-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
XP NINJA
őstag
Sziasztok, össze szeretném rakni a nyomásmérőmet egy ESP32-vel, de szerintem az 5V - 3.3V eltérés miatt akadtam el. Mi lenne a számítási módja, hogy kiolvashassam bar-ban? max 2 bar lenne, szóval ha jól tudom odáig az esp32 is elég. Előre is köszi
-
atesss
addikt
válasz
atesss #13095 üzenetére
Közben meg is találtam ami elsődlegesen gondoltam: Wiznet W5500 alapú SPI-Ethernet hálózati modul [link]
1700Ft-ért (és úgy hogy ez az ár magyar boltból) egyáltalán nem mondható drágának szerintem.
De Aliexpress-ről talán olyan 700-800Ft-ért is lehet, ha több db-ot rendelsz.Gergosz2
Természetesen van benne beépített Ethernet trafó is.
Az ESP-s modulokon a legkisebbek kivételével (ami 8 pin kivezetéssel van) szinte mindegyiken van SPI, jól sejtem ? -
atesss
addikt
válasz
Janos250 #13092 üzenetére
Van erre megoldás sokkal olcsóbban.
Csak nem serial, hanem SPI protokollal.
Wiznet-nek vannak ilyen IC-jei, és arra épülő board-ok Arduino-khoz.
Én ESP-hez (illetve nem tudom már fejből biztosan, a lényeg hogy valamilyen 32 bites, Arduino board-okon is jelenlévő chiphez) néztem annó.
Egyszerűen csak megbízhatósági okból a Wifi-t kiváltani.Az elv a következő volt:
Ha már táp úgyis kell, akkor minden eszközhöz ki lenne húzva egy-egy UTP (pontosabban inkább FTP). És akkor azon az UTP-n a táp mellett (2 érpár, passzív POE) el tud menni egy 100M Ethernet is (2 érpár).
(Bár amúgy aktív, szabványos POE-ben is gondolkoztam, csak az már egy elég nagy fejlesztés lenne, kitalálni, nyákot tervezni, fizikailag pedig beültetni, stb.)Annyi volt vele az egyik problémám, hogy amikor ennek utánanéztem (most már kb. min. fél éve), akkor azt találtam, hogy hiába programozhatók ezek az ESP chipek is már MicroPython-ban, sajnos a vezetékes Ethernet library nem működik velük.
Van valaki itt, aki MicroPython-ban programozik ? -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #13092 üzenetére
CAN onnan jutott eszembe hogy a ESP32 is van, meg STM is. Ezek meg bőven elérhető ár értékben vannak. Egy transciever meg nem a világ összes pénze, autó iparban bőven vannak 10+ éves kocsik CAN busszal, szóval annyira nem lehet rossz (Szakmai ártalom) Ahogy nézetem a FRAME eket kezelik az SDK-k, szóval az adat tartalommal kellene nekem bűvészkedni, de azt bármely protokollnál is nekem kellene....
Ennek az iránynak a fix 12V körbe a lakásba lenne a hátránya. Viszont építhetnék Power bankot ami áramkimaradás esetén is működő képessé teszi és csak véges ponton kellene megtáplálni, cserébe kisebb a 2.4Ghz forgalom....
még gondolkozom rajta.... A központi Relés rendszer is tetszik, mert egyszerű mint a faék...
-
válasz
Janos250 #13068 üzenetére
Természetesen csak vicceltem.
Minden feladatot próbálok a legkevesebb alkatrészből, a legminimálisabb hardver felhasználásával megoldani, azért gondolkodom mindig célhardverben. Az AVR-eket meg azért szeretem annyira, mert lenyűgözően egyszerű és átgondolt a működésük, és szeretem, hogy nagyjából mindent értek, ami bennük zajlik. Mint régen a C64.
A másik, hogy szeretek hackerkedni, élvezem, ha egy adott hardverből a lehető legtöbbet tudom kihozni.Az ESP32 mindent (is) tud, azzal nem kihívás bármit elkészíteni.
-
Atesz.d
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap este óta az Arduino IDE nem hajlandó működni. (Win10) A jelenség az, hogy indítva megjelenik pár másodpercere a kis keretes intro és a csomagok inicializálása állapotnál eltűnik és kész.
- Újratelepítette, nem jó.
- Kipróbáltam egy képernyővel (kettőt használok): nem jó.
- Leszedte, letöröltem a users.. könyvtárban a dolgait, felraktam, egyszer elindul, ha kilépek, többet nem indul el.
cmd-ből debug-ban indítva ez van:H:\#Works\#Elektronika\#arduino_prog\arduino-1.8.12\arduino_debug.exe
Set log4j store directory C:\Users\Atis I3\AppData\Local\Arduino15
Konfiguráció betöltése...
Csomagok inicializálása...
java.lang.NullPointerException
at cc.arduino.contributions.packages.ContributionsIndexer.parseIndex(ContributionsIndexer.java:134)
at processing.app.BaseNoGui.initPackages(BaseNoGui.java:483)
at processing.app.Base.<init>(Base.java:273)
at processing.app.Base.main(Base.java:150)Amikor telepítés után elindul, és az alaplap-kezelőben elkezd keresgélni, akkor is megjelenik a ..NullPointerException üzenet.
A gyanúm az, hogy addig hajlandó elindulni, ameddig egyszer meg nem jelenik ez a hiba.Kipróbáltam a zippelt verziót is, az is egyszer használatos.
Egy dolog volt tegnap: a köcsög Windows egy óvatlan pillanatban erőszakkal telepítette az új frissítést (ami az új Edge volt).
Sanszos, hogy ez kavarta meg a dolgokat, de valamiért nem engedi leszedni.
Régebben az ESP-k package-ei voltak felrakva, de most a teljesen szűz is elhal.Valakinek valami ötlete?
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #13063 üzenetére
Mivel kis méretekben akarjátok használni, ide most nem passzol, ezért is teszem offba, de azért megjegyzem, hogy az ESP32 (ugye kitaláltátok
) RMT az a Remote Controller rövidítése. Azért nem passzol ide, mert elég nagy, és azt biztosan nem tudja, amit írtatok, hogy a zavaró fényeket ne vegye figyelembe. Viszont, ha adni akarunk, megadjuk a vivőfrekit, és a mintát (64 byte, vagy ennek max nyolcszorosa ), és adja ameddig akarjuk, akár végtelenségig
-
Janos250
őstag
Ezen meg 14 $-ért pár nap alatt UK-ból, szintén Arduino ESP32, van rajta egy kicsi kijelzőn kívül 18650 litiumos akku foglalat is.
link -
Janos250
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
Magam sem tudom, mit bénáztam két hete, mikor egy fél napot elcsesztem erre, de most kb. 5 perc alatt lefordult a Ryzen konfigomon 5.6-os kernelen a driver és gyönyörűen műx
Volt ugyan két warning, de meglett a kernel driver és jó is.
Csak tudnám, mire használjak egy 320x240-es touchscreen-t. Volumio-t nem teszek rá, túl kicsi felbontás. Valami készülék vezérlést lehetne.. de mivel alkotok rá képet, gombokat, stb.. mert ugye touch-os..
Egyelőre annyi van, hogy cat /proc/fb -re az jön ki, hogy van egy 1-es azonosítójú új framebuffer eszközöm is. Taps.
0 EFI VGA
1 rpusbdisp-fbPróbálkoznék még egy ilyen weather station ESP-s projektből, mivel itt az ESP az asztalomon, kreálni valamit, pontosan ehhez a display-hez írja az instrukciókat, de a wiring nem stimmel
Ezen a kijelzőn hátul a micro USB port mellett csak 7 forrasztási pont van (és egy extra csatlakozó 7 tüskéje, ami ugyanez a 7 lesz sztem), illetve a szalagkábele ahogy áttör a nyákon egy résen és csatlakozik a vezérlőjéhez, de ez meg vagy ránézésre 100+ körüli kontakt, szóval az itt említett DISP oszlopos csatlakozók nincsenek meg. De még nézelődök.
-
atesss
addikt
válasz
Janos250 #13003 üzenetére
Eddig nem is tudtam, hogyan is működik az ugrókódos biztonság. Mármint elsősorban távirányító-technikában (autó, kapunyitó).
Most már nagyjából megvilágosodtam, köszi
Egyszerű de nagyszerű az ötlet.
A szinkron elvesztése viszont elsőre reális problémának tűnik. A "megnyomod N-szer a gombot" nem hordoz biztonsági kockázatot ? Ha a feltörni vágyó ismeri ezt a nyomás-számot (de mivel ez gondolom fix nyomás-szám, így pl. az eszköz kézikönyvében is le kell írniuk, onnantól meg tudható).
ESP-hez létezhet ilyen ugrókódos (leginkább 433Mhz-es) adó illetve vevő modul ?
Vagy egy "standard" 433-es modullal is meg lehetne oldani, hogyha én implementálom SW oldalon az ESP-ken az ugrókód generálást illetve ellenőrzést ? -
Janos250
őstag
Egyszer itt már írtunk az amatőr szintű ugrókódos biztonságról.
Minden kérésben küldesz egy változó kódot, amit az előző N db. kódból generál egy általad kitalált, de elég bonyolult algoritmussal. A vevő ugyanezzel az algoritmussal ellenőrzi, ha a kód nem stimmel, nem hajtódik végre semmi. Szinkron elvesztése esetén "megnyomod N-szer egymás után a távirányítót", és helyreáll a szinkron.
Ez Pistikének is, és Szergejnek is elég nagy fejtörést okoz.
Ezt persze célszerű nem közvetlenül az eszközökre küldeni,
hanem egy erre dedikált lapnak [természetesen valamiféle Arduino, pl. ESP32], ami ellenőrzés után továbbítja a külvilágtól elzárt MQTT-nek, aki majd továbbküldi az illetékesnek.
-
atesss
addikt
válasz
Janos250 #12956 üzenetére
Közben még megtaláltam két márciusi hsz-edet az ESP32 előnyeiről: [link] [link]
Illetve utánanéztem a "külső ram"-nak is. pSRAM -nak hívják, itt egy részletes leírás a használatáról: [link]
Ezek alapján én már egy PSRAM-os ESP32-s board-ot próbálok keresni.
Nagy segítség ebben a wikipedia: [link]
Aliexpress-en a "ESP32 pSRAM"-ra keresve ezek jönnek be: [link]
A legelső találat pl. elég jónak néz ki:
4MB / 16MB FLASH for TTGO T8 V1.7 wifi Bluetooth ESP32 WROVER 4MB FLASH 8MB PSRAM electronic module T8 V1.7.1 ESP32 [link]
SD-foglalat és akksicsatlakozó is van rajta, $6.55-ért.
És ráadásul itt azt írja, hogy lehet a 4MB flash verzió helyett 16MB flash verziót is választani.
Bár a wikipedian nem írja hogy létezne ilyen.
Wikipedia alapján is próbáltam amúgy olyat is keresni, amiben a Flash memory 4 MiB fölött van.
De így Surface-mount module-t találtam csak, és azt is csak a gyártói oldalakról, Aliexpress-en nem. Azt meg nem annyira állnék neki kézzel forrasztgatni hogy board legyen belőle. -
Janos250
őstag
válasz
atesss #12959 üzenetére
Külső memóriát én egyikhez se kapcsoltam, ezt a részét nem ismerem.
SD kártyát használok, link
Az általános "Arduinoként" hirdetett modulokta természetesen minden Arduino kompatibilis lap tudja használni.
Az, hogy az UNO-hoz hasonlóak "stackelni" lehessen a modulokat ESP-re is, az ritka, mert
nem egy szigorúan rögzített lábkiosztásról van szó, mint az UNO-nál, hanem gyártótól függ, bár többnyire nagyon hasonló.
Ezért csak az adott termékhez az adott gyártótól származó shield dugható rá közvetlenül.
Olyat, amit linkeltél, nem tudok. -
lmaresz
aktív tag
válasz
Dißnäëß #12972 üzenetére
Nagyon jó, hogy erről is van szó a topikban. Szerintem nagyon is ide való, és sokan nem gondolnak/foglalkoznak ilyenekkel, annak ellenére hogy valós probléma.
Ilyenkor meg lehet oldani okosan az átjárást a saját privát hálózatodról biztonságosan az IoT hálózatba, vagy pedig fel kell kapcsolódnod a dedikált Wifi-re, mert az utóbbi elég kényelmetlen lehet. (Mondjuk ha telefonról le akarod kapcsolni a lámpát az ESP-vel.)
-
Dißnäëß
nagyúr
Egyébként hajszálpontosan ez van nekem, fotó alapján az utolsó tizedmilliméterig stimm.
Az alján viszont ESP-F DEVKIT V4 áll (ugyanúgy DOIT-es).Az IDE alatti programozás során konzolban ezt látom:
Serial port /dev/ttyUSB0
Connecting....
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
Crystal is 26MHz
MAC: bc:dd:c2:23:34:52
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 4MBHa igaz az ESP8266EX, akkor eme wiki oldalai szerint erre is rámegy a FreeRTOS és még pár egyéb firmware is, jól fogalmazok ? (Bocs, ha hülye alap kérdés).
Például ezt a listát elnézve most állt össze, mit is csinálhattam tegnap, szerintem belenyomtam az Arduino Core-t, mert most az Arduino IDE alatti mintaprogramokkal ismerkedek, tanulgatok és minden műx szépen, nem Lua-ban írok, nem Lisp nyelven, se semmi egyéb, hanem a C++ egy heréltjét látom ha minden igaz, az Arduino-k default nyelvét, amit a három Leonardo-m is használ.
És ha tovább bámulom üveges szemekkel
a listát, kezdek rájönni, hogy WOW.. gyakorlatilag egy csomó programozási nyelven és/vagy fejlesztőkörnyezetben tudom programozni a kütyüt, attól függően, hogy mi fekszik nekem, például ha korábban már Node.JS-el elkezdtem ismerkedni, akkor a Javascript alapúakat is kipróbálhatom rajta (pl. az Espruino). Vagy BASIC-ezni is tudnék vele, meg Visual Basic-et (óóó istenem, üssetek, de ezeket ki fogom próbálni)
Jól látom mindezt ? (Korrigáljatok nyugodtan).
-
atesss
addikt
válasz
Janos250 #12956 üzenetére
De akkor ezek szerint az ESP8266-ben is van I2C, no ezt nem tudtam.
Igen, elírtam, természetesen az I2S-re gondoltam !Valamit olvastam az ESP-khez rakható külső memóriákról. Hogy mi is a különbség az SRAM & SPIRAM között, meg hogy milyen a sebességük.
De nem világosodtam meg teljesen.
Ha +2-3$-ért van egy külső flash a nyákon egy ESP32-höz, az szerintem elég hasznos lehetne.Igen, én is most dilemmában vagyok ESP8266 és ESP32 között.
Találtam pl. egy egész szimpatikus board-ot ESP8266-ra: [link]
És lehet rádugni a tetejére shield-eket. Pl. az ugyanott kapható "Data shield" elég hasznos lenne hozzá, DataLog FAT32 microSD-re + egy RTC, plusz $2.19-ért (ok, még egy olcsó microSD meg a gombelem biztosan kell hozzá).Valami hasonlót tudsz ajánlani ESP32-esben ?
A kis fizikai méret nem olyan fontos. Sőt, ha ki van vezetve tényleg minden GPIO-ja, akkor felőlem nyugodtan lehet sokkal nagyobb is. Viszont az fontos lenne, hogy létezzenek hozzá hasonló Shield-ek (pl. ez az RTC+SD elég alap lenne részemről). -
Janos250
őstag
Tegnap órákon át az ESP32 lapot (mint mindig) nyüstöltem. A végén vettem észre, hogy az FTD232RL-t elfelejtettem 3.3 V-ra állítani, így a GPIO lábakra 5V jelszint ment. :-( Szerencsére nem vette rossznéven az ESP32, de lehet, hogy ezt nem mindig így teszi.
Még jó, hogy a tápot máshonnan kapta, és az 3.3 V volt. -
Janos250
őstag
válasz
atesss #12946 üzenetére
A 8266-ban nem emlékszem, már mi van hardverben, de ESP32-ben rengeteg. Aki most veszi, annak én mindenkinek az ESP32-t szoktam ajánlani, de ezzel nem mindenki van így. Az ESP8266-ha írott lib-ek, programok általában változtatás nélkül is mennek rajta.
Nekem is tetszik az a kis kamerás modul. Tűrhető képe van, egyszer régen tettem is fel mintaképet, úgy emlékszem.És I2C, vagy I2S ?
-
válasz
Dißnäëß #12947 üzenetére
Nagy vonalakban:
ESP32
- újabb
- 2 magos CPU, valódi multithreading, FreeRTOS
- sokkal több I/O kimenetESP8266
- régebbi, ezért kiforrottabb az arduino integráció, nagyobb támogatás, rengeteg lib és példakód található hozzá
- 5V toleráns portok: néha jól jön, ha vmi szenzort/perifériát szintillesztés nélkül lehet rákötniEgy ilyen ismertetőt (a leggyakoribb AVR, ESP stb lapokról, összehasonlítás) lehetne tenni a topik összefoglalóba, nem? Időnként előjön a téma. Persze nem én írnám, illetve nem egyedül. Segít benne valaki?
-
Dißnäëß
nagyúr
Urak !
ESP8266 és ESP32 között mi a különbség nagyvonalakban ?
-
atesss
addikt
válasz
Janos250 #12945 üzenetére
A kérdésem legfőbb részt a chip-re vonatkozott.
De akkor ezek szerint az ESP8266-ben is van I2C, no ezt nem tudtam.
Meg akkor ezek szerint az ESP32-ben is.
Ez a kamerás OV2640 panel viszont baromi jó. Találtam részletesebb leírást róla: [link]
1500Ft-ért, kamerával, SD-kártya foglalattal együtt nem rossz.
Főleg ha még működik vele ez az I2S mikrofon is plusz 1500Ft-ért [link] -
Janos250
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
atesss #12939 üzenetére
Van egy pici wifis EPS8266-om és innen tudtam meg én is, hogy az Arduino IDE-be bevették őket is, Preferences alatt kell Board Manager URL-ek közé (ha 1 vagy több már van ott) betenni a listába: https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
Majd a Boards Manager-ből a listából az esp8266 szekcióra menni (nálam spec legalul van) és Install.
