Hirdetés
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Több képernyőn jobb a játék az ASUS szerint
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- 7 tech fogadalom 2026-ra, amit tényleg betartasz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én megrendeltem ezt az erősítőt két hangfallal, remélem hétvégére megjön. Természetesen elmondom majd milyen.
Ezt ha megküldöm, nem hiszem hogy a torzítása lesz a legnagyobb gondom

-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
A VF3 viszont egyszerűbbnek tűnik, gondolom hangzásban nem annyira jó, mint az általad linkelt. Illetve érdekes lehet még ez a HTA-30 is.
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Szia!
Ezt kell megépíteni összességében nem a legolcsóbb de elhiheted,hogy ezt az erősítőt nem csak én dicsérem.Több infó és ha egyből hallgatni szeretnéd akkor vihető az enyém is.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ez a kapcsolás is igen tetszetős számomra. A cikk írója nagyon dicséri.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Érdemes bizományikban körülnézni, szoktak jó cuccok lenni.
Esetleg te tervezed (programmal a Tie-Small paraméterek alapján) és építed meg a hangfalat kommersz cuccokból, bár egész olcsón össze lehet hozni, de a végeredmény nagyon valószínű, hogy nem lesz jó. Valamint csak kb. 70%-ban lehet egy hangfalat tervezni, a többi az ezotéria.
-
artiny
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
En se mondanám hogy értek hozza
pedig kéne...Nekem olyan kéne amit szabad szemmel lehet meghatározni, és nem is kell használni semilyen programot hozzá (csak Matlabos tantárgyon adják majd) Semmi féle példát nem oldottunk meg ilyenre....
Valami sinusos dologrol lenne szo,aminél konnyen megalapithato ezek. Nem is tuodm hogy mi lenne egy grafon a faziseltolas es ez...szoval azert kerdem hogy
valami peldan megmutatni hogy hol van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
artiny
üzenetére
Pont matlabos példát nem tudok mutatni, ahhoz nem értek, de itt van a GnuPlot, ami mindent tud, amit a matlab, csak nem kell hozzá pilótavizsga, itt ezen a képen van egy remek amplitudó és fázis menet egy grafikonon ábrázolva. [link]
Speedfire: ott egyértelműen először a hangszórókat kell cserélned. Teljesen felesleges lenne erősebb erősítővel próbálkozni, csak a hangszórókat nyírnád ki vele.
-
artiny
őstag
Sziasztok
holnap Matlabol kaphatok olyan feladatot hogy egy grafikonrol lekell majd olvasni,/szabad szemmel gondolom,es konnyen számolhato értékekkel,beosztással/ a frekvenciat,fáziselotolodast,erositest.
Valaki tudna egy ilyen peldat mutatni es megoldast vagy egy peldakent egy grafon megmutatni....mert nekem nincs ilyenem :S -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Jelenleg ez van most nekem. Ez cserélve lesz (igaz ezt mondom már régóta, de még nem jutottam el odáig) idővel.
Egyes helyeken 88dB máshol 85dB az érzékenysége. Nem tudom melyik a valós érték. Amiket nézegetek dobozokat, azok 91-92dB-sek. Szóval a mostaninál hangosabbak leszek és szebben is fognak szólni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
A Tesla melyik típusát használod?
Könnyen megeshet, hogy egy jobb hatásfokú hangszóró alkalmazásával előrébb lennél, mert egyébként egy 3dB-s hangnyomásszint növeléshez, ami a füllel már megkülönböztethető kategória, meg kell duplázni a betáplált teljesítményt. 6dB-hez meg már 4x teljesítmény kellene.
Értelemszerűen ennek meg erősítő és hangfal téren is korlátai vannak, így visszaugrás javasolt a bekezdés elejére.Annyi kvázi biztos, hogy valószínűleg jobban fog szólni egy tranyós AB, mint az IC-s gainclone.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére

-
Speeedfire
félisten
válasz
Lompos48
üzenetére
Akkor lehet nekiesek majd a nyáron. Szimpatikus a kapcsolás, magáról az erősítőről viszont nem sok mindent látok. Torzítás/frekvencia stb.

CPT.Pirk: A linkelt sem bonyolult, ilyesmit keresek. Csak mivel nem tudom, hogy miként szól, vagy esetleg van hasonló kapcsolás ami jobb...
A kihajtással meg pont arra gondoltam, amit írtál. Nem tudom, hogy mekkora tartományban torzítanak ezek már. Gondolom csak olyan 90% fölött.A házibuli (kertibuli) tegnap megvolt a kis 2*10W-al, igen jól teljesített a gainclone és a 2 kis tesla.

Nem volt kevés a hang, max néhány gyengébb számnál kellett volna több erő, viszont itt már tökigvolt tekerve a poti és pont emiatt akarok kicsit nagyobbat. Ezért is agyalok a 30W körül, hogy legyen tartaléka ha kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Egyszerűbb kapcsolástechnikával max A osztályút találsz. Amennyiben nem házibulit hangosítasz, a 2*10-20W-ot sem fogsz kivenni egy erősítőből, mert nem viselnéd el a keletkezett hangerőt.
Amúgy a kihajtással nem tudom mi a gond, max nagyon a vége felé növekedhet meg a torzítás. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Azt bizony a középső bázisra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Civilizált, klasszikus AB erősítő a linkelt. Közel 30 éve működőképes állapotban van egy nagyon hasonló kapcsolású példányom. Semmi kifogásom nem volt/nincs/nem is lesz vele kapcsolatban. És lehet azt nyugodtam futtatni ±30V-ról is. Nincs oka "haragudni". És az anyagigénye sem nagy/drága.
-
Speeedfire
félisten
2*30-40W-os AB osztályú tranyós erősítőből ki mit ajánlana? Egyszerű legyen az a lényeg és minél szebben szóljon.

Tudom, hogy 2*20W is nagyon sok, de nem akarom maxon hajtani.Ezt néztem, de ez nagyon sok lenne nekem.
-
kjani18
őstag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Mint a legtöbb elektromos berendezés, ez is füsttel működik, ami ha kijön belőle...
Csak a trafód cicereg, nagyobb bajt nem csinál. A melegedést azért hetente-havonta érdemes megnézni. -
BigBlackDog
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
BigBlackDog
üzenetére
A transzformátor a bemenő feszültség frekvenciáján rezeg. Normál trafó búg 50Hz-en, a kapcsoló üzemű táp trafója meg a kapcsoló frekvencián. Az már kialakítás és persze terhelés függő, hogy ez mennyire hallatszik ki.
Az így van, hogy minél jobban terheled, annál kevésbé hallatszik a cicergés. Kezdeni nem nagyon tudsz vele semmit, max bedobozolod alaposan, vagy konstans terhelést raksz rá. Nekem a TV-m tápja ilyen, estére ki kell húzni, mert standby módban baromira cicereg, normál működés közben meg nem hallani.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Van egy stabilizált tápegységem, amit használtam korábban másfél évig gond nélkül. Most kb. 2,5 éves, ismét befogtam munkára. 4,5 Volton táplál egy USB szervert, konnektorból mérve 4-5 Wattos óránkénti fogyasztással. Elvileg a táp 4,5 volton 1,4 ampert tud max.
Ami aggaszt, hogy használat közben zizegő hangot ad ki (már újkorától kezdve ilyen volt). A zizegés erőssége a terheléssel növekszik. Volt aki ezt természetes jelenségnek tudta be, végül is egész idáig nem volt bajom vele (és most sincs, kop-kop). Melegedni melegedik, de egyáltalán nem éget, nem tűzforró. 24/7 van használva (korábban is így ment, bár akkor csak percenként 10-15 mp-ig volt max nagyobb terhelés rajta)
Szerintetek lehet probléma ebből, vagy ez természetes egy ilyen tápnál? -
kjani18
őstag
válasz
Gyula84
üzenetére
Ismét bocsi a belepofázásért!
A régebbi képcsövek öregedése közben a három katód karakterisztikája megváltozik, ha a rózsaszínesedés fokozatosan alakult ki az a képcső hibája lehet.
Ennek ellensúlyozására van a legtöbb típusban "fehéregyensúly" állítási lehetőség (trimmer potik). Vigyázz, ha belenyúlsz, balesetveszélyes!!!!!!!!!!! -
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Igazad van. Ugyanakkor nagyon hangsúlyoznám, hogy a rajzok felső sorban található diódás helyettesítő kapcsolása egy nagyon durva (és helytelen) megközelítés. Addig igaz, amíg műszerrel ellenőrizzük azt a tranzisztort. Annyi.
Csak egy példa: egy PNP és egy NPN összekötésével (ha a rajzokból indulunk ki) "csodás" egyenirányítóhíd alkotható. Ha kíváncsi valaki, próbálja ki! Tegyen sorba kiolvadó biztosítékot is...
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Bocsi, hogy belekontárkodok, de ezt olvasd el
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
A kollektor mindig a tok (TO-3-nak hívják).
2N2955 >> PNP >> rajzban nyíl befelé;
2N3055 >> NPN >> rajzban nyíl kifelé;
a nyíl mindig az emitteráram reális irányát mutatja
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Igen, igen, igen. De azért ne használj 0.1W-os SMD-ket.

-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Ebben és csak ebben az alkalmazásban használhatod a 2N1613-t és BFY34-t (tulképpen ugyanaz mindkettő), bármelyiket, bármelyik helyett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694
üzenetére
CRC szűrésen tényleg sokat le lehet nyeletni. Viszont van egy lehetőség, ha a trafó primer körébe beiktatsz egy termisztort, ami a rajta átfolyó áram hatására melegszik és válik vezetővé.
Ha megfelelő értékűt fogsz ki, akkor pont annyival fog csökkenni a kimenő fesz, ami már jó neked és közben megkapod a teljes áramkör lágy-indítását (amire szerintem semmi szükség), mert mikor vezető lesz, akkor is marad pár ohm ellenállása, amin így esik a bemenő fesz. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Elméletileg a 2N2955, mert az is PNP. A 2N3055 semmiképp, lévén NPN. Ugyanakkor nem ajánlom az ASZ18-at, mert germánium a minden velejáró rossz tulajdonsággal.
-
Üdv
Elkezdtem egy füles erősítő építését és nekem most "csak" egy olyan trafó áll rendelkezésemre ami nem 250V~ tud ha nem 295V~ jön ki belőle.Esetleg tipp hogy tudnám "elcsalni" a 45V különbséget?
-
DonThomasino
veterán
2N3055 vagy 2N2955 tranzisztor helyettesíthető e
ASZ18 tranzisztorral [link] -
Lompos48
nagyúr
-
And
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
"[..] router egyik LAN RJ45-ös portjáról lehet valahogy áramot szerezni?"
Nem.
A 'routeren belülről' az pont ugyanaz, mintha a routeren kívülről tennénk, a saját tápját használva. Csakhogy az a táp nem minden esetben 12V-os, és nem feltétlenül bírja el egy plusz venti áramát. -
Dr. Romano
veterán
válasz
kjani18
üzenetére
Teljesen igazad van. Tényleg az 1-4-2 volt a helyes kombináció (ahogy írtad; a brummogással derítettem ki). A kábelt már el is készítettem, volt egy kis alapzaja de miután mindent földeltem az már el is tűnt.
Köszi szépen a segítséget, végre van kint is normális hangerő.
-
MasterMark
titán
Üdv újra!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a router egyik LAN RJ45-ös portjáról lehet valahogy áramot szerezni? Esetleg máshonnan a routeren belülről, hogy ne keljen külön áramforrás? Ventilátorhoz kéne.
-
Gyula84
veterán
hali
akkor senki nem tudja mi okozhatja a fehér rózsaszínesedését tv-nél?

-
atesss
addikt
válasz
Latency
üzenetére
Köszi, ez nagyon jónak tűnik !
A 0,5V drop az már elég sok, de az csak 1A-nél van.
De 100mA-nél csak 110mV Typ !
És 300mA-nél is csak 200mV.
Bár az nem értem, hogy melyik kimeneti fesz. típusnál is pontosan - mert csak egyetlen ábra van... ([link] - 7.old)Ráadásul láb-kompatibilis a 7812-vel.
Bár amit a 7812-re találtam elsőre, ott nem írják, hogy a fémtest földön lenne.
De ez legyen a legnagyobb baj, egy csillám + szig.gyűrű filléres dolog + nem is nehéz berakni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Egy központi "forró" szál és egy test.
-
DonThomasino
veterán
Erre valaki?
-
kjani18
őstag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Az 1-4-2 lábakat használhatod a másik aljzatban, azt hiszem a Q jelü fordított a magnó bemenethez képest, de ebben nem vagyok biztos.
A legegyszerűbb, ha az erősítőbe bedugod a csatit, a 2-es biztosan a test, a többi vezeték végét megfogod és meghallgatod a brummot ( egyik oldal, másik oldal ). Lehet, hogy nincs mind az öt láb bekötve, ha nem megy így, akkor vegyél egy sima 5-ös tuchel csatit és forraszd be a brumm szerint. -
Dr. Romano
veterán
Egy kis segítséget kérnék:
Van egy nagyon öreg erősítőm két hangfallal, amit hozzá szeretnék csatlakoztatni a kinti PC-hez. Az erősítőn ilyen lehetőségek vannak.
A házimozis topicban felvilágosítottak, hogy ezt egy 5pin DIN - jack átalakítóval tudom megoldani.
Gondoltam jövőhéten veszek is egyet valahol, de mivel vannak itthon nem használt egy jack-RCA és PS/2-5 PIN DIN átalakító kábelek, gondoltam ezekből megpróbálok önállóan készíteni egyet.
Utánanéztem neten a DIN kiosztásának, de sehol sem találtam egyértelmű választ. Legjobbnak ez tűnik Ez alapján nekem a jack csatlakozó kábeleit a 3-as és az 5-ös pinhez kell kössem és a 2-es a föld.
Elvágtam a PS2-DIN kábelt és egy 5V-os akkupack segítségével elkezdtem keresni, hogy melyik pin tartozik melyik kábelhez.
Ez jött ki:
piros: 2
fekete: 1
zöld: 5
fehér:4Az egészben az az érdekes, hogy -a számomra fontos- 3-ast nem találom a maradék citromsárga és kék kábelek egyik pinen sem mutattak feszt.

Valami ötlet? -
DonThomasino
veterán
Egy autós antenna csatlakozó bekötésénél 1 pont vagy 2 ?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
A védelem az izzó és a reset gomb hibátlanul működik.
Akkor hagyd a túróba békén! Amit te kóbor feszültségnek nevezel, lehet nem is olyan kóbor. Germániumtranzisztoroknál komoly visszáramok vannak, amik miatt a műszer már mást fog mérni. Icbo, Iebo olyan 10μA nagyságrendű, Ha pedig ezt az értéket megszorzom 100-zal, feltételezve egy ekkora β-t (hFE), akkor az Iceo áram már 1mA, ami "hatalmas" érték. De ne menjek bele részletekbe!
Ismétlem, ha működik dobozold be és használd tápnak, ne didaktikai szemléltetőeszköznek.
-
DonThomasino
veterán

Beszélhetünk arról az áramszabályzóról egy kicsit?
Ezek közül nem használható vmik?OC 1074 két lábu
OC 1072 három labu
OC 1070
AF 137T ?-T-P1378
BFY34
F 2N4033 015
P13A T
N13 T 1X 63
2N1613 905
Két db amin semmi nincs -
DonThomasino
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Csak annyiban, hogy a Zener diódák karakterisztikája 6.2V nominális feszültségek fölött meredekebb (dinamikus ellenállás kisebb). A 12V-os értéknél nem sok változat között válogathatsz. Legjobb egyből 12V. Kompromisszum, de elfogadható a 3.3 sorban 8.2-vel.
ki kéne venni a tranyót és úgy megnézni?
Csak ha nem végzi a dolgát (kapcsol).
-
atesss
addikt
Üdv !
Milyen LDO stabokat tudtok ajánlani 12V-ra, aminek a lehető legkisebb a drop-ja:a)kb. 200-300mA max.
b)1-1,5A max.Árban: egyenlőre csak annyit mondanék, hogy akár még ilyen mondjuk 1200-1500 ft-ért is beleférne - ha tényleg nagyon alacsony a drop-ja.
Van esélye, hogy akár ilyen 5db körül is kellene - tehát akár egy drágább szállítással is lehetne kalkulálni. -
_ATi_1
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Ez nem hangzik valami jól.

A krómozott felületeken is kijöttek fehér, pontszerű lerakódások. Amit tudtam, átpucoltam, de még biztosan találok majd.
Lehet szét kéne kapni a szkópot is, nehogy meglepetés érjen.
Olajozásra miféle olajat lehetne használni?
Rozsdaoldót majd megnézem hétfőn valahol, köszi a tippet. -
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1
üzenetére
Praktiker vagy barkácsboltban keress rozsdaoltót. Ami még szomorúbb: a szivacsos szerkezetű rozsda továbbra is tartalmaz sósavat. Azt nem ártana semlegesíteni, de nem tudom hogy lehet. Pucolni mindenképp kell, utána talán nem árt vékonyan beolajozni, hogy legyen rajta egy védőréteg.
-
_ATi_1
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszi a megerősítést. Hát igen...elég kemény tanulópénz...

Pedig mindig szabad levegőn marattam, most meg maratás után nem öntöttem ki a löttyöt.
Egy teljesen működőképes katonai rádiómat is megviselte, olyan, mint ez: [link]
Amit tudtam, csiszólópapírral megtakarítottam a rozsdától. Létezik esetleg valami rozsdaoldó szer, amivel szépen le lehetne oldani? -
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Végre volt időm kimenni ma a műhelybe. Sajnos elég csúnya látvány fogadott, minden fém tárgyat beborított a rozsda, ami érintkezett a levegővel. Érdekesnek találtam, mert előző években nem volt ilyen. Aztán megláttam, hogy egy NYÁK marató folyadékot ott hagytam egy tálcán, ami már el volt párologva.
Lehetséges, hogy a sósav+hidrogénperoxid keverékéből származó gázok "ettek" szét mindent?
Itt van kép: [link] [link] [link]
Csak reménykedem, hogy nem így néznek ki belülről a műszereim...szkóp, forrasztó állomás, stb...
-
moha21
veterán
Ezek a házi ragasztók ( techniokol és társai ) mennyire vezetik a hőt? Gondolom nem túl jól.
Jöttek 5 W körüli LED-ek, de hűtőre rögzíteni ragasztáson kívül reménytelen, rendes hővezető ragasztó meg most nincs...Ha kell csinálok képet róluk.
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha érdekel van pár db rádiós erősítőből bontott végfokom trafóstól 2x30W körüliek...
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Egyszerűen válaszolva : lehet. Második mondatra még ennyire sem tudok érdemben reagálni . :_)
-
Speeedfire
félisten
24V-os trafóból lehet "csinálni" 50-60V-ot? Ha jól tudom kb ennyit szoktak enni a tranyós végfokok, ahhoz lenne esetleg.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- BestBuy ruhás topik
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- 7 tech fogadalom 2026-ra, amit tényleg betartasz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3678
- Ventilátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

pedig kéne...
valami peldan megmutatni hogy hol van.

Akkor megnyugodtam. A hőmérséklet ellenőrzés meg szokott lenni.

ekkold