-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #20984 üzenetére
Nem, de kb. 20 szó a teljes szókészlete a programnak, szóval nem nagy cucc megtanulni használni.
Speeedfire: gondolkodtam, ha tudsz szerezni hagyományos fénycső előtéteket, azokból jó L-C szűrőt lehet csinálni. Kicsit jobb csillapításra képesek, mint egy R-C szűrő.
*mikor 230V-t írnak a hálózati feszültségre, az azt jelenti, hogy 230V-s DC fesz tudna ugyanakkora fűtőteljesítményt leadni egy fűtőszálon. A fesz. csúcsértéke magasabb, mint 230V.
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #20996 üzenetére
Dehát AC alatt is "mozog" a feszültség 50Hz-enként vagy nem?
Pár fok nem téma.
moha21: Na, most akkor mi van?
Azt írod, hogy Ueff alatt is ugyanakkora hőt termel, mint DC alatt.
Még számolnom is kellett ilyen dolgokat AC körben, tele generátorokkal meg ellenállás, kondi, huzal. De utáltam. -
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #20995 üzenetére
"A villamos áram effektív értéke (vagy négyzetes középértéke) az áram hőhatására ad útmutatást. Az effektív érték annak az egyenáramnak az értékével egyenlő, amely azonos idő alatt ugyanakkora munkát végez (hőt termel), mint a vizsgált váltakozóáram."
Tehát, ha 48 V az Ueff értéke a trafónak, akkor ugyanannyi hőt termel adott ellenálláson, mint DC 48V.
-
válasz
Speeedfire #20995 üzenetére
Pár fokkal hidegebb mint AC esetében."Idegesebbek" az elektronok ha mp-ként 50x oda mozogniuk kell mint ha egy irányba katonásan "vonulnak"
-
Speeedfire
félisten
-
válasz
Speeedfire #20990 üzenetére
Fentebb írtam,hogy a Német meleg sem másabb mint a magyar meleg
A váltó vagy egyen feszültség hatására termelődött meleg is egyforma.Elektron csöveknél egy kicsit más a helyzet de ez csak egy fűtőbetét. -
Speeedfire
félisten
Na, nem nagyon találok több infót erről a DC vagy AC páka táplálásról még a hivatalos oldalon sem. [link] Egyedül a tcp 42-höz írja, hogy DC.
-
válasz
Speeedfire #20987 üzenetére
Forrasztani csak a mai ólom mentes ónokkal nehéz.Be kell szerezned "normális" ólom tartalmú ónt és azzal majd menni fog a forrasztás.
-
válasz
Speeedfire #20985 üzenetére
Míg a "kattogós" Wellernél páka hegy cserével tudsz csak hőfokot emelni addig a másikon vagy poti tekerésével vagy gombok nyomogatásával.Amikor meleg a páka elég rossz benne hegyet cserélni
-
sörösló
aktív tag
válasz
Speeedfire #20970 üzenetére
Mivel a páka fűtőszála ohmos ellenállás, tökmindegy hogy AC vagy DC feszültségről tolod. A Puskás meg csak a színében különbözik a Wellertől (sötétkék a nyele).
Nekem is ilyen van , semmi különbség. Igaz, én kicsit átalakítottam. A sokat vacakoló hőfokkapcsoló helyére feltoltam egy hőelemet, a trafó dobozába meg egy elfekvő Omron hőfokszabályzót és meg is van a forrasztóállomás.
Nagy előnye, hogy a hegyeket már csak formára kell választani!
-
Batman2
őstag
Feltelepítettem az 5.1-es Tina-t, megrajzoltam benne a jelfeldolgozó részt, az 555-ös trigger bemenetéig, forrűsnak rátetem egy fesz generátort szinuszhullámmal, tettem rá oszcilloszkópokat is, csak nem tudom, hogyan kellene rábírni azokat az oszcilloszkópokat, hogy jelezzék, hogy milyen jelalak, jelszint van az adott helyen ??
Üdv.
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Ti hova szoktátok önteni az elhasznált marató folyadékot? -
válasz
Speeedfire #20975 üzenetére
Nekem is van egy Weller pákába Puskás betét és dolgozik ahogy kell.
A betét felmelegíti a hegyet és ennyi.A német Weller betét sem csinál különb meleget -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20976 üzenetére
Ja, én azt hittem a tápra írod.
Azt én is látom, hogy ugyan az elvileg. -
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #20975 üzenetére
Az elég baj, mert a képen látszik , hogy
egyforma a két páka. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20973 üzenetére
Nem lettem okosabb.
-
Lompos48
nagyúr
-
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #20972 üzenetére
Itt olvasgass: [link]
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #20970 üzenetére
Lehet egy 24 V-os trafó formájában. :-)
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #20969 üzenetére
Illetve +1 kérdés. A 24V a páka miatt lenne érdekes, de most lettel felvilágosítva hogy oda AC kell. Lehet ezzel valamit kezdeni?
-
Speeedfire
félisten
Puskás féle weller pákáról vélemények? Olyan, mint a weller tcp széria.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20940 üzenetére
Itt vannak az adatok:
Nyugalmi áram: 100mA / 60V, kivezérlés mellett ha 30W van kivéve, akkor 500mA áram fog folyni. Ezek szerint olyan a kapcsolás, mintha a tápodat egy 120-600ohm között változó ellenállás terhelné.Amennyiben egy 4.7mF - 5ohm - 4.7mF C-R-C tagot beteszel, akkor maximum 2.5V fog esni a szűrésen, olyan 0.1 - 0.2V hullámzás mellett. Kibővítve még egy R-C taggal, a max veszteség 5V, viszont gyak. nulla hullámzás marad.
Szóval azt javaslom, hogy C-R-C-R-C szűrést készíts, a nagy kondik lábaira meg tegyél kis 100nF körüli kerámiákat. Az R tagok értéke nem kritikus, lehet kicsit több, mint 5ohm, csak a megfelelő teljesítményű példányokat kell venni. 5ohm esetén 2.5 * 0.5A, azaz 1.25W fog disszipálódni darabonként.
Kicsit bonyolult elsőre, de hasznos a psu designer II progit használni ilyen tervezésre.
-
Lompos48
nagyúr
Próbáld meg a lellított állapotban leterhelni azt a Molex csatlakozót egy 100Ω-os ellenállással és mérj úgy is egy feszültséget. Valószínű nulla lesz. Valami kóbór "sugárzás" okozhatja.
Egyébként ne agasszon, mert 0.3V akkora feszültség, ami egyetlen félvezetőt sem képes vezetésre bírni, emiatt fogyasztást sem produkálhatna, még kevésbé bajt.
-
A PC-ben a tápegység még csak egy "része" az alaplap tápellátásának mert még sok-sok fesz szabályzó IC és ák. van magán az alaplapon is.Lehet ha a táp csatiját rádugnád a lapra már akkor nem tudnál 0,3V-ot mérni.
Engem nem izgatna különösebben de azért belenéznék a tápba nem-e egy púpos kondi okozza.Bizonyos típusú FSP tápba csak 1db 10uF-os kondi döglött be mindig és már nem is ment. -
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #20951 üzenetére
-12 és +12 V között 24 V a potenciálkülönbség.
-
stm_
tag
válasz
totya694 #20949 üzenetére
Azzal tisztában vagyok, hogy az 5VSB-t ,tehát a készenléti feszt ott kell keresni.
Ami számomra furcsa, hogy molex csatlakozónál amikor a gép indul:
Mind az 5V, mind a 12V szépen megjelen, ahogy kell. Kikapcsolásnál az 5V-os ág valóban "kikapcsol" míg a 12V-os ágon minimális feszültség mérhető - ami növekszik egészen 0,3V-ig- .
Tehát miért nem "lövi le" teljesen vajon a táp a 12V-os ágat?
szerk. : Szóval számomra fura, jobban tetszene ha az is teljesen kikapcsolna és nem jelenne meg ott semmiféle feszültség hiszen ott vagy 12V kell, vagy semmi. Tulajdonképpen a gép nem is megy, mégis kap egy kis áramot ott, ahol nem kellene.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #20945 üzenetére
"A -12V-ost, de az alig 1A általában"
0,5 A általában gyárilag, ezért kell átalakítani.
"A negatív ágnál a -5V-ot figyelmen kívül hagyjuk. A -12V-ra fogunk koncentrálni. Ha megnézzük a kimeneten az egyenirányítást, akkor azt látjuk, hogy a hűtőbordán 2 db 3-lábú alkatrész található (valamikor az egyik közülük 2 db hengeres dióda a tetején összeforrasztva). Ezek a háromlábú alkatrészek gyakorlatilag Schottky-diódák. Egy tokban két darab dióda. Ezek a diódák sok-sok ampert tudnak. Ezekkel a diódákkal nincs is baj. A baj a negatív ágban lévő sokkal szerényebb méretű diódákkal van. Ha azt akarjuk, hogy a negatív ágon is nagyobb áram folyhasson, ki kell cserélni a satnya diódákat valamilyen izmosabbra. Ha a -12V-os ágat multiméterrel visszacsipogtatjuk, eljutunk 2 vagy 3 db piciny diódához. Ha három darabot találtunk, az azt jelenti, hogy 2 db van közvetlenül a trafó tekercsekre kötve és egy darab van ezek között és a negatív ág kimenete között sorban. Ami sorban van, azt pótolhatjuk egy rövidzárral. Itt járjunk el körültekintően. Nézzük át többször is a vezetősávokat, hogy biztosan a soros diódát söntöljük ki. Erre azért van szükség, hogy a pozitív és a negatív ág között pontosan szimmetrikus legyen a feszültség. Ha a soros diódát benne hagyjuk, akkor a negatív körben egy dióda nyitófesszel kisebb feszültségünk lesz a kimeneten. Maradt 2 darab dióda, amiket most már ki kell forrasztani a helyükről. Ha a nyákra nincs rászitázva a beültetési rajz, akkor jelöljük meg, hogy hogyan voltak benne a diódák. Ide keresnünk kell valamilyet (tudjon azért vagy 5A-t)! Nagyon fontos, hogy a sima hétköznapi dióda nem jó. Csak és kizárólag Schottky vagy Fast recovery diódák a jók. Pl. SB560. Ebből két darab kerül 150 Ft-ba.
Ha erősítőbe rakjuk, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy 50-100 Hz-es brummnak nyoma sincs a legkissebb mértékben sem.
A következő részben már az áramszabályozással foglalkozunk. Ettől igazán jó egy tápegység."
Neked kb. ennyi kell.
-
stm_
tag
Hello!
DonThomasino:
Tápos topicban is hasonlót írtak.
totya694:
Ilyen teszter se közel se távol.... bár tulajdonképpen maga a táp működik, feszültségek rendben, tulajdonképpen csak ez a "szivárgó" fesz. standby módban ami érdekes.
Batman2:
Igen, nagyon pici, csak furcsállom, hogy az 5V-os ág az kikapcsol teljesen (0,00V) míg a 12V-os ágon meg...
Köszönöm a válaszokat. Azért ha valaki ,valamilyen okból multimétert ragadna, nem bánnám ha megnézné, nála is jelen van-e a fentiekben leírt jelenség.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #20943 üzenetére
Annyi, hogy a -12 V-os ágat át kell alakítani. Ez meg benne van a cikkben.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #20940 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20937 üzenetére
Tudom, hogy ajánlott a crc tag.
De nagy elkókkal nem lehet elég jól szűrni? Akkor nem értem, hogy a kapcsolásokban miért nem használják többször.Ismét egy hülye kérdés jön.
PC táp, 2db 12V-os agával lehet 24V-ot előállítani? Gondolom nem, de azért megkérdezem.
Vagy csak mondjuk egy fesz. stab. kockával "felkonvertálni"? Esetleg egy dc-dc konverterrel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #20938 üzenetére
Akkor még lenne értelme, ha nem LM317 lenne az első IC, hanem valami kapcs. stab. Csak gyorsan kerestem valamit, nem igazán futottam át a kapcsolást. Ebben a felállásban valóban kerülendő.
Valamint high power néven szerepel ez a táp, mikor a max kimenő áram 1A alatti...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #20937 üzenetére
Szvsz a stabilizátorok duplázása egy felesleges pazarlás. Megoldható egy-egy példánnyal is, vigyázva a szekunderfeszültség megválasztására, hogy ne fűtsünk hiába. Ugyanúgy halmozásnak veszem a Ref lábakba kötött ellenálláshálózatokat is. Milyen erősítő kérhet multitrim potmétereket a táp mV pontosságú beállítására? Na ne!
Az IC5-öt pedig akár ki is lehet venni az áramkörből, ha már ott van a D5.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20936 üzenetére
Ha megnézed a rajzodat, ott is külön szűrést kapott az előerősítő fokozat. Nézd meg ezt a tápot, ez egy +-18V-s táp, de valahogy így kellene kinéznie egy erősítő tápnak: [link]
A végtranyók halála ellen meg a 0.33ohmos ellenállások védenek, értékük fontos, ha velük egyenáramilag párhuzamosan kapcsolódna a hangszóró, mint terhelés, az komoly gondokat okozna. Elvileg ez ellen van ott a csatoló elkó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20934 üzenetére
Pusztán a puffereléssel nem tudod megszüntetni a tápfeszültség hullámzását. Az meg különösen fontos mind az elő, mind a végerősítő számára, hogy ne hullámozzon a táp.
Most kapcsirajz, meg adatok nélkül nem tudok konkrétumot mondani, a felvett szekunder oldali árammal lehet számolni, hogy mennyi fog esni a szűrésen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20932 üzenetére
- a szűrésen eső feszültség,
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20931 üzenetére
2 szekunderes, 2*42V és ~300VA körül van. Olvastam már 275VA-t és 300VA-t is, így ez eddig kérdőjel csak. Én sem tudom, de csak elég lesz a HT-A30-ashoz.
Pont ehhez az erősítőhöz dukál, mert a referencia is 60V DC-t ír elő. Ez meg ugye 42*gyök2 az ~60V.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #20921 üzenetére
Mit tud ez a trafó?
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #20924 üzenetére
Nem is fogom szerintem bántani, úgyis be lesz dobozolva. Max akkor esek neki ha "elromlik".
Lompos48: Na méricskéltem.
Ha a 2 fehér a primér, akkor betáplálod, majd mérsz:
Zöld-fehér (U1), majd narancs-sárga (U2) között, végül zöld-sárga között (U).
Ha U1=U2=U/2, akkor rendben van. Nagyon fontos az U1=U2 feltétel!U1=U2=42V AC
U=85V AC, szóval okés a dolog.Ha a táp készítéséhez érek akkor átdrótozom majd, most nem akartam még azt is megnézni. De ezen adatok szerint mennie kell neki.
-
dudika10
veterán
UNI-T UT70A-val van valakinek tapasztalata?
Ilyen 10-15k környékén keresek normális multimétert.
Ha valakinek van más ötlete, azt is szívesen veszem. -
Batman2
őstag
Tina, vagy melyik program az, ami elméletben tudja szimulálni, hogy hogyan alakul a jel az egyes alkatrészeken keresztül haladva ?
Talán azzal tudnék meg egy picit többet, legalábbis annyit, hogy elméletben jó lenne e egyáltalán a kapcsolás.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #20913 üzenetére
Szevasz
Igen, érezhető a kijelzés késése a bemenő jelre adott válasznak, de ez még önmagában nem lenne probléma, ha működik egyébként az áramkör.
Az autóval menet közben nem is vevődik észre a késés, amolyan lágyan változó a kijelzés.A nagyobbik baj az, hogy valamiért nem keletkezik impulzus a bemenő jel hatására az 555-ösben, tehát nincs ami töltse azt a kondit és amit mérjen a két LM3914 !
Ezzel a jelformálással kezdettől fogva gond volt, az a baj igazából, hogy sehogyan sem tudom "láthatóvá" tenni számomra, hogy a bemenő váltóáram az alkatrészeken keresztül hogyan alakul, hol van probléma, hol nem megy megfelelően tovább a jel és egyáltalán a bemenő szinusz hullám (márha az) hogyan alakul, mi lesz belőel.
Talán oszcilloszkóppal lehetne leginkább láthatóvá tenni, hogy hol hogyan alakul a jel, de az nem áll rendelkezésemre.Üdv.
-
válasz
Speeedfire #20923 üzenetére
Kivan öntve epoxigyantával a trafó ezt nem könnyű szétszedni inkább csak "szétverni" lehet.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20921 üzenetére
Sajnos azok a szigetelések már nagyon leharcolt állapotban vannak. Nem ártana valamit kezdeni velük. Tanácsom nincs, a szédszedhetőségtől függ.
Ha a 2 fehér a primér, akkor betáplálod, majd mérsz:
Zöld-fehér (U1), majd narancs-sárga (U2) között, végül zöld-sárga között (U).
Ha U1=U2=U/2, akkor rendben van. Nagyon fontos az U1=U2 feltétel!
Fehéret, narancsot szétválasztod, majd zöldet naranccsal, fehéret sárgával összekötve kapod meg a dupla szekunderáram lehetőségét. Feszültsége ugyancsak a mért U1=U2=U/2 érték kell legyen.
-
Üdv
Ilyesmi táp teszterrel kellene megnézni.Sajnos ez sem minden táp esetére tökéletes megoldás de 95%-ban jó eredményeket mutat.Hozzá teszem nem a műszer hibája csak pl az FSP Zen passzív hűtésű tápokat elindítja ez a tesztelő de sajnos azok a tápok gyári elcseszés miatt kis fogyasztású gépeket el sem indítanak.1-2db venti már segít ezen a problémán de akkor minek tegyek a gépbe passzív tápot drágán ha 2 ventivel kell együtt j
áratnom
-
stm_
tag
Hello!
Egy pc tápegység kikapcsolva, pontosabban készenléti állapotban, ha a 12V-os ágon feszültség mérhető azt mire kellene vélni??
Tehát, standby módban az:
5V-os ágon (molex csatin mérve) 0V.
12V-os ágon közvetlen a kikapcsolás után 0,08-0,09V ami percről perce nő
35-40 perc után eljut 0,23V-ig.Adataimnál lévő masina az alany.
-
Batman2
őstag
válasz
Batman2 #20912 üzenetére
Illetve egészen pontosan ezt [link] a kapcsolást építettem meg.
Igazából az is felmerült bennem, hogy mi szükség van arra a tranzisztoros erősítő fokozatra, mikor a váltóáramú jel épp elég erős szerintem, hogy direktbe a csatoló kondira köthessem, ami elegendő impulzust enged belőle át ahhoz, hogy triggerelje az 555-öst.
Sőt, váltóáramú jel esetében még az 555-ös jelformálót is feleslegesnek tartanám, mehetne direktbe a szűrő/puffer kondi töltésére, mondjuk a pozitív félperiódusa, és egy ellenállás a kondival párhuzasmosan, ami folyamatos kisütést biztosít neki.Vélemények ezzel kapcsolatban ?
Üdv.
-
Batman2
őstag
Megint [link] ezzel a fordulatszám mérő kapcsolással bajlódom.
A jelfeldolgozó részt [link] ezzel a kapcsolással készítettem, az eredeti kapcsolásban mutatott helyett.
A probléma az, hogy múltkor előszőr nem jelzett semmit, majd kis idő mulva, szépen lassan meggyulladtak a LEDek és elkezdett jelezni a fordulatszámnak megfelelően, igaz, kicsit kevesebbet, mint kellene, de követte a változást.
Ma próbáltam volna váltóáramú jellel beállítani, de nem jelzett rá semmit.
Aztán az autóban próbáltam, akkor sem jelzett semmit, majd egy idő mulva lassan elkezdtek meggyulladni a LEDek, de csak vagy 4-ig emlkedett, aztán úgy is maradt és nem változott semmit, mindegy milyen jelet kapott.Az asztalon megint próbálgattam váltóárammal, de továbbra is semmi, illetve egy idő mulva ekkor is kezdtek megyulladni a LEDek, de tökmindegy, hogy mit csinálok az 555-ös trigger lábánál, nem változik semmi, csak akkor szűnik meg a jelzés, ha az 555-ös kimetén levő szűrő kondit fizikailag kisütöm.
Szóval valamiért folyamatosan szivárog egy kis áram a kondira, de az 555-ös igencsak nem csinál semmit, mert akkor az folyamatosan ki is kellene süsse.
Gondolom, hogy nem kap megfelelő trigger jelet, vagy folyamatosan triggerelt állapotban van, nem értem.A kapcsolás nem megszakítórol kapja a jelet, hanem a generátorból hoztam ki egy szálat az egyik váltóáramú tekercsről közvetlen.
Vajon mi a fene lehet a probléma ??
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20910 üzenetére
Leválasztó trafóban, mekkora a legkisebb teljesítmény méret amivel használhatnám?
Erre nem tudok válaszolni. Gőzöm nincs üresjárati fogyasztásáról, de arról se, hogy miket szándékozol vele táplálni.
Nem értem miért ragaszkodsz annyira a leválasztó trafóhoz. Ezzel így is nagyszerűen lehet kísérletezni kicsit jobban odafigyelve. Ha pedig a kísérleteid/próbáid sikerülnek, úgyis kicseréled egy "becsületes" trafóval, amit aszerint választasz meg/készít(tet)sz el, ahogy a toroidodat használtad.Találtam ma egy érdekes szerkezet, használhatnám ezt leválasztó trafónak?
Mire jó ez, olyan mint egy szünetmentes?Ez egy úgynevezett váltóáramú stabilizátor. Akkor használták, amikor a hálózati fesz. még nagyon ingadozott és erre a fekete-fehér TVk nagyon kényesek voltak. Nem szünetmentes, csak addig van kimenete, amíg bemenete is van.
Mivel 250VA-esnek hirdetik, valószínű valami olyan trafó lehet benne. Az ellenben - tudomásom szerint - egy speciálisabb cucc, mert ha ez egy "ferrorezonáns stabilizátor", amilyeneket én ismerek, akkor annak vasmagja meg tekercsei is másképp vannak kiképezve. -
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #20909 üzenetére
Akkor én értettem félre valamit, mindegy...
Akkor minden kerek.
Annyira azért nem csikol a téma.Leválasztó trafóban, mekkora a legkisebb teljesítmény méret
amivel használhatnám?Találtam ma egy érdekes szerkezet, használhatnám ezt leválasztó trafónak?
Mire jó ez, olyan mint egy szünetmentes?
[allando-kimeneti-feszultsegu-transzformator] -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20908 üzenetére
Arról beszéltünk, ha bemeneten felcserélem a fázist és a nult akkor akkor a helyes bekötéshez képest mást kell mérjek a kimeneten.
Ilyet nem írhattam. A feszültség ugyanaz marad, ha nem nyúlsz a kurzorhoz, csak a fázi/null helye cserélődik fel és hogy jobb legyen
, minimális feszültségnél, a kimenet mindkét szála a fázison lesz.
Én viszont mindkét esetben 270V ot mértem maximumra állítva.
Ez így van rendjén.
Minimumra állítva nem 0V ot kéne mérjek?
7V körül mértem, ez azért van kopott a széngörgő?Nem kopás, sokkal inkább a formája és a görgőt megállító pöcök miatt. A fotón tisztán látszik, hogy a tekercs "alsó" végén 7-8 meneten nincs ott a görgő nyoma, a "felsőnél" pedig 3 meneten. Ha ambiciózus, makacs vagy és képes (én nem
) megszámolni a meneteket körös-körül, vagy inkább az 1 és 2 pont között, kiszámolhatod mekkora lesz a minimális feszültséged a menetek arányából hármasszabállyal.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #20903 üzenetére
Világos.
Akkor a kék a nul vezető, ahogy eredetileg gondoltuk.Arról beszéltünk, ha bemeneten felcserélem a fázist és a nult akkor
akkor a helyes bekötéshez képest mást kell mérjek a kimeneten.
Én viszont mindkét esetben 270V ot mértem maximumra állítva.
Ez hogy lehet?Minimumra állítva nem 0V ot kéne mérjek?
7V körül mértem, ez azért van kopott a széngörgő?
Vagy mert az eredeti betáplálást 220V ra tervezték nem 230V ra? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20901 üzenetére
Te a Lomexben vásárolsz, nem? Ajánlom figyelmedbe onnan a Wima MKP4 4.7uF-es kondijait:
4.7uF 250V RM27.5 10% FOL MKP4 MKP4F044706F00KYSD (WIM) RoHS 15x26x31.5mm [link]363Ft darabja, de megéri, nagyon nagyon sokat dobott az erősítőim hangzásán. Egész más lett velük a basszus, van ereje neki.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20897 üzenetére
Számomra csak az utolső fotó egyértelmű, azon próbáltam érthetően bejelölni az értelmezésemet.
1 - a tekercs kezdete, ezt kötöd a nullra és ez lesz a kimenet alacsony feszültségű pontja is,
2 - a bemenet felső bekötése, ami a fázis, azaz 230V~
3 - a kurzor, a kimenet felső szála, a változtatható érték, 0...270V,
4 - a primér +10% kimenet, ami így kinézetre lehet akár +15...20% is. Ezen mérhetted a 270V-ot. -
válasz
Speeedfire #20901 üzenetére
Ma kaptam egy Canon 60kg-os fénymásolót a tápjában egy Nippon Chemi-con 6800uF/63V USA elkó meg egy 1000uF/50V ELNA zöld elkó.
Tehát "nem" csak régi márkás audió cuccba tudsz jó kondikat és egyébb hasznosítható dolgokat találni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest