Hirdetés
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrDobos
őstag
válasz
body007
üzenetére
En is igy vagyok vele, hogy nem szabad margarint tenni bele. De mi keszitjuk parommal a nagycsalad karacsonyi bejgli es mezeskalacs ellatmanyat, nincs ezzel baj, szívesen csináljuk. Csak beerkezett meg 2 nagy rud bejgli ami nem volt tervezve, ami plusz 200-250g vajat jelent
ezert erdeklodtem hatha megoldható margarinnal. A bejgli talan szentebb, mint a mezeskalacs, elsokorben talan azt 'aldoznam be'.
Foleg hogy tudtommal az alacsonyabb zsirtartalmu vajak talan rosszabbak a sutikbe, mint egy normalis zsirtartalmu margarin. -
body007
addikt
válasz
DrDobos
üzenetére
Istenkáromlás bármibe margarint tenni vaj helyett

Zsiradékok
A legtöbb süteményhez vaj kell, ez azonban gyakran kifogyhat a hűtőből és a bolt polcairól is - mit használjunk helyette? Szerencsére legtöbbször meg se kottyan, ha vaj helyett olajat teszünk a sütibe, de nem mindegy, miről van szó. A kevert tésztás sütik mind működnek olajjal - a muffinok, tortalapok, írós piskóták, palacsintafélék mind ilyenek.
A kekszeknél már érezni lehet a különbséget, különösen, ha magas eredetileg a vajtartalmuk, de még ezek is elképzelhetőek olajjal, esetleg a vaj állagához jobban hasonlító kókuszzsírral. Akit nem zavar a margarin mellékíze, bevetheti ezt a megoldást is. Az omlós tészták talán az egyetlenek, amik nem működnek olajjal, ezeknél viszont remekül lehet zsírt alkalmazni. -
DrDobos
őstag
Mezeskalacs margarinbol, mi a velemenyetek?
-
kr:sz
tag
Sziasztok! Tudtok esetleg ajánlani olyan termékcsaládot, márkát, akit elégedettséggel használtok? Indukciós főzőlapon használnák. Serpenyők, leveses "kondér" stb. Van esetleg valakinek tapasztalata a méhsejtes termékekkel? (teflonos cuccokat nem szeretnénk)
-
attiati
veterán
Tudtok ajánlani jó edényt (edénycsaládot), amin van valamilyen tapadásmentes bevonat?
praktikus
tartós
(ár egyelőre mindegy, azt majd vadászok) -
Beni2360
félisten
válasz
perempe
üzenetére
A jó házi kenyér lényege nem a spórolásban jelenik meg. Olvasd el a nyáron nekem linkelt rozsos kenyerének csak a receptjét es maris megtudod, hogy miről beszelek. Amit általában sütők olyan kenyeret nem kapsz uzletben, és nem is drága. Mivel én már nem dolgozom, így nekem könnyebb megcsinalni.
-
Beni2360
félisten
Köszi de mar a 95 posztban mutattam a vegeredmenyt, aprora vágtam de igy is 1,5 kg szalonnaból 44 dk töpörtyű lett. Aranylag keves veszteség lett a végén es volt otthon csomagolt 25 dk zsír bele raktam a végén, gondolom javitott a csomsgolt minősegen. Lett 2 db 500 gr befőttes üveggel a zsírból. Töpörtyűt meg nem eszünk pogihoz lesz félre téve. A tejet meg kihagytam a tartósság végett.
a tanácsokat, bújtam a netet kevergetés kozben. -
Essejó
veterán
válasz
Beni2360
üzenetére
Kezdésnek önts alá egy 3 dl vizet. Mielőtt kész lenne akkor meg egy evőkanálnyi tejet. Vigyázat nagyon fröcsög tőle, de ettől lesz szép piros. Arról látod hogy kész ha abba hagyja az erős forrást és csak apró bubik vannak és a töpi úszik a tetején. Illetve ha apróra vágod a szalonnát jobban kisül, több a zsír pici töpik lesznek. Én kb 2x2 cm-es kockát szoktam, de nem szentírás.
-
Ispy
nagyúr
Most voltam az auchanban, 6k a töpörtyű.

-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_
üzenetére
torton neked is
.
Csak rakerestem a neten es mindenhol zomancozottat irtak. Akkor marad a rozsdamentes. Ja VOK, kaptam a megboldogult nővéremtől több mint 15 éve egy nagy vokkot. Azota a spejzba volt. A héten vettem elő es olyan nagyobb alju volt abba csináltam a resztelt májat. De ez igazából szabad tűzhez valo mert olyan nagy 32 cm-s. A keverést meg betartom.
-
Beni2360
félisten
Egy kerdesem volna. Egy kicsi mennyiségű 1.5 kg zsirszalonnat9 vettem, vagy 25 éve nem sütöttem ki és mindenhol zomancozott edényt írnak. Nem nagyon van. Rozsdamentes edénybe is csinalhatom?

-
j.bravo
addikt
Köszönöm! Ezt és pár hasonlót találtam én is. Van bécsi családtag, oda rendeljük, oda nincs szállítási díj
Hazajövetelkor meg elfér a bőröndben.
#9643 Essejó: gondoltam erre is, de nem biztos hogy jelentősen olcsóbb lenne, illetve biztos nem lenne kész karácsonyra. Illetve az vaslemezből meg zártszelvényből készülne szerintem, ami szerintem jól nézne ki, de női szemmel nézve már nem biztos
Tuuulajdonképpen lehet akár próbálkozni olyan embert is keresni aki a törött alumíniumot meghegeszti, de tartok tőle hogy még törékenyebb lenne. -
totron
addikt
Eljutottunk oda, hogy olcsóbb inni, mint enni. Borosok előnyben. Magyar népsport újult erővel teret nyerhet.

(#9662) perempe, mi tulajdonképpen a gond? A túl sok lé vagy csak ízetlen a végeredmény? Ugyanabból a beszerzési forrásból volt már ég és föld különbséggel bíró húsom is. Az ég állást 1 kezemen meg tudom számolni, egyébként ment a gondolkodás, hogy mit rontok el, de kijött, hogy semmit, egyszerűen az alapanyag a gyenge - ez van, hogy kiterjed a nedvességtartalomra is (túl sok), de az íztelenség alap, meg van, amit meg sem lehet szagolni sem undor nélkül, tehát mehet a pácba. Ami jó, annak nem kell kompenzáció, machináció, ahogy fűszer sem, mert vétek lenne elrontani, s ezt ösztönösen érzi is az ember. Só is csak a saját fiziológiai szükséglet miatt, meg mert úgy szoktuk meg. Ritkán találkozik ez a minőség az emberi árral és akkor mindezt békeidőben értem. Ebben semmi sznobizmus nincs, csak túlontúl jelen van szerintem a fűszerezés intézménye és túl sok a torkokon lenyomott alja termék. Amitől ez rossz, hogy nem vesszük észre, hogy foltozásra, feljavításra használjuk a fűszereket, nem pedig a jó mégjobbá tételére. Így ha néha jó is az alapanyag, a szokásos fűszeres elnyomással szokványos szintre jön le az is, eltűnik. A jóhoz persze normális tartású és táplálású állatok kellenének, de már jó ideje jóval többen vagyunk a bolygón, mintsem hogy a minőség tömegesen kivitelezhető lenne vagy egyáltalán akarnának ilyesmit a szereplők. A szteroidos esetekről meg ne is beszéljünk. Tényleg mellbevágó a többivel alkotott kontraszt, mikor szembe jön néha egy igazán jó hús.
Ami meg jó, ha kifogtál egy olyan szállítmányból, azt lassan kell enni, hogy minél tovább tartson. Nonszensz vagy sem. Fel kell kutatni a jó forrásokat. Szalonna-kolbász tengelyen sikerült is ilyet találnom, nem olcsó persze. Húsokat inkább kemencébe szoktam rakni, az is egy más vonal. Érdekes egyébként, hogy mennyi mindent eleve megoldódik magától, menet közben, annak ellenére, hogy az egy baltával faragottabb műfaj.
De maradjunk a sütőnél, egy akár egészcsirke-zöldség párost - kiváló komplementerei egymásnak - betolsz tepsiben, krumplival, répával, paszternákkal, kiváló végeredményt tudsz a végén kihúzni. A párolás és sütés határára beállítottan - zsír, kis víz - mégjobban életre kelnek az ízek, szószosodik a répa karamellizálódás határára eső édessége is, kölcsönhatásba lépve a többi, vele egy szinten lévő elemmel, a hús külsejével is. Szénsavas ásványvízzel beviszed és jóllakott napközisként pisloghatsz magad elé végül.

-
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz
perempe
üzenetére
Sertést, és csirkét együtt sütni, mármint azonos ideig az már bátorság - szerintem. A csirkét mindig pontra sütöm. A mell a csont mellett 73 a comb 82 fokos, persze ehhez kell egy maghőmlrő. Ekkor a hús puha és szaftos. Ha ekkor rápirítasz, hogy a csirke bőre megpiruljon akkor nagyon kell figyelni, mert könnyen túlkészül és a hús kiszárad.
Mondjuk a csirkét terítve sütöm a konyhában is. Az az a gerinc mellett elvágom és a deszkán rányomok a mellcsontra, hogy a csirke kb egyforma vastag legyen. Füszer ügyben én általában Rub-ot használok (száraz keverék) leggyakrabban csak SPG-t (salt pepper garlic) 1:1 arányú keveréket. De sertés vagy marha esetében, teszek hozzá olykor némi kávét, chilit, és barna cukrot is. Ok ez inkább BBQ füszerezés, de nekem bevált -
perempe
veterán
-
Essejó
veterán
A Spár-ban vettem a szalonnát hozzá, ott "csak" 1300 Ft/kg. Viszont kb 1 éve itt Soroksáron gyönyörű tepertőt láttam. Kérdem mennyi? 3500Ft/kg. Páran el is kezdék mondani a boltban hogy megéri mert mennyire finom. Tisztára megsértődtek amikor közöltem, hogy a bolondnak is megéri, veszek inkább Bélszínt, az csak 2600 Ft/kg

-
totron
addikt
válasz
perempe
üzenetére
Itt a só volt a ludas, persze saját víztartalma is van a húsnak. A fok jó, pirítással kezdd, kihozza az ízeket, bentebb zárja nedvességet. S ezen a ponton hadd keverem ide az öntött vas dilimet, abban a legjobb kérget adni. Jobban mondva a hentesnél megvehető, többségi hús sajnos pocsék, így mustár, mint páclé lehet, hogy mégjobb indítás. De majd tudod te.
A kívülről jövő receptötletek és a saját kreativitás, tapasztalás kéz a kézben járása jó szerintem, csőlátással követni valakit bekorlátozó. Jóllehet 1-1 követő eleve tehetségesebb, csak nincs mersze kiállni. Azt aláírom, hogy időnként kell a fantáziának frissítés. Bízzatok magatokban, na.
(#9653) Essejó, egy ideje ráadásul erősen van értelme otthon foglalkozni vele. Ez, így, készen, a hentesnél csilliárd, csak nyersanyagot beszerezve egész tűrhető és még zsír is van belőle.
-
Essejó
veterán
Kis frissen sült házi tepertő. link
-
tboj
aktív tag
Én Puzsér Gonzó szakácskönyvét ajánlom mindenkinek. Remekmű.
-
#9644 Mr.Csizmás
Nagyon jó ízkombináció, biztos finom lett.
#9645 Essejó
Ez is jól hangzik.
#9648 comegetsome1
Ügyes vagy, alakul ez.
Nagy kedvencem Szabi Pék, őt is ajánlom, ha pékcuccokat készítesz. 
Ha már Szabi Pék, sikerült az új könyvéből is egy dedikált példányt szerezni. 🥰 Ismét nagyszerű lett, ajánlom mindenkinek.

-
törölt tag
Hajtogatás, fonás meg mindig nem az erősségem többet kene tanulmányozni Limara fonom.finom könyvét
[kép]
TT konyhája alapján: 50dkg liszt, 1,5 tk só, 1 ek cukor, 7g porélesztő, 3 dl tej, 70ml(olíva) olaj. Én sajtot reszeltem rá a sós lötty helyett
Fent említett “youtuber” receptjeinél vannak jobbak de az arányok betartásával soha nem csúsztam meg. Mellette Szécsi Szilvit és Bebepiskotat érdemes követni. SK és Szoky féle receptekkel volt már be fürdés. -
perempe
veterán
hogy süssem a húst? két napja sütöttem le csirkét és sertést együtt - ennyit engednek meg vásárolni ugyanis hatósági áron, csak mustárt és sót tettem rá, mert az olaj megavasodott. hány fok az ideális? én 180°C hőmérsékletet állítottam be, és összesen bő 2 órát mehetett, ebből kb. 40 percet fedő nélkül, a pirítás előtt kb. 3 deci levet önthettem le róla.
-
Essejó
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Vasárnap én is ilyet sütöttem de a keresztbe vágottat. Paprikás szalámi, és bacon szalonnával töltöttem, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tetején végig toltam egy bambusz saslik pálcát.
-
Beni2360
félisten
Én már hónapok óta a Péter receptjeiböl sütők egyszerű de nagyszerű ahogy a közmondás tartja.
Az előtésztás fehér kenyere meg megunhatatlan. Igaz en csak 2 db forma tepsibe sütöm, spriccelem meg nyomok a tepsi sarkaiba egy egy löktetet es
200 c f/45p 5. napon is ehető puha ízletes nem szárad ki es nem morzsolodik. -
Ispy
nagyúr
Hmmm, ez is jól néz ki, szerintem ezzel fogok próbálkozni. [link]
-
Ispy
nagyúr
Van valakinek valami retro kifli receptje lusták számára?

Én nem szeretek tésztával dolgozni, se sokat bajlódni vele, szóval kovász kilöve, valami élesztős recept kéne, amit ráadásul a kenyérsütő géppel meg tudok dagasztani, keleszteni.
Na, na?

Ezt dobda a gugli, ismeri valaki? [link]
-
looser
addikt
Helló! Bevált kenyércsipsz receptje van valakinek? Az ALDI-ban egy ideje már nem lehet kapni; 3 féle volt, sós, fokhagymás és paradicsomos, de sajnos eltűnt pár hete. A fejemben kb. kétféleképp van meg a dolog, de nincs kidolgozva :-)
1, kenyértésza hosszú hengerekre formázva, kisütni, felkarikázni, beáztatni (vagy épphogy csak beledugni egy picit egy kívánt szószos cuccba (pl. víz, só, fokhagyma)) és kisütni újra.
2, a tésztába belekeverni a kívánt összetevőket, majd henegerekre formázni, kisütni, karikázni és újra kisütni.
A 2. esetnél nem tudom, a tészta kelését befolyásolná-e az eleve hozzáadott összetevők.
-
j.bravo
addikt
sziasztok!
tudtok magyarországi beszerzési forrást, ahol kapható öntött vas vagy rozsdamentes acél tortilla prés (tortilladora)? Egyelőre (idehaza) csak alumíniumot találtam, amit elkerülnék, mert párom hozott egyet még nagyon rég (cirka 20 éve) Mexikóból, és elég hamar (néhány használat után) el is tört (a leszorító kar tövénél).
Azért lenne jó itthoni beszerzés hogy még ideérjen karácsonyig... -
totron
addikt
Tettem a kertbe bazsalikomot, le lett fűkaszálva - éljen a hatékony kommunikáció - következő szezonban újra kihajtott, újult erővel.
Indukcióson a fokhagyma 400Watton adja ki legjobban illóolajait, öntöttvas edény esetén 600-nál. Érdemes a levet eresztő elemeket külön pirítani a kevesebb víztartalmúaktól külön vagy előreengedni, fonnyasztani a nedvesebbeket, utána már összejöhet az aranybarna fokhagyma is, párolódás nélkül, egyazon edényben.
-
Ance
őstag
Azért dobom ide, mert manapság ritka, hogy desszertet tudsz készíteni 500 forintból 3-4 személynek. 398 volt a tészta a Lidl-ben + 2 alma. Jó édes alma kell. Én a tetejét tejjel kentem és megszórtam még fahéjas barnacukorral sütés előtt. Recept képekkel a végén: [link]
-
body007
addikt
válasz
xavix13
üzenetére
Ezek a "termesztett" bazsalikomok egynyáriak:
Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű.
Alapvetően nem az, de amit itt lehet kapni azok nem szokták tovább húzni -
xavix13
őstag
válasz
Top cat
üzenetére
Nincs fényesebb hely, a ház tájolása miatt, tetőtér, terasz nélkül. A konyha/nappali ablakba van, de déltől, télen már 11től sem esik oda közvetlen napfény, másik oldalt meg a szobák vannak de azon a nyugati oldalon még rosszabb a helyzet, főleg hogy ott még szembe házak is takarnak a nap útjában amikor ilyen alacsonyan jár télen.
Mindegy, majd szerzek egy újat, több tapasztalattal, megpróbálom jobban bokrosítani majd, meg amúgy is kezdett túl nagy lenni. Egyébként azért is gondolok a fényhiányra, mert egész élete során, amúgy felfelé igyekezett, az alsó levelek rendre odalettek. Szerintem az is a fény hiány miatt, egész fás szára lett és a teteje nőtt mint fene mindig.
Kicsit alacsonyan van a cserép, az alját sokszor így sem éri fény, mert az ablak pereme alá esik jóval.
Mindegy 500 ft-ból majd egy évig kiszolgálta a teljes rokonságot, nem volt rossz deal így sem.
-
Top cat
addikt
válasz
xavix13
üzenetére
Miért nem marad meg a bazsalikom a konyhaablakban?
Tedd fényesebb helyre, talán rendbe jön. -
xavix13
őstag
Hát akkor rip
Mindig nedvesen van tartva, erre nagyon figyelve volt. Nyáron egyszer egy pár napig nem kapott vizet amikor nem voltam otthon, de simán visszajött az életbe, de most az sem segít neki, úgyhogy nem hiszem hogy ez a probléma, csak mondom hátha tudja esetleg valaki. Mindegy azért megszolgálta a hazát, főleg hogy az aldibol elhozva tavasszal csak pár hasonlóan csoffadt levélke volt.
Lehet a tápoldat lett neki sok vagy a fény hiány másra nem tudok gondolni. -
xavix13
őstag
Szegény bazsalikomom elfonnyad, ez normális szobaklímán is? Pár napja még semmi baja nem volt, a sok levél már sárgult rajta, de sok is volt rajta, legalábbis ennyi fényhez mostanában.
Kapott egy kis tápoldatot, lehet túl lett tolva? Vagy a fény hiányzik már neki, ilyen időben nem sok napfényt kapott az utóbbi pár napban...
Tápoldat, levélritkítás után olyan méregzöld lett 1-2 napig h öröm volt nézni, aztán olyan gyorsan össze is fonnyadt, sztem lefőtt a kávé neki. [kép] -
-
body007
addikt
Tegnap hirtelen felindulásból csináltam stamppot-ot - volt készen grillcsirke de köret nem volt, húgom ajánlotta sima krumplipüré helyett. Szóval ez egy tradicionális holland kaja: krumplipüré + mindenpüré

Itt a saját szerzemény receptje - sok köze nincs az igazihoz

- 1,5 kg héjában, sós vízben főt krumpli
- 2 db alma airfrayer-ben 2x 10 percig sütve 180 fokon (héjastól)
- 2 db sárgarépa szintén airfrayer-ben 4x 10 percig sütve (2x 10 percig az almával)
- 1 tasak jus pikant (tipik dutch szósz húsokra, stampot-ra)
Húgom tök jól elmagyarázta, h kell elkészíteni: 2,5 deci hidegvízben elkevered majd felforralod. Aha, az kimaradt, h kellene alá egy kis pirított vaj (zsiradék). Hát én kevergettem bőszen de nem akart sűrűsödni
Még jó, h hatalmas gurmet lévén nem ijedek meg ilyen apróságokon - 2 kanál keményítő - jóleszazúgy 
Szóval ha megfőtt minden szépen össze kell nyomkodni, törni, turmixolni, pépesíteni - kinek melyik konzisztencia tetszik. Én csak egy kis borsot szórtam az egészre - meg persze a jus szószt.
Kint ettem olyat amibe kolbász, szalonna, káposzta, borsó, sonka - na nem mind egyszerre - volt, finoman (is) meg lehet csinálni
-
-
-
Ance
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Nagyon jól néz ki ez a karaj!
Vajon szaftosabb hússal is működik? Próbáltad esetleg?
AXisBOLD & Totron: Most próbálom ezt a Kitchen Boss G300-as rudat. A minősége nagyon jó, látszik, hogy azon nem spóroltak. A körítés is elsőrangú: szövet zsák a tároláshoz, 20 receptet tartalmazó keményfedeles könyv, normális használati utasítás.
Első próbára az tűnik fel, hogy rendkívül halk tényleg. Nem hinném, hogy ennél halkabbra lehet csinálni. Az oldalán a 10 led arra szolgál, hogy messziről láss mindent. A melegítéskor azt jelzi, a hőmérséklet elérésekor a megadott időt elosztva 10-zel jelzi a még hátralévő időt, így nem kell odamenni, messziről is látod. Részemről ajánlott azért a 40.000 forintért, amibe akkor került postával, amikor megrendeltem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgatós találkozó
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Napelem
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPad topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA® driverek topikja
- További aktív témák...
- darkFlash CF8 Pro
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Új kijelzős! HP ZBook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 256 GB-100%-3 hó gari!
- 176 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
ezert erdeklodtem hatha megoldható margarinnal. A bejgli talan szentebb, mint a mezeskalacs, elsokorben talan azt 'aldoznam be'.
Foleg hogy tudtommal az alacsonyabb zsirtartalmu vajak talan rosszabbak a sutikbe, mint egy normalis zsirtartalmu margarin.
a tanácsokat, bújtam a netet kevergetés kozben.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Imádom.

Mindig nedvesen van tartva, erre nagyon figyelve volt. Nyáron egyszer egy pár napig nem kapott vizet amikor nem voltam otthon, de simán visszajött az életbe, de most az sem segít neki, úgyhogy nem hiszem hogy ez a probléma, csak mondom hátha tudja esetleg valaki. Mindegy azért megszolgálta a hazát, főleg hogy az aldibol elhozva tavasszal csak pár hasonlóan csoffadt levélke volt.