Ezután a Board-ra menve már listáz egy raklap ESP-s kütyüt az IDE, én a sajátomhoz azt a tippet kaptam, hogy Generic ESP 8266-ot válasszak a listából és AVRISP mkII programozót. Tökéletes.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #12939 üzenetére
Látok egy ilyet AliExpress-en, hogy "MicroPython maker programming ESP8266 development board" [link]
Na de miben más ez fizikailag ? Vagy csak amiatt írták át a nevét ilyenre, hogy MicroPython-ra keresve is megtalálják az emberek ?
Vagy valami SW-es különbség (pl. bootloader) van ? -
atesss
addikt
Üdv !
ESP8266-nál milyen lehetőségek vannak a kód-feltöltésre ?
Létezik sokféle kialakítású board, láttam külön downloadert, stb.
Mi az ami mindegyiknél megvan ? Serial - valamilyen fizikai kialakításban - ugye mindig adott ?
És mi az ami csak bizonyos board-okon van meg ? Ha jól sejtem a Serial-USB chip az egyik ilyen.
Van olyan megoldás, ami WiFi-n keresztül újraprogramozható (nyilván ha kell akkor elsőnek serial-on felrakva a "bootloadert") ?
Egyáltalán van itt ilyen hogy bootloader ?
Ha nem Arduino, hanem MicroPython alatt akarom programozni akkor az mennyiben más HW/perifériák szempontjából ? Vagy pl. bootloader ?
MicroPython-al mennyire foglalkoztok ebben a topicban ?
Melyik a legkisebb/legolcsóbb ESP-s panel, amin van már van I2S ? -
Janos250
őstag
Egy régi project dobozomban találtam egy Mega 2560-at. Gyorsan ki is próbáltam. A mintapélda fut rajta, bár az xTaskCreate második paraméterében - az egyébként tök fölösleges - idézőjeles név elől az átdefiniálást törölni kellett.
Ezen felbuzdulva próbáltam rákeresni, hogy C++11 ügyben mi újság. Azt írják, hogy támogatja, de ez a támogatás meglehetősen gyér. Pl. egyből elakadt a fordítás a thread-en és a cout-on is. Pedig a cout nem egy ritka jószág.
Az ESP32-n nincs gond, az arduino IDE alatt fordítva, ezek (is) simán mennek. -
Janos250
őstag
"Definiáld globálisként, azaz a setup() és loop()-on kívül."
Valóban ez a megoldás, ez nem tessék-lássék!
Van egy szint, ami alatt ez nem érthető, de akkor azt kellene mondani, hogy bocs, srácok, most lezdek programozni, írjátok le szájbarágósabban, mit is jelent ez. Nem értem mi az, hogy globálisként a setupon és loopon kívül.
"a kód konkrétan egy az egyben nem is működött amit írtál"
A program kipróbálás nélkül általában nem működik. A környezetében kipróbáljuk, megkeressük a hibákat, és javítjuk. Kiváncsiságból megnéztem azt a kódot. Ránézésre én se találtam benne hibát. Konkrétan mi volt benne a hiba?
"delay mint ahogy neve is adja meg úgy eleve mint mindenki tudja, egy az egyben megakaszt minden processt míg le nem jár, azaz nincs "szimulált" multitaskingra lehetőség, mert minden áll míg a delay le nem járt"
Akkor mindenki rosszul tudja, mert ez kontroller, és a rajta futó szoftver függő. Az ESP32-nél például egyértelműen átadja a vezérlést e következő tasknak, és élünk is ezzel.
"Most meg bedobod, hogy globál variable jellegbe csináljam... Tök jó, másképp hogy is tenném ?"
Akkor meg mi volt a kérdés?
Az utána írtakat meg nem sikerült értelmeznem, de majd próbálkozok.
"Inkább tanulj" Ha elolvassuk a címzett eddigi hozzászólásaiból párat, akkor ezen csak ... na, mindegy.
Szóval, Weiss barátunk, tanulgass, még egy kicsit! :-) :-)
"képtelenek vagytok még egy Blink szintet is segíteni neki, csak az arcába dobjátok az embereknek, hogy milyen hülyék...
Ha nem tudtok, nem akartok segíteni, akkor ne tegyétek... de ne szívassátok az embert !"
Na, pont ez nem jellemző erre a topicra. Itt éppen nem divat az "olvasd el a specifikációt" válasz! -
Janos46
tag
Eddig én is ezt tudtam. Két dolog támaszt bennem kételyeket. Egyik az, hogy aki már ilyen szinten ír progit, és le is közli (feltehetőleg ebben az állapotában működött is neki) nem lehet nagyon kezdő.A máski meg az, hogy van 3 különböző arduino-m, uno, nano és esp32, ezek után mindháromnak a VIN lábát megmértem, és ott volt az 5 volt. Ráadásul légyszi nézd meg az alábbi adatlap oldal, mert nem értem a VIN-hez írt magyarázó szöveget. https://arduinoplus.ru/wp-content/uploads/2017/09/nano.png
Mi az igazság?
. -
Janos250
őstag
Na azért az ESP32-nek az előnyei mellett, vannak gondjai is.
Most például a readString() bosszantott. A Stream.h-ban ott van benne, hogy "virtual String readString()". Ami ugye azt jelentené, hogy az ő gyerekeiben kell kifejteni. Igen ám, de a HardwareSerial.h - , HardwareSerial.cpp-ből meg kihagyták.
Így lefordítja, de futásnál hibajelzés nélkül kiakad. Jó, persze nem létszükséglet, van elegendő más függvény rá, de azért megcsinálhatták volna. A sztring kezelés egyébként is eléggé fejvakarós: C típusú, C++ típusú, Arduino típusú sztringek. Melyikben mi hogy is van! -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #12862 üzenetére
Jó az az ESP.
Két verziója van, az ESP8266, illetve az ESP32.
Ez az egyszerűbbik, az ESP8266.
Ami a panelon látszik, az a fém borítású tégla, az egy hibrid panel. Ennek több verziója van, manapság legelterjedtebb az ESP12, ami ezen a panelon is van. Benne van az ESP8266, a memória, és még ez-az.
Ugyanúgy Arduino rendszerben (is) használható, mint a többi, pl. az UNO. Nagyon közkedvelt a használata az IOT , háztartási okos eszközökben, pl. okos konnektor, okos kapcsoló, stb. Ezekben többnyire egy fizikai méretében pincurkára tömörített verziója található, 1M memóriával. WEB szerverként (AP), és kliensként(ST) egyaránt használhatók. PHP-t nem tud, de a PHP filozófia szerint használjuk.
Mert ugye a PHP filozófiája, hogy programból elkészítünk egy html szöveget, amit aztán neten elküldünk. Ezzel is azt csináljuk. Le tudjuk kérdezni, ha AP-ként használjuk, hogy az ST pl. milyen get, vagy post kérést küldött, és annak alapján állítjuk össze a választ.
Például, ha szenzorok adatait akarod egy WEB lapként elküldeni, akkor egy sztringbe belerakod a WEB lap alapvető kezdő dolgait, sztringgé alakítod a szenzor által mért adatot, appendeled a sztringbe, majd hozzá appendeled még a WEB lap végét.
Az így összeállított lapot elküldöd.
Ha ST-ként használod, akkor a szerverről kapott választ szintén sztringként kapod meg, amiből kiszeded a számodra hasznos infót.
Az okos eszközökben való használatra kidolgoztak egy eléggé univerzális programot. Tasmota a neve. Ebbe eleve bele van építve egy csomó szenzor kezelés. Amikor fut a program, WEB-en belépsz, és menüből állítod össze, hogy neked mi van rajta.
A szabad lába kevés, azzal spórolni kell. -
válasz
Dißnäëß #12862 üzenetére
Én bezzeg nem kapok ilyen cuccokat ajándékba.
Hát van, amiben jobb mint egy AVR, van amiben rosszabb. Utóbbi jóval kevesebb: nincs annyi lába, analóg bemenetből csak egy van rajta, az is sz*r.
Nem tudom előny-e vagy hátrány, de a CPU 3,3V-ot igényel, és bár a lábai 5V toleránsak, a beépített flash miatt elég háklis a tápfeszültségre, 3,6V már ki tudja nyírni. A linkelt lap tartalmaz némi védelmet és konvertert is, hogy usb-ről / 5V-ról működtethesd.
Előnye viszont annál több van:
Sokkal gyorsabb CPU, beépített flash memória (4MB), amit rengeteg dologra tudsz használni, és persze a wifi. De erről majd János250 kolléga többet fog írni, Ő az illetékes ESP ügyben.
A beépített flash miatt képes akár önálló webszerverként is üzemelni, olyan szinten, hogy sqlite adatbázist is lehet rajta használni. (A php azért nem fog rajta futni)
-
Dißnäëß
nagyúr
Köszönöm a hasznos tippet.
A külső tápról ment a relé board is és az Arduino is (egy kis usb-s kapcsolóüzemű, olyan telótöltő féle univerzális konnektorba dugós táp, 5V/2.5A).
------------------------------------------------------------------------
Kaptam ajándékba egy fura kütyüt is, egy ráépített Wifi modulos ESP-s eszköz. Van egy halvány megérzésem, hogy ők többet tudnak valamivel, mint a Leonardo-klónom, de főleg miben egyébként ? Csak WiFi képességben, vagy van még egyéb is ? Olvasgatom itt-ott, hogy sokan "ESP-znek". Ez egy nagyonpici eszköz, az alján az áll, hogy GeekCreit ESP-F DEVKIT V4 és www.doit.am (Do-It márka). A WiFi modulja 802.11 b/g/n-es. Felülről hajszálpontosan ez, alul viszont az enyém V4-es feliratos.Az Arduino IDE-vel először hozzá sem tudtam szagolni, error itt-ott, majd Google ismét segített és fel kellett az IDE-t Preferences alatt egy link beadásával okosítanom arra, hogy letöltse az ESP-s kontrollerekhez tartozó ööö nemistudommit, szoftvercsomagokat, lib-eket (?). Utána már ment minden, annyi iránymutatást kaptam, hogy Board-ok között Generic ESP8266-ot válasszak, programozónak pedig AVRISP mkII-t. Így már hajlandó volt a menüben frissen megjelent minta kódokból az ESP-s Blink belemenni és nem sokkal később már villogott is a LED-em rajta. És azóta is.
Körbenéztem a menüben még, mit tud ez a kis csoda, hát látok WiFi-s menüpontokban HTTP Server és hasonló nagyobb kaliberűnek tűnő dolgokat is, ... ahogy elnéztem, a WiFi-mre fel tudnám tenni a kütyüt, tök jó lenne egy node.JS-es vagy python-os backendből, pl. a Pi-mről szólítgatni.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12851 üzenetére
Van, ami csak 5 V jellel tud dolgozni. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik ESP mit bír. A legáltalánosabb vélemény az, hogy az ESP8266 adat lábai 5V toleránsak, de az ESP32 nem. Bár ez utóbbira is van, aki azt mondja, hogy bírja, de többnyire azt mondják, hogy nem. Nem akarok próbára 5V-ot adni valamelyik bemeneti lábára
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12847 üzenetére
"Ti egyébként többnyire ESP-vel játszatok, nem is Arduinoval?"
De, arduinoval. ESP chipet tartalmazó arduinoval!Én igen, én ESP32-vel játszadozom. Van 5V-os táp bemenete is a lapok többségénak. Az esetleges gond nem is a táppal van, hanem, hogy a hozzá kapcsolt szenzorok mit tudnak.
"Teljesen megszoktam az Arduino library rendszerét."
Az ESP lapokat is beillesztették az arduino rendszerbe, ezért a megszokott dolgok UGYANÚGY mennek általában, változtatás nélkül.
Összesen annyi a teendő, hogy az arduino IDE-ben másik lapot jelölünk ki, nem az UNO-t (pont ugyanúgy, mint ha pl. megát akarnánk UNO helyett). A különbség annyi, hogy pluszként mennek a C++ szabványos utasításai is. Pl. cin, printf, párhuzamos futtatás, stb.
Az ESP32-nél azért az sem elhanyagolható, hogy KETTŐ teljesen független fizikai mag van benne, így, ha valami időkritikus, akkor azt rakjuk az 1-es magra egyedül, minden egyéb meg mehet a nullásra. -
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #12846 üzenetére
Mostanában elég sokat hallottam az ESP szót
Lehet ideje lenne váltanom?
Ti egyébként többnyire ESP-vel játszatok, nem is Arduinoval?Megnéztem egy összehasonlítást a két típus között, és az jött le hogy a PWM frekvencia sokkal részletesebb 0-1024 az ardu 0-255-jéhez képest ezzel gyakrolatilag egy átmapoló parancsot spórolnék meg és finomabb lenne az átmenet a LED szalag színei között... Elvileg állítható a frekvenciája is, így megszűnhet a "zúgás". Kérdés hogy ha ezt piszkálgatom akkor minden eszköz ugyan úgy fog működni?
Az hogy wifi van rajta számomra nemigen érdekes. Illetve az univerzális i2c pinek sem érdekelnek.
Viszont kicsit aggaszt a kompatibilitás. Teljesen megszoktam az Arduino library rendszerét. Bármi kell szépen leszedtem a library-t és minden happy volt. Ez az ESP nem tudom mennyire támogatja ezeket.
Illetve ami még kérdéses a tápellátás. Ahogy látom az ESP-k ~3V-ot használnak. A legtöbb eszköz amit vezérlek 5V-ot igényel. Ez nálatok nem okoz gondot?
-
válasz
tonermagus #12843 üzenetére
Esp32-re gondolt.
De egy Esp8266 is megtenné, nodemcu vagy wemos d1 mini, kb nano méretű, de sokkal gyorsabb és okosabb mindkettő.
Az említett pin kiosztás nincs összefüggésben a problémáddal, mert tudtommal egyik sem használt hardveres funkciókat. Nálad az egymással versengő megszakítások okozzák a problémát.
Milyen motorról van szó?
-
Janos250
őstag
Köszi, ez elég jónak tűnik. Van is egy a demoban, ami szimpatikus:
https://www.amcharts.com/demos/line-graph/
Neten ki is próbálom majd. Ez másfél mega, ami nem sok, kivétel, ha az ember egy ESP memóriájához hasonlítja.
Vannak esetek, amikor nem lényeg, hogy csicsás legyen, olyankor azért a verébre nem akarok ágyúval lőni.
És, hát nem is mindig van net. Ha a pógár rákapcsolódik az ESP WiFijére, és azon megnéz egy lapot, nem feltétlenül van net. Tudom, persze, ott van mellette a fiókban két használaton kívüli router, miért nem használom, de nem feltétlen teszem, ha azt akarom bemutatni, hogy az arduinos dolgok mennyire egyszerűek.
Egy példát mondok:
arduinouser.hu/temp/alaprajz-2.svg
Ez az alaprajz 3 kb. , és nagyjából ugyanúgy néz ki, mint az autocad származék verziókban, és az adott célra nem is kell több.
(Az utcanevet kiikszeltem, bár nem titok, a saját helyén fenn van neten) -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12816 üzenetére
Nekem is kell előbb-utóbb grafikonokat csinálni, hogy egy szenzoros arduino szerverhez (természetesen ESP32
) kapcsolódva a telefon kirajzolja a mért adatokat. Az a bajom ezekkel a chart rajzolókkal, hogy a megjelenítő gépen/telefonon megákat akar letölteni netről. Ha nem kapcsolódik a nethez, nincs ábra. Én ezért jelenleg inkább abban gondolkodom, hogy svg ábrát csinálok. Kicsit zöld, kicsit savanyú, de...
Már használtam az svg-t arra, hogy koordinátákkal megadott sokszögeket, szövegeket, miegymást rajzoljon ki. Egyszerű, rövid, tömör, könnyen megtanulható.
Például egy link annak, aki nem ismeri:
link -
Janos250
őstag
válasz
Janos46 #12781 üzenetére
Arduino IDE-ben file menü, beállítások, További alaplap-kezelő URL-ek
Ide beírod:
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
Utána eszközök, alaplap, alaplap kezelő
kereső mezőbe ESP, akkor megjelenik az ESP8266
Installálod.
Letölt netről mindent ami kell, a keresett header fájlt is.
Itt találod meg: (nálam a portable verzió van)
portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.6.3\libraries\ESP8266WiFi\src\ESP8266WiFi.h -
Janos46
tag
Sziasztok!
Van több program is, amihez a ESP8266WiFi.h fájl kellene amit sehol sem találok, de ezzel nem vagyok egyedül, rajtam kívül még sokan keresik. Tudna vaki segíteni?
-
_q
addikt
Tudsz jó tutorialt? Egyelőre nem sok elképzelésem van még hogyan lenne jó. Hőmérséklet, pára, aksi állapotot küldök és jelenítem meg grafikonon. Google chart-ot próbáltam beszúrni de az nem ment, így egy php kódban írt grafikon maradt. Talán amivel lehetne játszani, hogy adott időtartamot dinamikusan lehessen változtatni, füleket betenni mint egy honlapon pl: fül1: grafikon, fül2: jelengei érték. A fül2 jelenleg egy php oldal és egy másik php oldal a fül1. A fül2 php oldal tartalmazza az eddig 1 nap alatt mért adatokat táblázat formában. Ha most ez mondjuk több száz adat lesz, akkor érdemesebb lenne jobbra, ballra lapozhatóan megjeleníteni, mondjuk mint az ali rendeléseknél egyszerre 100 adat és lapozni kelljen a többihez, ez is jó lenne. Hirtelen most nem is jut eszembe más bővítési lehetőség. Ezekhez valami egyszerűbb tutorial jó lenne, ami magába foglalná az ESP/mysql felől jövő adatok kezelését.
Ebből indultam ki az alap megvalósításhoz, amihez hozzá adtam az én általam használt és küldött adatokat: [link]
Eddig ESP32-n volt egy webszerver, azon google chart, de egy idő után kifagyott valamiért a webszerver, de igazából az se tudott többet, mint 1 db honlapot megjeleníteni grafikon és jelenlegi adatokkal.
-
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Találtam egy leírást egy kerti öntözőrendszer vezérlőhöz, ami szinte teljesen jó lenne nekem, és ahogy néztem, minden alkatrészem van is itthon hozzá.
(illetve oled kijelzőm nincs, de ahhoz nem is ragaszkodom...)
Egy WeMos D1 minire (ESP8266) épül, web alapú, és nagyon jól konfigurálható.
Itt a weblapja: [link] és a kódja: [link]
Egy dolog hiányzik belőle, amit szeretnék, az esőérzékelés (földnedvesség érzékelővel)
Az a baj, hogy a kód kicsit bonyolult nekem, még abban sem vagyok teljesen biztos, hogy jó helyen nézelődöm ez ügyben. (A setRelays() részre tippelek.)
Tudnátok ebben segíteni, hogy hogy lehetne rábírni a földnedvesség figyelésre?Köszönöm előre is!
-
Janos250
őstag
válasz
Mosqu!to #12721 üzenetére
Közben megnéztem, hogy te normál motorokat akarsz meghajtani, és csak egyetlen irányban. Na, ami motorvezérlő ott van, azt nem erre a legegyszerűbb feladatra szánják. Én oda simán FET-et tennék. Motoronként egyet. Az újabb FET-ek között számos olyan van, ami TTL szinttel meghajtható. (Sőt, én ESP-vel hajtom őket, ami 3.3 V-os)
-
_q
addikt
ESP32-vel mért hőmérséklet, pára, feszültség adatokat szeretnék logolni. Ezt jelenleg az ESP32-n futó webszerverrel teszem, de időközönként kifagy, ezért arra gondoltam, hogy raspberryn logolnám és jeleníteném meg az adatokat. Erre mit ajánlotok? MQTT, Grafana, InfluxDB, MySQL, egyéb? Jó lenne egyszerűen, felhasználó barátan megoldani.
-
Janos250
őstag
válasz
Djstefan1848 #12634 üzenetére
Nem másra ráerőltetni akarom a véleményem, csak egy kis figyelem felhívás céljából elmondom:
Djstefan1848 kérdezi, de KFORboy problémájára is ez a legegyszerűbb megoldás:
Hogyan lehet arduinot programozni úgy, hogy 2, vagy több párhuzamos loop folyamatot futtasson egymástól függetlenül ?
Annak ellenére, hogy azt írod, hogy újonc vagy, nagyon jól látod a problémát. Több loop kellene párhuzamosan. Ez a párhuzamos szálak futtatása egymás mellett. Hogy van-e ez arduinoban? Erre még így nem lehet válaszolni, mert az arduino programozás is annyiféle, ahányféle a kontroller. A régi Atmel kontrollerekkel valószínűleg nehezebben oldható meg, de itt nem ér véget az arduino világ.
Kezdjük egyből az egyik felső szeletén:
Az ESP32 arduinojában van több lehetőség is, hogy hogyan lehet arduinot programozni úgy hogy 2, vagy több párhuzamos
"loop" folyamatot futtasson egymástól függetlenül.
Az egyik lehetőség a C++ párhuzamos szálai (thread). Ha nem várakoztatod őket egymásra, akkor nyugisan elvannak egymás mellett.
Vagy a freeRTOS taskjait használod. Ez rugalmasabb. Ezekben a delay nem igazi delay, hanem átadja a vezérlést más várakozó tasknak.
Az ESP8266-on is van valami, ami ennek a kisöccse, de már nem pontosan emlékszem, egy ideje már nem használom. Egymás mellett több PWM jellegű vezérlést kellett futtatnom, különböző, és folyamatosan változó, de elég hosszú, több szekundumos periódusidőkkel, de demo módon. Van egy lib, ami azt csinálja, hogy egy beállított idő elteltével megcsinál valamit. Előkotortam egy régi programot, ezt használja:
https://github.com/esp8266/Arduino/tree/master/libraries/Ticker
Azonkívül van ez a lehetőség is schedulerre:
https://github.com/anmaped/esp8266-scheduler
Ezt nem próbáltam. Ez elvileg Atmel procikon is biztosít
párhuzamos futtatást, nem tudom, van-e valaki, aki használta már. Persze a Ticker is az arduino schedulerét használja.
Lehet persze azt csinálni, hogy járogatunk körbe-körbe, és mindig megnézzük, hogy kell-e valakinek valamit csinálni.
Mint már többször írtam, én szinte csak ESP32-t használok. Egy UNO ezer Ft, egy ESP32 kétezer. Ennyit igazán megér a kényelem, hiszen ami
UNO-n megy, az ESP32-n is, de fordítva nem, tehát egyáltalán nincs szükségem UNO-ra. -
TarekElAli
csendes tag
Sziasztok !
Keresnék 2db esp-01 (ESP8266) -t Vásárosnaményban vagy környékén (Szabolcs -Szatmár-Bereg ) megvételre.
A kínai rendelés most extrém lassú, a bolti eladók meg túlárazottak, így elsősorban gondoltam körbekérdezek hátha ki tud valaki segíteni ! (A pesti albérletemben van 4 db ,de ennyiért nem mennék fel éljen a home office)Üdv,
TJa és hogy ne legyen teljesen off , ki milyen fimrware-t használ kapunyitásra (impulzus kell neki)?
-
-
Sanki
addikt
Mindenhol kerestem a hibát (delay, debounce, stb..), de erre nem gondoltam volna, aztán elkezdtem kikapcsolgatni és meglett a hiba. Most jónak tűnik.
(#12626) Gergosz2: Igazából a kiiratás később nem szükséges, nem fogom látni, most csak PC-n monitorozásnál néztem az adatokat.
Amúgy ezt is a delay() funkcióval kellene csinálni?(#12627) Janos250: Egy wemos d1 mini már úton van. Mondjuk az nem esp32 ahogy nézem.
-
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #12626 üzenetére
Például ilyen esetekben (is) előnyös az ESP32. Külön folyamatként lehet elindítani az egyes programrészeket, amik párhuzamosan futnak, és ha delay van az egyikben, akkor nem tényleges delay, hanem átadódik a vezérlés a másik tasknak. Persze, ha külön fizikai magra tesszük az egymással konkurálókat, az még jobb. Tudom, ez most rajtad nem segít, mert nincs ESP32-d, de be akartam mutatni, hogy pl. mi (is) előnye.
-
A wemos d1 mini tartalmaz CH340G-t, ezért is javasoltam.
Igaz, hogy az esp32 újabb, több kimenete van, és okosabb, de azért nem mindenben jobb, mint az esp8266: utóbbinak 5V toleránsak a kimenetei, és sokkal több/kiforrottabb library, oktatási anyag, közösségi támogatás van hozzá, mint az esp32-höz. Például a SPIFFS támogatás erősen béta állapotú volt az esp32-höz, mikor legutóbb néztem. -
_q
addikt
Sima elem 1.2 V ha AA-t használsz. Arra figyelj, hogy itt sorba kell kötni majd 3 db-ot legalább.
Képek alapján nem látok rajta USB-soros átalakítót, ezért kelleni fog egy FTDI vagy CP210x. Amúgy vehetsz ilyet is: [link] Igaz nagyobb mint a mini, de cserébe egy újabb processzor van rajta, esp8266 helyett esp32, van rajta a soros-usb konverter és még 18650-es cellának és ott a helye, csak használni kell (miután programoztad).
-
Janos250
őstag
"Ha valamelyik esp lenne, akkor a kódok is máshogy néznek ki vagy ugyanaz használható, mint a két fenti vezérlőn?"
Is-is. Azok a könyvtárak, amik a a szokásos digitalRead(), digitalWrite(), pinMode() függvényeket használják, azok simán mennek átírás nélkül.
A WS2812 RGB led meghajtás egy más téma, az már nagyon erősen ki van centizve a szükséges sebesség miatt az adott típusú lapokra.
Mint korábban írtam, elég nagy a káosz a könyvtárak terén, de vannak jól bevált példányok. Én évekkel ezelőtt egyszer a DHT11-et akartam használni, de a különböző könyvtárak között mindig kavarodás volt, ezért inkább írtam egy sajátot, ami a triviális GPIO kezeléssel és időzítéssel olvassa az adatokat, így erről pontosan tudtam, hogyan működik, mit csinál. Persze, az még odébb van, hogy te is saját könyvtárakat csinálj.
Hasonlóan voltam a Adafruit_NeoPixel.h-val is. Inkább csináltam ESP32-re egy sajátot, ami ugyan csak az ESP32-n működik, de annak a lehetőségeit kihasználja, és pontosan tudom, hogy mit csinál, így elég hosszú led szalagot elég gyorsan tudok kezelni.
Az Adafruit_NeoPixel.h - bár rég néztem, de úgy emlékszem - tud többféle processzort kezelni.Aryes:
Régebben, hogy ennyien használjátok, megnéztem ezt az attiny85-t. Tetszik, hogy pici, egyszer még lehet, hogy én is kipróbálom :-)
Bár az okos konnektorokban, miegymásban használt ESP is igen pici, de azt meg nemigen lehet kapni. -
Gyakorlatilag magasabb szinten (setup, loop, változók kezelése stb. ) ugyanazt a kódot tudod futtatni, de például a i/o portok, időzítők kezelése teljesen más a két architektúrán, ezért ezeket ha közvetlenül próbálod kezelni, akkor át kell írni, de ha lib-eken keresztül, akkor a megfelelő lib-et kell csak hozzá letölteni (pl. dht11_esp8266), és akkor maga a program ugyanaz marad. Sokszor a lib-ek eleve úgy vannak megírva, hogy le tudják kezelni a különböző hardvereket, vagy a fordító automatikusan a saját architektúrához tartozó lib-et használja, ilyenkor semmi dolgod nincs.
Remélem érthetően írtam.
Ebben az esetben ajánlom az esp8266-ot, pl. wemos d1 mini, mert azon minden rajta van, ami a működéshez szükséges, és komplett webszervert tudsz rá tenni, rákapcsolódsz az otthoni routerre és a telefonodon tudsz vele kommunikálni.
Arra figyelj még, hogy míg az uno, nano stb 5V tápot kérnek, az esp-k 3.3V-ot (a wemos d1 mini ezt onboard konverterrel elő tudja magának állítani usb 5v-ból), ez a szenzorokkal való összeköttetést is meghatározza. Van, ami gyárilag el van látva szintillesztéssel, van, hogy anélkül is működik gond nélkül, de néha Neked kell megoldani. Ez utóbbi velem egyszer fordult csak elő. -
Sanki
addikt
-
Az attól függ, hogy mire szeretnéd majd használni. Pl hc-05 Bluetooth modul, ami soros portot képez az uno és a gép/telefon közt, sima Serial könyvtárral tudod használni. Vagy ha wifi kell, akkor valamelyik esp (esp8266-> wemos d1 mini vagy esp32->lolin32) modul, de akkor a felhasználás céljától függően érdemes az egész programot eleve magán az esp-n futtatni.
-
haxiboy
veterán
válasz
Janos250 #12589 üzenetére
Mobilokra is lehet már szinte bármiben fejleszteni.
Én C#-ban írom az androidos alkalmazásaim(Xamarin)
De nem is a nyelv a kérdéses szerintem, hanem az alapok.
A bojleres kommentre : Valószínű nagyon sok részegységgel kommunikál, amik szintén zárt rendszerek. Ha például a webes felületen beállítom hogy ne 2 hanem 3 zuhanyzás legyen elérhető minden este, ki tudja melyik modullal kommunikál ilyenkor.
Esélyesebb hogy valamilyen köztes eszközzel fogom megoldani a dolgot, és az eszközön emulálom a gyári webes api-t.
Még nem néztem utána tüzetesebben de létezik olyan board ami mint az ESP32 csak wifi+bt helyett egyszerre 2 wifi található rajt? Vagy az ESP32 tud egyszerre csatlakozni több eszközhöz wifin? Bojler -> ESP32 <- Router? -
Janos250
őstag
válasz
motoflug #12580 üzenetére
Hát, a hőkamerás térkép, az elég nagy falat ám!
Ha programozást akarsz tanulni, akkor a Java és a C++ ami a leginkább javasolható. A Java a mobiltelefonok miatt potenciálisan hasznos, a C++ meg minden szempontból. A Java alapja is a C++. Ha C++ -t tanulsz, akkor a "származékainak" (pl. Java, PHP, stb.) a
megtanulása könnyen megy. Csak elő kell venni egy leírást, megnézni mi a plusz pl. PHP-ban, és azt hogyan kell használni, vagy
pl. mi a különbség a Java és a C++ könyvtár szerkezetében, meg ilyesmik.
Én manapság mindenkinek Arduino ügyben az ESP32-t szoktam javasolni, mert:
- Olcsó, gyors, és rengeteg mindent tud.
- A szabványos C++ -t tudja, nem csak a régi szabványokat, hanem a C++11-et is. Bár a 11-ben még előfordulnak gondok. Van persze, amit már a 14-ből is tud.
- Valószínűsíthető, hogy folyamatos lesz a fejlesztés, mert a GCC-t folyamatosan fejlesztik, és ha a gyártó valamilyen ok miatt levenné róla a kezét - ami persze nem valószínű - akkor is lelkes emberek írják máris, hogyan tegyük be az újabb GCC fordítót.
- Operáció rendszert (freeRTOS) használ, amit ha akarunk észreveszünk, ha akarunk nem, de vannak előnyös API-jai.
- Valós hardware két magja van, amit szintén, ha akarunk észreveszünk, ha akarunk nem. Az Arduino programok automatikusan az 1-es magra kerülnek. A 0-ás magon fut pl. a WiFi kezelés, így nem kell aggódnunk, hogy egy leterhelés megakasztja. Ha van valami "ráérős" feladatunk, azt alacsony prioritással tehetjük a 0-ás magra, ott szépen elvan. Pl. szenzorok figyelése, stb.
- A szabványos párhuzamos programozást is támogatja. Pl. link -
válasz
haxiboy #12581 üzenetére
Ha jól tudom, az STM32 uC-eken kifejezetten meg lehet tiltani a firmware kiolvasását, és 99,9%, hogy a gyártó ezt meg is tette. Reverse engineering-re lesz szükség, indítanod kell magad ellen egy MITM támadást
és lehallgatni a köztes kommunikációt.
És úgy látnék neki, hogy ha wifis a cucc, egy ESP32 vagy ESP8266-ra írnék egy programot, ami az egész kommunikációt átküldi soros porton számítógépre. -
Szerintetek egy arduino uno, vagy esp32 elég erős ahhoz, hogy internetes rádiót streameljen fm transmitterrel? Lenne hozzá egy érintő kijelző is, ahol lehetne váltani a csatornák közt, mondjuk. Elég lenne 10 db rádió adó. Olyat láttam Youtube-on, hogy sima internetes rádió, hangszóróval, nekem az a része nem kell, adott a régi rádió, csak nagyon recseg már rajta minden adás.
B verzió, régi androidos telefonra csatlakoztatok jack-en egy fm transmittert... de az arduinós verzió izgalmasabb. -
Sziasztok! Dolgozott már valaki MCP23017 ic-vel? Mennyire megbízható? Lenne egy projektem, ahol egy meglévő 5V-os μC-t szeretnék lecserélni valamire, amit én magam tudok programozni, és van rajta wifi. A nehéz benne az, hogy összesen 20db I/O portot kellene tudnia kezelni. ESP8266+MCP23017 port extenderre gondoltam, mert az ESP32 portjai ha jól tudom nem 5V toleránsak, a 8266 portjai meg igen. Szóba jöhetne még egy arduino nano firmata fw-el + ESP8266, de az nem sokban különbözne attól, mint ha MCP23017-t használnék, illetve arduino nano + esp csak wifi kapcsolatra AT parancsokkal, de ez utóbbi nem túl szimpatikus.
Van olyan Arduino IDE kompatibilis μC, ami egyben tud 20 I/O portot, wifit, és 5V-ról működik? -
ecaddsell
aktív tag
válasz
gyapo11 #12562 üzenetére
ESP32
#include "xtensa/core-macros.h"
uint32_t start, stop;
...
start = xthal_get_ccount();
<kód amit mérni akarsz>
stop = xthal_get_ccount();
A különbséget meg kiírod soros porton, USB-n stb.
Hiába mutatod meg a forrás valami programnak, ha a háttérben az interruptok viszik az időt, meg néha cache miss van a nagyobb kód miatt, ez lehet csak ESP32, vagy mondjuk STM32-nél meg pl. bus matrix hozzáférés korlát van (az STM32 bus matrixot érdemes kicsit megnézni, tanulságos, hogy működik egy modern MCU).
A profilerek is tényleges futást mérnek és sok esetben egyszerűbb tickcount-ot nézni (ez majdnem mindenütt van) mint a toolokkal (ha van egyáltalán) küzdeni.Egyébként az iopin toggle is ugyanez. Az állapotváltás közzé teszed a kódot amit mérsz és szkópon vagy multiméteren nézed az eredményt. Itt is a HW bütykölés csupán a pin váltás nézése.
De felőlem azt csinálsz amit akarsz, elég sok infót bedobtam már, lehet többiek tudnak olyan progiról amit keresel, nem hiszem, hogy olyan egyszerűen működik mint gondolod, legalábbis ha tényleg komoly időzítési kritériumok vannak.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
gyapo11 #12555 üzenetére
Ha semmi mást nem csinál csak direktbe pineket matat az arduino is gyors (nem 100kHz), nézd meg itt (korábban is javasoltam, hogy keress rá a pin toggle-re):
https://arduino.stackexchange.com/questions/24452/pin-toggle-speedAz ESP32 10 MHz (tegnap rosszul írtam):
https://www.esp32.com/viewtopic.php?t=15952.75x gyorsabb, ami nem annyira sok.
STM32F103-nál 18MHz-et lehet elérni, de mondjuk az a kód nem hasonlítható a többihez, mert nem fordított kód, hanem assembly-ben megírt, előre feltöltött regiszterekkel operál.
https://stackoverflow.com/questions/59708656/stm32f103c8-gpio-speed-limit
Vsz. az ESP32 meg az arduino is gyorsabb lenne, ha így lenne megírva.Összességében azért ezek az értékek jól mutatják kb. mit lehet várni. Az STM32 egy nagyon flexibilis rendszer, de hobby szinten nehéz használni, az arduino a másik véglet, az ESP32 meg valahol a kettő között (csak ne kelljen assembly-ben használni, ne legyenek idő kritikus részek benne...).
Viszont az órajelen felül a nagyobb adatoknál is hátrányban van az arduino rövid proci szóhossz miatt.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12551 üzenetére
Már nem pontosan emlékszem, de régebben próbaként csináltam olyan programozható led szalag meghajtást ESP32-n, hogy while-ban figyeltem a gépi ciklusok számát (a 80 Mhz-est, mert csak azt lehet), így elég pontosan lehetett időzíteni még a 200 körüli nanosec-eket is. Nem mértem hányszor ment le, de néhányszor le kellett menjen 200 nanosec alatt, mert másként pontatlan lett volna. Viszont az ESP32 oprendszere - ha nem tiltod le a megszakítást - egy millisec-enként megszakít talán 6-8 microsec időtartamra, mert akkor nézi meg, kell-e taskot váltani. Ha kell, akkor parkolópályára kerülsz egy ideig. Az oprendszer által kezelt megszakításokból kétféle van: az egyik csak egész millisecenként adja rá a vezérlést, a másik meg azonnal. Régebben használtam, már nem nagyon emlékszem rá :-(
Az se mindegy, melyik magra teszed. A nullás kezeli a WiFit és a BT-ot, oda nem érdemes rakni időkritikus dolgokat. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
gyapo11 #12551 üzenetére
Csak az ESP32-ről vannak ilyen téren tapasztalataim, ami gyors de van néhány buktatója.
Ha csak output pin-t váltogatsz akkor azt akár 4MHz-el is meg tudja tenni, azaz a loop idő microsec alatti (nem mértem meg, a neten megtalálható már mások megtették).Számomra az első pofon amibe beleszaladtam az ESP32-vel az az interrupt latency volt. Ugye ez az az idő ami eltelik a között, hogy valami input pin-re jelet adsz és a kód eljut odáig, hogy elkezdi futtatni az első általad kért utasítást. Ez pedig nagyságrendileg 2 microsec. Ha nincs semmi kritikus időzítésed akkor nem hangzik soknak, de ha kiszámolod, hogy egy 240 MHz-es magnak ez hány gépi kódú utasítás akkor kijön 1 döbbenetesen nagy szám, kb. 500 utasítás (ennek nagy részéért az RTOS felel, ha ez vigasztal).
Ebből talán már látszik, hogy maga proci gyors, elég komplex műveleteket végezve (ezt nem megszakításban) 64 bites ill. double számokkal (sima float van HW-esen), nagy tömbökben stb. sosem volt gondom ezzel. Viszont a nagy interrupt latency az azt jelenti, hogy ha nagyon sok a megszakítás az nagyon vissza tudja fogni és kevésbé kiszámíthatóvá teszi.
Ebbe sajnos akkor futottam bele amikor a 10 digit/s-es frekimérő felbontását szerettem volna javítani, amihez 10 000 mérés kellett volna másodpercenként (ha a jelnek van ennyi periódusa).Az STM32-vel ilyen gond nincs (mondjuk egy F103-ra eleve aligha varázsolsz valami oprendszert ami bezavarjon) viszont a blue pill-t leszámítva nincs értékelhető Arduino támogatása (vagy legalábbis amikor néztem nem volt) és pl. a nagyobb F407-nek (ebben már van float) már nem mellékesen a legkisebb tokozás is a már nem éppen barátságos 100pin (akkor sem barátságos amikor gyártatod a NYÁK-ot, részletek eléggé off).
Nálam a megoldás az volt, hogy még egy CPLD-t teszek a már eleve külön panelen lévő CPLD mellé ami a gyors logikát kezeli, ha már az ESP32 ebben nem jó. Ennek a VHDL kódját már meg is csináltam és működni látszott amikor parkolópályára került egy kicsit ez a projekt (sőt most per pill. felújítás miatt minden ami ehhez kell le van fóliázva...).
Az igazi az lenne, ha lenne kis pin számú (nem BGA) CPLD nagyobb logikával megfizethető áron (sajnos a gyártók ezen a vonalon alig fejlesztenek, nekik ez nem business). Az arduino/ESP32 tök jó arra, hogy user interfész logikázzon és azt gyorsan össze is lehet dobni, de ha valami tényleg gyors kell legyen ahhoz HW logika kell.
Egyébként ha rákeresel arra, hogy pin toggle majdnem minden infót készen kapsz, de 1 blue pill. (meg programozó ha nincs) nem akkora befektetés és ha nincs is szkópod a legtöbb multiméter sokkal többet tud mint amilyen sebességgel ezek tudják a pint módosítani (pl. az elég olcsó ANENG AN8008 10MHz-ig).
-
gyapo11
őstag
Ha valakinek van egy nagyobbacska programja arduinoban, kíváncsi lennék a loop időre, hogy 1 másodperc alatt hányszor fut le. Egyszer egy számláló cikussal mértem, az 100 kHz fölött volt kicsivel, nyilván egy több soros program lassabb. Akár ez a legutóbbi Nyirike hőmérő, vagy egy programozható ledszalag meghajtó, ilyesmi.
Érdekelne még az esp32 és stm32 is, hogy ott az órajel többletnek megfelel-e a loop idő rövidülése.
Persze csak delay nélküli programok játszanak, illetve esp32-n talán még ez se akadály a két mag miatt. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12509 üzenetére
"adni-venni kell byte-okat"
Az ESP32 RMT-je (ReMoTe) ezt (is) csinálja.
"vagy van jobb ötlet?"
Nem jobb, más:
Egy titkos algoritmussal az adó az utoljára adott N db. kódból generálja a következőt. A vevő tudja az algoritmust. Ha elvész a szinkron, akkor, ha az adó ad egymásután N db. kódot, akkor a vevőnél helyreáll a szinkron.
Akkumulátort cseréltél,és nem nyit a távirányító. Megnyomod egymásután mondjuk 15-ször, és már nyit. -
Janos250
őstag
Így, hogy tökölődök ezekkel az okos konnektorokkal, egyre jobban tetszik ez a TUYA TYWE2S körömnyi kis vacak.
Kisebb még az ESP01-nél is, mégis több használható IO lába van. Ahol a hely szűkös, szerintem jó megoldás.
Ugyanúgy ESP8266 (az 1M memória miatt szokás ESP8255-nek is nevezni). Ha egyszerűbben lehetne rendelni, vennék belőle. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12486 üzenetére
"Semmi kedvem nincs ilyet leprogramozni semmilyen nyelven"
Nem is kell, ezt már mások megtették.Amit leírtál, az tipikusan az "okos otthon" probléma: bamba user számára emészthető módon megfogalmazható szabályrendszert leírni. Ezt netes közösségek már elég jól körbejárták, van pár kiforrott irány, módszer. Kérdés, hogy érdemes-e egy sajátot csinálni, vagy a kiforrott, kidolgozott, hiba javított módszerek valamelyikét alkalmazni. Van itt a PH-n is egy topicja, de aki ezt a témát akarja kezdeni, az sokra nem megy vele. Ezeknek az elve, hogy van egy központi szerver, tipikusan valamelyik málna, vagy annak klónja, amihez kapcsolódnak az egyes eszközök, kontrollerek, szenzorok, stb. Pl. ESP8266-os konnektor, vagy akármi küldi a jelet a központ felé, az "szórja" az üzenetet, illetve feldolgozza. Ennek a feldolgozónak lehet különböző szabályok szerint (ezek egyike pl. a Node Red) megadni az utasításokat, szabályokat. De például lehet hang utasításokkal is vezérelni. Részletesebben nem ismerem, csak az egyik ismerősömnél láttam, hogy amikor megérkeztünk a házához, akkor bemondta a telefonjába, hogy "Hi Google", amire a Home assintant (ha jól emlékszem) figyelő állapotba került, és ezek után azt mondta neki hogy "home" vagy valami hasonlót, és felgyulladt a villany, miegymás.
Tehát ezt csak gondolatébresztőként írom, hogy nem gazdaságosabb-e egy jól kiforrott rendszert átvenni, mint egy sajátot létrehozni. -
gyapo11
őstag
válasz
cog777 #12483 üzenetére
Lehet logikat modositani ugy hogy nem inditod ujra?
Nem tudom, a plc-khez én se értek, de ilyet szeretnék. Inkább egyszer dolgozzak vele többet, mint minden apró módosításnál mindent leállítani, mert jön a reset.
Ha egy szelep megszűnik a programban, akkor nincs mit tenni, le kell választani a hardware-ből és vége. Esetleg azt a portot megkapja valami más, szóval veszélyes is lehet otthagyni és nem rácsatlakoztatni az új eszközt. Ha változik a hw, akkor az már nem annyira simple user feladat.
Ezt a módosítást kifejezetten arra az esetre gondolom, amikor apró változtatások kellenek, mert nem jól találta ki a user, hogy 1 percig világítson a lámpa vegy kettőig. Még az is lehet, hogy ezek a paraméterek egy külön adatblokkban csücsülnek, és a parser onnan olvassa ki az adott sor értelmezésekor, így még könnyebben módosíthatók. Az időzítő minden beolvasáskor összeveti a futó időt a fölső határral, és ha túllépte egy adatmódosulás miatt, akkor leáll. Abban az egy loopban lehet, hogy hosszabb lesz, de a következőben már jó.Pl 3 blokkbol egyet kitorolt a felhasznalo. Mi legyen ha eppen a masodik volt futas alatt. stb.
Szerintem megvárnám a loop végét, és akkor olvasnám be a programot, illetve az elején a változásokat, amit még a pc írt oda, hogy ne az arduinonak kelljen kitotózni, hogy a változások milyen portokat érintenek. A megszűnő vagy megjelenő eszközök portját, alapállapotát, időzítőket, hogy amikor a parser elölről kezdi beolvasni a sorokat, akkor már minden be legyen állítva. Az időzítőkön még gondolkodnom kell, ott még nem látok tisztán.
Mindenképpen megjegyzem az esp32+python ajánlást. Mindkettő ismeretlen egyelőre, jócskán kell tanulnom hozzájuk, de a jövő arrafelé mutat.
-
cog777
őstag
válasz
gyapo11 #12480 üzenetére
Ja, ertem. Sajnos PLC-hez nem ertek. Lehet logikat modositani ugy hogy nem inditod ujra?
Felvetodik a kerdes bennem mi van ha egy szelepet kinyitsz, majd modositod a programot ugy hogy kitorlod a szelepet a programbol. Akkor az nyitva marad.
Mar pedig ha nem szakember programozza, akkor siman elofordulhat.Ugy kepzelem el hogy allapotgep szerut kell osszerakni valos idoben. Ezt le lehetne irni egy fajlban, es ezt beolvasni. Minden blokk/allapot egy feladatot reprezental. A fajl ujrabeolvasasakor ertesiteni kell a blokkokat a valtozasrol/illetve ujraszervezni a blokkok kozti kapcsolatokat ha modosult a logika.
Elso korben mindenkeppen reset-es megoldast kepzelnek el (ahol mindennek megvan a maga biztonsagos es alap allapota) mert mar az onmagaban is szep feladat.
Masodik korben megprobalnam megoldani hogy hogyan kezeljem a valos idoben megvaltozott allapotokat. Pl 3 blokkbol egyet kitorolt a felhasznalo. Mi legyen ha eppen a masodik volt futas alatt. stb.En esp-ben gondolkodnek, mert python-ban pl ujra lehet tolteni a modulokat anelkul hogy a program tovabbi resze leallna. (pl hibajavitasra jo, ahol a szelep nyitas modult frissited)
Tovabba tud webszerverkent mukodni, es tavolrol racsatlakozva megnezni a naplojat. Tovabbgondolva, akar egy blokk diagram szerkesztot is meg lehetne valositaniahol megtervezed a folyamatot. Igy csak egy bongeszo kell...
Persze te dontod el mi szamodra a megfelelo.
Erdekes a feladat. Remelem irsz felole hogy haladsz.@Janos250: wow Node Red is erdekesnek tunik...
-
gyapo11
őstag
válasz
cog777 #12478 üzenetére
A python egy programnyelv. Akkor az esp-ben a python értelmező futna, és byte kód helyett python forrást kellene átküldeni? Ez azzal járna, mintha arduino forrást vinnék át, vagyis reset. Ha egy csomó kapcsoló, relé, triak, szelep, motor van valamilyen állapotban, időzítők futnak, akkor egy reset nem túl jó. Ha elmentem az állapotokat, és reset után beolvasom, akkor talán folytatható minden ugyanonnan, de ezt ha lehet elkerülném. Lehet olyan program, ahol semmi ilyesmi nincs, ott nyugodtan lehet resetelni.
Az alapötlet az, hogy nem vadi új programokat töltök rá, hanem az ott levőt kicsit változtatva. PL. hozzáadok új feladatokat vagy törlök másokat, ez az egyszerűbb, a bonyolultabb, hogy meglévő feladatok változnak, ezen még gondolkodnom kell hogyan tudom egyeztetni az aktuális állapotot az új részekkel. Pl. megy a szivattyú 5 perc időzítéssel, most 3 percnél tart, az új programban viszont 7 vagy 2 perc időzítés van, egyiknél 2 perccel meg kell hosszabbítani az időzítést, a másik esetben viszont azonnal ki kell kapcsolni a szivattyút.
Lehet, hogy ezt is a pc-vel kell feldolgozni, és infót tenni a byte kód mellé, hogy mit kell csinálni, jobb ha nem akarom ezt is bezsúfolni az arduinoba. -
Janos250
őstag
válasz
Melorin #12445 üzenetére
Ezek a ledek zabálnak rendesen. Tehát led táplálása: külső, 5V-os táp. Értelemszerűen a GND és a +5V közé.
Arduino táplálása pl.USB-ről. Led szalag, Arduino összekötés: GND-GND, megfelelő pin(Arduinon)- dataszalagon).
Amikor összekötötted az Arduinot,és a szalagot, adj USB-t az Arduinora. Elvileg az Arduino elindul,semmi egyéb. Utána add a tápot a szalagra, hogy lásd,mi történik. Elvileg működik a szalag.
Azért én mindenképpen a fordított polaritásra gondolnék! Én is vettem a múltkoriban olyan tápból egy nyalábbal, amin fordítva van a csatiba bekötve a polaritás, azaz 0 belül, + kívül. Mellesleg én is WS2812-höz használom őket,konverter közbeiktatásával.
(Végre normális könyvtárba raktam a régebben elkészült ESP32-re való WS2812 meghajtó drivereket. Most(is) látom, mennyire jó az ESP32: 8 led szalagot tud(na) párhuzamosan kezelni különböző mintákkal) -
Volkov
senior tag
Sziasztok!
ESP32-n található BLE-vel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Arduino-ban van a kód, a beépített keresővel letölthető libary-t használom. (BLEDevice.h)
Van egy eszköz (ő a server) amihez kliens módban kell csatakoznom az ESP32-vel.
A gondom az, hogy teljesen random, hogy mikor csatlakozik össze a két eszköz.
Próbáltam úgy, hogy scan-ellem 5mp-ig, majd mikor megvan a megfelelő serviceUUID, akkor connect, ha nincs akkor újra az egész, de egy sokszor átugrik a megtalált eszközön csatlakozás helyett.
Próbáltam úgy, hogy scan, majd mivel tudom a MAC address-t, azzal csatlakozom mindenképpen (nem a scan-ből nyerttel), de ez is esetleges, nem stabil.
Próbáltam teljesen törölni a scan-t, hogy csak direktbe a mac address legyen, ekkor unhalded excption-nal elköszön az egészSzóval a kérdés, hogy szükséges-e a scan?
Lehet fixen mac alapon csatlakozni?Google a barátom, van pár példa, de amit találtam, az mind a beépített példa client kódra épül.
Köszönöm!
-
válasz
férfiállat #12422 üzenetére
Tanács tőlem: szerezz egy UNO-t, mert nem létezik olyan feladat, amihez UNO-ra ne írt volna valaki példakódot+library-t. Nagyon gyorsan megtanulható rajta mindenféle periféria, szenzor kezelése. Könnyű tápot biztosítani neki, 2db ceruzaelemtől és egy 18650 li-ion cellától a powerbank-on át a 9-12V fali adapterig kb. mindenről működni fog. Prototipizálj, gyakorolj rajta, és ha már úgy működik, ahogy szeretnéd, felejtsd el az UNO-t gyorsan, és vegyél valódi projektekhez Arduino Nano-t, Arduino Pro Micro-t vagy ESP32-t.
-
-
Janos250
őstag
Na, ki mennyire ér rá, mert meg kellett próbálnom a PlatformIO-t is, de hát, az nagyon macerás. Szedem elő a kérdéseim, hátha tud valaki válaszolni: (ESP32)
1. a .h fájlnak van az elején egy typedef. Szerintem teljesen szabályos, az Arduino IDE alatt le is fordul, és működik feltöltve, de a PlatformIO azt mondja, hogy:
" warning: 'typedef' was ignored in this declaration"
Aztán később a mainben persze hiányolja. Mi lehet az oka?
2. az osztály desktruktorát nem fogadja el, pedig A. IDE alatt simán ment. (próbára kommenteltem, de nem maradhat így)
3. a linker kihoz egy csomó "undefined reference to" hibát a .h-ban lévő tagfüggvényekre, amik szintén hiba nélkül mentekFogalmam sincs, mi lehet olyan hiba, ami az Arduino IDE alatt nem jön elő, de PIO alatt igen.
-
htc07
addikt
Sziasztok,
Valaki használ ilyen am2302+esp01s kombót hőméréshez?
Az lenne a kérdésem, hogy ki lehet-e kapcsolni valahogy a szenzoros lapkán a pwr led-et? (nem az ESP led-jét, ez az ESP nélkül is világít)
Legrosszabb esetben lefestem majd valamivel, de hátha megoldható szoftveresen is.
Amúgy a cucc maga teljesen jól működik és tetszik a koncepciója is, iotguru-val a logolás is meg van oldva.
-
Janos250
őstag
válasz
cidalain #12365 üzenetére
Van olcsó ESP32 lap, amin bótilag rajta van a micro SD foglalat.
Pl.:
ESP32Cam kamerával együtt 4.52 $
Eldobod a kamerát, és van egy olcsó ESP32 lapod. Igaz, elég kevés az I/O lába, mert sok le van foglalva a kamera csatlakozójának.
Vagy van ilyen is:
ami már hangra van kihegyezve 15$-ért
Igaz, ez 15 $, de ha megnézed, mi van rajta, rájössz, hogy ha nekiállsz a szükségeseket összepakolni, az is kerül ennyibe.Biztos vannak még már alternatívák is, ha találsz olcsó micro SD kártyás lapot, oszd meg az infót, bár én ezekre álltam rá, ha nem kell SD kártya:
DOIT ESP32 lap, a teljes használható lábkiosztással, 4.5 $Ui.: Lehet, a kamera is jó lesz valamire, van hozzá elég jó szoftver.
-
válasz
cidalain #12363 üzenetére
Ha az arduino nano-t lecseréled esp32-re, az SD kártyát pedig például ilyen módon hozzá kötve minden külső hardver nélkül tudsz zenét lejátszani az esp32 i2s kimenetén keresztül. (Na persze hangszóró és vmilyen végfokra szükség lesz, de azt fillérekből, diszkrét alkatrészekből össze lehet hozni). Esetleg a belső (~3Mbyte) flash memóriát kihasználva SD kártya nélkül is.
Amúgy tök jó ötlet ez a kis bizgentyű, gratulálok!Kár, hogy nekem nem jutott ilyen eszembe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest