Hirdetés
- M.2-es SSD-ből E1.S-est az Icy Box adapterével
- Effektíve TKL méretűek a Corsair legújabb, numerikus paddal ellátott klaviatúrái
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gigabyte alaplap topik
- Hobby elektronika
- TPM (trusted platform module) topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Telefunen
őstag
válasz
old gray #8199 üzenetére
BIOS-ban 1,2V, ami IDLE-ben 1,15V. LOAD pedig 1,12V.
ami nálam primestabil akár egy fél órara, az soha nem mutatkozik más alkalmazások alatt instabilnak (bár nem UT3-azok, de talán a Stalker, GRID, ProStreet, Assassins Creed... stb. éppen elég nekem hogy stabilnak nyilvánítsam) -
old gray
addikt
-
Telefunen
őstag
válasz
old gray #8193 üzenetére
Az enyém is hasonlóan megy 6x500-on, bár egy picit jobb; 6x500@1,12V
-
old gray
addikt
válasz
fsb1000 #8196 üzenetére
Ez igaz, de LOAD állapotban is 1,2V-ot kap a cpu. Ha jól tudom az energiagazdálkodási funkció csak annyit teszt, hogy pl. esetemben a szorzót 7x-ről leveszi 6x-osra ill. a vcore-t csökkenti. Ez úgy lenne megoldható ha 7*500-on megy a proci C1, EIST bekapcsolva, idle esetén 5*600-on megy. Azonban a 7*500-hoz már 1,4125V kell, így összességében az állandó 1,2V és fix 5*600 órajel lehet energiatakarékosabb.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
fsb1000 #8194 üzenetére
nem erre gondoltam..
Ha a feszt manuálisan beállítod, akkor kikapcsolódik az automatikus energiagazdálkodás (C1, EIST), amely terheletlen állapotban kb. 1.1V-re leviszi a proc feszültségét.
Ha a Te lapodon nem igy van, akkor bocs!EZért gondoltam, hogy amennyiben a géped többet van idle állapotban (szerintem ált. ez a helyzet) akkor a direkt fesz csökkentéssel kevesebb energiát és hőkibocsátást sporolsz, mint auto fesszel.
-
kjany
tag
válasz
laragirl83 #8191 üzenetére
Ilyen egyszerü lenne !
Köszönöm a gyors választ, nekem már a 3,2 is bőven elég lenne....
Ma este, vagy legkésőbb holnap ki is próbálom.
Viszont egy dologtól tartok, nekem egy évvel ezelőtti BIOS van fent (1004), lehet hogy kéne frissiteni egy ujabb verzióra. -
kjany
tag
Sziasztok mindenki !
Kezdő vagyok tuning terén.
Van egy Asus P5B Deluxe lapom, 2x1Gb G.Skill PC2-6400 PK Series 4-4-4-12 Ramom, eddig volt egy C2DE6300 procim, Zalman 9500 –al hütve. Ezt a cuccot a legkisebb tulhajtást is elkerülve használtam (egyesek szerint ez óriási bünnek számitn…de minimum nem vagyok normális).
Most sikerült szert tennem egy E8200 procira.
Most már én is kiváncsi vagyok mit lehetne elérni egy ilyen konfiggal.
Mivel tényleg soha nem tuningoltam, kérnék tanácsot, hogy milyen beállitásokkal próbálkozzak, hogy kihozzam a rendszerből a lehető legtöbbet, és még stabilan is müködjön ? -
Qru
MODERÁTOR
[link]PH! tesztben 3,4GHz-et ment 1,4V-al, kb ennyire kell számítanod. Minden esetre a Q6600-ok jobban mennek és több L2 cache van bennük. Viszont nincs benne SSE 4.1 utasításkézlet, L2 cache lassabb benne, és kevésbé melegszik a Q9300.
De a Q6600 ár/érték arányban jobb vétel most (főleg vmi kitesztelt garis példány innen az apróból). -
Sky85
tag
Hi!
Van valakinek tapasztalata vagy olvasot valaki tesztet, a Q9300 tuningolásáról?
Meddig lehet/érdemes húzni, majd?Ebben a konfigban futna majd:
GIGABYTE EP35C-DS3R alaplap (s775)
Intel Core 2 Q9300 (2,50GHz/6MB/1333MHz) (s775)
Scythe Zipang 140mm /1000rpm/
GEIL Ultra 4096Mb DDR2 1066Mhz KIT, CAS 5-5-5-15
MSI NX8800GT-T2D512E-OC
THERMALTAKE W0101RED 550W
Pioneer DVR-215D DVD+/-RW SATA, fekete OEM
Asus DVD+/-RW S-ATA Lightscribe, fekete+ezüst (DRW-2014L1T)
Samsung 500GB SATA IIMindez egy Aerocool AeroEnigne II-es házban aminek az elejében egy 14cm-es/1000rpm/, a hátuljában egy 12cm-es/1500rpm/ és a baloldali oldallapon/plexi/ 2x12cm-es/1700rmp/ venti van! Ezeket egy Zalman MFC-2 szabályozza, ja és Vista U 64bit, igaz ez nem annyira lényeges, csak hogy teljes legyen az összkép!
-
old gray
addikt
Kipróbáltam tegnap este, hogy alul-feszeléssel mit tudok elérni.
Adott:
E6300 (VID: 1,275V)
Órajel: 6*500=3GHzTegnap este gondoltam egyet és 1,2V-ra lőttem be BIOS-ban a fesz.értéket 3GHz-n. Teljesen stabilnak tűnt (11 körül már nem volt időm nekiállni UT3-al tesztelni 64 bot mellett, meg a Prime-hoz sem volt már kedvem).
Terhelés hatására 1,15V-ra esett a fesz (CPU-Z ill. Everest szerint).
Tesztek majd fel képeket, ill. megpróbálom még kisebb feszültséggel a dolgot.Így elsőre elég korrekt, nem? +60% OC -0,075V fesz mellett
Ha kiderül, hogy stabil a fenti dolog, akkor asszem leszedem a ventit a procimról és passzív hűtés lesz rajta.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
laragirl83 #8183 üzenetére
ja.....
leírtam már a véleményem a sokák által emlegetett 24/7 stabilitásról. -
laragirl83
őstag
válasz
DeadMeat #8182 üzenetére
Feltételezem elolvastad amit írtam... meg esetleg azt is amit ő kérdezett...
Vagyis nagyjából megtalálni, mi az a legalacsonyabb fesz amin még stabil az OC....
Ezt minden normális ember így csinálja, beállít vmit, megy Prime95 negyed óra, húsz percet, ha nem hibázik, mehet lejebb, mert ha már nagyon határ alatt van, akkor percek kérdése csak és hibázik progi... akkor lehet elkezdeni visszább lépkedni amíg megint nem kezd jónak TŰNNI... aztán jöhet a 12+ órás small fft's és utána ugyanez blend-ben is...
Ne kellejen már ezt Neked magyarázni... -
DeadMeat
nagyúr
válasz
laragirl83 #8181 üzenetére
Az osztan stabilitas teszt!Fel ora semmit nem jelent.2-3 orara mar azt mondom usse kavics...
-
jorden06
senior tag
válasz
laragirl83 #8177 üzenetére
Holnap lesz egy kis időm, már neki is állok tesztelni, kiv vok mennyi lesz a min. fesz; mert AUTO Vcore alatt 1,4V-ot ad 3,2GHz-nek, amikor kb 1,2500V-on is stabil most... Ez noooormális?
-
jorden06
senior tag
A két szálon futtatáshoz a Let program run on any CPU részt kell kipipálni vagy indítsam el kétszer a programot és mind a kettőn egyszerre a tesztet, mert így most csak 50%-ra van terhelve a gép a feladatkezelő szerint....
1,3500V BIOS-ban ---> 1,264~1,272V OS load / 1,312~1,320V idle alatt. Ez alapján lehet valami következtetést levonni a többi VCore alakulására, vagy a Vdrop mindig másképp alakítja?
-
válasz
jorden06 #8170 üzenetére
Orthos is jó lesz, de a Prime újabb, és frissített program. Két szálon futtasd, pár óra elegendő. Ha a CPU-ra vagy kíváncsi, akkor small FFT, ha a memók stabilitására is, akkor blend tesztet futtass! Orthos-ból 9-es prioritáson futtass pár órát.
Az, hogy adott BIOS feszhez mien idle és load VCore társul OS alatt, a lapod Vdropjától függ, neked kell kitapasztalni. Átlagos VCore-t nem lehet megadni adott órajelheez, mivel nincs két egyforma proci.
-
laragirl83
őstag
válasz
fsb1000 #8173 üzenetére
Nem hiszem, hogy bírná 1200MHz-et, ha igen, akkor is kéne fesz mint állat, illetve csak CL5-ben menne, ez nem kérdés.
Innentől kezdve pedig nem téma a dolog, mert annó kiteszteltem SuperTalent Micron D9GKX ramokkal mi a gyorsabb, 1000MHz CL4 vagy 1200MHz CL5..
Kitalálod mi volt a jobb? Naná h CL4 -
fsb1000
nagyúr
válasz
laragirl83 #8171 üzenetére
ehh.... 1.280V be szép.
A ramod nem megy 2,4x-vel? Azaz 1200MHZ-vel?
-
nike_
addikt
válasz
laragirl83 #8171 üzenetére
Szép
-
laragirl83
őstag
Kis ízelítő...Klikk
-
jorden06
senior tag
Hali!
Szeretném az E6750 procim minél kisebb vCore fesz. mellett 3200Mhz-en (8x400) járatni. Most 1,2500V-on van, de nem tudom mit használjak a teszteléshez (Orthos, Prime?), mi legyen a teszt menete egyáltalán, hogy biztos visszajelzést kapjak?
A gyári 2,66Ghz alatt CPU-Z 1,128V-ot mutat, az BIOSban kb. milyen V érték beállításnak felel meg? Átlagban mennyi kell ehhez a 3,2GHz-hez?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
laragirl83 #8150 üzenetére
"Megirigyeltem" ezt az 500-as fsb-t....
1,5V-vel megy is az e6750-es, de a RAM csak 2x-vel. Kéne szerezzek RAM-ot ami 1200+Az 1,5V-t már soknak tartom... bár a jó hűtás miatt nem megy 60 fok fölé a proc terhelésnél sem.
Mindenesetre üzemszerűen nem használnám igy, csak érdekel a proc vége.
Legutóbb egy d945-öt tudtam léggel 4G főlé hajtani. -
Tyberius
aktív tag
válasz
Telefunen #8143 üzenetére
Hát, utólag könnyen okos az ember... de az a helyzet, hogy már két éve nem volt pénzem gépet fejleszteni, és úgy néz ki, hogy most egy darabig nem is lesz. De hirtelen leesett egy kis extra pénz, azt vettem belőle, amit tudtam... alaplap, proci, értelmes (=a mostaninál jobb, lehetőleg 8xxx-es Nvidia) videokártya és memó tutira nem jött volna ki belőle, úgy meg nem fogok egy működő gépet beáldozni, hogy "eladogatok belőle ezt-azt, aztán majd csak összejön a pénz egy gépre", főleg, hogy most már nem könnyű vevőt találni az elavult cuccaimra.
Így viszont addig halaszthatom a további bővítést, ameddig jólesik, viszont megvan az, amit a leginkább akartam: a Bartonomnál sokkal gyorsabb, kétmagos proci.
Most éppen statisztikai számításokat végzek vele 2x gyorsabban, mint eddig (1 magon), de közben HD-filmeket nézni és 30 ablakban böngészni is jól lehet
és a kedvenc játékom, az erősen procizabáló Anarchy Online is lényegesen gyorsabban fut, mint eddig. Szóval 1GB DDR ide, 12%-os húzhatóság oda, én elégedett vagyok az új gépemmel.
-
dics
csendes tag
Hi,
E2160-as procimat kb. meddig lehet húzni gyári hűtővel?
Próbálkozni még nem volt alkalmam mivel ma lesz meg az új alaplap alá -
Telefunen
őstag
Nem, a memory performace enhance elég kíméletes, ha az alá mész amit az beállít (tehát kézileg esetleg 1-el alacsonyabb értékre állítod a tRD-t) az már veszélyes lehet, de a turbo-tól nem kell félni. (hol ír olyat hogy tuningnál ne legyen standard? -egyébként ne legyen mert sokkal lassabb)
-
q2w3
senior tag
Nálam pedig biosban azt írta a cucc pirossal, hogy cpu tuningnál ne legyen standardon az a beállítás, így turbóra raktam. Ez haza vágja a Kingston 800mhz-es vgam??? asszem most 975-ön megy.
-
Telefunen
őstag
válasz
fsb1000 #8159 üzenetére
A tRD és a PL ugyanaz, a Giga BIOS-okban a memory enhance állása (standart, turbo, extreme) befolyásolja, vagy Static tRead Value (itt szépen értékenként állítható 1-15-ig) néven megtalálod a memóriaidőzítések között. 1 tRD-nyi különbség kb. 200Mb/s-et hoz everest olvasásban.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
szacsee #8157 üzenetére
Ok.. PL=performance level... ezt a memset is szépen kiírja, de mit állít be ha megpiszkálom?
A boostereket lehet enablézni aztán meg pár pár szintet beállítani.
De a PL 1-15 tartomáynban állítható memset-ben. Nem tünik azonosnak (vagy mégis?)Konkrét kérdés:
Mi a különbség a PL 8-as (nálam most ez van) és a 7-es vagy 5-ös szint között.Bocs.. de szeretem tudni, mi történik ha ezeket a paramétereket állítgatom.
És gyakran csak itt-ott olvasott szavakkal dobálódzunk a mögettes tartalom ismerete nélkül.pl a CL meg tRD régóta köztudatban lévő, jól definiálható és érthető rövidítések a RAM beállításokkal kapcsolatban. A PerformanceLevel nekem még ködös. A boosterekkel együtt.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
laragirl83 #8153 üzenetére
Ez a PL mit állít tulajdonképpen?
És a PL milyen kapcsolatban van a tRD-vel? -
Dashes
őstag
válasz
laragirl83 #8153 üzenetére
Grat.! Mondtam, hogy egy próbát azért megér
Ha ez stabil marad, akkor panaszra már nemigen van mód, remélem ezen már nem szeretnél javítani
-
laragirl83
őstag
válasz
laragirl83 #8152 üzenetére
Wáháhááá!
Mondom, jóvan', megnézem Turbo módot... ami a PL-t levette 7-re, 11-ről...
Dobott szépen, WinRAR bench immár 2000kB/s felett...!Itt meg Everest:
[link] -
Dashes
őstag
válasz
laragirl83 #8150 üzenetére
A ram se kutya.. Jó lesz ez 24/7-re
( turbo-n mennyit tud a ram? ( olvasás stb..))
#8152 Így sem rossz, de talán egy próbát megér, hátha.. -
fsb1000
nagyúr
válasz
laragirl83 #8146 üzenetére
Ez szép!
MIlyen feszt álítottál be? (gondolom az 1.280V a mért érték)és milyen RAM beálításokat tudsz ehhez a szép eredményhez párosítani?
-
Dashes
őstag
válasz
laragirl83 #8146 üzenetére
Grat.!
Ez új proci, vagy a "régi"?
3,6ghz nem volt elég? -
laragirl83
őstag
válasz
laragirl83 #8145 üzenetére
8*500MHz@1.280V
Bő 30 perc prime small ffts lefutott, alakul! -
laragirl83
őstag
Nah újra elkezdtem a 4GHz-et hajszolni...!
Meglátjuk mire megyek ezzel a Q809A248-as E8400-al. -
fsb1000
nagyúr
válasz
Tyberius #8142 üzenetére
Pont ilyen lapom van... szintén 7300GT-vel. De 3G-s P4-vel.
[VIA PT880 Pro chipsetes]Ebben tényleg nincs fesz emelés, de le lehet tölteni hozzá a Performance Bios-t, akkor joban fog menni.
Viszont eddig úgy tudtam, nem mennek vele a C2 procik.
Biost frissítettél? A Cpu list-ben sincsenek benne...Nem véletlenül PT880 ultra chippesed van?
-
Telefunen
őstag
-
Tyberius
aktív tag
válasz
fsb1000 #8141 üzenetére
Kösz mindenkinek az infókat!
A lapommal az a helyzet, hogy ez egy VIA PT880 Pro chipsetes darab, amire a DDR/AGP kompatibilitás miatt volt szükség. Az FSB vége 300 körül van másoknak is, az alap 266-hoz képest ez nem nagy előrelépés
RAM visszavétel sem segít, egyszerűen ennyit bír a chipset (viszont a RAM is bír ennyit, aminek örülök, mert ez csak egy noname DDR).
E2140-et talán jobban lehetne húzni benne, de hát ezt vettem, ez van, vigasztal a 2M cache.
A BIOS-ban nem is láttam chipset/proci feszelési opciót.
Speedfan-ban végül 70 fokot céloztam meg, 75 a warning. Idle-ben így sem megy 60 fölé minimális fordulatszámon (~900), 50 % terhelés körül áll be a 70 fok, Orthos alatt is annyi marad. A venti el sem éri a 100%-ot, amit nem is bánok, mert elég hangos. Ha választani kell, hogy hideg legyen a proci vagy csöndes, én a csöndet választom.
Nem tudom, működik-e még a tuning lista, de azért posztolok egy képet.
Mod: ne tévesszen meg senkit a CPU-Z, single channelben megy a memória! Ez a lap minden programot képes összezavarni
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Tyberius #8138 üzenetére
Az Asrock lapokat általában nem szeretik, de volt szerencsém sokat "játszani" velük, a mai napig meg van egy jólsikerültebb VIA-s darab.
Tényleg nem tuningbajnokok, de ha a ram-ot visszafogod és tudsz +feszt adni chipsetnek akkor 20-25% elérhető fsb-ben némelyikkel.
A 4CoreDual-VSTA-val is sikerült kb ebnnyi E2140-vel.Bár a Biosban van CPUfan szabályozási lehetőség (nem minden tipusnál), nekem nem sikerült beállítani, úgy hogy értelmesen müködjön.
A legjobb megoldást nekem is a speedfan adta CPUfan csendesítésre.Én nem szívesen engedném a procit 60-65 fok főlé. 70C is csak folyamatos terhelésnél jöhetne szóba.
De nyilván többet is bírnának.
Idle-ben a 40C alati maghőmérsékletet célzom meg, ami még gyári hütővel is elérhető egy jól szellöző házban. -
Tyberius
aktív tag
Üdvözletem mindenkinek!
A minap vettem egy E6300-at gyári hűtővel, meg alá egy Asrock 4CoreDual-VSTA lapot (jelenleg egy 7300GT AGP és 1 GB DDR400 ram csücsül benne, a Bartonom hagyatéka).
Nem kimondottan tuninglap, az alap 266-os FSB-t 300-ig tudtam húznijelenleg is annyin megy.
A kérdés: mivel szeretném a lehető leghalkabban járatni a hűtőt, kíváncsi vagyok, mennyi a legnagyobb ajánlott maghőmérséklet? SpeedFan-ban a maghőmérők (Core 0 és Core 1) alapján állítom a venti fordulatszámát, ~900 és ~1900 között szabályozható. Max sebességen, max terhelésen kb. 60 fokosak a magok, úgyhogy ennyire állítottam be a kívánt hőmérsékletet. E fölé lehet menni? Mondjuk 65-ig? (Amennyire tudom, a Tjmax 85 fok, addig azért nem akarom elvinni
).
-
fsb1000
nagyúr
-
q2w3
senior tag
Mit jelent az hogy 24/7 ?
Most próbáltam egy kis fesz emeléssel felrakni 9x-es szorzóval 407-re, de nem inult el az xp. Most megint 405-ön megy fesz emelés nélkül. Ti milyen szorzót használtok? Melyik célszerű? Az alaplapom 700-ig engedi állítani.
-
fsb1000
nagyúr
OC alatt nem megy a DES, fel se installd.
Kimértem, hogy csak 3-4 Watt-ot spóról az alaplapi energiagazdálkodáshoz képest, de 15% teljesítménycsökkenést okoz.A CIA2-t ki kéne kapcsolni. Az EIST maradhat bekapcsolva.
Neked is azt javaslom, hogy a gyári hűtőt cseréld le. Nem csak a melegedés, de a zaj is csökkeni fog jelentősen.Tuningoláskor a RAM szorzót tedd 2x-be, ha igy is eléri a saját korlátját akkor... talán adj neki gyengébb időzítést, pl CL7-et, meg adj neki egy kis feszt,
Nem biztos hogy segít!
Viszont alaplapon a RAM turbozást állítsd standard-ra -
q2w3
senior tag
Alap hűtővel mennyit lehet húzni egy E8400-ast? MOst 3.64ghz-en van. Ezt a gigabyteos energy saver programot ne állítsam be? Meg van egy csomó féle beállítás hol olyanok vannak, hogy turbo. Asszem az a C.I.A 2. Nektek az mire van állítva? A memóriáim nem nagyon bírják már. 800mhz-essek, és 875-ön mennek most. Hogyan tudom 850 körül tartani őket, ha a procit húzni akarom?
-
laragirl83
őstag
Jelenleg 9*450MHz@1.296V load fesz mellett!
Léghűtéssel, de így sem megy Small FFT's teszt alatt 60 fokig sem. -
_ATi_1
senior tag
-
zeix
senior tag
Ok, marad egyenlőre, de nézegettem a superpitoplist oldalt és látom, hogy akik hasonló eredményeket érnek el mint én (14s ~)
ők 1,1-1,3V-on jutottak el eddig....
-
zeix
senior tag
Helló!
Mostanában szereztem be új Kingmax 1066-os ramokat, eddig 800-asok voltak.
3,2Ghz-en járattam az E6750-emet 2x osztóval 8x400Mhz-es FSB-n automata feszültségszabályozással.
Most is automata a fesz de 8x444Mhz-el pörgetem 3,5Ghz-en osztó nélkül, mert így mennek a memók 1066-on.
Cpuz progival megnéztem mi a szitu és látom, hogy 1.4V-ot kap a proci.
Nekem kicsit soknak tűnik.
Min emeljek feszt, hogy a procinak kevesebbet tudjak adni? -
dokee78
félisten
Gyorsabb az E8200 3.2GHz-en mint az X2 6400+ BE alapórajelen?
-
dokee78
félisten
A tököm kivan!
Felhúzom a procit 3.6-ra 2 óra Prime Blend, NO HIBA!
Erre 4-5 nap múlva,mit csinál?Kék halálok,befagyás,hiába 1.300 a fesz a BIOS-ban,a CPU-Z 1.45 és az EVEREST szerint is csak1.168 a fesz és ez már 2 szer volt így 3.3GHz-en!Clear CMOS már másodjára,nem tom mi lehet a CMOS-ban hogy 3.6GHz-n pár nap után leveszi a feszt 1.168-ra!
BIOS a legfrissebb!Na mindegy jóez 3.2GHz-n is ,mert nem tom mi lehet a gáz!
-
dokee78
félisten
A tököm kivan!
Felhúzom a procit 3.6-ra 2 óra Prime Blend, NO HIBA!
Erre 4-5 nap múlva,mit csinál?Kék halálok,befagyás,hiába 1.300 a fesz a BIOS-ban,a CPU-Z 1.45 és az EVEREST szerint is csak1.168 a fesz és ez már 2 szer volt így 3.3GHz-en!Clear CMOS már másodjára,nem tom mi lehet a CMOS-ban hogy 3.6GHz-n pár nap után leveszi a feszt 1.168-ra!
BIOS a legfrissebb!Na mindegy jóez 3.2GHz-n is ,mert nem tom mi lehet a gáz!
-
Kötelező
senior tag
Üdv
Van egy Asus P5B Deluxe lapom és egy E4300-am. A helyzet az hogy nem megy a proci csak 3ghz-en 340-es FSB-vel, alap fesz-el és gyári hűtésel. Ramok: 4*1GB Buffalo DDR2 800mhz. A C1E legyen kikapcsolva? Tudna valaki segiteni tuningba? -
dokee78
félisten
Jó-e a SetFSB nevű progi,és van-e róla valami magyar leírás,hogyan kell használni?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Telefunen #8105 üzenetére
Ezt nem tudom saját tapasztalatból...
Viszont olvastam külföldi OC oldalakon hogy bőven megküldik 1,5V-vel is az E8400-at.
Persze lehet hogy csak a max freki elérése miatt és nem igy üzemelnek folyamatosan.
Én speciel az alulórajelezés és alulfeszelés híve vagyok....A ramot sem tudtam fejből, de asszem írtam valahol, hogy gyári fesz +0,1V
-
Telefunen
őstag
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Gaboo007 #8102 üzenetére
A lapodat nem ismerem, de volt korábban Asus lapom, csak nem ilyen csuda erős.
Én Bios-ból próbálkoznék, nem pedig tuning csoda progikkal.1. Clear CMOS, Load bios default.
2. PCIe fix 100-ra állítás
3. RAM szorzó 2x-re, CL= AUTO vagy gyári
4. CPU fix szorzó maxra (a te proidnál 9x)
5. FSB feltolás.... 440-re (ha tényleg ment ,már 4200-at, mert 9x440 az majdnem 4G)
6. CPU fesz 1.4V, alaplapi fesz +0,1 ha lehet állítani (ezt a végén vissza lehet venni ha szükségtelen).7, Ha nem idnul akkor +CPU fesz kis lépésekben növelve (max 1,45-1,5ig )
8. Ha indul fsb +10 vagy +20MHz
9. GOTO 7, mindaddig amig max fesszel még indul10. OP. rendszer elindit.
11. Ha kifagy induláskor, akkor addig csökkenteni fsb-t amig elindul az OP rendszer12. Tesztelés 100%-os CPU terheléssel
13. Ha nagyon melegszik, akkor FSB és/vagy CPU fesz csökkentés
14. Ha hibázik vagy lefagy fsb csökkentés (vagy merészen megküldeni +fesszel CPU-t és alaplapot)
15 GOTO 12 amig stabil legalább 1 órán át.16. RAM szorzó (vagy RAM freki) növelése, amig elindul a gép
(közben RAM fesz ovatos emelése +0,1-+0,3V, ha szükséges)
17. RAM szórzó(freki) csökkentés, amig RAM test nem fut le, vagy stabil az op rendszer
18. CL csökkentése amig stabil (de auton is hagyható ha az alaplap jól állítja OC alatt)19. Ha túl kicsi lett a RAM freki, akkor CPU szorzót levenni, fsb-t növelni hogy elérje a már kitesztelt CPU frekit.
20. Több CPU-szorzó + fsb párossal is megkeresni a max. RAM szorzót (vagy RAM frekit).
21. Amelyik jobban tetszik, vagy tesztprogival többet mutat azt megtartani, elmenteni/////
Én ezt tippelem a Te konfigodnál.
CPU szorzó 9x
FSB 460Mhz -> CPU freki = 4140
RAM szorzó 2,2x=> 1012Mhz vagy 2,2x=> 1150Mhz
CPU fesz 1,45
RAM fesz gyári +0,1 (2V?)
CL 5,5,5,16
Alaplap fesz +0,1VBiztos kihajtható 4200-ra ha már volt... de egy oici számítási teljesítményért sok feszt kell emelni, sokat tesztelgetni hogy stabil legyen és cserébe rengeteg +hőt termel majd.
Miközben a VGA karidat tuning nélkül is kiszolgálná -
Ha valaki tudna segiteni azt megköszönném! E8400+Asus Striker + Dominator 1066. Ebböl kellene kihoznom valamit de a biosba keményen elveszek, pedig ment már 4200-at a proci stabilan! Ha valaki tudna segiteni esetleg lennének konkrét beállitásai amiböl el tudnék indulni annak nagyon örülnék!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- M.2-es SSD-ből E1.S-est az Icy Box adapterével
- Futás, futópályák
- Villanyszerelés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Diablo IV
- Effektíve TKL méretűek a Corsair legújabb, numerikus paddal ellátott klaviatúrái
- AliExpress tapasztalatok
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Intel Core i9-9900K - Garancia - Ingyen posta
- Intel Core i7-14700 20-Core 2.1GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.40GHz) Processzor
- i7 12700k 2026.07.23ig aqua gari,csomagküldés az árban
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 4440 4mag 4szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070Ti 12GB Zalman S2 TG Enermax 750W
- Zebra ZP505 EPL hőpapíros címkenyomtató
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Apple iPhone 15 pro 128Gb,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest