- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Két Zen 5-ös dizájnjának mintáit is szállítja már az AMD
- A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
- A Keychron ismét egy űr betöltését vállalta magára az egerek szegmensében
- Az átlagnál vaskosabb ventilátorok kandikáltak ki a Corsair vitorlája mögül
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fujifilm X
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Raspberry Pi
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Hirdetés
-
Premier előzetest kapott a V Rising
gp Napokon belül befut a teljes PC-s kiadás, az év során pedig megkapjuk a PlayStation 5 változatot.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Két Zen 5-ös dizájnjának mintáit is szállítja már az AMD
ph A szerverpiacra szánt Turin platform, illetve a mobil szintre nevező Strix Point érhető el a főbb partnerek számára.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
mormota
senior tag
válasz bugizozi #2204 üzenetére
hát pácnak pl nem lehet rossz a tej+méz+borókabogyó+babérlevél+egész bors
ennek a cuccnak mg nagy előnye, hogy utána mártássá lehet összefőzni utána (persze kivéve az egész dolgokat belőle)
de pl én leginkább úgy fűszerezek, hogy beleszagolok, és amit úgy ítélek, hogy illik a dologhoz, azt beleteszem
Illusztrálok, tehát vagyok
-
-
mmdms
addikt
válasz bugizozi #2213 üzenetére
Na, már csak pirulnak a csibecombok, nem is ragadt rá a jénaira, viszont a "lé" egy kicsit sok lett, ezt fél óra után lemertem róla. Félig főtt-sült csirke lesz!
mormota: időt csak saccperkábéra kérdeztem, nem azt tartom én se elsődlegesnek, csak nagyon ritkán sütök.
Fél-egy kiló só? egész évbe nem használok el negyed kilót, nincs is itthon annyi sóm.ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?
-
-
pcgamer01
senior tag
-
mormota
senior tag
válasz bugizozi #2432 üzenetére
én ecetesen nem, de enzimmel már készítettem nemkevés sajtot
megéri sztem, csak a préseléshez (ha jó állagút szeretnél és nem ricottát) kell eszközvolt saját sajtprésem, meg szeretnék csinálni másikat is, de még nem jutottam odáig
ha van egy kis barkácstehetséged, szívesen segítek
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz bugizozi #2434 üzenetére
az oltót Szerbiából fing pénzért (ez itt MO-n drága játék tudtommal) (marhagyomor-enzim)
Az 5 L tejet kb kézmelegnél kicsit tovább melegítem, majd lezárom, hozzákeverem az oltót, és várok vele kb 30-60 percet, addigra összeáll. felvágom az alvadékot kockára, majd még kisebb darabokra, kb túró nagyságúra aprítom. lemerem a lé nagy részét, ízesítem, ha kell, ezután a textilpelenkával bélelt(elhagyható, ha apró lyukú a forma) présformába teszem, és először csak kis erővel, majd egyre jobban préselem, kb egy napig.
egy nap után, vagy amikor már jónak ítélem, kiveszem, és kb 10%-os sóoldatban fürdetem, legalább 2-3 órát.
lecsöpögtetem, megszárítom, majd be a hűtőbe (légbefúvós), ahol fedetlenül hagyom még egy fél-egy napot, hogy kapjon egy kis kérget.ízesíteni szárított újhagymával, dióval, foghagymával, akármivel lehet az alvadék felvágása és a nagyja lé leszűrése után, mielőtt présbe rakná az ember.
alapszabálynak tekintem, hogy minél jobban préselem, annál tömörebb lesz a sajt, és minél többet áll a hűtőben, annál finomabb
általában egy hét alatt elfogy a 5 L tejből kb 60-65 dkg-os sajt
mit honnan: oltó szerbiából
prés anyagok két szál menetes szál, rugók, anyacsavarok, gumilábak boltból, faanyag otthon garázsbóla következő egykaros présemhez a zártszelvény az maradék otthon, így kb megint 0 forintos présem lesz ha megépítem
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz bugizozi #2662 üzenetére
az basz fel igazán, amikor az instant kakaót megcukrozza.
ezt meg drágállni fogja, sajnos családból hozta a legolcsóbb is jó felfogást (deichmann cipő, kínaiból ruha), igaz apránként sikerül lenevelni róla már.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Digitalpimp
senior tag
válasz bugizozi #2659 üzenetére
Húsleves, bableves, a pörkölt alapú ételek, ezek mind finomabbak másnap-harmadnap.
Valami jó kenyér receptje van valakinek? Mikor legközelebb szabin leszek ki akarom próbálni az itthoni sütést. Olyat adjatok aminek a tésztájával nem kell napokig "szórakozni" és gázsütőben is megsül. Köszi."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
-
daninet
veterán
válasz bugizozi #2697 üzenetére
Még egy infó, most írtam hozzá:
Három féle élesztő van: Instant, aktív száraz és friss. Ebből az instant nem használható pizzához, túl gyorsan emeli a tésztát. Sajnos legtöbb helyen ez vehető tasakban. A budafoki sárga friss élesztő tökéletes.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz bugizozi #2703 üzenetére
használtam 00-t de őszintén nem volt nagy különbség a finomliszthez képest. Tegnap volt vegyesen, nem tudtam megmondani melyik buci melyik. Egyformán nyúlt, ízre azonos volt.
Alapvetően ugye nem az őrlésben hanem magában a búzában különbözik, de ha eleget hagyod kelni hasonlóan nyúlik ez a tészta is. Ha csak a sima lángosra gondolunk az is nyúlik mint a takony mikor másnapos a tészta pedig ott nem volt semmi ilyen előírás.
A 00 liszt szerintem olyan nüanszokban különbözik amit otthoni körülmények között nem lehet észrevenni. Ettől függetlenül ha találsz 00 lisztet csináld abból. Én egyszer 4 nagyobb áruházat jártam be mire találtam, utána már nem erőlködtem vele.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
#54715584
törölt tag
válasz bugizozi #2815 üzenetére
+(#2814) Digitalpimp
Igen a hőfok a problémás. Nekem a villanytűzhelyen 12 fokozat van, az előző adagot 6-oson sütöttem, de abban volt teljes kiőrlésű liszt is 50-50 arányban és sokkal sűrűbb volt.
Ma szintén 6-oson sütöttem a hígabb tésztát és megbarnult. És persze ahogy telt az idő a serpenyő egyre forróbb lett és egyre hamarabb lett kész a palacsinta. Lehet a serpenyő melegítésnek kellene hagynom vagy 8-10 percet az alacsony hőfokon, mondjuk 4-esen.A receptet a nosaltyról lestem le, de az egyik nagyon híg volt, a másik nagyon sűrű. Sok palacsintát megettem, mire eljutottam a mostanihoz.
[ Szerkesztve ]
-
FerNandor
őstag
válasz bugizozi #2910 üzenetére
Találtam nem rég egy srácot a youtube-on.
Elég jókat süt, érdemes megnézni a videóit is, a kovász készítést is bemutatja.
https://www.youtube.com/watch?v=jJpIzr2sCDE&t=16s"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
devil-k
nagyúr
válasz bugizozi #2910 üzenetére
Igen, de rendelkezel saját kovásszal?
Soul Gem
Az élesztős és kovászos sütést nem igazán lehet összehasonlítani. Élesztővel minden pikk-pakk megvan pár óra alatt, a kovászra ez nem igaz. Akkor szoktuk az élesztős vagy kovászos tésztát a hűtőbe tenni, ha lassítani szeretnénk a fermentálódás folyamatát.
Amit linkeltem kenyeret az 72 órát hűtőzött.A pultos kelesztés: amikor nem rakod be a hűtőbe a tésztát
Hűtős: amikor berakod és lassítod a kelesztést (pl. el kell menned dolgozni)- mozi bolondéria -
-
kmarci25
veterán
válasz bugizozi #3449 üzenetére
El lehet kezdeni persze. De azért némi beruházás kell hozzá, olyan 20 ezer forint értékben (erjesztővödör, szűrő, spirálhűtő stb. - ilyen csomagokat árulnak starter kit néven). Mi egy halfőző edényben főzzük , de hamarosan veszünk egy gépet, mert azért ott sokkal pontosabban lehet mindent szabályozni. (A 30 literes gép 100-120 ezer.) Ha gondolod írok még róla privátban, mert jó játék, de itt nagyon off. Hacsak a többiek nem kíváncsiak a részletekre.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz bugizozi #3676 üzenetére
Erre akartam válaszolni, csak aztán kimaradt...
Miért akarod változtatni? A pizzatészta pont attól jó, hogy fehérlsiztből van. Ha egészségügyi okokból, akkor első körben fehér tönkölyt javasolnék inkább. (Tönköly lassúbb felszívódású, és mivel az abból készült tészta elég terülős, pizzának tökéletes.)
Ha mindenképp teljes kiőrlésűvel szeretnél dolgozni, akkor picit több víz. Élesztő nem kell több, sikért se tegyél bele (azt amúgy is el lehet hagyni ). A vizet is úgy add, hogy először annyit, amennyit a recept ír, aztán érezni fogod az állagán, hogy kell-e még. Azt vedd figyelembe, hogy sokkal tömörebb, kevésbé nyújtható tésztád lesz, ami kevésbé tud emelkedni, ezért sem biztos hogy pizzának jó ötlet. Ha megpróbálod, majd jelezz vissza, mert kíváncsi vagyok, hogy sikerül."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz bugizozi #3747 üzenetére
Ha majd újra lehet kapni tegyél egy próbát a Garat malom kamut lisztjével. Nagyon drága, 1200 Ft kilója, de nagyon jó is. Illetve amit még érdemes megpróbálni az a király búza, a tönköly közeli rokona, magyar nemesítés, szintén jó élettani tulajdonságokkal.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
-
grizlisandor
addikt
válasz bugizozi #4062 üzenetére
Jót jelent.
Más kóstolta is és még él, az is jót jelent.Körbepirítás azért jó, mert veszít a hús a nedvességtartalmából, meg extra íz.
Szoba hőmérsékletű(vedd ki egy 10-15 percel hamarabb készítés előtt) hússal dolgozz következőleg, sok Gordon Ramsay-t és Jamie Oliver-t, hús sütésnél rengetegszer elmondják, kipróbáltuk, azóta is így csináljuk, valahogy finomabb, de lehet csak placebó.
-
bugizozi
őstag
válasz bugizozi #3759 üzenetére
Sziasztok!
Múltkor tovább kísérleteztem a teljes kiőrlésű pizzatésztával, így módosítottam a hozzávalókat:
600g liszt (400g tk tönköly, 200g sima fehér)
400ml420ml hideg víz
~10g só3g8g élesztőA tészta állaga sokkal jobb lett a plusz 20ml víznek köszönhetően (ég és föld az előzőhöz képest) könnyebb volt formázni, nyújtani, ezáltal vékonyabb is lett, de szerintem az élesztőt túltoltam. Legközelebb megpróbálom kevesebb élesztővel, és így hogy vékonyabbra tudom nyújtani, nem is kell ennyi liszt 3 db 32 cm-es pizzához. Folyt köv... (már ha érdekel valakit ez a téma ) Azért legyen itt pár kép:
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
FerNandor
őstag
válasz bugizozi #4077 üzenetére
Én is ismét pizzát csinálok, de "sima" lisztből, most ez alapján: https://firechefs.de/neapolitanischer-pizzateig/ [link]
300ml víz, 0.5g élesztő, 15g só és víz.Amit egyébként a lisztekkel kapcsolatban nem értek, vagyis a 00-ás pizzalisztekkel kapcsolatban az a következő: Elvileg ugye az egyik legfontosabb beltartalmi értéke a pizzalisztnek az a fehérjetartalom, ami 12-14g között jó, ahogy olvasom. A Nagyi Titka pizzalisztnek ez 10.8g. Vitaflora 00 (tescoban vettem 105 forintért, meg is lepődtem, még nem sütöttem belőle, de már 149Ft) 11g!. Első Pesti Malom, ami leírás szerint 00-ás, de BL50-es jelzésű 9.8g!! Na most akkor ez hogyan van...
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
#40553216
törölt tag
-
bugizozi
őstag
válasz bugizozi #4077 üzenetére
Pizzasütés következő felvonás:
600g liszt (400g tk tönköly, 200g sima fehér)
420ml440ml hideg víz (73,3%)
~10g só8g5g élesztőTegnap este begyúrtam a tésztát, hűtőbe raktam, reggel gombócokat formáztam, lekentem olajjal és szobahőmérsékleten kelesztettem még 2,5 órát sütés előtt. Az élesztőt csak simán belemorzsoltam a liszt közé majd jött rá a teljes vízmennyiség és így is szépen megkelt. A tészta állaga még nyúlósabb lett, végre sikerült sodrófa nélkül formázni Itt egy video ahogy próbálkozom, a közepe már-már túl vékony lett [video]
Amivel nem vagyok kibékülve az a széle, elég tömör és kemény lesz. (sütés 250 fokon, középen ~10 perc) Ezzel lehetne valamit kezdeni, vagy a tk liszt és/vagy a magas hőfokú fatüzelésű kemence hiánya miatt bele kell ebbe törődni? Esetleg ha alulra kis tálba vizet raknék?
Legközelebb megpróbálom megint kicsit csökkenteni az élesztő mennyiségét, mert reggelre megint szétfolyt a tálban.
Ha a 200g sima fehérliszt 00 pizzaliszt lenne annak lenne valami pozitív hatása, vagy a 2/3 tk liszttel úgyis "megölöm" az egészet?És a szokásos képek:
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
inf3rno
nagyúr
válasz bugizozi #4214 üzenetére
Tegyél bele egy kicsivel több fehéret, és akkor talán a széle is jobb lesz. A pizza lisztnél nálam nem volt különbség a BL55-höz képest. Igazán jó szerintem sosem lesz, ha van benne nagyobb mennyiségű TK. Amit még érdemes megpróbálnod, hogy keversz hozzá 20 dkg krumplit átnyomva. Az egy kicsit lágyít rajta. Az olajtól csak még ropogósabb lesz, azt én inkább elhagynám. Nézz néhány videot rétes nyújtásról, abból sokat lehet tanulni.
Buliban hasznos! =]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz bugizozi #4216 üzenetére
A királybúza mindenre használható, amire a sima liszt, és finom is. Már teszteltem gofriba, muffinba, süteménybe, kenyérbe, zsemlébe és még pizzahoz is nagyon jó.
A Garat Malom királybúza lisztjeit szoktam használni, de onnan mostanában nagyon nehéz rendelni, szokott lenni töltés, de nagyon kell figyelni, mert hamar elkapkodják. -
kmarci25
veterán
-
inf3rno
nagyúr
válasz bugizozi #4216 üzenetére
Hát fehér lisztből is több féle van. Érdemes kipróbálni, hátha valamelyikkel jobban sikerül. Még BL55-öknél is nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen malom csinálta és milyen évjárat. Nekem pl a gépi kenyér azóta sikerült 66%-os hidratáltsággal is ugyanazzal a recepttel, amivel előtte nem ment, és a liszten kívül más nem változott. Előtte csak 60% körül nem esett össze.
Talán pizzánál is működik az, amit gépi kenyérre kitaláltam. Sajnos az én gépemen nem tudok hőfokot állítani és lisztből sincs most csak BL55, azért azt csinálom, hogy egy estére hagyom, hogy dolgozzon rajta a kovász, aztán másnap keverek bele 10g körüli élesztőt, ami néhány óra alatt felnyomja. Így valamennyire érződik rajta a kovász is, de dupla olyan magas lesz, és nem lesz atom savas, mintha csak kovásszal hidegen keleszteném. Az élesztő elbontja a savakat és elég gyorsan széndioxiddá alakítja őket, ízre pedig nem lesz kimondottan élesztős. Én 1/2 TK, 1/2 BL55-el csinálom így, de szerintem menne 2/3 TK és 1/3 BL55-el is. Legutóbb, amikor néztem, akkor az volt a határ, aminél még nem húzta le nagyon a TK a kelt tésztát. Gondolom krumplit sem tehetsz bele, ha ennyire számít a rost tartalom.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#73959936
törölt tag
válasz bugizozi #4318 üzenetére
Még nincs, mert mindenki a kovászos kenyértől van elszállva, 7végén hagymás sült 1 grammig elfogyott...
Fogok feltenni, de a tegnapiból is csak ma estére maradt, pedig csak ketten vagyunk rá !
ma is sül majd, holnap talán teszek fel ! Bár a puhaságot még nem igazán adja vissza a fotó !
köszönöm, de tényleg csodálkozom, hogy amikor se pihentetés, de hajtogatás, se kelesztés, mégis finom lett, nem beszélve a 40 % rozsról, amit bele tettem/teszek.
-
#73959936
törölt tag
-
Ispy
veterán
válasz bugizozi #4519 üzenetére
Nem, egyrészt ezért is kell lesózni és állni hagyni, de ha nem zsenge, akkor 30 percet alufóliával letakarva sütőm 180 fokon és a végén csak rápirítok. Ha letakarva megy be, akkor 1 dl vizet rakok alá, megnézem, és ha nem jó, akkor még egy körre be lehet tolni lefedve.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- További aktív témák...
- Érintőgombos Jura C65 automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs LEGEND székek azonnal . 24 hónap garancia . +36301300000
- Csúcsminőségű biztonsági kültéri okoskamera félár alatt
- Nagyon szép Delonghi Dinamica ECAM 353.15.B automata kávéfőző
- ELADÓ GÉREX gyártányú akkus fúró, csavarozó