Hirdetés
- Chieftec Vista ház: kisebb halaknak
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Autós kamerák
- Akciókamerák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lord_m
senior tag
válasz
Donki Hóte #7394 üzenetére
Egy ilyet találtam:
250g aszalt szilva
4 dl víz
1 ek alma ecet
2 ek méz
3 ek szójaszósz
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
1 tk paprikakrém(lehet csípős aki szereti)
1 ek kukoricakeményítőAz aszalt szilvát egy fazékban fél órára beáztatjuk.
Hozzáadjuk a vizet, szójaszószt, balzsamecetet, szerecsendiót, fahéjat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, mézet, paprikakrémet. Gyenge tűzön főzzük kb. 45 percet. Ha megfőtt a szilva, villával kicsit szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a kukorica keményítőt csomómentesre keverjük, és megrottyantjuk. Ha kell, még utána ízesítünk tetszés szerint.
-
válasz
Donki Hóte #7394 üzenetére
Szilva chutney csináltam már, ez a mártás hasonló ízvilág?
-
válasz
Donki Hóte #7394 üzenetére
Nem sok Uncle Bens szószt kóstoltam, de azt a szilvásat pont igen, az tényleg nagyon finom volt. Nem szoktam látni én se.
rákerestem, feldobott egy gyakorikerdeseket szerencsére, még egy receptet is írt oda valaki
1 kg csirkemell filé
só, bors ízlés szerint
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk gyömbér
250g aszalt szilva
4 dl víz
1 ek alma ecet
2 ek méz
3 ek szójaszósz
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
1 tk paprikakrém(lehet csípős aki szereti)
1 ek kukoricakeményítőAz aszalt szilvát egy fazékban fél órára beáztatjuk.
Hozzáadjuk a vizet, szójaszószt, balzsamecetet, szerecsendiót, fahéjat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, mézet, paprikakrémet. Gyenge tűzön főzzük kb. 45 percet. Ha megfőtt a szilva, villával kicsit szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a kukorica keményítőt csomómentesre keverjük, és megrottyantjuk. Ha kell, még utána ízesítünk tetszés szerint.A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, 3 gerezd fokhagymával, és egy wokban kevés olajon megsütjük, majd kevés gyömbérporral megszórjuk, és hozzáadjuk a szilvaszószt. Pár percet még együtt rotyogtatjuk, majd főtt rizzsel tálaljuk.
Nem hangzik rosszul, lehet valamikor kipróbáljuk. Szerencsendió az mondjuk meglepett.
-
válasz
solfilo #7393 üzenetére
A fűszereket húsokhoz használom, a kínai ízesítésú húsokhoz pirított tésztát szoktam csinálni.
Egyébként valamikor sok-sok évvel ezelőtt lehetett kapni egy bizonyos Uncle Bens mártást, valami aszalt szilvás maláj mártás volt a neve, azt annyira szerettem, hogy még a rizst is hajlandó voltam megenni vele.
De sajna mostanában nem látom a boltokba, van valakinek tippje arra, hogy hol lehet ilyet kapni (vagy otthon hogyan lehetne hasonló ízű mártást készíteni) ?
SZERK:
Ilyen volt:
-
válasz
Donki Hóte #7391 üzenetére
Elnézést, kivetítettem rád a rizs szeretét amiatt, hogy sok távol keleti fűszert tartotok otthon.
-
válasz
Donki Hóte #7391 üzenetére
Ezen most nagyon jót nevettem.
-
válasz
solfilo #7385 üzenetére
Donki Hóte
ti hogy főzitek a rizst?Itt valami félreértés lesz
Legalábbis remélem, hogy nem szóltam hozzá semmilyen rizsfőzős témához, mert én nagyon nem szeretem a rizst, a töltött káposztát is úgy készíttetem el az asszonnyal, hogy ne lássam, hogy van benne rizs
(Tejberizs helyett is inkább a tejbegrízt preferálom
)
-
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, itt és privátban is, nagyon kedvesek vagytok, sikerült edényt szerezni, aminek nagyon örülök.
-
Nem tudom mi alapján teszi, de mindenképp meg kell várni, míg végez. (el tudom képzelni, hogy súly alapján kalkulál egy időt, vagy van benne valami tábla, ami súlyhoz időt rendel, ez párosítva a főző leírásában szereplő, fajtánkénti rizs-víz aránnyal adhatja azt az eredményt, amit a gyártó gondolt)
Az enyém (Tristar RK-6126) az olyan, hogy amikor kész a főzéssel, akkor kattan egyet és átvált melegítésre, ekkor szoktam lekapcsolni.
Példa az arányra: Tristar leírása szerint jázmin és basmati 1,5x, sima hosszúszemű 1,75x, meg van még tán másféle is.
szerk: látom a Sencorhoz más a leírás, pdf 7. oldal, fajtákról nem beszél, csak mennyiségekről. Kövesd az itt leirtakat, akkor fogja azt az eredményt adni, amit kell, a gyártó ismeri a saját főzőjét.
-
-
Rizsfőző tudja a dolgát, szóval rá lehet hagyni (mosás után beleteszem ~1,5x vízzel, bekapcsolom főzési funkcióval és megvárom, míg kész). Csináltam benne basmatit, 1,5x vízzel, finom lett, a szemek is jobban elváltak, mint az ugyanebben a rizsfőzőben készült jázmin rizsnél, de ha minden igaz ez a fajátból is következik.
Én csak annyit szoktam - lehet csak placebó - csinálni, hogy mikor kész, s átvált melegítő funkcióra, akkor kikapcsolom, ne adjon már neki hőt.
Az előbb nem voltam elég egyértelmű, az itt írt módszer csak az edényben, tűzhelyen főzésre jó, a rizsfőzőt hagyni kell a beépített program szerint dolgozni. Teflonosban fémmel ne lazítsd szerintem a végén a rizst, jobb vigyázni a bevonatra.
Párolósat nem tudom, sosem próbáltam, szóval inkább csendben maradok azügyben.
-
batagy
őstag
válasz
solfilo #7385 üzenetére
Szia!
Köszi a hasznos válaszokat!
Nem mostam meg a rizst, mert tasakos kiszerelésű. Gondoltam, ezt nem kell mosni. Ezt csak próbaképpen vettem amúgy mielőtt nagyobb adag, rendes , nem tasakos rizst vennék.
Viszont a csomagolás (Riceland Basmati Rizs) teljesen félrevezetett, mert 1 tasakhoz (ami kb fél bögre) ír 1.5 liter vizet! Az nagyon sok. Szerintem a liter helyett arányt kellett volna írni.
Szóval tegnap a kis rizsfőzőben 1 fél bögrényi rizshez, kb 1 bögrényi vizet tettem, azaz kb 2x annyit. És előtte nem volt áztatva sem. Ez köpködött.
Ma, próbáltam a gőzölős készülékben. (Alulra is tettem vizet a gőzfejlesztőbe). Itt egy fél bögrényi rizshez (kb 1.5 dl), öntöttem 1 liter vizet. De ez is nagyon sok lett, a végén állt a vízben.
Ennél sem áztattam előtte.
Oké, akkor:
"1. rizst átmosni
2. 1,4x hideg vízzel edénybe tenni
3. alágyújtani (maxon mehet) és lefedni (ezért vettem üveg fedeles edényt IKEA.ban, hogy lássam mi történik, persz eltörtem)
4. ahogy felforrt, legkisebb lángra tenni, ~9-10 percig így, aztán elzár.
5. innentől pihenjen még kb 15 percet lefedve, végén villával érdemes lehet kicsit fellazítani"A rizsfőzőn van főzés és melegen tartás. Szerinted amikor felforr a víz, már vissza kell venni melegen tartásra?
Illetve annyi, hogy pároló készülék esetén 10 perc helyett kb 30 perc kell, mert ott nem éri közvetlenül a hőmennyiség, csak a gőzön keresztül.
-
Szia! Hogy főzted a rizst?
Megmostad e, mennyit, mennyi vízzel? Basmatinál pl 1,4-1,5 a rizs-víz arány főzőben.
Mennyiséget csak azért kérdezem, mert az én főzőm is olyan, hogy ha kb fele kapacitásnál többet teszek bele, hajlamos csúnyábban köpködni, de a rizstől is függ, pl a Riceland sima hosszúszemű rizs botrányosan köpköd nálam.Jázminnal megy ez a módszer, feltételezem basmatival is oké (abból kiindulva, hogy az én főzőm ugyanolyan arányokat \1,5x\ javasol a basmatihoz és a jázminhoz is, azt meg nem tudja a főző, hogy milyen rizst teszek bele
):
1. rizst átmosni
2. 1,4x hideg vízzel edénybe tenni
3. alágyújtani (maxon mehet) és lefedni (ezért vettem üveg fedeles edényt IKEA.ban, hogy lássam mi történik, persz eltörtem)
4. ahogy felforrt, legkisebb lángra tenni, ~9-10 percig így, aztán elzár.
5. innentől pihenjen még kb 15 percet lefedve, végén villával érdemes lehet kicsit fellazítani1,4x és időt egy jázmin rizses zacskóról szedtem pár éve, bevált ennél az edényes, hideg vízben feltevős módszernél.
Ja még annyi, hogy ez a módszer nem adja a magyarok által oly kedvelt pergős rizst jázminnal, de hát ugye nem is villához, hanem pálcikához készítik így a rizst. Mi monjuk pont így szeretjük, szaftos ragus ételek köretéként.
Donki Hóte
ti hogy főzitek a rizst? -
batagy
őstag
Sziasztok!
Rizst főztem tegnap rizsfőzőben. Basmati rizst. A típus Sencor SRM 0600WH. Nagyon kicsike rizsfőző. Már kétszer használtam, de nekem nem sikerültek jól. Ha csak kevés vizet teszek is bele, akkor is kifut, habzik mint *llat. Szerintem túl kicsi a lyuk a fedőn.
Mindkétszer eláztattam a rizst benne.Most ki akarom próbálni a rizs főzést pároló készülékben. Nekem Russell-Hobbs 23560-56 Maxicook van.
De kicsit meglepődtem, olvasom az útmutatót, és azt írja, a rizst és vizet is, a rizsfőző tálba kell tenni. Szóval nem csak gőzzel főzi, hanem közvetlen víz is van mellette.
Viszont nem írja az útmutató, hogy vizet kellene rakni a lenti gőzfejlesztő részbe. Ezt nem értem. Ugye hogy kell víz a lenti gőzfejlesztő részbe? Máskülönben a hő hogyan jutna el a fenti rizsfőző tálba!
Kinek milyen tapasztalata van rizs főzéssel pároló edényben?
-
válasz
krizmo_ #7381 üzenetére
BP VIII. Teleki tér, nem jártam mostanában ott, de korábban az ilyenekből jellemzően láttam, hetekkel az akció startja után is. A boltban akad hely a nonfood cuccoknak, szóval nem szoktak azonnal visszaküldeni mindent. Ha nem esik nagyon ki, akkor lehet érdemes tenni arra felé egy próbát.
Elég érdekes ez az ügyfélszolgálat, a rendszernek tudnia kéne, hol mennyi van belőle, különben leltározni sem tudnának. Elég bosszantó, hogy ilyenben nem segitenek.
Meg is jegyzem, hogy ilyen ügyben nem érdemes hozzájuk fordulni. -
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Ilyen finom paniniket szeretnék sütni a panini sütőmben:
Házilag hogy lehet legegyszerűbben elkészíteni?Lángos tészta jó lehet? A készre sütött panini kenyér elég drága és nehezen beszerezhető -
Janusz001
őstag
Lidl -ben van ajánlható olyasféle sajt, ami serpenyőben sütéskor nem folyik szét, viszonylag egyben marad? Vagy tojásba keverve/panírba stb.
-
j.bravo
addikt
válasz
krizmo_ #7373 üzenetére
A múlt héten mintha még láttam volna a soroksári Ciklámen utcai Lidlben, de nem kifejezetten kerestem, úgyhogy ezt ne bedd 100%-nak...
a lőrinci Cziffra György utcáról megközelíthető (cím alapján tlán Margó Tivadar u.) mintha olyan bolt lenne ahova lepasszolják a más boltokban el nem fogyott időszakos cuccokat, ha nincs messze, egy próbát megér.
Telefonos ügyfélszolgálat nem tudja megmondani, hol lehet még? -
(ex)Cat
senior tag
Köszönöm az ajánlásokat!
-
válasz
(ex)Cat #7363 üzenetére
Nekem a képen a felső bírja a legjobban mind közül. Szerintem azért mert szilikon és belül még bélés is van. Azt nagyon ajánlom.
Amit néztél, olyat én is használok. Mondjuk a választottad erősen túlárazott és innen vettem [link] , összeraktam olyannal, ami amúgy is kellett onnan, így nem emelte a postaköltséget az alacsony súly miatt. Kínából egyébként még olcsóbb.
Szóval az is nagyon jó, precízebb munkákhoz. Egyébként ezeknek nem az a lényege, hogy fél óráig tarts a meleg cuccot, hanem magas hőfokot bír és a két kezed között ha váltogatod a fogást, akkor nem fog fájni. Amire nagyon kell vigyázni, hogy az alsóval folyadékot messze kerüld el, mert ha ráfolyik, akkor felszívja a kesztyű és az nagyon fog fájni. Tapasztalat. -
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Használ valaki mikrós rizsfőző tálat? Jól működik vagy inkább hanyagoljam a technológiát?
Köszi előre is!
-
(ex)Cat
senior tag
Sziasztok
Tudnátok ajánlani valami jól bevált sütőkesztyűt, amiben nem ég le az ember keze, ha 5 másodpercnél tovább kell tartani a forró edényt és esetleg még fogni is lehet vele?
Gondolkodtam [ezen] de erősen szkeptikus vagyok annak kapcsán, hogy valóban használható. Mert ugye hiába nem gyullad meg 350 fokig, ha a kezem már szénné égett benne. Nem ragaszkodom az ilyen 5 ujjas megoldáshoz, csak praktikusabbnak tűnik, mint a szokványos 1 ujjas. -
-
DrDobos
őstag
válasz
Donki Hóte #7349 üzenetére
Otthon terveztem elkészíteni házilag a pácot, félreérthető voltam
Cha-b köszi neked is, kitalálom még akkor hogy hozzam össze, de biztos menni fog -
válasz
Donki Hóte #7351 üzenetére
A fagyasztott zöldséget nem kell felengedni, mert petyhüdt lesz.
Az üvegtészta is teljesen jó, legalábbis én szeretem. -
Cha-b
senior tag
válasz
DrDobos #7344 üzenetére
Pulykamellfilét felcsíkozod, és keményítő, víz, szójaszósz keverékébe bepácolod. Ettől lesz olyan állaga, amit a kínaiaknál megszoktál. Olajban hírtelen kisütöd, kikapod a wokból. Gyömbért, chilit, fokhagymát lepirítod és mehet rá a zöldségkeverék. Max lángon lepirítod mehet vissza a hús, szójaszósszal, édeschilivel összeforgatod, vagy amivel szeretnéd és lehet fogyasztani rízzsel, vagy valamilyen tésztával. Én kb. így csinálnám
-
-
válasz
Donki Hóte #7347 üzenetére
Ezt tényleg így szoktad készíteni
-
-
DrDobos
őstag
válasz
Donki Hóte #7347 üzenetére
-
válasz
DrDobos #7344 üzenetére
Az ilyen ázsiai zöldségkeverékekkel inkább wok jellegű, thaiföldi kajákat érdemes csinálni.
Alapesetben a vékony csíkokra vágott, előzőleg tandoori (vagy valami thai) fűszerkeverékkel pácolt pulykamellet megpirítod egy nagyobb serpenyőben, félrerakod. Megfőzöd az üvegtésztát, félrerakod.
Utána a serpenyőbe teszel pici napraforgó olajat, ha már jó forró, akkor beleteszed az előzőleg már kiolvasztott, szobahőmérsékletű ázsiai zöldségkeveréket. Rálocsolsz 2-3 evőkanál szójaszószt, hagyod 3 percig sülni, utána belekevered az üvegtésztát. Újabb 3 perc múlva mehet bele a pulykamell. Közben folyamatosan rázogasd, vagy kevergesd, hogy le ne égjen. Rázogatni azért jobb, mert a kevergetés összetöri a zöldséget, meg az üvegtésztát.
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Vettem ma az Aldiban a sajátmárkás serpenyős ázsiai zöldségkeveréket. Gondoltam pulykamellfilével megcsinálnám valahogy, illetve van itthon üvegtészta és szójaszósz. Nem szoktam ilyen ázsiai kajákat csinálni, van ötlet hogy lehetne ezt szuperre összehozni? Van szemben velünk egy ázsiai jellegű bolt, ha valami extra kellene, ott meg tudom nézni, hogy van-e.Köszi a segítséget!
-
válasz
ladybug #7323 üzenetére
Ilyenkor télen nagy kincs a friss menta, letörném az asszony kezét, ha a meglévő mentát elpazarolná teába, amikor mojitót is lehet csinálni
Erről jut eszembe, nyáron viszont van mentánk dögivel. Van valakinek egy jó mentaszörp receptje ?
Van fodormenta (sokkal több), meg borsmenta is. A mojitóba a fodormenta a jó, de szörpöt melyikből érdemes csinálni?
-
válasz
btraven #7339 üzenetére
Kevés vízben odateszed a spenótot, csak éppen annyi víz legyen rajta, hogy ne ragadjon le, amíg felenged. Pár percig főzöd, amíg fő elkészíted mellé a rántást. Olajat hevítesz, amibe annyi lisztet teszel, amennyit felvesz(ez azt jelenti, hogy kényelmesen tudod keverni, és nem áll össze), ha kapott egy kis színt rányomsz 1-2 fokhagymagerezdet(nem előbb különben megég a fokhagyma, és keserű lesz), néhány másodpercig pirítod csak, majd leveszed a tűzről, és adsz hozzá egy kis tejfölt, közben habverővel folyamatosan kevered, hogy ne legyen csomós(ha mégis az lesz rámész botmixerrel). Már csak annyi dolog maradt, hogy hozzákeverd ezt a rántást a spenóthoz és kevergetés mellett összefőzöd őket, ha besűrűsödött el is készült, (kb. olyan állagot kell kapnod, mint a puding) . Ízlés szerint sózod. Én nem szoktam semmi mást hozzátenni, így a legfinomabb.
Mindig így készítem, nekem ez jött be a legjobban.
Nagyon egyszerű, hamar elkészül, csak az első alkalom lesz nehéz, utána már egyszerűen fog menni.
-
btraven
őstag
válasz
krizmo_ #7331 üzenetére
Akkor megpróbálom a rántást, azt se tudom mi az.
Végignéztem/olvastam pár spenót receptet a neten, de teljesen összezavarodtam. Mindenhol tök más a recept.A legjobbak:
Youtube videóban: "már csak hozzáadom a lisztet" - de mihez? azt nem mondja
Szoky: "mindenki kéri a pontos mennyiségeket, de ezt a dekát nagyon nehéz megmondani" -
Nekem a vegetával volt a bajom, nem tudom elképzelni benne...
Én gyerekkoromban nem is ettem spenótot, először középiskolai menzán találkoztam vele, és akkor nagyon megszerettem. Az én anyum nem főz túl jól, jobb is, hogy nem készített spenótot.#7335 kovacsen222
Azért ne egyél meg mindent. -
válasz
krizmo_ #7333 üzenetére
Jah hát azt nem tudom, h ehető-e - majd a kérdező megmondja ha kipróbálta
Én is rántanám / habarnám - és vegetát a világért se raknék bele
Amúgymeg jó ötlet, valamelyiknap spenót lesz a kaja (tükörtojással). Kell a főzelék így télen is. Tegnap éppen vajbab főzelék készült fasírttal
(szokás szerint airfryer-be a fasírt)
-
válasz
btraven #7330 üzenetére
Nem muszáj:
Elkészítés:
A mirelit parajt lábosba rakjuk, hozzáadjuk az előzetesen tejbe áztatott zsemlét.
Ízesítjük vegetával, fokhagymával és felöntjük még a 2 dl tejjel.
Forrásig főzzük, majd egy botmixerrel pürésítjük, hogy szép sima legyen az állaga.De egy rántás/habarás se tart semeddig - csak plusz egy edényt kell befogni - ami lehet szempont
-
btraven
őstag
Mirelit parajkrémet fel lehet főzni csak vízzel? Az fogyasztható?
Mindenhol írnak rántást/habarást hozzá, de én azzal nem vacakolnék. -
válasz
solfilo #7324 üzenetére
Dobogókőn a Zsindelyesben ittam először forró gyömbér italt, akkor nagyon megtetszett, azóta nagyon sokszor készítettem itthon is. Én mindig lereszelem a gyömbért, mert úgy erőteljesebb az íze, és így főzőm néhány percig, citrommal, naranccsal, fahéjrúddal szoktam még ízesítni.
-
ladybug
őstag
válasz
TheProb #7321 üzenetére
Amit itthon készítek és imádja az egész család melegen és hidegen is:
Hozzávalók:
- 2-3 ág friss menta
- fél citrom
- 2-3 karika gyömbér (csak megmosom, nem kaparom le a héját)Ezeket 1 l forró vízzel leforrázom és 15-20 percet állni hagyom. 1-2 ek mézzel (egyénileg változhat) ízesítem.
A citrom levét egy kanállal jól ki lehet nyomkodni, ha picit ázott a forró vízben.Sajnos most képem nincs, de legközelebb lefotózom.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Jóféle, meleg/forró limonádé receptet tud esetleg ajánlani valaki? Ma ismét ittam Bp-n a vakvarjúban és továbbra is zseniális cucc (mint az almás-gyömbéres, mind a szilvás-fahéja).
-
válasz
krizmo_ #7319 üzenetére
Köszi!
Őszinte beismerő vallomást kell tennem, miszerint mi a fasírozottat viszonylag gyakran esszük fügelekvárral, mikor nem főzelék a köret, illetve amikor a család rájár a maradékra a hűtőben másnap és úgy hidegen/melegítve esszük. Most gondoltam az ízvilágot továbbviszem egy kicsit a főzelékre és adok hozzá egy kis fanyar-édes ízt, mellőzve az ecetet. Keresgéltem a neten és egy csicsókafőzelék receptből kiindulva született az édeskés-savanyús burgonyafőzeléké:
60-70 dkg krumpli
1 hagyma
2 evőkanál mangalica zsír
2 gerezd fokhagyma (kinyomva) - apróra vágva több kell
3 babérlevél
1 teáskanál görögszéna kb., vagy ízlés szerint
5 evőkanál tejföl
1,5 evőkanál juharszirup
2 evőkanál mustár
fél liter zöldség alaplé (én 1 zselékockából csinálom)
1 evőkanál étkezési keményítő, vagy liszt ízlés szerint, de az 2 kanál szerintem
só ízlés szerintIgazából a receptben volt a mangalica zsír, ezért azzal kezdtem, viszont utólag azt mondom, hogy nem ad hozzá sokat, úgyhogy lehet más zsiradék is. Szóval azon párolom az apróra vágott hagymát, a vége felé rányomom a foghagymákat, majd mellé a kisebb kockákra vágott krumplit, mellé a babérleveleket, egy kicsit kevergetem majd felöntöm a meleg alaplével. Ezután megy bele a görögszéna, elkeverem, puhára főzöm.
Amíg megpuhul a krumpli, addig összekeverem a tejfölt, mustárt és juharszirupot és ha keményítőt használok akkor mehet bele az is, a liszt szerintem nem, mert csomós lesz. A liszthez a főzőléből veszek ki kicsit, mikor megfőtt a krumpli, abban keverem el a lisztet, majd öntöm hozzá a tejfölös keverékhez. A keményítőnél az összekeverés előtt adok a tejfölös cucchoz kis meleg főzőlevet hőkiegyenlítés érdekében. Mindkettő változat kevergetés mellett végzi a krumpli mellett, majd összefőzöm kicsit, közben kóstolom és ekkor adom hozzá azt a mennyiségű sót, ami kell. Nálam ez elég kevés volt.
Más mint a sima, nekünk ízlett, egy próbát esetleg megér. Gyerekeknél is beválhat szerintem az édeskésebb íze miatt. A görögszénáról annyit, hogy először egy kelbimbó főzelék receptben találkoztam vele, akkor nagyon bejött és azóta gyakran kerül a főzelékeimbe majoránna helyett.
-
Kicsit eltér a hagyományos receptektől, de én így szeretem.
Kovászos bejgli recept
Tészta
- 500 g liszt (KBL100-at szoktam használni)
- 220 g fehér kovász (100% hidratáltságú)
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 70 g cukor
- 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, vanília aroma vagy cukor
Ebből a mennyiségből 4 db 250 grammos tészta lesz, amibe ugyanennyi töltelék kerül, tehát ezek a bejglik 500 grammosak.Dió töltelék
- 210 g darált dió
- 170 g cukor
- 50 g forró tej
- 5 g reszelt narancshéj
- 5 g reszelt citromhéj
- 1 kk fahéj
Opcionális:
- Ízlés szerint rumba áztatott mazsolaMák töltelék
- 200 g darált mák
- 160 g cukor
- 90 g forró tej
- 5 g reszelt narancshéj
- 5 g reszelt citromhéj
- 1 kk fahéj
Opcionális:
- Fagyasztott meggy vagy rumba áztatott mazsolaAz előző este feletetett kovászból bedagasztom a tésztát, ezt követően 3-szor hajtogatom 45 percenként. Majd 250 grammos darabokra osztom és vékonyan kinyújtom, ezt követően eloszlatok rajta 250 grammot a töltelékből, a mákosra szórok jó alaposan kinyomkodott cukorba áztatott meggyet, a diósra pedig rumba áztatott mazsolát, majd a széleit picit ráhajtom a töltelékre három oldalról, és feltekerem.
Végül vajjal lekenem a bejgliket(nem tojással, így nem lesz márványos, de sokkal tovább eláll a tészta és puha marad, és biztos nem reped szét), és fólia alatt 4-5 órán keresztül kelesztem a pulton.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm.A hajtogatások közben készítem el a töltelékeket, összekeverem a hozzávalókat és összedolgozom.
Nálunk mindig szokott lenni kakaós bejgli is, amihez rumba áztatott mazsolát illetve apró darabokra vágott csokit szoktam adni.
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
krizmo_ #7310 üzenetére
Nekem van egy a 2.8 L-esből. Hivatalosan 240 fok. Nekem van egy tchibós is és azon is annyi van. 270-re felmentem vele egyszer és nem lett baja. Mondjuk keveset hasznalom és leginkább kenyérsütésre max 250 fokon.
A lidl-ben egyébként voltak ezek ősszel is. Szlovákiában egy héttel később ez a 10e ft-os 22 euro volt, online pedig (mert h ott az is van) 20 euro. Nem kicsit olcsóbb. -
válasz
krizmo_ #7310 üzenetére
Nincs határa a melegítésnek szerintem. Esetleg a zománc felület miatt, de az is a sütő maximuma lehet, mint a zománc tepsinél, azaz egy kemencét nem fog bírni a 400 fokkal, de minden mást igen.
Elő lehet melegíteni. Én sütöttem benne úgy kenyeret pl. még régen.
Arra biztos a zománc nélküli vasak jók. Az öntöttvas wokom első kiégetéskor kültéri max. gázlángon volt üresen fél órát. De a kemencében én még csak az acél tálakat használtam és ismerősök is azt használják, nem az öntöttvasat.
-
-
válasz
grizlisandor #7305 üzenetére
-
#49155328
törölt tag
válasz
grizlisandor #7305 üzenetére
Airfryert!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest