- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PH-User
addikt
-
Rider74
tag
Üdv!
Felmerült bennem egy ötlet, segítség kellene a megvalósításában.
Van egy Aten KVM switch-em, D-sub csatikkal, mindkét végén, illetve a monitor felé is.
A VGA-n DVI csatlakozó van, egy DVI-dsub adapterrel van összedugva az egész.
Azonban az új házamnál nem fér el az adapter, azt gondoltam, a KWM dsub csatiját kellene valahogy lecserélni DVI-ra nyilván ettől nem lesz digitális, de legalább elférne a helyén.Ahogy utána néztem szerelhető kivitelű DVI-A csatlakozót kellene szereznem, csak nem tudom hol?
Ill. nem tudom, hogyan van a lábkiosztás... -
Lompos48
nagyúr
válasz
k.geri19 #13592 üzenetére
Az az érzésem, hogy még nem érted egészen. Egy vagy két csatorna, mindegy. Mindenképp kell neki(k) a működéshez a plusz és mínusz feszültség is, meg a nulla.
Tehát: az én rajzom 4 pontja a fotód 1 pontjába, a rajzom 5 pontja a fotód 5 pontjára és a test, az én rajzomon 1, a fotódon 2 és 3.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #13593 üzenetére
Sokkal nagyobb árammal tölti. Kérdés, hogy az akku bírja az ilyen gyorstöltést?
A példa csak azt illusztrálja, hogy másfélszer annyit töltesz bele, mint a kapacitása. Ez szószerint az ólomakkukra érvényes, azok nem tűrik a nagyáramú györs töltést. De a töltés/akku "hatásfoka" a te esetedben is érvényes.
-
k.geri19
tag
válasz
Lompos48 #13586 üzenetére
megvan szerintem a gond. ugye 2 panel volt benne és a hidba a 2 36voltos ág ment!!!
és ezt a 72voltot kapta a kondik. és jo hogy ennyi áramot kapott a nyák.
lekötöm az egyik 36voltos ágat.
vajon tönkre mehetett a quad első összerakásnál?:S
amikor hülye hangon szólalt meg. -
PH-User
addikt
Az létezhet, hogy egy 900mAh-s Sony Ericsson BST-37 (Li-Polymer) akksiba belemegy 1250mAh? Egy ilyen töltővel töltöm, 0,4A-rel kezdte tölteni, majd folyamatosan esett az áramerősség, most 0,1A-rel tölti már kb. 2 órája s 1256mAh-t mutat. Nem meleg, nem púposodik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #13581 üzenetére
Nincs ilyen első/formázó töltés. Első alkalommal is csak meg kell tölteni. Ezt lehet társítani azért feszültségméréssel. Szégyellem, de nem tudom, hogy a polcról levett vadiúj Li-ion akkuban van-e töltés.
A túláramon kívül más gond nem lehet azzal, ha a gyári (700mAh)-s védelmi elektronikát rakom be a 250mAh-s akksihoz ?
Pl. valami lekapcsolná állandóan a töltést (persze most nem a hővédelemre gondolok), vagy sokkal lassabban töltene, vagy valami egyéb gond.Itt nem tudok biztosat mondani. Elképzelhetü, hogy akkutól függően van méretezve az elektronikában áramkorlátozás. Ez a nagyobb értéknél valószínű magasabbra van állítva. Ugyanakkor az is fontos, hogy a töltő mekkora áramot képes leadni. Azért tartom hasznosnal az első töltést monitorizálni.
-
atesss
addikt
"A túlságosan mélyen, kisütési végfeszültség alá kisütött "
Na igen, pl. erre is gondoltam az előbb, az "egyéb gondok" közt. Bár mivel ez fesz. függő, ezzel elvileg nem kéne gond legyen.
Akkor szerinted nem lesz gond, ha a 700mAh-s akksihoz lévő védőáramkört használom a 250mAh-s akksihoz ? -
And
veterán
válasz
PH-User #13583 üzenetére
Ebben a formában ez nem állja meg a helyét. Az akkuknak kisütési végfeszültségük van, ami alá nem szabad meríteni azokat. Ha ezt a pontot elértük, akkor konkrétan nulla maradéktöltéssel rendelkeznek, azaz 0%-kal. A gyártók is eddig specifikálják a celláik kapacitását. 3,7V-os névleges feszültségű Li-ion akkuk esetén ez a végfeszültség 2,8V körül van. Ha a cellában van beépített védelem, akkor többek között e feszültséglimit tartása is a célja.
Mod #13581: A lítium-ion akkuk nem igényelnek lassú töltést, 0,5...1*C értékű árammal nyugodtan tölthetők, 0,5*C esetére 2..2,5h töltési idő számítható. A túlságosan mélyen, kisütési végfeszültség alá kisütött (pl. beépített védőáramkör nélküli) cellák esetleg ennek az alsó határnak az eléréséig 'kíméletes' töltést igényelnek. -
válasz
k.geri19 #13580 üzenetére
A PC-nél a védőföldet nem bekapcsolni kell hanem a jelenlétének meglennie az a 3 eres kábelen ami a PC tápjába megy.Mivel kapcsoló üzemű táp van a PC-kbe így "okozhatnak" gondot(brumm-ot,rossz minőségű hangot stb)
Csak földelt konnektorba legyen bedugva a PC az a lényeg.Mivel fentebb már úgy értelmeztem,hogy le lett tisztázva de azért még 1x körbe írnám.
A toroid trafódból kijön 36V váltó 0V még 1db 36V váltó.A tekercs tehát valójában 72V-ot tud csak a felénél le van ágaztatva(csapolva).A közép leágazást szokták 0V-nak nevezni.Az egyenirányítás után a 0V-hoz képest lesz egy 36x1,41=50V-od +ban is és -ban is.tehát a tápból 3db vezetéknem kell kijönnie +50V,0V,-50V.Ha ezeket így nem tudod kimérni akkor már a tápnál el van kötve elve valami.
Szerintem ki kellene abból a házból szedni minden majd alaposan kitakarítani majd újból összerakni azt a bizonyos tápot mi után ki lett mérve minden.Az a legnagyobb baj,hogy már akkora káosz van abba a dobozba,hogy szerintem Magad vezeted félre a sok sok felesleges vezetékkel.
A másik dolog meg bár mit akarsz beüzemelni mindig először érdemes a tápot átnézni.Pl. előfordulhat egy gyárilag hibás biztosíték(biztosító) is,forrasztási hiba,vezeték leszakadás.Meg az sem mellékes,hogy mekkora az értéke(5V helyett 20V mert pl. zárlatos egy áteresztő tranyó)
Ha 1db Quad 405 végfokot vettél akkor a PC-ből kijövő (szetero)hangnak ugye bár 3 kivezetése van a jobb/bal oldal és földelés amiből 1 végfokhoz csak a bal vagy jobb oldalt kell bekötnöd... -
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #13551 üzenetére
Ja közbe jut eszembe, hogy egy új akksit először tölteni kellene. És inkább ajánlott 8+ óráig.
Vagy ezt Li-Ion-nál mennyire ajánlott betartani ?A túláramon kívül más gond nem lehet azzal, ha a gyári (700mAh)-s védelmi elektronikát rakom be a 250mAh-s akksihoz ?
Pl. valami lekapcsolná állandóan a töltést (persze most nem a hővédelemre gondolok), vagy sokkal lassabban töltene, vagy valami egyéb gond. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #13577 üzenetére
Azt hiszem békét kell kötnünk és beleegyeznünk, hogy talán mindkettőnknek igaza van. Ha most piszkálódni szeretnék, akkor azt mondanám, hogy a Wikipédiába mindenki írhat szócikket és íme, a Sztaki szótárban hogy szerepel ez.
ha hozzá bementél a tavaszi 30 fokban rövid szárú nadrágban, netán 1 napos borostával vagy pircinggel,
Fura, de valamennyire egyetértek vele. Egy vizsga egy diszciplína elsajátításának ünnepélyes (és remélhetőleg sikeres) lezárása. Anno, a júniusi vizsgaidőszakban bizony fekete öltönyben nyakkendővel jelentem meg mindegyiken. Ez úgy illett, senki nem figyelmeztetett rá. Azt nem állítom, hogy a stressz mellett ez lazítóan hatott volna, ellenben kihangsúlyozta az esemény nem mindennapos voltát. És nem vagyok meggyőződve, hogy plusz adrenalinnal nem segített be.
-
válasz
k.geri19 #13576 üzenetére
Hali!
Nos ha egy +/- os tápot mérsz akkor a 0-hoz képest kell mérni így kell kijönnie -36V-nak és +36V-nak de ha a + és - kivezetést méred akkor természetesen a két feszültségnek a a 2x-ét kapod és így jön ki a 72V.
Sajnos a műszerekkel is vigyázni kell mert olyan mértékbe elszaporodtak a gagyik,hogy már az áruk alapján sem lehet megkülönböztetni a "jobbacskát" a "haza vinni se szabad" kategóriától.
Ha PC-re kötöd akkor arra kell odafigyelni,hogy a PC-nek tutira meglegyen a védőföldje és az árnyékolt kábel amivel átviszed a jelet az végfoknál is be legyen kötve. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #13558 üzenetére
Tényleg biztosító a hivatalos elnevezése, és tényleg egyik tanár nyakaz érte!
Wikipediáról: Az olvadóbiztosító (elterjedt téves elnevezéssel biztosíték) olyan készülék, melynek elsődleges feladata az áramköri elemek (vezetékek, villamos motorok, elektronikai berendezések) védelme a túláramok és zárlati áramok káros hatása ellen, vagyis az áramkör megszakítása az erre a célra méretezett, vékony huzal kiolvadásával. Másodlagos feladatuk a névleges elektromos áramerősségüknél nem nagyobb áramok üzembiztos vezetése.
Egyébként ez olyan, mint hogy van nálunk egy tanár, akivel szerencsére nem futottam össze, ha hozzá bementél a tavaszi 30 fokban rövid szárú nadrágban, netán 1 napos borostával vagy pircinggel, akkor nem lett belőled mérnök soha.
totya694:
-
k.geri19
tag
válasz
Lompos48 #13575 üzenetére
átnéztem, valóban függetlenek a 32voltos ágaktól
de sajnos a 32voltos rész amit mértem táp után az egyből 36voltot jelez. aztán a híd és a kondik végén pedig 74volt.
fizikai képtelenség lenne?
de ha úgy is lenne hogy valóban 74volt. lehet ez az oka amiért nem ad se közép se mély frekvenciát a végfok? kimenete. (kakaón hallani nagyon magas frekvencián a zenét de nagyon visszafogott hangerővel)a bemenet a végfok panelen ( nincs hangerő szabályzó rajta direktből jön, ahogy a számítógépen jön a jel) számítógépen vezéreltem a hangerőt most is így szeretem szeretném
ennél jobban nem tudom körül írni a problémám.
-
Lompos48
nagyúr
-
k.geri19
tag
válasz
Lompos48 #13571 üzenetére
első variáció van.
és ezt még az előző quad tulajdonos nál is így volt tehát nem nyultam hozzá. de ez a 74volt kicsit nem értem. mert valóban nem 1,41x a szorzás a feszültségnek.
nincs elkötve
de mégis ennyi:S
mit tehetnék?
a 18voltos ágat kössem át a 32voltos helyet? és hátha 50et kapok? -
Lompos48
nagyúr
válasz
k.geri19 #13570 üzenetére
Valamit rosszul kötöttél! Nem megy semmi kondin át (ez soros kötést jelent). A szűrés maximum a váltófeszültség (effektív érték) 1.41-szeresére tudja növelni az egyenirányított feszültséget. A 2 kondi sorban van ugyan, de külön-külön szűrik a pozitív és negatív feszültséget.
Így:
vagy így:
Utóbbi lehet 2 szekunderről és C1 nélkül is.
Az értékeket ne figyeld, csak a kapcsolást.
-
k.geri19
tag
válasz
Lompos48 #13569 üzenetére
a táp jó
36volt előtte
és amikor a híd ,aztán a egyik pufferkondi és a másik kondi melette össze van kötve és az egyik kondin át menne a 2 panelra az áram,feszültség. mindkét 36voltos ág se 50 se 36. 74voltot ad. mi nyomja így fel a voltokat?
úgy gondolom ezért nem szólal rendesen meg a végfok mert 24voltal többet kap. a 2 kondi ennyire felnyomja a feszültséget? leköthetem az egyik kondit? vagy azok olyanok hogy negatív másik pozitív kondi?előre is nagyon szépen köszönöm!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
k.geri19 #13568 üzenetére
többet ad a hivatalos 36voltos ág . előfordulhat?
Az nem hivatalos, mert nem a Hivatal adja, hanem a trafó.
Névleges.
Előfordulhat. De a szekunderfeszültség csak akkor nőhet, ha:
1. nő a primérfesz - elejtve
2. változik az menetarány, csak priméroldali menetzárlat okozhatja, az meg füstöl(ne).ha 36voltot sikerül kimérni?
Akkor nézz utána meg mitől mutat a műszer hibás eredményt. Híd után és szűrve nem lehet több 50V-nál, mert még a híd 2 diódáján is esik feszültség.
-
k.geri19
tag
a mérésem panellal összecsatlakoztatva jött ki. tehát nemvolt leforrasztva. de a másik panelnak a plusz mínusza dcv el nem mért semmit.
és acv el mért 150voltot. most ez hogy is van:s a régi panelek is quad 405volt és ott is ök voltak rajta.
mi tévő legyek?. -
k.geri19
tag
válasz
totya694 #13559 üzenetére
hááát most meglepődtem.
van egy toroid trafo 2x 36v ág 2x 18 ág.
valszeg a 36voltos ág megy a 4700as pufferkondikra és onan a nyákra és amit most kimértem megijedtemdcv200 ra tettem multimétert és 71,2irt ki ez nekem fizika orán jól oda figyelve is 71volt. na most 36voltos tápból a kondikal 51voltnak kéne lennie nem?
50volton üzemel 8ohmal a quad 405ha így van mit tehetek?
mérjek még ki? vagy a 18voltos ágRA tegyem át a végfokot?
vagy előfordulhat hogy ,,megint kuka,,? -
mezis
félisten
válasz
k.geri19 #13552 üzenetére
A Quad 405-ösök hajlamosak a nagyfrekvenciás gerjedésre. Ezt alkalmas helyre forrasztott 10-100 nF-os kondenzátorokkal lehet kivédeni. Az elmúlt évtizedekben megjelent cikkekben ez a mod megtalálható. (Én még Sipos Gy.-tól olvastam a Rádiótechnika kb 1980. évi valamelyik számában.)
-
moha21
veterán
Érdemes sokszor gyors olvadó biztosítékot használni a félvezetők védelmére. Inkább szkópok és drágább eszközök.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #13556 üzenetére
Most tényleg elbizonytalanítottál. Ezt komolyan állítod?
ÜVEGCSÖVES BIZTOSÍTÉK
A névleges értéket meghaladó áram
hatására kiolvadó biztosÍték megvédi
az áramkört a tuláram további hatásaitólA rossz helyesírás a honlapról származik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
k.geri19 #13552 üzenetére
Azt az 1 darab panelt én kettőnek látom, pedig nem ittam semmit.
Jó volna, ha tudnál mérni egy feszültséget a kimeneten, terhelés nélkül. Szimmetrikus táplálásnál nulla körül kellene legyen. Ha nem, akkor keresgélünk majd tovább.
Az, hogy a 2 ellenállás (R29 és R30-as fehér kockák) meleg, nem feltétlenül baj. Terhelés és jel nélkül is 1W fölötti teljesítményt disszipálnak.@CPT.Pirk: biztosítékok nélkül egy teljesen zajtalan erősítőről beszélnénk, csak se zaj, se hang.
-
-
k.geri19
tag
sziasztok megint én
tehát nem javitotam meg a régi paneleket hanem rendeltem vaterán egy sráctól vadonat új quad 405ös panelt 1 dbot mono ként menjen legalább a végfok.
megjött ma a panel
ö lenne az
és számok mellette mit hova kössek
Akkor küldöm!A képen beszámozva megtalálod , hogy mit hova kell kötni.
1: pozitív táp
2 és 3. Ez közös a táp földje,a bemenet és a kimenet hideg pontjával
4. bemenet meleg pont
5. negatív táp
6. hangszóró kimenet pozitív érA +/- táp közös föld pontja tehát a 2-3-as saru.
Illetve egy kapcsolási rajzot. Itt R5-öst ne keress. A TIP 35 helyett
BD249C illetve a BD242C helyett én BD244C-t használtam.és a hiba jelenségem(amit a srácnak küldtem el):
-szia kapcsolási rajz alapján bekötöttem. és csak búg a hangszóró. mi lehet a gond?
üdvill csak a mély ládánál csinálja. tehát rárakok egy mély közép hangszórót megszólal. viszont úgy szól mint egy házimozi szatellit hangszóró.se mély nincs benne se közép.
csak magas.
mély ládánál pedig csak búg.
üdvkikapcsoltam és megnéztem ujjamal nem e meleg valamelyik tűzforró a két egymás mellett levő
fehér: 5W560RJ kis kockák.
mi lehet a gond?még nem jött válasz tőle
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #13550 üzenetére
Nem kellene a feszültséget is mérni közben ?
Jó lenne. De van egy olyan, hogy amikor meléri a nominális (töltött) állapotát kezd melegedni. Ez már így is egy információ.
...van egy olyan multimétere, amivel lehet mérni hőmérsékletet is...
Nem bízok az ilyenekben. Nem olyan a mérőfej, ami a teljes felületén érintkezzen a mérendő tárggyal, ezért csal. Mindig kevesebbet mér. Szerintem a tapogatás is megteszi. 60 fok körül már kezd nagyon meleg lenni az ujjadnak és azt is észreveszed ha túl gyorsan melegszik. Jobb látni az áramot. Nem tudom ez a típus milyen gyorsan tölthető, nekem akkor lenne gyanús, ha egy 250 mAh-s akkut (mondjuk) 150 mA fölött töltene.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- OLCSÓBB!!! Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest