolóra nem szabad rá engedni, hanem egy relét kell elé tenni.
Mi a véleményetek? Milyen megoldást javasoltok?
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
tzsolesz #22995 üzenetére
Egyébként a puffer kondik enyhén púposak, éppenhogy homorú a tetejük és nem egyenes. Kb. 1mm homorúság már ulatlaht hibára ha jól gondolom. De miért egyik napról a másikra jött elő a hiba?
Az előbb hozzányúltam, és elkezdett csattogni egyfolytában a hangfal nagyon erősen.
Mintha egy kondi folyamatosan kisülne másodpercenként.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #22808 üzenetére
Nos itt vagyok újra. ha visszanézed a beszélgetésünket akkor kiiderül mi is lenne a gondom. De gyorsan leírom.
Nah, szóval a Fisher RS-913-as rádiós erősítőm, ami már van vagy 30 éves, egyik napról a másikra elkezdett olyat, hogy hangos csattogó hangokat ad ki a kimenetre. Másik hibajelenség is ekkor kezdődött. Még pedig érzékeny a külső áramforrásokra, illetve szabálytalan rend szerint elkezd hangosan zajokat dobni, sistergés, stb.. Olyan mint amikor nincs a TV-ben adás, olyan hangosan is, illetve hol felerősödik, hol elhalkul. Ha rácsapok a tetejére akkor 2-3 másodpercre elhallgat, de van hogy ettől jön újra lázba. Amikor már nagyon nem bírja, akkor el kezd pattogni, csattogni is. Ezt elő tudom idézni azzal is, hogy test nélküli műanyag tárgyal a végfok panel tetszőleges pontján megnyomom. De ha mondjuk jobban megnyomom, akkor elhalgat, és teljes kuss. Amíg így nyomom azonos erővel, addig nem is tudom előidézni sehogyan sem a jelenséget, se a szercsegést, se a csattogást. Ha tovább nyomom, vagy többször megnyomom a panel, akkor meg a csattogás jön elő, de úgy hogy a 300W-os hangfalam majdnem kiment, mintha 50-60 voltos tápot ütögettem volna oda a hangfal bemenetére. Tök ugyan olyan hangja volt.
Ha pufferkondi tetejét ütögetem ugyan ez a jelenség. Elkezd csattogni. Nem biztos, hogy csak a puffer kondi ütögetésével jönne elő, de a panelra a kisebb alkatrészekre nem akartam ilyen hatást gyakorolni, mert nem akarok zárlatot.
Volt már olyan is 1 órahosszáig nem csinált ilyet, sőt volt hogy 2-3 napig azokon bizonyos alkalmakon (30 perc, 1 óra) zenehallgatás ideje alatt nem jelentkezett. Viszont most újabban megint csinálja.
Puffer kondi kiszáradás? Lapon törést szemmel nem látni, nem történt fizikai behatás hogy ez előjöjjön egyébként. Alkatrész lábakat is átnéztem, nem igazán láttam elválást, persze nincs kizárva.
Mivel mindkét oldal egyszerre csinálja gyanús ugye a táp, de gondolom több közös szála is van egy ilyen rengetegben a két csatornának mint a táp egység.
egyelőre használhatatlan a cucc, valószínű elviszem egy jól felszerelt szerelőhöz mert én ehhez már kevésnek érzem magam. -
And
veterán
Ismét: labor tápegység. Az bizony egyrészről stabilizált, másrészről igenis van neki mind feszültség-, mind áramgenerátoros módja (mod: az áramgenerátoros módban kapott áramot az áramlimittel szabadon beállíthatjuk a tápegység teljes lehetséges áramtartományában). A két működési mód közötti átváltás automatikus, a terhelőáram függvényében történik.
-
zka67
őstag
Na mielőtt tovább irkálod a hülyeséget, olvasd el, hogy mit írtál:
DC12V stabilizált, ergó részterhelésen sem megy 12V fölé, +-5-10%
és áramgenerátoros üzemmódban maximum xxxxmA-t ad le akármilyen terhelésnélebből a mondatod második felét gondold át mégegyszer. Áramgenerátoros üzemmódja nincs egy stabilizált tápegységnek, hanem túláramvédelme van. És ha ez bekapcsol, akkor máris nem 12V DC-t fog leadni, hanem kevesebbet, esetleg ha a védelme olyan, akkor le is kapcsol. A mai 12V-os tápegységek döntő többsége kapcsolóüzemű tápegység, aminél szó nincs "áramgenerátorról". Ha túl nagy áramot érzékelnek, akkor lekapcsolnak, majd megpróbálnak újraindulni és ez így megy egészen addig, amíg le nem égnek.
Ezzel a témával nem kívánok tovább foglalkozni, részemről befejeztem.
-
And
veterán
"A kettő nem kombinálható."
"Szerk: szerintem te a túláramvédett stabtáppal kevered a dolgot."
Még jó, hogy mindketten ugyanarról írtok. "Labortáp": beállítható kimeneti feszültség és áramlimit. Amíg a terhelőáram nem éri el a beállított limitet, addig az üzemmódja feszültséggenerátoros. Amint eléri, attól kezdve (automatikusan) áramgenerátoros módba vált, vagyis úgy csökkenti a kimenő feszültséget, hogy a kimenőárama épp megfeleljen a beállított határértéknek.
-
biker
nagyúr
nem... csak nem érted, nem olvasol, gagyarászol összevissza
"Szóval ismét felteszem a kérdést, mi az az "áramgenerátoros stabilizált tápegység"?
Szerk: szerintem te a túláramvédett stabtáppal kevered a dolgot."DC12V stabilizált, ergó részterhelésen sem megy 12V fölé, +-5-10%
és áramgenerátoros üzemmódban maximum xxxxmA-t ad le akármilyen terhelésnélez nem voodoo, létező dolog
-
zka67
őstag
Az áramgenerátor fix áramot enged át, a stabilizált tápegység pedig a rajta átfolyó áramtól függetlenül tartja a feszültségét. A kettő nem kombinálható.
Szóval ismét felteszem a kérdést, mi az az "áramgenerátoros stabilizált tápegység"?
Szerk: szerintem te a túláramvédett stabtáppal kevered a dolgot.
A linkelt lámpánál 12VDC stabil tápról kell járatni, ez van az adatlapján is. Különben vagy nem működik, vagy csak néhány másodpercig működik. Ezen buktam ki.
-
Lompos48
nagyúr
Felejtsd el az üzemi feszültséget. LEDnél olyan nincs, csak áram (hisz' odébb írod az áramgenerátort is). Meg kell adni neki az adatlap/típus diktálta áramot és majd annyi fesz. esik rajta, amennyi kell neki, típustól (legtöbbször még példánytól is) függően.
Történelemleckeként zárójelben: valamikor sikerült az előtétellenállást is integrálni a LED tokjában, amikor még csak jelzésre és nem világításra használták azokat. Mai napig van a fiókomban jónéhány példány 12V-os piros LED.
-
biker
nagyúr
-
zka67
őstag
Az agyam eldobom az ilyen LED-es cuccoktól.
Ez például csak és kizárólag 12V-ról működik. 11.5V-nál már nem világít, 12.5V-nál pedig ki lehet dobni a kukába, mert leég. Hogy a tökömbe lehet így legyártani valamit, hogy megspórolnak 5 forintnyi ellenállás belőle? Már kína is a nyomor szélén áll?
-
válasz
Lompos48 #22976 üzenetére
Kozben mar osszeszereltem a lampat, igy mar nem tudok aramot merni. Vegul meghagytam a 3 db parhuzamosan kotott ellenallast, igy 11,20V-ot kap a LED. Ha esetleg valamilyen oknak fogva kinyiffan, akkor van meg 1 db ilyen LED-em, es akkor majd lemerem aramot. (Es jovok ide segitseget kerni
)
(#22977) mezis : LED-ek hutese? Hat nem tudom. Mukodtettem oket vagy 1 oran at PC molex csatlakozorol, es csak langyosak voltak.
(#22978) PHM : Ez egy egyszeru hetkoznapi asztali lampa. Nincs rajta semmi kulonosebb adat, csak hogy 12V 20W. Ennyi. A LED-et meg nem hiszem, hogy szet fogom szedni, mert ketlem, hogy utana ossze tudnam rakni.
Koszonom MINDENKINEK a segitseget, es a turelmet!
Kepek: kesz elektronika ; a led fenyereje (utobbi szerintem egesz korrekt
)
-
PHM
addikt
válasz
proradeon #22975 üzenetére
Mennyire melegszik a lámpa?
Mert ha néhány perc alatt felforrósodik, nem lesz a dolognak jó vége.
Amint utaltam rá, a kínai gyártók specifikációi néha elég messze állnak
a valóságtól. A ledenkénti 20 mA áramot nem tanácsos meghaladni,
mert igen rossz hatással lesz az élettartamra.
A helyedben megnézném, hogyan vannak sorba kötve a ledek.
Ha az oldallapokon hármasával, (amit gyanítok) akkor maximum 180 mA
áramot adnék a lámpára. Ha kettesével, akkor 260-at.
A feszültséggel nem törődnék különösebben, az annyi-amennyi.
Az eddigiekből egyébként úgy ítélem, hogy a trafód sem valami izmos darab,
mert elég jelentősen esik a feszültsége a terhelés hatására.
Van rajta valami adat? -
mezis
félisten
-
válasz
Lompos48 #22974 üzenetére
Ertem!
Ezek szerint az eBay-en megirt specifikacio hamis...
Kozben kiprobaltam, hogy mi van, ha csak 3 db parhuzamosan kotott 20 ohm-os ellenallast kotok be az aramkorbe (azaz 6,6 ohm-ot) es ugy 11,10 V esik a LED labaira. Az mar egesz korrekt.Nem tudom meg merjem e kockaztatni, hogy beforrasztok egy 4. ellanallast parhuzamosan a 3 meglevohoz, es akkor az 4,6 ohm...
-
Lompos48
nagyúr
-
válasz
Lompos48 #22970 üzenetére
Igen, most eszmeltem ra forrasztas kozben, hogy rosszul rajzoltam paint-ben.
(el is ejtettem egy "WAAAAH"-t)
Most ugy vagyok vele, hogy a 40 ohm sok (8,5 V lett belole a led-nel) a 26 ohm megint sok (9 V lett belole led-nel) ugyhogy most az kovetkezik, hogy kiprobalom egyetlen ellenallassal.
Szerk: Javitott Kapcsolasi Rajz
Ebbol veszem most ki a 3 db parhuzamos ellenallast ugy ahogy van. Remenyeim szerint 11,25V-ot fog eredmenyezni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
proradeon #22969 üzenetére
A rajz rossz, mert nem párhuzamosan van berajzolva a 3 ellenállás. Számítás szerint, ha a 12V és 2W igaz, akkor 36 ohm ellenállás kell összesen sorba. Nem muszáj a betáplálás mindkét szálára kötni. Az tökmindegy, mert úgyis minden sorban van. Első lépésre hagyj összesen 2 db 20 ohmost sorbakötve, annak az eredője 40 ohm. A 36-hoz képest a hiba (különbség) 10% lesz. Lehet úgy már jó lesz.
-
válasz
CPT.Pirk #22968 üzenetére
13,6V valtakozo feszultseg megy az 1A-es Graetz hidra. A hid egyen labaira van forrasztva egy 1000uF-os kondenzator, igy ott 18V egyenfesz merheto. Ezt probalom lecsokkenteni 12V-ra, vagy egy nagyon kicsivel kevesebbre 20omh/1W-os ellenallasok segitsegevel, hogy a max. 12V uzemi feszultseget kapja az adott 2W-os LED fenyforras.
Jelenleg a Graetz egyeniranyitott vegen az egyik labra egy db ellenallas, a masik labara parhuzamosan 3 db ellenallas van forrasztva.
Igy terhelve a led labainal jelenleg 9V merheto. De gondoltam lemerem a led egyik laba, es a Graetz egyik laba kozott, me'g a 3 db ellenallas elott, mert igy - logikam alapjan - kiesik a korbol a 3 db ellenallas, es azt merem, ami csak 1 db ellenallassal lenne. Igy mertem 11,25V-ot, ami tokeletes lenne. Es a kerdesem ez, hogy helyes e a gondolatmenetem, hogy ha most leforrasztom a 3 db ellenallast, es csak 1 db-ot forrasztok be a korbe, akkor ugyanugy a 11,25V-ot fogom merni a led labainal, terhelve.
-
válasz
CPT.Pirk #22965 üzenetére
Ez aztan erdekes. Megcsinaltam a muveletet. Most a LED egyik labanal 1 db 20 ohm-os ellenallas van, a masiknal pedig 3 db 20 ohm-os parhuzamosan kotve. Igy a terhelt LED feszultseg 8,5V-rol mindossze 9V-ra ugrott.
Eszembe jutott, hogy mi van ha megmerem a feszultseget az adott felallasban a LED egyik laba es a egyeniranyito egyeniranyitott laba kozott (me'g az ellenallasok elott). Igy 11,25 V-ot mertem. Szamomra logikusnak tunik, hogy ez egyenerteku azzal, mintha nem lenne, csak 1 db 20 ohm-os ellenallas. Jol gondolom, vagy hatalmas badarsag? Mert ha jol, akkor eleg lenne csak 1 db 20 ohm-os ellenallas.
-
Üdv! Hangosítás kérdésem lenne. Egy jármű hangosításáról lenne szó. Ez nagyon régi és nagyon hosszú. Akkoriban nem ismerték még az árnyékolást, pontosabban nem igazán foglalkoztak vele ezért minden amit mondunk alap sistergéssel jár. Ha megy a világítás, ha bekapcsol valami pittyen az egész, tehát bármi elektromos dolog történik az visszajön a hangosításba sercegés, pittyenés szintjén. Ezért a minősége eléggé gyenge a dolognak. Erősítsetek meg: Ha ezt meg akarjuk szüntetni mindentől függetleníteni kell a hangosítást és árnyékolni kell? Aztán a két jármű között holt egyszerű csatlás van, két fém érintkező összeér, pont mint ahogy a vezérlés vagy bármi más, tehát nincs úgy kezelve ahogy kellene.
Wireless megoldás mennyire jó ötlet? Nem akarok belemerülni nagyon. THX!
JA a betápunk 100-120V DC és erről megy minden vezérlés is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Meg egy utolso kerdes, es ne haragudjatok meg, ha abszolut baromsagot irok!
Mi lenne akkor, ha a 2 bekotott ellenallas kozul az egyikkel parhuzamosan kotnek meg 2 db 20ohm-os ellenallast, az ugy osszesen - ha jol szamolom - 20omh + (20replusz20)replusz20 = 26,6 ohm. Az ugy nem mukodne?
-
Megtortent a dolog.
Hat egesz szepen vilagit. Igy 8,5V jut a LED-re. Persze 12V-on (PC molex csatlakozojaba dugva) joval fenyesebben vilagit, de sajnos csak ilyen ellenallasaim vannak itthon. Koszonom a segitseget mindenkinek!
Szerk.: (#22962) Batman2 23 ohm? Francba. Az nincs messze a 20-tol. Na majd ha Budapesten leszek, beszerzek par olyat. Koszonom!
-
Batman2
őstag
válasz
proradeon #22959 üzenetére
Igazából az a nagy kérdés ebben az esetben, hogy hogyan szervezték a lámpban a LEDeket, attól függenek a paraméterei !!
Mivel oldalanként 6 darab LED van, az 4 oldallal számolva 24
és kettő van még a tetején, így összesen 26db LED van rajta.
A tápfesz ugye 12V.
12V-ra max. 3 db fehér LEDet lehetne rendesen sorosan kötni,
de a 26 az 3-mal nem osztható maradék nélkül !!Szóval akkor vagy 2-essével vannak szervezve a LEDek, vagy pedig alternatívan, vegyesen.
Vegyük a 2-es szervezést, ekkor 13db kettes csoprtunk van és mivel ezek minden bizonnyal a 3528-as SMD LEDek (a fazonuk alapján), amik egyenként max. 20mA-es LEDek, így ebben a kötésben max. 260mA-t vesznek fel.
Nyilván ebben az esetben a lámpa már tartalmaz valamilyen előtét ellenállást, mivel kettő soros LED üzemi feszültsége még csak kb. 6,4V.Tehtá ezzel kalkulálva viszont 23ohmos ellenállásra van szükséged, akkor fog max. fényerővel világítani !
Üdv.
-
válasz
Batman2 #22957 üzenetére
Koszonom a valaszokat!
Az a baj, hogy ez egyszeru, olcso, eBay-rol vasarolt LED fenyforras ( (#22956) mezis
) igy az adatlapja annyiban kimerul, hogy:
Input: 12V
Power: 2W
Bar ez nekunk lehet pont eleg.Az alapveto problema az, hogy videken vagyok eppenseggel, es itt nincs ertelmes elektronikai bolt. Igy vagy a meglevo 20ohm/1W-os ellenallasokbol oldom meg a dolgot, vagy semmibol.
-
Batman2
őstag
válasz
proradeon #22954 üzenetére
Az ellenállás az áramerősséget csökkenti, nem a feszültséget !!!
A feszültséged úgy fog csökkenni, ha a tápra terhelést teszel, ami áramot vesz fel.
A terhelés ugyenbár lehet maga a lámpa, vagy lehet egy műterhelés is, pl. egy ellenállás.Ha magasabb a feszültséged, mint ami a power LEDnek kell, akkor e LED elé betett előtét ellenállással a LEDre jutoó áramot és ezáltal a feszültséget is, de ezt csak akkor fogod tapasztalni, ha komplett az áramkör, tehát a fogyasztó, a LED is benne van az áramkörben !!!
Alapjában véve én úgy kezdenék neki a dolgonak, hogy megnézném a power LEDadatlapján, hogy mekkora áramerőt igényel, és ha ennél jóval többet tud a táp szolgáltatni, akkor a táp üreasjárási és a LED üzemi feszültsége közötti külömbség, illetve a LED által igényelt áramrőből kiszámolnám, hogy mekkora előtét ellenállásra van szükségem, hogy a LED pont akkora áramot kapjon, mint amekkra kell neki,
ekkor a LED kapcsain mérhető feszültség is pont akkora lesz, mint ami kell neki !Üdv.
-
válasz
Lompos48 #22286 üzenetére
Udv ujra!
Csak most erkeztek meg a 20Ω/1W-os ellenallasok eBay-rol, igy erdemlegesen csak most tudok nekiesni a dolognak.
Felfrissitve a temat: Adott egy 2W fogyasztasu led izzo, valamint egy asztali lampa, ami elmeletileg 12V AC-t szolgaltat. Ebbol akarok en a led izzonak 12V DC-t csinalni.
Ehhez mar osszeforrasztottam a kapcsolasi rajznak megfeleloen az 1A-es graetz hidat, valamint a 1000uF-os kondenzatort. Multimeterrel lemerve maga a lampa terhelve / terheletlenul 13,6V AC-t szolgaltat, es ez az egyeniranyito masik vegen kb. 18V DC-kent jelenik meg. A problemam az, hogy hiaba forrasztom be az aramkorbe a 20Ω/1W-os ellenallast, a 18V semmit nem valtozik. Ez minek koszonheto?
(Remelem nem ennyire gagyi az ellenallas.)
-
And
veterán
Miért baj az, ha vannak rajta gombok? Én még csak olyat láttam, legalábbis abban a 2-3 ezer forintos házi használatra szánt kivitelben. Nagyon nem kell nyomkodni: egyszer kell beállítani, hogy a pillanatnyi fogyasztást mutassa, és kész. Mivel a mérési funkciók (áramfelvétel, összfogyasztás, költség, hálózati feszültség, pillanatnyi teljesítményfelvétel, frekvencia, stb.) váltása szokásosan egyetlen gomb nyomogatását jelenti, ez annyi takar, hogy legrosszabb esetben 4-5 alkalommal meg kell nyomni ugyanazt a gombot. Aztán soha többé, mert általában van bennük egy gombelem is, ami a belső órához és a beállítások megtartásához való.
-
rii
nagyúr
sziasztok.
fogyasztásmérőt keresnék, de egyszerű kivitelt
gombok nélkülit
ami csak kiírja (vagy mutatja) a fogyasztását az adott készüléknekvolna ilyen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macbook Pro 13" - 2020, 4 mag i7, 32/512GB, touchbar - garancia ( 901)
- Macbook Air 15" M3 - 2024, 16/256GB, bontatlan, Apple garancia ( 101)
- Macbook Air 15" M2 - 2022, 8/256GB, 1 ciklus, Apple garancia ( 103)
- Macbook Air 13" M3 - 2024, 8/256GB, 99% akku, Apple garancia ( 102)
- Macbook Air 13" M1 - 2020, 16GB RAM, 512GB SSD - garancia ( 105)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest