- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Két Zen 5-ös dizájnjának mintáit is szállítja már az AMD
- A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
- A Keychron ismét egy űr betöltését vállalta magára az egerek szegmensében
- Az átlagnál vaskosabb ventilátorok kandikáltak ki a Corsair vitorlája mögül
- Milyen TV-t vegyek?
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fujifilm X
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
Hirdetés
-
A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
ph A vállalat többek között egy slim profilos léghűtővel, egy helytakarékos táppal és egy ITX-es házzal adott magáról életjelet.
-
Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
VR játék lesz az Batman: Arkham Shadow (Meta Quest 3)
gp Egyelőre csak egy teaser trailert kaptunk a teljes leleplezésre a Summer Game Festen kerül sor.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #4736 üzenetére
-
őstag
válasz Šolaire #4752 üzenetére
Lehetőleg ne hasonlítsuk össze az otthoni főzést az éttermivel. Mindenki örülne, ha lenne otthon mindig elég alapleve, de ilyen csak étteremben van. Vagy étteremben dolgozik és visz haza.
Amit linkeltem azért nem alaplé, de nem is leveskocka kategória.
Nem kívánok kritizálni egy 20 éve ezzel foglalkozó valakit, én csak hobbiként tanulok főzni és járok tanfolyamra, de nem értek egyet azzal, hogy egy tésztát csak vízzel lehet készíteni. Csak egy példa: Massimo Bottura, aki azért mégis valaki a szakmában a viszonylag híres Tagliatelle al Ragu-hoz a tésztát csirke alaplében főzi. De persze ízlések és pofonok, csak nem kell mindjárt leszólni a másikat.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Šolaire #4762 üzenetére
Meg a vendégkör és a média is hibás. Mindenki azokat az éttermeket sztárolja, amik aránytalanul drágán állítanak elő bármit. Attól még, hogy valaki állítólag újraálmodta a pörkűtöt nem hinném, hogy tízezreket kéne elkérnie egy semmilyen mennyiségű degusztációs menüért. Olyan extra profit van ott, amit nem kéne támogatni.
Ezért bírom pl. a Street Kichen-t, akik végigjárják a kockásterítős helyeket és elmondják, hogy menjél oda pl. rántott keszeget enni, mert qrva jó. Gondolom mindenki tudja a saját városában, ha egy jobb rántott sertésmájat, pörköltet, cigánypecsenyét, csülköt szeretne enni, akkor hova menjen. Bezzeg róluk senki nem számol be és szegények néha csak vegetálnak a kis árrés és a kevesebb vendég miatt. A nagy nevek meg tolják magukat az aránytalan áraikkal. Középosztály hiányában a fizetőképes vendég csak oda megy, mert az menő, az alacsony jövedelműek meg otthon főznek. Így nehéz megújulni.
-
őstag
válasz Šolaire #4774 üzenetére
Hát ez is igaz. Mármint a profit-orientált szemlélet. Ha jobban ráállnának a hírveréssel a kis éttermekre, amik alapvetően tisztességes ételeket készítenek, jó áron, akkor lehet megszűnne ez, mert többen járnának oda. Az én városomban egy-egy alkalommal voltam olyan helyen, amit hájpoltak, mert kipróbálás után nem minősítettem érték arányosnak és visszatértem a megszokotthoz.
A képzés valóban érdekes. Főleg azért, mert pl. szerintem a cukrászok meg tudtak újulni szerencsére. Ott már az egész országban találni magas színvonalú helyeket. Szóval ők már biztos valami ilyenből tanulnak. Talán egyszer az éttermek is előveszik az általad linkelt könyvet. -
őstag
válasz Šolaire #4778 üzenetére
Köszi! Ezt nem is ismertem. Nem is drága. Mármint a 2.
Páran a lezárás alatt előfizettünk a Masterclass-ra. Sajnos nem magyar pénztárcának való első blikkre (180 $/év, ami alatt meg tudod nézni, ami érdekel) de végül többen összeálltunk, mert volt még pár ember, aki hajlandó volt szánni rá. Engem igazából csak a főzős részek érdekeltek és nagy élmény volt. Már azok az írásos anyagok, amiket adnak minden egyes leckéhez, megérik az árat és akkor még ott van maga az oktatás is.
[link] -
őstag
A boltokban most van friss karfiol, karalábé, úgyhogy tessék főzni szépen finomfőzeléket!
Én mára már túl vagyok rajta. -
őstag
Sütőben sütött, sajttal megszórt karalábé. Szintén király.
Nekem azért ha karalábé, akkor az első a finomfőzelék, ami eszembe jut. Nem tudom miért, mert csak azóta szeretem, mióta én csinálom.
Ha esetleg valaki nekiállna, akkor ez az én receptem:8 sárgarépa (nagyobb) - kis kockákra vágva (kb. 1 kg)
2 karalábé - kis kockákra vágva (kb. 700 gramm)
1 fej karfiol - rózsákra szedve (nagyobb méret)
kb. 400-500 gramm zöldborsóA karfiolt külön lábosban főzzük, sós vízben. Ahogy forrni kezd lekapcsoljuk és úgy hagyjuk.
A sárgarépát kevés olajon nagy lángon kezdjük pirítani, majd hozzámegy a karalábé is. Tovább pirítjuk, majd amikor kész (ez kb. 5-10 perc), akkor lejjebb vesszük a lángot, mellé dobunk 60-100 gramm vajat ízlés szerint, abban átforgatjuk és fokhagymanyomóval rányomunk 4 gerezd fokhagymát (aprítva más mennyiség kell!) és hozzáadunk 1 csokor petrezselymet apróra vágva és 3 evőkanál cukrot (aki nem használ cukrot, annak ez a kaja kimarad, mert csak azzal jó). Felöntjük a karfiol főzőlevével és még annyi vízzel, ha kell, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és én szoktam tenni bele egy kicsi curry-t (1 mokkás kanál) és (ez végképp nem kötelező) vanília pasztát is kicsit, kb. egy negyed vanília rúd kikapart belsejének felel meg. Ez egyébként az édeskés ízére van jótékony hatással és kiemeli a zöldségek ízét.
Ha megpuhult minden, akkor beleöntjük a karfiolt, 3 deci tejszínt és még annyi tejet, hogy ismét legyen elég leve (ez függ attól ki mennyire szereti sok lével a főzeléket). Összekeverjük, kimerünk belőle 2 merőkanállal egy tálba, amibe lisztet csomómentesre keverünk (szintén attól függ ki mennyire szerei besűríteni - nekem 3 evőkanál ehhez a mennyiséghez), majd mehet vissza. Felforraljuk, közben ízesítjük még ha kell és kész. Sokáig már nem szabad főzni, mert szétmegy a karfiol.Ha valaki még finomfőzelék mániás, akkor minden további ötlet jöhet.
-
őstag
-
őstag
válasz #75501312 #4870 üzenetére
Ha élesztős kenyeret csinálok akkor én ezt a kettőt szoktam:
Krumplis kenyér. Ennek az adagnak a felét kisebb kerek jénaiban, mert olyan sok kenyeret nem eszünk: [link] Szinte elronthatatlan és nagyon finom.
Ennek pedig az élesztős változatát. Az a jó benne, hogy nagyon kevés élesztő kell bele, így nem érzed annyira az élesztő ízt. Nagyon finom, jó vastag, kopogós, kemény héjú kenyér lesz belőle, belül puha: [link]
Próbáld ki őket. Szerintem azért szeretjük, mert az elsőben a krumpli, a másikban a mennyiség miatt nincs meg az élesztős íz. -
őstag
válasz krizmo_ #4913 üzenetére
A paradicsom nálam úgy kerül bele, hogy a koktélparadicsommal indítom a dolgot. Az először egészben, olívaolajon megpirítom (kell fedő rá, mert kicsit fröcsög, főleg, ha frissen mosod ), mikor megpirult kiveszem, félrerakom és abban folytatom tovább. A végén kerül mellé.
Az olasz tésztaételeknél nálam a tészta főzővíz elmaradhatatlan a szósz készítéséhez. Amikor a tészta már majdnem kész akkor kezdem merni a szószhoz, a víz keményítő tartalma sűrít. A tészta is közvetlenül kerül a szószra, az is hoz magával a vízből, mert nem csöpög le minden, mikor átmerem.
A cukorral nagyon igazad van! Minden paradicsomos szósznak jobban kihozza az ízét a hozzá adott cukor. Ha esetleg egyszer van kedved, akkor egy kis tonkababot reszelj a paradicsomos szószhoz (mint a szerecsendiót). Nagyon érdekes íze lesz.
-
őstag
válasz Tibicsucsu #5079 üzenetére
A Tesco-s piros zománcozott és múltkor láttam 40%-al leárazva, így volt kb. 8.000. Azt esetleg nézd meg, mielőtt átveszed ezt.
-
őstag
válasz solfilo #5113 üzenetére
Eléggé jó ajánlat, ha esetleg 1-1,5 kilós húsnál nagyobbat szeretnél belerakni, de nem vitatkozom. Nézd meg élőben. Ott lesz a közelében a lidl-ben a húspult, tegyél bele egy csomagolt lapockát próbaképp. Szóval majdnem 1 literrel több, az ilyenkor számít.
Igen. A kacsasütő annyira jó volt, hogy már el is vitték az összeset gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Gabesz87 #5116 üzenetére
Az idő utánnal lehet a gond. Esetleg az idő után előtt le kellene kapcsolni. De nem akarok okoskodni, hiszen mindenki azt használ, amit szeretne.
Pár szót azért a rizsfőzőről: ha a családban előpirítják a rizst olajon, ahogy nálunk szokták, akkor az az íz hiányozni fog a főzővel készültnél.
Alapvetően olyan területeken használnak rizsfőzőt, ahol sok rizst esznek, ezeken a helyeken pedig pálcikával eszik, így alapeset, hogy a rizsfőző kicsit összeragadós rizst tud legjobb eredménnyel csinálni. Nem biztos, hogy az megfelel majd. Én ezt hallottam róla, személyesen nem próbáltam.
Ha tennél egy utolsó próbát: vegyél Uncle Bens gyorsrízst (ne barnát) vedd ki a csomagolásból, mosás nélkül tedd az olajra, pirítsd meg kicsit, öntsd fel vízzel (lepje el), majd a legkisebb fokozaton főzd fedő alatt. Keverd meg gyakran, ha fogy a víz, akkor önts hozzá. Amikor már majdnem jó (azaz még nem teljesen puha), akkor adj hozzá kis vizet, zárd el a hőforrást és fedd le újra. Akár még egy konyharuhába is csomagolhatod. Hagyd úgy 10 percig és ha nem adtál hozzá túl sok vizet, akkor peregni fog.
Jegyezd meg összesen mennyi vizet adtál hozzá, így legközelebb tudod mennyi kell.Azért az Uncle Bens, mert az többször átmosott, megfelelően előkezelt a művelethez.
Ha már megy, választhatsz másik rizst, hogy újra ideges lehess, mert ragad.
+1 én mindig ízesítem a rizst -
őstag
válasz bugizozi #5130 üzenetére
Próbáld meg ezt. 4 darab lazachoz (kb. 200 g/db) - sózva, enyhén borsozva
6 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
2 ek citromléEzekből mártást csinálsz, majd 4 darab fóliát megvajazol, ráteszed a lazacot, csinálsz belőle kosarat, meglocsolod a 4 darabot a mártás felével kb. + rá egy-egy szelet citrom, majd összefogod a tetejét és lezárod. 180 fokra előmelegített sütőben sütöd 12 percig, majd kibontod, meglocsolod a másik felével és nyitva teszed vissza és ízlés szerint rágrillezel. Ne sokat, mert innentől már szárad.
Sajnos most képem nincs róla, de ez a legegyszerűbb elkészítési mód szerintem. Rajta maradhat a bőre, csak legyen megpucolva. Ha nem szereted a bőrét, akkor ezzel a módszerrel elkészítve le is szedhető. -
őstag
Mondjuk ez annyira nem nehéz. A vékonyabb elég. [link]
Ne csak arra használd, hanem hagyd benn mindig. A rácson, vagy tedd az aljára, ha gáztepsivel sütsz éppen. Nagyon jót tesz a hőmérsékletnek.
A vastagabbat nem próbáltam, de az már nagyon nehéz lehet, így kezelni sem egyszerű. A sütőt a pizza esetén legalább 40 perccel korábban kezd el maxra fűteni.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #5340 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz dinersgala #5377 üzenetére
Akkor bevonat nélkülire gondolsz? Mérete mi legyen? Én első körben a Metro-t ajánlom, ha bevonat nélküli acél serpenyő kell. Ott vannak a professzionális darabok, sok méretben, jó áron a tudásukhoz képest.
Ha bevonatos kell, akkor más a helyzet.
-
őstag
válasz DrDobos #5514 üzenetére
Szerintem a gari miatt megér egy próbát. Az biztos, hogy 500 gramm lisztnél többet tartalmazó tésztát nem fog kidagasztani. Dupla áru alternatívaként a Bosch MUM5 jöhet szóba. Néha akcióban el lehet hozni 40k körül az alapgépet. Egyébként az sem bír ennél sokkal többel.
-
őstag
Tegnap vettem a Lidl-ben Hazánk Kincsei 25%-os tejfölt. Gyerekkoromban ettem ilyen finomat utoljára. Gondoltam ajánlom kipróbálásra, mert megéri.
-
őstag
válasz kmarci25 #5535 üzenetére
Azt mi is szoktunk. Nagyon finom vaj lesz belőle. Én már egy ideje a Parmalat Chef 33%-os tejszínt használom főzésre, ha nem jutok el a Metro-ig az ottani kínálathoz, az nagyon jó vaj lesz. Ezzel az éppen lejáró tejszínnek lehet új életet adni, mert érdekes módon úgy még bírja tovább.
-
őstag
Szeleteld fel, áztasd tejbe és tegyél bele sok fokhagymát, és ízlés szerint sót, ebben pácold 1 napig. Vedd ki, törölgesd le, süsd ki. Egyszerű és finom.
Durva változat, ha garam masala fűszerrel pácolod. Elég egy óra is neki. Itt vágd kockákra és úgy süsd ki.
Enyhébb változat, hogy curry-val és/vagy kurkumával fűszerezed. Itt beállíthatod ízlés szerint a mennyiséget. Ennél és az előzőnél is használj fokhagymaport is, jó minőségűt. A Metro-ban a sajátjuk drága de jó.
Ha szószt szeretnél mellé és engedi a diéta, akkor pörkölt földimogyorót darálj (sózatlant) nagyon finomra, hígítsd vízzel és add a fenti kettő mellé. Finom szósz lesz és nem tejtermék. Ha érdekel akkor előkeresem a kedvenc ilyen földimogyorós receptem, ott le van írva.
Adhatsz mellé kókusz krémet is. A Tesco-ban vedd a saját konzervüket, mert mindegyik ugyanaz szinte, csak az olcsó. Szintén finom szósz lesz és illik a keleti fűszerekhez.
Ha veszel egy sous-vide rudat, akkor eléggé jól fel tudod dobni a csirkemellet, de az plusz beruházás. Arra rengeteg recept van és finomak.
A csirkemell helyett lehet mást is enni, ami szintén sovány hús.
Hirtelen ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz kmarci25 #5588 üzenetére
Sajnos idénre megvette a Stühmer a Lellei Konyakmeggyet. Ment is fel az ára kicsit. Mi ott nyaralunk, rendszeres vásárlók vagyunk, voltunk. Állítólag nem akarnak beleszólni a gyártásba, marad minden ahogy volt, ami szerintem a legfinomabb itthon. Régen le volt írva, hogy készül, miért fontos a megfelelő csoki, mert anélkül nem lesz folyékony a belseje stb. Nem tudom, hogy a gyárlátogatás marad-e, ha igen érdemes megnézni.
A korábbi saját honlapjukon csak októbertől márciusig lehetett rendelni online, így én továbbra is azt ajánlom, mert ők biztos tudják. [link] -
őstag
válasz krizmo_ #5593 üzenetére
Nekem már múlt évben is a Vadász szaloncukrok jöttek be legjobban. A Stühmert is szerettem, de kizárólag a cukorral készülteket, az édesítőszeresek nem voltak jók. Idén viszont kicsit drágábban adnak kevesebbet, így kimarad, mert már nem éri meg.
Marad a Vadász eredeti és az új sós-karamellás változatuk, mert az is nagyon jó.
A Sühmer csokikrémes helyett pedig a Tibi csokoládékrémes lett, mert az is finom, kellően nem édes.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Üdv! Tanácsot kérnék. Rászántam magam egy tésztakészítőre. Két lehetőségem van. Vagy a Bosch gépemhez veszek egy feltétet, ami drágább, de még tekernem sem kell , vagy veszek egy manuális gépet. Ezek közül a Marcato márkát nézegettem, ami tetszik.
Szóval tapasztalatot szeretnék, hogy van-e különbség a két megoldás között valamelyik előnyére, a másik, hogy ha nem a Bosch, akkor a Marcato jó-e, vagy van olyan márka ezek között is, mint másban a Kitchen Aid. Köszi. -
-
őstag
válasz inf3rno #5672 üzenetére
Biztosan lehet. Itt pl. egyre vékonyabbra állítja szerintem: [link]
Közben észrevettem, hogy oda is an írva, 8 féle vastagságot tud.
Utána már csak be kell lisztezni, finoman egymásra hajtani és lehet vágni olyan vastagra, amilyet szeretnél.Kmarci25: viszont nem kér enni. Egyszer megveszed, onnantól van és nem kell a bolti tészta nagyon drágán (ennek az árához képest). Főleg mi már a Metro-s friss tésztákat vesszük, ami brutál árba kerül.
Érdekességként. A nagy keresés közben találtam egy összehasonlító videót, miben tud többet egy KitchenAid robot a Lidl Silvercrest-het képest. Van ahol nincs különbség, de ahol van, ott nagy. [link]
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #5711 üzenetére
Én főleg az Aldiban szoktam különlegeseket venni. Ott vannak a legjobbak. Néha a Lidl-ben is, de az Aldi jobb. Most is van 5-6 féle, ajánlom.
-
őstag
Köszi! Az volt! Igazából családi kedvenc, havonta egyszer biztos elkészítem. Kislányom miatt kicsit kevesebb chilivel, mint illene, de úgy se rossz.
Közben ezt sikerült találni. Most rendeltem, kipróbálom, aztán hátha lesz akció: [link]Mindenképp ajánlom kipróbálásra, mert más dimenziót ad a tenger gyümölcsei spagettinek.
ui.: Másnap nem megijedni és orvoshoz szaladni..... -
őstag
Én szuvidálom már jó ideje. 70 fokon fél óra. Így nem megy össze és puha is lesz, nem rágós, még a polip is. Utána nagyon rövid ideig megy csak a serpenyőbe, amíg összerakom a dolgokat. A vegyes tenger gyümölcseit érdemes így, akkor nem lesz benne rágós darab.
Olajon pirítom a félbevágott koktélparadicsomot, rányomom a fokhagymákat, chilit és ha lepirult, akkor a szuvid tasakból kiöntöm rá a levet, azt összeforralom, besűrítem, a fűszer már benne van, a legvégén beleteszem a tenger gyümölcseit és mehet rá a tészta a főzővízzel együtt. Lekapcsolom a lángot és hosszabban összeforgatom, hogy a tészta felvegye a szószt és még sűrűbb legyen.
FerNandor: köszi, ez jó kis recept.
-
őstag
válasz krizmo_ #5794 üzenetére
Mondjuk sok példát nem soroltál, honnan, mit loptak. Szerintem igen sokat tettek azért, hogy páran elkezdjenek főzni az országban. Hibák mindenhol vannak persze.
A most megjelent tésztakönyvük pl. eléggé egyedi és nagyon jó.
Csak a süteményeknél kell szerintem pontosnak lennie egy receptnek, a más recepteknél ez nem így van. Aki ilyet vár el, az informatikus gondolom. Ő süssön sütit.
[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
válasz TheProb #5832 üzenetére
Üdv. Igen, de bonyisabb a szokásosnál.
A csirkemellet először 8%-os sóoldatba kell áztatni 9 órán keresztül, majd sima vízbe áttenni 1 órára, szárazra törlöd és úgy megy a zacskóba. Mellé én borsikafüvet szoktam tenni és vajat, továbbá fokhagyma granulátumot. Csábító lenne a fokhagyma, de a szuvidnál nem szabad használni, mert a hosszú hőkezelés hatására megkeseredhet.1 órát szoktam 65 fokon, utána vaslábas tűzforróra hevítve és körbepirítom benne.
A szuvid könyv egyébként 60 fokot ír és 1 órát a 3,5 cm vastag csirkemellre. Fűszerként olivaolajat és kakukkfüvet, de nekem csak sima vákuumozó gépem van, amivel csak szilád halmazállapotú zsiradékkal lehet vákuumozni. Ezért használom a vajat.
Egyébként vicces, mert most megnéztem az egyetlen csirkemelles receptet a könyvben, ott már 69 C-t ír. Mondjuk a 60 eléggé kevés is szerintem.
Alapvetően a szuvid nem nagyon foglalkozik csirkével. Szerintem főleg a szalmonella miatt kockázatos az alacsony hőfokon készítés és ezért. Meg nem is olyan jó.
Én inkább a kacsa, vagy libamellet ajánlom. A zsír nélkül készítenéd, akkor előre le kell húzni a bőrét, összekockázni és mellé rakni zsiradékként a zacsiba. Utána lehet nélküle pirítani. -
őstag
válasz TheProb #5863 üzenetére
A Tefal Actifry 350 fokos levegőt keringet abban a kis térben, ami gyorsabb sütést eredményez és magasabb hőfokút, mint a sütő. Az ugye kevergeti is a cuccot, ha akarod. Mi csirkemájat pl. ilyenbe sütünk, mert nem puffog sütés közben és gyorsan kész lesz.
Egyébként ha már sütő, hátha valaki tud tanácsot adni: érik nálunk a sütőcsere és olyat keresek, ami 300 fok vagy afelett tud sütni. Használ valaki ilyet? Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...