Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS notebook topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Monitor hiba topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz TESCO-Zsömle #67287 üzenetére
Kene tudni a led bekoteset az alaplapon,
vagyis a testet vagy a pozitivot adja ra a vezerlese.
Azaz amikor vilagit, mihez kepest van rajta a feszultseg. -
mezis
félisten
válasz TESCO-Zsömle #67281 üzenetére
Ha nem akarsz forrasztással bajlódni, akkor ezek közül válogathatsz.
mezis
-
Attix70
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #63831 üzenetére
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
-
darvinya
titán
válasz TESCO-Zsömle #51649 üzenetére
Igen.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz TESCO-Zsömle #51647 üzenetére
Fix lesz,,azaz mozgásra törik a vezeték.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #48435 üzenetére
AC vagy DC bemenőjel kijelzésére is alkalmas, az IC 6-os lábán lehet üzemmódot váltani.
AC-módban nem megy a DC-bemenetre (5) semmi.
Vcc = 5V
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #35954 üzenetére
Autós boltban a szélvédő fűtőszál javító lakk is ilyen.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Kernel
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #35954 üzenetére
Vezető toll / Conductive Pen néven találsz, hazai és külföldi oldalakon is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Batman2
őstag
válasz TESCO-Zsömle #32770 üzenetére
De válogatós vagy !
Én nem vacakolnék ilyen bonyolút ventivel, tőkéletesen megfelelő a max. 3 lábú.A Kernel által betett két kapcs. rajz fotó is hagyományos "buta" ventihez van, csak a belinkelt cikk szól 4 vezetékes ventiről.
Jó szerelést.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
törölt tag
itt egy másik szintén 555-tel. Nem túl acélos, de elvileg működik és fiókból lehet építeni és közel van a 25kHz-es elméleti PWM frekihez
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nade ugyanezt tudod kötni (az 555-ös PWM jelét végfok nélkül) a venti PWM bemenetére, nem? A 12V-ot meg kapja direktben a venti a tápból.
Így se jó?szerk:
(vagy akkor nehéz lesz belőni a PWM 25kHz-es frekijét úgy, hogy 20 és 100% közt legyen a kit. tényező ?)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz TESCO-Zsömle #32767 üzenetére
Szerintem jót mondott Batman2, csak ott ugye nincs figyelembe véve a TACHO jel.
pl itt egy egyszerű kapcsolás 555-össel, ami PWM jelet ad ki -
Kernel
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #32764 üzenetére
Ez egy régebbi hozzászólásom az ügyben: [link]
http://www.formfactors.org/developer_specs_4_Wire_PWM_Spec.pdf
http://powerelectronics.com/thermal-management/voltage-regulators-rev-pwm-based-fan-control
Egy másik IC: ADM1027
http://74.53.229.82/~jmcprodu/wp-content/uploads/2012/02/PWM_technical_paper.pdf
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz TESCO-Zsömle #32764 üzenetére
555-össel és egy hőellenállással lehet hőmérsékltenek megfelelő PWMjelet előállítani, de hogy hogyan kell egy 4 lábas ventit csatlakoztatni hozzá, mi kell annak, azt nem tudom.
Az 555-ös jelét egy teljesítmény tranyóval, vagy egy FETtel már alkalmassá lehet tenni nagyobb áramok kapcsolgatására is.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
őstag
válasz TESCO-Zsömle #31691 üzenetére
Ezzel nem vagy egyedül.Nekem sem rabolja munkahely a drága szabadidőmet
Üdv:Attila
-
őstag
válasz TESCO-Zsömle #31684 üzenetére
Akkor húzzál bele mert lehet az első megrendelőddel értekezel
Persze ha nem 20.000Ft lesz egy 1-2 furat és 3-4 négyzet kivágása[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz TESCO-Zsömle #31677 üzenetére
Az a baj,hogy amikor 1 személynek kell valamit kivágatni mondjuk egy csöves erősítő sassziját ami vörösréz és kell mondjuk 7 furatot és 3db négyzet alakot kivágatnod akkor azt mondják megcsinálják de 20-30.000Ft-ért.
A youtube-on is azért reklámozzák,hogy milyen szépen vág milyen jó a qdrága gépük,hogy hát ha valami cég lead egy zsíros megrendelést.Üdv:Attila
-
vodkaboy22
addikt
válasz TESCO-Zsömle #31650 üzenetére
Ne erőben gondolkodj. Van fénynyomás igen de itt az távolról sem számít. Lézersugarasvágók 5-6bar-os nyomású oxigénnel vágnak (speckó fúvóka rendszer kell) a lézer olvaszt épphogy az oxigén oxidál (exoterm) és kifújja az olvadt anyagot. Tisztán lézerrel vágni is lehet de oda aztán kell kakaó! ...
1cm-es rézhez folyamatos (cw) lézernél én technológusként 2.5-3kW + 8bar levegőt mondanék gyorsulás és mozgás sebesség persze geometriától függ. Nem kispálya!
2,5mm alu se könnyű feladat 5mm acél egyszerűbb sokkal!
15mm polikarbonat mar mást tészta sokkal oda elég sokciklusu vágási program (nem is kell gázfúvás) és egy kb 100-150W-os CO2 lézer. Persze nem lesz szép a vágott felület. Széphez ajánlott impulzus üzemű CO2 kb 7000-8000W-os csúcs teljesítménnyel 50%os kitöltés + 600-1000Hz. körül. Persze fókuszfolt sem mind1 milyen... Ide már TEM00-s CO2 kell kb 150-200um foltátmérővel.
Látod ide célgép kell!Érdekes alu réz egy vacak flexxel milyen könnyű vágni míg rozsdamentes acél hát zabálja a korongot lézerrel fordítva! Rezet halál nehéz vágni!
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz TESCO-Zsömle #31653 üzenetére
ÉS 1kW-os Nd: YAG lézer ha 20% körüli hatásfokkal dolgozik az aztán rohadtul nagy szó! Mindemellett ott van a hűtés a vezérlő elektronika stb stb...
Példa én egy 150W eff 90J-os impulzus Nd: YAG-gal dolgoztam sokat az hűtéssel evett kb 10-16kW-otVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz TESCO-Zsömle #31650 üzenetére
A lézerfény monokromatikus ergo 1 hullámhosszon világít. Így csak azzal a hullámmal tud energiát átadni. Na most minden anyag különböző hullámhosszokra különböző módon viselkedik.
Pl Réz 1064nm (infra ez is) lézerrel ~90 százalékos tükörként viselkedik Tehát 1kW kakaóból csak 100W jut a rézig... Durva kerekítés (És a vágás során a kialakult plazma csóva megint változtat a dolgon de addig!)
Szóval ezzel kb 0.1mm-es réz fóliát tudnál csak vágni és az is inkább kifúvás lenne... IGen vágáshoz illik 5-6bar-os fúvókás rendszert használni mert ha nem akkor 10szer akkora lézer teljesítmény kell legalább!
Na akkor gondolhatod ez mekkora fémet tud vágni...
Polikarbonátot ezzel a hullámhosszal nem tudsz vágni itt a polikarbonát üvegként átlátszó és nem nyel el teljesítményt (0.2% körül max... )
2.5mm Alut kb 5-6mm vastag acéllemezhez tudom vágásteljesítményben viszonyítani és legalább 1kW-os Nd: YAG rendszerrel lehet normálisan vágni...
15mm polikarbonáthoz legalább 50W-os CO2 lézer kell.Lompos: 40A-t általában peltier-vel tudnak 200-500uS ig . (mikrosec kb 20-30%kos kitöltés mellett )
[ Szerkesztve ]
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz TESCO-Zsömle #31648 üzenetére
NA ez a veszélyes játékszer!
Nem látod a fényét de megvakít... És nem csak a közvetlen szembe hanem a fémekről/ tükrökröl visszaverődő fény is megvakít... Ehhez speciális szemüveg kell! (Ami legalább a dióda ára ha nem több...)
Ez egy közeli infratartományban világító led lézer.
Kb 2.8-3.2V között lehet a nyitófeszültsége A táplálás során folyamatos 12A-t tud elviselni (Peltier hűtéssel többet is, de ezt nem szokták írni.) Átmenetileg 40A maxot tud elviselni károsodás nélkül ez általában 200-500uS időre.
TO18 a tokozása (aranyozott 3 láb )
Elég régi darab (1983-mas) tehát nagy valószínűséggel csak A teljesítmény limite amit 25fokra írtak nem a valós teljesítmény limite (-20 fokon szokták ezeket üzemeltetni és ott 30W-ot is elviselnek.)
Mivel régi lehet használható normál bordás hűtéssel is de ez gyakorlatilag 20dára csökkenti az életidejét ezeket tényleg peltier hűtéssel használták.
Alkalmas lehet megfelelő optikával polimerek vágására megmunkálására. Esetlegesen polimerek gravírozására. Még megfelelő hűtéssel és fúvokás rendszerrel vékony fémlemezek vágására is alkalmas lehet. (~0.5mm.) De nem ez volt a tipikus felhasználási területe.
Tényleg vigyáz vele! Szerelés közben bekapcsolod fél pillanatra és egy kis csavarhúzóról már tud annyi fény reflektálni, hogy megvakulj! (Veszélyesebb mint a CO2 lézer fénye mivel ez közvetlen a retinát gyalulja halálra... )Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz TESCO-Zsömle #31636 üzenetére
Igen Lézersugaras mikromegmunkálási szaki vagyok. MI lenne a kérdés?
-
őstag
válasz TESCO-Zsömle #21883 üzenetére
"Tévedni emberi dolog mondta a sün amikor lemászott a drótkeféről"
-
Lompos48
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #21842 üzenetére
Kell a LEDhez előtétellenállás is!
-
moha21
veterán
válasz TESCO-Zsömle #21840 üzenetére
VDDSPD Supply Temperature sensor/SPD EEPROM power supply: +3.0V to +3.6V.
Akkor inkább ennek érdemes utánajárni.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz TESCO-Zsömle #21837 üzenetére
Szerintem, pár smd led nem izgatná, amúgy is vmi 10W körül zabálnak ezek.
Bár azt azért figyelembe kell venni, hogy 1,5 V a Vdd ami led-nek elég karcsú... :/
Hirtelen többi ágát nem néztem, de azok nem is "supply" dolgok, ott már okozhatnak paraitás gondokat _
Nem tudom ki írta előttem a VRM-eket a RAM közelében, talán valóban járhatóbb út, ott van 12V or 5 V, nem tudom.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz TESCO-Zsömle #21826 üzenetére
VDD lábról ami : Supply Power Supply: 1.5 V +/- 0.075 V szerintem lehet próbálkozni.
51-es láb pont ilyen. [link]
Persze várom a szakértők véleményét -
-
őstag
válasz TESCO-Zsömle #21830 üzenetére
Értem.
Ez "csak" visszaveri a fényt
"Sebes jeges"[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz TESCO-Zsömle #21828 üzenetére
Minden további nélkül lehetséges mert a képet felnagyítva SMD LED-nek tűnik.
(volt régebben DDR2 korszakban is valami ha jól emlékszem 5 LED-el ellátott tuning RAM)
A hűtő borda "élébe" voltak bele építve.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz TESCO-Zsömle #21826 üzenetére
Üdv
A RAM foglalat mellett/közelében vannak a táp szabályzó alkatrészek(FET,stb) inkább ott keresgélj.De én tuti nem bolygatnám a RAM táp ellátást mert a BIOS akár még hibának is érzékelheti még ha kicsiny mértékben is megnövekedett fogyasztást...
-
Lompos48
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #18215 üzenetére
Olyan van az autós rádiómban is. Minden azzal lehet állítani funkcióválogatás után. Valami impulzusadó, mint az általad említett inkrementális cucc. Csak annak 2 kimenete van/kell legyen, mert a forgásirányról is kell információt adjon
. -
Lompos48
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #18213 üzenetére
Táp-impulzuskimenet-test. Kép nincs?
-
PHM
addikt
válasz TESCO-Zsömle #15832 üzenetére
A gyümölcsöt nem megenni, abból pálinkát is lehet főzni!
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
TESCO-Zsömle
félisten
-
DonThomasino
veterán
válasz TESCO-Zsömle #15715 üzenetére
Létezik rágcsáló űző is, így házilag?
[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
őstag
-
őstag
-
PHM
addikt
válasz TESCO-Zsömle #6196 üzenetére
A másik kimenet szerintem a "G" jelű pont.
-
PHM
addikt
válasz TESCO-Zsömle #6194 üzenetére
A 12V két ágát a "+"-ra és a "-"-ra kösd.
A "G" szerintem a testpont, elképzelhető, hogy földelni kell.
Mindenesetre semmiképp sem szabad a 12V-os tápfeszültség
negatív ágával közösíteni.
A két rajz között egyébként nincs semmi ellentmondás.
Az egyik egy egyszerűsített vázlat, itt a meghajtó fokozatot
mintegy "fekete doboz"-ként ábrázolják.
A másik komplett kapcsolási rajz, ezen szerepel a készülék
tényleges elektronikai felépítése.
Amúgy a kütyü névleges fogyasztása 4,8 W.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
becuszabi
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #6191 üzenetére
És mit csinálsz a mágnes másik pólusával? ...merthogy mágneses monopólus még mindig csak papíron, elméletben létezik. Akármilyen mágnest is használsz, annak erővonalai a térben záródnak, így az elektromosan töltött részecskék is az erővonalak mentén fognak mozogni.
A legegyszerűbben a csúcshatást úgy tudod fokozni, ha növeled a csúcsokon a felületi töltéssűrűséget, azaz vagy a feszültséget növeled, vagy pedig a csúcs görbületi sugarát csökkented (minél hegyesebb tűt raksz a tüske helyére). A csúcs közelében elhelyezett ellenkező töltéssel rendelkező fémlemez szintén felgyorsítaná a töltött részecskéket."Aki szívből él, az élből szív"
-
mezis
félisten
válasz TESCO-Zsömle #6191 üzenetére
A mágnesnek Északi/Déli pólusa van !
A mozgásban lévő elektromosan töltött részecskéket meg az elektromágneses indukció miatt taszigálja/vonzogatja !
(mágnes negatív pólusának hozzáérintésével)
mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #6187 üzenetére
1: Ilyen célra létezik egyszerű inverter áramkör, pl ez: .
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mezis
félisten
válasz TESCO-Zsömle #6187 üzenetére
Töltött részecskéket természetesen. Vagy megfelelő töltéssel, vagy mágnessel. (Lásd oszcilloszkópcsövek - elektrosztatikus eltérítés, TV képcsövek, mikrohullámú sütők magnetronja - mágneses eltérítés.)
2- Tudom valahogy irányítani a lerepülő ionokat/elektronokat??
[ Szerkesztve ]
mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #6184 üzenetére
Így könnyebb megérteni:
H. pontosan mi a neve ennek a táp összeállításnak, azt nem tudom, de igen hasznos dolog.
Azt a -12 -es ágat nyugodtan kösd be, elég kell legyen a kakaó.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz TESCO-Zsömle #6184 üzenetére
Nem.
A közös testponthoz képest van 1 pozitív és 1 negatív 12 voltod.
Úgy kell elképzelni, mint 2 sorbakötött tápot.
A 2 végpont között 24V egyenfeszültség lesz.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #6182 üzenetére
Azért van 3 csatija, mert pluszminuszos táp kell neki, elég probléma, ha te közösítetted a földet a -12V -val. A számtech táp ugyan ad ki -12V -t, de az nem igen terhelhető, ha bekötöd, szerintem rögtön le fog kapcsolni a táp, de próbát megér. Oda bizony neked rendes trafó kell, abból a sima 2 kivezetéses is elég, mert 12V váltóból két kondi meg két dióda segítségével lehet +-12V -t csinálni.
Amúgy ha ilyen csúcshatás, stb. érdekel, nézd meg Borbás Miklós találmányának weblapját: [link]
-
jFox
addikt
válasz TESCO-Zsömle #5986 üzenetére
Szia!
Én ezt használom : Eagle 5.1
Nem tudom ez jó-e neked, mert nem értem hogy akarod "megfésülni a kusza szálakat", de hátha ez segít.
Üdv
jFox--==<< ...csütörtökön a lényeg, hogy egyet alszom és péntek! >>==--
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Premier előzetesen az Alien: Rogue Incursion (PS5/PSVR2, PC, MQ3)
- Politika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Jövedelem
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest