- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Steam Deck
- DUNE médialejátszók topicja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz donzoli #12396 üzenetére
...van ahol 35K a difi a két pálya között...
Ez nem probléma, ha a a 2 pálya teljes ellenállása is ugyanolyan arányban különbözik. Megméred a végek között, majd néhány pozícióban a csúszkán is. Ha az arányok a teljes értékhez hasonlítva ugyanazok, akkor nincs baj. Ha nem, akkor lehet.
...lépcsős hangerőszabályzót kellene építenem...
Ez kissé bonyolultabb/melósabb megoldás. Anno, az Analog Devices, amikor piacra dobta a digitális hangerőszabályozó IC-jét (talán AD7110), azt írta, hogy egy "lépcsőfok" nem lehet nagyobb, mint 1,5dB, hogy ne legyen (hallásra) ugrálós a szabályozás. Ebből kell kiindulnod, meg a "nominális" 200 kohm-ból, ami az egész lánc értéke.
[ Szerkesztve ]
-
donzoli
aktív tag
tud valaki ajánlani boltot ahol tudok venni 200K -s log sztereó potit CD-t illeszteni erősítőhöz?
Lomex Kontha, HQaudio, HEstore kilőve vagy nincs ezekben, vagy sz@r..
vettem a Konthánál és van ahol 35K a difi a két pálya között
lehet inkább lépcsős hangerőszabályzót kellene építenem valakinek van ebben tapasztalata, hogy milyen ellenállásértékekkel és kapcsolóval? -
atesss
addikt
Üdv !
Nekem is hasonló problémám van (illetve talán csak volt, de szerintem sajnos bármikor kijöhet megint), egy kb. 60cm-es AKAI síkképernyős CRT TV-vel. Pontos típust is írok majd estefelé.
Így néz ki a kék képernyője:Ezt csinálta kb. 1-1,5 hétig, de az elmúlt két hétben nem.
Keveset volt használva ezalatt, kb. csak a híradót nézte (illetve egyébként is inkább csak hallgatja, ilyen "szines" képpel meg végképp) meg rajta minden nap apám.Egy barátoméké volt a TV; 2006 vége felé vették. A nyákokon is 2006 közepi dátumok szerepeltek ha jól rémlik.
Ők elég sokat használták, napi jó pár órát. És por is volt rajta azért, mikor áthoztuk - szóval takarítva se nagyon volt kívülről sem.
Egy éve került hozzám, mivel rossz volt (bekapcsolva nem adott képet, sőt asszem hangot sem). Barátomék aztán pár napon belül vettek egy LCD-t.
Én meg körbenéztem mi lehet a hiba, és nagy szerencsémre meg is találtam:
A képcső panelnél a forrasztásokból kispórolták az ónt, és ott volt kontakthibás.
Meg eléggé melegedett is valószínűleg, talán alapból is, a kontakthiba kezdete után meg végképp.
Így barnulás is látszott kicsit ezen a nyákon.Szóval raktam azon a panelen mindenhova plusz ónt, és utána megjavult.
De a fő panelen is úgy néz ki kevés az ón, a hűtés szerintem alul méretezett, az alkatrészek minősége, márkája is elég gyatrának tűnik; vagyis egy elég szar minőségről van szó szerintem.Aztán letakarítottam az egész TV-t belülről, a nyákokról és alkatrészeiről, hűtőbordákról amennyire lehetett egy mini kompresszorral + törölgetéssel leszedtem a port.
Azóta nálunk üzemel, de napi fél-egy óránál többet nincs használva.[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Adott egy LG F700B CRT monitor.
Egy okleveles szerelő javította nemrégiben 2k-ért.
Össze-összeugrott a képe időközönként, nagyon idegesítő volt.
Megjavította és egy ideig nem is volt vele gond.Most olyat csinál, hogy ha bekapcsolom, akkor rózsaszín árnyalatú lesz minden s random idő múlva visszatér bele a szín.
Csatlakozó és a kábel sincs megtörve.Mi baja lehet illetve meg tudom javítani?
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Lompos48
nagyúr
Kondenzátorokon kívül még láttam ilyet kiolvadó biztosítékon is.
Spekulálva gondolom: azért nincs másfelé is, mert villanyszerelésben senki nem foglalkozik a színuszgörbe csúcsértékével, mérni se azt szokták. Egy dióda pedig, ahol ez már fontos, valahol határterület elektrotechnika és elektronika között.
-
PHM
addikt
válasz Undoroid #12389 üzenetére
Tiszta sor, van abban igazság, amit mondasz.
Viszont az is igaz, hogy az általam ajánlott kondik évekig teljesítettek
szolgálatot hagyományos, fojtó tekercses armatúrákban.
Márpedig az is induktív rendesen.
Különösen, ha már kiszáradt a fázisjavító kondenzátor.
Ugyanakkor egyet is értek veled, az efféle kondikat valóban
nem árt túlméretezni feszültségtűrés szempontjából.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
-
PHM
addikt
válasz moha21 #12387 üzenetére
Igen, a VAC (de lehet, hogy V AC helyesen) azt jelenti, hogy ekkora
effektív feszültségre van méretezve az alkatrész.
Az egyenfeszültségű tűrése ennek az 1,41-szerese.
Ez kicsit megtévesztő, mert tudtommal csak a kondenzátoroknál
alkalmazzák ezt a fajta jelölést.
Mármint hogy az AC feszültségtűrést adják meg.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen típusú és kapacitású kondenzátort kell feltenni hálózati 230V -s fokozatkapcsolóra, hogy a keletkező szikra ne okozzon gondot az egész lakásban?
Egy szobaventi kapcsolóját kellene megcsinálnom, mert pl. mikor közös konnektorba voltak dugva, akkor a szobai 2 részes, fényerőszabályzós álló lámpa kikapcsolt égője random villogott.
Nem is beszélve az erősítőkben okozott pattogásról.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
atesss
addikt
Hűtőgép esete a 300V-al, (vagy lehet még több): [link]
Mi a franctól kaphatott ez ekkora feszt ?
Elég valószínű hogy a villanyszerelő a ludas, sok minden mást is elbaszott, nálunk is.
De akkor is hogy lehet 300V, hogyhogy nem 380V ?
Vagy lehet ebben a tartományban szegény fogy.mérő ennyivel kevesebbet mér, a 380-at már nem tudja kimutatni.
Az is csoda, hogyha a 300-at túlélte a hűtő, a 380-at meg végképp nem tudom elképzelni. -
PHM
addikt
válasz pc-user #12375 üzenetére
Egyszer engem is megtréfált anno egy zárlatos kerámia kondi.
Annak azonban, hogy egyszerre 4 legyen zárlatos, kicsi az esélye.
Kiforrasztva valószínűleg más lesz az eredmény, de nem biztosan.
Egy próbát megér a dolog. Szerintem.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
biker
nagyúr
üdv
50-55 fok közti kapcsolási értékű hőbiztosítékot vagy visszaálló hőkapcsolót keresek, de nem azt az egyetlen általam eddig talált 2cm átmérőjű, 2x6mm-es csúszósarus nagy batár szörnyet, hanem forraszthatót, vagy csőszerűt
min. 5db kellene!
tipp?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
mh197
őstag
válasz Lompos48 #12367 üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
Amit leírtál nekem is megfordult a fejemben, de mivel nem vagyok szakember, csak minimálisat konyítok az elektronikához, ezért gondoltam felteszem a kérdést, hátha..
Amúgy tényleg ágyúval szúnyogra eset lett volna a konverter, de mivel típushiba, valahogy meg kell oldani a helyzetet. A két ellenállás párhuzamosítása lett volna a másik lehetőség, csak ezt azért akartam elkerülni, mert a kettőből ha az egyik elmegy, akkor ugye marad 1 ohm, és forog a venti ugyan, de nem teljes fordulattal, ami nem biztos, hogy feltűnik majd számomra, hogy épp nem annyit forog, amennyit kellene.
A hűtés is baromi szarul van ám megoldva, a hűtőventi műanyag keretére van odaszegecselve... Nem tudom mire számítottak a tervezők..
Most azon gondolkodom, hogy elvezetem a kábelt onnan fenntebbre, és egy hozzáférhető helyre teszem ezt az ellenállást, ahol könnyű cserélni ha gond van, és hűtőbordának meg a kasznit fogom használni egy alkalmas helyen
Köszi mégegyszer a segítséget a témában! -
Undoroid
őstag
válasz Lompos48 #12367 üzenetére
Szia Lompos48!
Korábban találkoztam már ilyennel! Ott egy TO-3 -as tokozású tranyóval volt megoldva ez a dolog! Fel volt szerelve egy minimális méretű hűtőbordára, de...Itt volt a trükk a dologban! Ezt az egész hűtőbordát betették a kívülről érkező hideg levegő áramlási útjába! Így megfelelő hűtést kapott! Végül mégiscsak behalt, mert eredetileg igencsak határértékre volt tervezve...
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
Lompos48
nagyúr
Én se mondtam mást.
Csak azért sarkítottam (esetleg) kissé, hogy ne lőjünk szúnyogra ágyúval.Nagyon régen egy tartály töltését kellett szint függvényében ki-be kapcsolnom. Nyakatekert elektronikát képzeltem el hozzá. Koros szaki (jóval fiatalabb mint én most) megjkérdezte: mi a véleményed egy buditartály-szelep szerű megoldásról...
-
Lompos48
nagyúr
Egy elektronikus szerkentyűvel rosszabbul járnál. Kapásból egy csomó alkatrészből állna, mindegyik ugyancsak esélyes arra, hogy meghibásodjon. Az autóban létező körülmények bizony mostohának számítanak ráadásul.
Egy konverter, az bonyolult dolog. Egyszerűbb elektronika esetén "valami" csak meg kellene egye azt az emlegetett 50W-ot.
Nem beszélve a volumenéről, meg a 15A-es kábelezésről.
Ha típushiba, és hely is kerülne 2 ellenállás beszerelésére, én 2 db 1 ohmos és 100W-os ellenálást tennék párhuzamosan.
Van még valami fontos: az ellenálás hűtőbordája közelről sem elég ekkora teljesítmény disszipálására. Azért van a 4 lyuk rajta, hogy nagyobb fémfelületre szereljék (mint egy teljesítmánytranzisztor esetén a saját hűtőborda) és egyáltalán nem kerülendő a pasztázás sem a jó hőátvitel érdekében, amit annyit emlegetnek fórumtársaink processzorokkal kapcsolatban.[ Szerkesztve ]
-
mh197
őstag
llyen: [link]
DC/DC konverterre lenne szükségem, ami 12 V bementeről 5-12 V közt állítható kimeneti feszt tud, de 15A áramerősségig terhelhetően.
[ Szerkesztve ]
-
mh197
őstag
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=422983
Egy ilyet kellene kiváltani valami értelmes elektronikával, ami 7.5V-ot tud adni 12-ből a ventinek.
Egyébként érdekes, de tényleg ennyi a paramétere az ellenállásnak. Az ellenálláson 5 V esik, a ventin meg 7,5, ha működik. -
-
mh197
őstag
A következő kérdésem lenne:
Van egy autóban a klíma hűtőventilátoránál alkalmazott előtétellenállás, ami elég gyakran szokott pusztulni, mivel nagy teljesítményű: 0,5 ohm , 100W -os. Ahogy néztem annyi lenne a lényeg, hogy a 12 V fesz mellett a ventilátorra 7,5 volt essen, mivel ugye sorosan van hozzá bekötve.
Létezik, vagy tud itt valaki olyan elektronikát készíteni, ami ezt a fesz osztást elvégzi, és nem lenne ekkora baromi nagy teljesítményű, vagy tartósabb lenne?Ahogy mértem a ventin 7,5 volt jut, vagyis az ellenállás olyan 50 watt-ot visz el, lehetőleg olyas valami eszköz kellene, amivel kis határon belül egy potival, vagy más módon lehet állítani, hogy mennyi jusson a ventire, de a lényeg, hogy strapabíró legyen.
Valaki tud készíteni ilyet, amit sorba tudnék tenni a venti mellé az ellenállás helyére? Lehetőleg olyat, aminek nem kell hűtés, mert a motortérnél amúgy is elég meleg van, és a venti el meg nem fér be, nincs hely, hogy az hűtse.
Megoldás? -
PHM
addikt
válasz pc-user #12360 üzenetére
Leginkább multiméterrel. Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni.
Kezdd a táppal, ott is az egyenirányító diódákkal és a trafóval.
Ha azok rendben vannak, és nem találsz hibát a tápban, akkor
a végfokok körül érdemes keresgélni.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
pc-user
senior tag
A múltkor írtam, hogy van egy Panasonic "hifi-m", ami nem akar bekapcsolni...
Szétnéztem a táp körül, észrevettem, hogy a biztosíték kiment. Miután kicseréltem és rádugtam a készülékre a 220 V-ot, hallottam egy pukkanástGondolom, itt valami zárlat van. A hibakeresést mivel célszerű folytatni ilyen esetben?
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12358 üzenetére
A rajz szerint a tuner bemenet a legfelső (a háromból) DIN-es csatlakozóval kell kapcsolatban legyen. Úgy néz ki, hogy az egyik előerősítőre emiatt nem kapcsolható rá a tuner jel. Nézd meg hova megy a másik szál, ami mellette van.
De ha jó lesz esetleg?
Ha a lekötött végfokkal jó lesz, azaz akár a fülesben is hallasz valamit (most csak a jobb csatorna fog menni a rossz tranzisztor miatt!), akkor a baj a végfokban van. Mindenképp ez a valószínű, mert az előerősítőben nem találni olyan alkatrészt, ami ha hibás kivágja a biztosítékot. Közben, ha van műszer nézegesd meg a végtranzisztorokat is.
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #12356 üzenetére
Akkor a tranzisztor egyelőre hanyagolva lesz.
A 2. az a tuner elvileg, legalább is így van címkézve az eleje.
A végfokozat elég sok kábellel van rögzítve az oldalán. Nem tudom ezeknek merre mennek...
Akkor lehet tényleg leveszem a tápot róla. Az elvileg csak pá kábel. De ha jó lesz esetleg? Akkor miért nyomja ki a biztosítékot?
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12354 üzenetére
Ha meg kábelezve van (és inkább ilyennek tűnik a megoldás), akkor csak vedd le a végfokokról a táplálás(oka)t és úgy már nyugodtan bele tusz "hallgatni" fülessel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12354 üzenetére
A T1 a balcsatorna előerősítőjének a legelső tranzisztora. Megy helyette BC109C, BC173C, BC550C, vagy bérmlyen kisjelű, kiszajú npn a BC szériákból.
Nem emiatt búg vagy veri ki a biztosítékot. Ettől nem megy az a csatorna. Ennyi.
A levágott kábel valami jelszál lehet, de nem látva melyik kapcsolóról, nehéz kitalálni. Hasonló lehet a mellette levővel, csak egyik vagy másik csatornához tartozhat.A végfok leválasztása egyszerű kellene legyen. Úgy nézem külön modulokon vannak tűs konnektorokkal összekötve. Nem?
[ Szerkesztve ]
-
DjDanee87
addikt
Üdv
Igazából fogalmam sincs hova lenne érdemes írnom, ha van jobb fórumrész szívesen várom. De akkor leírnám mi a gond, hátha valaki tudná rá mondani valamit.
Szóval a jelenség a következő: Játék alatt (játék menüjében nem, csak a játékban) halvány vízszintes "fény" fut le a képernyőn. Vibrál, vagy nemtudom hogy nevezzem. Olyasmi, mint mikor régi monitort felvesz az ember kamerával, csak ez halvány, és a sötét részeken látszik főleg.
Az előző tápommal is megvolt, tehát ezt kizárhatjuk. Ma cserélgettem öcsém monitorjával meg annak kábeleivel és a következőre jutottam. A falon ilyen konnektor van: KÉP. Mindkettőbe van dugva 1-1 hosszabbító. Ha az egyikbe (akármelyikbe) bedugom a monitor és a táp kábelét egyszerre akkor van ez a csík a képernyőn. Ha külön-külön dugom a két hosszabbítóba akkor nincs.
Ez hogy a fenébe van. Villanyszerelő ismerős jött és bedugott valami műszert (ha jól sejtem multiméternek hívják), de nem talált semmi rendellenességet és ő sem tudott mit mondani a hibára.
Ez mégis mi akar lenni? A gépem megtalálható az adatlapomon
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #12353 üzenetére
A végfok leválasztása elég nagy meló lenne. Nagyon sok a vezeték. Meg ha rányomom az előerősítőt akkor is elmegy a biztosíték?
De nagyon úgy néz ki, hogy egy tranzisztor adta meg magát. Csak azt nem tudom milyen tranzisztor, mert a rajznál nincs oda írva semmi sem.
A T1-es tranzisztor az a rajzon. A tranzisztornak a teteje meg van repedezve elég csúnyán, illetve van egy kábel amit nem tudok hova tenni...anno szerintem elvágtam, de most meg nem tudom hova megy.
Lehet rossz a kivitelezése, de úgy emlékszem szépen szólt, meg elég hangos is volt a 2*15W-hoz képest.
Illetve agyalok, hogy leszedem a sallangokat az előerősítésről és csinálok valami egyszerűt. Hangerő, mély, magas, balance meg lenne egy bemenet választó.
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #12351 üzenetére
Ahhoz, hogy eldöntsd megy-e az előerősítő (betáplálva és a végfokot leválasztva) használj egy fülest. Valami kell hallatszodjon, ha működik és adsz neki a bemenetre valami jelet is. Ha aggódsz a fülesért tegyél sorba vele egy 100 ohmos ellenállást.
A táp szűrésébe tennék valami friss elkókat, erősen kiszáradhadtak. A búgás szűréselégtelenséget jelenthet.
Egyébként a kapcsolási rajz egy csodálatos klasszikus áramkör, a kivitelezése ellenben (a port leszámítva ) bizony lehangolóan KGST-s.[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz Speeedfire #12351 üzenetére
Pár kép -> [link]
-
Speeedfire
félisten
Még az ősszel írtam, hogy van egy nagyon régi Tesla nzc-431-es lemezjátszóm amit gyerekként (13-14éves) használtam. Anno elszállt benne a biztosíték, amit a helyi okosok ajánlására "megpatkoltam". Ment is még egy darabig, majd bugott alap járatban is, ami ettől az elektronikától nem volt megszokott. Majd inkább nem használtam tovább. Most az ősszel gondoltam megjavítom, akkor azt mondtátok előbb a táppal kezdjem.
Nos! A mai nap végre volt erre erőm, időm és lelkesedésem. Kicseréltem a biztosíték házat, meg a biztosítékot is. Mindennel együtt kinyomta. Csere. Táp leforraszt. Indít és nem nyomta ki. Szépen hozta a 32V-os kimenetet. Gondoltam leszedem első körben az előerősítő részt. Lám működött. Nem nyomta ki a biztosítékot. Azt nem tudom, hogy működik-e így vagy sem, de a biztosíték egyben van és ez már jó jel. Most az előerősítőt kellene meglesnem mi van vele. Külsőre eddig semmi. Az ellenállásokat lassan elkezdem ellenőrizni. De jó lenne ha adnátok pár támpontot, hogy mi lehet a rossz benne.Töltök fel pár képet a szétbontott készülékről mindjárt!
-
őstag
válasz erikke17 #12349 üzenetére
Jó reggelt!
Egy kicsit érdekes kérdés ez az ún. alkatrész szag téma.Én csak saját tapasztalatot tudok mondani de lehet segíthet.
A trafóknál pl. az sem mindegy milyen lakkal lakkozzák mert használnak(használtak) olyan lakkot is ami év tizedek alatt sem kötnek meg és a trafó természetes melegedése által is már ontja magából a lakk szagot.
Ellenállásoknál inkább a rajtuk lévő festék szagát lehet érezni ha elérnek egy bizonyos hőmérsékletet.
Gondolom,hogy akik év tizedeket töltöttek el az elektronika világába munkájukból kifolyólag már szag alapján meg "lehet" tudni milyen alkatrész ment tönkre.Ám bár sok szag eléggé hansonlóÜdv:Attila
-
erikke17
őstag
Ha két tápnál is azt érzem gondolom akkor maga annak ez egész tápnak az elektronikáját érzem, olyan elektronika szag
Gondolkodtam rajta hogy zacsiban befogom aztán postán elküldöm||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
erikke17
őstag
válasz moha21 #12346 üzenetére
Jogos a válasz Max ha jobban lehet majd érezni akkor vakarhatom a kobakom, mondjuk mindkét tápnál ugyan azt érzem, csak Cooler Masternak kezd elmenni az a "új" szaga és lehet azért kezdem ezt érezni....
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
moha21
veterán
válasz erikke17 #12345 üzenetére
Mindennek van szaga....és az egyébként is emberfüggő, ill. tapasztalat. Elég bátor ember lenne az aki ennyi alapján azt mondja, hogy a trafódnak van szaga.
Kosz tud szagosodni, ha melegszik valamin, de így akármit mondani is kb. lehetetlen.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
erikke17
őstag
Üdv..
Lenne egy kérdésem igaz ott már adtak választ de kíváncsi vagyok mások véleményére is
Bővebben:[link] lejeb még egy két válasz elsült de semmi több. Kicsit rosszul linkeltem de utolsó oldalon van az a pár hozzászólás.
Előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
Lompos48
nagyúr
válasz vammil #12340 üzenetére
!gy már más!
1. Nézd meg, hogy a füles csatlakozójánál, nem-e marad nyitva a kontaktus, ami vissza kellene zárjon a dugasz kihúzásakor, hogy a hangszórókat visszakapcsolja.
2. Mérd meg azt a pár feszültséget, ami fel van tüntetve a rajzon.
3. Nyugodt lelkiismerettel (és egy dróttal ) kösd a bemeneti jelet a végfok bemenetére (az E csatlakozó 5-ös lába), mert ott van egy soros ellenállás meg egy elkó, amik megvédenek "bonyodalmaktól".
4. Ellenőrizd le az E csatlakozónál az érintkezéseket, mert ott megszakadhat a jel útja.
5. Ugyanezt az I csatlakozónál is.
6. Ellenőrizd le a hangerő és balansz potmétereknél a forrasztásokak mindkét végen (potmétereknél és ott is, ahol a lapra érkeznek a szálak. Az se árthatna, ha ellenőriznéd, hogy érintkezi a potméterek csúszkája (mérsz-e ellenállást a közép és a 2 vég között).
7. Baj lehet (kevésbé valószínű) az analóg kapcsolóval is (TDA1029), de ehhez már illene egy oszcilloszkópot használni, figyelve az IC-be be- és elmenő jeleket (esetleg egy generátorral, ami legtöbb elektronikus múszerben is található). Ehhez cserealkatrészt nem tudom hol fogsz találni, ha peched van, mert egy kb. 30 éves áramkör, hacsak nem nálam a fiókban .[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz vammil #12333 üzenetére
Könnyű dolgod van : a jobb oldal tökéletes, a bal süket. Tudsz összehasonlítani. Akár egy darab műszerzsinórral "meleg" pontokra tapintva az érzékenyebb fokozatoknál búgni fog. Ha kevésbé érzékeny, egy külső hangforrást ráköthetsz a műszerzsinórra (MP3 lejátszó, rádió,...).
mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz vammil #12335 üzenetére
Ha a bal csatorna az, amelyik reccsen, akkor nagyon valószínű, hogy képes erősíteni. Így valószínű a bemeneti fokozatokban van vele gond. Akár kontaktushibák is.
Van az erésítőnek véletlenül mono/sztereó kapcsolási lehetősége? Ha igen, jó lenne tudni mit csinál a mono állásban. -
vammil
tag
válasz Lompos48 #12334 üzenetére
kb igen csak olyat "reccsen" mint amikor mondjuk a jack csatit bedugod egy eszközbe és az erősítő be van kapcsolva...
Remélem hogy érthető mert ha nem akkor megpróbálhatom máshogyan is elmagyarázni.email: vammilhtc [kukac] gmail.com |||| Telefonon 7.00-22.00ig hétköznap 06/húsz/232-1472 vagy 06/hetven/515-9609
-
vammil
tag
válasz Speeedfire #12331 üzenetére
köszi szépen a linket
"mezis" :kapcsolási rajzom nekem is van a videotonhoz...csak volt olyan aki azt mondta hogy a bemenetek közül volt aki a végfokra mondta hogy nézzem át...de így nehéz neki indulni mert ha van egy jó gondolat hogy honnan is kezdődhet a hibajelenség akkor nem "túrom" szét az egész cuccot hanem csak azt a bizonyos részét
email: vammilhtc [kukac] gmail.com |||| Telefonon 7.00-22.00ig hétköznap 06/húsz/232-1472 vagy 06/hetven/515-9609
-
Lacpac
őstag
válasz moha21 #12329 üzenetére
SB 540 vagy 570? csak mert az utóbbit linkelted.
Összesítő SB520-tól SB5B0-ig. A link címében valóban 570 van.
Amúgy mindegy mert, a zárlatos alkatrész, akár 540 akár 570 Iav= 5 A, Ifsm =150 A
míg a 340 3 A ill. 80 A tud, amit majd a fele. Be lehet építeni erős kompromisszummal, de nem hinném megéri.Igen, ezek miatt kérdeztem. Nem akartam egy dióda miatt vásárolni menni.
-
moha21
veterán
válasz Lacpac #12326 üzenetére
SB 540 vagy 570? csak mert az utóbbit linkelted.
Amúgy mindegy mert, a zárlatos alkatrész, akár 540 akár 570 Iav= 5 A, Ifsm =150 A
míg a 340 3 A ill. 80 A tud, amit majd a fele. Be lehet építeni erős kompromisszummal, de nem hinném megéri.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Lompos48
nagyúr
Alkalmazástól függ. Míg az első 5 a másik kettő csak 3A-es. A beillesztett linkek adatlapjaiból sebességinformáció (kommutációs idők) nem derül ki. Ott még lehet külöbség, de nincs most időm utánanézni.
-
vammil
tag
sziasztok.
Olyan kérdésem van hogy honnan tudnék szerezni egy STK 4152 II stereo amplifier végfok ic-t. Aki tud ebben segíteni megköszönném.Meg lenne egy olyan is hogy van egy Videoton EA7368 S Erősítőm és az a baja hogy a bal oldala nem szól.Mivel az elején van egy 2*1 soros equalizer és a bal oldali az csak néha felugrik maxra és akkor reccsen is az az oldal.És nem tudom hol keressem a hibát, és ez ügyben szeretnék segítséget kérni.
A segítségeket köszönöm.
[ Szerkesztve ]
email: vammilhtc [kukac] gmail.com |||| Telefonon 7.00-22.00ig hétköznap 06/húsz/232-1472 vagy 06/hetven/515-9609
-
adyh
tag
Én is erre gondoltam. De, találtam egy azt hiszem 2 sarkú kapcsolót, 4 bekötési ponttal. Egyik N, másik L És a másik oldalon a kefelé nyilak. Kipróbáltam hangszóróval. Ez lesz a jó, szakítja a kéket is meg a barnát is. Földet meg akkor össze kötöm.
Köszi"Az akaraterő megteremti az utat"
-
PHM
addikt
A földhöz nem nyúlsz, vagy ha már szétszedted, összekötöd,
úgy, ahogy eredetileg volt.
Ha egysarkú kapcsolód van, (olyan, aminek csak 2 bekötési pontja van)
akkor a nullát is összekötöd a dobozban és leszigeteled.
A 2 fázisvezetőt pedig bekötöd a kapcsoló 2 pontjára.
Esetleg, ha van rá lehetőség, nem árt róla meggyőződni egy fázisceruzával,
hogy valóban a barna-e a fázis.
(Ugyanis láttam én már ennél cifrább dolgokat is.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
Ha biztosra akarsz menni, a fázist és a nullát is megszakítod
egy kétsarkú kapcsolóval.
Ezeknek a színe fekete és kék kellene, hogy legyen.
A földelést (zöld-sárga) azonban ne szakítsd meg!
A kapcsolót meg a legcélszerűbb lenne kimérni, erre akár egy
kiherélt zseblámpa is alkalmas.
Ha ez nem lehetséges, fényképezd le a kapcsolót és linkeld be a képet,
megpróbálunk az alapján segíteni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
adyh
tag
válasz Speeedfire #12320 üzenetére
Igen, én is erre gondoltam. De hogyan? Barna (fázis), kék (nulla), zöld-sárga (föld). Úgy jó, ha a földet rendesen bekötöm a helyére, nullát direktbe össze szigetelőszalagozom a dobozban, a be illetve a kimenő fázist meg, úgy, hogy egyiket a helyére, másikat meg a nulla helyére? Így szakít nem?
"Az akaraterő megteremti az utat"
-
Speeedfire
félisten
Általában elég csak a feketét áramtalanítani vele, mivel az a fázis. A zöld-sárga a föld, ennek jelen esetben nem sok jelentősége van szerintem. Meg van egy másik szín, ha jól tudom ez a barna szokott lenni, vagy kék.
-
adyh
tag
Sziaszok!
Átmenetileg szeretnék egy normál villanykapcsolóval megszakítani egy áramkört. Konkrétan egy szoba lenne ez a lakásba. Elő van készítve minden, ott lóg a 6db kábel, színenként 2 ugye, meg egy kültéri, ilyen dobozos kapcsolóm. Mit mivel kell összekötni, hogy áramtalanítani tudjak vele?
"Az akaraterő megteremti az utat"
-
őstag
válasz tupacamaru #12317 üzenetére
Így már értem.
Dugj be neki másik mikrofont(első körben)Üdv:Attila
-
tupacamaru
veterán
válasz totya694 #12316 üzenetére
Nem jól értelmezed. A dobozka egyik oldalán van 4 jack dugó meg egy USB dugasz. A másik oldalából megy a madzag a fejhallgatóba. Az USB-ről csak tápot kap a doboz szerintem. A dobozon van ekvalizer, hangerő, két némító gomb, egy LED. Tehát rendes hangkari van a gépben és arról kapja a jeleket. 5.1-es fules azért van annyi jack dugó.
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
őstag
válasz tupacamaru #12315 üzenetére
Ha jól értelmezem akkor van egy dobozka amibe csak 1db USB kábel megy és onnan mennek tovább a fejhallgató felé jack dugókkal.
Ha ez így van akkor az a dobozka egyben egy USB hangkártya is ami azt jelenti,hogy meghajtó program is kell neki.
-tehát okozhatja egyszerűen a meghajtó program hibája is
-lehet mikrofon hiba(kölcsön kérsz egy olcsó PC mikrofont és rádugod a dobozkára
-lehet kábel szakadás is.Mivel több helyen LED-ek díszítik így nem csoda,hogy 3,xV-ot mért itt-ott.Üdv:Attila
-
tupacamaru
veterán
válasz totya694 #12311 üzenetére
Erről lenne szó. Jack dugós, de van egy vezérlő dobozka közben és az USB-ről kapja a feszkót. Azon vannak a némító gombok is.
[ Szerkesztve ]
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
moha21
veterán
Néhány kondin, miért úgy van feltüntetve a feszültség, hogy " WV " ?
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
őstag
-
tupacamaru
veterán
Tiszteletem az Uraknak!
A problémám a következő. Fejhallgatón levehetős miki van, na most ez megromlott. A hallgató előtt egy kis dobozka amin van egy miki némító gomb. Ha megnyomtam a gombot akkor a mikin kigyulladt egy LED és ekkor némítva volt, ha még egyszer megnyomtam akkor a LED elaludt és élt a miki. A miki aljzatába 2 szál vezeték megy, az egyik állásban +3,2V, a másikban -3,2V-ot mérek durván. A miki levehető szárán nem tudok ellenállást mérni. A témában teljesen lalikus vagyok. Ezek a tények. Gondolom a miki szárában romlott el valami, hogy nézhet ki a kapcsolás a szárban?
-
moha21
veterán
Üdv!
Sajna pár napig nem tudok mérni ( nincs mivel ), de azért felteszem a kérdést, hátha aki jártas ebben, annak ez tipikus jelenség.
Monitor gond annyit reagál, hogy ha bekapcsolom kattan a relé ( a képen a bemeneti puffer mellett jobbra ), de ennyi.
Másik ami lehet, hogy csak számomra érdekes, hogy a védőföld nincs bekötve.
Ha lesz mivel, akkor mit érdemes megnéznem? kép ( nagyítható az albumban van még 3 )
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
mezis
félisten
válasz atesss #12300 üzenetére
Nekem eddig csak az "első generációs" szovjet gyártmányú (1978) mikróm romlott el. Kétszer is.
Először a magnetron fűtés szűrőkondenzátora vált kb 100 ohmos ellánállássá. Kiiktatása után még sokáig működött, majd a nagyfesz. szűrőkondenzátora lett testzárlatos. Ezt már nem javítottam.(A magnetron fűtése kb 40 V 1 A lehetett, a nagyfesz kb 2500 V. A mikrohullám elindulásához két biztonsági mikrokapcsolónak is zártnak kellett lennie.)
mezis
-
Phvhun
őstag
Tökéletes, köszi.
Szerk: moha21@#12303 gondolom erre gondolsz: http://www.teravolt.org/cw.php
Érdekes cucc, csak szimulátorba nem sikerült működésre bírni.[ Szerkesztve ]
Eladó szinte új Sennheiser HD 660S2 jóárasítva - HardverApró profilomban
-
moha21
veterán
válasz totya694 #12302 üzenetére
4,2 kV-ig toljak fel egy kondival. 2kV a trafó szekundere "csak" 0,5 A mellett. Ez átlag.
A dióda is ezért van benne, a kondival egy feszültség sokszorozó.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
A magnetron egy nagy teljesítményű cső kell neki fűtés és anód.
Itt láthatod,hogy azért van ott egy dióda is az anód egyenirányításnak.
Bekapcsolva nem szabad belenyúlni mert a 2000V csúnya munkát végez(het)!!!
A nagy fesz kondin van egy kisütő ellenállás,de mint ahogy szokták is mondani "azért karikás az ördög szemem mert sosem alszik"Üdv:Attila
-
moha21
veterán
Ha magnetron rossz akkor kuka, amit érdemes megnézned szoktak belerakni nagyfeszültségű biztosítékot, azt lehet könnyen cserélni ( elég soknál volt már ilyen nálam )
Pont tegnap szereltem egy mikrót abba mondjuk egy ellenállás adta meg magát.
Trafó nagyon ritkán megy tönkre ( ez csak saját tapasztalat )0,2 cos fi trafónál miért lenne tipikus vagy jó? Egyik legjobb hatásfokú elektromos eszköz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G // BONTATLAN // SZÁMLA+GARANCIA
- FANTASZTIKUS áron Asus Zenbook S 13 Flip OLED /I7-1260P/16GB/512 GB SSD/2880x1800/Gari/2in1
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5800X + RTX 3060 Ti!!! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- AKCIÓS áron Dobozos ÚJ Asus Tuf A15 /R5-7535HS/16GB/512 GB SSD/RTX2050 4GB/FHD/IPS/144Hz/Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest