Hirdetés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D.Orion
veterán
válasz
moha21 #14999 üzenetére
A srác otthon a garázsban rakta össze, csak úgy megsúgom. Pár barátjával. Mellesleg 190LE a motor... Ecsetelhetem még órákig, de te akkor se hiszed el... Utánaolvastam a témának mielőtt itt feltettem volna a kérdéseimet, mert valahogy az általam kérdezett dolgokat senki nem ossza meg.
Még mielőtt jönnél azzal, hogy 190LE nem lehet, mert az milyen nagyon sok KW... Dinopadon mért teljesítmény, így vajnyi kevés köze van egy sima 1kW=1.34LE számításhoz. 1600ccm-es benzines autótól is láttunk már 300LE-os dinopad teljesítményt...
Vitázhatunk itt róla, hogy kinek van igaza, de a videó és az infók magukért beszélnek. Olvass utána, de nekem nincs időm valakit meggyőzni arról, hogy téved, főleg ha nem is érdeklik a tények.
-
moha21
veterán
válasz
D.Orion #14998 üzenetére
"motor ami képes az 1000+ ccm-es versenygépeket is lehagyni egy versenypályán."
Bocs, te írtad nem én.
Ha csak az nézem, hogy egy mezei GSX-r 138 kW-os teljesítménnyel bír, hát nem kell ecsetelnem, hogy ezt az energiát még be is kell vinni a rendszerbe.
Az, hogy ez létezik az marha jó, de ez nem az a kategória amit otthon a garázsba összedobunk.
-
D.Orion
veterán
válasz
moha21 #14997 üzenetére
Attól, hogy te nem hallottál róla még létezik.(Már nem először futok bele itt a ph-n is olyanba, hogy én elmondom mit tudok v. mit láttam és kapom azonnal, hogy olyan nincs tévedek. Bocs, de erre érzékeny vagyok, nem szokásom hazudozni). Tessék ezt lesd csak meg. Nem beszéltem semmi sebességrekordról, arról volt szó, hogy versenypályán képes felvenni a harcot az 1000ccm-es gépekkel ebben a kategóriában.
-
D.Orion
veterán
válasz
totya694 #14995 üzenetére
Van nem egy olyan kísérleti gyorsasági elektromos motor ami képes az 1000+ ccm-es versenygépeket is lehagyni egy versenypályán. Láttam már róla videót nem is egyet. A legútóbbi amit néztem az 270kg volt + a motoros. Az adott bajnokságban az indulási határ 250kg+ motoros, eddig emiatt nem indult, de kísérlet képen külön engedélyt kapott rá.
Továbbá láttam már ezt cross motor kivitelben is, azon a pályán is elment ahol a 600ccm-es KTM-el szenvedtek a többszörös világbajnokok.
-
válasz
D.Orion #14994 üzenetére
Ha létezik is nem hinném ,hogy valami gazdaságos jószág lenne az az elektromos kerékpár ami 100km/h-ra képes.
Ha csak abból indulunk ki,hogy "kicsik" 25km/h max. sebességet produkáló példányok hallomásom szerint 40-50km-re is képesek.Mennyi aksi kellene már eleve egy olyan motorhoz ami 100km/h-s sebességre képes felgyorsítani 100kg körüli járműtestet,a majd hasonló tömegű aksi pack-ot és a járgányt meglovagló személy súlyát -
D.Orion
veterán
Látott itt már valaki elektromos motorkerékpárt szétszedve? Elsősorban nem az ilyen 25km/h-ra képes példányok érdekelnek, hanem az igazi akár 100km/h feletti végsebességűek. Esetleg egy kicsit részletesebb elvi felépítést tud valaki linkelni vagy írni? Milyen motor van benne általában(motor alap adatai: U, Ai, A, rpm, stb stb)? Hogy van megoldva a meghajtás?
-
moha21
veterán
Üdv!
Van nálam egy TV ami nem működik. s2055AF nevű tr rövidzárat mutat BC közt, találtam itthon egy BU508DF nevű tr-t, de csak bu508d-ről találtan adatlapot.
Collector capacitance at f = 1MHz VCB = 10V 135 pF-kívül és tokozáson kívül elvileg egyeznek. Cserélhetőek-e?
Illetve ez a Tr is B E közt 36 ohm-ot mutat dióda vizsgálattal. Csak nekem gyanús ez az érték?
-
PH-User
addikt
válasz
moha21 #14975 üzenetére
Hidd el, hogy nem elég még arra a célra sem.
Biciklikereket felfújni tökéletes, autóét is felfújja, de lassan...
Szóval alig van hozama, attól még a szabad tüdős fújkálás is jobb alternatíva.Viszont hűtőből buherált kompresszor megfelelően megépítve már jó lehet, használtam ilyet, elég jól fújt. Csak ugye ehhez buherálni kell kicsit.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #14958 üzenetére
Üdv.!
Én háztartási porszívót használok a por kifújására. Olyat, amelyiknél a kifújásra is csatlakoztatható cső. Régi, NDK-s darab. Újabban a Metro katalógusban láttam Kercher cégtől ilyet.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #14983 üzenetére
A hűtőkompresszor sem halkabb, mellesleg meg kell oldanod a 230 V-os táplálást ( amit lehet szarul is csinálni )
Mellesleg hűtőnél valami hűti is a kompresszort nem levegőre van tervezve. Van egy PTK ami lekapcsolja ha melegszik.
Persze lehet használni, de akkor zaj mellett még lesz olaj gond is. ( Meg sokmás egyéb is )
(#14984) totya694 : Nálam van egy A kategóriás indesit, nem túl régi gyártmány csak a fagyasztó működik. Hiba: A Cső kilyukadt valahol és újra kellene csövezni ( meg lebontani a szigetelést, utána újraszigetelni ), szóval majdnem kuka.
-
válasz
DonThomasino #14983 üzenetére
Több minden mehet tönkre egy hűtőben.
Az "is" tönkre tud menni.Bedöglik a hővégelme és leéghet. -
válasz
DonThomasino #14981 üzenetére
Létezik gyári kivitelű hűtő kompresszorral szerelt készülék(kis tartállyal,nyomás kapcsolóval)
Amit Te kinéztél jó lehet de van neki hangja.1-2cm átmérőjű dugattyúnak azért mozognia kell rendesen,hogy legyen a cső végé produktum is... -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #14978 üzenetére
A kollégám anno kimustrált hűtőgép kompresszort szerzett ilyen célra.
Lehet, egy próbát megér. -
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #14978 üzenetére
Gondoltam, hogy nem órákon át fújkálod a gépet. A kompresszorok meg ugye, minthogy elektro-mechanikus gépek nyilván nem hangtalanok.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #14976 üzenetére
Lehet ők nem gépet fújkálni használják.
Az, hogy nincs tartály csak annyi, hogy állandóan megy a motor amíg használod.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #14974 üzenetére
Arra a célra teljesen elég amire te használni akarod.
-
DonThomasino
veterán
Hát érdekes ez a kompresszor téma.
Akkor most aki megnézte velem együtt az váltig állítja hogy JÓ.(2)
Aki viszont használta is az meg állítja hogy NEM JÓ.(2)
-
válasz
moha21 #14970 üzenetére
A reggeli indítás utáni első levegő feltermelésnél kívánta a fordulatot de 15-25 perc után már vissza lehetett venni alapjáratra a motort(Csepel,IFA,4 hengeres Tátra) :-)
Persze attól is függött,hogy hány db légkalapács volt rákötve mert pl. 2db nagyot elvitt alapjáraton de pl. 2nagy 2 kicsi kalapácsnál már kellett(volna) neki fordulat. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #14970 üzenetére
Most akkor fűrész vagy kompresszor?
Mindegy.
Nem vagyok a motorok nagy hozzáértője. Életemben egy ilyen dolgot oldottam/oldottunk meg 275kW-os (
) motor indításánál. Itt ellenben nem a megszakító volt a probléma, hanem az utána szerelt kapcsolószekrény, amiben 2-3 havonta kellett cserélni a "leborotvált" fogaskerekeket. Ott a megoldás egy soft-start elektronika volt, de az is nagy és drága.
A te esetedben talán a lassabb termikus megszakító lenne a megoldás. Kapcsolást esetleg ezt tudom ajánlani:
Vagy akár az egész Moeller domumentáció.
-
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #14968 üzenetére
Mondjuk neki totál felesleges a 17 bar nyomás ( bár otthoni célra szerintem nagyon nincs is akinek kellene ), sőt ESD miatt én max 3-4 bar-on szoktam tisztogatni az elektronikai cuccokat.
Más: Adott egy szalagfűrész rajta egy 3 fázisú motor ( semmit nem tudok róla egyelőre ).
3 fázis bekötve lakásba RST sorrend az R az ugyanaz a fázis, mint amiről a lakás megy és ő 20 A-es kismegszakító S T ők meg 16 A-esek.
Indulásnál ugye szeretne nagy áramot felvenni a gép és ekkor rendre levágja S kismegszakítót. Viszont, ha "belöki" az ember utána megy vígan.
"Simán" van bekötve, tehát nincs delta-csillag mókolás. Kismegszakító csere most nem lesz, mert ezen kívül ( jó a kompresszor át van kötve így gyenge, de 5 bar-nál nem kell nagyobb ) semmi másra nem használnánk egyelőre.
Azon gondolkoztam, hogy indításnál át lenne kötve és miután elindult normál üzemmódban menne. Ez így megvalósítható? Esetleg más megoldás/ ötlet? Mintha lehetne is kapni ilyen kapcsolót.
(#14969) totya694 : 245 liter 5 bar-os levegőnél elindulni a motornak kell egy kis kraft.
-
Valaki régebben keresett 220/110V-os biztonsági trafó most van egy 1kW-os példány(félig dobozba)
-
PH-User
addikt
válasz
Nekem volt ilyenem, szimplán semmire nem jó. Tapasztalataim szerint.
-
VIPowER
őstag
válasz
Nekem is van egy ilyen csodamasina.
Bátran állíthatom amire Neked kell, arra nem jó.
Kereket felfújni (ha nem vagy nagyon türelmetlen) arra jó, olyan 2.5, nyögve talán 3 barig is.
Viszont a hangja egy gőzmozdonyéval vetekszik, méghozzá egy olyannal, ami szét akar esni. -
moha21
veterán
válasz
Vagy én számolom rosszul ( elég valószínű ), de 17 bar nyomás nekem a 250 PSI
Az biztos, hoy gépet kifújni elégnek kell lennie, de az is le merném fogadni, hogy ha jól számítottam át, akkor megközelíteni sem tudja a ráírt nyomást.
-
D.Orion
veterán
válasz
250PSI az már szerintem derék! Megfelelő fúvókával(tű) simán lefújhatod a kondenzátort is a nyákról.
moha21: Nekem is úgy rémlik, hogy 15PSI~1Bar. A lényeg itt a kompresszoron van. Ha van hozzá megfelelő méretű tartály amibe be tudja sűríteni ilyen nyomáson a levegőt, akkor simán tudja. Az más kérdés, hogy mennyi ideig tölti a tartályt. Egy komplett gépet biztos ki lehet fújatni vele egyszerre. Én vennék rá egy szabályzót, ha nincs rajta gyárilag.
-
DonThomasino
veterán
Nézegettem ezeket a 12V os autó kompresszorokat, a nagyáruházakban.
[link]
Nekem elektronikai dolgok tisztításra portalanítására kellene,
mert a dobozos sűriített levegő elég drága.
Kérdésem a nyomása elegendő lenne ehhez? -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #14944 üzenetére
A lényeg - ami téged aggaszt - az az, hogy túl jó a generátor is meg a szkóp is!
Most nem cikizlek, ha a generátor elég gyors, akkor a fel- és lefelé tartó élek (tájszólásban leading, falling edge) nagyon rövidek. Elméletileg nulla kellene legyen az értékük négyszögimpulzus esetén. Ha a szkóp sávszélessége jó, akkor nincs mit mutasson, mert olyan gyorsan halad át ott az elektronsugár. A remanens kijelzőjű és memóriás szkópok esetén valamivel többet képesek mutatni belőle, de csak azért mert ott az ernyő foszforbevonata "felizgul" a nyalábtól és lassan csillapodik le.
Még egy lapáttal: ha a szkóp függőleges erésítőjének sávszélessége kisebb, akkor egy gyors impulzus estén is mutatja a frontokat, mert nem képes követni a jelet. Egyébként a kijelzett front minimális értéke kiszámolható a szkóp függ. sávszélességéből.
Addig örülj, amíg a frontok nem látszanak! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #14947 üzenetére
Köszi, ezek a kondik jók lesznek. Erősítőbe CLC szűréshez kellenek kellenek, 6-900uF értékben kell a tekercs elé meg mögé.
totya694:Akkor már öregebb a képcső a műszerben.
Igen, PC táp időnként jó forrás, de úgy be vannak forrasztva azok a szerencsétlen elkók, hogy alig lehet őket kiszedni, nem tudja a TRP átmelegíteni a forrasztást...
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #14945 üzenetére
Csak lomex-et néztem meg net-en, ott
250uF 400V 35x30 B43504S9257Q (EPC) RoHS SNAP-IN 60 db 458 db 224.70 Ft
280uF 385V 30x45 RM10.0 20% ..° SNAP-IN B43502S3287Q3 (EPC) RoHS 80 db 790 db 208.95 Ft
330uF 400V 30x50 RM10.0 20% ..° SNAP-IN B43503S9337M2 (EPC) RoHS 80 db 0 195.30 Ft
380uF 400V 30x45 B43504S9387M1 (EPC) RoHS SNAP-IN COMPACT 105°C 80 db 706 db 161.70 Ft
PC tápba kell? Mert ott az ESR érték sem mindegy.
-
válasz
CPT.Pirk #14945 üzenetére
Már így is oda van neki tekerve.No mindegy majd fény derül 1x csak a turpisságra.
(kondik).Itt Szeged környékén is ilyesmi árban vannak az általad említett kondik.Legolcsóbban használtba,PC tápokban lelhető fel (de ott is csak kevésbe alkalmaznak 1db "nagyfesz" kondit)Itt is láttam még a napokban új 330u/400V-osakat(ha jól emlékszem)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #14944 üzenetére
Ez normális, ilyenek mind. Tekerd fel az intenzitást a gépen, akkor látni fogod.
------------------------------------------------------------------------
Mindenkinek:Hol lehet olcsón venni elkót minimum 300V és 220uF felett? Itt mifelénk a kiskerben egy 300V/220uf kerül 850-be, míg egy 400 valamennyi uF-es 1050Ft.
-
válasz
Lompos48 #14942 üzenetére
Nos a trimmerrel be tudom állítani,hogy a 4szög jelalak felső és alsó vízszintesen látható része vagy felfelé vagy lefelé görbül(megfelelő pozícióba természetesen egyenesek)
De viszont ami a 4szög jelalak alsó és felső vízszintes csíkját összekötné függőleges az hiányzik.Ha hanggenerátoromat átkapcsolom 4szög jelalakra akkor ott sem látszik.
Gyenge a kép de gondolom a lényeg látszik. -
Hali!
Lenne egy olyan kérdésem scope használatba jártas emberkétől,hogy ha nekem nincs meg a 4szög jelem függőleges csíkja akkor az mérő fej hiba lehet?(csak mert ugyan ezzel a fejjel másik scope-nál is csak úgy lett függőleges csík is látható persze a 4 szögjelél,hogy koppanóig ki kellett tekerni a hitelesítő trimmerkondit)
Mivel ajándékba kaptam egy jó barátomtól a scope-ot így nem szívesen kunyiznék már Tőle még egy mérő zsinórt is
Ja még annyi,hogy az én mérő fejemről semmit nem tudok mert vásárba vettem és kb.2km-nyi kábelkócból hámoztam ki. -
Vegitaa
senior tag
Köszi, ahogy látom, mosfet hűtőknek nagyok, de viszont másra nagyon is jók lesznek!
-
Vegitaa
senior tag
Nézegettem PC boltokban, meg kérdeztem is, de semmi. Szerintem valami elektronikai szakboltban talán...
-
válasz
moha21 #14933 üzenetére
Leginkább azért zavar ez a "magas" feszültség (242V) mert bátyám gyűjti a régi rádiókat amiket inkább 220V-ra terveztek és némelyiknél nem-e a 22V-os többlet feszültség okoz gondot.Szól de torzan stb..
De azért majd hozok egy szabályozható trafót és a veterán rádiókat eleve 220V-ról indítom(ezzel is kizárva egy esetleges "hiba" forrást) -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #14926 üzenetére
Ha jól tudom, (legalábbis nálunk, de ez EU-s előírás) 230V +5%-10%.
Ezt a középfeszültségű trafóról állítják leágazások változtatásával (mint kicsiben is). Gond mindenkinél betartani, ha hosszú vonalat táplálnak belőle. Lásd: a falu végén (kurta kocsma) felszerelt trafó mekkora feszt biztosít a szomszédban és a falu másik végén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
totya694 #14925 üzenetére
Az utcánkba lakik Kisapáti István(autó restaurátor) és a házának tetejére rakatott kb. 60nm napkollektort.Mivel a termelt energiát nem tudja mindig elhasználni így oda-vissza adják a megtermelt áramot a szolgáltatóval.Igen ám de a nem egyszerű elektronika 240V fölött már nem kapcsolódott rá a a Démász hálózatára magyarán nem tudott visszafelé is szolgáltatni.Ami ugye bár egy ilyen project esetében nem elhanyagolható tényező(ugyan is ezért építtette meg az egészet).Szólt a Démász-nak kijöttek és 240V alá (állították a hálózatot,gőzöm nincs mivel érték ezt el) de most már tökéletesen dolgozik "Nála" a rendszer.
Én egy másik irányból kapom az áramot így sajnos ez nálam nem érvényesül.
Úgy tudom,hogy a szabvány 230V és a szolgáltató +/- 10% tolarenciát enged meg "magának" -
Jó reggelt!
Kérdezném én,hogy hány V-nak kellene lennie a konnektoraimba(szabvány/tűrés)?
A nap időszakától függetlenül 242V-ot mérek.Azt már megszoktam,hogy az izzók tiszavirág életűek.Az az 1 energia takarékos meg szerintem csak 5kV-ról tudna normálisan világítani -
Lompos48
nagyúr
válasz
NeoPampalini #14923 üzenetére
Itt azért nem úgy mennek a dolgok, mint a nagyfrekvenciákon, hogy az alkatrészek egymáshoz képest való elhelyezése annyira "fura" dolgokat produkáljon. De szép/rendezett dolgokra nézni a szemnek is kellemesebb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
NeoPampalini #14921 üzenetére
Rendben van a kapcsolási rajz szerint. Tényleg nem nyer szépszégversenyt
, de idővel majd elhelyezgeted az alkatrészeket szebben, esetleg a hangládákba is eldughatók, ha olyanok.
-
NeoPampalini
senior tag
Hali!
Nálamnál jártasabbakat kérdezem, sikerült-e megfelelően összeraknom a cuccot a rajz alapján? (előre is bocs' a gány munkáért, de ehhez nem konyítok annyira, sőt...
)
Köszi
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14918 üzenetére
A linkelt szövegben sok okos dolgot fogsz találni, remélem.
Egyetlen emlékem maradt meg határozottan a múltból, ami fojtótekercset is tartalmaz: még középiskolában, az elektronika körön - mikor talán tranzisztorról még nem is lehetett hallani - a körvezető tanár (neki köszönhetem, hogy a mesterségem és hobbim az, ami
) meggyőzte a körtagokat, hogy anódpótlót kell építeni. Az pedig nem más, mint egy elektroncsövekhez használható táp, 6.3V~ és 250V= kimenetekkel. Akkor még (nagyon) forgalomban volt a 50uF+50uF-os kondi. Tehát CLC szűrés lett belőle, kiszámolva (?). Azóta a backup-omból mindig az jön elő, hogy a fojtótekercs úgy kb. feleakkora, mint a hálózati trafó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #14913 üzenetére
Nem mondtam h. nem az, csak ma délutánig nem fordult meg a fejemben. Kár h. nem tudom a fénycső fojtó adatait, de úgy rémlik, kb. 10V esett a szűrésen két csatorna esetén.
Azt tudom, hogy egy pc táp fojtó tekercse nem volt elég a maci szűrésére. Persze induktivitást nem tudok mérni, DC ellenállása kb. 40 ohm volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #14911 üzenetére
Na ez egy jó kérdés, hogy mi volt korábban. Közben rájöttem, hogy mikor az 5 csatorna ment, akkor már elvileg CLC szűrés volt, aminek a tekercse egy akvárium fénycső előtét volt.
Ennyi infó maradt fent róla, mert sajnos fizikailag megsemmisült, a kivezetés belsejében a réz elporladt...
Végig fogom olvasni a linked, meg az Ágoston könyv is ír a fojtók tervezéséről, azt is megnézem. Igazából az elméleti kérdésem, hogy lehet-e a nagy DC ellenállással rendelkező tekercs az oka, hogy 3 csatornánál már esik az anód fesz 30V-t?
Egy Pcl86 csatorna felvétele az adatlapja szerint 30-40mA között van, + a fűtés.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14908 üzenetére
A CRC szűrésedben mekkora volt az ellenállás? Mekkora a maximális áram, amit az anódtáptól kérsz?
Most a CLC-ben a tekercs egy fali dugasztáp primer tekercse, 430ohm ellenállással.
Nekem kapásból egy nagyságrenddel nagyobbnak tűnik egy szokásos pár-tíz ohmos értéknél. A fojtótekercs legtöbbször légréses maggal készül. A dugasztáp primer tekercse minden, csak nem légréses.
De hogy nem beszéljek a levegőbe és te se unatkozz a következő pár órádban, nézegesd át ezt, sokminden megvilágosul(hat). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy tisztességes L-C szűrésben milyen nagyságrendű lehet a tekercs DC ellenállása? Mert mikor a lentebb említett trafómról ment 5 cső, akkor nem volt maci és akkoriban a CLC helyett CRC szűrést alkalmaztam.
Most a CLC-ben a tekercs egy fali dugasztáp primer tekercse, 430ohm ellenállással.
-
moha21
veterán
válasz
MarioAna #14905 üzenetére
[link] ennél jobban nehéz leírni..
Saját blogból "
egy hősugárzó fűtőszálának ellenállása 53 Ω, feszültsége 230 V. Mennyi energiát fogyaszt egy hónap ( 30 nap ) alatt, ha naponta 10 órát üzemel?W= U * I * t = U * ( U/R) * t = (U^2/R ) * t = ((230^2 V^2) / 53 Ω) * 30 * 10 h = 300 kWh"
Nálunk olyan 240-300 kWh szokott lenni és simán van 100 m^2. Bár villanybojler, és több háromfázisú nagyobb fogyasztó is szokott használva lenni ( szalagfűrész ).
-
MarioAna
senior tag
Üdv!
Lehet, hogy egy teljesen OFF kérdés következik, de nem igazán találtam a kérdésnek megfelelő topikot, itt pedig valamennyire képben vagytok elektromossággal kapcsolatban.
Egy beadandó házimhoz kellene az, hogy egy 100m2-es (tehát mondjuk átlagos) háztartásban mekkora az energiafelhasználás kWh-ban egy hónapra lebontva? Én egy 286-os értékkel számoltam, mivel azt az infót kaptam, hogy a mi 70m2-es lakásunkban a számla 200kWh-ról szokott jönni. Ezt felszoroztam hogy 100m2-re kapjak egy 286kWh értéket. De ez gondolom órára vonatkozik (mivel ott a h), ezt hónapra vonatkoztatva még meg kellene szoroznom 30-al, vagy ez már be van szorozva annyival?
Nem kell pontos számítás, csak egy nagyságrendi érték kellene, hogy ez így ebben a formában jó-e.
Illetve egy közvilágítás lámpát, ha 80W-os izzóval számolok, akkor a: 80(W)*12(h)*365,25/(nap)12(hónap) képlet helyes? Innen szedtem ezt.
Előre köszönöm a segítséget! -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #14901 üzenetére
Nagyszerű és becsülöm a pepecstürelmedet. Ha komolyan veszem a vitatott leírásodat, most megkérdezném: hogy fért be ugyanabba a vasmagablakba majdnem négyszer annyi drótkeresztmetszet (feltételezve az ugyanolyan drótot és persze csak a szekunderről beszélek). De nem teszem. Mindketten tudjuk mi a helyes.
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- pr1mzejEE: Viszlát CoD2, CoD4, CS:GO!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Need for Speed: Rivals
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen NAS-t vegyek?
- Windows 10
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2985
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Yoga Slim 7 i5-1135G7 8GB 512GB 14" FHD IPS
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest