Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ZIDOO médialejátszók
- OLED TV topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok még az elektronika témakörében így bocsi ha baromságokat kérdezek vagy írok.
Szeretném megcsinálni ezt az 40mW-os FM transmittert próbapanelen, ahogyan a videóban is teszi a fickó: [link] Közel sem baj ha elsőre nem jön össze, úgysem túl drága alkatrészekből áll.
A kapcsolási rajzot kimásoltam ide:
Mivel Szegeden mozgok gondoltam elkezdem a RET-ből összevadászni az alkatrészeket. Elsőnek csinálok ilyet; alapvető dolgokat tudok csak az alkatrészekről. Ennek megfelelően összedobtam az alábbi listát: [link]
Egyrészt kíváncsi lennék hogy ez így rendben van-e, a katalógus számokat bedobáltam. Másrészt két alkatrészt (PN3563 RF tranzisztor; Hangolható tekercs 2.5 fordulat) nem találtam a katalógusukban. Gondolom más néven van/más vele ekvivalens dolgot kellene választani, viszont sajnos itt megállt a tudomány Az utóbbi eszköz nevét így is csak kisakkoztam / lefordítottam Google Translate-el. Valaki tudna segíteni miket vegyek ezek helyére?
Előre is köszönöm ha valaki veszi a fáradtságot és segít.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicseréltem a szokásos 0.47uF, 1uF kondikat a csövesben. Egyenlőre 1 darab Wima 4.4uF-es kondit kaptam, az betettem az egyik csatorna bemeneti csatolókondija helyére, a pentóda csatolója meg megkapta az 1uF-es bemeneti kondit, ezt a másik csatornán is megtettem.
Eredménye az lett, hogy a Wima-s csatorna leszólja mélyben a másikat, hogy csak kamillázok, pedig a másikban is MKP kondik vannak és a Wima is az. Holnap meg is rendelem a még kellő kb. 13 darabot, csak darabja 500Ft, de megéri
Aki erősítőt épít, ne spóroljon a csatoló kondin!
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
hoffman_
nagyúr
válasz Lompos48 #14290 üzenetére
Ne siess, ahogy időd engedi
Hujikolp: Másik kurzus. Nálunk két hét múlva kedd, mert halasztottak, de ők még nem tudják, hogy akkora se fogják megtanulni... Így velünk vk-sokkal toltak ki, akiknek felhalmoztak 2 zh-t egy napra...
Lompos48:
Megjött, mind az 5, nagyon köszönöm
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz Lompos48 #14286 üzenetére
Én is egyre inkább kezdem zseniálisnak érezni, amit művelni tudnak mind a két téren. Van hová fejlődni. Viszont visszadobta a levelet, gmail-re át van irányítva(ezt elfelejtettem), és azt írja szerveren maradt, viszont így se a gmailben nincs, se a citromban Esetleg gmailre még egy próbát tudnál tenni, ha megkérlek?
Hujikolp:
Az a létrás példa nagyon úgy fest, mint a kandós villany I távoktatás jegyzet, csak nem a keddi zh-ra gyúrsz?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz hoffman_ #14284 üzenetére
Kicsit nehéz dolog a hard- és szoftver egyeztetése, pedig nagyon összefüggnek. Valamennyire más agy-setup-ot kérnek. Tudom, megküzdöttem vele (gondolom nem mindenki, de mások is sokan). Fog az menni, és megéri. A mai napig csodálom a szoftzseniket, akik tényleg nem tudják/nem is akarják tudni mi van egy alkatrésszel, hacsak egy HDD-t nem számítunk annak. De ne menjünk ebbe bele. Én örvendek annak, ha érdeklődőt látok. Jó munkát.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Lompos48 #14283 üzenetére
Köszönöm A küzdés ismerős nekem is. És az a legnagyobb baj, hogy általában tudom abszolválni az akadályokat, de gyakorlati alkalmazáshoz szükséges tudásra közel sem elegendő ez. Digitális technikából pl. már végeztem mind a két adott félévvel, most laborban ülök, úgy, hogy halvány lila gőzöm sincs az assembley programozásról. És ez baj, egyrészt mert elvárják(csak tudnám mi alapján, ennyi tárgyból párhuzamosan a 0-ról nem lehet otthon felképezni magam), másrészt meg ha már fizet az állam, hogy tanuljak, akkor én tudni is akarok - ezt pedig elég nehéz úgy, ha konkrétan nem tudod megtanulni előadáson, gyakorlat meg nincs, csak labor. Elektronika, méréstechnika, villanytan stb még hagyján, mert ezek érdekelnek, de a programozás veszett fejsze nyele, az félév csúszás, és önszorgalom lesz, mert az egyetemen nem tanítják meg semennyire sem.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz hoffman_ #14282 üzenetére
Jó tanulást! Megéri átmenni azokon az anyagokon, amiket nem mesélnek el az egyetemen. Máshogy nem pótolható és évek múltán beléjük botlasz. Valamikor kollégák - egyébként matekból és fizikából zsenik - nagyon megküzdöttek nagyobb évfolyamok idején a kezdő információk hiányával.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Lompos48 #14281 üzenetére
Semmi gond Még nem érkezett meg. Bár relatíve nagy. Sajnos most nem tudok nekifeküdni, pont holnap lesz egy alkatrészes mérés, még jegyzőkönyvet kell csinálnom, és beugróra gyakorolnom (stabilizátor, szinteltoló áramkörök, áramgenerátor, differenciaerősítő téma) , ez cirka 3 óra, és már nagyon fáradt vagyok az elmúlt 1 hét miatt. De a héten mielőbb szakítok rá időt és szólok amint olvasható formába öntöttem. Köszönöm a hozzámvalót
mod:
Most látom csak a linket is, köszönöm szépen, átnyálazom azt is
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
-
hoffman_
nagyúr
válasz Lompos48 #14273 üzenetére
Természetesen érdekel, meglátom mire jutok vele. Aztán lehet, hogy döcögős lesz, de amilyen ambícióim vannak, kicsit sem baj, ha angolul is tudni fogom az elektronikát. Emailben ha meg tudod oldani, hogy csatolj 21megát, akkor szerintem az a legegyszerűbb Adatlapmon lévő cím életben van
CPT.Pirk:
Neked is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ajánlom az: Tietze, Schenk - Analóg és digitális áramkörök (A biblia) c. könyvet. [link] - magyar nyelven is elérhető, nemrég még torrent oldalon is találkoztam vele. Ez is kb. 400 oldal, igen alapos.
Batman2: félreérted, nem attól lesz AB, hogy a végerősítő B osztályú lenne. Ilyet nem is igen csinálnak. A fesz erősítő része egy White-féle katód követő.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz hoffman_ #14272 üzenetére
Gondolom azért a technikai angol nem olyan bonyolult. És ha kicsit az, akkor ez alkalom lehetne a szakmai szótárad bővítésére is.
Van egy könyvem pdf formátumban: Gordon McComb és Earl Boysen - Eletronics for Dummies. Szerintem kitűnő lehetne arra, amit akarsz. Jó nagy, négyszázannyi oldal és valami 21 MB. Szerintem nem is muszáj épen betűről-betűre olvasni. Érdekel? Ha igen, hogy küldjem? -
hoffman_
nagyúr
Sziasztok
Egy kis segítségre szorulnék. Jó mélyen érintett vagyok a témában, (villanykar), azonban anno gimiből jöttem és zéró előismeret. Sajnos az úgy adják le az anyagot, hogy rohadtul ne legyen érdekes, és abban sem vagyok biztos, hogy teljesen korszerű/helytálló. A fő probléma az, hogy már második féléve laborozok és hiába beugrózom csupa tranzisztorból, műveleti erősítőből és miegymásból illetve mérem a karakterisztikákat, valójában lövésem sincs róluk. Érdekel a téma(bár sajna elég szűkös idő jut egyes tárgyakra külön-külön), de nagyon keveset tudok, konkrétan elférnék a laikus skatulyában. Azt szeretném kérni, hogy ajánljatok olvasmányt, netest/papírost, ahol a lényegét megértem a dolgoknak, látom, hogy mi a gyakorlati haszna, és hogy ha nekiállok építeni teszem azt egy erősítőt(hehe, igen..), akkor mi az, ami "fölösleges" tudás, és mi az, ami nem ballaszt, és zsigerből kell tudni. Egyelőre ennyi
Előre is köszi,
Ábel
-
atesss
addikt
Üdv !
Ha veszek egy új elektronikai terméket, a hozzá adott kábeleket legtöbbször össze szokták fogni egy állt. 5-10cm-es "sodrós" kötegelővel - már ha ezt lehet kötegelőnek nevezni. Fekete vagy fehér színű műanyag borítású vékony merev drót.
Néhány darabom van is otthon, de kábelek rendezéséhez most jó lenne még jó pár darab.
Hol lehetne ilyet kapni ?
Úgy sejtem, talán m-re árulnák - és ez is lenne a legjobb, mert ahova rövid is elég, rövidet vágok, ahova meg hosszú kell, hosszút.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14264 üzenetére
Valami olyat nézz, aminek bipoláris tranyók vannak a végfok részében, nem fetek. A csövek meleg hangzását ellensúlyozná a fetek hideg hangzása, és az nem igazán frankó szerintem, mivel füölünk a "meleg hangzást" jobban kedveli.
-
őstag
válasz CPT.Pirk #14263 üzenetére
Köszi
Közben azért én is találok ezt azt és volt egy amit megépítettem de ez egy hatalmas csalódás volt.Üdv:Attila
-
őstag
Hali!
Keresek egy egyszerű A osztályú hibrid kapcsolást.Egy barátom építette meg régen de persze a kapcsolás és a kész alkotás is idővel elkeveredett.Nagyon minimál RC elem felhasználásával volt a kapcsolás.Emlékei szerint egy ECC8x,IRFxxx,LM350 szerepetek.Találtam egy hasnolót de ettől lényegesen egyszerűbb volt amit megépített.
Ha valaki esetleg tudna ebbe segíteni azt előre is megköszönném.Üdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
A 0.001 értékű kondenzátorok mikroF értékek, vagyis 1 nF-osak ?
Igen, 1nF.
Az induktivitások gondolom zavarszűrés céljából vannak, nem kell 800 MHz-es ferritet keresnem.
Nagyfrekvenciás fojtótekercsek, bármilyen kis ferritgyűrű jó lesz, gondolom
Az egyes "csatornákat" külön cellákaba gondoltam zárni, úgy mint hajdanában az UHF konvertereket készítettük. Van is egy ilyen elfekvőben.
Jó ötlet.
Keresgéltem diódákat. Az SFH203, BPW43 fotodiódák. Lehetne fénnyel is kapcsolni és akkor nem kellenének a zavarszűrő elemek ? (VHF-re még akad dióda, de UHF-re már igen ritka. )
Tulajdonképpen az 1N4154 is jó kellene legyen, habár kissé nagy a parazita kapacitása. A PIN dióda ebben kitűnő. Talán BA 243/244 az 1,8pF-dal nem megvetendő. Valamikor nagyon divatos volt és pont TV tunerekben csatorna"kapcsolgatáshoz" használták a VHF/UHF váltós készülékekben.
Az SFH203, BPW43-nél nem vettem észre, hogy fotódiódák, sietségemben megelégedtem a PIN struktúrájukkal. De befizetnék egy fénykapcsolgatásra már csak kihívásként is.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Lompos48 #14257 üzenetére
Üdv.!
Köszönöm a gyors választ!
A 0.001 értékű kondenzátorok mikroF értékek, vagyis 1 nF-osak ?
Az induktivitások gondolom zavarszűrés céljából vannak, nem kell 800 MHz-es ferritet keresnem.
Remélem, hogy sikerül alkalmas diódákat szereznem.
Az egyes "csatornákat" külön cellákaba gondoltam zárni, úgy mint hajdanában az UHF konvertereket készítettük. Van is egy ilyen elfekvőben.mezis
-
mezis
félisten
Üdv.!
Létezik olyan "relé" (elektronikus vagy elektromechanikus), amelyik 800 MHz környékén is "áthallásmentesen" kapcsol ?
(Morze típusú kellene, az analóg kábel TV-t és az antennáról érkező MinDigTV-t szeretném kapcsolgatni. A HAM bazárban kapható RESZ URH típusú relé nem választja le eléggé az éppen nem kívánt forrást.)mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na megcsináltam a 2822-es erősítőt, erre a kis hangszórók nem bírják, kiköpik a belüket!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14247 üzenetére
Csinálj neki TDA2030-ból, az csak kicsit gyengébb, viszont egytápfeszes és nem nagyon kell hűtőbordára költeni (mi a cégnél egy csavart nyomtunk át rajta, arra pár anyát tekertünk, ez volt a hűtés, és röhögve ment ), valamint ha elég hosszú a jel vezeték, akkor az egyik AM rádiót is megfogja és lehet hallani.
(haverral egyszer füleltünk, hogy honnan szól egy bemondó, hát a TDA ment át rádió vevőbe, mikor kb. 5 méter, nem túl jól árnyékolt jel vezeték volt bekötve)[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz CPT.Pirk #14240 üzenetére
A lányomnak akarok valami "kis" erősítőt összehozni mert fel tudom kapni a vizet amikor szólok neki és nem válaszol(persze azért mert még tanulás közbe is a fülébe van bogyó)
Valami kis egyszerűt akarok összerakni az amúgy sem nagy íróasztalára amire rá tudja kötni az Mp3-at és "normálisan" tudja hallgatni azt ami abból jön.PHM: Meglehet mert amikor keresgéltem infót mint ha én is találkoztam volna a TDA2822M-el.
Az elébb néztem bele egy SpeedLink Medusa nevű fejhallgató erősítőbe és abba viszont 3db TDA2822M van(5V-ról mennek).Amúgy 5.1-es[ Szerkesztve ]
Üdv:Attila
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14237 üzenetére
Ha még működik 1.8V-ről, akkor még jobb is lenne, mint a másik.
Ezt mire értik: Stereo Test Circuit(Unless otherwise specified Vcc=6V,Tamb=25°C) ?
Am. valszeg egy kis Liionos akkut lesz bent, esetleg ceruza akkuk.
-
fero02
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14229 üzenetére
A TPA302 tetszett meg nekem, az már 8 ohmra is jó. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mondjatok nekem valami pici erősítő IC-t, ami 2-3V körül már működik. Egy egyszerű kis passzív hangdobozt kellene feldobni, szal teljesítményigény csaknem 0.
-
őstag
válasz ABnormal #14226 üzenetére
Én ha saját célra használok valamit akkor nem mindig "első" szempont a látvány.
Be lehet ott építeni nagyobb fizikai méretekkel rendelkező elkókat is csak nem a helyére.Léteznek szép/hasznos tartó profilok amik segítségével más helyre is beszerelhetők.
Utána meg feladni egy hirdetést,hogy pontosan milyen kondikat is keresel és amikor meglesznek akkor vissza alakítani eredeti állapotára...Üdv:Attila
-
ABnormal
őstag
válasz CPT.Pirk #14222 üzenetére
5600uF 80V 35x45 RM10.0 20% 85° SNAP-IN 2000h (LUX) RoHS 70 db raktáron 428.00 Ft
ezt a lomexben találtam,csak a gyártó nem tetszik... teapo / g-luxon
totya : köszi szépen,de sajnos méretbeli megkötés is van, az eredeti úgy néz ki,hogy 2db 35mm átmérőjű 70V-os fog közre egy 40mm átmérőjű 80V-ost, mindezt 60mm magassággal...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ABnormal #14221 üzenetére
Ténylegesen hány voltról megy az erősítő? Én spec még nem láttam 63V feletti puffer kondit kiskerben.
totya694: azt volt szerencsém élőben látni és szerelni is, csak döglött volt szegény. Egyik idős tanár úr azonnal el is kobozta magának, hogy majd ő megjavítja.
[ Szerkesztve ]
-
ABnormal
őstag
köszi a válaszokat,sajnos a kondik cseréje elkerülhetetlen,mostani formában nem használható az erősítő nagyon halkan hallható csak a bejövő jel a búgáson túl
azért ha van valakinek elfekvő normális puffere, szóljon,biztosan megegyezünk... -
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ABnormal #14218 üzenetére
Elnézve a nyákot, nem javaslom azoknak a sárgáknak a kicserélését, mert szét fog menni a nyák.
70 valahányban gyártott Pio erősítőmben már csaknem légszerelni kellett az új puffer kondikat, mert nem a réz megadta magát, abban is ilyen nyák van.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
ABnormal
őstag
ez pedig a többi kondi,ezek helyett is ajánlhattok valami jófélét,ez a narancs roederstein nem volt az alja,ha jól tudom...
-
-
ABnormal
őstag
Urak! Hol tudok én itt kishazánkban jó minőségű pufferkondit vásárolni? Erősítőhöz kell, 80V 5600 uF... ki is kerestem panasonic,hitachi,chemi-con,rubycon márkákból,már csak egy bolt kellene ahol meg tudom venni... ki tud ilyen boltot? - esetleg,ha másféle kondit ajánlotok azt is megköszönöm,lomexben is van g-luxon,de azt még nem mertem megvenni -
-
zka67
őstag
válasz Speeedfire #14211 üzenetére
A home távirányítók szinte kivétel nélkül 38kHz-esek.
Mondjuk én egy ilyen Tanítható univerzális távirányítót használok, mert tele lett a tököm az ezer különböző távirányítóval, hogy melyiket épp hová tettem le. A madaras tecsóban "csak" 4999.
-
zka67
őstag
válasz Speeedfire #14209 üzenetére
Majd olyat használok, amilyen lesz a helyi elektronika boltban.
Aztán majd csodálkozol, hogy a 36kHz-es vevővel nem működik a 38kHz-es távirányítód
Vagy a 3.3V-os vevő tönkremegy az 5V-os táptól... -
Speeedfire
félisten
Majd olyat használok, amilyen lesz a helyi elektronika boltban.
Más:
Az elkészült dac+füles kombónak akarok dobozt készíteni, maga a váz már megvan csak nem tudom, hogy lenne érdemes ezt rögzíteni. Vannak ilyen tapasztalatok?Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
zka67
őstag
válasz Speeedfire #14203 üzenetére
TSOP1738-ast használj, vagy hasonló 38kHz-est. Ha jól látom TSOP4838 az utódja.
-
zka67
őstag
válasz Peter789 #14205 üzenetére
a mai procik gyorsak, sok rom, ram, alacsony fogyasztás - van miből pazarolni
Hát-hát...
A windows is azért tart itt, hogy gigabájt ramok kellenek neki, meg 25GHz-es proci...
Egyébként nem szívatás az assembly. Ez az igazi programozás, amikor a hardver utolsó bitjét is te vezérled, tudod, hogy mikor, mit csinál a programod, kiszámolod, hogy hány órajeled van egy műveletre, meg ilyesmik.
[ Szerkesztve ]
-
Peter789
senior tag
válasz Speeedfire #14203 üzenetére
már rég nem kell assembly-vel szívni...
http://www.mikroe.com/
ezzel érdemes elindulni: C, Pascal, Basic IDE a PIC, dsPIC, PIC32, AVR, 8051, ARM procikhoz hatalmas példaanyaggal, függvénykönyvtárakkal, egyéb kiegészítő progikkal. a próba verzió is elég jól használható, csak az összetettebb feladatokra nem elég a demó limit...
természetesen az assembly jóval hatékonyabb mint ezek a magasabb szintű programnyelvek, de a mai procik gyorsak, sok rom, ram, alacsony fogyasztás - van miből pazarolni
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Speeedfire
félisten
Ez tényleg egyszerű, mint a faék.
Nekem nem lenne türelmem assemblyben megírni. Nézegettem már nem is olyan rég a PIC-eket. Van olyan amit C-ben is lehet írni, az már inkább feküdne nekem.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- LED világítás a lakásban
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- 2024 - Már elérhető a Steam év végi összesítője mindenki számára
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Xbox 360
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest