- Steam Deck
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hobby elektronika
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Hővezető paszták
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
senior tag
válasz
Lompos48 #21998 üzenetére
Szkópom sajnos nincs, multiméter van, de azzal nem igazán tudom mit mérhetnék. Ledeken áram belőve, feszültséget mértem még rajtuk, de igazából az mindegy. Tényleges világítást fényképezővel ellenőriztem, nekem más nem jut eszembe, de ha van ötleted szívesen kipróbálom (ha tudom). Holnap esetleg szemrevételezéssel összehasonlítom ennek a háromnak a fényerejét a 10db 9mW-os fényerejével.
-
dudika10
veterán
Mobiltelefon akkuknál a töltésvezérlő az akkuban vagy a telefonban van?
(Pár generációval ezelőtti nokia akkuk vannak itthon leginkább, 6300, 6233 és hasonlók.) -
Tamy
senior tag
válasz
Lompos48 #21994 üzenetére
Azt megpróbálhatom, hogy pl. háromszögalakban rakom a ledeket, de szerintem ha csak keskeny csíkban is, de látszania kéne valaminek. Hirtelen utánaszámoltam, a 17°-os sugárzási szög 3 méter távolságban kb. 85cm magas sávot jelent, azt azért már észre kéne venni.
Az eredeti 10db led a kamerában volt, azt panellal együtt kivettem, és külön, a kamerától néhány centivel arrébb összeraktam egy 16 ledes összeállítást, egy kb. 6-8cm átmérőjű kört teleszórtam vele, és így jó volt. Ezek fényereje kb. 16x9mW=144mW (bár csak 10 ledről tudom biztosan, hogy 9mW-os, a többi távirányítókból, innen-onnan származik, konkrétan semmit nem tudok róluk),
A 4db TSAL-6200 viszont még 200mA mellett sem produkált semmi érdemlegeset, ráadásul most nézem, hogy a sugárzási szöge 34°, így pedig elméletben szinte teljes magasságában be kéne világítsa a teret 3 méter távolságban.
Hullámhossznál abból indultam ki, hogy a látható fény Wiki szerint 390 és 750 nanométer között van, ez után jön az infra tartomány 780 nm és 1 mm között. Mivel a kamera nappali fénynél is lát, és a 9mW-os ledek 940nm-es fényénél is jól elvoltak, így szerintem kijelenthető, hogy kb. 390 és 940nm között biztosan "lát". Annyi szépséghiba van benne, hogy a 16 ledes összeállításnál a 6db ismeretlen led nem tudom mit dobott a dologhoz esetleg, de ezt holnap este megnézhetem. A TSAL-6200 viszont 950nm-en világít, ez esetleg lehet probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
Nem tudok részletekbe menni, mert sok adat ismeretlen. Csak találgatok:
Ha vízszintesen raktad a LEDeket, akkor elképzelhető (feltételezve a LEDek 17°-os sugárzási szögét az adatapok alapján), hogy csak egy keskeny sávot fognak megvilágítani.
Egyébként nem értem hogy: pár centire tőle vannak a ledek is. Nem a kamera tartalmazza azokat is?Említettem a kamera érzékelőjét, annak a spektrális érzékenységét. Ha csak a wikipédia definicióját veszem alapul, akkor is a felsorolt 9 (értékekkel ellátott) típusból csak 3-nál szerepel 1μm-nél kisebb hullámhossz az érzékenységi sávban és az is határérték közelében van. Az érzékenység pedig megközelítőleg egy Gauss görbe (harangforma) szerint oszlik el. Tehát egy 0.7-2.6 sávban az érzékenység maximuma 1.65μm-nél van valahol. Ettől elég távol esik a 875 vagy akár 940nm értékis. Ezért lenne jó ismerni az érzékelő típusát. Még jobb lenne valamit mérni is a detektoron.
Ismétlem, csak találgatok!
-
Tamy
senior tag
válasz
Lompos48 #21985 üzenetére
A kamera egy 3x2m-es helyiséget figyel, a rövidebb oldal nagyjából középső részén van elhelyezve, és pár centire tőle vannak a ledek is. Ha a helyiség széleit nem is képes bevilágítani, azért a középső résznek világosnak kéne lennie szerintem, pláne, hogy a ledeket is vízszintesen raktam egymás mellé. Ezekkel a ledekkel annyira nem lát semmit a kamera, hogy kb. ugyanazt látom nélkülük is tök sötétben (szinte semmit). A detektor érzékenységét ilyen szinten nem ismerem, egy APM-J012-WS kameráról van szó egyébként, de mivel nappal is lát, így a 875nm nem hiszem, hogy gond lenne neki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akár 16-ot is ráköthetsz, mindegyiket meg fogja hajtani, legfeljebb a nagyobb hangerőn már torzulást fogsz tapasztalni.
Mivel nem tudni a rövid leírásból, hogy a 16 hangszórót 16 különálló végfok, vagy kevesebb, osztott hajtja meg, így pontosabbat nehéz mondani. Mivel amúgy is csak sztereó bemenete van, 2, vagy 2*2 hangfalnál nem látom értelmét többet rákötni.
A hangszóró watt száma meg teljesen mindegy, ha 10W felett van, az csak a villamos terhelhetőségét jelenti. Az elérhető hangerőt a végfok kimeneti teljesítménye és a hangszóró érzékenysége együtt határozzák meg. Ez utóbbi értéket viszont ritkán írják rá a cuccokra, vagy ha rá is írják, gyakran csak egy egy kamu érték.
Az egésznek az a lényege, hogy kösd rá a hangfalaidat, és vagy tudják a számodra elég magas hangerőn a tiszta hangzást ezzel a nem túl nagy teljesítményű erősítővel, vagy nem. Utóbbi esetben még kereshetsz jobb fajta, érzékenyebb hangfalakat vagy másik erősítőt a meglévő hangfalakhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A leírás szerint 4-16 darab széles sávú (80Hz - 16kHz) BOSE hangszórót hajt meg, amik 8W-sek. A cucc teljes felvétele maximum 140W, szóval ha 100% hatásfokkal működne, 16 hangszóró esetén akkor is csak maximum 8.75W teljesítmény menne ki csatornánként.
Ez nem hangzik soknak, de kellően érzékeny hangszóróval teljesen elég egy lakásba. Magyarul kb. 10W felett bármilyen hangfalat ráköthetsz, de több utas példányokat keress, hogy legyen magas mély meg közép is.
A PC-t meg az "unballanced" bemenetekre kötheted, mint bármi más kommersz audio eszközt.
-
Poo
senior tag
Tudnátok abban segíteni hogy lenne egy ilyen Bose freespace 6 készülékem.Csak a készülék van meg hangszórók nélkül.Tudnám ezt stereo erősítőként használni számítógép hangkártyájával összekötve?
És ha megoldható akkor max mekkora hangszórókat bírna el,előre is köszönöm.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Ismét a tanácsotokat kérném, egy ip kamera 10db infra ledjét szeretném kiváltani. Még régebbről volt itthon 10db ilyen ledem, meg mellé kötöttem még 6db távirányítókból kibányászott mindenféle infra ledet. Így sikeresen helyettesíteni tudtam a beépített ledeket, de a cél az lenne, hogy minél kevesebbel, illetve inkább minél kisebb helyen oldjam meg a világítást. Ezért a megadott darabonkénti 9mW fényerővel számolva, úgy gondoltam, hogy ha veszek ebből 3db-ot, még túl is szárnyalom a korábbi fényerőt. Sajnos azonban nem így lett. A kamera szinte semmit nem lát még 4db fényénél sem (a ledek világítanak, fényképezővel ellenőriztem).
Ezek után tanácstalan vagyok. Esetleg a 940nm hullámhosszúságú fényre ennyivel érzékenyebb lenne a kamera, mint a 950nm-esre? Most azon gondolkodok, hogy megpróbálnék ebből 3db-ot. Elvileg már 1db-nak is nagyobb fénye van, mint a simából a 16db-nak, viszont félek, hogy megint pénzkidobás lesz csak. Van valakinek tapasztalata infraledekkel kapcsolatban?
-
válasz
Batman2 #21975 üzenetére
1-2db-ot tudok adni szerintem.
Most már nem csak befelé hordják a lomosok a lomot ha nem kifelé is viszik a rossz ÁK. lapokat(alaplap,VGA stb-stb) vagy eladja itthon 1000-1200Ft/kg-os áron.
PH-User: Van napi számlálód tankoláskor lenullázod majd figyeled,hogy hány km-re elég az a 6l benzin.
-
sztanozs
veterán
Én egy olyan
elemakutöltőt vettem ami tud ilyet (itt is ajánlották korábban: Voltcraft IPC-1L).
Amúgy érdekes, hogy az elektronika olyan okos, hogy a túlmerített (vagy régóta állni hagyott) aksikat simán halottnak látja. Viszont egy hagyományos töltővel kb fél óra töltés után az akukat ebbe töltőbe átrakva probléma nélkül tölti tovább. -
Ayg0
senior tag
sziasztok!
1.2V/1.5V/3.7V-os cerka akksik teljesítményének a mérése van valamilyen földi halandó számára is megfizethető kütyü?
válaszokat előre is köszönöm!
-
Batman2
őstag
válasz
Batman2 #21973 üzenetére
Hová tüntek mostanában az elektronikai hulladékok ??
Hol lehet beszerezni ?
Szombaton voltam kinn a helyi használtcikk piacon, ahol régebben hemszegteg a mindenféle bontott elektronikai cuccok, panelek, de most szinte semmi !
7 szemgmenses LED kijelzőket akartam volna szerezni, ghondoltan, biztosan találok olyan panelt, amin éppen van, akár 2-3 számjegyes is, de jó az egy számjegyes is, csak kell belőle 4 legalább.
Pedig sok mikróban, kenyérsütőben, mai mosógépekben, digitális asztali órákban, stb. is egy rakás ilyen kijelző van, ami mind hulladékba megy, mikor ezeket kidobják, jó lenne újrahasznosítani, csak nem tudom hol tudnék hozzájutni !
Tipp, tud valaki valami jó forrást ??
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #21970 üzenetére
Cseréld meg a 2 tranzisztort egymás között. Ha a jelenség is "csatornát vált", akkor megvan az ok. Megcserélheted a 2 csövet is. Utána spekulálunk.
-
PH-User
addikt
válasz
Latency #21969 üzenetére
Szia!
Köszi a reagálást, lehet, hogy az hibás, de nekem ez az egység eléggé pontatlan. Mivel nincs nagy tankja (28l),
illetve keveset tankolok egyszerre (3-6l) így nekem olyan valami kellene, ami literre pontosan kijelzi a benzin mennyiségét. Valami digitális eszköz lenne a legjobb LCD kijelzéssel. -
krisztianAMG
senior tag
Készülget a csöves hibridem de lenne vele egy probléma. A bal csatorna lassabban fűt fel, mint a jobb és halkabban is szól. Cseréljem ki a tranzisztort, az lesz a ludas, vagy máshol lesz gond?
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Tudna nekem építeni valaki a Trabantomba egy pontos üzemanyagszint-mérő egységet?
Gyárilag LED-es mutató van benne, de legutóbb is zöldet mutatott aztán gyalogolnom kellett egy kútig..
A válaszokat előre is köszönöm! -
biker
nagyúr
válasz
krisztianAMG #21964 üzenetére
köszi, majd szétkapom, és kiderül, mi a hiba
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #21945 üzenetére
Tina + WINE? Hiba nélkül működik. Konkrétan TINA jellegű progit nem találtam. A java-s áramkör-szimulátor viszont simán megy mindenen, igaz nem annyira egyszerű az áramkör építése, de nem is pilótavizsgás.
-
szeva000
addikt
ááá,ebben jóval több lesz
sztem 8legalább.
Én még melléraktam a 12-nek +2-őt,mert úgy tudtam megoldani.
egyébként egy 20"-osnál már érdemes elagyalni egy led szalagos megoldáson...inverter kidob beszalagoz,tápot stabilizálni neki pl egy KA78R12-es stabbal...a fényerőt nem fogod tudni állítani,de általában nem is gond ez. -
szeva000
addikt
-
szeva000
addikt
pl ilyen problémák lesznek ilyenből...mert ugyebár az inverter tiltását meg lehet mókolni
áá ha bontott törött kijelzőst nem tudsz szerezni,akkor felejtős az egész.
Én pl ezt a tv-t teljesen átalakítottam,újracsöveztem,Toshibából lett egy samsung...jah...az inverter meg egy LG
Pár csövem van itthon,(most meg nem mondom5-6-8db) 32"-os tv-hez -
biker
nagyúr
válasz
Lompos48 #21953 üzenetére
hát ez zavar engem is
hogy ha a kondi, akkor vagy megy, vagy nem, sőt, inkább melegen lenne rossz
eddig akármennyi "kondis" táppal volt dolgom, mind elszállt, és kész. átmenet nulla.
de mintha valami figyelné, hogy begyújtott vagy sem, mert kb 10mp próba után nem villogtatja tovább, vagy leáll a gyújtás teljesen, vagy leállítja a gyújtást -
biker
nagyúr
válasz
Lompos48 #21951 üzenetére
találtam egy rahedli külföldi szólást hasonló sorozatú monitorokról, ott mindenhol kondicserét írnak
Samsung 226bw Monitor Repair and Info Guide Blinking Flickering No Picture
Samsung 226bw monitors have a bad flaw, they used CapXon as their vendor for capacitors, most of these capacitors are made to lower specifications and lasts only about 2000 hours or 3 years of regular useage and the warranty is exactly 3 years. If you have the tools you only need about 3 capacitors which are only a few cents and you can easily fix this yourself with ease.
Usually it is always the same 3 i believe C110-113 which are the 2X (820uf / 25v) and 1X (330uf / 25v)
You will need your own solder iron, fresh rosin core solder, and a butterknife.
The soldersucker doesnt do so well since the ammount of solder they use is quite small.
This is my first Vid and sorry about no autofocus on the flip ultra, my next videos will use a better video capture device. -
biker
nagyúr
jó kis samu tft tv-m elkezdett szórakozni.
bekapcs után villog, mintha fénycső gyújtó hibás lenne, majd 5-6 villanás után fekete kép.
ha kikapcsolom, bekapcsolom megjön a kép, és megy egész napez lehet a "szokásos" kondi száradás a tápban/inverterben, vagy fénycső gond lesz?
esetleg tudni lehet, hogy a 2032mw tipusba cserélhető-e vagy kuka?
-
maláj
addikt
kaputelefon (codefon) ügyben aki járatos az dobjon már rám 1 PM-et
-
_ATi_1
senior tag
-
válasz
Speeedfire #21945 üzenetére
Linux oldalán kérdezd meg a fejlesztőket
-
Speeedfire
félisten
Létezik valami tina szerű program linux alá?
-
válasz
_ATi_1 #21942 üzenetére
Üdv
Mint ötletet osztanám meg veletek én miként oldottam meg egy hiányosan vett asztali lámpa felfogatását.Vásárba vettem hiányzott a felfogatója és a neon.
Az egyik asztalom sarkára felfogattam egy rossz fúrógép tokmányát és abba állítottam bele a lámpát.Így rögzíthető is elfordulás ellen de pl. a lámpa helyett akár egy kis satut is be lehetne állítani.Olyan tokmányt választottam aminek a közepe át van fúrva gyárilag így könnyen fel tudtam fogatni egy csavarral az asztalra.
Még annyit,hogy nézegetni cuccokat jó ez a nagyítós lámpa de alatta forrasztani már nem annyira.Egy kicsit átkalibrálja a térlátást -
PHM
addikt
válasz
_ATi_1 #21939 üzenetére
Az igazat megvallva, még nem használtam ilyet.
A nagyító mindenképp hasznos, jó szem ide, vagy oda,
bizony velem is megesett, hogy még nagyítóval is alig tudtam leolvasni
egy apró alkatrész feliratát.
Viszont gondolj bele, ha akár csak mérni akarsz egy panelen,
annak stabilnak kell lennie.
Erre pedig, ahogy dudika10 is írta, egy jó műszerész satu kell inkább. -
dudika10
veterán
válasz
_ATi_1 #21934 üzenetére
Egy mini satu például eszméletlenül hasznos.
Az ilyen csipeszekkel nekem nincsenek túl jó tapasztalataim.
Nagyítót meg neked kell eldönteni, hogy kell-e. Nekem nem működik rendeltetésszerűen a szemem, tehát nem mérvadó, de nekem csak egy szúrófényre van szükségem, sose használok nagyítót (még, és remélhetőleg megmarad az éleslátásom még egy darabig).
Az ónszippantós pákát, kiforrasztót és az összes hasonlót külön meg kell tanulni használni.
Legalábbis nekem. Mindent meg kell szokni, mindennek a működésére rá kell jönni.
Már az egyébként nagyon vacak Fahrenheit 28020-as állomással is szépen tudok dolgozni, de sok szenvedés volt és most is nagyon kell figyelni, hogy ne hagyjam bekapcsolva, hűtsem a hegyet és hasonlók. -
-
_ATi_1
senior tag
válasz
totya694 #21929 üzenetére
Pedig ennyiért már csak elvárja az ember, hogy jó legyen.
Úgy döntöttem, csak teszek egy próbát ezzel a 2000Forintos forrasztóval, 1 év garancia úgyis van rá.Más: Esetleg ezekkel a nagyítós csipeszekkel valakinek van tapasztalata? Hasznos egy ilyen ? Sokszor érzem úgy, hogy jól jönne egy "harmadik kéz".
-
Lompos48
nagyúr
Azaz (mivel lejárt az időm) Rotary encoder pulse input from the S602 (VOLUME)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Lompos48 #21931 üzenetére
Kéretik elfelejteni az előbb írottakat. Az a Sony WM-RX77-re vonatkozik, ami egy walkman. A másik (minitorony) sajnos nagyon úgy néz ki, hogy digitális!
-
Lompos48
nagyúr
A gyanúd megalapozott, de a dokumentáció alapján májzlija van, mert egy 2x10k potmétert ír az alkatrészlistában Volume megjegyzéssel. Maradhat nyitott kérdésnek annak méretei. Azért a kapcsolási rajzban még nem fedeztem fel.
Szerk.: megvan a rajzban is. RV301 néven.
-
mezis
félisten
-
válasz
_ATi_1 #21923 üzenetére
Van 2db ehhez hasonló kiforrasztóm de még nem csináltam meg a vákum ellátását ugyan is amik nekem vannak központilag csatlakoztak egy "nagyobb" rendszerre.
_ATi_1: Ez az igazi Uniós hulladék udvar nem az ahol a hardvereket és egyéb 10-20 évet szolgált elektronikai eszközöket gyűjtik
-
Destructo
senior tag
Sziasztok, van egy Sony RX 77 S hifim. Még nem volt időm bontani,mostanában sokszor utazok. Tönkrement a hangerő szabályzója , azért írok,hogy esetleg tudja valaki milyen típusú potit vegyek bele,hátha valaki találkozott már a típussal,vagy tudja melyik kellbele ( ha már sokat úton vagyok [ budapest-debrecen vonalon ] ) akkor megveszem és mikor van időm cserélem.
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv mindenkinek,és további kellemes napot!
-
_ATi_1
senior tag
válasz
totya694 #21922 üzenetére
Ez nem valami biztató. Pedig nagyon elbíztam magam, kép alapján nagyon bejön.
Garanciát nem adtak rá?
Az üzletből, amit linkeltem, már rendeltem régebben. Van tőlük egy csipeszes forrasztóm, az adatlapja szerint SMD alkatrészek forrasztására tervezték. Szerintem inkább bádogcsatornát lehetne vele forrasztani a méretei miatt. Pár éve megvan, de még be sem dugtam.
Valami hasonló: [link] -
válasz
_ATi_1 #21921 üzenetére
Ugyan ilyenem "is" van és nem mondhatnám jónak.1490Ft/db-ja ha 3db esetén.2db-ot ismerősöknek vettem én az enyémet be sem üzemeltem még.Az övéké 1-2 héten belül be is düglött...
Az ismerőseim is azt mondták,hogy "minek nekem ellenségek ha ilyen barátaim vannak"mint én.
Amúgy én se gondoltam,hogy ennyire vacak így az enyém ki se lett csomagolva. -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #21919 üzenetére
Egy Genius SW-HF5.1 5005-re van kötve társaival (Digi kábelTV dekóder, Technics CD lejátszó és saját készítésű 28 éves FM rádió), 16 nm-es kizárólagos barlangomban, ahol a falakat könyvek, dobozok, az ablakot függöny takarja csillapítást biztosítandó. Azt kell mondjam: nekem ennél jobb ide NEM KELL. Igaz én a 320k-s mp3-tól sem köhögök nagyon.
-
Batman2
őstag
Szevasz
No persze, alkalmazás függő, hogy tudjuk e használni a jelet direktben, vagy épp a fordítottjára van szükségünk, ezt az ICben nem lehet megfordítani az biztos !
Végülis jó rá a tranyó is, csak mindenképpen kell használni a megfelelelő értékű, fel, vagy lehúzó ellenállást is, hogy ne legyen lebegő állapota a kimenetnek,
de akár használhatna hozzá egy CMOS invertereket tartamazó IC-t is, akkor ugyanúgy kétállapotú lehetne a kimenet, mint az 555-ösé.Üdv.
-
válasz
dudika10 #21916 üzenetére
Ónszippantásra én benzin csövet próbáltam ki a végébe egy kis cső darabkával de szó szerint jól megszívtam amikor forró cin jutott a nyelvemre.
A 80-as évekbe nem volt ilyesmi a boltokba.83-ba kaptam egy ónszippantót de azt is csak úgy,hogy egy cégtől leselejtezték és azt csináltam meg. -
válasz
_ATi_1 #21908 üzenetére
Üdv
Az ón szippantó ugyebár egy mechanikus szerkezet.Egy rugó előfeszített energiáját szabadítod fel amikor megnyomod a gombot.Amikor a dugattyú felül ütközik akkor a kezedbe megugrik felfelé az egész ónszippantó ez azt eredményezheti,hogy felugrik a megolvasztott ón közeléből és nem azt szippantja be.
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Valaki nem tudja véletlenül, hogy mit jelent itt az, hogy "visszarúgás nélküli hegy" ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Update 06.11. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged