Hirdetés
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- A kézikonzolok teljesítménytrónjára pályázik az AYANEO és a GPD
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen monitort vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
weiss
addikt
Helló! Van egy öreg szovjet Norma Fil 40 vakum, amiben elfüstölt az egyik ellenállás, konkrétan az R3 az alábbi ábrán. Sajnos nem tudom az értékét, mivel leégett róla minden azonosító, és lemérni sem lehet. Szemre 2-3 wattos lehetett, de nem tudom hány ohmos. Valami ötlet, mekkorát tegyek helyette? A kondenzátor, amit tölt 800 uF-os, és úgy cca. 2 másodperc alatt már el lehetett sütni a vakut.
-
eziskamu
addikt
Azt nem tudjátok, hogy miért van egyes eszközök tápjában a Greatz híd minden egyes diódájával párhuzamosan kötve egy kerámiakondi?
-
válasz
moha21 #12192 üzenetére
A kompresszorok meghajtás egy külön téma pont azért mert ahogy írtad is 5bar-nál is el kell indulnia a motornak amikor már a kompresszor is többszöröse erőt igényel mint amikor elkezdi a tartályt termelni.
Szoktak rakni a kompresszor után egy csövet és utána meg egy egy utas szelepet(de nem minden esetbe)
Ennek az az előnye,hogy amikor újra indul a motor mert a nyomás szabályzó elindítja akkor az első 1-2 fordulattal termelt levegőt a csőben sűríti és amikor eléri a megfelelő nyomást akkor nyitja a szelep rugóját.
Nem véletlen raktak gyárilag 2kW-os motort a kompresszorhoz.Ha jobban megnézel egy 20-30.000Ft-os 1 fázisú multikban kapható "kis" kompresszorokat azokon is elég nagy motorok vannak. -
moha21
veterán
válasz
totya694 #12191 üzenetére
Igen attól, hogy a teszter jónak mutatja tápot üresjárásban, terhelésnél előfordulhatnak furcsa dolgok és ugyen nem üresen használjuk a tápot.
Más: Adott egy kompresszor, mindenféle paraméter nélkül. ( jól kezdődik ugye?
)
Csak a motorról tudom, hogy egy 3 fázisú asszinkron motor 2kW 1400 rpm.
Eddig ment, most nem, valószínűleg zárlat van valahol benne ( rángatózik és mind a három fázis rendben van, ezt azért mondom,m ert szokott rángatózni, ha az egyik biztosíték lemegy
).
Kb. az egészet valószínű, hogy csak úgy rakták össze, hogy "ami van" alapon. Namost van itthon 1 fázisú motor, de az 0,5 kW és 900 rpm. ( Nyomatékokról semmit nem tudok )
Hogyan lehet számítani ezeket, hogy mekkora teljesítmény kell nekik? Mert lehet tök fölösleges a 2 kW...nem tudom. Nyilván áttétel is számít az oké, de szétbontom mondjuk a kompresszor részét ott a mit mérjek meg? Dugattyú átmérő, ill. a térfogat? Mármint nem a dugattyú térfogata, hanem a téré amit összenyom.
Kb 6 Bar nyomás kellene, de ugye az folyamatosan ( pl festeni ) tehát a motornak bírni kellene azt is, hogy 5 bar-nál "ráindít" és ugye ott nehezebb dolga van.
Nem sok mindent találtam ezügyben, ha valakinek van rutinja örülnék megosztaná.
-
Hali
Nekem egy Ilyen Antec táp teszterem van,jó szolgálatot tett évek alatt de azért ha igazán biztos akarok lenni a dolgomba akkor még a teszter mellé rákötök egy 12V 45+55W-os izzót is.
Volt már olyan,hogy a teszter jónak mutatta a tápot és nagyobb terhelésnél még is letérdelt. -
eziskamu
addikt
válasz
Speeedfire #12188 üzenetére
A csavarok
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #12186 üzenetére
Mivel a ház elvileg gnd-n van nem is csoda.
-
Speeedfire
félisten
válasz
eziskamu #12185 üzenetére
Örül!
Rökötöttem egy rossz hdd-t + egy ventit mind a kettő ment. 5 volt megvan 12volt majdnem (11.48V).
A ház is elvileg áramtalanítva van. Nem tudom, hogy jól teszteltem-e. Multiméter egyik fele a házra ment másik meg a gnd-re és nem mutatott feszültséget.
Szóval 2 év után sikerült megcsinálni a régi tápomat. Sokmindent nem várok tőle, egy kis p3-ast még kitud szolgálni.
-
eziskamu
addikt
válasz
Speeedfire #12184 üzenetére
Durrania nem szabadna.
Ha csak nem más miatt pukkant el az előző két kondi. Attól még, hogy más kondi nem púpos és más alkatrészen nincsenek égési nyomok, lehetnek még hibásak. -
Speeedfire
félisten
válasz
eziskamu #12183 üzenetére
Ez jó tipp! Tudtam, hogy a kapcsoló üzemű tápoknál van valami trükk!
Zöld->fekete -> kis venti vagy valami -> 220V -> csoda
Anno játék közben volt egy kis pukkanás, de üzemelt a gép vele 2d-ben. 3d-ben mindig visszavette az órajelét a vga-nak. Most, hogy lett egy kis tapasztalatom mondom megcsinálom. 2 púpos kondi volt rajta, cseréltem. Kiderül mi lett a vége. Durrania nem szabadna. -
eziskamu
addikt
válasz
Speeedfire #12181 üzenetére
Rá kéne kötni pár régi vinyót, vagy legalább ventiket (hogy legyen terhelés). A 20/24 tűs csatlakozón meg a zöld kábelt kell összekötni egy feketével, majd ez után kellő távolságból áram alá helyezni
Ha nincs füst
, akkor meg kimérni multiméterrel legalább az 5v-12v-s ágakat.
-
eziskamu
addikt
válasz
chocob #12180 üzenetére
A kép alapján szerintem nem olyan. De attól még lehet vízálló. Mondjuk valami kefe nélküli motor (mint ami a PC-s venti) belakkozott elektronikával, ha nem is lenne teljesen vízálló, de talán jobban bírná a gyűrődést. Én valami olcsóbb akár vezetékes tengeralattjárót vennék, és nyerném belőle ki a motort.
-
Speeedfire
félisten
Volt egy rossz tápom, 2 púpos kondi volt rajta. Amit most kicseréltem. Lehet valahogy tesztelni, hogy nem rontottam el valamit? Vagy csak akkor ha gépre van kötve?
-
chocob
csendes tag
válasz
eziskamu #12179 üzenetére
Nem lesz kétéltű, a kisautót gyakorlásként építettem hogy lássam életképes vagy nem az ötlet, meg tudom e építeni az áramköröket, megírni a programokat, tudom e mozgatni (első ilyen projekt). Most hogy ez megvan rámennék a "nagy vadra", a hajóra.
Egyébként a linkelt lada fűtőmotor olyan felépítésű lehet mint amit írtál?
Ha nem szerinted milyen hétköznapi eszközökben használhatnak ilyesmiket?
(modell bolt és árait kerülném)Amúgy a kisautón beüzemeltem a kamerát hogy bárhonnan lehessen irányítani ahol van net + nem bírtam ki hogy ne spékeltem meg Duke Nukem 3D magyar szinkronjával:
[link] -
eziskamu
addikt
válasz
chocob #12178 üzenetére
Régi ruszki játéktengeralattjáróban a propellert mágnesesen csatolták a motorhoz. A motor egy tárcsát forgatott két mágneskoronggal, és egy ugyanilyen trácsában végződőtt a propeller tengelye is. A motort a saját tárcsájával egy műanyag hengerbe zárták vizhatlan módon. A motor által forgatott tárcsán levő forgó mágnesek a henger végéhez (ahol a motor tárcsája volt) közelített rotortárcsát forgatták.
Ez most valami kétéltű lesz? Mert akkor viszont kevés a mágneses csatolás.
-
chocob
csendes tag
Üdv!
Szeretnék építeni egy távirányítható kishajót.
A vezérlést megoldottam egy telefonnal, alkonykapcsolókkal és pár relével. "Szárazon" be is teszteltem:
[link]
[link]
Szeretnék lehetőleg minnél olcsóbban víz alatt használható motort szerezni. Gugli szerint régi autó fűtőmotorja esetleg rossz nyomató motorja jó ilyen célra. Ki is néztem egy ilyet:
[link] de nem tudom hogy tegyem vízhatlanná. Tudnátok segíteni hogy mire kell figyelni, mit kell leragasztani/változtatni amennyiben ez járható út? -
Mr-Pamacs
senior tag
Sziasztok
IEC C14 (monitor tápkábel dugó)-es dugónak a 3 ága közül melyik a test? A középső?
Van egy ilyen szerelhető apa dugóm amin ezek a betűk vannak a villákhoz: L, E, N
Gondolom ez E (earth) a földelés, a másik kettő pedig a fázis.Egy olyan kábelt akarok csinálni aminek az egyik végén ez a IEC C14 van a másikon pedig egy szabványos, fali 220-os csatlakozó. Egy UPS-be kell egy ilyen kábel, mert ebbe megy majd az elosztó abba pedig a sz.gép és a modem, router, monitor.
Csak nem tudom hogy hogy kell bekötni.
-
válasz
Zoleee19 #12168 üzenetére
Amúgy a notik belső tápja igen csak összetett(lehet az egy 7"-os nettop vagy 17"-os asztali noti)
A bemeneti feszültségből kell neki előállítani az alaplap igényeit+ még ott van neki egy aksi aminek a töltéséről is gondoskodnia kell és amennyiben elérte a töltöttségi szintet a töltés leállítani töltést.Meg még ezen feladatok mellett arra is a táp figyel oda,hogy "honnan" is kapjon áramot a noti(aksiról vagy hálózatról)
Mivel így egy elég komoly elektroniká(ka)t igényel sok alkarészből tevődik össze(IC-k,stabilizátor IC-,RCL elemek és a dolog pikantériája,hogy a gyártók ezeket a több részre osztott táp egységeket szanaszét pakolászta a noti alaplapján.
A hiba keresés is ez által egy kicsit nehezebb mert szét is van szórva az alaplapon no meg annak a kicsi hely miatt mind 2 oldala is ki van használva.
Leegyszerűsítve a bemenő 9V behálózza a noti alaplapját és ezt a feszültség csak ott kerül átalakításra ahol szükség van rá.Ha RAM-nak 1,5V kell akkor a RAM foglalat tövében foglal helyet az 1,5V-ért felelős táprész(de persze az is össze van kötve a BIOS-al)
Sajnos nekem is van egy csomó alaplap hibás notim (kb 20-30db) volt időm tanulmányozni őket. -
válasz
Hali!
Sajnos kicsi az esélyed arra,hogy túl élte(no de"néha" a lottón is megnyerik a főnyereményt)
Nos a notiknak van egy belsőtápja ami ugyan biztosítva van de sajnos esetek igen nagy %-ába már csak akkor megy ki amikor már a tápba lévő alkatrészek átmentek zárlatba
Több biztosítékot is tartalmaznak a tápok 2-3A-es SMD (kb 1mmx0,5mm) és az aksi csatlakozó környékén 5A körülit.De ha egy biztosíték száll el annak nincsen szaga. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Ki kell bontani és alaposan megnézegetni a látható sérüléseket. Ha májzlid van/volt, akkor a táplálása védve van és esetleg valami "kamikaze" alkatrész vállalta be az öngyilkosságot, hogy a többit óvja. Ha találsz látható sérülést, készíts róla fotót, hátha kiokoskodható valami megoldás belőle.
-
Zoleee19
csendes tag
Sziasztok!
A következő dologban szeretném a segítségeteket kérni:
Az ASUS Eee PC 701 4G-mre a gyári 9,5V-os töltő helyett egy másik töltőt, 19V-ost dugtak.
Megpróbálták bekacsolni, valami sistergő hangot adott ki és égett szaga volt. Azóta nem kapcsol be.
Mennyire lehet nagy a kár? Alaplapi forrasztgatással megoldható a dolog vagy kuka?
Előre is köszi!Üdv!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12166 üzenetére
Na, ugyeugyeugye...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12164 üzenetére
Hetekkel-hónapokkal ezelőtt még emlékeztem egy fórumtársra (tervezte-kivitelezte), ajánlottam is valakinek ugyanitt, de ha megfeszítenek se tudom előkaparni. Ha itt rákeresel a nevemre meg a nyák kifejezésre (én nem tudom hogy lehet-e) esetleg rábukkansz
-
Speeedfire
félisten
Szokott valaki nyákot marni? Nem horror áron? Vagy esetleg tud benne segíteni?
-
And
veterán
válasz
eziskamu #12159 üzenetére
Van olyan integrált áramkör (gyakorlatilag DC-konverter), amely ellenkező polaritással állítja elő a bemeneti feszültséget. Ilyen például az elég régi (sok cég gyártja, mindeféle prefixummal) 7660-as, de ez kapcsolt kapacitású, 1,5...10V-iga használható, de az előállított negatív forrás belső ellenállása elég nagy, tehát nagyon alacsony terhelőáramokhoz való, viszont nem kell hozzá külső induktivitás meg schottky-dióda. Nagyobb áramokhoz 'rendes' DC-konverterek használhatók, lásd például a Linear Tech. megfelelő termékkategóriáját: [link].
-
eziskamu
addikt
Láma kérdés. Van olyan IC/áramkör ami tudja a bejövő feszkó polaritását úgy változtatni, hogy a kimeneti feszkó a bemenettel együtt szimetrikus tápot alkothasson? Tehát, ha mondjuk, van egy erős 12V-s áramforrás, és kellene belőle csinálni +/-12V-t úgy hogy a bejövő áram negatív ága legyen a 0V-s pont a kimeneten, akkor azt meg lehet oldani?
-
ferob
őstag
Sziasztok.
Adott egy Genius SP-HF 3000A fadobozos, 2.0 hangrendszer.
A két hangfal közül az, amelyikben a főbb elektronika van, 90%-kal halkabban szól, mint a másik.
A kérdés, hogy mik lehetnek a problémák/mit kell benne kicserélni?A választ előre is köszönöm.
-
And
veterán
A 7805-nél (vagy bármely lineáris stabilizátornál) nincs értelme fix hatásfokról beszélni, mivel az erősen a körülmények függvénye, korábban ezt a példát írtam erre: [link]. A lineáris stabilizátor egy olyan 'aktív ellenállás', amely a terheléssel sorba kötve a terhelőáramtól függetlenül mindig annyi feszültséget ejt, hogy a terhelésre a specifikált kimenőfeszültség jusson. Tehát egy feszültségosztó 'felső' tagja, a maradék teljesítményt / Pd= I*(Utáp-Uki) / egyszerűen elfűti. A DC-DC konverter nem így működik (vagyis a bemenetén nem ugyanakkora áramot fog felvenni, mint amekkorát a kimeneti terhelése igényel, hanem a konverzió irányától függően kevesebbet vagy többet), arra valóban megadható egy adott munkapontban a hatásfok. A 7805 és az LM2574 adatlap szerinti nyugalmi sajátfogyasztása viszont megegyezik, 5mA körül van mindkettőnél.
Ledet a konkrét kijelző ismerete nélkül (felfogatás, ragasztás, helyigény) nem nagyon lehet javasolni. Lehet SMD, de hagyományos kivitelű is, esetleg még azt is próbálkozással lehet megállapítani, hogy milyen sugárzási karakterisztikájú a megfelelő (mondjuk nem árt, ha a sugárzó felülete sík). Ledeket nem kötünk direkt 12V-ra, egyáltalán: fix feszültségforrásra! Áramkorlátra van szükség, erre alapesetben egy soros ellenállás szolgál. A nyitófeszültség a színre és a típusra jellemző adat, de 12V-ra egy sorban nem 'fér el' 4..5 darabnál több. Ellenállás-kalkulátorok ledekhez: [link].
Mivel a potméter egy változtatható ellenállás, a legjellemzőbb adata a legnagyobb ellenállása (a legkisebb a nulla, ha ellenállásként használjuk). Konkrét értékek csak konkrét led darabszám és elrendezés, ledáram ismeretében adhatók. Tranzisztor sem igazán kell, ha a gyújtáskor kapcsolt 12V-os ág kellően terhelhető (márpedig biztosan az, ledekhez mindenképp. Kapcsolt 12V -> soros ellenállás (ledektől függően) -> ledsor (anód) -> ledsor katód a 0V-ra.
-
Samus
addikt
Wow, egy IC magában megoldja az átalakítást? Hobbielektronikán LM 2574et kaptam "ajánlatként", ez kapcsólóüzemű tápegység, de az IC maga több mint 1100 ft...a 7805 hatásfoka jó, mármint érted, mert folyamatosan "online" lesz.
Az ellenállásokkal leszek bajban, fogalmam sincs az értékekről. A LED sort úgy képzeltem el, hogy egy sorban lesz úgymond kígyóztatva 2es alakban egymás alatt a három sor. A kijelző 3.5x5.5 cm. Mennyi és milyen LEDeket javasolsz? SMD-re gondoltam, mert ugye kompakt, de nem tudom egy sima 60Wos pontforrasztóval meg tudom-e forrasztani anélkül, hogy szénné égnének...esetleg 5 LED X alakban elrendezve vagy 6 két sorban? LEDeket 12ra direktre kötve? Nem lesz probléma a feszültségingadozással (11.5-14.5V körül), hogy ettől a fényerő csökken/nő?
Potméterből sem tudom, milyen kellene, van-e ezeknek saját ellenállásuk?
Ha szépen megkérlek, össze tudsz nekem dobni egy rajzot, hogy mi hogyan merre, és főképp mennyi, milyen értékkel? Hálás lennék
-
And
veterán
1.) 7805-ös stabilizátor. Ugyan nem DC-konverter, csak lineár 'stabkocka', viszont a sarki fűszeresnél is kapható filléres alkatrész, nem igényel körülépítést. Kerek 5V-ot ad, de nem hiszem, hogy az gond lenne (a friss ceruzaelemek is >1.6V-osak). Ha nincs túl nagy áramfelvétel - ami valószínű -, akkor hűteni sem kell.
2.) Akármilyen NPN-kapcsolótranzisztor, ami elbírja a 3 vagy négy ledsor (összesen is bőven 100mA alatti) áramát. Emitter: 0V, bázis: soros bázisellenálláson át a kapcsolt 12V-ra, kollektor: a ledsorok katódjára (anódok a fix 12V-on). Lehetőleg minden ledsor külön előtét-ellenállást kapjon.
3.) Fényerő szabályozható a ledek áramával az előtéten keresztül (ebből ugye többet, soronként egyet javasoltam), vagy a bázisárammal, utóbbi esetben az Rb lehet egy fix ellenállás és egy potméter soros kapcsolása. A pontos értéket az áramerősítési tényező befolyásolja, ezért valószínűleg ki kell kísérletezni. Ebben az esetben a tranzisztor lineáris üzemben (azaz nem csak kapcsolóként) is működik, így nem árt, ha 0,5..1W eldisszipálására képes. Nem tudom, mekkora az a kijelző, de ennyi led soknak tűnik, kisebb LCD-modulokon sem szokott ilyen sok lenni. -
moha21
veterán
1. Lm7805 tele van a net a +5V-os kapcsolásával és aztán vagy egy zener vagy egy ellenállás. és ott a 4,5 V. Szerintem ez egyszerű is és jó is /persze tudja azt a teljesítményt az ellenállás /. Amúgy az hiszem a Lm7805 datasheetjeben van ellenállással feszosztó felírva, azzal is lehet számolni.
Gyújtásba nem igazán vagyok otthon így azt passzolom, potméteren meg nem tudom mi is a kérdés.)
-
Samus
addikt
Üdvözlet,
kihasználnám a topik nyújtotta "szolgáltatásokat", és segítséget kérnék.Összesen három kapcsolási rajzra lenne szükségem.
Van nekem egy multifunkciós digitális órám, ami 4.5V-ról üzemel (3xAAA), és van DC4.5V-os bemenetet is adapter számára. A lényeg, hogy szétbontanám, és beépíteném az autóba (hőmérsékletet is mér, nem a legpontosabb, de a célnak megfelel). Első körben kellene egy DC-DC konverter, ami olcsón összerakható, és ~12Vból stabil 4.5öt csinál. A második, hogy erre az órára háttérvilágítást is kitaláltam. Egyszerűen hátulról át lehet világítani LEDekkel (kipróbáltam, tökéletes). Erre 12DB SMD LED-et képzeltem el (vagy 3mm-es simát), 3x4es mátrixba rendezve, párhuzamosan, majd ezt a nyákot mögé, esetleg egy plexilapot az óra és a LEDek közé, hogy jobban eloszlassa a fényt. Viszont ez úgy lenne jó, ha csak akkor kapcsolna be a háttérvilágítás, ha ráadom a gyújtást. Vagyis egy kiegészítő tranzisztoros kapcsolás kellene, ami egy 12Vos jelre kapcsol, és megvan a háttérvilágítás (szerintem elbírja abból a tápból, amit az óra kap, ha nem, akkor építek egy ugyanolyat mellé). És végül ezt a világítást szabályozni kellene egy potival, mert biztos, hogy túl erős lesz alapból.
Ehhez kérném a segítséget, mert az elektronikához kicsit n00b vagyok még...
-
VIPowER
őstag
Van egy "aránylag" normális töltőm (BC-300), viszont nincs itthon, és mivel néha néha építgetek ezt azt, gondoltam megoldom a töltést nélküle, amíg nem hozzák vissza.
A fejlemények : A 3000-es hűdejóidevele akku feszültsége felment 1.34V-ig, addig nem melegedett. Viszont ezután elkezdett csökkenni a fesz. Olyan 1.29V-nál már elég meleg volt a mindkét akku ,úgyhogy levettem a "töltőről". Mindez 1 óra 45 percig tartott. Vannak kétségeim. -
And
veterán
válasz
VIPowER #12147 üzenetére
1.) A kapocsfeszültség növekedése teletöltött állapotban megáll, esetleg vissza is fordul (mindössze néhány millivoltnyit, de ilyen relatíve kicsi töltőáramnál és NiMH-akkuknál nem biztos, hogy észrevehető). A fesz. állandósulása ('zero slope') viszont biztosan mérhető, de jó felbontóképességű műszer kell hozzá. Hagyományos 3+1/2 digites DMM-mel ilyenkor csak az egyik cellát mért, 2V-os méréshatárban.
2.) A folyamat végén a cellahőmérséklet gyors emelkedése észlelhető. Kb. 50°C-nál magasabbra nem szabad engedni.
3.) Veszel egy normális (-dV / 0 dV detektálásra képes) töltőt, az addig tölt, amíg kell. Jó esetben rögtön a valós kapacitást is kiméri neked kisütéskor.
-
VIPowER
őstag
Sziasztok.
Összedobtam unalmamban egy kis ceruza akku töltőt : [link].
Áramgenerátoros 500mA állandó árammal tölt. A Varta akkuimnál még csak csak ki lehet számolni a töltési időt, viszont vannak 3000-es kamu akkuim is, amiket fogalmam sincs meddig kellene tölteni ezzel. Esetleg valami ötlet rá? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
moha21 #12145 üzenetére
duplamotoros, svéd gyártó terméke (van vagy 10 centi vastag), két felfogatással ereknek, gondolom egyik a gnd másik a fázis. na ezt kéne ráeszkábálni a villanykapcsolóra úgy, hogy az ne csak a villanyt, hanem a ventit is kapcsolja (cicawcbe kell
).
villanykapcsoló indítja a lámpát, szóval ha elvágom a kábelt (előtte áramtalanítok) és a fázisra a lámpa és a kapcsoló közé bekötöm a ventit, úgy jó lesz?
választ köszönöm!
-
proci985
MODERÁTOR
sima, 220as ventilátort kötnék rá hálózatra. kell valamire ügyelni? működni fog? valahogyan szerintetek megoldható, hogy villanykapcsolóval a villannyal együtt tudjam a ventit is indítani? kell valami speciális áramköri elem, vagy simán rákötöm és megy?
-
moha21
veterán
sry az offért, de azt hiszem ennyi elfér:>
Tanár üvölt a kisfiúval:
- Hát milyen mozdony ez amit rajzoltál??? Nincsen neki se kéménye se füstje! Az egész rajz vacak. Hát szerinted így néz ki egy mozdony? Ülj le fiam, azonnal be is írom az egyest! Mi is a neved?
- Kandó Kálmán.... -
erikke17
őstag
válasz
totya694 #12140 üzenetére
Látod erre nem is gondoltam köszi az infót, jogos. Olyan mint valami kis autóalkatrész kereskedésben az akkuk elektrolittal feltöltve állnak, az ólomlapok meg elszulfátosodnak és csökkent a kapacitásuk, meg hamar merülnek.....
Aztán hogy hol találok e rajta egyáltalán gyártási dátumot... -
válasz
erikke17 #12139 üzenetére
Szia!
Ha újat is veszel nagyon nézd meg mert sajnos a gyártók csak 1-2 hónapig gyárt új aksit pl. a telefonokhoz,fényképezőkhöz,kamerákhoz és elő fordulhat,hogy az aksi amit új ként akarnak eladni "már" az is 4-5 éves csak épp egy bolt polcán vagy raktár mélyén várta az új gazdiját.
Mert a több éves "új" aksival sem vagy kisegítve mert az sem fog fél óránál többet tudni.... -
-
erikke17
őstag
Sziasztok, van egy videókameránk aminek akkuja haldoklik talán(?). Akku tipusa Li-Ion ezeket kell formázni vagy lehet őket, vagy hasonló vagy nem is szabad? Mert feltölti majd 30 perc alatt le is merül.
Vagy itt már csak egy új darab segit?
Előre is köszi. -
Lompos48
nagyúr
válasz
erikke17 #12133 üzenetére
Nem cinkelek, nem az a bajom. Nem tartom érdekesnek (számomra) a témát és ilyenkor elmegy a türelmem. Amivel segíteni próbáltam, azok egyszerűen villamossági/fizikai ismereteim. És láttam, hogy nem haladunk. Ennyi.
Ha a moha21 által megadott anyag se húz ki a bajból (nem viccelek, alaposan tanulmányozd át, mert szenzációs), akkor majd feladhatod. Ha van még hozzá energiád, akkor jó munkát és sikert.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
erikke17 #12123 üzenetére
2mm hosszú 1 mm az átmérője
Azzal nem fogsz sokat játszani. Nem lehet több 1/4, de inkább 1/8W-osnál. Arról egykettő elpárolog a szénréteg az 1A körüli áramnál.
Egy tekercs induktivitása:
Nagyobb induktivitáshoz nagyobb menetszám (N), nagyobb áram (i) és kisebb keresztmetszet (A) kell. Spekulálj ebből. Vékony drótból többet tusz tekerni, de kisebb lesz az áram stb.
A rendezett tekercslés nem kritikus (menet menet mellé), de egyirányban kell, mint el spulnira.
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Egy hangszer mono vonalkimenetére kellene kötnöm egy fejhallgatót úgy, hogy mindkét oldala szóljon. Tehát a fejhallgató csatlakozójának mono nagy jack-nek kell lennie.
Hogyan kössem be?
Előre is köszönöm!
-
erikke17
őstag
válasz
Lompos48 #12122 üzenetére
Sajna nem megy
Mint kiderült útólág véletlenül összeértek a kábelok azért főtt meg, nagyon kicsik méretre ezek az ellenállások kb, 2mm hosszú 1 mm az átmérője. Igen csak töltés idején van rákötve, de nem szokott melegedni mert tapiztam azért.
Találtam itthon hajszálvékony lakkozott rézdrótot.
Ahogy olvastam kis feszültségnél nagyobb súlyú tárgy kell, nagy feszültségénél kisebb tárgy.
Mi lenne jobb vékony de sok vagy vastagabb de kevesebb? Esetleg számit az hogy hogyan van feltekerve? Össze vissza vagy csak egy irányba? Mert videókon van ahol szépen van, van ahol meg össze vissza van tekerve... -
Lompos48
nagyúr
válasz
erikke17 #12121 üzenetére
Hogy a játék miért nem megy nem tudom. Véletlenül nem inox a szeg anyaga?
Az ellenállást csak a töltés idejére kell rákötni a kondira, amikor a tekercset rákötöd, akkor nem. Ha rajtahagyod természetes, hogy felfő. A töltés ideje saccolva nem több másodpercnél. Azalatt nem kellene leégjen az ellenállás. Kérdeztem tegnap, hogy mekkora, legalább méretre, válasz nulla. Hűteni nem lehet, nincs ideje leadni a hőt. Illik egy nagyobb teljesítményűt használni, hogy bírja rövid ideig az amper körüli áramot.
-
erikke17
őstag
Na megvolt párhuzamosan bekötöttem kondikat, de semmi se nem mozdult szokra volt jókora, próbálgattam mindenhogy ahogy csak létezik, de valamiért még sincs mágneses tér ami kirepitené...
Milyen lenne az ideális vékony sok vagy kevesebb de vastag?
A legjobb az volt hmm valami büdösit nézem ellenállás már fortyog, ehh valamiért elszállt.. Még egyet találtam ez az utcsó -
mezis
félisten
válasz
erikke17 #12113 üzenetére
A diódák meg úgy vannak hogy ha szemből nézem kettő jobbra kettő balra, kettővel egyenáramot csinálni másik kettő meg hogy ne menjen vissza a tekercsbe az áram?
Igen, a Greatz kapcsolás pontosan így működik, de ebben az esetben másodpercenként 50-szer szerepet cserélnek.
[link]
A diódák egyik végét csikkal szokás jelölni. Azon a csatlakozási ponton lesz a + feszültség, amelyikhez mindkét dióda a csíkkal csatlakozik.
(Anno a Szovjetunióban szokás volt a dióda másik pólusát jelölni a csíkkal....
)
-
chocob
csendes tag
Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy ha 3v egyenáramú elektromos motort akarok relével kapcsolni akkor kell valami védelem a kapcsolt motoros oldalra is, például dióda vagy csak simán köthetem? És a relé kapcsolt motoros oldalát tetszőleges polaritással köthetem? Köszönettel: chocob -
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12114 üzenetére
Nem nem ellenállásokkal kapcsolgatom, több szál drót jön ki a trafóból és azzal a jobbra balra tolható kapcsolóval állitod.
Ha meg is akarom csinálni hogy jó legyen a polaritás akkor gondolom ott azzal a kapcsolóval kell mókolni? Vagy valamelyik más alkatrész az közül amiket leirtam? Ha hagyom igy se lenne baja azonkivül hogy forditva lesz? -
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12112 üzenetére
Feljebb linkeltem milyen adapterről van szó. Ugyan úgy néz ki csak más a szöveg rajta.
Semmi különös alkatrészt nem találtam benne. 4 dióda, egy ellenállás, egy kondi 26V 100uF, a polaritást állitó kapcsoló, meg a 1.5V-12V között állitható kapcsoló meg egy piros LED, ez is csak arra jó ha valahol valami zárlatol nem világit. Gondolom ezek közül csak a kapcsolónak van a polaritáshoz köze hogy milyen legyen a polaritás, ha másnak nem akkor max csak forditva lenne bekötve?
A diódák meg úgy vannak hogy ha szemből nézem kettő jobbra kettő balra, kettővel egyenáramot csinálni másik kettő meg hogy ne menjen vissza a tekercsbe az áram?
De egyébként lol hogy a kondi ami benne van magától feltöltődik már 20V-nál járt xD Ennyire jóminőségű vasmag lenne? -
erikke17
őstag
Na mindegy hagyom a fenébe az egészet
Majd ha lesz időm lehet megpróbálkozok még egyszer, csak ezen jár most az agyam hogy mitől lehet forditva a polaritás, mindig az ellenkezője amire állitom, egyszerű kapcsoló van csak ott. Lehet már gyárilag ilyen csodajó -
moha21
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz
erikke17 #12105 üzenetére
Veszélyeztetve csak az van/lesz, amit rákötsz. Elkóknak nem tetszik. Egyszeri fordított bekötés is rongálja az alumíniumoxid réteget, csökken a kapacitás. Ezért nem szabad rövidzárral kisütni se, mert akkor megfordul rajta a fesz polaritása, a hirtelen nagy áramtól fordítva töltődik fel. Hosszabb idő után elpukkan és tényleg büdös.
12V helyett 15V van terhelve, terheletlenül 22V, 1A helyett 1.3A.....
Nincs stabilizálás, az kimeneti feszültség csak a maximális terhelésen a nominális, a különbség valószínű a trafótekercs ellenállásán esik. Legtöbbször nem fontos, mert a rákötött elektronika bemenete stabilizál. Kizárólag akkor "érdekes", ha túllépi a kondik megengedett feszültségét. Arra figyelj!
Már kezdjük túlbeszélni az ügyet.
-
erikke17
őstag
válasz
Lompos48 #12103 üzenetére
El tud ez egyáltalán igy romlani hogy forditva legyen a polaritás mint amit beállitok? Semmi különös nincs csak egy kapcsoló oda vissza, ezen gondolom el nem tud semmi se romlani, max ha gányul van bekötve.
Lehet túl jó kinai gyártmány mert 12V helyett 15V van terhelve, terheletlenül 22V, 1A helyett 1.3A.....
Az a legjobb hogy kondik már kaptak forditott polaritást, bár igaz nem sokáig csak hozzá érintettem egy pillanatig volt áram alatt, kipróbáltam őket egyenként mentek.
-
válasz
erikke17 #12102 üzenetére
A polaritásra figyelj oda mert ha még a feszültség is nagyobb mint a kondira írt és még fordítva is kötöd rá akkor már idő kérdése,hogy mikor durran szét a kondi(szól elég nagyot és büdös is)
Gyerek koromba kivégeztem egy csomó kondit 6V-os kondira 12V-os aksi töltőt fordítva és messziről figyeltem a "detonációt"
Új hozzászólás Aktív témák
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen monitort vegyek?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Legion Y540-15IRH 15.6" FHD IPS i7-9750H GTX 1660 Ti 16GB 256GB NVMe + 500GB HDD magyar vbill gar
- Thinkpad T14 Gen3 14" FHD+ IPS i5-1245U 16GB 256GB NVMe gar
- FULL CTO MACBOOK PRO 16" - APPLE M1 MAX - 64 GB RAM - 1 TB SSD - Garancia
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest