- Milyen notebookot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- ASUS ROG PG32UCDM: OLED csúcsmonitor tesztje
- Raspberry Pi
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Samsung LCD és LED TV-k
Hirdetés
-
Érkezik a Crucial LPCAMM2 memóriamodulja
ph Az új szabványra épülő opció 32 és 64 GB-os verziója árat is kapott már.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Szimpatikusnak tűnik a T Phone új generációja
ma A Telekom saját márkás modelljeinek új generációja jelentős előrelépés az első T Phone-okhoz képest.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #2968 üzenetére
Na, egész durva kenyeres és sütő delegáció lesz itt a PH-n
(#2967) krizmo_ így szokott lenni , kicsit kutakodok még a hozzálosások között és kiválasztok egy receptet.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Šolaire
veterán
válasz kmarci25 #2993 üzenetére
Egy évig kovászoltam. Ha jól emlékszem úgy indítottam hogy 50 gr rozsliszt 50 gr víz. Utána mindig 50 gr kovász 50 gr liszt 50 gr víz. Így etettem. Azért akarom majd átetetni fehér liszttel mert a rozskovásztól a kenyerek sötétebbek lettek. Fehér kenyeret akarok csak ahogy írtad rozslisztel könnyebb kezdeni.
“Praise The Sun” \[T]/
-
Šolaire
veterán
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3016 üzenetére
Nekem meg inkább kenyérhez nagyon jó, csak tényleg 50 percet elő kell melegíteni a sütőt hozzá. De szeretek mást is kipróbálni. Megkérdezhetem honnan szerezted a vaslábosod?
Amúgy, a fapép szakajtó jobb, mint a nádból készült? Fentebb linkelted, hogy olyat is használsz.
-
solena
tag
válasz kmarci25 #3039 üzenetére
Ja, így már érthető, hogy kifejezetten a forma (de azért nem lepődnék meg, ha jénaiban is lenne szögletes forma) Esetleg ez? link
De van ilyen is, jénaiból, csak ennek nincs fedele (de nem lepődnék meg, ha egyébként lehetne hozzá kapni): linkDe egy jó jénainak szintén jók a hőleadási képességei, bár szerintem a legjobb a cserép- vagy másnéven pataki-tál
[ Szerkesztve ]
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
solena
tag
válasz kmarci25 #3045 üzenetére
Jó, oké, a szőlőlevélen sütött kemencés kenyérnél kevés autentikusabb van, az tuti
Ki miben süt, ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más jön be. Nekem bőven jó a jénai, mivel nem vagyunk állandó kenyérfogyasztók, így nekem nem éri meg dedikáltan kenyérsütésre beruházni (bár lehet, hogy most hétvégén sütök, megjött a kedvem hozzá, de szombatig még sok víz lefolyik a Tiszán).
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3052 üzenetére
sütőpapír: mióta elektronyos a sütő, olajat kb havonta használunk el 1 litert, mert majdnem mindent sütőben sütünk... (még a rántott cuccokat meg a bundás kenyeret is, enyhén lekenve olajjal) sütőpapírból viszont lennie kell mindig otthon ...asszony húga/kolléganője kérdezte, hogy sütünk sütőben bundás kenyeret meg még pár dolgot... mindketten leégették... nem raktak alá sütőpapírt ...nem is gondoltam, hogy mondani kéne, annyira alapvetőnek tűnt nekem (ha nem kenem ki az edényt, akkor papíron sütök)
#3053: most gondolj arra, hogy egyesek meg a bőr alá teszik a szilikont... blöeeee... (kaptunk egyébként mi is szilikonformákat: egyszer nem használtuk még egyiket sem)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3055 üzenetére
én a konyharuhákhoz már hozzászoktam, csak figyelni kell, hogy amelyikbe gyakran törlöm főzés-sütés közben a kezem és nedves, azzal hosszú ideig nem szabad fogdosni a 200fok feletti tepsit
én most a penny-s bh 28 centis lábast néztem ki: ennek is szilikonborítású a fogója és 250fokig (elvileg) hőálló, sütőbe rakható, de most elbizonytalanítottál ebből a márkából van már grillserpenyőnk és tökéletesen elégedettek vagyunk vele... a szilikont a jó szigetelő tulajdonságáról ismertem, ezért furcsa nekem is sütőedénynek használni
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3077 üzenetére
A lenmag kitűnő tojáshelyettesítő is. Csináltam már belőle süteményt, tej és tojás nélkül.
Szerintem finom lett.Én a Jutavit halolaj kapszuláit szoktam szedni, és valóban csökkenti a koleszterint, a rosszat leviszi a jót pedig felviszi. Viszont legalább 1 évig kell szedni ahhoz, hogy észrevehető legyen.
Szerk.:
A kenyérbe én is szoktam tenni időnként, de vagy egészben, vagy pedig kicsit megtörve. Nem áztatom be előtte.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3094 üzenetére
Akkor legalább sosem lesz unalmas.
Gondoltam hétvégén elnézünk ide: Arán bakery
Megkóstolunk néhány finomságot, szigorúan ötletszerzés céljából. Valamint veszünk különleges liszteket. -
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3103 üzenetére
Köszi! Akkor ezek szerint túl sokat kelhetett, mert mindketten azt írtátok. Azért megírom neki a gőzt is.
szerk:
Azt hiszem régebben mondott valami olyasmit, hogy nem fedi le miután kiadagolta a sütőformákba, és szerintem akkor száradhat ki a tészta teteje.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #3103 üzenetére
Ezt a gőzölést hogy oldjátok meg? Mert amikor kisebb hőfokon kezdem a sütést akkor egy darabig gőzöl, de bizonyos hőfok után már csak bugyborékol vagy már azt sem, gőzt meg nem is látok. Ha jól tudom egy bizonyos pont után már túlforr és nem lesz gőz. Hogy lehet ezt megoldani? A sütő oldalát én is szoktam spriccelni, de az hamar megszárad és kevés a gőz.
Sütőt most nem cserélnék, pedig állítólag van már gőzölős. -
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3130 üzenetére
Komolyan vettem az észrevételt. Kicsit vizsgálgattam a kenyeret. Nézegettem néhány végeredményt minden típusból. Ez minden csak nem alulkelt...
Azt elképzelhetőnek tartom, hogy a kép nem úgy adja vissza a textúrát mint amilyen valójában.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3133 üzenetére
No problem. Nem sértődtem meg. Írtam is, hogy komolyan vettem amit írtál. Ezért is vizsgáltam meg a dolgot.
Persze, hogy volt oka... mert próbáltam a hajtogatási fázisban minél több levegős részt kialakítani. Viszont egy ponton túl ezt nem lehet irányítani... Ráadásul itt most új liszt is került a házba. Még nem volt vele tapasztalat. Szóval még kell legalább 1-2 kenyér csak, hogy a liszt mint viszonyítási alap adjon valami tanulságot. (Kovászos kenyérből ugyan első, de a konyhába nem most estem ki. Én általában kicsit hosszabb tervezéssel megyek neki mindennek. Meg inkább technológiai a megközelítésem... Így az ok-okozati összefüggések fontosak nekem. Tehát ha alul kelt volna, akkor oké tényleg alul kelt. Ez van. Legközelebb változtatok. Csak ha nem erről van szó, te meg rámondod, hogy mégis... az meg félrevihet... másokat is.)Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
#76500480
törölt tag
válasz kmarci25 #3138 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Egyszerűen péksüteménynél nem jön össze a kovász áldásos hatása, de bagettnél sincsenek sikerek. Egyedül tényleg a kenyér ami szépen megreped, puha, levegős marad.
Ha valakinek hiányzik egy klassz sütőedény annak ezt ajánlom... nem az a sz.r, könnyű méregdrágán kínált konyhaikieg. [link] Fél kg liszttel készített kenyérhez elég, de kapható méretesebb is.
-
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3135 üzenetére
Jöhet az eredmény.
A kovászos kalács megfogott. Lehet jövő héten belevágok.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Madoc
veterán
válasz kmarci25 #3144 üzenetére
Formázva szakajtóban 8 órát pihentek a hűtőben. Vélemény? Mint ízre mint állagra szerintem kiváló lett, talán szebbek lehettek volna, főleg a fehér. Ha nagyon lukacsos akkor nem kelt meg eléggé ha jól olvastam? kép link kép link így hajtogattam ahogy 4:35-nél látható:itt
[ Szerkesztve ]
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3146 üzenetére
A kovász arányt mihez viszonyítod? A liszt mennyiséghez?
Nem rossz kenyér. Bár lehet kicsit alul kelt...
Viccen kívül, ha ~25 órát kelesztetted, akkor ehhez képest az enyém valóban alul kelt.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3158 üzenetére
Köszönöm az ötletet!
Holnap tesztelem is ezt a módszert."A kenyered szép lett megint, innen látni, hogy finom is. Miben sütötted? Picit mintha nem tudott volna nyílni, de ezek már nüanszok."
Köszönöm!
Bajban vagyok ezzel a bevágással, mert nem merek úgy megvágni csak a tetejét karcolgatom, legutóbb teljesen szétrepedt, amikor mélyen vágtam: [kép]
Előmelegített, 250C fokos sütőben kezdem a sütést sütőkövön, úgy hogy teszek be tálba forrásban lévő vizet is. Most egy jégkockát is tettem a mellé."Én nejlonszatyorban tartom."
Én konyharuhába csomagolom, de eddig mindig elfogyott 1-2 nap alatt, így nem száradt még meg, de szerintem majd én is abba teszem (nem hiszem, hogy mindig így elfogy majd). -
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3161 üzenetére
Közben utánanéztem egy kicsit: [link]
"A kovász előtészta, amely liszt és víz felhasználásával, természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül. Főleg kenyér előállításához használják."
Szóval igazad van. Gondolom az ecet- és tejsav miatt savanykásabb a kovászos.Kipróbáltam közben újra a grahamet. Tök véletlenül összekevertem a teljesőrlésűvel, és csináltam egy 1/3 fehér 2/3 graham lisztes kenyeret kb. 2/3 lisztnek megfelelő vízzel. Tökéletes lett. Szerintem amikor legutóbb csináltam, akkor tisztán grahammel próbáltam, és emiatt lett tömör az egész. Az eddigiek alapján talán 4/5 teljesőrlésű/graham - 1/5 fehér liszt lehet az arány, ami felett már nem emelkedik meg rendesen a kenyér és adalékok kellenének. 50, 66, 75 és 90% , amit már próbáltam. A 90% is levegősebb volt, mint a tisztán teljesőrlésű, de nem emelkedett rendesen. A 75% elfogadható volt. Még kísérletezek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3166 üzenetére
Próbáltam már több vízzel is. 540g lisztet használok, 325 és 400g között lesz csak jó a vÍz. 450-nél már nem tartja meg, és összeesik, 300-nál meg már elkezd morzsolódni, és a gép se tudja kidagasztani, mert túl tömör. Persze, nagyon sokat számít a víz, rájöttem már én is. Az volt, az első, amivel kísérleteztem, most a lisztkeverékek. Ahhoz képest, hogy lisztkeverékek minősítéséből diplomáztam, sosem gondoltam volna, hogy újra foglalkozni fogok a témával. Én most BL55-öt használok fehér lisztnek. Van esetleg valami, ami jobban működik, és magánember is meg tudja venni?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3208 üzenetére
Én nagyon szeretem a házilag készült tésztákat (enni is, csinálni is).
Most nem rég néztem meg ezt a sorozatot: Jamie Cooks Italy , és kedvet kaptam a tésztás ételekhez. Elég sok jó ötletet adott ez a sorozat.Egész jók ezek a croissantok. Mondjuk, alapból nem könnyű az elkészítésük, gondolom kovásszal mennyivel nehezebb lehet.
Zabkásás? Kíváncsi vagyok rá. -
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3236 üzenetére
Nem fotóztad le miután megvágtad? Hogy lehet? Majd legközelebb.
Amúgy, szombaton kipróbáltuk az Artizánt, korán mentünk, ahogy tanácsoltad, és milyen jól tettük. Kicsivel nyitás után értünk oda, alig volt pár ember. De mire jöttünk el, már rengeteg voltak, alig lehetett kijutni az ajtón. Minden nagyon finom volt, és ha már ott voltunk lisztet is hoztunk. [kép]
-
devil-k
nagyúr
válasz kmarci25 #3242 üzenetére
Köszönöm szépen!
krizmo_
Miből gondolod, hogy kelhetett volna még?
A kép nem adja vissza a bélzetet, de ez nem leveles, hanem pihe-puha, hab könnyű tészta lett. Nyeresen 1 db kifli 100 gramm, sütés után pedig 87 gramm lett. Hibrid kifli, vagyis 60 gramm kovász és 20 gramm élesztő van benne 500 gramm liszthez.- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz kmarci25 #3247 üzenetére
1,5 - 2 óra alatt megvan minden. Az eredeti receptben csak 20 g élesztőt ír, semmi mást. Én próbálom majd átvezetni az egészet úgy, hogy nincs benne élesztő. Kíváncsi vagyok, hogy úgy is megmarad ez a bélzet.
(#3248) mephi666
A tk. liszt beindítja a kovászt. Mindenképp érdemes hozzá tenni. Akkor jó, ha olyan tejes illata van. Ha már szúrós, acetonos, akkor éhes. Egy nap etetheted többször is. Pl. így.0. nap: 50 g liszt + 50 g víz = 100 g
1. nap: -
2. nap: -
3. nap: a 0. napi kovászmagból 50 g (a többi kuka) + 70 g liszt + 70 g víz
4. nap: ua.
5. nap: ua.
6. nap: ua.
7. nap: ua.
8. nap: ua.
9. nap: ua.
10. nap: sütésre készEgy nap 2x is megcsinálhatod ezt a műveletsort.
- mozi bolondéria -
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3426 üzenetére
Bizony muszáj kidobni belőle. Pedig nálunk hetente egyszer-kétszer van sütve, mindent, amit lehet azzal készítünk, mégis kellett már kidobnom... Amikor kezdtem kicsit túllihegtem a dolgot, és jól felszaporítottam. Attól féltem nem lesz elég. Most már azért belejöttem, és hatékonyan szaporítom.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen