Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kaptunk pár kacsacombot.
Konfitáljam, vagy szuvidáljam?
Konfitálás szimpatikusabbnak tűnik, de kellene vagy 1,5 liter olvasztott kacsazsír, ami éppen van is itthon, de félek, hogy nagyon koszos lesz a zsír utána.
Szuvidálni is lehetne, van is zacskó meg vákumozó hozzá, talán egyszerűbb a zacskóban fűszerezni a húst.
Sütőben csináljam lapos lábasban, vagy a főzőlapon kis lángon? Hőmérőm van, mennyi legyen a zsír/víz hőmérséklete?
-
válasz
jozsi252
üzenetére
Szerintem teljesen jó hozzá az az utántöltő, ami 100% butángázt tartalmaz

Ha mégis ragaszkodnál a vegyes propán-bután gázhoz, akkor itt kapható olyan utántöltő, amiben 15% propán és 85% bután van.
-
-
-
válasz
Cyberbeni
üzenetére
Nekem nincs bajom a kerámia késekkel, nálam tartósak
A titok az, hogy nem tesszük mosogatógépbe, a fiókba a többi kés közés kizárólag a tokjában tesszük és soha nem adom az asszony kezébe (aki szemrebbenés nélkül elkezdi a leégett koszt vakarni vele a tepsi aljáról
)Csontot nem szabad vágni vele, kemény zöldséget, fagyott húst nem vágunk vele
Na, mivel a konyhában szokásos használati módok 90 %-ára nem használjuk, így persze, hogy tartós
Viszont felvágottat, húst szeletelni a legszebben kerámia késsel lehet
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a tanácsot, a késes módszer nekem nem vált be, veszek valami céleszközt, alin, temun láttam pár okosságot
A főzés jó módszer, de a családnak jobban ízlett a sült gesztenye, főleg azért, mert nem jöttünk rá, hogy a főtt gesztenyéről hogyan lehet eltávolítani azt a belső vékony barnás hártyát, ami sütés után 90 %-ban leválik a sült héjjal együtt, de főzéskor ráfő a gesztenye belére
-
Hogyan lehet kényelmesen és főleg balesetmentesen kis keresztet vágni a sütni való gesztenyék tetejére?
Ma sikerült igen alaposan elvágni az ujjamat gesztenye beirdalás közben
Azt olvastam, hogy érdemes a gesztenyét pár órára beáztatni, mert akkor megpuhul a héjja és könnyebb bevágni. Na, én egész éjszaka áztattam, de mintha a dió héjját akartam volna puhítani
Semmivel se lett puhább, ellenben jó csúszós lett, nagy nehezen kb tizet sikerült bevágni, aztán a tizenegyedik vitte az ujjamat is
Miután feltakarítottam a vért, a maradékot konyhai bárddal kettévágtam és ment a forróvízbe, főzni
Amiket sikerült bevagdalni, azok mentek az airfryerbe, nagyon jó lett
Szóval ha lenne valami jó módszer a bevagdalásra, akkor maradnék a sütésnél. -
-
válasz
totron
üzenetére
A te közlésed mennyiben más?
Az én írásom annyiban más, hogy én határozottan azt az álláspontot kényszerítem másokra, hogy mindenki azt csinál amit akar, mindenki döntsön a saját véleménye, szempontjai, preferenciái alapján
De SOHA ne döntsön más fennhangon hirdetett véleménye alapján
A világegyetem bármelyik anyagáról, részecskéiről található az interneten olyan álláspont, miszerint azt elfogyasztva, megérintve, meglátva, rágondolva káros hatások érik az embert. Így a teflonról is megtalálható negatív álláspont, itt is olvasom, hogy a teflonedényről mosogatáskor is leválnak részecskék és jajmindmeghalunk
Könyörgöm, az hogy mosogatáskor leválik pár részecske az kit zavar
Közben meg egyetlen szárítógép a mikroműanyagok milliót termeli, de az nem baj, bezzeg a teflonedény
-
válasz
totron
üzenetére
A teflonmentesség olyan, mint a vegánság. Nincs megalapozott tudományos alátámasztása annak, hogy a hús/teflon káros az egészségre, vagy nem jó, aki teflon/hús mentesen él az nem tudományos alapon teszi, hanem a saját elhatározásából.
Mindenki meghal aki hússal/teflonnal él, de az is, aki nem

Viszont nagyon nem szeretem azokat, akik a saját nézeteiket másokra akarják erőltetni

-
válasz
totron
üzenetére
Tavaly kezdtünk próbaképpen a paprikaültetésbe, előbbi években csak pár tő paradicsom volt a kertben. Szóval nem teljesen kezdőként vágtunk bele, de tényleg hálás téma, van sikerélménye az embernek
Elég sok kisebb-nagyobb üvegtégely erőspaprika krémet tettünk el, jópár üveggel elajándékoztunk rokonoknak, ismerősöknek, szomszédoknak. Én csak guggolós paprikának hívom, amelyik szomszédnak adtunk, az guggolva megy el az ablakunk alatt, nehogy észrevegyük, hogy ott van és adjunk neki egy újabb üveggel
Szerencsére az idén drasztikus kertátalakítás volt, se paradicsom, se paprika, de így is még 2-3 évre el vagyunk látva paprikakrémmel, őrölt paprikával, sűrített és aszalt paradicsommal
-
válasz
totron
üzenetére
Mi nem sz@rral gurigázunk, a közepesen csípős verziót Joe's Long Cayenne paprikából csináltuk (ez kb a Haragos Pista erőssége), a csípőset Bird's Eye paprikából, a nagyon csípőset pedig Habanero és Scotch Bonnet paprikákból készítettük.
(Saját termés volt mind
)Amikor a Scotch Bonnet paprikát daraboltam, akkor a kést, amit a daraboláshoz használtam, elmosogattam, de utána az asszony azzal késsel vágta el a főttkukorica csövet és igencsak sziszegett, hogy csípős lett a kukorica

A só csak javít ezen paprikakrémek fogyaszthatóságán

-
Bizony nem mindegy, mert ha tenyleg csak 2,1% sótartalom lenne benne, akkor a) esetben megromlana pár nap alatt, vagy b) esetben brutális mennyiségű tartósítószer lenne benne.
Az Erőspistában, Pirosaranyban 11-12 % körüli sótartalom mellett is bőven van tartósítószer
Mi szoktunk otthon készíteni házi chilipaprika krémeket, szószokat, ha nincs benne a megfelelő mennyiségű só, akkor gyorsan el kell fogyasztani, mert megromlik.
-
Rakott karfiol van készülőben 😋
-
Írtam, hogy beszámolok majd a húsvéti birkapörkölt és marhapörkölt főzésről.
Addig jól ment a dolog, amíg a húsok előkészítésre, pácolásra kerültek.

Viszont sajnos az eső és a sár miatt a bográcsozás elmaradt

Maradt a reugeot
, egy klasszikus két lapos, meg egy indukciós, a segítségükkel a verandán főztem meg a pörkölteket. Nem is kevertem össze a húsokat, lett külön marhapörkölt, meg birkapörkölt.

-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Tavaly év végén panaszkodtam, hogy a tésztabundában megsütni tervezett főtt sonka enyhén szólva nem sikerült, a tésztabunda lefolyt a sonkáról

Most húsvétkor is bepróbálkoztam, ugyanolyan főtt sonkát ugyanolyan pizzatésztába tekertem, de hála istennek most jól sikerült a dolog

-
-
válasz
totron
üzenetére
A technológia fejlődött, az örökség meg benne maradt a receptekben.
Érdekes gondolat, hiszen régebben a bőséges fokhagymázást is pont azért alkalmazták, hogy "bukéját" elvegyék a húsnak.
Manapság már nem főzünk állott húst, de az emberek annyira megszokták/megszerették a fokhagymás ízt, hogy rengeteg recept épül a fokhagymás ízre

-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Bakker, tényleg

Nem vette észre

-
válasz
qdtkhq169t
üzenetére
Van egy vegán családtag, meglátogattak bennünket, mondom csinálok brassóit neki szójakockából.
A 20 dkg szójakockát egy jénai üveg edényben fél liter vegetával és 1 dkg fokhagymagranulátummal fűszerezett vízbe raktam, 5 percre beraktam a fedelével lefedett edényt a mikróba.
A kockára vágott krumplit elkezdtem főzni, 5 perc forralás után kiszedtem, kitettem száradni.
A jénai edényben óvatosan megkevertem a szójakockákat, ismét 5 percre visszament a mikróba, fontos, hogy a tető rajta legyen. Nekem csak egy pici víz maradt az edényben, a többit felszívta. A maradék vizet le kell önteni, ha sok víz maradna, akkor egy szűrőben le kell csepegtetni a szójakockákat.
Közben elkezdtem sütni a kicsit megszikkadt krumplit, az utolsó 2-3 percre beleraktam az olajba a megpuhult fűszeres szójakockákat is. Kicsit sistergett, de ez a sütés javítja a szójakocka állagát, meg a krumplit is puhítja.
Közben megcsináltam a szaftot (zsír, vöröshagyma, fokhagyma, pici pirospaprika, pici bors, pici kömény, sok majoranna), átszedtem bele a sült krumplit és a szójakockát, még 5-6 percig serpenyőben kevergetve szoktattam a hozzávalókat egymáshoz

Egész jó lett, a rokon legalábbis dicsérte

Az aprószemű szójagranulátummal rendszeresen szoktam kiegészíteni a fasírtkeveréket, ott is fűszeres vízben mikrózom a szóját

-
válasz
totron
üzenetére
Amit mi most az egyszerűség kedvéért dinsztelésnek hívunk, az többféle elkészítési módot takar. Írtam a korábbi bejegyzésemben, hogy ennek a folyamatnak az a célja, hogy a hagyma állaga passzoljon a készítendő ételhez.
Ez azt jelenti, hogy több esetben tulajdonképpen nem is dinsztelni kell a hagymát, hanem pirítani. Pl. hagymás rántotta esetében valójában nem dinsztelés történik, hanem pirítás. Ebben az esetben se vizet nem adok a karikára vágott hagymához, se a fedőt nem teszem rá a serpenyőre, pirítom míg színt nem kap. Ebben az esetben a hagyma nem esik szét, majdnem olyan lesz, mintha tészta lenne a rántottában.
Klasszikus értelemben hagymát dinsztelni olyankor szoktam, amikor pőrkölt, vagy milánói alap lesz belőle. Ebben az esetben elkezdem sütni a kis kockákra vágott hagymát a zsiradékban, amikor serceg, akkor kap egy kis vizet, amikor ez elpárolgott, akkor még pirítom tovább. Itt ugye az a cél, hogy a hagyma szövete a főzés végére teljesen essen szét, sűrítse a pörkölt szaftját.
Kacsazsírt használok a dinszteléshez, mert szerintem minden zsír és olajfajtának megvan a legcélszerűbb felhasználási módja. Pl. rántott karaj, vagy fasírt sütéshez olyan anyag kell, ami bírja a hevítést, ezért ott érdemes napraforgó, vagy repceolajat használni.
Hagyma és zöldségek dinszteléséhez, pirításához nem kell magas hőmérsékletet elviselő zsiradék, ide jó a sertés vagy kacsazsír, de pl. a sültcsirke sem igényel magas hőmérsékleten történő sütést, ide is jók a zsírok.
Marhahús sütéséhez, osso buco készítéshez meg szerintem a vaj, vagy a ghí illik.
-
válasz
Moleman
üzenetére
Mi se vesszük a kacsazsírt, hanem otthon sütjük.
Piacon veszünk kacsahájat, kisütjük, a töpörtyűt megesszük, a zsírt meg eltesszük a hűtőbe.
Így garantáltan mentes tartósítószertől, színezőanyagtól, stb. Persze nem is áll el olyan sokáig, mint a nagyüzemi kacsazsír, de azt a 6-8 decit, ami egyszerre kisül, azt megesszük pár hónap alatt

-
válasz
Andris...
üzenetére
Hűha
Lesz itt háború
A kérdésed részben hitvita.Most a szakács-nindzsák már húzzák is elő a borotvaélesre fent fakanalakat, mert a zsír-étolaj-vaj-kókuszzsír vallások hívei meg vannak győződve tanaik igazáról

Akkor kezdem is, én csak kacsazsírban dinsztelek hagymát, mert egy az igazság és a kacsazsír az egyetlen próféta

Amúgy a dinsztelés középső egyharmadát vízzel felöntve csinálom.
-
válasz
Andris...
üzenetére
Nincs általános recept a hagyma dinsztelésének idejére.
A dinszteléssel a cél az, hogy a hagyma állaga passzoljon a készítendő ételhez. Hagymás rántotta esetén az a jó, ha a hagyma teste még éppen érződik, ott elég 2-4 perc dinsztelés.
Pörkölt esetében a hagyma a szaft sűrűségét adja, ott jobban meg kell dinsztelni.
De pörköltnél se egyforma az idő, mert a csirkepörkölt gyorsan megfő, jobben meg kell dinsztelni a hagymát (15-20 perc!), de egy marhapörköltbe szinte nem is kell dinsztelni, mert mire 2-3 óra alatt a marhahús megfő, addigra a hagyma teljesen szétmegy.
Kb. a következő időket szoktam alkalmazni:
Hagymás rántotta: 2-3 perc
Marhapörkölt, birkapörkölt, osso buco: 3-5 perc
Sertéspörkölt: 10-12 perc
Csirkepörkölt, milánói alap: 20 perc
De ha fröccsözöl közben, akkor hosszabb ideig is mehet

-
válasz
Beni2360
üzenetére
Gyere

Szoktam csinálni bográcsban tisztán marhahúsból is pörköltet.
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Nálunk Húsvétra birkapörkölt lesz bográcsban

A hozzávalók a jó idő kivételével megvannak. Vettem 4 kg vegyes birkahúst (csontosabb és húsosabb részeket is), illetve 1,5 kg marhalábszárt a finnyásabb vendégek kedvéért.
Majd csinálok képes beszámolót az előkészületekről illetve az elkészítésről.
-
válasz
balazs1956
üzenetére
Na, erre én is kiváncsi vagyok

-
válasz
balazs1956
üzenetére
Penny/Aldi/LIDL mindig tart ilyen kerek dobozos sült hagymát Röstzwiebeln néven.
A legtöbben a szendvicsre, hamburgerre szórják, én akkor használom, ha nincs időm, kedvem hagyma dinszteléssel bajlódni

-
válasz
balazs1956
üzenetére
Használok vöröshagymaport és sülthagymát is.
A Kotányi hagymaporon egy szó sincs arról, hogy honnan származik
A sülthagymára az van írva, hogy Hollandiában készült holland és francia hagyma felhasználásával
-
Családi eseményre tatárbeefsteak készült.
3,5 kg kétszer darált felsálat vettem (tudom, hogy sokan azt tartják, hogy a húst nem szabad darálni, hanem késsel kell apróra vágni, de 3,5 kg hús esetében ez szóba sem jöhetett).
Szeretjük, ha fűszeres, úgyhogy hagyma, fokhagyma ment bele bőven.

A hús felét kevésbé csípősre kevertem, ment bele a hagymákon felül só, bors, őröltpaprika, mustár, őrölt kömény, sötét szójaszósz, worchestershire szósz, sűrített paradicsom, tojássárgája és konyak
.
A másik felébe a fenti fűszereken felül ment bőven házi készítésű chilipaprika krém.

Ezt is jól elkevertem a hússal és a kevésbé csípős rész mellé tettem a tálba.

Az elkészült tatár tetejére különböző zöldségeket raktam, hogy látható legyen, hogy melyik rész a csípős és melyik nem

-
Hétvégén levesben főtt marha velőscsont volt
Ez úgy jó, ha forró, így gőzölgött a levesből kivett csont
-
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
A 24, vagy 25 cm átmérőjű tekercs nem nagy szám, olyat nem is mutatok neked.
Hanem mutatok 28, ill 30 cm-es főzőzónával rendelkező háztartási főzőlapokat
A konkrét típusok megkeresését rád bízom, segítségül annyit mondok, hogy az egyiknek a neve B betűvel, a másiknak a neve C betűvel kezdődik
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Szóval ez kb az a kategória amit leszóltál és szerinted használhatatlan.
Örülök, hogy kiforgatod a szavaimat, soha egy szóval nem mondtam, hogy ez a kategória használhatatlan.
Nekem az ilyen kategóriás lapokkal nem öröm a főzés, ha neked egy 17,5 cm átmérőjű főzőlap megfelelő, akkor örülj neki!
Mivel pont minden egyes mondatomba belekötöttél, ezért abszolút felesleges vitatkoznunk, teljesen másként látjuk a dolgokat, ennyi az egész

Nem azért vagyunk itt, hogy abszolút igazságokat hirdessünk, a főzés eleve egy szubjektív műfaj.
Amúgy BUÉK

-
válasz
mikloss
üzenetére
A jó indukciós főzőlap megvásárlásához ki kell mozdulni a komfortzónánkból

A megszokott 60 cm széles méretben nem tudok ajánlott lapot mondani, ahhoz, hogy nagyobb átmérőjű (minimum 24-25 cm) tekercset lehessen beépíteni, ahhoz a főzőlap szélességét nagyobbra kell venni.
Olyan lapokat nézz, amelyeknek a szélessége minimum 72-75 cm, ezekben találsz nagyobb tekercseket, és ezekbe már az átlagnál több fokozatot tartalmazó vezérlőegységet építettek be (viszont az áruk is sajnos 200 eft környékétől indul
).Ha csak 60 cm széleset lehet nálatok beépíteni, akkor ott kell kompromisszumot kötni, hogy olyat vegyél, ami nem 4, hanem csak 3 főzőlapot tartalmaz, így lehet nagyobb átmérőjű a tekercs. Amúgy nemigen veszítesz semmit, a 4 főzőlaposon sem fér el a valóságban egyszerre 4 normális méretű fazék
. -
válasz
totron
üzenetére
Nem akarok OFF-olni, de nekem nem vált be az indukciós főzőlapunk.
4 éve van meg, alig várom, hogy elromoljon és másikat vegyek helyette. Valószínűleg az a baj a miénkkel, hogy egy közepes árfekvésű típus, indukciós lapból csak felsőkategóriásat szabad venni. Aki nem tud annyit rászánni, hogy felsőkategóriásat vegyen, az jobban jár egy klasszikus rezsó típusú elektromos főzőlappal, vagy ha középkategóriás indukciósat vett, akkor nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy nagyon profi edényeket vegyen rá (nem, a klasszikus bonyhádi zománcos fazék nem jó rá, akármit is mondanak a szakértők
).Amikor megvettük, akkor először csak annyit vettem észre, hogy nem tetszik a működésében az, hogy közepes fokozatokon úgy működik, hogy 0,2-1,5 másodpercig nem megy az indukció, aztán 0,5-2 másodpercig meg melegít, pulzálva forr a víz az edényben. Minél vékonyabb az edény talpa, annál erősebb ez a jelenség.
Ezt lehetett csökkenteni azzal, hogy sokkal vastagabb talpú edényt teszek rá. A vastag talp segített azon a problémán is, hogy a vékony talp abban a rövid időben, amíg megy az indukció, hirtelen gyorsan felmelegszik, nem alakul ki áramlás felette a folyadékben, tehát sokkal könnyebben leég az étel a vékonytalpú edényben

Probléma az is, hogy kevés a teljesítmény fokozat egy olcsóbb indukciós főzőlapon, a miénken 10 fokozat van, mindegyik közé kellene még egy köztes fokozat, szóval 16-19 fokozat feltétlenül kell.
Komoly probléma még az is, hogy kicsi az indukciós tekercsek átmérője, kis felületen melegítik az edények talpát, a miénken 14, 18 és 21 cm-esek a tekercsek, egy 28 cm-es serpenyőnek kis felületét melegítik csak. A kis melegített felületen szintén segít a vastagabb talpú edény, hogy eloszlassa oldalra is a hőt, de egy 28 cm-es vastag talpú serpenyő és egy 26 cm-es vastagtalpú lábas felárából már bőven lehet venni felsőkategóriás indukciós főzőlapot

A legnagyobb gond viszont így 4-5 év használat után jelentkezik, a drága vastagtalpú edények alján belül fura, kopás jellegű foltok jelennek meg. Az oka egy kavitáció jellegű jelenség, a drága edények talpa mégsem olyan jó minőségű, nem egyenletes az anyaguk, egyes helyeken jobban felmelegszenek, ott jobban forralják a folyadékot a fémfelületen, még az acélt is kikezdi ez a jelenség. A problémán nem segít az, hogy forgatjuk az edényt, mert az anyagán belül van a probléma. Szintén ennek a következménye az, hogy a vastag szendvicstalp egy idő után kezd szétválni, mosogatás után benne marad a víz talpban

Szóval nem akarok senkit sem lebeszélni az indukciós főzőlap vásárlásáról, de jobban jár a vevő, ha eleve felsőkategóriás lapot vesz. Aki viszont nem tud / nem akar komoly összeget költeni a főzőlapra plusz az edénykészletre, az jobban jár a klasszikus elektromos főzőlappal

-
-
-
-
Megvolt az első bukta a szilveszteri menü készítésében

A főtt sonkát pizzatészta bundába szoktuk csomagolni és szép pirosra sütjük sütőben.
Az idén viszont a sonkára rakott tésztabunda nem átsült, hanem a sütőben egyszerűen lefolyt a sonkáról

Ilyet se láttam még

Mondjuk így is finom, csak a tésztát le kellett kapargatni

-
-
-
válasz
Essejó
üzenetére
Persze, ott a neve a cégnek, de azt olvastam, hogy tönkrementek.
-
-
Békés, boldog Karácsonyt mindenkinek!
Az a kérdésem, hogy hogyan hívják ezt a kék-fehér alátétet, amin a képen a kinyújtott tészta van és hol lehet ilyet kapni?

Asszonynak 20 éve megvan, most viszont sikerült tönkretennem, rátettem egy forró lábast és egy helyen kiolvadt

-
-
válasz
totron
üzenetére
Komolyan mondom, hogy fogalmam sincs arról, hogy egy bogrács esetében mi értelme lenne a beavatásnak

A boronatárcsa esetén pedig egyetlen alkalommal kell a beavatást elvégezni, az első használatba vétel előtt (hogy a gyárban rákerült, megmunkálási és rozsdagátló anyagokat leégessük róla), de utána soha többet nem kell beavatni, kiégetni.
-
-
válasz
totron
üzenetére
Ez eléggé hihetetlenül hangzik

Zománcozatlan öntöttvas bográcsomat, sütőtárcsámat mindig úgy tisztítom a sütés, főzés végén, hogy vizet engedek bele, teszek bele két marék sódert és a sóder segítségével mechanikus dörzsöléssel kitisztítom az edényeket, majd a végén alaposan lemosom.
Évente egyszer a szezon kezdetén fémtisztára átcsiszolom a belső felületüket, hogy a télen megtelepedett vakrozsda lejöjjön.
Soha az életben sem éreztem, hogy lemosás után szemcsék maradtak volna az edények belső felületén

Sóval pedig a beleégett zsírt, ételmaradékot lehet mosás előtt előzetesen eltávolítani, nem pedig a rozsdát

-
válasz
Essejó
üzenetére
Szomszéd keramikus, népi iparművész (meg életművész, de ez nem ide tartozik), rendelésre árul ilyen főző cserépedényt (olyat, ami dróttal körbe is van fonva).
Kérdeztük tőle, hogy mennyiért/mikorra tudna nekünk csinálni, de azt mondta, hogy aki a közelben lakik és tényleg főzésre akarja használni, annak nem ad, mert nem akar hetente a törött edényekkel foglalkozni

Szerinte fizikai képtelenség ezt úgy megcsinálni (akár cserép, akár kerámia, akár üveg), hogy bírja a rendszeres használatot

Ebben művészet főzni, pl az elpárolgott vizet csak forrásban lévő vízzel szabad pótolni, mert már a hideg víz el tudja repeszteni az edényt

-
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
A ghee-t nem rendelni kell, hanem otthon elkészíteni
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Na, elkészült a teszt aszaltszilva mártás, annyira jó lett, hogy rögtön sütöttem hozzá csirkemell csíkokat, hogy meg lehessen kóstolni

Végül nem maláj, hanem karibi verzió lett; azért karibi, mert méz helyett nádcukor és a bor mellett rum is van benne

Ez a teszt verzió pontos receptje:
Hozzávalók:
2 fej közepes lilahagyma
2 evőkanál vaj
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
200 g aszalt szilva
2 dl víz
2 dl vörösbor
0,5 dl rum
1 evőkanál fekete balzsamecet
2 evőkanál nádcukor
3 evőkanál szójaszósz
1 csipet reszelt szerecsendió
1 csipet fahéj
1 teáskanál erőspaprikakrém
só, bors ízlés szerintElkészítés
Az aszalt szilvát egy fazékban fél órára beáztatjuk a vízbe és a vörösborba.
A két fej hagymát nagyon apróra vágjuk (én sajtreszelőn reszeltem), olvasztott vajon megdiszteljük, majd az áztatott aszalt szilvát a borral és a vízzel hozzáadjuk, Beletesszük a gyömbért, szójaszószt, balzsamecetet, szerecsendiót, fahéjat, a zúzott fokhagymát, nádcukrot, paprikakrémet és a fűszereket. Gyenge tűzön főzzük kb. 45 percet. Ha megfőtt a szilva, villával kicsit szétnyomkodjuk.A végén hozzáöntjük a rumot, ha kell, még utána ízesítünk tetszés szerint.
Keményítő, pektin, zselatin nem kell bele, a disztelt hagyma és a főtt aszalt szilva pont eléggé testessé teszi a mártást. Viszont elég sok és jó lett a mártás, ezért egy nagy befőttesüveggel eltettem belőle, a biztonság kedvéért kapot egy bő késhegynyi nátrium benzoátot, hogy tutira ne romoljon meg

(Jó, talán a 23 éves Matusalem rum kicsit túlzás hozzá, de ez volt itthon
) -
-
-
válasz
krizmo_
üzenetére
Nálunk a hagyományos halételek mennek, mint a szegedi halászlé ponty és szürkeharcsa hússal ill. sok tejjel/ikrával, meg a paprikás lisztben sült halpatkók. Ezek mellé már a sült lazac sok lenne

De szeretjük a lazacot is, ezért gravlax lazacot fogunk csinálni.
-
Ha már rozé kacsamell...
Kacsamell vörösboros demi glace mártással
Fejenként 1-1 fél kacsamellet a bőrös felén 1 cm mélyen bevagdalunk, serpenyőben a két oldalát magas hőfokon 5-5 percig sütjük, majd tepsibe rakva sütőben 130 fokon 20 percig sütjük, a végén 10 percig dupla alufóliába csomagolva pihentetjük.
Míg a kacsamell a sütőben sül, egy serpenyőben 2 evőkanál cukrot karamellizálunk, belerakunk 2 evőkanál vajat, 1 evőkanál sötét szójaszószt, 1 evőkanál Maggi folyékony fűszerkeverék szószt, 2 dl sült marhacsontból főzött alaplevet. Addig főzzük, ameddig kb. a felére besűrűsödik (ez a demi glace mártás).
A serpenyőbe, amiben a kacsamell sült, belerakunk 1 evőkanál vajat, felolvadás után belerakunk 1 közepes fej apróra vágott lilahagymát és 4 gerezd zúzott fokhagymát, kicsit sózzuk. 5 perc dinsztelés után beleöntünk 2,5 dl nem savas vörösbort és beleöntjük az elkészített demi glace szószt. Kis főzés után rakunk bele 1-1 ág friss rozmaringot, kakukkfüvet, fél kávéskanál őrölt feketeborsot, majd a végén 2 evőkanál hideg vajat (ettől fényes lesz a szósz).
A kacsamellet tálaláskor a tányérokba rakjuk, rálocsolunk a szószból 1 bő evőkanálnyit.
Köretként zelleres krumlipürét adunk hozzá.
A sült marhacsontból főtt alaplevet lehet helyettesíteni vízben felfőzött Pho leves kockával (kínai boltokban kapható):
A Maggi folyékony fűszerszósz (Auchanban kapható):
A nem savas vörösbor pl. (ez az ALDI-ban kapható).
-
-
válasz
Essejó
üzenetére
Egy éve csináltunk.
Már megvettük a füstölt marhanyelvet, az idén is csinálunk

-
válasz
Essejó
üzenetére
Ezt ismerem, ez magyarul az utifűmaghéj, pár hsz-el korábban már említették.
Állítólag egészséges cucc, de persze drágább is a keményítőnél
-
-
válasz
(ex)Cat
üzenetére
Nem bonyolult, persze, de annál azért bonyolultabb, mint levenni a boltban a polcról

#12287 Essejó
Kopi-pészteltem a forrást, ott is így van írva.
Amúgy igazad van, nem túl igényesen megírt recept, a hozzávalók között szerepel 2 fej hagyma, de utána nincs írva, hogy mit kell vele csinálni. Persze nyilván ki lehet találni

-
Régen nagyon szerettük az Uncle Ben's "maláj aszaltszilvás" mártását, ami persze nyomtalanul eltűnt a boltokból
Tudja valaki, hogy hogyan lehet ilyen jó sűrű, aszaltszilva ízű mártást készíteni
Találtam egy ilyen receptet, nem tudom, hogy ez megfelő-e
Hozzávalók:
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk gyömbér
250g aszalt szilva
4 dl víz
1 ek alma ecet
2 ek méz
3 ek szójaszósz
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
1 tk paprikakrém(lehet csípős aki szereti)
1 ek kukoricakeményítő
só, bors ízlés szerintAz aszalt szilvát egy fazékban fél órára beáztatjuk vízbe.
Hozzáadjuk a vizet, szójaszószt, balzsamecetet, szerecsendiót, fahéjat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, mézet, paprikakrémet. Gyenge tűzön főzzük kb. 45 percet. Ha megfőtt a szilva, villával kicsit szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a kukorica keményítőt csomómentesre keverjük, és megrottyantjuk. Ha kell, még utána ízesítünk tetszés szerint.Elég bonyolult, csak akkor állnék neki, ha tényleg jó eredményt ad a pepecselés.
-
-
-
válasz
Beni2360
üzenetére
Tényleg sajnálom, de nálam benne van a fórummal kapcsolatban az 5 legirritálóbb dologban az, hogy valaki lusta használni a "Link beszúrása" opciót, helyette csak karaktersorozatként illeszti be a linkeket.
Ezzel az illető megspórol magának 10 másodpercet, de mindenkitől elvesz 10 másodpercet, aki a linkjét meg akarja nyitni
-
-
-
Zöldborsmártást szeretnék csinálni. Azt mondják a hozzáértők, hogy jobb lesz a mártás, ha nem szárított borsból csinálom, hanem sós lében konzervált zöldborsból.
Hol lehet konzervált zöldborsot venni
-
-
-
-
-
Annyian csinálnak itt birsalma sajtot, hogy az idén mi is úgy döntöttünk, hogy kivételesen nem a komposztra dobáljuk anyósom kertjében a birsalmákat, hanem összeszedjük (volt egy szép naspolya bokor ott, de a naspolya rész kipusztult, de a birs alany, amibe annak idején a naspolyát oltotta az ükfater, az meg kihajtott, persze borzasztó rossz birsalmák teremnek rajta
)Két óra főzés után megpróbáltam a paradicsompaszírozóval átnyomni a birsalmákat
Hát ez nem ment, úgyhogy jött a klasszikus módszer, a botmixer
Ezután megmértem a trutyit, kapott 80%-nyi cukrot, aztán ment vissza a tűzhelyre, blugyogott rendesen
Egy jó órát főztem, aztán ment a nagyja őzgerinc formákba, a maradék meg kisebb szilikon formába (kiöntés közben kapott az egyik rész diót betétnek, a másikmrész meg aszalt szilvát
)
Kb. két hét múlva kiderül, hogy érdemes volt-e bajlódni vele
A főzés végén maradt kb. másfél liternyi eléggé fanyarkás főzőlé, ezzel mit lehet csinálni
-
válasz
Essejó
üzenetére
Értem, ezek szerint a kakaóbab fermentálása igen messze esik attól az eljárástól, amit nálunk fermentálásnak hívnak

Közben megnéztem az itthoni kínálatot és árakat fermentált kakaóbab témában, azt hiszem, hogy továbbra is olyan gyakorisággal fogom ezt is fogyasztani, mint egy harmadik módszerrel fermentált Kopi Luwak kávét

-
válasz
attiati
üzenetére
fermentált nyers (!) kakaóbab töret
Nagyon vakon vagyok a témában, ezért megkérdezem, hogy ez azt jelenti, hogy össze kell törni a nyers kakaóbabot a fermentálás előtt, vagy meg (le, szét, ki, át, be
) kell fermentálni a nyers kakaóbabot és utána kell törni?Nem akarom elrontani a tudományos pontosságú receptet

-
-
válasz
attiati
üzenetére
Milyen típussal próbálkoztatok?
Fogalmam sincs, nem kaptunk hozzá típusbizonyítványt

Most aszaltunk almát, vékonyra vágtuk, állagra olyan lett mint az almachipsz a boltban.
Nem tudom, hogy ízre milyen lett, de valószínűleg jó volt, mert a sógorom együltő helyében megette az összeset

-
válasz
attiati
üzenetére
Köszi.
Szerencsére a szárított paradicsom (ha nem nevítik túl) megőrzi a színét, az idén termett nálunk piros, sárga, kékespiros (indigó) meg csíkos, így eléggé változatos színű szárított paradicsomot tudunk eltenni télire.
A boltban kapható az mindig barna, nem tudom, hogy hirtelen túlmelegítik, vagy a tartósítószer miatt lesz csúnya barna

-
válasz
attiati
üzenetére
Szoktunk, de leginkább paradicsomot, az jól szokott sikerülni

Fügét is aszaltunk, de nem lett jó. Szilvát szintén próbáltuk, hát köze nincs a boltban kapható aszalt szilvához

Aztán a szárított paradicsomot fokhagymával, fűszerekkel eltesszük üvegekbe télire.

Ja, aszaltunk még málnát, az jó lett, de pl. az eper nem.
-
-
-
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Egyszer ettem életemben paradicsomlekvárt (bár az rendes piros volt), hát azt az "élményt" sosem fogom elfelejteni
Nem volt semmi baj vele, csak teljesen idegen ízvilág volt.
Ahhoz a meglepetéshez tudom hasonlítani, amikor egyszer nyaralás alatt Tunéziában véletlenül fahéjas cukros fokhagymás spenótfőzeléket ettem
-
-
-
-
Nem kellene az otthoni kenyérsütéssel kapcsolatos ügyeket az otthoni kenyérsütés topikban kibeszélni?
Ez a főzőcskés topik, a kenyeret meg sütik

Látom, hogy abban a topikban 150 hsz sem lett 20 év alatt, de ha az itteni kenyérsütéssel kapcsolatos hsz-ek ott lennének, akkor lenne mindjárt 5000 hsz

-
-
válasz
Beni2360
üzenetére
az üzemanyag költség több mint a tej meg a cukor
Az volt a szép idő, amikor én is olyan panel lakásban laktam, ahol átalánydíjas volt a gáz, mindegy volt, hogy mennyit főzök, ugyanannyit kellett fizetni

Sajna ez már elmúlt, mostmár ha többet főzök, akkor többet is fizetek (ezért használok mostanában sűrűn kuktát
). -
válasz
Beni2360
üzenetére
Igen, a 3 évvel ezelőtti sűrített tej főzéssel egyrészt az volt a gond, hogy több cukrot kellett volna beletenni, másrészt meg túl sűrűre akartam főzni, ezért becsomósodott. Később több cukrot tettem bele, így akkor is elég édes volt, ha nem főztem annyira sűrűre.
Mostanában ezeket a sűrített tejeket szoktam venni, ósanteszkóban (teszkó kisboltokban is) biztosan kapható mindkettő fajta

-
válasz
Essejó
üzenetére
3 éve átmenetileg nem volt kapható sűrített tej, akkor én magam is főzőcskéztem otthon. Ez volt a teszt, később jobbakat sikerült csinálni

Mostmár kapható majdnem minden boltban, azóta nem foglalkozom otthon főzéssel.
-
-
Szeretjük a nyúlhúst, évente többször szoktam csinálni, vagy pörköltet, vagy tepsiben sütve (tepsifüles
).Pörkölthöz apróra vágjuk a húst.

Utána mehet egy szokásos pörköltalapba.

Jó étvágyat.

Sütni sem sokkal macerásabb, itt nagyobb darabokra kell csak vágni a nyuszit.

Annyit szoktam cifrázni, hogy egy kicsit megkapatom serpenyőben a húst a fűszerekkel (friss rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, tárkony, zöldpaprika, paradicsom só, bors, sok fokhagyma, száraz fehérborral nyakonöntve
),

Ez a részlet nem kötelező, mehet egyenest a hús a fűszerekkel a tepsibe, ahol készre sütjük.

-
válasz
lumpy92
üzenetére
A képeken látható hús a marhalábszár. Marhapörköltet általában lábszárból csinálnak, bár szokták készíteni marhanyakból, illetve lapockából is. Ínyencek készítik marhapofából is

A pácolás lényege az íz fokozása és a hús puhítása. A vörösbor a savtartalma miatt ideális a hús puhítására, az íz erősítése érdekében ebbe kell még rakni fűszereket (hagyma, fokhagyma, bors, babérlevél, de ha van otthon, akkor mehet bele rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoranna). Van aki nem tesz a páclébe sót, de szerintem ez szokás kérdése.
A felaprított húst ebbe a keverékbe kell rakni, aztán 24-48 órát hagyni ázni.
-
A hétvégén marhapörkölt főzés volt.
Először szépen megtisztítottam a húsokat.

Ilyen lett, a leszedett hártyát nem dobtam ki, belefőztem a pöribe, csak a végén szedtem ki.

Szép márványos textúrájú volt a hús

Az összedarabolt hús 24 órát pácolódott vörösboros pácban.

Másnap összekészítettem a többi hozzávalót is.

Bográcsban főztük meg.

A végefelé ment bele a lényeg

Elég jó lett, mindenki elégedett volt az eredménnyel

-
válasz
Digitalpimp
üzenetére
A kovász lényege pont az, hogy élesztőgombák keletkeznek benne

-
-
válasz
Beni2360
üzenetére
Amikor ilyen videókat látok ajánlva, akkor azért felmerül bennem a kérdés, hogy azért sütünk kenyeret, hogy éljünk, vagy azért élünk, hogy kenyeret süssünk
Mi is szoktunk kenyeret sütni (nálunk a faluban a hét elején elég gyenge a boltban a kenyér felhozatal), de mi berakjuk a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe, aztán 3 és fél óra múlva kivesszük, amit dobott a gép
-
Ettem már spenótot ánizsos-gyömbéres cukorral elkészítve, meg sárgarépát fahéjjas cukorral sütve, úgyhogy az élet nagy meglepetésein már túl vagyok

Alapvetően nem vagyok oda az édes ízért, csokoládét kb. 5 éve nem ettem, persze kávéba teszek cukrot, de az ételek tekintetében nálam cukor csak a tejberizsbe kerül

Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LEGO klub
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Lightyear - befektetési app
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autós topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Eladó D1S LED izzók Canbus 160W 25000LM 6000K 2 db
- Volkswagen Lupo 2002-es évjáratú eladó.
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2, év gari - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Eladó szép Nokia 7 Plus 64GB / 12 hó jótállás
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- magyar billentyűzet - 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

Mr.Csizmás