Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
Ma kicsit "huzamosabb" ideig használtam a pákát és olykor olykor kattant egyet.
-
rii
nagyúr
hello
hogy hívják at a "házat" amibe
- bele lehet tenni 2-3-4-5-6-7 X db számú elemet
- van két drótkivezetése -
válasz
DonThomasino #21832 üzenetére
üdv
Ha keresel még leválasztó trafót íme 1-2 példány.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #21842 üzenetére
Kell a LEDhez előtétellenállás is!
-
moha21
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #21840 üzenetére
VDDSPD Supply Temperature sensor/SPD EEPROM power supply: +3.0V to +3.6V.
Akkor inkább ennek érdemes utánajárni.
-
moha21
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #21837 üzenetére
Szerintem, pár smd led nem izgatná, amúgy is vmi 10W körül zabálnak ezek.
Bár azt azért figyelembe kell venni, hogy 1,5 V a Vdd ami led-nek elég karcsú... :/
Hirtelen többi ágát nem néztem, de azok nem is "supply" dolgok, ott már okozhatnak paraitás gondokat _
Nem tudom ki írta előttem a VRM-eket a RAM közelében, talán valóban járhatóbb út, ott van 12V or 5 V, nem tudom.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
moha21 #21835 üzenetére
Köszönöm. Egyelőre ott tartok, hogy Black Dragon, és akkor a sárkányokból csigát csinálok, vagy marad a Dominator, és akkor semmi dolgom.
-
PHM
addikt
válasz
Megpróbálsz feszültséget mérni az akku kivezetésein.
Ha ez nem sikerül, 3 hibalehetőség van:
1: rossz az akkucella - kuka
2: rossz a töltést-kisütést felügyelő áramkör - többnyire kuka
3: annyira lemerült az akku, hogy a védelem már tölteni sem engedi.
Ez akkor fordulhat elő, ha sokáig állt a fiókban a készülék.
Ez a hiba javítható, de csak hozzáértéssel.
Vagy szét kell szedni az akkut és közvetlenül a cella kapcsaira adni
némi töltést, amíg annak a kapocsfeszültsége el nem éri a 2,7-2,8V-ot,
vagy meg is lehet "bikázni". (10-12V 5-10mA-es árammal.)
Ez azonban veszélyes művelet, csak óvatosan, labortáppal, kis áramkorláttal,
esetleg egy megfelelő ellenállás közbeiktatásával ajánlott végrehajtani. -
moha21
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #21826 üzenetére
VDD lábról ami : Supply Power Supply: 1.5 V +/- 0.075 V szerintem lehet próbálkozni.
51-es láb pont ilyen. [link]
Persze várom a szakértők véleményét -
-
moha21
veterán
válasz
Megnézed, hogy üresen mennyi a fesz rajta, ha úgy ok, akkor terhelve is. Ha úgy nem ok, akkor rossz.
-
DonThomasino
veterán
Ha egy telefon aksi hibás, hogy lehet/kell kimérni?
-
válasz
TESCO-Zsömle #21830 üzenetére
Értem.
Ez "csak" visszaveri a fényt
"Sebes jeges" -
válasz
TESCO-Zsömle #21828 üzenetére
Minden további nélkül lehetséges mert a képet felnagyítva SMD LED-nek tűnik.
(volt régebben DDR2 korszakban is valami ha jól emlékszem 5 LED-el ellátott tuning RAM)
A hűtő borda "élébe" voltak bele építve. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
totya694 #21827 üzenetére
Értem. Igazából a RAM-on lenne a világítás, egészen pontosan benne a hűtőben. Ezért is lenne értelme arról venni a tápot, mert mellőle nagyon nehéz kulturáltan felvinni...
De most eszembe jutott valami! Amit nekem ajánlottak* RAM (fekete nyák, hűtés nélkül) azon vannak LED-ek. Azoknak a helyéről vételezhetek áramot?
* - GEIL Black Dragon. A két végénél a sárkány szeme elvileg 1-1 piros SMD-LED.
-
válasz
TESCO-Zsömle #21826 üzenetére
Üdv
A RAM foglalat mellett/közelében vannak a táp szabályzó alkatrészek(FET,stb) inkább ott keresgélj.De én tuti nem bolygatnám a RAM táp ellátást mert a BIOS akár még hibának is érzékelheti még ha kicsiny mértékben is megnövekedett fogyasztást...
-
TESCO-Zsömle
titán
Na, akkor ide is tolok egy kérdést.
Csak kíváncsiságból kérdem, hogy a DDR3-as RAM-nak (a 204 közül) van olyan lába, amiről büntetlenül tudnék egy kis feszt lopni? 2, max 4db SMD-LED-et hajtanék vele.
Előre is köszönöm.
-
sörösló
aktív tag
válasz
xKacsax #21800 üzenetére
Én 74-ben végeztem, hallottunk olyanról hogy létezik Weller, de akkoriban még az első 709-es műveleti erősítőt is úgy mutogatták a suliban mint valami egzotikus állatot. A standard "forrasztóállomás" a 20 W-os Minifor páka volt meg az 50 W-os csehszlovák pillanatforrasztó. Én a gyárinál hosszabb, kb. 5 cm-es hegyet használtam a finomabb munkához, meg persze nem kapott görcsöt az ujjam a ravaszon. Kis gyakorlás után a miniatűr orosz zsebrádiócskát is lehetett kezelni vele. Persze volt aki nem tudta megtanulni a forrasztás művészetét, de annak a Weller pákával se ment volna!
Ma már van Weller pákám, de a jó öreg cucilista darab is előkerül néha.
-
zka67
őstag
válasz
xKacsax #21820 üzenetére
Bocs, hogy beleszólok a használt pákákba, de muszáj. Mert ki ad el egy jó weller pákát? Szerintem senki, inkább csak a dögledezőtől akarnak megszabadulni. Mint írtam, a weller pákák örök életűek, ha normálisan vannak használva. A hőkapcsolójuk szokott "bedögleni", de ez így mégsem igaz, csak sokan nem tudják a módját a javításának.
Azért szokott elromlani benne a hőkapcsoló, mert áramot kapcsol és ez szikrával jár, a szikra pedig előbb-utóbb oxidálja az érintkezőket. Az oxidos érintkező pedig rosszul vezeti az áramot, eleinte csak nem kapcsol, csak "rázogatásra", majd egyszer csak összeég, ami a fűtőbetét kiégéséhez vezet.
Nos, ez a probléma egyszerűen orvosolható, egy kis finom smirglipapír segítségével. Szét kell szedni a pákát, le kell venni a kapcsolóról a védőburkolatot, és meg kell csiszolni az érintkezőket, összerakni és boldogan használni tovább.
Az én wellerem már több mint 27 éves és a mai napig kifogástalanul működik, utoljára úgy 3 éve tisztítottam meg a kapcsolót. Átlagban napi 2-3 órát megy és semmi pénzért nem adnám el.
-
xKacsax
aktív tag
dudika10: Egészen pofásnak tűnik a Fahrenheit és még árban is rendben van.
DonThomasino: A Conradnál általában minden eszméletlen drága. De legalább biztosítottan minőségi cucc.
zka67: Erre szavazok én is csak borsos áruk van a Wellereknek, de rengeteg jót hallottam.
Speeedfire: Mennyire megbízhatóak a használtan vásárolt pákák ? esetleg vásárlást követően egy hegy csere is dukál hozzá ?
Latency: Ettől tartottam én is
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
-
fo_di
őstag
sziasztok,
az extra fényerejű ledek fénye az sötét szobában mennyit ér?
egy kisebb lámpát építenék bele egy cumóba, és akkora kéne, hogy este a monitor fényénél kicsit fényesebb legyen, kb 40 centi hatótávval (jelenlegi asztali lámpámat soknak gondolom arra a célra, hogy monitor mellett a billentyűzetet lássam)méretre kb 4-6 db 5millis led fér el benne, elég lehet ennyi? ilyen ledeket néztem hozzá:
FEL-R514WSWCSL O5mm FEHÉR d=14°, Iv=18000mcd MAGAS FÉNYEREJÜ Uf=3.2..3.8V
5XX3 FEHÉR O 5mm, EXTRA FÉNYERÖ 6000mcd; 20mA; 20°persze más megoldásra is nyitott vagyok, ami befér ekkora helyre, olcsó, tartós és usb portról vagy esetleg egy molexről meghajtható (na meg nem olvasztja meg a műanyagot)
(a doboz, amibe be akarom építeni, az egy 10 centis wall-e figura, aminek a 2 szemébe tenném be, ahol kb 1,5x2,5 centi legnagyobb átmérőkkel rendelkezik darabonként)
köszi -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #21813 üzenetére
Őszintén szólva abszolút járatlan vagyok a témában.
Ezért jó lenne legalább azt tudnom, egyáltalán milyen márkákat keressek.
Van egy Wellerem, meg egy, talán épp Ersa forrasztó állomásom, de
véleményem szerint ezek egyike sem igazán alkalmas a finomabb munkákhoz.
Különösen, miután volt alkalmam használni a kollégám JCB 2700-as szettjét.
Csak hát ő a jövő héten távozik körünkből, úgyhogy sürgősen be kéne
szerezni valami hasonlót.
Az nem baj, ha kevésbé márkás, csak hozza megközelítőleg azt a
kezelhetőséget, megbízhatóságot és komfortot, mint az említett készülék. -
PHM
addikt
Üdv!
Elkélne egy kis segítség:
Szeretnék egy olyan forrasztó állomást vásároltatni,
ami kisebb SMD munkákra is alkalmas.
Kollégám a JCB egyik típusát javasolta, csak hát annak az ára
a kiegészítőkkel együtt bőven 100000 felett van.
Szeretném elkerülni, hogy a főnököm sikító frászt kapjon az árcédula láttán.
Egyszóval, ha valaki ismer olyan forrasztó állomást, ami megbízható,
alkalmas felületszerelt alkatrészek forrasztására, és a tetejébe még
az ára is megfizethető, ne tartsa magában. -
Speeedfire
félisten
válasz
forceberg #21810 üzenetére
USB 2.0 alatt 500mA a max. USB 3.0 alatt már több 900mA.
Bővebben itt. -
Sziasztok!
Az USB szabvány szerint mennyire terhelhető?
Áram, indulóáram, max. kapacitás?
Valami hivatalos doksiszerűség kellene. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21808 üzenetére
Többé kevésbé.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #21807 üzenetére
Akkor mondhatjuk, hogy nem is tudod mi van/volt kezedben?
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21805 üzenetére
Valóban HCP, megmondom őszintén ennyire nem is néztem meg.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #21804 üzenetére
A Puskás HCP, Weller a TCP ha jól tudom...
Puskást nehezen találni. -
Speeedfire
félisten
-
dudika10
veterán
válasz
xKacsax #21800 üzenetére
Ez sem lesz jobb.
Nagyon gyorsan átmelegszik a markolat. Gyorsan elszenesedik a hegy, és nehéz újra beónozni, persze nem lehetetlen. A hőfokszabályzás inkább "digitális" mint analóg (értsd, van durván 2-3, jól megkülönböztethető állás, de egyáltalán nem lehet finoman szabályozni).Keress használtan egy wellert, mellé egy trafót és sokkal boldogabb leszel.
Vagy újonnan 14k környékén van a Fahrenheit 28003-as állomás. Az már egy kellemesen használható kategória hobbi célokra például, de akárhogy is nézzük majd háromszor annyiba kerül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest