- PCI bővítőhelyet elfoglaló Icy Dock mobilrack M.2-es SSD-knek
- Elon Musk járatára váltott jegyet a legújabb magyar műhold
- Viszonylag olcsó, 26,5 hüvelykes QD-OLED monitor bukkant fel az MSI kínálatában
- Jönnek az egyes, problémákkal küzdő ASUS ROG noteszgépek kipofozott BIOS-ai
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
Új hozzászólás Aktív témák
-
wiggen123
senior tag
válasz
TheProb #8299 üzenetére
Szerintem van létjogosultsága a szoftveres tuningnak. Én is így kerestem meg mennyit tud max a cpu. Abit lapokhoz amit adnak szoftver , abban feszt is lehet állítani. Mivel néha játszom csak, meg nem szeretem újraindítgatni a gépet ezért én biztos fogom használni.
Csak arra kell ügyelni, hogy a ram:fsb osztó jól legyen beállítva, mert nálam azt nem lehet szoftveresen állítani.
Most látom ugyanolyan lapunk vanHőfokot majd mond más, aki jobban ért hozzá. Én nem mennék 70-75 (maghőfok) fölé, az biztos. De már lehet az se a legegészségesebb.
-
TheProb
veterán
Helló!
Segítséget kérné, hogy winfos alól érdemes-e cpu-t,ram-ot húzni vagy csak BIOS? A másik kérdésem, hogy a cpu-mat meddig hagyjam főni? (hány fokig) Vmint, hogy a gyári hűtőt mi alapján cseréljem, 1 bizonyos hőfok felett? Han igen akkor megint csak mennyi az a hőfok? A választ előre is kösz. -
Laraxior
titán
válasz
#93966848 #8292 üzenetére
Még hogy nem jó a Kingmax...
Bőven 1200 felett van a vége,bordák nélkül...nem valami melegedős fajta.
-
Telefunen
őstag
válasz
#93966848 #8272 üzenetére
Szvsz. érdemesebb lenne 1066-os ramokat venned (mondjuk miért nem Kingmax? az legalább olcsó és a te lapoddal szépen együttműködik), és elég lesz 2 modul (ami most van attól úgy ahogy van szabadulnék) -ha meg mégis 4 giga kell, akkor is inkább 4x1Gb kingmax
amit linkeltél sem rossz alternatíva, bár csak 800-as szóval ha a RAM-al balszerencséd van (a procival meg mondjuk szerencséd és menne 7x500-on) akkor még mindig visszafoghat.
-
Telefunen
őstag
válasz
#93966848 #8268 üzenetére
Akkor biza talán még 2,8 sem lesz meg (mert már ott is legalább 800-at kell vinni 1:1-ben a RAM-oknak), nemhogy 3,2... főleg így 4 modullal
Igen, 7x333-on (2333MHz) még mennie kell, de talán menni fog az többet is, neked kell kitesztelned (szvsz. olyan 2,8 talán benne lehet, a corsair-ed is elszalad 800MHz-en)
Az a probléma hogy az alacsony szorzójú 6320 mellé érdemes erősebb RAM-okat társítani, mert így a 667-es RAM-ok nagyon korán korláttá válhatnak
-
Telefunen
őstag
válasz
#93966848 #8266 üzenetére
Robust Graphics Booster----------auto
CPU Clock Ratio------------------7
CPU Host Clock Control-----------enabled
CPU Host Frequency--------------460
PCIe Frequency------------------100
CIA 2----------------------------disabled
System Memory Multiplier-------- 2.00
Performance Enhance-------------standard
Dram Timing Selectable-----------manual
Cas Latency Time----------------5
Dram Ras to Cas------------------5
Ras Precharge--------------------5
Precharge Delay------------------15
Act to Act Delay------------------auto
Rank Write to Read Delay----------auto
Write to Precharge Delay----------auto
Refresh to Act Delay---------------auto
Read to Precharge-----------------auto
trd-------------------------------auto
trd Phase Adjustment-------------auto
System Voltage Control------------manual
DDR2 Overvoltage Control----------+0,2 (bár nemtudom milyen RAM-jaid vannak, ennyi mindenesetre nem árt meg)
PCIe Overvoltage Control-----------normal
FSB Overvoltage Control------------normal
GMCH Overvoltage Control----------+0,1 (mert gondolom 4 modul)
V Core----------------------------1,35V (de 1,45 menj el bátran, ha nem menne)ennek így kb. mennie kell, bár a RAM-od kérdéses (a procid, lapod biztosan bírná)
-
törölt tag
Sziasztok!
Szeretném tuningolni a C2D E6320-as procimat.Ma raktam be hozzá egy TX2-es hűtőt és jó lenne minél jobban húzni egy Sapphire HD4850-hez!3,2-re szeretném húzni,ha az még beleférne.Kérlek írjátok le egy kezdőnek hogyan is kellene megcsinálni!
Need help!!
Köszi! -
Telefunen
őstag
válasz
Kötelező #8259 üzenetére
1,5V-ig elmehetsz, időzítéseket kézileg érdemes beállítanod 5-5-5-15-re. 4:5-höz arány jó (már így is szép kis tuning), aztán ha később elfogyna a RAM még mindig visszaállhatsz alapra (esetleg adhatsz a RAM-nak némi túlfeszt, ha tényleg 1,8V-on hozza ezt)
a képen koránt sem 1,4V látszik (főleg nem BIOS-ból) ha tényleg 1,472V-ot kap a proci, akkor talán itt meg is állhatsz..
esetleg ha a ramod bírna 960-at akkor 5:6-os aránnyal és 8x400-al lehet hogy jobb teljesítményt érnél el..
-
Kötelező
senior tag
húdesokan vagyunk
-
gYaLo
őstag
Hellosztok!
Olyan problémám lenne,hogy vettem egy Asus P5K Premium WIFI/AP lapot...
Ha midnent alaponhagyok,cod2 ben dx9 ben megvan a stabil 250 fps...
Viszont ha húzom a lapot,akkor 80-nál nem lesz több az fps...
Ez miért van? Valaki segítsen,léccives!
Üdv: Norbi -
Kötelező
senior tag
hali!
van egy Asus P5B deluxe lapom, meg egy Core 2 E4300-am és 4x1GB Buffalo DDR2 800 ramok. Most igy mennek: link
Kérdésem az lenne mennyi feszt adjak a procinak hogy ennél jobban menjen és ami nem káros még neki fesz? Ramoknak mennyi feszt adhatok? most az FSB 360*9, ahogy nézem FSBRAM 4:5 ez jó igy? vagy mire állitsam?a CAS latency meg ijeneket hagyjam auto-n?
Amugy minden Auto-n van csak az FSB-t állitottam a CPU Vcore-t meg az FSB Voltage-t : 1,4-re. -
rogan85
tag
Úgy néz ki megoldódott a helyzet. Adtam a chipsetnek +0.1V-ot és így alapfeszen 2,8Ghz-re lőttem be egyenlőre a procit.
Mondjuk azért érdekes hogy régebbi próbálkozásoknál nem volt erre szükség. -
rogan85
tag
Pár napja kipróbáltam a procimat alapfeszen 2,8 Ghz-en(7x400). Pár óra játék után újrainditottam a gépet de nem indult majd minden visszaállt alapra.
Most vettem új hűtőt hogy tartósan húzzam a procit de már minimálius tuningal(2,4Ghz) sem indul.Alap beállítások mellett minden rendben.
A mulkori 2,8Ghz-es probálkozás megfektette volna?Egyébként most vettem észre hogy a chipset tartósan 52C° körül volt ezért tettem rá ventit nem tudom ez okozhat-e problémát.
-
#gab_
őstag
hello
Az idő múlásával növekedhet a proci fesz. igénye? -
hangyesz
tag
Hi! corsair CM3X1024-1333DHX-nek milyen időzítéseket lehet/ érdemes választani aminél nem fagy ki?
-
Chalez
őstag
Az milyen tipikus hiba, ha pl tuningnál orthos small 9 prior kb 30 perc után újra indul a gép?
-
BViktr
tag
Hy.
E6600-os procikat általában meddig lehet húzni? B2-es.
Csak mert az enyém egy időben ment 3G-n alapfeszen, aztán volt, hogy ujraindításnál nem bootolt. Ki-bekapcs és visszaállt alapra (2.4G). Vissza tettem 2.7G-körülire de már itt is ezt csinálja.
Alapon viszont jó.
Valamint a memóriák 1066-osak és már azt sem tudom annyin hajtani, mert u.ezt a problémát produkálja. Az alaplap lesz a ludas??? Chipset hűtésre gyanakszom. -
MileStone5
csendes tag
Hello tuningmesterek
Adott MSI P45 Platinum lap 1.1es biossal.
E8400 proc,2x1g 16 chipes Crucial Ballistix 1066 ram benne...
Eddig hajtottam 9x422-n a procit,így 3.8on ment...
Lejjebb akarnám rakni a szorzót legalább 8ra,ill 7re akár.
Ha csak 3.5-ön fog menni az sem gáz...
7x500-on próbáltam,felállt a vista vele,de explorer indítással kihalt...
Abban kérnék segítséget,hogy 7x500as beállításhpz mit állítsak a voltokon,mert szerintem azokon kellene buherálni...Nekem ezek vannak:
CPU Voltage (V)
CPU GTL REF0
CPU GTL REF1
DRAM Voltage (V)
DDR_VREF_A
DDR_VREF_B
NB Voltage (V)
NB GTL REF
VTT FSB Voltage
SB Voltage
Ha jól sejtem a VTT fsb voltage kellene hogy többet kapjon?
Szörnyű belegondolnom,hogy mit tud a masina tuningal és az istennek sem tudom lejjebb tenni a szorzót stabilan -
makkai
aktív tag
válasz
Cyberbeni #8236 üzenetére
Majd megpróbálom, de a ramokat vissza vettem 667 -re, a proci szorzót is 6-osra, pont azért, hogy ne ezek legyenek a tuning kerékkötői. Néztem teszteket a neten és azért 425-450 -es FSB-t elértek ezzel a lappal. Bios frissítés segíthet talán. Szerinted mi az a FSB VTT 0-tól 20 %-ig állítható.
-
Cyberbeni
addikt
ramokat vedd vissza cl5-re, legkisebb szorzóra. (950-1000mhz-et bírni szoktak ezek alapfeszen, viszont nem segít nekik a + fesz)
déli hídnak ne emelj feszt. kisebb északi híd fesszel nem megy ennyit?
650i sli chipset szerintem nem nagyon fog többet menni. intel tunig alá intel chipsetes lapot kell rakni (kivéve, ha sli-t használsz). -
makkai
aktív tag
Hali!
Tuninghoz kérnék segítséget.
A konfig a következő:
proci: C2D 6750
Hűtő: Zalman 7700 Cu
Ház: Point of View V54 (25cm -es nagy oldalventivel)[link]
Alaplap: MSI P6N SLI
Ram: 4x1 Gb GEIL 800 MHz 4-4-4-12 2.1 V
Vga: MSI 9800 GTX OC
jelenleg proci alapfeszen: 8 x 400 FSB 3200 MHz
Északi híd: 1.25 V-ról 1.4 V-ra
A gondom a következő! ennél többet az istennek sem akar menni, hiába emelek északi híd feszt. vagy a prociét.Próbáltam már úgy is , hogy a proci szorzót visszaveszem meg a ramokat is, de úgy sem indul el nagyobb FSB -vel.Pedig ennek a lapnak 450 -es FSB körül mennie kellene állítólag.
A déli hídnak is kell feszültséget emelni? az alapon van. 1,5 V és 1,7 V -ig lehet állítani.
Segítsetek! -
bishopx2
tag
Köszi a válaszokat akkor nem adok neki több feszt 2.0v -nál de az érdekelne
hogy milyen időzitések melet használjátok ezeket a kingmaxokatÜdv : Bishop
-
bishopx2
tag
válasz
Cyberbeni #8229 üzenetére
Nekem is ugyanezek a beálitások vannak és kékhaláloznak 2,5 (1125) beálitással
adtam neki +0,2v feszt de lehet hogy többet kéne szabad ennyit adni a
kingmax 1066 ramnak ? hozzáteszem hűtésért felel egy ocz xtc ram cooler
450*8 beálitást mellet ez a helyzet......
A geil Ultrákal annó (2hónapja) simán ment a dolog 450*8 beál melett !!!!!!!!!!!!!Üdv : Bishop
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Telefunen #8228 üzenetére
benchmark erejéig szerintem meg lehet oldani.
de amúgy támogatom a 450*8 megszilárdítását. (amúgy 1125mhz-en mennek a ramok, nem pedig 1166-on)
amúgy az én ramjaim kékhaláloznak 450*2,5(1125mhz) beállítással, viszont 360*3,2(1152mhz)-n 10percig engedtem a memtest-et, és addig hibátlan volt. -
Telefunen
őstag
-
bishopx2
tag
Hát egy órás Mass Effect után kék halálal kidobot ....Xd
mind1Szerintetek az én konfigommal el lehet érni a 50% tuningot a prociból ?
az ugy az 500 fsb lenne egy 8x val...milyen beállitások melett? az is érdekelneÜdv : Bishop
-
bishopx2
tag
Hali !!!
Ez mennyire számÍt jónak ?
http://kepfeltoltes.hu/view/080629/tuning_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Üdv : Bishop
-
bishopx2
tag
Valaki adna listát ahol ilyen toplisták vannak tuningról ???
ThxÜdv : Bishopo
-
Chainsaw
tag
Sziasztok!!!
Lenne nekem egy E6700-m olyan 3,2-3,4Ghz -ig szeretném majd felpöckölni!!!
ViD:1,25 Stepping B2 Vajon birni fogja???,Hütés:Asus V-60 Terhelve sem megy 40C fölé a magok hömérséklete!!!Up!!! Chainsaw
-
kjany
tag
Csak 36 C' fok a procid ?
Irigyellek.
Én 400 MHz el hajtom ezt a procit P5B -be, szépen megy 3200 -al, a fesz. fixen 1,25V ....
Viszont a hőmérséklet (Zalman 9500 teljes fordulaton hajtva) 56C' fok.
Én szúrok el valamit, vagy a Hyper TX2 ennyit verne a Zalmanra.
Tényleg mennyi a normális, illetve a még elfogadható hőmérséklete egy E8200 -nak, minimális 20-25 % túlhajtásnál ??? -
doc
nagyúr
sziasztok!
viszonylag laikus vagyok tuningban, de most, hogy egy igen jó alapanyagra tettem szert, csak megkérdezném a szakértőket a témárólszóval a hw:
alaplap: Gigabye EP35C-DS3R
cpu: E8200 2,66GHz
hűtő: Hyper TX2
ram: 2x1GB Kingston DDR2 1066 MHzebből mit és hogyan lehet/érdemes kihozni úgy, hogy a cucc stabilitása 100% legyen (legalábbis a hardveres, a szoftveres részről a Linux gondoskodik
), és az élettartama ne rövidüljön számottevően?
feszültségemelést ha lehet inkább kerülném, kicsit félek tőlejelen pillanatban a 2,66 GHz helyett kereken 3GHz-en fut (333 helyett 375 FSB) a proci, ennyit csináltam vele
cpu-hőmérséklet 36 fok, ugyanannyi mint alap órajelenha tudnátok tanácsot adni, hogy mit próbáljak, és főleg hogy a bios millió tuningopciója közül melyik mit jelent a gyakorlatban, azt megköszönném, cserébe beszámolnék az eredményekről
-
bishopx2
tag
Hali !
Egyszerű kérdés melyik a legjobban tuningolható és legkevésbél melegedő
E6750, E8400. Egy P35-DS3 alaplapba. -
Tyberius
aktív tag
Na lecseréltem az E6300-at egy E2220-ra, remélve, hogy ez jobban fog tuningolódni az Asrock lapban... de már 3 GHz-en se volt stabil. Létezik, hogy ennyit se bírjon egy ilyen proci alapfeszen?
-
laragirl83
őstag
Reggelig megy majd még, de azt hiszem ennyin már Prime stabil marad!
-
Cyberbeni
addikt
0,075V drop még elfogadható? mert az én p35-s3 lapom kb ennyit droppol. (1,41875V biosból és 1,3440V load)
-
old gray
addikt
válasz
fsb1000 #8204 üzenetére
Jó kérdés, hogy az energia-gazdálkodási funkciókat bekapcsolva idle állapotban a fesz.-t is automatikusan csökkenti-e a lap és ha igen akkor a BIOS 1,1V-ból mennyi lesz drop hatására.
Az tudom, hogy a szorzót leveszi 6x-ra....
A másik dolog: Mivel 1000RPM-re belőttem a proci-hűtésem így fix 1,2V BIOS fesz.mellett load állapotban sem megy fel a hőmérséklet ~55foknál. Változó sebesség belövése esetén load állapotban lehet kellene 1,4V pl. a 7*500-hoz, ilyen értékeken elégtelen lenne a proci-hűtő fentebb írt beállítása. Így az a pár 0,0xV fesz.különbség és energia-takarékosság oltárán (ami ténylegesen pár W...) fel kellene áldoznom a csend élvezetét. T.illik a gépemben a vga hűtésen (ill. tápventi) kívül más venti nem található, tökéletesen halk. (vga hűtés accelero xtreme... fix minimum ford.számon, a táp meg VX450 szintén hangtalan jóformán)
Pisztoly: értem miről beszélsz, és lényegében igazad lehet (azért lehet, mert letesztelhetném, hogy 0,03V-al kevesebb BIOS fesz. esetén megy a proci...és előfordulhat, hogy igen) de úgy gondolom 0,03V-ról differenciára kár több hsz-t pazarolni.
-
Hurkaleves
őstag
válasz
old gray #8203 üzenetére
Akkor mondom másképp: az ő procját meg a tiédet tegyük fel, h egy nulla dropos lapba rakjuk. Az övének 1,12v-ot (nyilván ilyen érték nincs bios-ban, de akkor azt az értéket, ami ehez a legközelebb áll, felfelé kerekítve), a tiédnek pedig 1,15v-ot kéne belőni (és tételezzük fel, h ugyan úgy megy mind2 proci abba a nulla dropos lapban, mint a jelenlegi helyükön).
Vagy mondhatnám úgy is, hogy Telefunen prociját beletesszük a te lapodba és ott elég lenne 1,17v-ot belőni, mivel saccper nálad 0,05v van bios és load között így lenne load 1,12v (természetesen itt is hozzá kell tenni, h tételezzük fel, a lapodban ugyanúgy menne a procija mint az övében, de ez most lényegtelen, mert nem erről van szó).Aztán visszatérve az ut3-ra: én úgy gondoltam az előbb, h nálam 1,4v a legkisebb fesz, amivel még prime stabil 3400mhz-en és itt ut3 stabil is a cpu
.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
old gray #8203 üzenetére
Én is alulfeszelésben gondolkodtam, a fogyasztás/hőtermelés csökkentés miatt.
Ezek eredője a csöndes gép, éjjeli használatraVettem egy teljesítménymérőt és kiméregettem, hogy a gép teljes fogyasztása kevesebb az alaplapi energiagazdálkodással, mintha én viszem le fix 1.2V-re.
Giga ep35c + E6750.Ennyi...
A VGA kártyámat fixen alulfeszelem. -
old gray
addikt
válasz
Hurkaleves #8202 üzenetére
A kép annyit mutat, hogy a lapja jobban droppol. A BIOS fesz. uannyi, ez nem cpu-kérdés immár hanem alaplap-kérdés.
Az off-odra reagálva: Pont nem erről ebszélek. Arról van szó, hogy a procid max. prime-stabil értékén az UT3 már fagy. Nekem 3605MHz prime stabil de 3500MHz-n UT3-stabil u.olyan körülmények között. Ha meg tényleg nem fagy, akkor kijelenthető, hogy beton-stabil az adott órajel.
-
Hurkaleves
őstag
válasz
old gray #8201 üzenetére
Miért ne lenne jobb? Ott van a kép: 0,03v-tal kevesebb kell neki ahoz az órajelhez. Különben az, hogy bios-ban 1,2v-ot kell belőnőd, és ez idle 1,15v vagy 1,18v vagy akármennyi ez nem számít semmit, ezt csak neked kell tudnod, h ekkora az eltérés, hogy tudj vele számolni.
Az idle és load közötti diffinek van jelentősége.
Amúgy, én szoktam ut3-azni: procimnak minimum 1,4v kell 8x425höz - itt még prime stabil és egy - másfél óra ut3 sem fagyasztja ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sofabaton (logitech harmony alternatíva)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- DUNE médialejátszók topicja
- Opel topik
- Energiaital topic
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Gyúrósok ide!
- Fejhallgatós találkozó
- További aktív témák...
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB ZALMAN Z1 Plus A-DATA 750W
- Asus TUF Gaming F15 FX507 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12500H - 8GB - 512GB SSD - RTX 3050 - 1 év garancia
- Akció! HP Elitedesk 800 G1 USDT számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD 4600 WIN
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest