Hirdetés
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
AssAssynn
addikt
Köszönöm a választ!
Nekem papírvékonyságú edényeknél sem volt soha bajom az egyenetlen hőleadással. Mondjuk mindig odafigyelek, hogy középre tegyem az edényt. Meg, ha jól tudom, akkor a vastagabb aljú edényekkel el lehet érni ugyanezt.
Amit eddig olvastam az öntöttvasról, ott a tapadásmentességet és az 'örök életet' emelték ki. Igazából ez a két rész érdekelt engem benne.#6197kmarci25 Köszönöm a tanácsod!
Még a végén kiderül, hogy nem volt hülyeség az eddigi módszerem, hogy olcsót vettem, aztán eldobáltam őket. Habár nem bánnám, ha egy kicsit takarékosabb megoldást találnék erre, egy hosszabb élettartalmú serpenyő személyében.
-
kmarci25
veterán
Igen, az egyenletes hőleadás a legnagyobb előnye, ezért szerintem tojásrántottához teljesen felesleges. Értem AssAssyn problémáját, de szerintem jobban jár továbbra is az egyszerű serpenyőkkel, mint hogy vegyen öntöttvasat, 20 ezer pluszért. Ez az ágyúval verébre esete...
-
AssAssynn
addikt
válasz
supercow #6192 üzenetére
Ja, mondjuk az jó, hogy amihez nekem elsősorban kell, ahhoz más is egy egyszerű valamit használ.
Gránitról néhányan azt mondták, hogy az csak a teflon egy változata. Nem tudom mennyire lehet igaz.
Eddig az egyszerű teszkósokkal voltam el. Az a baj, ha drágábbat veszek, nem tudom annak a bevonata tovább bírná-e. Márkákban már nem bízom. -
AssAssynn
addikt
válasz
supercow #6190 üzenetére
A zománc, mint tapadásmentes réteg, az mennyire számít jónak a többi bevonathoz képest? Ha már bevonatos, akkor számomra a vas tulajdonságai teljesen lényegtelenek.
A másik meg: írtad te is a rozsdamentes acélt. Ez egy dolgot leszámítva mindenben tökéletesnek tűnik. Az egy dolog viszont elég komoly. Állítólag ennek semmi tapadásmentessége nincs, ezért sok zsiradékkal kell használni. Ez még azt mondom mindig kevesebb hátrány, mint amivel az öntöttvas bír, de azért elég rossz belegondolni, hogy egy olyan ételt is sok zsiradékban kell elkészíteni, amit amúgy zsírszegényen enne az ember. Vagy, hogy a helyzetemből induljak ki, minden reggel tocsogjon az olajtól a rántotta.
Lábasnak, fazéknak, kuktának biztos, hogy tökéletes választás a rozsdamentes, de itt ugye serpenyőről van most szó. -
supercow
őstag
válasz
AssAssynn #6189 üzenetére
Vas = nehéz, sok hőt tárol, jót lehet benne főzni de azt is tanulni kell. Zománc = könnyű pucolni
az acél és a vas is “macerás”, azt neked kell eldönteni hogy vállalod-e az extra melót vele
Én is ezért vacillálok évek óta. Nincs időm várni hogy a vas felmelegedjen, nehéz és “koszos”, stb. -
AssAssynn
addikt
válasz
supercow #6188 üzenetére
Szerettem volna meggyőzni magam a vas mellett, de túl sok hátránya van:
- nem lehet mosogatógépben / mosószerrel mosni
- tisztítás után be kell olajozni
- egy nagy, befeketedett, olajos edényt kell valahová elpakolni, ami összekeni a bútort és a többi edényt
- lassan kell felmelegíteni, nem lehet egyből nagy lángra csapni
- sokáig tart felmelegíteni (sok energia)
... és még lehet nem soroltam most fel mindent, de mindezt az árat azért kellene meghozni, hogy jó legyen a tapadása.Zománcos öntöttvasnak mi értelme? Mármint pont a tapadásmentesség miatt választ az ember öntöttvasat, de ha úgy is van rajta egy zománcréteg, ami ezt hivatott elérni, akkor minek legyen az alapja vas?
-
supercow
őstag
válasz
AssAssynn #6187 üzenetére
A szénacél vékonyabb, könnyebb, kb félúton a rozsdamentes és öntöttvas között. A vas nehéz, jól tartja a hőt, csak meg kell vele tanulni főzni és kicsit kényesebb. Vannak zománcos öntöttvasak is, azokat nem kell kiégetni pl. Le Creuset egy vagyonért
vagy akár noname olcsóbban.
Nézz youtube videókat de Buyer használatáról, egy sokat használt darabban ugyanúgy lehet omlettet csinálni, mint a teflonban mert annyira jó a ráégett bevonat. Én végül nem vettem de még mindig fellángol bennem néha a vágy -
AssAssynn
addikt
válasz
supercow #6186 üzenetére
Köszönöm a választ.
Egész nap ezt bújom a neten, de több a kérdés, mint a válasz. Jobban jártam volna, ha bemegyek a tescoba és leakasztok egyet véletlenszerűen."Szénacél" akkor mégis miben különbözik az öntöttvastól?
Különben eddig az öntöttvasról tudom elmondani a legtöbb hátrány, amiért ne azt válasszam, ahhoz képest, hogy azt reklámozzák legjobban. De tulajdonképpen mindnek van egy vagy több nagyobb hátránya, így ezért is nehéz döntenem. -
AssAssynn
addikt
Acél, vas, réz edényekről van valakinek személyes tapasztalata?
Tényleg olyan jók, mint mondják, vagy a sajátos problémáik miatt ugyanott van velük az ember, mint más edénnyel?Egy jobb serpenyőre lenne most szükségem, főleg a reggeli rántottasütéshez, de más egyébhez is (lásd fentebbi hsz.-em).
-
kmarci25
veterán
Ez tényleg fura. Épp tegnap láttam a Főmenüben, ahogy Széll Tamás füst-olajat készített. 2 dl szőlőmag olajba dobott 2-3 db felizzított faszén darabot, az egészet légmentesen lefedte, kb 1 órára, majd kivette a nagyobb darabkat, az olajat pedig papírtörlőn átszűrte, így kapott egy füstös ízű olajat. De maga az olajfüst nemcsak kellemetlen, de mérgező is. Nem enném meg.
-
-
TheProb
veterán
Bennem is felmerült, hogy a serpenyős kezelés lehet sok. Pedig próbáltam tartani az 1-1 perces piritás és locsolós fázisokat. A hőmérséklet 56 fok volt most is, ahogy anno ajánlottad. Ez alá nem biztos, hogy egészséges lenne menni.
Milyen pörzsölőt használsz? Bár így gondolom a vajas locsolgatás kimarad, nem szárad így ki a hús? Mondjuk a képen nem tűnik száraznak.
Én amúgy még smoking gun-on filózok, használ valaki ilyesmit? Lazachoz kíváncsi lennék.
-
válasz
TheProb #6168 üzenetére
Szerintem még mindig magas egy kicsit a hőfok, illetve az utána pirítás tart túl sokáig. Azértt gondolom, mert fél óra nem változtathat semmit azon mennyire készül el belül. Nem számít. 5 óra után kezd el átalakulni a szerkezete.
Most már 2 hónapja áttértem a serpenyő helyett a lángszóróra és be kell vallanom, hogy nem is értem miért nem tettem előbb. Alapvetően a legnagyobb előnye, hogy pontosan a kívánalmaknak megfelelőre tudod elkészíteni, hiszen egy durvább lángszóróval 15-15 másodperc oldalanként folyamat, így nem változik semmit az állag. Múltkor csináltam is egy kísérletet, hogy ugyanazt a húst a régi serpenyős és az új módszerrel készítem. Hát egyértelmű a különbség. Annyi a hiba a folyamatban, hogy a serpenyősnél korábban alacsonyabb hőmérsékletet használtam, hiszen az utána oldalanként 1-1,5 percig pirul a serpenyőben. Ez látszik is, mert az túlsült, míg a lángszórós szinte tökéletes medium.
A másik előny, hogy így 3 órára emelkedett a melegvízben töltött idő, ami növeli a biztonságot. Ez nálunk kiemelten fontos, mert kis gyerek van, aki imádja ezeket, tehát nem mondhatom neki, hogy ne egye. Az övét külön is csinálom, 1-2 fokkal emelve a hőn, mert azt jobban is szereti.
Szóval ajánlom kipróbálásra a másik pirítási módot. Kisebb lángszóró esetén a folyamat több perc is lehet, erre kell számítani a kiválasztáskor.
Esetleg a serpenyő hőmérsékletén még emelhetsz, ha tudsz, hogy még rövidebb ideig legyen bent.
Stuszi: bocs, de szerintem az nyers középen. Azzal vigyázz. Persze nem tudom milyen hús. Ha bélszín (formája miatt esélyes), akkor visszavontam, mert az ilyen.
-
-
TheProb
veterán
Azt is megnézted, hogy sous vide-ról van szó?
Amúgy közben lidl oldalán azt írják, hogy minél tovább van hőkezelve, annál rágósabb lesz a rump steak. Szóval lehet, hogy ez volt a gond.Múltkor rib eye-t csináltam, az ráadásul 2,5h-t volt bent, de még így is finom és vaj puha volt.
Szóval itt vagy drasztikusan rövidebb ideig kell sous vide-olni, úgy érzem.#6170sutszi: Én még csak az előbb említett kettőt próbáltam. Rib eye eddig a jobb. Mondjuk állítólag amúgy is az a numero uno hús.
-
válasz
TheProb #6168 üzenetére
Én végig ettem az összes fajtát ebből a Lidl-s marha kollekcióból... kétszer...
Most nem emlékszem, hogy melyik...de az egyik tényleg rágósabb volt mint a többi.
Mindig ugyanúgy készítem. Szobahőn van 1 órát legalább készítés előtt. Majd 3-4 perc oldalanként magas hőfokon.Ja és volt egy fajta ami viszont kifejezetten jó volt...de nem dokumentáltam ezeket a kóstolásokat.
Ma viszont egy Alid-s fűszeres szelet lesz a terítéken.
-
AssAssynn
addikt
válasz
Peterhappy #6166 üzenetére
Szia.
Én is csak most találtam ide, de rizsfőző témában úgy ahogy tapasztalt vagyok, mivel kb. 10 éve napi rendszerességgel használom.
Az első, hogy szinte mindegy, milyet veszel. Inkább csak a térfogatra figyelj oda. Nekem volt már a legolcsóbbtól kezdve Tefal meg minden, de mind ugyanazt tudta. Ami említésre méltó, hogy lezárt tetővel mind kiforral valamennyi vizet (buborékokat).... talán más rizs-víz aránnyal ez javítható, de ahogy én használom, úgy mind eljátszotta ezt. Szóval vagy ferdén teszem rá a tetejét egy fakanállal megakadályozva, hogy a helyére csússzon, vagy rá sem teszem, de úgy meg több víz kell, hogy ne száradjon ki. Na igazából ezzel el is mondtam az egyedüli hátrányát, vagy nehézségét, mert ezen kívül pofonegyszerű. Megfelelő rizs-víz arányt belelököd, bekapcsolod, aztán kikapcsol, ha kész. Én még azt szoktam, hogy nem hagyom rajta a langyosan tartó funkción, hanem egyből kikapcsolom és leveszem, mert az egy idő után kiszárítja.
A kérdések:
- lencsét még nem főztem, de hajdinát és egyebeket igen. Egy próbát megérhet.
- rizsfőző edénybe csak sima vizet teszel, felé a párlóedényre pedig a zöldséget
- a zöldséget én mindig hozzáadom a legelejétől kezdve, ami mirelit, fagyasztott zöldség. Tökéletes szokott lenni a főzés végére, nincs szétfőve.
- sót mindig, más fűszert ritkábban szoktam beletenni. Eddig még nem maradt semmi benne, de erősebb fűszerrel nincs tapasztalatom.Kimosni különben langyos víz alatt egy sima szivaccsal, pofonegyszerű, egyszer végighúzód rajta és kész is.
Na, ezek az én tapasztalataim. -
TheProb
veterán
Próbáltam most egy 2h-s főzést, a múltkori 2,5 helyett, de így is erősen well done színe lett.
Most szintén LIDL-s, Black Angus Rump Steak-et vettem, de ez nem nyerte el különösebben a tetszésemet. iszonyat rágós volt a hús. Illetve kissé máj íze volt. Aki esetleg jobban képben van ezzel a hússal, ez mindig ilyen?Fűszerezés: Só (nagyszemű), bors, chipotle (füstölt jalapeno)
-
AssAssynn
addikt
Sziasztok!
Minden reggel egy rántottával indítom a napot. Külön szoktam befogni erre egy serpenyőt, ami mindig ott van hagyva. Másnap csak kitörlöm egy papírtörlővel a belsejét, és mehet a sütés újra. Egy idő után pedig, ahogy a külseje is összeszedett valamennyi szennyeződést, bedobom a mosogatógépbe.
A problémám annyi, hogy egy idő elteltével mindegyik serpenyő kuka lesz, mert elveszti a tapadásmentességét és odaragad, odaég benne a rántotta. Zsiradékot természetesen mindig használok.
Az utóbbi időben azt csináltam, hogy a legolcsóbb serpenyőket vettem, és egy fél évig-egy évig ezek is kibírták, aztán kukáztam és vettem egy újat.
A kérdésem, hogy van erre ésszerűbb, jobb megoldás? Ha úgy van, rászánnám magam egy komolyabb serpenyőre, de csak akkor, ha annyival tovább is bírja. Mármint ha valami 3x annyi ideig bírja, de 3x annyiba is kerül, az még nekem nem előrelépés. Tehát inkább úgy kérdezem, tudok-e olyan serpenyőt venni, ami nagyon sokáig megtartja a tapadásmentességét, és normális áron belül van?
Vagy maradjak a mostani módszernél?Köszönöm, ha egy hozzáértő tud tanácsot adni.
-
Sziasztok!
Rizsfőzőt szeretnék vásárolni és korábban azt tanácsolták, Hozzátok érdemes kérdéssel benézni.
Ajándékba vásárolnám idősebb rokon számára, így a lábas+víz megoldás nem opció
A Sencor SRM 1890SS modelljével szemezek, árban is szimpatikus, a visszajelzések is jól hangoznak.
Arra viszont nem jöttem rá (általában a rizsfőzőknél),
- lehet-e pl. lencsét is főzni vele (ahogy olvasom, bulgurt, kölest, így feltételezem, hogy gerslit is lehet), de lencsét igen gyakran esznek, ezért lehet ez érdekes.
- lehet-e úgy zöldséget párolni, hogy rizst nem főznek, csak vizet raknak bele
- ha pl. rizi-bizit szeretnének készíteni, a borsót hozzákeverhetik-e a rizshez (vagy jól sejtem, hogy szétfő addigra a zöldség)? Esetleg azt fent, a párolórészben kell addig puhítani?
- ha pl curry-s rizst főznek, a fűszer nem fogja be az edényt, nem árt hosszú távon az edénynek - illetve marad benne az íze?Illetve a Tefal multifunkciós rizsfőzője merült még fel opcióként, ami ugyan jóval drágább, de ha megéri a felárat, belefér. De kenyérsütésre biztosan nem használnák, szerintem levesfőzésre sem, de pl. a piritott buri jól hangzik, az biztosan tetszene nekik, mert igen gyakran esznek (de arra meg ott a tepsi, igaz olajjal/zsírral (nem tudom mivel készítik, de egészségtelenebb változat).
Szívem szerint a Sencor multifunkciósát választottam volna, de az már sehol sem kapható.Tudnátok esetleg segíteni fenti kérdések megválaszolásában, illetve tudnátok ajánlani jobb alternatívákat ebben az árkategóriában? (max. ~25.000,-)
Június közepére lenne rá szükség, szóval ha van valami nagyon hiper szuper modell külföldről, még az is jó lehet! Ajánlottak japán modellt, de az vámmal, áfával együtt már brutális áron lenne.Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
-
perempe
veterán
Szégyelljem magam, ha száraztésztával letudtam a túrós tésztát?
Eredetileg nokedlit akartam csinálni, általában sztrapacskát szoktam. -
kmarci25
veterán
előtte fel kell forrósítani és bekenni olajjal hogy rá tudjon égni és kialakul egy tapadásmentes "bevonat"
Ezt minden bevonat nélküli öntöttvas eszközzel el kell játszani. És persze nem szabad mosószerrel mosni, maximum csak sima vízzel áttörölni, és utána meleg sütőben szárítani.
Az olajjal kiégetést pedig ajánlatos szabadtérben, vagy ha az nem megoldható, akkor nyitott ablaknál csinálni, mert nagy lesz a füst, amik egyrészt büdö, másrészt egészségkárosító.Szóval macera, de pl. az én lábosomon olyan bevonat lett, hogy öröm ránézni.
-
Madoc
veterán
válasz
scincole #6155 üzenetére
Jó, csak drága. Olcsóbb verzió :ha van lehetőséged akkor bemész egy vastelepre és vágatsz kazánlemezből. Én a mobilkemencémben meg a sütőben is használok 6mm-es vaslemezt,pizzát-kenyérlángost sütni.
Hamburger húshoz is tuti jó. (Ha a sima vaslemezen akarnád sütni akkor azt előtte fel kell forrósítani és bekenni olajjal hogy rá tudjon égni és kialakul egy tapadásmentes "bevonat")
-
scincole
csendes tag
Ezt ismeri valaki, tapasztalata van vele? Kalyhasbolt pizzavas
Jó lehet pizza mellett gázlapon is sütni vele, akár a grill oldalán, akár a sima oldalán mondjuk hamburger pogácsának? -
-
válasz
DrDobos #6137 üzenetére
Üdv,
A könyv is jó ötlet, de esetleg ajándékkosárban is gondolkodhatsz, amiben lehetnek magok, olajok(akár saját készítésű fűszerolaj), kávé, tea, növényi tej, aszalt gyümölcsök esetleg aszalt paradicsom, csokoládé, keksz... stb...
Pipere cuccokból is lehet összeállítást készíteni. -
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Vega ismerosomnek keresek valami jo ajandekot. Peldaul en konyvre gondoltam. Tudtok ajanlani? Azt tudom hogy Steiner Kristofos (receptes?!) konyve van.
De johet barmi ajandekotlet. Elore is koszi:) -
batagy
őstag
Sziasztok!
Kölest szoktatok főzni köretnek?
Sencor SRM 0600WH rizsfőzővel próbálkoztam.Ilyen zacsis kölesből fogtam 40 grammot, hozzáöntöttem 400 ml vizet és bekapcsoltam. 12 perckor kezdett forrni és nagyon habzani. Kis is futott volna, de félrehúztam a fedőt, úgy kevésbé habzott. Nem tudom meddig kell főzni, a köles csomagolása forrás után 10-12 percet ír, de itt ugye nem forrástól van benne. Az első próbálkozásnál 500 ml vízzel és 22 percig főztem, azzal nagyon elázott. Utána 400 ml-lel , és 19 percnél kapcsoltam le. De lehet hogy már korábban is jó. Ezzel szerintem kb jó lett. Viszont a víz még így is sok volt.
- Nektek is így szokott habzani? Ez a köles tulajdonsága?
- Mennyi víz kell hozzá?
- Mennyi ideig kell főzni?A következő tesztem hajdina köret lesz.
Kösz!
-
kmarci25
veterán
Ma ismét kovászos babkát sütöttem. Ez most fahéjas, a legutóbbi csokis volt. Még nem tudom melyik a jobb...
A recept itt található, nagyon pontosan leír mmindent. (Egyébként a tepsis pizzája is jó.) Én többször használható sütőpapírral béleltem a formámat, és így is majdnem beleragadt, úgyhogy vigyázni vele, ha elkészítitek. A forma alján egyébként kb 1 centis tejkaramella várt, mikor kivettem a babkát, abból megmentettem, amit tudtam. (Ujjal kikanalaztam, és lenyaltam.
)
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Holnap csinalnek egy kis hazi tacot. Van valakinek taco shell receptje? Vagy egy tortilla recept is tokeletes lehet? -
chewycl
tag
válasz
Mr.Csizmás #6125 üzenetére
IKEA-s serpenyőt próbáltam venni, de az Örsön sajnos nem volt ,plusz már 8k (mondjuk 28 centi), így a 26-os zománcos lesz.
Egyébként pont a rézről olvastam, hogy nem ajánlott mert ártalmas anyagok szabadulhatnak fel belőle sütés közben(pont mint a teflon esetében). Ez nem tudom mennyire igaz, valami random cikk volt miközben keresgettem.
-
chewycl
tag
Köszi, akkor ezt behúzom. Úgy olvastam, hogy kevesebb a nyűg a zománcozott öntöttvas cuccokkal. Eddig csak non-stick serpenyőim voltak, de azokban sajnos borzasztó lesütni a húst.
Mr.Csizmás: Akkor jó. Linkeltem haveromnak aki nagyon benne van a főzésben mostanság és visszaküldött valami 175 fontos serpenyőt, hogy ha vesz akkor csak olyat venne. Mondom hülyevagy, milyen kézműves vas az
-
chewycl
tag
Sziasztok,
Zománcozott öntöttvas serpenyőt keresek, tudtok nekem ajánlani valamelyik netshopból? Elsősorban steak sütésre lenne használva. Zománcozottból nem sokat találtam, ezt ( [link] ) vehetem pl? Van 10k körül meg 50-ért is, vajon mi lehet a különbség -
-
arcsin
senior tag
válasz
solfilo #6117 üzenetére
Nem gyors, de nálunk ez volt a best tofu recept.
Nem mondanám hogy bbq-s volt ízre, de barátom szerint is egy jól sikerült hús mentes ebéd volt
-
laskr99
addikt
Sziasztok!
Tofura tudtok valami nagyon gyors és nem sok alapanyagos serpenyős receptet? Tofu van, ahány recept annyi féle dolgot látok hozzá, kicsit kavaros úgy
-
freaghill
őstag
Van egy szilikon jékockatartónk, aminek sajnos ilyen poshadt szaga lett, így a vele készített jégkockák is olyan ízűek lesznek.
Van valami jó tippetek, hogy hogy lehetne szagtalanítani azon kívül, hogy kilógatni valahova 1 évre.
Vagy vegyünk inkább újat? -
-
batagy
őstag
válasz
FerNandor #6098 üzenetére
Hmm, ez meglepett. Nem ismertem a bambusz párolót!
Az a lényege, hogy a bambusz kosarat bármilyen serpenyő fölé helyezem, csak forrjon alatta a víz?
How to Use a Bamboo Steamer
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen okostelefont vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- TCL LCD és LED TV-k
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Elektromos cigaretta 🔞
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest