Hirdetés
- Hobby elektronika
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archanon
őstag
Fahéj...?
Alap.
Egyébiránt más gyümölcsökkel (pl. alma, narancs) megfelelően lehet ízesíteni, és ha nem elég édes, mehet bele méz vagy szőlőcukor. Mi anno tofuval turbóztuk fel, aminek ugyan nem nagyon van íze (sőt, konkrétan nincs is), de több lett tőle a cucc, és ilyen darabkás lett, és az nyammiiii.
-
föccer
nagyúr
banánturmixot mivel lehet "feltúrbózni"? Eddig tej, banán és egy csüpp vanillia van benne, de még nem az igazi és nem jövök rá, hogy mi hiányzik belőle... :-/
Köszi,
üdv, föccer
-
-
Gyick
őstag
hi
Az ilyen fajta aprítóval van valakinek tapasztalata?[link]
Anyukámnak szeretnék venni ilyet csak nem tudom mennyit érnek ezek a gyakorlatban.. -
mormota
senior tag
válasz
betonfelhő #2094 üzenetére
semmi másért, csak ezért
most hogy ismerem ezt a receptet, szívesen kipróbálnám, ugyanis én az egy üveg nutellát egy kanállal típusú ember vagyok
-
betonfelhő
tag
válasz
mormota #2093 üzenetére
Köszi a választ.
> csak nem mogyorókrém készül?
Az is, igen
. Úgy látom, számomra a mogyoró darálási képesség egy elfogadható benchmark az ilyen készülékeknél.
Teszteld le valamikor - ha kedved szottyan - 10-20 dkg pörkölt mogyoróval, hogy milyen gyorsan sikerül vele mennyire apróra darálni. 600 Wattal talán sikerül mogyoróvaj állagúvá transzformálni, annak örülnék.
-
mormota
senior tag
válasz
betonfelhő #2092 üzenetére
csak nem mogyorókrém készül?
én még nem próbáltam az enyémet, de nekem egy olyanom van, ami alapbetően botmixer, de van hozzá aprítós késes adapter is. a márkája SOLAC. ez az. én azért voltam hajlandó kifizetni érte ilyen árat, mert fém a botmixer nyele. sokszor csinálok gyümölcslevest, és a forrásban levő levesben turmixolok.
az aprítóját meg nagyobb mennyiségű hagyma aprításakor, vagy töpörtyűkrémhez szoktam igénybe venni.
szerintem abszolúte megéri az árát. -
betonfelhő
tag
Ki tud nekem olyan konyhai robotgépet mondani, ami megfelelne az elvárásaimnak?
1) Gyors és erős. (a kések képesek mogyoróból mogyoróvajat trancsírozni, kritikus túlmelegedés nélkül)
2) Nem 100 ezres kitchenaid luxus, mert ahhoz csóró vagyok.
3) Az országban beszerezhető.Mások is használnak megfizethető gépeket, láttam online párat, de nem vehetem meg mindet kipróbálásra.
Az ami most van túl béna ahhoz, hogy egy bizonyos szemcseméret alá menjen az anyag benne. A kávédarálónak már megy a darálás, de gép tetején van a "munkaállomás", ezért melegszik a cucc, kínszenvedés, gyenge a motor, kicsi a hely benne. -
Coccolino_O
őstag
Hali! Bocs, hogy ilyen amatőr dolgot kérdezek, de életemben először csinálok pogácsát. Szóval, a tésztájába csak a sárgája kell, miután pedig kiszaggattam, a tojásfehérjével kenem be a tetejét? Ez így stimmt?
Köszi előre is. -
Def26
félisten
Üdv.
Tudna valaki segíteni, hogy lekeveréses sütőnél mit jelent az alsó sütés, felső sütés technológia?
-
bsafran
csendes tag
válasz
dangerzone #2086 üzenetére
lehet, hogy a Daubner cukrászdában tudnának neked segíteni... próba szerencse,
-
dangerzone
addikt
Sziasztok!
Hátha tudtok segíteni. Barátnőmnek születésnapja lesz pénteken. Budapestiek vagyunk. Szeretném egy szülinapi tortával meglepni, csak sajnos sok mindenre allergiás. (Hidrogénezett növényi olajra, emulgeáló szerekre, ezért a csoki nem jöhet szóba, margarinra, tejre, ) Tudtom esetleg olyan tortareceptet, vagy cukrászdát, ahol lehetne olyan tortát elkészítetni, amit ő is megehet?
-
bsafran
csendes tag
sziasztok,
ezt szeretném estére megcsinálni, csak kétségeim akadtak, hogy a hozzávalókból vajon tényleg elkészülhet egy tészta-féleség? vélemények?
-
andy83
aktív tag
Epres mascarponés torta, ha már itt az eper szezon!
-
bsafran
csendes tag
sziasztok,
ma szeretnék készíteni itthon egy diétás fagyit (sovány túróból, illetve proteinporból - az íze miatt - fog készülni) mivel nem tudtam beszerezni krémtúrót, és a hölgy a videóban azt említette, hogy sima túróval is menni fog, az lenne a kérdésem, hogy botmixerrel vajon tényleg krémes állagúvá lehet tenni a túrót, vagy kell hozzáadni valamit?
-
Cheesy
őstag
Hugicám pár hete indult receptblogja. Úgy tűnik kitartó, majd kap tőlem egy domaint
Addig lehet nézegetni lájkolgatni, biztos örülne neki -
mormota
senior tag
válasz
PindurAnna #2074 üzenetére
már egy ideje szemezek ezekkel a kerámiás cuccokkal. mennyibe fájnak? esetleg egy közepes méretű lábas, meg egy serpenyő-féleség?
-
rii
nagyúr
sziasztok!
ismerősömnek van egy WMF tálja (lábas vagy mi), és kellene neki még egy ... van még valami ami olyan jó, de ócsóbb?
előre is köszönöm!
-
Archanon
őstag
Egy kicsit megpirult, de legalább házi, és omlós...
Nem tudom, hogy sikerült, csupán szemre összedobáltam, amit találtam...
- 3 féle liszt (s-budget búzafinomliszt 1 kiló
, valamennyi házi tönkölybúzaliszt, valamennyi zabpehelyliszt, összesen kb. 1,5 kg lehetett ránézésre)
- 1 budafoki élesztő
- 1-1 marék tökmag, lenmag, napraforgómag
- só, ízlés szerint. Én nem szeretem a nagyon sós kenyeret.
- víz, amennyit felvesz, én szerintem nyomtam hozzá legalább 6 decit, az élesztős "gyorskovász" elkészítéséhez hozzáadott mennyiséggel együtt.
- tetejére szezámmag. Sok.Nagyon sokáig dagasztottam, többször hagytam egészen megkelni, majd átgyúrogattam, végül a tepsibe került, majd megsütöttem gőzöm sincs hány fokon (gáztűzhely/sütő). A végeredmény viszont omlós, szivacsos, enyhén roppantyús, finom kenyér.
(Jó, a környezet nem túl esztétikus, na...
Meg a vaku lámpafénnyel keverve kicsit besárgított...)
-
mormota
senior tag
500gr liszt
250-300 ml víz, (nekem legutóbb sok volt a 300ml víz, ezt keverés közben plusz liszttel pótoltam)elkészítés
kb 1 ek cukor a langyos vízbe, bele egy élesztő (szigorúan kocka, és nem por)1-2 ek olívaolaj a keverés közben
kiskanál sóösszekever, hagy kelni, kinyújt, tepsibe tesz, megrak, hagy kelni még kicsit!! és utána mehet a sütőbe
-
Timocicu
senior tag
válasz
PindurAnna #2062 üzenetére
Nagyon ügyesen csak képet teszel ki recept nélkül, hogy jól felkeltsd az érdeklődésünket ...
-
kpal
nagyúr
válasz
PindurAnna #2062 üzenetére
köszi
nagyon kívánatos
-
kpal
nagyúr
válasz
PindurAnna #2027 üzenetére
hűha mi a neve ezen csodás finomságoknak ?
nagyon guszta
-
Archanon
őstag
Élesztő... én úgy másfél-két kilóhoz (tönkölybúzaliszt) hozzádobok egy budafokit általában, aztán teljesen korrektül megkel, finom kenyér lesz belőle.
Bár nem az a puha, omlós fajta...
-
mormota
senior tag
válasz
CoolBoy323 #2057 üzenetére
előre kevert liszttel nem próbálkoztál még?
...egyébként nm tudom mi lehet nálad a bibi, mert amikor anyámék csináltak kenyeret, soha egyetlen darab se volt rossz. -
CoolBoy323
nagyúr
válasz
teppik_amon #2054 üzenetére
az 1/5 kocka az miért 1dkg?
50gr-os a budafoki élesztő... ez friss élesztő, nem?
ezt én nem értem komolyan :/
tegnap csináltam egy banános kenyeret, ment is a kukába... 2 élesztő kellett bele, de mégis behorpadt volt, és ehetetlen, büdös, erjedt szagú
azt mondják, olcsóbb a házilag sütött kenyér, de én már olyan mínuszban vagyok, h csak na........
-
turbobusa
senior tag
Sziasztok!
Némileg eltérek a topik témájától, de idevág úgy érzem. Minap találtam egy videót, melyben egy McDonalds-os séf otthon elkészíti a hambikat, sajnos nem mondja miből mennyit használ el, tehát mennyiségeket mindössze a videó folytán tudjuk szemlélni.
Vajon mennyire hajazhat az "eredetihez" ?Itt van a videó.
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz
teppik_amon #2054 üzenetére
Az élesztőt nem szoktam felfuttatni, csak a liszt tetejére morzsolom. Ez időzített sütésnél is alkalmazható, csak nem szabad a liszten kívül semmi mással érintkeznie az élesztőnek.
Na ez érdekes, ki fogom próbálni így...
-
teppik_amon
tag
válasz
CoolBoy323 #2053 üzenetére
A fentebb említet oldalról kimásolva:
Élesztő:
Csak friss élesztőt használok. Korábban, úgy 10 évvel ezelőtt már volt egyszer egy kenyérsütő gépem, akkor próbálkoztam a porélesztővel. Nagyon eltérő, kiszámíthatatlan volt a minősége, pedig akkor még nem is lehetett ennyi félét kapni, mint most. A friss élesztő elég sokáig eláll a hűtőben, a szavatossági idő lejártán túl is biztosan működik. Egyenletes a minősége, legalábbis nekem semmi problémám nem volt vele az elmúlt közel egy év alatt, pedig elég sokat elhasználtam már belőle.
Adagolás:
Gépben: 60 dkg liszthez 1/4 kocka = 1,25 dkg
50 dkg liszthez 1/5 kocka = 1 dkg
Sütőben: 60 dkg liszthez 1/3 kocka = 1,66 dkg
50 dkg liszthez 1/4 kocka = 1,25 dkg
Ezek megint hozzávetőleges mennyiségek. Függ attól, hogy édes vagy sós tésztáról van-e szó, hogy mennyi idő van az elkészítésére és milyen lisztekből készül a tészta.
Az élesztőt nem szoktam felfuttatni, csak a liszt tetejére morzsolom. Ez időzített sütésnél is alkalmazható, csak nem szabad a liszten kívül semmi mással érintkeznie az élesztőnek.
Ha mégis szeretném megmoccantani az élesztőt, akkor a folyadékba teszem, de ekkor mellészórom a cukrot is.
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz
teppik_amon #2052 üzenetére
Es abbol az elesztobol hogyan, mennyit? Van a gephez receptkonyv, a teljes kiorlesu egesz jol megy, de abban nem "rendes eleszto" mennyiseg van megadva...
Koszi a linket, megsasolom
Hatha bejon nekem is
-
teppik_amon
tag
válasz
CoolBoy323 #2051 üzenetére
Hello
Én anno EMargit-tól tanultam a dolgokat: idekatt.
Az élesztő témájában meg: port sosem használtam, szvsz a budafokinál nincs jobb -
CoolBoy323
nagyúr
Van valaki aki profi kenyersutesben? (Geppel)
Milyen elesztot hasznaljak?
Most az a zold eleszto port hasznalom (dr nyócker) de esdig 4bol 2 kenyer kuka... egy korpas pl, ami azert nem volt olcso mulatsag... most meg egy un. gyorskenyeret csinaltam, ez sem lett 100as... a teljes kiorlesu az nagyon jol sikerult mar 2x
Mulinex home bread a gepsas neve
-
Timocicu
senior tag
válasz
mormota #2048 üzenetére
Coccolino_O és mormota: én ehhez annyit tennék hozzá, hogy ugyebár, csak akkor frissen, mikor megmarad, akkor kerüljön felhasználásra és én szoktam bele tenni pici szódabónát kb késhegynyit, úgy nem szívja tele magát úgy olajjal és nem is lesz olyan kemény, valamint kis fűszer, petrezselyem is feldobja vagy ha van otthon egy kis darabka vagy konzerves májkrém, azt is bele hozzá lehet csapni és nem lesz olyan " liszt ízű"
-
mormota
senior tag
válasz
Coccolino_O #2047 üzenetére
mi úgy hívjuk, hogy kutyakaja
egyébként a liszttel semmit nem tudunk, ha van gusztusod, akkor leszitálva visszateheted a többihez, vagy ha nem akarod, akkor paprikás lisztet csinálsz belőle halhoz.a tojáshoz hozzákevered a morzsát úgy, hogy massza állagú legyen, hogy még lehessen formázni és ne legyen túl kemény.. kicsit sózod, apró 2-3 centis golyókat, vagy akármilyen lapos alakot formázol belőle, és ugyanúgy kisütöd, mint a húst olajban.
amikor aranybarna a külseje, akkor kész.
rájössz majd, hogy milyennek kell lennie az állagnak, hogy ne legyen túl kemény kisütve -
Coccolino_O
őstag
Mire lehet felhasználni a rántott dolgok (hús, karfiol, stb.) készítésénél a megmaradt tojást, lisztet és zsemlemorzsát? Vagy a nyers hús miatt inkább kuka?
-
andy83
aktív tag
Házi májas, mindenkinek ajánlom kipróbálni! Összehasonlíthatatlan a boltival!
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, egy szörp készítésben jártas ember véleményét kérném.
Készítettem pénteken almaszörpöt, de nem lett az igazi.
3kg piaci almát (kis, lédús, sárgás pirosas kerek alma) meghámoztam, kimagoztam és ledaráltam, majd vízzel felöntöttem (nem sokat, kb, hogy ellepje), belefacsartam egy citromot és felfőztem.
Leszűrtem az alma darabkákat (az almapépből rétes készült), majd literenként 50dkg cukrot adtam hozzá (2,6liter volt, 1,3kg cukrot tettem hozzá), felforraltam, majd kis lángon fennhagytam még egy fél órát és kész.
A problémám vele, hogy egyrészt nem vmi sűrű az állaga (kb kétszer annyit kell belőle raknom, mint a bolti szörpből), illetve az, hogy az alma íz nem vmi erős.
Cukrosnak cukros (egyes receptek szerint literenként 1kg (!) cukrot kellett volna tennem bele, de azt már túlzásnak éreztem), de az alma íz nagyon enyhe, a keserű ízt egyáltalán nem érezni, a cukor dominál benne.Mit rontottam el?
Esetleg más almával kellett volna csinálnom?
Kevesebb vizet rakni hozzá (kb 8dl ment bele)? -
mormota
senior tag
válasz
zuzu000 #2042 üzenetére
olyan nincs, hogy lehetetlen.
-először próbáld meg kés hegyével, de vigyázz, hogy le ne törd a hegyet.
-bármilyen aprócska hegyes tárggyal próbálj meg rést nyitni a belső tér és a környezete között.
-nyomd össze picit a lábos oldalát, hogy kicsit ellipszis alakú legyen, és így a fedő kör alakjától eltérő módon remélhetőleg kiszökik a vákuumaztán ha nem megy, akkor végső esetben melegítsd újra a kaját, és a keletkező hőre könnyen le kell jönnie a fedőnek.
-
zuzu000
őstag
Sziasztok!
Mit lehet csinálni ha az edényre rátapadt a fedő? Tejberizs van benne, de lehetetlen leszedni a tetőt.
-
mormota
senior tag
házi tortilla
15 dkg liszt
2 ek olaj
1/2 tk só
1/4 cs sütőpor
1 dl vízösszekeverjük, összegyúrjuk, hagyjuk pihenni
6 felé választjuk, és darabonként 20-25 centis korongokra (vékonyra) nyújtjuk, és a forró teflonserpenyőben mind a két felét kisütjük. elég neki kb 40-50 mp egy oldalon)a belevaló bármi lehet.
paradicsom-paprika-hagyma apróra vágva midnenképp, és hozzá lehet kevergélni sajtot, tejfölt, mustárt, olajos halat, paradicsomos halkonzervet, maradék bolognai spagetti szószt, BÁRMIT -
andy83
aktív tag
Egy kis fagyi még nyár végére
Citrom fagyi
Eper fagyi -
andy83
aktív tag
Na itt a legújabb kipróbálni való: Túrós bodzás kalács
Nekem a bodza kicsit furcsának tűnik, bár emlékszem, gyerekkoromban szedtünk bodzát, és csináltunk belőle szörpöt...Szóval érdekes lehet... Vélemény?
-
Archanon
őstag
válasz
Kalandor #2037 üzenetére
Állítólag alkohollá alakul a szervezetben, és egy csepp alkohol már "butító hatású". Engem különösebben nem érdekel, de a kistestvéreimet nem kínozhatom azzal, hogy én eszem a jó élesztős kenyeret, ők meg nem kaphatnak belőle. Egyébiránt a szódabikarbóna sokkal költséghatékonyabb megoldás.
Amúgy megfelelő mértékben fogyasztva ennek sincs semmilyen káros hatása. A sütőpor az már más, mert abban aztán tényleg "minden" van szódabikarbóna mellett.
Amúgy szorozd meg kb. 5-tel a sütések számát, akkor lenne itthonra elég úgy, hogy még más kaja is van olykor.
-
Archanon
őstag
válasz
Kalandor #2035 üzenetére
Mihez képest nem igaz...
Áramfogyasztásunk nagy részét mondjuk a két gép, egy hűtő (illetve most már 2), valamint egy fagyasztó teszi ki, no meg még talán a házimalom. Ezeken kívül igyekszünk minden mással spórolni (még ha azok minimális összeget is tesznek ki). Na mármost, ha minden második napra számolsz ilyen értékek mellett 5 kilót...
Azért megdobná a villanyszámlát 3-4 ezressel, ami nekünk azért sok. Örülök, hogy még net van, és nincs lemondva...
Kenyeret boltban meg nem veszünk néhány éve. Itt a jó kis sparhelt, házimalom, pár zsák tönkölybúza, no meg bátyám.
Szódabikarbónás kenyér. Biztos hallottál már róla.
(Az élesztő nálunk sajnos tabu - jó anyám mizériája...)
Néha én is ráfogom magamra, hogy "kenyeret sütök", de nem igazán szokott megfelelően sikerülni. Élesztő híján a legjobb, amit csináltam, az jó pár adag (adagonként 4 kilónyi végeredménnyel) kovászos kenyér volt. De az szerintem nagyon jól sikerült, egyedül az állaga lehetett volna valamivel "szivacsosabb", de már így is közel volt a boltban kapható nem kovászoshoz. Még majd kísérletezek vele.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
mormota #2032 üzenetére
Kenyérsütő gép. Én is meglepődtem, de azzal az egy 200 forintos méretű lapáttal olyan stramm, egységes, csomómentes frankó kis tésztát képes kikarvarni, meg utána kétszeresére keleszteni, hogy megszólal.
Azóta nem vettünk kenyeret boltban.
Arról nem is beszélve, hogy összeöntöm ami kell, és a kész tésztát kiveszem. Nincs koszolás, nincs lisztezés, nincs deszkázás, nem szalad a konyha, 20x20 centiméteren belül meg van oldva a mutatvány.
-
mormota
senior tag
-
DeFranco
nagyúr
válasz
mormota #2026 üzenetére
Ez a lepény? Nem is gondoltam volna. Azt sejtettem, hogy ismert dolog lehet, csak nekem új, de köszönöm a variációkat, ha nem lesz ilyen dög meleg, beizzítom a sütőt rá
Kézzel tésztát nem gyúrok, egyrészt lehetőség sem nagyon van rá (szép és praktikus konyhánk van, de erre nem igazán van felkészítve), meg ha már van nekünk gépünk, akkor hadd dolgozzon
@Archanon: ezek is jó tippek, szerintem össze fog ebből állni valami. Ha lesz alkalmam, beszámolok a pontos receptről
-
-
kenny123
addikt
Talán van itt egy szakács, vagy egy jóféle feleség/anyós.
Bélszínérmék, fokhagymával tűzdelve, szalonnába burkolva.
Mi a pontosabb megnevezése? Esetleg elkészítése?Köszi
-
mormota
senior tag
válasz
DeFranco #2024 üzenetére
ezt úgy hívják, hogy lepény
én szoktam halasat csinálni: apróra vágott hagyma+tejföl+tonhal (lehet bármilyen halkonzerv is) összetörve összekeverve.
vagy pl paradicsomkarika+sajt+oregano
vagy bacon+sajt
vagy szalonnakocka+hagymaés még sokan mások. kb tényleg bármi tehető bele.
a tésztagyúrást pedig én a saját kezeimre szoktam bízni, kb 5 perc alatt kész van, nem kell sokat szívózni vele. már annyira tudom, hogy fejből:
500 gr liszt 300ml tej vagy vízben egy kanál cukor, bele élesztő, felfuttatni
egy csipet só, olívaolajlehet még bele butítani elég sok mindent a tésztába: kockázott sült szalonna, magvak, karikázott zöldhagyma, stb
-
Archanon
őstag
válasz
DeFranco #2024 üzenetére
Vegetáriánus létemre a darált húshoz nem tudok sokat hozzászólni, egyébiránt már így is jól hangzik. Kb. hajtogatott pizza. Ezerféle tölteléket lehetne neki kitalálni...
Nem vagyok gyakorlott szakács (bár lennék!), itthon sincs igazán változatos alapanyag, de azért elég gyakran szoktam fantáziálni finom ételekről, amiket de megfőznék/megsütnék. Ezek közül a legkülönfélébb pizzák előkelő helyet foglalnak.
Szerintem: pariszósz, fokhagyma, kukorica, (darált hús,) bazsalikom+oregano (alap), összekotyvaszt, mehet a tésztára. Esetleg kockázott sajtdarabkákat is keverhetsz hozzá, biztos jó ízt kölcsönözne neki. Összehajt, tetejére pedig mindenképp reszelnék jó sok sajtot (többfélét), végül joghurttal/tejföllel benyammognám (a vega változatot).
A kukoricát ki lehet váltani pl. gomba+bab párossal. Vagy azzal együtt. Véleményem szerint illenek egymáshoz, szóval...
-
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Egy kicsit szükségem volna a fantáziátokra
Kitaláltam, hogy ha már van kenyérsütő gépünk, akkor használom egy kicsit unortodox módon is, tésztakészítésre. A tésztát a kenyérsütő géppel elkészítem, megkelesztem, majd jó két tenyérnyi köröket nyújtok belőle. Ezeket a tésztákat megrakom valamivel*, majd félbehajtom, összenyomogatom a szélét, és be a sütőbe.
*Na, ezt a valamit kellene jól kitalálni. Én valami olaszos vagy legalább is mediterrán hangulatú, töltelékre gondoltam, darált hússal, paradicsomszósszal, fokhagymával, sajttal és még pár dologgal.
Mit lehetne még beletenni? Mivel lehetne kicsit megturbózni, és különlegessé tenni?
-
szumoo
senior tag
De furcsa nekem ez a fajta aranygaluska.
Azért is mert nálunk a családi körben az aranygaluska lényegében tejbegrízből szaggatott galuskák hada. A tejbegrízt keményre főzünk és kanállal galuska formájúra szaggatjuk egy jénaiba. Ezt pirított zsemlemorzsával szórjuk meg és utána percek alatt elfogy.Sz.
-
andy83
aktív tag
na, aranygaluska viszont már rég volt a menün...
-
Archanon
őstag
Eehj, de ennék már egy jó omlós élesztős kenyeret én is. Bár mi a teljes kiőrlésű liszt hívei vagyunk - itthon a jó kis házimalom, a frissen őrölt tönkölybúzaliszt roppant egészséges, hasznos, és finom dolgokat lehet belőle sütni; már ha épp van alapanyag hozzá. Az élesztő viszont nálunk sajnos tabu dolog ("egészségügyi" okokból - amúgy senkinek nem lenne vele problémája, csak édesanyám mizériája, hogy "nem, az rossz"), ezért mi rendszerint szódabikarbónával emeljük meg a tésztát. Más lesz, "kicsit" tömörebb, de ugyanúgy finom.
Illetve az utóbbi 2 hónapban kipróbáltam a kovászt. Úgy második próbálkozásra már sikerült is, nagyon jó. Elképzelni sem tudtam volna, hogy ez ilyen jó... ez az enyhén savanykás ízvilág nekem nagyon bejött (természetesen a család többi tagjának is), így elhatároztam, hogy fogok még párszor ilyet sütni. Egyedül az elkészítése igényel sok időt, és odafigyelést... mondjuk én is random dobálom össze a cuccokat, nem méregetek grammokat, aztán lesz amilyen lesz.
Van itt még valaki, aki próbálta már a kovászos kenyeret? Tapasztalatok, vélemények?
-
andy83
aktív tag
Házi kenyér, még nem próbáltam, de kiváncsi lennék rá, hogy sikerül...
-
mormota
senior tag
ezt nem igazán javasolnám, mert képes, és odatapad a fólia a húshoz, és a milliméteres fecniket nem jó móka szedni a forró húsról, de éppen ezt a célt szolgálja a tepsi lefedése.
cs.mellfiléből meg... hát pl nagy apróra vágott hagymát pirítasz, rá a cs.mellfilé kockákat, megszórod tandori fűszerkeverékkel, felöntöd csöpp fehérborral, majd miután megfőtt a hús, hozzáteszed a rizst is.
tejföllel lehet megküldeni a tányéron.kb ilyen lesz
-
rii
nagyúr
izé ... lehet alufóliába csomagolva sütébe tenni a cuccost? ilynekor az olaj sem folyik ki és az olaj szaga is az alufólián belül marad nem? (-.
-
rii
nagyúr
válasz
mormota #2015 üzenetére
köszönöm
haladok-haladgatok ....
múltkor túl sok pác-olaj került a tepsibe, és elkezdett égni )))-.megszabad még kérdeznem, hogy csirkemellfiléből milyen wokban elkészíhető főtt kaját lehet cisnálni, amiben van mondjuk barna rizs, meg zöldség? fagyasztott zöldség?
mondjuk wokban lehet pörköltet is csinálni nem?vagy nemcsak wokban..... :-/
-
mormota
senior tag
az annyi, hogy tepsibe papír, és rá a cucc. nem szükséges olaj, elég a pác olaja.
a tésztákhoz még az se kell. ilyen pl a pizzatészta, vagy lepény, esetleg sütemény is.
de ilyen a muffinpapír isa sütésnél oda kell figyelni, hogy ne hevítsd túl, mert akkor füstöl, és az nem frankó
-
rii
nagyúr
válasz
mormota #2013 üzenetére
igen (-: totálisan kezdő (-:
de kezdek képbe kerülni
most már csak azt szeretném így hirtelen megkérdezni, hogy sütőpapírral való süté hogy néz ki? (-:
oda kell olaj, vagy a pácolt hús úgy is olajos?
tegnap este az olajnak "köszönhetően" botrányos szag volt a kecóban, most talán már kiment ... de rájöttem, hogy nem a hússütést kell elhagynom, hanem csak az olajat (-:
-
mormota
senior tag
hát hallod, te aztán tényleg kezdő lehetsz főzésben ilyen érdekes kérdésekkel
na lássukcsak:
1: nincs igazán maximum mennyiség. hogy mennyit sütsz meg az csak idő kérdése. mert pl mint azt tudjuk a tizen, huszon kilós pulykák is átsülnek egyben, ha elég ideig sütjük őket.
persze nem kell kipróbálni (én nem akarom, attól azért kicsit félek)
igazából a jó ízlés határa, és a türelmed szab határt: tudniillik, hogy adott helyen (tepsi) minél több húst akarsz sütni, annál többet kell egymásra tenned, és minél többet teszel egymásra annál több ideig kell sütnöd, hogy jó legyende ez csupán fizika, és józan ész
2: a sült hús eltartásának legjobb módja, ha zsírban, sok zsírban teszi el az ember, (amiben sült) mert a zsír tartósítja, és szigeteli a levegőtől, és kevésbé hajlamos ilyenkor megromlani a hús. (nem tudom te mennyit ettél, de én kisebb koromban nagyon sok zsíros kenyeret, olyan zsírból, amiben apró húsdarabok voltak, és a zsír alján a kocsonyás-hagymás lé. na én ilyen zsírban sült húsról beszélek)
egyébként ha natúrban sütöd, és nem zsírban teszed el, akkor talán 2-3 napnál nem jobb tárolni a hűtőben, még ha hiper-szuper is a hűtő, mert a/ kiszárad b/átveszi a többi kaja szagát c/az állaga nem lesz már olyan, mint frissen.3: nem egészen értem a kérdést. de ha arra akarsz rákérdezni, hogy a nagyobb darab húst milyenre szeld, aprítsd, akkor az a válasz, hogy amilyenre jól esik
a szelet az csak azért van, mert úgy könnyű porciózni, és szétszedni a "tömböt".
4: olaj azért kell a hús -és úgy általában majdnem minden alá- mert az akadályozza meg, hogy leégjenek a dolgok a tepsibe. te is tapasztaltad már sütés folyamán, hogy a tepsi falához odaégett pár darabka. ez éppen azért van, mert nincs az étel és a tepsi fala között megfelelő mennyiségű olaj, zsiradék. a sütés minden esetben a sütő hőjétől megy végbe.
nem kell, hogy az egész tepsi ússzon az olajban, én a legdurvább, amit láttam zsírban sütés címén is max 1 centi zsír volt, de abból 3-4-5 centire emelkedett ki a benn készülő kaja.
én általában egy gáztepsis történet alá egy púpos evőkanál kanyarintás zsírt, vagy olíva olajat teszek (az olíva mint megtudtam a hőtől elveszíti a lényegét, tehát csak "kenés" céljából teszem alá, lehet használni sima napraforgó olajat is). fentiakre hivatkozva tehetsz többet is, ha az a célod, hogy a benne sült hús egy részéből húsos, kenyérre kenős zsírt készíts.továbbá én minden tepsis történetemet (kivéve a tészták, és sütemények) letakarom alufóliával a sütés első 2/3-ában. ettől a keletkező gőzök előbb megfőzik az ételt, és levet engednek a dolgok (vizet, ami főzi a dolgokat, ezért se kell víz a húsok alá, csak olaj) és csak a sütés utolsó harmadában veszem le a fóliát, hogy piruljon a cucc, és párologjon el a nem kellő folyadék (ekkor a legvalószínűbb, hogy odaégnek apró darabok a tepsi falához, e ez természetes, és az odaégett részek a legjobbak
)
remélem kimerítő volt a válasz
legközelebb lakáséttermet nyitok -
rii
nagyúr
válasz
mormota #2011 üzenetére
köszönöm! követtem az instrukcióidat és a pácolás már jól megy (:
lehet h a korábban írt tepsis módszeredet fogom követni
mert ez így gyilkos (-: ... serpenyőben. 1 kg húst 4-5 fordulóban tudok "csak" megsütni"1. tepsiben mennyi a max kg amit meg lehet sütni? 1, 2?
2. mennyi ideig áll el a sütlt hús a hűtőben?
3. ha többet akarnék sütni, akkor gondolom nem szabad vékonyra vágni mert akkor több felületen oszlik el ugyanaz a mennyiség. hasábokra is lehet vágni, nem csak vékony szeletekre?
4. vastagabb hús esetén nem kell több olaj alá? az olajban sül meg, vagy a hőtől? úgy értem az olaj vagy a sütő hőjétől? -
mormota
senior tag
1: ami éppen megfelel a méreteknek
(fémtál, műanyag lezárható-nem lezárható....akkor lefóliázom, hogy ne eregesse a szagokat) egyébként bármiben lehet. a befőttes azért jó, mert viszonylag kevés olaj is elfedi a cuccot.
nem feltétlenül lényeg, hogy lepje el az olaj, elég ha meg van locsolva, és az 1-2 nap alatt forgatva benne.2: attól függ mit sütöttél benne, és az mennyire "szennyezte össze" az olajat.
mivel én egy évben használok kb 2 litert, így nem igazán tudok nyilatkozni a dologról
illetve csak annyit, hogy amiket sütök benne, azok után még max 1x. tehát összesen 2x használom ugyanazt az olajat.de ha majd használod, és utána lehűl, szagold meg, és ha érdemesnek találod a további használatra, akkor egy fémhálós szűrőn át leszűrve - az alját otthagyva- töltsd egy üvegbe, amit le tudsz zárni a következő használatig.
nekem azért egyszerűbb, mert pl fasírtgolyót sütök csak bő olajban, így a következő adag amit kisütök, az is fasírtgolyó lesz, és nem lesz a pl rántott húsnak fasírtgolyó íze. (remélem érthető)
-
zuzu000
őstag
Sziasztok!
TI, hogy eszitek a tejbegrízt? Rászórjátok a kakaót, és úgy, vagy összekeveritek, és úgy toljátok be?
-
mormota
senior tag
ha tepsibe teszed az olajosan pácolt hust, akkor nem kell alá semmi, mert az olaj már eleve adott
célszerű letakarni a sütés első felében aluminiummal az egész tepsit, hogy először puhuljon a hús, utána a folpak levétele után pedig pirulni tud majd.
lehet alatta körettel-köret nélkül, ami jól esikszerk: ja és a serpenyőben kisütött húst jó előtte kicsit letörölgetni, lecsöpögtetni, mert a sok olaj csak árt a dolgoknak (ahogy írtad fröccsöl)
próbáld meg kézzel leszedni róla annyi olajat, pácot amennyit csak tudsz, úgy is ha elég ideig pácolódott, akkor marad benne elég.
aztán az egész sütés végeztével lehet csinálni a pl tejes mustáros mézes pácból nagyon jó öntetet. mindet bele a serpenyőbe amiben a hús sült, és kicsit felforralni, besűríteniha nagyon olajos a pác, akkor abból inkább ne
-
rii
nagyúr
válasz
PindurAnna #2005 üzenetére
igen
öntöttem.. paráztamh ne érje levegő a húst
legközelebb másképp csinálom majd akkor, nem fürdetem meg olajban
most csak mustár és só volt - persze sót mondják h nem szabad.
de isssteni lett.a sütéssel van gondom
tefalban fröcsög az olaj össze-vissza, meg olajszag vansütőben hgy lehet megsütni jól?
olajat alátenni? mint egy bundáskenyérnek?elnézést a hülye kérdésekért ... "azért van konyhám, mert adták a lakáshoz"- tipusú ember vagyok
-
PindurAnna
Közösségépítő
Egyszerű és gyors csemege..leveles tészta baconnal átkötve és megsütve
Rii én nem tudom te hogy csinálod, hogy önteni akarod rá vagy miért írtál szűk szájú edényt? Én a fűszereket olajjal elkeverem és egyesével egy nagy ecsettel bekenem a husikat. Nem lepi el és nem tocsog az olajos fűszerben. 2-3 napra előre megcsinálom, de naponta megforgatom a felsőt az alatta levővel. Folpackkal szoktam betekerni, hogy a szag ne járja át a hűtőt és így jobban puhítja a keverék a húst. De lehet tejjel és kefírrel is pácolni, ami még jobban puhítja a húst!
-
-
rii
nagyúr
pácolásról kérhezhetek egy olyat, hogy elég ha az olaj ellepi a húst, vagy le is kell légmentesen zárni a edényt?
-
Mela Kehes
addikt
Pont rosszkor keveredtem ebbe a topicba, nagyon éhes lettem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest