Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Apple asztali gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 3D nyomtatás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Van egy Fujitsu-Siemens NPS-230EB B Rev. 01-es tápegységem, úgy tudom, hogy ez Delta beles és elég megbízható, viszont csak SATA periféria-csatlakozók vannak rajta.
Ha lenyesem az egyik ágról a SATA csatlakozót és ráteszek egy másik tápról származó MOLEX csatlakozós ágat, akkor lehet valami gubanc?
A narancs színű kábel az tudom, hogy üresen marad.?
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20197 üzenetére
Csak a ZG 3.3 és ZF 8.2 sorbakötve, mert az 11.5V-ot ad, míg az eredeti 12V-os.
-
moha21
veterán
válasz Batman2 #20181 üzenetére
"Szóval akkor azt mondod, hogy rutiloshoz nem érdemes vacakolni az egyenirányítással,m mert nem lesz sok a különbség ? "
Én magamnak nem vacakolnék vele, inkább egy inverterre ruháznék be.
150A-al nem kellene gondot okozzon a 4mm. 90 A-el is bőven lehet hegeszteni 3.2-es elektródával, sőt a 150 A rutilosoknál ( pl . OK. 46.16 ) a felső határa.
Az, hogy esetleg itt-ott másképp melegszik a vas egy természetes jelenség, nyilván nem mindenfele egyformán vezeti el a hőt.
Ezt a jelenséget meg csak maga a hegesztő ember tudja korrigálni azzal, hogy milyen szögben és/vagy mekkora sebességgel mozgatja az elektródát."lemezes munkánál 2-es, esetleg 1,6-ossal."
Sajnos lemezekre az egyik legrosszabb hegesztési eljárás ( szerintem ) a bevonatos elektródával való hegesztés.
Ja és a vastagabb anyagokhoz visszatérve. Egyik fontos dolog, hogy fémtiszta legyen az anyag. A másik a megfelelő gyök készítés. Ezek sokkal nagyobb csodákra képesek, mint az egyenirányítás. :-)
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Batman2
őstag
Találtam egy jó ki sadatlapot a V43-asról ! [link]
Nem sokat tévedtem az adatokban, szép teljesítmények.
Akkor most hogyan is vannak ezek a nagy feszültségű egyenirányítók ??
Több darab dióda sorbakötésével ?
Mert azt több mint 100V feszültség különbséget ír a be és a kimenet között, viszont elemenként csak 1,15V a fesz. esése.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
Vajon hogy nézhet ki, mekkora lehet egy V43-as, vagy pláne egy V63-as mozdony egyenirányítója ??
A V43-as asszem 2000KW körül van max., tehát Kb. 667A folyhat át a diódákon, ha 3000V a rendszer feszültsége a mozdonynak, illetve 1333A, ha 1500V !
Az biztosd, hogy a vontatómotorok 1500V-osak benne, de arra nem emlékszem biztosra, hogy párhuzamos, vagy soros kötésben vannak.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz DonThomasino #20187 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20189 üzenetére
Nem, lehet a D16 is.
-
DonThomasino
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20187 üzenetére
Azért ritka még a régi tranzisztorok között is az olyan (ha ugyan volt egyáltalán), ami ne viselt volna el 50-60mA áramot.
Találtam még 6.3V 0.3A izzót gondolom, ez rakható L3 helyére?
Igen.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #20180 üzenetére
Tudod mit, hiszek neked, én azt hittem alu.
Ma keresgéltem a lomba, és találtam telefon izzót.
Ami benne volt 24V 0.05A, a könyv viszont 24V 35mA írt 0,035.
Kérdés nem lehet ez vágott oda a T8 a s tranyónak hogy
nagyobb teljesítményű izzót raktak bele vagy nincs jelentősége?
Ami nekem van az is 24V 0,050A vagy 24V 0,06AL3 izzó a könyv szerint 6.5V 0.1A, kivettem ebbe meg 12V 0.1A izzó volt.
Találtam még 6.3V 0.3A izzót gondolom, ez rakható L3 helyére?BATMAN2: ELég speckó az izzó, és drgán is adják 2-300 FT.
Így néz ki: [link][ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Batman2
őstag
válasz DonThomasino #20162 üzenetére
Nem esteleg egy mezei nagyítós fejű izzó ??
Ilyesmi paraméterekkel voltak régebben.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #20150 üzenetére
Igen, a láb (kivezetés) valóban egy érdekes dolog ezeknél a teljesítmény alkatrészeknél !!
Pl. az IRFZ44N-es FET-re is valami 44A körül ír az adatlapja, de annak is elképesztően vékony lába van ahhoz képest !!
20A-t már hajtottam át rajta, igaz, kettő darab FET kapcsolta azt is (biztos, ami biztos), nem egy.Szóval valóban én sem tuzdom, hogyan számolnak, hogyan is mérik az áramerőt a kivezetés vastagságokkal össze !!
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz moha21 #20144 üzenetére
A heggszetőm max. 150A-es és 48-52V-os, a szekunderre nézve, amúgy 230-ról megy, még nem 380-as.
Rutilossal szoktam dolgozni, általában vékonyabb lemezeket heggesztem, pl. mikor az autómon javítom a rohadásokat, de van mikor betonacélokat heggesztek, mert rácsot készítek, múltkorában pedig L vasakat heggesztettem vele, 2 és 4mm-es anyag vastagsággal.
A 4mmes vastagságú és 4cm átmérőjű L vasat már nehezen vittte, alaposan fel kellett előbb forrósodjon a vas, mire valóban olvadt és heggedni kezdett a vékonyabbal, ami már persze helyenként megfolyt. Olyan 130-140A-ral hajtottam és 3,2-es pálcával.
Amúgy átalában csak 2,5-össel szoktam dolgozni, de lemezes munkánál 2-es, esetleg 1,6-ossal.
Eddig csak rutilosat próbáltam, nem is tudtam, hogy milyen van még.
Szóval akkor azt mondod, hogy rutiloshoz nem érdemes vacakolni az egyenirányítással,m mert nem lesz sok a különbség ?
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20174 üzenetére
A 6-os OK. A drót azért talán mégsem alumínium, ha a színe alapján annak is tűnhet. Inkább ón bevonatú réz. Az alu-val nagyon nehezen boldogultál volna a forrasztásnál.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz DonThomasino #20134 üzenetére
Lehet azért, mert vezetés vizsgálatnál csak nagyon kicsi ellenállásra mondja azt a műszer, hogy vezet (pár ohm), egy pici teljesítményű 24V-os izzónak pedig már tetemes ellenállása lehet, akár 80ohm is !
Az pedig már iegncsak kívül esik a műszer vezetés/szakadás vizsgáló tartományán.Nézdd meg 200, vagy még inkább 2000ohmos méréstartományban !
Üdv.
-
_ATi_1
senior tag
válasz DonThomasino #20176 üzenetére
Folyamatosan ilyen. A házon belül van még egy antenna csatlakozási pont, ahol egy másik TV-vel semmi gond. Átpakoltam oda, és ott is produkálja ezt. Ezért gondoltam, hogy esetleg a TV-vel lehet gond.
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
A hét eleji nagy villámlás után a következő probléma van egy Orion LCD TV-vel: Ilyen képet ad a digitális csatornánknál, de az analóg vételűeknél semmi gond.
Előfordulhat, hogy valami olyasmi ment tönkre benne, ami ezt eredményezi ? -
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #20170 üzenetére
Remélem, hogy nem.
Így találtam rá a levegőbe lógott a kék vezeték. [link]
A sorba csak egy helyre illeszkedhet, egy 6 os szám volt a lyuknál. [link]
Így oldottam meg, kis pótlással mert nagyon rövid volt a vezeték, vékony alu dróttal. [link][ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz totya694 #20168 üzenetére
Én kerestem pákát, de a hirdetésben azt írják, hogy mégsem weller. Illetve, mint utólag megtudtam, ezekhez kellene még egy állomás is.
Itthon meg csak egy 14.5V, 3A-es trafó van.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20169 üzenetére
De gondolom működne, de más magyarázatot nem találok a 30V-ra, hacsak nem hibáztál valamit.
Keresgélni egy műszerben meg rajzban lassacskán meg kell tanulni.
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Kicsit meghalódott az egyik szalagkábel a Logitech G11-embe. Szerencsére és Mörfinek hála, mi más, mint amivel a billentyűk kommunikálnak.
Egy szakadásom van, mindjárt a fogadó csatlakozó felett (ha be van csúsztatva a helyére).
Létezik erre olyan javító megoldás, amit én esetleg nem tudok, vagy kábelcsere?¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20162 üzenetére
Lerajzolni nem fogom. A legkisebb foglalatú (mint a skálaégő), az üvegballon felfelé elkeskenyedik és az üvegből a csúcsán nagyítólencse van kialakítva. Valamikor újratölthető akkus vagy dinamós elemlámpában lehetett ilyet látni.
Azért 2.2V-os, hogy minél kisebb feszültség kelljen a védelem aktívvá tételéhez. A minitorizáló ellenállás a táp kimeneti szálával van sorbakötve (R73, 0.3Ω). 3A-nél 0.3Ωx3A, ahol a kis izzó már kezd vörösödni, fototranzisztor nyitni, védelem belépni. Ne felejtsük, abban az időben még alig, vagy nem is voltak LEDek. -
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20159 üzenetére
A 30 V tönkre teszi a 24V os izzót?
Huzamosabb idő alatt esetleg, de rövid alatt nem valőszínű. Telefonégő lévén alulfűtött a nominális feszültségén.
Azt T8 tranyó mérést kifejtenéd melyik lábra, és a tápon pontosan mit?
Mivel nem nagyon tudod azonosítani a lábait, inkább keresd meg a mellette levő D16 diódát, azon ugyanazt mérheted.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #20158 üzenetére
Ja akkor okéy, én értettem félre bocs....
Az izzó még a tápban egyszer sem égett.
A 30 V tönkre teszi a 24V os izzót?Holnap veszek vagy szerzek pár izzót, és folytatom.
Azt T8 tranyó mérést kifejtenéd melyik lábra, és a tápon pontosan mit?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20154 üzenetére
Igen, neked szántam.
Sztem egy állapota van csak amikor a védelem leold akkor az 24V a reset gombbal nullázod törlöd,
Pont erről a 2 állapotról beszélek: 1. védelem leold, 2. védelem resetelve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #20151 üzenetére
Bocsáss meg! Mellékattintottam.
-
Speeedfire
félisten
válasz CPT.Pirk #20153 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy nem fogyaszt sokat, de ha már vennék bele akkor ne a venti legyen a szopóág a jövőben. Bár tény, hogy a következő konfig nem mostanában lesz, illetve ha lesz akkor az még kevesebbet fog fogyasztani.
Hát, most eléggé 2 szék között érzem magam így.
Csak, mert agyaltam egy AC F12-es ventin is, csak ott meg nem tudom, hogy mekkora fesz kell neki az induláshoz. Viszont nagyon halk 22.5dB, 74CFM, emiatt is kérdeztem a múltkor a feszültséggel való szabályozást.
dudika10: Na, mire megírtam te is ugyan ezt írtad.
Hát, lehet megálmodom mi legyen.[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
dudika10
veterán
Hasonló gépben, hasonló táppal (talán ugyan az a bele, de erre most nem mernék fogadni), ugyan ezt a ventit én egy Arctic Cooling F12TC-vel helyettesítettem.
Halkan végzi a dolgát, még magát is szabályozza, így melegebb levegő jön ki hátul, de ennél a fogyasztásnál ez nem sokat számít (így sem túl meleg). Kb 1 éve így használom.Ennek 74CFM a légszállítása.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #20149 üzenetére
Gondolom ez nekem jött csak félre ment....
Ma már nem foglalkozok vele.
Nem teljesen értem, amit írtál az izzó két állapotáról.
Sztem egy állapota van csak amikor a védelem leold akkor az 24V
a reset gombbal nullázod törlöd,
szerintem a feszültséget is kellene nulláznia, mint a videóban.
Ami érdekes hogy normál üzemben lévő 30V ból ha kapcsol a védelem 24V lesz.
Tehát jól működik a védelem, de az 30V nem kéne oda szerintem[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd, a géped fogyasztása még a 100W-t is csak akkor lépi túl, ha egyszerre terheled procit és vidkarit. Ergó igazából tökéletesen mindegy, milyen ventit raksz be, ha pörög.
Egyébként persze, hogy nem ajánlhatnak mást, mint a szervizt. Mégis csak ténylegesen életveszélyes megbontani a tápot, nem tudhatják, hogy kivel állnak szemben.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
őstag
Nincs véletlen valakinek 2db 115-120V 300W-os izzója?
Üdv:Attila
-
Speeedfire
félisten
válasz CPT.Pirk #20148 üzenetére
Hát, alapból ilyen volt benne.
D12SH-12 120mm 12V 2200rpm 88CFM 40dB
Gyengébbet nem szívesen raknék bele, ha már a gyártó ezt "találta ki" oda (gondolom ezt tudták olcsóbban beszerezni).Gondolkoztam "kisebben" is, 74CFM, 29dB.
A durva, hogy írtam a gyártónak (gigabyte) is, hogy mivel lehetne helyettesíteni. A válasz az volt, hogy vigyem szervizbe...
Lompos48: Hát ezt most nem nagyon értem.[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz moha21 #20145 üzenetére
"Érdekes" dióda. A csoda öl meg, hogy egy (azaz kettő) 1 mm2 (1.27x.7 a TO-247AD tok specifikációja alapján) keresztmetszetű lábon 109A áram folyjon, bármilyen kis hosszon. Na jó, 70A, mert az adatlapon van egy lábjegyzet, hogy a lábak miatt "csak" 70A. Ha ezüst lenne, még közelítene, vagy szupervezető. De így?
Mindenképp le minden kalappal. -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #20147 üzenetére
Forrassz egy 680 ohmos ellenállást az izzó foglalatára. Mérj rajta feszültséget az izzó 2 állapotának megfelelő helyzetban (védelem/resetelt). Ez megmondja, hogy a vezérlése rendben van-e. Ugyanakkor mérj egy feszültséget a T8 emitterében a táp mínusz kimenetéhez képest. Kb. 10V-ot kellene találj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #20147 üzenetére
Brutális légszállítási értékek. Ha az adatlapodon lévő gépről van szó, akkor nem értem, miért kell ekkora légszállítás.
Vehetnél olyan ventit, ami gyárilag 1200 körül forog. Vagy ezt a pörgős ventit kösd fixen 5V-re, ha esetleg nem akar indulni, akkor egy stabilizátor után 6-7V-re.
Nálam egy 12cm-es venti van a tápra szerelve kívülről, és fixen 3.3V-ról jár ez a nagy venti. Minden esetben el is indul.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Speeedfire
félisten
Ismét ventillátoros kérdés jönne.
Nem tudom, hogy jól agyalok-e. Adott 2 venti, az alsót megtudom szerezni olcsón, de az elég hangos féle. Jó lenne ha csak 2000rpm-en menne.DFS123812L-2000 2,000 rpm 32.91dBA 87.63CFM DC12V 0.25 A
DFS123812H-3000 3,000 rpm 45.90dBA 133.60CFM DC12V 0.60 A2 kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Hagyjam a tápra a szabályozást, mert elvileg úgyis hőfok (?) szerint adja az áramot és nem valószínű, hogy felmegy 12V-ra. Vagy alapból jó lenne elé rakni egy ellenállást, amivel csak 0.25A-t kapna meg. A két venti egy és ugyanazon gyártótól van, gondolom csak a motorok mások bennük. Maga a kialakítás elvileg ugyan az.
Csak, mert ha nekem elkezdeni 12V-on menni 46dB-el akkor nekirohannék a falnak.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
DonThomasino
veterán
válasz DonThomasino #20142 üzenetére
Azt se tudom hol kezdjem.
Végül nem cseréltem tranzisztort, viszont a vezetéket vissza forrasztottam
így most a rövid zárnál ott van az izzó foglalatán az a 24-25V.
Viszont normál üzembe 30V van rajta, ami fogalmam nincs hogy kerül oda
valszeg ezért volt levágva a kék vezeték direkt.
Közbe a nagy munkába a telefon izzót sikeresen leejtettem és káput.
Vagy a stabil 30V vágta agyon.Az lenne a kérdés, hogy az 30V hogy kerül oda normál üzembe?
Terhelni nem terheltem az izzó ágat, lehet csak azért van 30V
mert ki vettem az izzót?
Azért is a T8 tranyó lehetne a felelős vagy más gond lesz?[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz Batman2 #20126 üzenetére
oixys120-60a valami ilyet cseréltem egyszer egy inverteres hegesztőbe. Párban vannak a gép 85 A-ig volt állítható maximum, 3k körül volt egy ilyen.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz Batman2 #20128 üzenetére
Mekkora áramot és milyen feszültség mellett kellene egyenirányítani?
Általában csak akkor éri meg, az egyenirányítás ha kifejezetten pl. bázikus bevonatú elektródával akarsz hegeszteni, viszont az meg mindenre szuper csak vékony anyagra nem. ( nehéz vele hegeszteni "ragad ").
Hidaknál tökéletes, de gondolom nem ez a cél.Mezei rutilos elektródánál alig lehet észlelni különbséget.
Általában mozdonyból meg hasonló dolgokból lopkodják ki az emberek az ilyen diódákat.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #20141 üzenetére
Lehet hogy nem is tranzisztor lesz.
Találtam egy vezetéket hátul ami egyszerűen a levegőbe lóg.
Színre pontosan ugyanolyan kék mint az ami reset védelmi izzó
foglalatán van. Ki is csipogtattam multiméterrel és csipog.
Gondolom ez leszakadt valahonnan...Akkor most egyedül megpróbálok rájönni honnan....
Esetleg ha valakinek van ötlete ne tartsa magában.
[link][ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20140 üzenetére
Piszkálhatsz, de még jobb ha a x10V-os kapcsolót a minimumra állítod, mert akkor a szekunderről a legkisebb fesz. érkezik.
Most elhúzok pár órára. Jó munkát! -
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #20138 üzenetére
Sajnos se változás, se feszültség.
De már megérte szétszedni, kivettem belőle 2 csavart és egy alátétet
amit valszeg az előző tulaj ejtett bele.Akkor nyugodtan piszkálhatok ?
mert a nyákon vannak nagyobbacska kondik is." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20137 üzenetére
Ha a hálózati vagy primér részhez nem piszkálsz nem lesz meglepetés.
Egyenfeszültség lesz ott.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20135 üzenetére
Mi az L2?
A túláramérzékelő használja, mint előbb is említettem.
Csináljak előtt egy próba
Ártani nem árt.
Ha gyanta, akkor semmi gond, ha lakk, akkor kicsit nehezebb. De meg lehet csinálni.
A tranzisztor lábainál mit hova?
Azt nehezebben lehet leírni/elmesélni. Adatlapból kinézni mindkettőnél melyik a kollektor/bázis/emitter majd nem összecserélni. Ha a lábak felől nézve azonosítani tudsz valami hasonlóságot, akkor majdnem nyert ügyed van. Azért az eredeti tranzisztort is meg kellene mérni. [link]
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
válasz DonThomasino #20134 üzenetére
Na meg van a T8.
Csináljak előtt egy próba túláramot vizsgálva a kivett izzó foglalatát?
vagy nincs értelme.Az egész nyák ilyen sárga gyanta szerű dologgal van kenve.
Nem lesz ezzel gond a forrasztásnál?
A tranzisztor lábainál mit hova?[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20132 üzenetére
Az előlapon gondolom csak 2 izzó van. Nincs értelme a rövidzárvédelemnél használt L2-t oda kitenni. Annak a fototranzisztorral van dolga. A T8-at próbáld az L1-es izzótól a szál visszakövetésével megtalálni. Sajnos beültetési rajz nincs, nem tudok segíteni.
Ha nem csipog és nem mutat ellenállást sem méréskor, akkor szakadt. Az kellene látsszon szabad szemmel (vagy szemüveggel ) is.
[ Szerkesztve ]
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #20128 üzenetére
Szimpatikus, persze, ajánlják is nagyfrekvenciás hegesztéshez: "These devices are ideally
suited for HF welding, power converters and other applications where switching losses are not significant portion of the total losses." De az kicsit más.de a kicsi ellenállása gondolom, jól jönne a hőtermelés szempontjából
Semmi köze a hőtermeléshez. Nézd meg az adatlap 3. oldalán a VF/IF görbét, 60A környékén ugyanúgy 1V a VF értéke, mint a legtöbb mezei mezítlábas Si diódának. És ez ami számít.
ebből 2x 2-3-at felhasználva
Megint? Párhuzamosan (szerintem) nem.
duál-Schottky
Azok egymás melletti (tehát fizikailag azonos) struktúrák a nagy szilíciumszeletből, amiket utólag még leellenőriznek.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #20127 üzenetére
A több dióda párhuzamos kapcsolását innen gondoltam: [link]
Itt a trafó után a kimeő áramra 2x3db dióda van rátéve, 3 darab duál-Schottky formájában, mitn a PC tápokban levől, csak ezek nagyobb áramot bírnak !
De ha ez graetz kapcsolásnál nem jó, akkor nem teszem.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #20127 üzenetére
Szevasz
Még mindíg nem érted, nem cseréltem fel !!
100V max feszültségen csak akkor lehet üzelemtetni, ha csak legfeljebb 1-2A az áramerő, vagy még kevesebb és 50A max. árammal pedig csak úgy lehet hajtani, ha csak pár volt a feszültség, mondjuk 1-2V, ezt szerettem volna kifejezni, még ha másképp is értelmezhető !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #20114 üzenetére
De ez is szimpatikusnak tűnik, az egyik heggesztő inverter kapcsolásban láttam alkalmazni, ez 60A-t bír folyamatosan, és 600A az egyszeri impulzus, de 120A az ismétlődő impulzus is, ebből 2x 2-3-at felhasználva elvileg már kellene bírja, persze ide egyébként fölösleges az ultra-fast recovery képessége, mivel itt csak 50Hz van, de a kicsi ellenállása gondolom, jól jönne a hőtermelés szempontjából !
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #20125 üzenetére
Nem írtad el, dehogy, csak felcserélted
Szóval úgy értettem, hogy hiába 100V-50A az egyik és másik jellemzője,
Mindkét paraméter fontos, mindkettő a diódát jellemzi. De - az Isten szerelmére - ne próbál összeszorozni. A 2 dolog tűz és víz. A 100V a záróirányú feszültségbírását, az 50A pedig a nyitóirányú árambírását jelenti. Egy adott időpontban a dióda vagy nyitó vagy záróirányban működik. Elsőben vezet, másikban pont ellenkezőleg. A disszipált teljesítményt általában nyitó irányban számolják, ellenkező irányban nem számottevő. Ez a számítás pedig az átfolyó áram és ennél az áramnál a diódán keletkező feszültségesés (VF) szorzata minden pillanatban. Ne keress 25W-os hidat. De kereshetsz pl. 25A-est, ami záróirányban bírja a 400V-ot.
Vagy próbálkozzak több darab kettős Schottky diódával, amit a PC tápokból ki lehet termelni ??
Lehet te lennél az első, aki Schottky diódákat használ hegesztésre. És hogy gondoltad a hűtésüket? Inkább ne.
Hol lehet vajon bontott teljesítmény diódákhoz hozzájutni, régebbi nagy áramú készülékekből ?
Ipari egyenirányítók, akkutöltők, villanymozdonyok tartalmaznak ilyeneket.
Ez speciel 3570A-t ír impulzusban, 150A-t folyamatos, átlag áramnak és 235A-t ismétlődő csúcs áramnak, ami már csak elvisel egy rövidebb idejű zárlatot, ...
Keresd meg az árát is valahol. Horribilis lehet. Márcsak azért is, mert az a sodrat kitűnő minőségű réz, meg a csavar és hexagon talp ugyancsak. Egyébként nagyon jól használhatóak hegesztésre is, ha az ártól eltekintünk.
De ha több darab kisebb áramú diódát kötök párhuzamosan akkor is elvileg bírhatja.
Diódákat párhuzamosan soha! Mert nem egyformák.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Szevasz
Ez speciel 3570A-t ír impulzusban, 150A-t folyamatos, átlag áramnak és 235A-t ismétlődő csúcs áramnak, ami már csak elvisel egy rövidebb idejű zárlatot, feltételezem, mivel a trafó 150A-nél bizonyára nem ad többet, manapság nem arról híresek a készülékek, hogy túlméreteznék őket !
Egyébként felhasználási példának éppen hozza is a heggesztőt !De ha több darab kisebb áramú diódát kötök párhuzamosan akkor is elvileg bírhatja.
Üdv.
-
Batman2
őstag
Szevasz
szóval vagy kis áramerő 100V, vagy kis feszültség 50A
Nem írtam el, csak nincsen benne az és szócska !
Szóval úgy értettem, hogy hiába 100V-50A az egyik és másik jellemzője, a kettő együtt viszont gondolom messze sok neki, szóval vagy alacsony feszültségen bír nagy áramerőt,. vagy nagyobb feszültségen kisebb áramerőt, mint a megengedett max., hogy a teljesítmény max.-ot ne haladjam túl, amit persze sehol sem találtam meg a katalógusában.
Netán mindössze 25W lenne ??Az elnevezésében van valami 25W részlet.
Üdv.
-
Batman2
őstag
Vagy próbálkozzak több darab kettős Schottky diódával, amit a PC tápokból ki lehet termelni ??
Igazából azok gondolom, hogy valamivel kisebb hőt is termelnek, mivel kisebb a fesz esés rajtuk, mint a normál diódákon !Hol lehet vajon bontott teljesítmény diódákhoz hozzájutni, régebbi nagy áramú készülékekből ?
Üdv.
-
Tamy
senior tag
válasz Lompos48 #20110 üzenetére
Köszönöm, ez gyors volt! Este megnézem alaposabban, most mobilról vagyok, így nem sokat látok belőle. Viszont közben eszembe jutott, hogy a korábbi hozzászólásomban írt 5V helyett 12V-ról kéne mennie.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20119 üzenetére
Gondolom, hogy igen. Ha nem lesz jó, akkor sem változik semmi.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20116 üzenetére
OC 1074 két lábu?
Egy letörött nekiOC 1072 három labu?
Gondolom jó.OC 1070?
Nem tudtam azonosítani.AF 137T ?
Nem, mert ez egy nagyfrekvenciás tranzisztor kis feszültségekkel.-T-P1378
Nem tudom mi az.BFY34
Tudtommal NPN.F 2N4033 015
Ez is használható, még akkor is, ha szilíciumP13A T
Ez szovjat. Mintha ugyancsak PNP lenne. Talán jó.Most ne szedegess elő mindent a fiókjaidból, hogy egyúttal rendbe is tegyed őket.
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
válasz DonThomasino #20116 üzenetére
-T-P1378
BFY34
F 2N4033 015
P13A T
N13 T 1X 63
2N1613 905
Két db amin semmi nincs[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #20103 üzenetére
A hegesztéshez inkább nem szólok hozzá, mert felületesek az ismereteim, de jó lenne tisztázni, hogy mikor/hol/miért kell vagy lehet használni egyen- vagy váltóáramú hegesztőkészülékeket.
szóval vagy kis áramerő 100V, vagy kis feszültség 50A,
Na! Fordítva: a 100V a feszültség és az 50A az áramerősség.
2,2°C/W vagy 0,05-0,1°C/W paraméter neve a termikus ellenállás. Ezek az értékek 25°C tokhőmérsékletre vonatkoznak, amit úgy is jellemeznek, hogy "végtelen hűtőbordán". Azaz, minden hő, amit a dióda termel el van vezetve és a tokot sikerül 25°C-on "tartani".
A csavaros diódáknál a szilíciumszelet egy molibdénlapka közbeiktatásával nagyon jó termikus kapcsolatban van a tokkal, ezért a hőátvitel kitűnő. Hidaknál a diódák elektromosan el vannak szigetelve a toktól, ami sokat ront ezen. Innen a nagy különbség.Hogy a dióda ne melegedjen túl, hűteni kell. A már említett Rth csak a struktúra-tok közötti hőátvitelt jellemzi. Mint az elektromos áramkörökben is, itt is (termikus körben) sorba vannak kötve a paszta (tok és borda között), esetleg csillámszigetelő meg a hűtőborda Rth értékei. Ezeket összeadódnak és mind figyelembe kell venni, mert a túlmelegedés tönkreteszi a diódákat. Amperenként durván számolj 2W disszipált teljesítménnyel, mert hídkapcsolásban mindig 2 dióda vezet sorba kötve.
Tudtommal nem elég egyszerűen az egyenirányítás. A diódákat védeni kell túláramtól/zárlattól is, amik bizony hegesztésnél gyakoriak. Ha a trafó szekunderellenállása meg a kábelek nem limtálják a maximális áramot akkorára, amit a diódák bírnak, akkor pillanat alatt repülnek ki az ablakon az ezresek és zárlatos diódákkal nem fogsz tovább hegeszteni.
A hűtőbordák jó méretesek szoktak lenni. Nem csoda ha 100W nagyságrendű hőt termelnek. Hídnál a szigetelés miatt nincs nagy gond a szereléssel. De a "csavaros" diódáknál, ha egyforma diódákat használsz, akkor 3 (!) hűtőborda kell, ha pedig 2 normál és 2 reverz diódát, akkor is kell 2 borda.
Kapásból most ennyit. Rágd át magad alaposan ezeken mielőtt belevágnál vásárlásba, kivitelezésbe.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20111 üzenetére
Nem. Az eredeti típus egy OC1071, amit biztosan nem fogsz kapni. Legalább 25 éve nem gyártja senki, hasonlót is csak egy agyament amerikai gyártó. Kérhetsz AC180, AC188-at, ugyancsak minimális eséllyel. De oda tehetsz nyugodtan egy BC177, 178, 179, 251, 252, 253, 256 stb szilícium PNP tranzisztort is. Előtte azért le kellene ellenőrizni mérve azt, ami a készülékben van. Lehat valami szakadás is az áramkörben.
-
DonThomasino
veterán
T8 tranzisztor adatai a gépkönyvből.
Mérőpont : bázis
Működő +3,2V Leszabályzott -0,3V eltérés +-20%Most ezt így kell kérnem az alkatrészboltban?
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
válasz Lompos48 #20108 üzenetére
Türelmem az van, jövő hét elején megyek Pestre, a lényeg, hogy a hétvégén meg tudjam rendelni hozzá az alkatrészt. Pont emiatt tettem fel a kérdést még hét elején a hobbielektronika fórumán is, de sajnos elég halott a topic.
Egy olyan primitív alapötletem van, hogy egy ellenálláson keresztül tölteni kéne egy kondit, aminek a közös pontjára egy tranzisztor bázisát kapcsolnám. Ezzel csak az a gond, hogy a kondenzátor töltöttségének megfelelően fokozatosan kezd el vezetni a tranzisztor, így a NAND kapu bemenetének feszültsége is így emelkedne. Úgy gondolom inkább egy 555-ös IC segítségével kellene valahogy megoldani, elég sok időzítőkapcsolást találni vele, csak nem egészen ezzel a működési móddal. Persze minden megoldásra nyitott vagyok
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan áramkört keresek, ami egy NAND kapu egyik bemenetére kapcsolt 5V feszültséget kb. 1 perccel késleltetné (nem kell túl pontosnak lennie), tehát csak ennyi idő után jelenne meg a bemenetén. Utána egész addig rajt maradna, amíg meg nem szűnik a bejövő 5V. Fontos viszont, hogy kikapcsolásnál lehetőleg azonnal (vagy minimális késleltetéssel) szűnjön meg a NAND bemenetén a feszültség. Tudnátok ajánlani erre valami egyszerű kapcsolást?
-
xKacsax
aktív tag
Hali, újra egy gányolós kérdés Régi AT billentyűzeten a csatlakozó USB-re cseréjével lehetne működtetni ? a tápja mind a kettőn ugyan az az +5V csak azt nem tudom hogy a KBDATA / DATA + ; KBCLOCK / DATA - kombóban kössem rá vagy fordítva. Esetleg származhat ebből valamilyen negatív hatás az alaplap felé ? (milyen esélyek vannak arra hogy működik ? )
Választ előre is köszi!
Verba volant, scripta manent.
-
Batman2
őstag
Akkor érdemes lenne valami nagyteljesítményű nagyáramú dióda felhasználásával egyenirányítani a heggesztő trafó áramát és szebb, jobb heggesztést tudnék vele csinálni ?
A trafó max. árama 150A és 48-52V a feszültsége.
Hídból találtam 100V-50A-eset, fémházzal, de teljesítményt adatot nem találtam, de igenycsak kicsi, szóval vagy kis áramerő 100V, vagy kis feszültség 50A, de nem 100V-50A a terhelhetősége. Amúgy pedig edbből elég lenne 3 db.
Csavaros kivitelű diódákból már láttam 100V-40A-eset, ami sokszorosa volt árban a hídnak, de teljesítmény adatot ott sem találtam, csak annyi különbséget a kettő között, hogy míf előbbinél 2,2fok/W volt a hőladási képesség, ezen utóbbinál 0,05-0,1 ugyanez az érték, ebből feltételezném, hogy ez sokkal nagyobb teljesítménnyel is megbírkózik.
Tudtok valami jót, de mégis általános, nem túl drágát ajánlani ?
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Latency
senior tag
válasz Speeedfire #20090 üzenetére
Weller TCP-S. KÉP A képen levő heggyel csináltam, simán sikerült lábanként beforrasztani, csak kicsit sok lett az ón (azért első SMD alkatrésznek elmegy), THT alkatrészekhez képest éppen csak hozzá kell érinteni, pedig 0.5mm-es forrasztóónt használtam. Amúgy én ajánlom a 0.5mm körüli ónt, sokkal finomabban lehet adagolni.
Ellenállást és kondit forrasztani meg nem nagy játék. Teszel ónt az egyik forrpadra berakod a cuccot és újra felmelegíted az ónt. Ez után már tart annyira, hogy a másik lábát is simán be tudod forrasztani. -
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #20100 üzenetére
0.47...2.8V sávban fog működni és amperenként 1.5V rajta a veszteség.
A 20W oké ugyan, csak méretre nagy lehet. Így elég lenne akár 5W-os is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Interactive Brokers társalgó
- AliExpress tapasztalatok
- Apple asztali gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Magisk