Hirdetés
- Notebook hibák
- Gaming notebook topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Azonnali fotós kérdések órája
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
Az mit jelent egy ellenállásnál, hogy 1k5? 1kohm-os gondolom, de mi az 5? Az, hogy 5%-os?
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
őstag
válasz Lompos48 #12698 üzenetére
Még rászánok egy kis időt...
Már az inverter szabályzó ák-t is átnéztem tranyók jók de FET-et nem tudom kimérni.
Még a végén azt csinálom mint régebben 1x vettem egy PC ház megvilágító neon set-et és az inverterét felhasználva már ment is monitor éveken keresztül.(szabályozni nem kellett a fényerőt de kb 2-2500Ft-ból meg volt és működött.
"A cél szentesíti az eszközt"Üdv:Attila
-
őstag
válasz Lompos48 #12688 üzenetére
Szép napot!
Nos a rajz sokat segített amit ez úton is köszönök még 1x de a hibája még mindig nincs meg és ahogy nyomozgattam nem is lesz.Ez a monitor elektronika már már sokkal jobban túl van bonyolítva a kelleténél.
17V-os tudok mérni az inverter biztosítékon de amikor bekapcsolom a monitort ez az érték vissza esik 5-6V-ig(amikor a neonokat próbálja indítani).Maguk az inverterek jók(külön adtam nekik áramot és dolgoztak ahogy kell)
Már a blokk séma alapján sem egyszerű a felépítése(minden szabályzó és regulátor hatással van a másikra)
Azért nincs benne gyárilag 12V mert az inverter IC szabályoz egy FET-es ÁK-t ami a 17V-ból gazdálkodik.Üdv:Attila
-
őstag
válasz fenergie84 #12694 üzenetére
Sőt ha még a hézagokat is kinyomkodod FBS-el (csak vicc volt)
Üdv:Attila
-
őstag
válasz fenergie84 #12692 üzenetére
Én azért lehetőleg a klipszes(kapoccsal záródó) SATA kábeleket részesítem előnybe.például vagy a Gigabyte alaplapok mellé adott példányok.Találkoztam már több ízben is "olcsó" SATA kábelből származó hibával.
-
Peter789
senior tag
válasz fenergie84 #12675 üzenetére
szia! a differenciális átvitel miatt elegendőnek kell lennie a 4 szálnak is, a földnek az árnyékolás miatt kellene ott lennie
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
joecontra
addikt
Valaki erre?
Üdv,
J -
moha21
veterán
válasz Lompos48 #12688 üzenetére
Ezt úgy képzeld el, hogy műanyagon keresztül forró volt. Na leszedtem a műanyagot, ugye van a fémborítás, ami egyben vezeti is a hőt, de azt is lehetetlen kézzel fogni kb. 3-4 perc után. Most aktív hűtéssel "megoldottam a gondot", de ez nem járható út.
Valóban meg kellene mérni mennyi áramot adhat le, de most nincs mivel.
Ja az egész egy nagy borda. Frissen pasztázva.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Lompos48
nagyúr
válasz moha21 #12687 üzenetére
Valószínű a specifikáció határán van, ennyire volt tervezve. Esetleg a fogyasztás nőhetett meg valamiért? Eddig nem nagyon tapasztaltam olyan kb. 50 foknál melegebb laptop adaptert. Megoldás nem nagyon van rá. Azért ha kibontod, nézd meg mi fűti úgy fel, hátha néhány négyzetcenti borda belefér még (nem valószínű). Érdemes megnézni azt is, hogy nem-e száradt ki a pasztája itt-ott, összehasonlítva (ha lehet) komponens és borda hőmérsékletét.
-
moha21
veterán
Üdv! Adott egy laptop töltő, ami iszonyatosan melegszik. Ennek van valami tipikus hibája?
Kapcs. üzemű cucc, primer puffer nincs, képet este tudok rakni. Van benne 1 trafó a kimeneten 2 25V-os kondi. Meg ugye vmi tranzisztor ami megszaggatja a HF trafónak a jelet. Kb ennyi. A töltőn a kimeneti vezeték cserélve lett., de normálisan.
Amúgy 19V ~ 5A körül van, és mérve is ennyit mutat.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
őstag
válasz totya694 #12681 üzenetére
Most nekem is lenne egy kérdésem.
Van egy Benq Q7C3 hibás monitorom és sok érdekességet produkál.
Hibája: nem dolgozott az inverter mert 1db 2SC5707 tranyó zárlatos volt.Kicseréltem párba de semmi változás.Majd nyomoztam a tápján és "csak" 5 és 3,3V-ot találtam.
A kapcsoló üzemű táp kis tarfóján csak egyik kivezetés páron tudok feszültséget mérni de 12V 2W-os izzóval terhelve pulzál az izzó fénye
A belseje hasonlít erre a DELL belsőségre
A táp részen megvan a 12V-os stab IC-nek a helye "de" nem is volt még gyárilag se bekötve.
Valakinek esetleg tapasztalat ezzel a típussal kapcsolatosan?Üdv:Attila
-
őstag
válasz PH-User #12679 üzenetére
Szoktam is javasolni,hogy inkább a hagyományos hővezető pasztát használják mint sem a fém alapú könnyen végzetes zárlatot okozható pasztákat.
Az egy értelmű,hogy "jobb" a hővezető képességük de sok gagyi van amelyek nyúlnak/folynak és nem lehet őket kordában tartani.Nagyobb hűtőt kell feltenni ha szükséges.Üdv:Attila
-
őstag
válasz PH-User #12679 üzenetére
Volt,hogy kaptam egy AM2-es alaplapot mert rossznak hitték hol ott csak fém alapú(ezüst színű) hővezető pasztával összekenték a proci foglalatot.
Mint ahogy fentebb iis olvasható volt féktisztító spray meg kis ecset és jó is lett.(igaz ráment vagy fél kupa de akkor még volt áruk és megérte)Üdv:Attila
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #12676 üzenetére
Aha, köszönöm a kimerőtő választ.
Akkor úgy gondolom, hogy ennyi pénzt felesleges kiadni érte, főleg, hogy csak vízzel működhet és elég kicsi is.
Egyébként jó találmány, csak...CPT.Pirk - Sokféle anyaggal szoktam én is mosogatni, csak kíváncsi voltam, hogy talán lehet-e ezzel ilyet végezni. Köszönöm a válaszod.
mezis - Akkor ezzel is beigazolódott nálam, hogy nem egy olcsó hely...
Akkor leginkább ékszerek tisztítására jó. Hm. Köszönöm neked is a reagálást.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
mezis
félisten
válasz PH-User #12672 üzenetére
Én az Aldiban ennél sokkal olcsóbban vettem egy kinézetre pont ilyet (3 év garanciával).
Modell: GT 7810A.
Teljesítményfelvétel: 50 W
Tisztítási frekvencia: 42 kHz
Tartály űrméret: : 600 ml
Tömeg : 1000 g
Méretek: : kb 21 x 16 x 12 cmAz internetes hirdetésen valószínű téves a 42 Hz. Lemaradt a kiló.
Ékszerek, vízálló karórák, szemüveg,..... tisztítására való.
Csak vízzel használható, vegyszerrel nem. (Én óraszerkezetet tisztítottam benzinnel úgy, hogy a vízbe tettem egy lezárható tégelyt, abba a benzint. Nagyon figyeltem, hogy mennyire párolog a benzin, nehogy tűz, robbanás legyen.)
Határozottan tiltja az írható, újraírható CD-k tisztítását.
Billentyűzet gombjainak a tisztítását is nagyon hatékonyan végezte.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ajánlom a fékfelületek mosásra szolgáló azonnal párolgó spréket, mint pl. a Textar cuccok, bármelyik autósboltban kapni. Gyak. nincs olyam, amit ne szedne le, pc téren is tökéletes, pl.procira rákeményedett paszta is lefolyik rögtön tőle.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
Van.
Ez egy olyan cucc, amivel nagyon rejtett helyekről lehet például akár évek alatt lerakódott koszt vagy egyebet kimosni. Általában nem vízben, hanem valamilyen oldószerben (alkohol, aceton, triklóretilén, széltetraklorid stb) történik a folyamat.
Általában egy fémvályú aljára szerelt 1-2 piezoelemmel van felszerelve, a vályú "rá van hangolva" az üzemi frekvenciára. A frekvencia 30-40 kHz körül van, amit modulálnak egy alacsonyabbal (ez lehet az adatok közt megadott 42Hz, ahol nem TETSZIK nekem, hogy az üzemi nincs megadva).
Legszemléletesebb számomra egy fémből készült óralánc mosása volt, ami ugye száz körüli ökis alkatrészből van összerakva, amik mozgásban koptatják egymást. Mosás közben fekete füstként áramlott ki a fémpor mindenhonnan, mai napig magam előtt látom.
Én CD-t nem mosnék vele, mert egy lavórban is leázik róla a fémbevonat (as'szem tegnap volt szó róla). Trafót se, mert a löttyöt úgy berázza a menetek közé, hogy utána képtelenség kiszárítani. IC-t, memóriát, processzort ugyancsak nem. Ezekben az összeköttetések a lábak és a csip között "odaforraszott" milliméternél rövidebb 10 mikron vastagságú aranyszálakkal történik, amik nem tudom hogy viselnék a rázást.
[ Szerkesztve ]
-
fenergie84
addikt
Újra itt
Van egy kis gondom megint
A Mini PCI-e kártyára akarok bekötni még mindig egy SATA kábelt.
Az itt látható oldalon rajta van minden: [link]
Viszont nekem nincs olyan SATA kábelem, amiben lenne "föld kábel", csak az adatnak 4 szál.
Kérdés, h ez gond lehet-e?
Mivel a gépemet megjárt kábelről van szó így feltételezem, hogy anélkül is működne...
Vélemény? -
joecontra
addikt
Hali!
Lenne egy érdekes kérdésem. Egy régi TV-re amin csak antennabemenet van, a kapcsolási rajz birtokában lehetne RGB Scart bemenetet építeni?
Üdv,
J -
PH-User
addikt
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Mit lehet benne konkrétan tisztítani?
Az addig rendben, hogy ékszereket, meg CD/DVD lemezeket, ilyen apróságokat.
De pl kisebb trafókat, IC-ket, hűtőbordákat, esetleg processzort, memóriát?Mit gondoltok?
Előre is köszi!
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #12661 üzenetére
...a gyors működésük miatt kevésbé engedik át a hálózati zavarokat, az egyik szakkönyv szerint...
Hol olvastad? Tény, hogy a Schottky sebessége miatt meg az alacsony VF értéke miatt kevesebb kapcsolási zajt generál, de a zaj átengedése szempontjából szerintem fordítva áll a dolog, minden "átfütyül rajta, még a parazita kapacitása is sokkal kisebb, mint egy mezei diódának.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #12660 üzenetére
Most nekem a köv lépés az, hogy kiszedem az anódköri EZ80-akat, és oda valami rendes anódfesz késleltetést teszek, a graetz hidat meg valszeg Shottkey diódákból fogom csinálni, mert elvileg azok a gyors működésük miatt kevésbé engedik át a hálózati zavarokat, az egyik szakkönyv szerint.
Aztán az lesz, hogy változtatható értékűre csinálom meg a visszacsatolást, valamint pontosan beállítom ismét a munkapontot A osztályba, a megváltozott anódfesz miatt. Aztán csak kialakul valami, és akkor már lenne 5 csatornám, onnan már csak a mélynek a PP kapcsolását kell megépíteni.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #12659 üzenetére
Hatalmas hülyeséget voltam képes korábban leírni, a hasonlítás 2 oldalára pozicionáltam a csöves meg diódás egyenirányítást. Hát az EZ80 mi, ha nem dióda? Én hülye! Ezért megkövetek mindenkit, aki olvasta. Tudom, hogy értettétek a mondanivaló "rejtett" tartalmát, de akkor is.
...túl sok csövet és elfűtött energiát eredményezne ezt 1-2 csatornánként megcsinálni...
Valószínű egyszerűbb olyan esetekben, ahol közösen van megoldva/lehet megoldani fűtést és anódfeszültséget egyaránt. Itt képbe jöhetnek akár a relék is.
...visszacsatolás hogyanja, mert ha van, akkor szeret oszcillálni...
Túlságosan régen volt, amikor én csöveket tanultam/használtam ahhoz, hogy az ismeretek csak úgy előjöjjenek. De arra még emlékszem, hogy a gerjedés jelentős probléma (te már többször említetted az erősítés-gerjedés problémádat), és pontosan az erősítés "kordában tartásával" kezelhető, amit a negatív visszacsatolás old meg. És arra is emlékszem, hogy néha bizont sokat nyom a latban még az alkatrészek geometriai elhelyezése is.
Kíváncsi vagyok/leszek hogy haladsz majd az építéssel/teszteléssel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #12653 üzenetére
EZ80 az 80mA-es, és az a teljes cső árama, a benne lévő két "diódát" egyben nézve.
Csináltam ilyennel anódfesz késleltetést, de túl sok csövet és elfűtött energiát eredményezne ezt 1-2 csatornánként megcsinálni, többcsatornás csövesnél.
Ellenben állítom, hogy ha ott van a cső az anódkörben, attól kicsit másabb, talán lágyabb lesz a hang.Van 1-2 komolyabb egyenirányító cső, de azoknak meg mindenféle extrém fűtése van, meg ritkák. Ezekkel a kis csövekkel meg graetz hidat max 2 csatornáig lehet megcsinálni, azt is csak kis teljesítményű csövesnél.
Jah a fentiek PCL, ECL86 Single Ended kapcsolásra vonatkoznak nálam. Most a héten vége a melónak, remélem jutok valamire a csövekkel. Nem tiszta még a visszacsatolás hogyanja, mert ha van, akkor szeret oszcillálni, ha nincs, akkor meg nekem kell valamit csinálni a vonali szintű bemenettel, hogy ne ordítson a legkisebb jelre...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz totya694 #12652 üzenetére
Erre 2 kommentár:
1. A diódák simán verik a csövet egyenirányításban: Jól emlékszem, EZ80 max 100mA?, és nem fűtenek el hiába kapásból 2W-ot.
2. Anódfeszültségnak nem is jó a diódás egyenirányítás, mert a bekapcsolás pillanatától szívja/tépi nagy térerővel a katódok BaO bevonatát, még mielőtt az felhevülne. Ezért "illik" az anódtápot késleltetni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz totya694 #12641 üzenetére
Azért csak csínján azzal a szikráztatással!. Nemcsak a tirisztorok nem rajonganak érte, hanem egyéb szilícium alapú alkatrészek sem. Egy - mondjuk - 10A-esnek definiált dióda elbír adatlap szerint egy 30-, 50- vagy épp 70-szeres túláramot is. De az érték mellé oda van írva, hogy egyetlen félperiódus vagy akár 10usec ideig. Ezt szikráztatásnál azért nehéz "betartani". Ilyenkor az áramot csak a trafó szekunderének rezisztív értéke meg a 2 töltőkábel ellenállása, ami limitál(hat)ja.
Az ilyen típusú "igénybevételt" (egyéb védelem nélkül) CSAK az 1933-ban feltalált szelénegyenirányítók vették félvállról, de azok tényleg. Környezetemben még van belőle néhány, legalább másfél kiskatonakorúak, 220V-os akkutelepekben tartják a "lelket". -
őstag
válasz PH-User #12640 üzenetére
Azok a diódák még kiszolgálnak 1-2 emberöltőt
Bár volt az oroszoknak egy tirisztoros 5A-es töltőjük nos azok valami kriminálisan rosszra sikeredett példányok voltak.a tirisztor tönkremeneteléhet már az is elég volt ha "jobban" le volt merülve az aksi és úgy lett rákötve a töltő.Az emberek többsége szikráztatással nézte meg,hogy az aksi töltő a 2-3 hosszabító után egyáltalán ad-e áramot nos ennél a fajta töltőnél ez végzetes kimenetelű volt a tirisztor számára.
De pont ezen hibájuk miatt olcsók voltak és a trafójuk is igen csak túl voltak méretezve (bőven 10A felett tudtak) és anno az ilyen töltők trafóiból gyártottunk CB tápokat.
Civil ember számára megvásárolható CB-k közt nem volt olyan aminek ne lett volna elég a trafó tudása...
(nem mostanába volt)Üdv:Attila
-
Alukard
senior tag
Üdv!
Nincs véletlenül valakinek elfekvőben legalább 2 db (működő) nagy fényerejű 3mm-es UV LED?
https://blackfyre.ninja
-
moha21
veterán
válasz PH-User #12634 üzenetére
Ha van benne dióda, amivel gyárilag műkodik miért cserélnéd le másik diódákra?
"Én a világítást megcsinálnám, de a hidat úgy hagynám, ahogy szovjet elvtársaink megcsinálták. Az általában bombabiztos Szaharától Szibériáig még nedves sóbányában is. "
Én is. Ja és grat. az új avatarhoz!
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #12634 üzenetére
Én csak azért írtam, mert modernizálni (upgrade ) akarod. Diszkrét diódákkal ezt úgy "illik", hogy 2 direkt és 2 inverz diódát használsz a hídba és akkor a 2 hűtőborda egyenesen a 2 kimenő egyenáramú pólus. 4 egyforma diódához 3 (!) borda kell.
Én a világítást megcsinálnám, de a hidat úgy hagynám, ahogy szovjet elvtársaink megcsinálták. Az általában bombabiztos Szaharától Szibériáig még nedves sóbányában is.LED-ek táplálása a kimenetről. Nem fogsz nulla feszültségű akkut tölteni vele, a 6 vagy 12V különbsége fog látszani a fényükön, de az nem annyira rettenetes dolog. Az hogy pulzál a fesz, nem zavarhat, mert 100Hz.
[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #12633 üzenetére
Értem, tehát 20A-es kell. S jó, ha 400V feszültségű. Hm.
Vannak nagyobb méretű diódáim, azokból nem jó, ha hidat készítek?
Mondjuk azokat nehézkes lenne hűteni...Fehér LED-re gondoltam én is, vegyek le valahonnan feszültséget, kicsi egyenirányítás és egy előtét elégséges? Vagy a nagy egyenirányító után vegyem le a feszültséget?
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #12632 üzenetére
Bármilyen 20A-es híd megteszi. Van akár 2x2 centis kockacukor nagyságban is már. Nem fogsz találni olyan kis feszültségűt, ami ne legyen elég.
Ettől függetlenül 400V-ost tennék bele, mert a technológia "legalább" arra van mindig "beállítva", a kisebb feszültségűek kollaterális típusok, amíg még beleférnek az adatlapba. De vigyázz! Hűtőborda kell neki, főleg mert sok órát szokott tölteni egyhuzamban.
Megvilágítást valami fehér LED-ekkel a műszer sarkaiba.[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
Üdvözlet 6 óra közelében!
Lenne nekem egy ilyen, öreg, orosz savas-akkumulátor töltőm.
Szeretném kicsit modernizálni, ami abból állna, hogy a 4 hatalmas diódát lecserélném egy kompakt egyenirányítóra, ami méretben kisebb. Illetve szeretnék az ampermérő műszerhez egy kis világítást tenni, hogy sötétben is látszódjon.
Igazából ennyi a tervem, meg talán újrafesteni, újrakábelezni.Milyen egyenirányítót tegyek bele?
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #12629 üzenetére
Egyelőre az audio mozgat engem!
Nem állt szándékomban kukába dobni, a padláson van még hely az ilyeneknek!
totya694: Ezen mondjuk agyaltam már, egy régi AT-s tápból megépíteni...[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12628 üzenetére
Nem, dehogy, lomtár, de nem a kukázandó. Van audión kívül is élet, még kellhet valahova.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12625 üzenetére
Na, akkor a mérésekből az egyedüli kihámozható igazság az a linearitás ténye (középen nagyjából szimmetrikus értékeket mérsz). Nincs azzal semmi baj, de nem lesz jó hangerőszabályozásra.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12621 üzenetére
Nem tudok ilyen simán átsiklani a mérési eredményeiden. Azt a potenciómétert úgy pucéron mérted, vagy be van forrasztva áramkörbe? Ilyen eredményt csak akkor kaphatsz, ha valami még párhuzamosan van kötve vele (vagy párhuzamosan van kötve a két szelet). Egyébként dacol az Ohm törvényével.
-
moha21
veterán
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #12617 üzenetére
Akkor nem lesz mikrofon hangerő szabályzás.
Hát én sem tudom milyen poti ez....semmi sincs ráírva.
totya694: A többi poti amit vettem azok nagyon jók ha jól tudom. Piher potik 100K omh-osak.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
moha21
veterán
válasz Speeedfire #12616 üzenetére
Multiméternek jól működik az ellenállás vizsgálata? Olcsóbbaknál elég gyakori, hogy hamar megadják magukat. Vagy tényleg a potméter szar.
-
_ak_
addikt
1:21-nél, mi a becsületes neve, annak a lábhajlítónak?
Let's begin, de gozaimasu!
-
őstag
Csak ne járj úgy mint én
Egy boltba "olcsó" potit vettem és 6db-ból mind a 6 1-2 fel és letekerés után kontaktos lett.
Én már kerülöm a noname potikat főleg,hogy fejhallgató erősítőhöz szántam és nem volt kellemes amikor a poti okozta reccsenés közvetlen a fülembe szólt.Üdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
Akkor ezek szerint megfelelő hangerő szabályzásra.
Nem. Épp' nem, ahhoz logaritmikus kell (lásd mint előbb: logaritmikus fül ).
És továbbra se értem hogy lehet a teljes ellenállás kisebb, mint a saját fele. Ántimátériából lehet...
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #12613 üzenetére
Akkor ezek szerint megfelelő hangerő szabályzásra.
Az 1. és a 3. láb között már fentebb írtam, hogy 1.85Kohm, nem sok de talán elég lesz a mikrofon bemenetre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12611 üzenetére
Lineáris, mert középen van.
De kissé furcsa, hogy az egész patkó ellenállása csak fele a félnek...
-
Lompos48
nagyúr
@Speeedfire: az a mindenütt ugyanakkora információ nagyon "érdekes". Valamit nagyon elmértél. Pár ellenállásméréssel egyértelműen meghatározható majdnem minden paramétere a potencióméternek.
Lehetne találóskérdésnek feladni: melyik az a legkisebb számú ellenállásmérés, amivel megállapítható egy potenciométer 3 lábának kiosztása és a típusa (log vagy lin).@totya694: Igen, a potméterek 99%-a hasonló konstrukcióval rendelkeznek. (A fotón szereplő ráadásul meg is van füstölve.. .)
A negyedik vagy akár ötödik leágazás egy kompromisszum-megoldás. Pár hónapja itt már lerágtuk ezt a csontot, de pár mondatban azért leírom.
Az emberi fül egy tökéletlen szerszám. Nem elég a logaritmikus amplitúdó görbéje a hangerő függvényében, még a frekvenciamenete is változik a hangerővel (és nem a határfrekvenciákról beszélek). Ennek a lényege, hogy alacsony frekvenciákon még gyengébb az érzékenysége.
Ezt korrigálandó "találták fel" az ún. fiziológiai hangerő szabályozást (loudness). Valamilyen (talán Fleming?) görbékkel van leírva. Becsületes tervezésnél ez egy folytonos szabályozás. Kompromisszum (mint említettem) a leágazások használata. Bizonyos pozícióig (leágazásig) működik egy szűrő (a leágazáshoz kötve), onnan meg nem. Több, mint semmi, de nem az igazi.A logaritmikus vagy lineáris típus jelzése (ugyancsak lerágtuk vót) nem egyértelmű, van egy két "vidéki" változat (például a japánok mintha másképp jelölnék). Erről is volt talán kis táblázat.
-
Speeedfire
félisten
válasz CPT.Pirk #12608 üzenetére
Akkor újratábla.
1. és 2. láb min.-nál : 0ohm
2. és 3. láb min.-nál: 1.85Kohm1. és 2. láb közép állásban: 3.85Kohm
2. és 3. láb közép állásban: 3.6Kohm1. és 2. láb max.-nál: 1.85Kohm
2. és 3. láb max.--nál: 0ohmEzek szerint akkor egy lináris ha jól sejtem?
-
őstag
válasz Speeedfire #12607 üzenetére
Ha úgy van pl. ráírva a potira az érték,hogy 2x100kA akkor log. és ha 2x100kB akkor lineáris(hangerő szabályzásra való)
-
őstag
válasz Speeedfire #12607 üzenetére
Hali
Ez egy trimmer de a poti belseje is szinte ilyesmi.Jelen esetben (és általában a középső láb a csúszkához tartozik)
Persze vannak több lábú potik is.Pl. 4 lábú potit erősítőknél szoktam használni mert kis hangerőnél nem hallható a mély és ezt kívánják a 4.-ik kivezetéssel kiküszöbölni.(aki jobban ismeri a pontos anatómiáját ennek a témának majd ír néhány sort hozzá)Üdv:Attila
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #12605 üzenetére
Az ellenállást ugye nem a két szélső láb közt mérted?
Egyik szélső és középső között már jó értéket kell kapnod.
-
moha21
veterán
válasz Speeedfire #12605 üzenetére
Az azért furcsa, mert ugye a potméter az egy változtatható ellenállás.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12599 üzenetére
...hogy logaritmikus-e vagy sem azt nem tudom.
Saccold meg kb. hol van a valamivel több mint 3/4 kör teljes fordulatból a közép állás. Ha a kurzor (csúszka) és a végek közti mért ellenállás nagyjából hasonló, akkor lineáris. Ha sokszorosa, akkor logaritmikus. Hangerőszabályozáshoz az utóbbit "illik" használni.
-
M@nH.
aktív tag
Megtaláltam a hiba forrását. Kiderült hogy az lcd szalagkábel csatlakozójánál volt érintkezési probléma, ugyanis a forrasztás elengedte a sok kicsi lábát De egy gyors fixálás és láss csodát, máris van kép viszont érdekes hogy a projektor saját kiírásai megjelentek előtte is.
-
Speeedfire
félisten
válasz CPT.Pirk #12600 üzenetére
Maga a miki előerősítő már megvan, a panelre van illesztve, egy opa1641 a lelke. Csak találtam itthon egy ilyen potit, igazából az lenne az érdekes, hogy jó lesz-e hozzá vagy sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest