- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Autós kamerák
- Gaming notebook topik
- Extrém tűrőképességgel reklámozza új tápkonnektorát az ASUS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- VR topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- RAM topik
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kesztió
aktív tag
Egy kapcsolóüzemű táp mennyit melegedhet, amikor pár milliampert kell szolgáltatnia az idő nagy részében egy alvó ESP32-nek és egy kis fényerejű, 4 digites kijelzőnek?
Amúgy a táp már biztonsági okokból is egy nedvességálló zselés dobozban lenne, ha nincs PUR-hab. És az se az ördögtől való, hogy a szerelődobozba már eleve 3,3 V érkezzen.
-
dew28
aktív tag
Igazabol, amennyiben kereskedelmi termek lesz belole, akkor eleve rossz az irany, bar elkepzelem, ahogy benne van a manualban:
"Amennyiben 50mm-nel kisebb melysegu dobozod van, fogj egy dobozmarot, es hajra. Kovetkezo lepeskent johet a PUR hab."
nem lehet ignoralni az tapegyseg okozta hot. ilyen forman pedig az ESP fogyasztasa gyakorlatilag mellekszal -
kesztió
aktív tag
Az tiszta, hogy a routerben engedélyezni kell. De mi történik, miután felébresztem az ESP-t az alvásból? (Amúgy nem hiszem, hogy hibernációról lenne szó, max mélyalvásról, de nekem ide pont a light sleep lenne a jobb.) Arra kellene könyvtár, hogy ilyenkor mit kell csinálnom, hogy megkapjam a csomagot, mit kell válaszolni az AP-nek, hogy elküldje stb.
-
onagyi
csendes tag
válasz
kesztió #14510 üzenetére
Szia!
Ha az ESPNOW-t használod nem kell feljelentkezni a routerre, tehát ha altatod azután sem kell. Igaz így azESP32-k egymással kommunikálnak MAC cím alapján, router nélkül.
Minden "kapcsolód" elküldi az adatait egy központi ESP32-nek, ami aztán tovább feldolgozza.
https://randomnerdtutorials.com-on találsz hozzá mintapéldákat is.
Nagy István -
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14539 üzenetére
aryes #14524 Ez jó volt :)
Lehet én hagynám a fenébe az átalakítást hűtőbordával+szigeteléssel.
Megoldható egy NTC és ellenállás osztóval az ADC lábra, 1 % pontosságú NTC 10 darabtól 70 huf, az ellenállás meg fillérek. Szépen megírod a kódot, kompenzálz az ESP chip aktuális hőmérsékletével, átlagolsz, satöbbi.
Egy tizedes pontosság szerintem elég, a gyári termosztátok hőmérséklet mérési pontossága ±0,5°C. -
kesztió
aktív tag
Apropó!
Van ez a WMM Power Save mode, ami a 802.11n-ben biztosan benne van, de lehet, hogy a régebbiekben is.
Ez – ahogyan értettem – arról szól, hogy az AP akkor is fenntartja a kapcsolatot a station-nel, ha az éppen alszik. A station polling intervalluma teljesen független a DTIM-től, akkor ébred fel, amikor akar, és egyszerűen csak lekérdezi, hogy az utolsó ébredés óta van-e „félretéve” számára csomag. Ha igen, lekéri.
Magyarán, nincs szükség új bejelentkezésre minden ébredéskor, a kapcsolat fennmarad akkor is, ha valóban percenként ébresztek és a másodpercekig tartó bejelentkezés helyett villámgyorsan le lehet zavarni a kommunikációt, majd vissza lehet aludni. Mintha az én projektemhez találták volna ki!
Erről a dologról itt olvastam.A gond az, hogy nem találok Arduino könyvtárat ESP32-höz, ami támogatná ezt a WMM PowerSave lehetőséget, holott teljesen nyilvánvaló, hogy mind az ESP3866, mind az ESP32 támogatja. Tudsz erről valami bővebbet?
-
kesztió
aktív tag
Az ESP8266 nem termelne kevesebb hőt? 1 magos CPU, talán kisebb órajel... Ugye azért vetetted el, mert kevés az I/O lába?
Eredetileg valóban azért vetettem el, de azóta többször is átterveztem az egészet, és talán boldogulnék annyi lábbal is. De a neten sehol nincs meggyőző adat arról, hogy az ESP32 többet fogyasztana, ugyanis, amennyivel gyorsabb, annyival korszerűbb is az architektúrája. És – nem utolsósorban – fejlettebbek a power save módjai, ami végső soron a legfontosabb a mi szempontunkból.
-
válasz
kesztió #14535 üzenetére
lehet, hogy ipari termék is lesz belőle
Hát akkor szerintem próbáld meg a percenkénti kommunikációt + MQTT vagy más elterjedt smart home protokoll integrációt, mert akkor nem kell külön szervert is csinálnod a rendszerhez, fel lehet pattintani a már esetlegesen meglévő MQTT brókerre. A szabványos dolgokat mindig könnyebb eladni.
Az ESP8266 nem termelne kevesebb hőt? 1 magos CPU, talán kisebb órajel... Ugye azért vetetted el, mert kevés az I/O lába?
-
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14531 üzenetére
Néhány megjegyzés:
"billeg az utolsó tizedes jegy"
Billeg ott néhány tized mindenképp. Most, az asztalon lehet,
hogy tartja tized fok pontossággal az értéket, de a falon biztosan nem fogja. Egy helyiségben mindig van hőveszteség. Ha nem volna, nem kellene fűteni. Így mindenképpen vannak hidegebb felületek: fal, ajtó, ablak, mennyezet, padló, stb. Biztosan van légáramlás is, ami bizony bekavar. Ha elmész a szenzor előtt lesz akkora légáramlás,
hogy pár tizedet biztosan mozdul. Vagy elmegy alatta a kutya, vagy a macska.Az ESP32 WiFi jele nem éppen erős. Ha routerrel tartja a kapcsolatot, az kiegyenlíti, de egymás között már gyengébb. Hogy is működnek ezek? Hogy megy egy adatcsomag átvitele?
Az adó összekészít egy csomagot, és beleírja a cél címét, ami a MAC cím. Egy borítékba berakja a csomagot, és ráírja a címet.
Aztán ezt a csomagot belekiabálja az éterbe (vagy a madzagra) azzal a logikával, hogy "itt egy levél, kapdossátok el, és akinek a címe van benne az használja, a többi dobja el!" És így tesznek. Ez az alap, minden forgalom alapszintje ez. Erre az ESP-n az ESP-NOW van. Nem kell semmi általános szabályt követni, mert egyedi. Ennél lentebb nem lehet menni, a dolgok lényege miatt. Ilyenkor nem kell se WiFi AP, se semmi. A fogadó ESP-nek persze fogadó állapotban kell lenni.Magasabb szint, ha IP szinten kommunikálsz. Ebben az esetben mindenképpen a WiFi AP-hoz kell küldeni a csomagot, mert ő tudja, hogy ki van bejelentkezve, azaz ki jogosult, és a bejelentkezetteknek mi az IP címük, és ahhoz milyen MAC cím tartozik, mert az alap továbbra is az, hogy a csomagot MAC cím alapján küldözgetik, de már bele van csomagolva az IP cím is. Ezért neked is bejelentkezve kell lenni az adott hálózatra, közvetlenül nem tudsz állomásra küldeni csomagot.
(A madzagosnál némileg másként megy, mert a "mask" alapján eldöntöd, hogy azon a madzagon lóg-e, amin te is. Ha igen, akkor bekiabálsz a madzagra, hogy helló fiúk, akinek ez az IP címe,
az küldje el nekem a MAC címét, hogy tudjak neki levelet küldeni. Mert ott is MAC cím alapján történik a forgalom. Ha nem egyazon madzagon vagytok a címzettel, akkor küldöd a gateway-nek, aki tudja, hogy melyik kapu a kijárat a világ felé, és arra küldi tovább, sorsára bízva.)
Az IP szinten két módon kommunikálhatsz:
UDP: hasonló az alap szinthez. Beleírod a csomagba az IP-t, és szintén bekiabálod az éterbe, de a router/AP MAC címével.
Ő erre lecsap, kikeresi a címzett IP-hez tartozó MAC-et, és annak elküldi. Vagy saját maga feldolgozza, ha neki szól. Összesen ennyi a forgalom, nincs se visszajelzés, se semmi. Soha nem tudod meg, hogy megérkezett-e hibátlanul a csomag.TCP: ez a protokoll már tartalmaz visszajelzést is. Ha pl. hibásan érkezett, mert közben más is kornyikált, akkor újraküldést kér, ha meg minden rendben, akkor ezt jelzi vissza. Ez egy picivel több adatforgalom, de biztonságosabb.
Tehát, ha nem ESP-NOW-t akarsz használni, akkor mindenképpen bejelentkezve kell lenni egy WiFi AP-re. Ez nem akkora gond, mert ez a bejelentkezés élve marad egy ideig akkor is, ha nincs forgalom.
Viszont, ha egy másik ESP AP-nak küldesz adatot, akkor bizony fel kell építeni a kapcsolatot. Ez nekem is okozott problémát: netre kapcsolódik egy ESP, WiFi routeren keresztül, ami küldi folyamatosan az adatokat, és valahol máshol szintén WiFi routerhez kapcsolódik a cél állomás ESP AP. Úgy tűnik, hogy talán sikerült lerövidítenem az időt, de ez a projekt egyelőre félre lett téve, majd folytatom. Ha mégse sikerül, akkor átállok UDP-re.
Volt régebben egy másik projekt, ahol egy központi ESP-nek küldözgettek a viágból adatokat, és ő minden bejelentkezettnek tovább küldte. Ott - úgy tűnt - nem volt hosszú késleltetés.Hát, ezek alapján kell eldöntened, hogy mit akarsz.
ESP-NOW-nál gond a távolság.
UDP-nél, TCP-nél valamivel nagyobb forgalom, több idő, több meleg. UDP-nél egy kicsit kevesebb, mint TCP-nél. -
kesztió
aktív tag
300+ négyzetméteres ház, csupa beton, 15 termosztát.
Legalább 3 router fogja kiszolgálni a ház WiFi igényét, ha nem négy.
Az teljesen kizárt, hogy egy pucér ESP32 ki tudja szolgálni mind a 15 termosztátot, ha egy erős router se tudja lefedni.
Tehát a lefedettségről szól az egész, semmi egyébről.
Az „igazi” wifi sajnos kurva lassú, hogyha ciklikusan fel-és le kell kapcsolódni. Hacsak nincs valami olyan technika, amiről nem tudok. -
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14520 üzenetére
Bocsanat, de szerintem egy ilyen projektnel az rohejesebb, hogy ha van pl 6 termosztatod esp alapokon, akkor meg x darabot hozza akarsz adni 'szervernek', es amugy meg nem is ertem ezt a koncepciot
ha mar ugyis wifiznek, akkor miert is nem eleg 1 kozponti egyseg?
vagy most akkor mar nem wifin akarunk kommunikalni az alegysegekkel? vagy elvesztettem a fonalat teljesen(?) -
válasz
kesztió #14520 üzenetére
Még egy ötlet a dizájnnal kapcsolatban: az esp-re ragassz egy olyan pici, 1x1cm-es alu hűtőbordát, asszem VGA-kon szokták használni RAM hűtőnek (legutóbb egy számtech boltban kaptam ilyet), a bordák függőlegesen álljanak, ezzel gyorsul a hőleadás és talán a légmozgás is. A hőmérséklet szenzort pedig úgy kellene felszerelni, hogy ne érintkezzen az akril előlappal, mert az is vezetheti a hőt.
-
kesztió
aktív tag
Hát, valóban, ennél rosszabbat el sem tudok képzelni. Emlékszem, gyerekkoromban hetekig nem bírtam aludni éjszaka, mert billegett a tizedesjegy.
Mondjuk, pont erre egyszerű a megoldás: mérek 10 másodpercenként, kiértékelem percenként 6 mérésből és akkor lépek fel egyúttal a wifire. És még azt se lehet mondani, hogy elavult lenne a régi érték.
Miért, talán anélkül gondoltad megvalósítani a távirányítást?
Tehát lesz egy mobil alkalmazás, amivel direktben próbálsz kapcsolódni az éppen alvó esp-hez?
A szerverszámítógépet az ESP NOW-wal megúsztam volna, de közvetlen wifi kapcsolattal valóban nem. Egyre inkább úgy néz ki, hogy ez az ötlet marad, de azért lehet, hogy UDP-vel vagy valamilyen más trükkel fogom megoldani, hogy ne kelljen mindig nulláról kezdenem a bejelentkezést.
-
válasz
kesztió #14520 üzenetére
az az elkerülhetetlenül bosszantó jelenséget fogjuk produkálni, amikor az utolsó tizedesjegy billeg két egymás melletti érték között.
Hát, valóban, ennél rosszabbat el sem tudok képzelni. Emlékszem, gyerekkoromban hetekig nem bírtam aludni éjszaka, mert billegett a tizedesjegy.
Ja, nem.
lesz még egy külön szerverszámítógép, ami a routerhez kapcsolódik, és ami tükrözi az adatokat?
Miért, talán anélkül gondoltad megvalósítani a távirányítást?
Tehát lesz egy mobil alkalmazás, amivel direktben próbálsz kapcsolódni az éppen alvó esp-hez?
-
kesztió
aktív tag
„Aludjon 1 percig az ESP. Mikor felébred, mér egyet, ami talán pontos lesz”
Nem lesz pontos. Pontos mérésnek azt nevezzük, amikor 5 vagy 10 mp-enként mérjük és ezt percenként átlagoljuk. Másként az az elkerülhetetlenül bosszantó jelenséget fogjuk produkálni, amikor az utolsó tizedesjegy billeg két egymás melletti érték között.Távolról pedig nem mindegy, hogy 1 perc múlva kapcsol fűtés vagy 5mp múlva?
Nem erről van szó.
Egy smarthome-os mobilalkalmazásnál roppant illendő, hogy, ha nem is azonnal, de legalább pár másodperces késéssel minden termosztát értékét le tudom olvasni. Egy perces késés viszont röhejes. És még nem beszéltünk arról, hogy mi lesz az állítandó paraméterekkel: lesz még egy külön szerverszámítógép, ami a routerhez kapcsolódik, és ami tükrözi az adatokat? Necces, és csak piszkálja a büszkeségemet, hogy 200 bájt átviteléhez 3 másodpercig főzöm a procit.Egyelőre az a legészszerűbb megoldás, hogy annyi esp32 szerver lesz, ahányra szükség van a teljes lefedéshez, és ezek – mivelhogy itt nulla teljesítménymegkötés van – a ház wifijén is tudnak kommunikálni egymással, ha történetesen egymást már nem látják, csak a termosztátjaikat.
-
válasz
kesztió #14515 üzenetére
A 2. teljesen lehetetlen, hogy működőképes koncepció legyen. Arra nem lehet számítani, hogy az RTC pontos lesz (nem az), a szinkronizálás pedig több energiát fog felemészteni, mint amennyit az altatással megspórolsz. És ha mondjuk két hét múlva az egyik kiesik a láncból, mert nem ébred fel időben?
Én egyébként egy 3. lehetőséget választanék: minek 5mp-enként ébreszteni? Aludjon 1 percig az ESP. Mikor felébred, mér egyet, ami talán pontos lesz. Utána felcsatlakozik a kiszolgálóra, lekéri az aktuális parancsot, majd elmegy aludni. Kb. 50mp marad, hogy kihűljön a doboz.
Ha helyben, gombbal van állítgatva, fontos a gyors reakció, de ez a megszakítás miatt garantált is. Távolról pedig nem mindegy, hogy 1 perc múlva kapcsol fűtés vagy 5mp múlva? Milyen gyakran állítja az ember a hőfokot a szobában? Egy évben kétszer? -
JulianSinulf
őstag
A Nano-nak 1 KB az EEPROM-ja.
A csipek változóak.
A programnak decimális számok kellenek, az olvasó viszont hexadecimális értékeket olvas ki.
A program képes a hexadecimális értékeket átváltani decimálisra és kiírni a soros monitorra.
Viszont míg a hexadecimális érték 4*2 karakter, addig decimálisban ez változó.
Úgyhogy nem tudom, mennyire lenne elég az 1 KB-t.
Kezdetben 3 csipet akarok felprogramozni, később még nagy esély van további kettőre.
ESP32-vel egyelőre nem akarok foglalkozni. Az extra tanulnivalóval és utánanézéssel jár, de még ez sem megy úgy, ahogy jó lenne. Bár mondjuk az adatok fájlba való írása sem rossz, ha értékeket akarok tárolni. De ez a projekt odébb van. -
kesztió
aktív tag
Valami azt súgja nekem, hogy ez lesz a tuti megoldás?
Két lehetőség van:
1) egy kurva erős antennájú ESP32 szerver, amin az összes termosztát adatai megtalálhatóak tükrözve. A mobiltelefonos alkalmazás valójában nem a termosztáttal fog kommunikálni, hanem ezzel a szerverrel, amikor meg kell változtatni a beállításokat. (A felhasználónak nem is kell tudnia, hogy ezek nem updételődnek azonnal.) És minden termosztát a maga nyugis tempójában, 5–10 másodpercenként vagy whatever, amikor hőmérsékletet olvas be, egyúttal frissíti is magát a szerverről. Ez persze nem biztos, hogy fog működni egy 300+ m²-es, csupabeton házban, tehát lehet, hogy több szerverre lesz szükség, melyek egymással is kommunikálnak.
Vagy:2) ugyanaz, mint az 1), de nem kell a kurva erős antenna, mert a szerver nem az összes termosztáttal kommunikál, hanem csak a legközelebbiekkel. Így a termosztátok fel lesznek fűzve virtuális láncokra. Magyarul, egy termosztát nem csak a saját cuccával foglalkozik, hanem továbbítja is a többiek adatait, hogyha nem a lánc végén van..
Itt az a nagy baj, hogy rendkívül pontos időzítés kell, hogy az összes termosztát ugyanabban a pillanatban ébren legyen. De remélem, hogy az RTC timer van annyira pontos, hogy 5–10 mp-enként garantálja a szinkronizált ébredést.Mi a véleményed?
-
-
válasz
kesztió #14506 üzenetére
Nincs tiszta véletlenül olyan lehetőség a WiFi protokollnál,
De, tiszta véletlenül van.
Fogalmam sincs mi ez pontosan, régebben olvastam itt a topikban erről az esp wifi mesh nevű dologról. A leírásban szerepel a "wifi low power" kifejezés, ami kis fogyasztást jelent, tehát kevesebb melegedést.
anélkül, hogy ténylegesen belépnék passworddal az adott hálózatba?
Nem tudom ezt mennyire gondoltad át, de én biztosan nem kérnék a lakásomba olyan vezeték nélküli eszközt, ami nem jelszóvédett...
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14503 üzenetére
Egyszerűbb lenne ha tudnád, hogy az ESP melegedése miatt mindig n fokkal többet mér az SHT35.
Csak hát ez sajnos nem igaz. Ilyen n nem létezik, azaz ez az érték függ nem csak a pillanatnyi hőmérséklettől,, hanem az eddigi hőmérsékletváltozástól is. Ha ±1°C-szal mérnénk, mint az olcsó termosztátok többsége, akkor még azt lehetne mondani, hogy belefér, de egy precíz eszköznél ez sajnos nem járható út.Ami talán járható: leszigetelem, kb, ahogy te mondod, de ezzel együtt biztosítom a levegő nagyon jó függőleges áramlását a termosztáton belül, hogy hűlhessen az ESP32 (aryes ötlete).
És mepróbáok nagyon kis fogyasztás árán állandó kapcsolatot tartani a routerrel. Erre vannak technikák, de reméltem, ti többet fogtok tudni mindani erről. -
-
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14502 üzenetére
Ha fix tápod van miért kell bármilyen sleep ? Feleslegesen építed fel, bontod a wifi kapcsolatot ami miatt változik a hőmérséklet és nem tudsz egy "fix" deltát beállítani.
Egyszerűbb lenne ha tudnád, hogy az ESP melegedése miatt mindig n fokkal többet mér az SHT35. Én első menetben megpróbálnám leszigetelni egy EPS/XPS kockával, lásd kép. -
kesztió
aktív tag
Biztos, hogy az esp termeli a meleget, nem a transzformátor? Lehet, hogy a PUR hab önmagában is megoldaná a problémát.
Ja, egy fontos dolgot elfelejtettem megemlíteni.
Egyelőre szó sincs dobozról. Az egész cuccot pucéron tesztelem, élére állítva, hogy függőlegesen járja a levegő (a táp jó 20 centire van egyelőre). És még így is majdnem egy fokot csal felfelé, ahogy megindul a Wifi! (Wifi nélkül a hiba 0.1, max. 0.2°C.) -
válasz
kesztió #14493 üzenetére
tudsz egy bármilyen ügyetlen rajzot mellékelni, hogy lássam, konkrétabban hogyan gondolod?
Lerajzolni nem tudom, képzelj el egy csövet, benne alul a szenzort, felül az esp-t.
Igazából az is lehet, hogy ha csak megnyitod a dobozt alul és felül, már az is elég légmozgást biztosítana, nem is kellene belül semmit változtatni. Legfeljebb vmi légterelő féleséget, ami irányítja a légmozgást.
A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.
Biztos, hogy az esp termeli a meleget, nem a transzformátor? Lehet, hogy a PUR hab önmagában is megoldaná a problémát.
Erről jut eszembe: mi lenne, ha az egész dobozt kifújnád PUR habbal?
Az tuti leszigetelné a szenzort.
-
kesztió
aktív tag
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.
Ez jó ötletnek tűnik, tudsz egy bármilyen ügyetlen rajzot mellékelni, hogy lássam, konkrétabban hogyan gondolod?Nagyon szép munka, miben lett ez tervezve? A 3D fájlt el tudod küldeni?
SzketchUp, egészen jó vagyok már benne.Az érdekel, hogy végülis az esp32 honnan kapja a tápot és milyen modul van beszerelve?
Direkt 3,3V-ot kap, nem használom a Wemos D1 mini ESP32 beépített tápját (még csak az hiányozna). A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.
-
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14489 üzenetére
A 433 MHz-es kommunikáció rettenetesen elbonyolítaná, főleg, hogy kétirányú kellene, és a vevőantenna csak kompromisszumokkal férne az amúgy is szűk helyre.
LoRa?
+ PCB antenna (gondolom nem 100m-ekben merheto a tavolsag 8 beton falon keresztul)Felreertes ne essek, nem mondom, hogy megoldhatatlan ESP-vel amit szeretnel, de egyreszt en nem tudok ra jo megoldast, masreszt mindig jo, ha van veszterv, mielott vegleg feladnad
#14490 aryes
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.
szvsz ahhoz, hogy ez mukodo kepes legyen, az ESPt majdnem hermetikusan zarni kene a csatornahoz, viszont azon a kis reszen nem fog normalisan szellozni. -
válasz
kesztió #14487 üzenetére
Nagyon szép munka, miben lett ez tervezve? A 3D fájlt el tudod küldeni?
Az érdekel, hogy végülis az esp32 honnan kapja a tápot és milyen modul van beszerelve?
Én is azt akartam írni, amit dew28 kolléga, hogy egyrészt az elhelyezésnél nem mindegy, hogy a hőmérsékletmérő feljebb vagy lejjebb helyezkedik el a "hőforrásnál", de úgy látom, hogy lejjebb van.
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.Egyébként ha máshogy nem tudod megoldani, nem lehet egyszerűen levonni azt az 1-1,5 fokot? Ha állandó ütemben működik az esp, akkor elég kiszámíthatóan állandóan ugyanannyival fogja torzítani a mérést. Lehet, hogy elég lenne egyszer kalibrálni, és onnantól tenné a dolgát. Végülis nem a Pfizer-vakcinát kell őrizni a cuccnak hogy annyira pontosan kelljen mérni.
-
kesztió
aktív tag
opcio lehet, hogy az esp egy kulso 'szerver' ami pl 434mhz-en kommunikal a termosztatoddal, az eszkozben meg el tudsz helyezni kisebb fogyasztasu MCU-t ami olyan idoszakonkent kuld adatot amikor csak akarsz?
Ennél már egyszerűbb és elegánsabb lett volna, ha nem WiFi-re, hanem UTP kábelre lett volna kitalálva a kommunikáció. De az a vonat elment. A 433 MHz-es kommunikáció rettenetesen elbonyolítaná, főleg, hogy kétirányú kellene, és a vevőantenna csak kompromisszumokkal férne az amúgy is szűk helyre.
(Ami esetleg poén lenne, hogy a nyakamon maradt egy csomó Arduino Nano, beépített 2,4 Ghz-es modullal. És az közvetlenül tudna kommunikálni egy külső ESP32-vel. De nem szívesen mennék bele ekkora kompromisszumba.)A tervednel talan eggyel jobb megoldas, a jelenlegi kiepites helyett, ha szenzor a termosztatod aljan lefele 'nez' egy lyukon at a szabad levegore,
Ez sajnos megoldhatatlan, mert a termosztát nem emelkedik ki a falból (pontosabban csak annyira, amennyi a grafikán látható üvegkeret). De amúgy is csak akkor lehetne megoldani, ha leforrasztanám a szenzort a modulból, mert másképp esélye nincs, hogy férjen.
az esp meg amennyire lehet a tetejen helyezkedik el
Az ESP, ha nem is a legtetején, de a lehető legmagasabban van.
-
dew28
aktív tag
#14487 kesztió
opcio lehet, hogy az esp egy kulso 'szerver' ami pl 434mhz-en kommunikal a termosztatoddal, az eszkozben meg el tudsz helyezni kisebb fogyasztasu MCU-t amit olyan idoszakonkent ebresztesz es kuldesz adatot amikor csak akarod?A tervednel talan eggyel jobb megoldas, a jelenlegi kiepites helyett, ha szenzor a termosztatod aljan lefele 'nez' egy lyukon at a szabad levegore, az esp meg amennyire lehet a tetejen helyezkedik el
-
kesztió
aktív tag
Így néz ki szemből, a kicsi fekete lyuk a displaytől lefele a hőmérsékletszenzor 2 mm-es átmérőjű ablaka, csak 1 mm-re van a plexi előlap alá süllyesztve (a felső „lyuk” az a státus LED, <1 mA-t eszik). A két touch gomb a kijelző bal és jobb oldalán látható, azok is háttérvilágítottak, de baromian kevés árammal:
Így néz ki hátulról (a nagy zöld NYÁK-ra van felforrasztva az ESP32 és pár apróság, pl. a CAP1203 a touch-hoz stb.):
És így néz ki a hőmérséklet modul a szürke védőlap alatt:
Az előlap hátulja, jól látszik az SHT35-ös hőmérsékletmérő modul helye:
A hőmérséklet IC és a szürke védőlap között, valamint a szürke védőlap felett parafa szigetelőlemez lesz.
Ebből nem hiszem, hogy jaj de milyen sokat lehet látni…
-
kesztió
aktív tag
Hát az elég bonyolult lenne, egy átláthatatlan 3D-s alkatrészlabirintust látnál. De ha ráteszem az ujjam az ESP32 modul fém házára és érzem, hogy meleg, ott már rég megette a fene az egészet, a legjobb tervezés mellett is. Egy ±0,1°C elméleti pontosságú hőmérőszenzor nem díjazza, hogy mindössze pár centire tőle melegszik egy alkatrész.
Vagy drasztikusan leviszem a modul fogyasztását, vagy megy a projekt a kukába, nem az első eset az életemben, hogy több hónapnyi munkát fel kell adnom egy xarság miatt. -
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #14473 üzenetére
Egyelőre nem látok, csak két lehetőséget, mindkettő riasztó.
1. A router által diktált beacon interval ill. DTIM ritmusában ébresztgetni az ESP32-t, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat. Ez, ha egyáltalán megoldható, szerintem még mindig túl gyors (fél másodpercenkénti ébresztés a legtöbb router alapbeállításainál).
2. másodperceket várakozni két ébresztés között, de akkor megszakad a kapcsolat, és újrakapcsolódni sokszor ugyancsak másodperceket jelent, tehát nem nyertem semmit, sőt.Kezdek kétségbeesni. Ötletek?
-
válasz
JulianSinulf #14474 üzenetére
Szia!
"Azért írom, hogy barkácsoltam, mert különféle kódokból ollóztam össze és igazítottam a kapcsolásomhoz a saját kódom"
Semmi para, én a mai napig így írom a kódjaimat, csapnivaló a memóriám.
Az EEPROM teljesen megfelel ilyen célra, ha biztosan elég a mérete az összes kártya számára. Az SD kártya talán egy kissé overkill, de ami szerintem a legjobb lenne, az SPIFFS valamilyen ESP lapon. Az SPIFFS az ESP lapon 4 Mbyte-os flash chip-et használja adatok tárolására, sima text fájlként, vagy az ESP32 esetében még sqlite3 adatbázist is használhatsz SQL parancsokkal. Webes adminisztrációs felületet is tudsz rá írni, smart home-ba integrálni, esetleg riasztóként használni stb.
-
Rivaul
addikt
válasz
Rivaul #14188 üzenetére
Sziasztok!
A válaszolt projektemet kicsit elvitte az ünnepek meg egyebek. Lehet aryes-nek lesz igaza és ballagási ajándék lesz belőle
Szóval vagy 3x át olvastam amit a kérdésem után írtatok, végül ezeket ollóztam össze:
[ESP32] vezérlőnek
[TSSP4038] infra vevőnek
[VSLB3940] infra led vagy [VSMY2853G] (erre nem érkezett ajánlás csak kerestem valamit, nekem az utóbbi masszívabbnak tűnik)
[WS2812B] programozható led szalagEzek lennének a kapu alapjai ha minden igaz. A legolcsóbb fellelhetőséget még keresem amennyiben rá bólintotok. Most csak össze ollóztam hogy lehessen látni.
-
kesztió
aktív tag
Kedves fórumlakók, néhányan emlékeztek, hogy dizájn fali termosztátot építek, Wifi alapon, Espressif ESP32-es (Arduino) környezetben.
Nos, a gond az, hogy a prototípus gyönyörű lett ugyan, és szépen működik is, csak az SHT35 által mért hőmérséklet rendszeresen 1–1,5°C-szal nagyobb, mint a referenciahőmérő mérése. Nyilvánvalóan azért, mert melegszik a cucc, annak ellenére, hogy próbáltam vigyázni erre az aspektusra a tervezésnél.A szenzor egyelőre 3 mm-rel van mélyebben, mint a kezelőpanel síkja, ezt áttervezéssel 1 mm-re fogom csökkenteni, és a szigetelés is értelmesebben lesz kigondolva. Ez sokat segít majd, de még mindig nem elég.
A megoldás: szó se lehet arról, hogy az ESP32 állandóan pörögjön. Az ideje nagy részét altatásban (Light Sleep) fogja tölteni, hőmérsékletet bőven elég mittudomén 10 mp-enként mérni, a touch billentyűk pedig amúgy is megszakítást generálnak, azokat nem kell külön figyelni. (A Light Sleep az az alvási mód, amikor az órajel megáll, de a memória érintetlen és ébredéskor ugyanott folytatja, ahol abbahagyta. Eltérően a Deep Sleep-től, ami egyrészt sajnos bugos, másrészt nagyon elkomplikálná a dolgot, harmadrészt minimális lenne a nyereség.)
És akkor olyan keveset fog fogyasztani az egész, hogy a hiba egy-két tizedfoknál biztos nem lesz nagyobb.Csak mi lesz a Wifi-vel. Ami közismerten zabálni fogja a milliampereket.
És azzal is beérném, hogy „szemioffline” menjen a dolog, tehát, a termosztát csak pár másodpercenként nézné meg, hogy van-e valami érdekes számára a szerveren (pl. a mobilalkalmazásból megváltoztattunk valami paramétereket), és akkor elvégzi, amit kell, majd visszaalszik.Ebben kérem a segítségeteket.
Létezik olyan WiFi kommunikációs lehetőség a szerverrel, hogy a kapcsolat megmaradjon annak ellenére, hogy a proci csak pár másodpercenként ébred fel az altatásból, és akkor csak villámgyorsan cserélnek pár száz bájtot és csók a családnak, lehet visszaaludni? Vagy minden altatás után kemény másodpercek (és wattmásodpercek) árán újra kell csatlakozni a szerverrel? Programozni tudok, elektronikában elég jó vagyok, de a hálózati tudásom sajnos eléggé alapszintű. Mit javasoltok?
-
fpeter84
senior tag
Köszi! Én is még küzdök vele, hátha... A végcélom az lenne, hogy egyben tudjak emulálni egy PCF8574-et és egy LM75-öt egy Tasmota számára - egyéb buszrendszerről olvasva a hőmérsékletet a Tasmota számára azt emulálnám, valamint pár kapcsoló utasítást is továbbítani kell a buszrendszer felé... Ha nagyon nincsen rá megoldás, akkor elég lenne egy LM75 is - elvileg ez már lényegében véve meg is van - de elegánsabb lenne ha a digit láb utasításokat sem külön lábakkal kellene átvinni az ESP8266 és 328p között hanem az is mehetne az I2C-n akkor már...
szerk: egyelőre nem is teljesen tiszta, hogy miért is kapok onReceive eseményeket az LM75 olvasásakor is, de akkor is meghívódik, ott van a TWDR-ben a 0 érték és ezt nem tudom elkülöníteni attól amikor éppen a 8574-re is 0-t írok... -
Janos250
őstag
válasz
Freeman007 #14466 üzenetére
Ha én csinálnám:
A ventilátorhoz Sonoff
https://www.banggood.com/SONOFF-TH16-DIY-16A-3500W-Smart-Home-WIFI-Wireless-Temperature-Humidity-Thermostat-Switch-p-1234627.html
Ez a ventilátor 230-as tápjáról megy, nem kell külön elem hozzá (macera megúszva). Van hozzá hőmérsékletet és páratartalmat mérő szenzor. ESP8266 van benne, tehát ugyanúgy programozható, mint az UNO. Ezek WiFi-n kommunikálnak. Egyébként is ezt preferálnám a BT-vel szemben, mert több minden tudja, és több leírás van hozzá a neten. Erre a Sonoffra írhatsz saját programot, vagy felteheted rá a kész Tasmota programot, aminek a beállításait a konkrét igényedre úgy tudod megadni, hogy belépsz a WEB lapjára, és ott "ikszelgetsz".
A másik oldalra így szintén ESP8266 kerülne.
Lehetne többféle verzió:
1. ESP8266 valamilyen táppal, hozzá kapcsoló, és valamilyen kijelző. Kijelző témát nem részletezem, mert ahhoz vannak itt, akik nálam százszor jobban értenek hozzá. Viszont mobiltelefonról neten (WEB) szintén bármikor lekérdezhető.
2. Szintén valamelyik Sonoff, vagy hasonló: nem kell külön táp, mert mint már írtam , az összes Sonoffban ott van a táp, ami a hálózatból táplálkozik.
3. Ha nem ragaszkodnék a külön kijelzőhöz, vagyis ha elég lenne csak a mobil telefonon lekérdezés, vagy egy külön harmadik egység, ami az összes ilyen-olyan adatot kijelezne, és szintén WiFin kommunikálna az összes eszközzel, akkor - hogy megússzam a gomb létesítést és a dobozolást - akkor én egy ilyet:
https://www.banggood.com/SONOFF-T0-EU-or-US-or-UK-AC-100-240V-1-or-2-or-3-Gang-TX-Series-WIFI-Wall-Switch-Smart-Wall-Touch-Light-Switch-For-Smart-Home-Work-With-Alexa-Google-Home-p-1470886.html
használnék.
Van rajta 1/2/3 érintő kapcsoló, ugyanúgy ESP8266 van benne, ugyanúgy nem kell hozzá külön telep, hanem megy a falba a többi
kapcsolóhoz hasonlóan. (Mellesleg villanykapcsoló funkciót is ellát, ha úgy akarod.)
Én itt a Sonoff-okat írtam, de más is van. Például egészen jó konnektorba dugható konnektorokat gyárt a Blitzwolf.
Egy utólagos:
Én még akkor is ezzel a touch-os kapcsolóval csinálnám, ha akár fölé tennék egy másik egységet, ami csak kijelez. -
válasz
Freeman007 #14464 üzenetére
A ventilátort ugye semmiképp nem fogod tudni 9V-os elemről üzemeltetni. A ventilátorhoz menő vezetékre rá lehet kötni a mérő egységet egy 5V tápegység segítségével, de kösd rá akkor már a relét is, és kapcsolgasd azzal! A kijelzős fali egység ekkor már csak a vezérlő jelet küldi ki, így a szenzoros egység akár teljesen autonóm is lehet. Ha ügyes vagy, megoldható az is, hogy a 230V vezetékre ülteted a mérési adatokat (frekvencia modulációval), ezáltal megúszod a vezetékes kommunikáció kiépítését a vezérlő és a szenzoros egység közt, sőt, ad abszurdum, ha van rálátás a kettő közt, akár infra kommunikációt is használhatsz (mint a tv távirányítója).
Ha viszont a későbbiekre ilyen nagyobb volumenű terveid vannak, akkor valóban az esp8266 (pl. wemos d1 mini, lolin, lora) lenne a megfelelő eszköz, mert ezeket utána tudod integrálni a többi eszközzel együtt az okos otthon projektedbe.
Ez esetben mindkét egységet úgy lenne érdemes megtervezni, hogy az otthoni routerre kapcsolódva kommunikáljanak egymással.
-
Freeman007
senior tag
Bocsi, válasz akart lenni #14463aryes
Akkor az ESP-nél csak észnél kell lenni, illetve az esp-s rendszer 3,3V-on fut, míg az ardu mehet 5V-on akár.
A táv légvonalban 3m, ha vezetékezek akkor lesz az 5-6 is.
A ventilátor fent van a mennyezet alatt, míg a fő egységet dugalj közelében (fix táp), kézzel elérhető magasságban ("rendkívüli szellőztetés indítása" gomb) helyezném el, illetve könnyen leolvasható legyen a kijelző.
A ventilátor és a dugalj a helység ellentétes falán van.
Emiatt gondoltam a vezeték nélküli megoldáson, illetve gyakorlás egy távoli projekt miatt. (minden helységben hőmérő, minden radiátorhoz külön cső, elosztó tömbön keresztül és ardu szabályozza a vízmennyiséget motoros szelepeken keresztül a hőmérséklet függvényében, ..hogy gépészetileg mennyire elvetemült/értelmes dolog, nem tudom. itt az összes hőmérő vezeték nélküli lenne)A ventilátor alatt van a zuhanykabin, így a ventilátor mellett lévő páraérzékelő viszonylag gyorsan tudna reagálni... persze ahhoz nem 10 percenként kéne adatot küldenie..
Mondjuk ha átállok fix tápra, akkor lehet gyorsítani az adatküldést.
9V.. kevesebb helyet foglal mint 4 AA.. -
válasz
Freeman007 #14462 üzenetére
Szia! Csak azért kérdeztem, mert mostanában többen is kerestek hasonló páraszenzoros megoldást penész miatt.
Az esp-t ugyanabban az arduino IDE-ben tudod programozni, egyszerűbb feladatoknál gyakorlatilag ugyanaz a kód változtatások nélkül lefordul, mint az UNO-ra. Annyi a különbség, hogy az esp-k 3,3V logikát használnak, tehát a kijelzőt, szenzorokat ehhez kell megválasztani vagy illeszteni, de ez sem szokott gondot okozni, főleg az esp8266-nál, aminek a bemenetei 5V toleránsak. Az oled/tft kijelzők többnyire eleve 3,3V-osak szoktak lenni, de használhatsz LCD vagy LED-es 7szegmensű kijelzőt is, ezekből van mindenféle.
Én azon a véleményen vagyok, hogy 3m távolságon ne erőltesd a vezeték nélküli kapcsolatot, hacsak nem szeretnéd okos otthonba illeszteni és távolról vezérelni. Érdemes inkább kiépíteni a vezetéket, hosszú távon meghálálja.
Azt nem is értem pontosan, hogy mit szeretnél mitől távol helyezni. Nem lehet egy egységgel megoldani úgy, hogy egy helyen lenne az arduino, a kijelző, a páramérő és a relé, a kapcsoló közelében, a ventilátor felé pedig amúgy is ki van építve már a vezetékezés?
A 9V elem pazarlás, mert az arduino 5V-ot csinál belőle, a többit elfűti, a relének is 5V kell, kb. 80mA-t vesz fel, a 9V elem egy hétig sem bírná.
Általában 18650 lítium ion akkumulátort érdemes ilyen cuccok táplálására használni, 2db-ot sorba kötve, vagy 4db AA ceruza elem/akkumulátor + nagyobb hatásfokú kapcsoló üzemű stepdown konverter; vagy egy 5V dugasztáp, vagy hasonló, állandó hálózati táplálásra.
-
Freeman007
senior tag
Szia.
Nem, nem penészesedik semmi
...egyelőre..
Szóval következő a helyzet: a fürdőszobában csillárkapcsoló van - mosdó feletti világítás illetve a mennyezetit kapcsolja.
A mennyezeti kapcsoló oldalról indul egy időzítő ami szellőztető ventilátort vezérel. (villany felkapcsolás után 8 perccel bekapcs, villany lekapcsolás után még 10 percig megy a ventilátor). Ezt szeretném páratartalom vezérlésre lecserélni.Az áthidalt távolság kb 3 méter lenne - ezt talán bluetooth is elviszi.
Nem szeretnék vezetékezni emiatt kellene a vezeték nélküli megoldás. Tudom, ezzel magamnak bonyolítom a dolgokat. De ha az elem/aksi botrányosan keveset bír ilyen üzemi feltételek mellett akkor marad a vezeték.Még az ardu-val is birkózok programozás terén, ha az ESP programozás nagyon más akkor inkább ardu-nál maradnék. Persze ha az üzemidőn jelentősen javítana.. Illetve ESP-hez van-e kijelző? A kijelzőhöz ragaszkodok.
-
válasz
Freeman007 #14460 üzenetére
Szia!
Csak nem penészedik a fal a szekrény háta mögött?
Írhatnál konkrétan a megoldani kívánt feladatról, úgy könnyebb ötletelni/tanácsot adni.Egy fontos adat kimaradt, mégpedig az áthidalni kívánt távolság, ez amiatt fontos, hogy milyen kommunikációt érdemes használni, egyáltalán szükséges-e a vezeték nélküli kapcsolatot erőltetni.
Az uno/nano/mega mindkét egység esetében valószínűleg felesleges, mert egy-egy ESP32 vagy ESP8266 önmagában ellátja a wifi és a uC feladatát is.
A 9V elem szerintem elég rossz választás, több szempontból is, jobbat tudok javasolni, ha tudom pontosan a feladatot.
-
nessh
tag
Na rendeltem egy kezdő kitet, hozzá többi cuccot ami kell a projekthez és a későbbi upgradehez rendeltem egy kijelzős esp32-t.
Előbb megycsinálom az alapot, utána megpróbálom sorban fejlesztgetni. -
Janos250
őstag
Véletlenül botlottam bele, hogy valaki az Arduino (nagybetűs) String-re is megcsinálta a StringStream osztályt.
https://gist.github.com/arcao/3252bb6e5e52493f03726ec32e61395c
Használta már valaki? Mi a tapasztalat vele? Lehet rendesen használni, ha pl. csinálunk vele egy virtuális soros portot, amire felteszünk valami szöveget, ha valami szenzor, vagy hasonló (pl. GPS) kezelő programját akarjuk kipróbálni? Valami többsoros String-et mintaadatokkal felteszünk rá, és azt olvastatjuk a programmal?
Használta már valaki. Az ESP32-n persze van rendes stringstream, de azt nem tudtam, hogy StringStream is van. Ott jól jön ilyen virtuális soros port gyártásra, vagy más FIFO objektum létrehozására. -
Háh!
Ugyeugye?
Sima ügy, UNO helyett eleve egy ESP8266-t vagy ESP32-t vegyél (pl. wemos, ttgo vagy lolin), a kód erre is le fog fordulni, csak a digitális kimeneteket kell megváltoztatni.
A webes részt meg később megírod.u.i.: legközelebb, ha linkelsz valamit, légyszi használd a szövegszerkesztő alatt a "link beszúrása" gombot, hogy a link kattintható legyen.
-
Janos250
őstag
válasz
repvez #14385 üzenetére
A szintillesztést lefelé (vagyis az Arduino 5 voltjáról a GPS 3.3 voltjára) két ellenállással (egy 1x, és egy 2x értékűvel) meg lehet csinálni, itt is írta valaki (talán Aryes?) korábban, hogy hogyan. Akkor már tudsz írni a GPS-re, és az már sokat segít, mert be tudod állítani, ami elállítódott.
Én mindenesetre beszereznék egy 3.3 V-os lapot is az ilyen szenzorokhoz: pl. egy STM32-t, amiből egész olcsó, 1000 Ft alatti is van, vagy egy ESP8266-ot, az is olcsó, vagy ESP32-t, az 2000 Ft alatt van.
Meg egy korábban említett 2000 Ft-os logikai analizátort. Ennek a használatához nem kell semmi előismeret, ahogy le van írva, ráteszed, elindítod a programot, és látod, hogy ténylegesen milyen jelek mennek.
Ha a két ellenállásos szintillesztést megcsinálod, akkor össze tudod kötni vele az Arduino Tx-jét a GPS Rx-jével. Ha idáig eljutsz, akkor írjuk, hogyan tovább. -
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Az UPC WiFree tényleg megszűnik ? A garázsomba szerettem volna egy IoT -s cuccot, de nem ér el a saját netem, viszont vannak - elég halovány - UPC WiFree -s jelek. Már el is terveztem hogy ESP 8266 -al vagy 32 -vel milyen szépen össze tudnám hozni, de így kell majd külön GSM modul :-(. Vagy van esetleg jobb ötletetek ? Köszi. -
budavarik
újonc
válasz
Janos250 #14321 üzenetére
Szia!
Köszönöm a gyors választ.
Az IDE látja, program felmegy rá gond nélkül. Boot-ol is és egy kék led is vibrál rajta.
A baudrate jelenleg a lehető legkisebb, 115200.
Wemos D1 miniket használok, azokkal semmi gond nincs, tökéletesen mennek. Van egy ESP32 Wroom lapkám is, azzal sincs probléma. Ezért is meglepő, h ezzel nem megy. A rajta lévő demo futott rendesen és az "esptool.exe --port COM5 erase_flash" is hiba nélkül lefut. :-/
Van belőle 5 darab, a jó ára miatt, de eddig még csak kettőt bontottam ki, ott mindkettő így viselkedik.Karesz
-
Janos250
őstag
válasz
budavarik #14314 üzenetére
Az eleje, ami olvasható, az csak az ESP32 bootja.
Az utána következő kriksz-kraxok ugyanúgy baud beállítás problémát valószínűsítenek, mint a GPS-es kollégánál.
Azt nem írtad, hogy az ESP32 rendben működik?
Látja rendesen az IDE, és fel tudsz rá tölteni programot?
Megvan a jó USB/serial driver? -
budavarik
újonc
Sziasztok!
Sikerült beszereznem a Bangood oldaláról, fekete péntek alkalmából pár darab TTGO T-Display ESP32 CP2104 lapkát. Mivel most volt időm foglalkozni velük, gondoltam nekiesek és BME280-as szenzorokkal felruházva, elkészítek pár hőmérőt. De bármit is próbálok, a legtöbb amit kihozok belőlük, az ez:
ets Jun 8 2016 00:22:57
rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO0x3fff0018,len:4
ô‰éŐó�ŽxĺŻ"/m*^.pŇQÁá5ňšĄäň”�ÂúTöbbféle arduino verziót is megnéztem, 1.6.3-astól az 1.8.5-ösig, próbáltam ESP32 Dev Module-ként és TTGO T1 lapkaként is fordítani, visszavettem a sebességet, az órajelet, módosítgattam a partíciós beállításokat, de semmi. A neten fellelhető adatok alapján mindent jól teszek, de mivel úgy érzem, hogy én csinálok valami szarvashibát, ezúton kérdeznék nálam szakavatottabb embereket, hogy vajon mire nem gondoltam még? Esetleg van valaki, aki ilyen lapkával küzd és sikeresen használja? Minden megoldásra kíváncsi vagyok.
Karesz
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #14300 üzenetére
Köszi, "int16_t"-nél maradok, mert spéci esetben hosszabb is lehet.
Adott esetben elég, mert a bejövő csomag első sora tartalmazza a paramétert, ami mindig egy kérdőjellel kezdődik, így csak arra keresek rá, és aztán nézem meg a paraméter(ek) nevét, és értékét.
Persze ha a lökött user nem a gombokat nyomogatja, hanem begépel valami általa kigondolt URL-t, akkor túlszalad.Közben rájöttem, hogy nem irigylem a foglalkozásszerűen WEB programozást végzőket. Csináltam egy csúszkát (slider) egy beállításra az ESP32-n. Ahány böngésző, annyiféle kinézet az eredmény.
Korábban egy "Incitatus level"beállítást használtam, ami egy egysoros táblázat, és az értéket az egyik színű oszlop hosszúsága mutatja, és -1,-10,+10,+1 -el lehetett változtatni. Primitív, de minden böngészőben egyformán jelenik meg.
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #14291 üzenetére
Helló!
BUÉK mindenkinek!
Ezt szerettem volna, de nem megy:
http://www.cplusplus.com/reference/string/string/find/
Magát a string osztályt lehet használni ESP32-n, de a find nem jól működik. Pedig sok minden van a string osztályban.
pl.:http://www.cplusplus.com/reference/string/
Vagy én ittam túl sokat. :-)
Az Arduino String osztályában ugyanennek nem find a neve, hanem iindexOf . Az jól működik, bár először azon is meglepődtem, mert az eredményt megkapó változót megszokásból előjel nélkülinek deklaráltam, és csodálkoztam, hogy ha nem talál, akkor 255-öt (=-1) ad vissza indexként. -
Janos250
őstag
Már nem emlékszem pontosan, hogy asztali gépről, vagy telefonról, és milyen beállításoknál maradtak ott a lezáratlan kapcsolatok. Most zárja őket PC-ről, valami más a hiba. Megpróbálom kidobni az irodalmi programot, és saját magam újraszervezni az egészet. Ez más esetekben párszor már bejött.
Nálam a Firefoxról
"Connection: keep-alive" -al jön.
Hogy konkrétan mit csinál rá az ESP, azt még próbálgatom, ha lesz egy kis időm. -
gyapo11
őstag
Csak a partszélről kérdezem, hogy nem lehet, hogy a servereken futó php nem pont ugyanazt küldi a böngészőnek, mint a soronként beírt html forrás? Olyasmire gondolok, hogy bináris header, ami nem olvasható szövegként, és a böngésző tudja értelmezni. Persze az esp is küldhet ilyet, nem tudom.
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #14254 üzenetére
Köszi.
A websocket nekem egy ismeretlen terület, de ahogy látom van hozzá infó a neten. Belenéztem a forráskódjába, és - úgy látom - ugyanarra a Client osztályra épül, amit én gyalog módszerrel használok. Mindenesetre kipróbálom. ESP8266-on nem volt problémám, legalábbis nem vettem észre. Az úgy tűnik, ment rendesen, nem akadt ki.
Az ESP8266WEBserver-t használtam, az kényelmes, és kedveltem. Régebben az ESP32-n is ment, de mostanában nem bírtam működőképes állapotba hozni, ezért mentem le az alapokhoz, mert a többi WEB szerverrel is csak kevés megnyitást lehetett csinálni, utána kiakadt.
Korábban csináltam egy "echo" szervert ESP32-re ugyanígy az alapokra építve (netről az alapjai) és tökéletesnek tűnt a működése.
Be lehetett rá akárhányan egyszerre jelentkezni valamiféle put teletype programmal (putty), vagy telnettel, és ha valaki bármilyen karaktert küldött, azt egyből elküldte mindenkinek. Ez jól működött ebből gondoltam, hogy menni fog. Valahogy a http (html) protokollt kellene ügyesebben kezelni, hogy ne minden alkalommal szakítson meg.
Egyébként azt láttam, hogy valamicskét javít a helyzeten, ha se a String (nagybetűs, azaz spéci Arduino), se a string (kisbetűs, azaz szabvány C++) osztály példányaira nem használom a c+="akármi" gyűjtögetést. Úgy gondolom, hogy utólag azokat a szanaszéjjel tárolt darabjait nem tudja rendesen felszabadítani, vagy legalábbis elaprózott lesz a felszabadított terület.
Ezt az irodalomból vett programot próbáltam használni, de valamiért nem sikerült. Rákerestem a hibajelzésre, és mindenütt csak a megválaszolatlan kérdést találtam, vagy legfeljebb annyi választ, hogy ez nem megoldott. Nem a net kezelésében lehet a hiba, hanem valahogy a heap kezelésben, csak itt jön elő látványosan, és csak akkor tapasztalom emberi mennyiségű (100 alatti) elérésnél, ha nagy a program. Kis programmal 180-ig próbáltam, addig nem jött elő hiba. Akkor meguntam, és nem folytattam.WiFiClient client = server.available(); // Listen for incoming clients
if (client) {
string currentLine = ""; // make a String to hold incoming data from the client
string header = "";
while (client.connected()) { // loop while the client's connected
if (client.available()) { // if there's bytes to read from the client,
char c = client.read(); // read a byte, then
header += c;
if (c == '\n') { // if the byte is a newline character
// if the current line is blank, you got two newline characters in a row.
// that's the end of the client HTTP request, so send a response:
if (currentLine.length() == 0) {
// HTTP headers always start with a response code (e.g. HTTP/1.1 200 OK)
// and a content-type so the client knows what's coming, then a blank line:
client.println("HTTP/1.1 200 OK");
client.println("Content-type:text/html");
client.println("Connection: close");
client.println();
client.println("<!DOCTYPE html><html>"); // Display the HTML web page
stb.
client.println("</body></html>");
client.println(); // The HTTP response ends with another blank line
client.stop();
-
válasz
Janos250 #14252 üzenetére
HTML-ben sehogy. Nem hiszem, hogy a válasz a fejlécek körül keresendő, magát a webszervert kellene megnézni, miért nem zárja le a csatornát az előző session végén. Próbáltad másik library-vel?
A
Connection: close
kikommentelése gondolom már a hibakeresés során történt, de szerintem kár volt.Nincs az oldalon egy olyan hivatkozás, amit próbál az esp-ről betölteni, de nem kap választ? Jó lenne többet látni a kódból, mert így csak sötétben tapogatózhatunk.
A WebSocket jó ötlet.
-
Janos250
őstag
Srácok, van valaki, ki WEB lapokat szokott küldeni mikrokontrollerrel?
Én is csináltam már néhányat, de mivel elég kicsik voltak, csak egy két adatot kellett ritkán elküldeni, nem volt gond.
Most viszont ESP32-re szeretnék rápasszírozni egy elég nagy programot, amire be lehet jelentkezni, és adatokat átírni.
Megdöbbenve láttam, hogy a memória szivárog (heap leak). Egyre fogy a szabad hely a heapben. Aztán szomorúan tapasztaltam, hogy a net szerint ennek nincs jelenleg igazán jó megoldása.Viszont van egy másik gondom, amit nem tudok megoldani, és hátha ismeri valaki a trükkjét:
Ha a Firefox bejelentkezik a szerverre, kap egy WEB lapot, amin gombok, miegymás van. A megfelelő kitöltés után elküldi a szerverre, és az végrehajtja a beállításokat, és visszaküldi a lapot "üresen".
Aztán újra el lehet küldeni. A gondom az, hogy a FF. mindig új port számmal küldi, azaz új kapcsolat lesz, és ott sorakoznak a különböző portokkal megnyitott kapcsolatok. Aztán egyszer csak vagy a router, vagy az ESP32 megsokallja, és nem nyit újabbat.
Hogy kell megírni egy WEB lapot, hogy ha elküldöm, ne új kapcsolattal jöjjön vissza a válasz? -
válasz
Rivaul #14195 üzenetére
Nem hülyeség! De ahhoz kell egy nagy áramú stepdown konverter, ami a 11(?) voltból 5V-ot csinál a LED szalag számára, vagy dedikált LED tápegység (az ESP32 3,3V tápot igényel, de azt ő megoldja magának, ha olyan modult veszel, pl ez itt). A lap itthon elég drága, Kínából ha van időd, fele ennyiért megkapod.
-
_q
addikt
Sziasztok!
Nem igazán működik megfelelően a bluetooth-os hangfalam. A gombokat rajta nem igazán tudom használni, mert folyamatosan eldobja a kapcsolatot (talán újraindul a rendszer) bármelyik gomb lenyomására. Párosítani tudok viszont eszközt. Ha nem nyúlok a gombokhoz akkor jól működik, csak halkan szól, ezért csak a csatlakoztatott eszközzel tudom vezérleni. Szerintetek ESP-vel vagy raspberry-vel lehetne belőle működő és talán még okosabb rendszert is csinálni ha a régit kukázom? Van benne 1 mély és 2 "sima" hangszóró, de nem tudom ér-e annyit az egész hogy nekikezdjek. Youtube szerint így néz ki belül: [link]
-
válasz
Rivaul #14188 üzenetére
Ezek szerint a másik kettő kislány.
A terv nagyon jó, egy gyenge pontját látom, mégpedig a lyuk körüli ledszalag ügyét. Akár a lyukba, akár köré ragasztod, elég nagy esély van rá, hogy egy közepes rúgás a labdával széttöri a ledeket, vagy leszakítja őket a szalagról. Be kéne marni a szalagot az anyagba olyan mélyre, hogy ne érhesse ütés, ahogy a szenzort is a lyuk peremébe, de a vezetékelést és az elektronikát nehéz lesz gyerekállóra megcsinálni. Esetleg lehetne üregesre csinálni, két bútorhátlapból (nem tudom mi a hivatalos neve), közé merevítéssel, így javítható lenne, a visszajelző ledeknek pedig lyukakat kellene fúrni a lapba és belülre szerelni.Az elektronika részéhez: a mikrokontroller lehetne ESP32, ahogy Janos250 kolléga fogja javasolni
(tévedtem, nem javasolta). Ez egyrészt a LED szalag meghajtására is alkalmas lesz, a szenzorokat is le tudja kezelni, és olyan kunsztot is tud, hogy wifin keresztül, például egy mobillal, rá tudsz kapcsolódni, és mindenféle okos dolgot művelni, például nullázni a jelzőfényeket, gólstatisztikát nézni stb.
-
válasz
Dißnäëß #14174 üzenetére
Hát ezeket elég nehéz lesz egy projektbe foglalni.
Nekem van itthon két érintőkijelzőm, mindkettő várja jobb sorsát, az egyik egy PiTFT, ami spi-n keresztül kapcsolódik a raspberry-re, azt például el tudom képzelni, hogy esp-ről meg lehetne hajtani, csak ember legyen, aki drivert ír hozzá.
A másik egy UNO shield, SD kártyaolvasó+touchscreen, az például pont jó lenne az erősítődre vezérlőpanelnek.
A pi jól elvan magában, amíg nem kap egy áramszünetet és az SD kártyán lévő fájlszerkezet nem piszkolja össze magát, vagy hal meg csak úgy magától benne a kártya. Maga a pi és a raspbian elég stabil. Kell bele egy ipari SD kártya. -
Dißnäëß
nagyúr
Urak !
Van egy kallódó ESP8266-om, egy RPi-re való Arduino shield-em, és egy USB-s (!) kijelzôm.
Mit lehet ezekkel kezdeni ? Projekt ötlet ?
Egy Pi mennyit fut offline, headless módban egy Raspbiannal ? Azaz kibírja évekig akár, mint egy mikrokontroller, anélkül, hogy teleszemetelgetné magát az OS ?
Az USB kijelzôhöz a display drivert sikerült lefordítgatnom és Raspbian alatt beéledt, de nagyon körülményes. Arduino/ESP meg tudna hajtani egy ilyen kijelzôt ? (Touch-os amúgy). Nem tudom, szoftver oldalon van-e erre lehetôség.
Arra gondoltam, erôsítôt építek és bizonyos hasznos infókat kitennék erre a kijelzôre + touch második fázisban, pár gombot kirajzolnék rá vezérléshez.
-
Janos46
tag
Sziasztok.
Ha valakit érdekel az ESP8266 + Arduino + OpenWRT: DHT11 és DS18B20 hőmérséklet-naplózó projekt lépésről lépésre, akkor megtalálhatja az alábbi oldalon (jól fordít a Google):
http://www.count-zero.ru/2018/esp8266_arduino/ -
Janos250
őstag
Valahol a neten belebotlottam, hogy a jelenlegi Arduino az AVR boardokra is a gnu++11 szerint fordít.
Nosza, utánanéztem.
Valóban, a fordításnál a fordító paraméterei között van
avr-g++ .... -std=gnu++11
Kipróbáltam pár tipikusan C++11 dolgot.
Hát, bizony rengeteg dolgot nem tud.
Persze, nem én lennék, ha nem próbáltam volna ki ESP32-re.
A
https://github.com/makelinux/examples/blob/develop/cpp/11.cpp
program gyakorlatilag minden új dolgot tartalmaz.
ESP32-re a && (double ampersand) kivételével mindent lefordított. -
Janos250
őstag
válasz
Janos46 #14136 üzenetére
Valószínűleg nem jó panelt választottál ki az Arduino IDE-ben.
Keresd ki a (nálam ezen az útvonalon)
esp8266\hardware\esp8266\2.7.3\variants\nodemcu\pins_arduino.hstatic const uint8_t D0 = 16;
static const uint8_t D1 = 5;
static const uint8_t D2 = 4;
static const uint8_t D3 = 0;
static const uint8_t D4 = 2;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 15;
static const uint8_t D9 = 3;
static const uint8_t D10 = 1;
Ebben vannak megadva, hogy pl. a D8 az egy static típusú
(ezt itt úgy kell érteni leegyszerűsítve, hogy globális)
uint8_t, azaz 8 bites előjel nélküli konstans, aminek a számértéke 15.
Ha ez a lap van kiválasztva, nem írhatja ki hibának, hogy:
error: 'D8' was not declared in this scope,
mert meg van adva a D8.
Itt mit állítottál be?
Eszközök/alaplap/alaplap kezelő/ESP 8266 boards/NodeMCU
Ha régebbi IDE fut, akkor nálad még nincs külön ESP 8266 boards,
hanem egyből az alaplapkezelő menüben megtalálod a NodeMCU-t. -
Janos46
tag
Az előzőben küldött
https://simple-circuit.com/nodemcu-esp8266-ds18b20-sensor-st7789-display/
oldalon lévő programban meglehetősen sok hibát jelzett, ráadásul az érzékelő
csatlakoztatását is eléggé zavarosan adta meg, és még arra is hibát jelzett. Ime:A DS18B20 érzékelő adatcsatlakozója az ESP8266 NodeMCU D5 érintkezőhöz csatlakozik,
amelyet a kód a következők szerint definiál:
// define DS18B20 data pin
#define DS18B20_PIN D2 // DS18B20 data pin is connected to NodeMCUTalátam egy másik oldalt (és itt több programra is utal)
https://simple-circuit.com/nodemcu-esp8266-lm35-temperature-sensor-st7789-tft/
én is azokat a könyvtárakat használom amivel az is dolgozik. Az ellenőrzésnél a
#define TFT_CS D8 // TFT CS pin is connected to NodeMCU pin D8 (GPIO15)
sornál akad el és a köv etkező hibákat írja (a többi utalt programnál hasonló
a helyzet):aaa:17:19: error: 'D8' was not declared in this scope
#define TFT_CS D8 // TFT CS pin is connected to NodeMCU pin D8 (GPIO15)
^
C:\Users\Olga\Documents\Arduino\aaa\aaa.ino:21:39: note: in expansion of macro 'TFT_CS'
Adafruit_ST7789 tft = Adafruit_ST7789(TFT_CS, TFT_DC, TFT_RST);
^
aaa:15:19: error: 'D3' was not declared in this scope
#define TFT_DC D3 // TFT DC pin is connected to NodeMCU pin D3 (GPIO0)
^
C:\Users\Olga\Documents\Arduino\aaa\aaa.ino:21:47: note: in expansion of macro 'TFT_DC'
^
aaa:16:19: error: 'D4' was not declared in this scope
#define TFT_RST D4 // TFT RST pin is connected to NodeMCU pin D4 (GPIO2)
^
C:\Users\Olga\Documents\Arduino\aaa\aaa.ino:21:55: note: in expansion of macro 'TFT_RST'
^
exit status 1
'D8' was not declared in this scope
Jó lenne, ha a hibát meg lehetne oldani, (avatott szemeknek vszin nem nagy gond, hisz mint a fotó is mutatja, működik) mert akkor a többi progit is kipróbálhatnám, és estleg lenne amit használni is tudnák, ráadásul az esetleges eljövendő problémákat javítani is tudnám (lásd a mottóm).
-
Janos250
őstag
A beta ingyenes. Legalábbis korábban még az volt, remélhetőleg nem változott.
https://support.saleae.com/logic-software/legacy-software/latest-beta-release
A Pulseview-t is dicsérik, de én még csak a Saleae-t használtam.
Ha esetleg igen, akkor vannak korábbi ingyenes verziók.
Én régebben töltöttem le a standalone verziót, azt használom, ha kell.
Mostanában ritkábban kell. Megvan a kisebb és a nagyobb verzió is.
Kettő (vagy három?) éve, mikor a WS2812-höz csináltam drivert az ESP32-re, lehetetlen lett volna enélkül csinálnom. Ezen láttam az időzítéseket, végig tudtam próbálni, ténylegesen mi lehet, és mi nem.
A digitális tárolós szkópot (hú, de rohadt drága volt, pedig a legolcsóbb kínait vettem) azóta gyakorlatilag nem is használom. A múltkor is csak egy kaputelefon panelhoz használtam, ahol a panel úgy jelez a lakáskészülékeknek, hogy a nyugalmi kb. 18 V vonali feszültséget leviszi 15 V-ra. Na, ezt nem tudtam volna szkóp nélkül kimérni, de Arduino dologban gyakorlatilag mindent. -
Mondom: már vagy 4 különböző kínai szervót teszteltem, asszem volt közte ilyen barna-sárga-fekete is, de egyik se ment tönkre rossz bekötés miatt.
Egyedül akkor gyanakodnék, ha fehér-zöld-fekete vagy hasoló lenne, mert fehér szokott lenni jel és táp is.
USB-ben is láttam már meredek színeket
Az semmi, asszem itt a topikban is volt már valaki, aki li-po akksit kapott, amin vagy a piros-fekete vezeték volt fordítva, vagy a csatlakozó, már nem emlékszem, de egy esp32 lolin lap bánta a dolgot, és még jó, hogy nem lett robbanás belőle. Szóval nyugi, nincsenek illúzióim.
Én ilyen dolgokat multiméter nélkül sosem kötök sehová.
-
CHIPman
nagyúr
válasz
Tankblock #14033 üzenetére
A WLED WiFi AP-t csinál az ESP-ből első alkalommal, és alkalmazással lehet kommunikálni vele, ezek működnek gond nélkül, tehát a flasheléssel valószínűleg nincs gond. Meg tudom változtatni a színt és a fényerőt, illetve alapból sem fehér maxon kapcsol be, de tökmindegy mire állítom, semmi nem történik. Nem ezekkel van a gond, valami más lesz.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
CHIPman #14026 üzenetére
Szia
Flashelés ment rendesen? Lehet előbb a Soros porton kellene megnézni mi történik...
Azt még a LED Szalag rákötése nélkül kellene megejteni. MEgtalálja-e a Wifit és egyebeket, nehogy csak crasheljen.....UI. Feletsd el a 2A sima tápot, NE hajtsd a 30 LED ed fullon mert nem lesz jó. 30*3*20[mA] = 1.8 A és ez csak a LEDek nem számoltál az ESP8266 initkor fel tud használni simán 3xx mA, és átlag 80 [mA] fogyasztással fog futni. Mindenképen a fényerőt limitáld. A másik ami segíthet egy 100uF vagy nagyobb kondenzátor.
-
Janos250
őstag
válasz
CHIPman #14029 üzenetére
Én csak általánosságban tudok hozzászólni, mert ESP8266-al nem hajtottam led szalagot, csak ESP32-vel.
Általános tapasztalat:
Nekem a szintillesztéssel egyetlen szalagon se volt probléma, mind ment a 3.3-al az ESP32-ről.
Amivel probléma szokott lenni:
1.Nem elég erős a táp. Én mindig külső tápról hajtom. Persze GND-t is közösíteni. Nálam nem az USB csatin kapja a tápot, hanem az ESP is a külsőről a Vin-en.
2. Ha a program időzítései nem jók, akkor nem történik semmi.
3. Ha miközben küldi az adatokat, jön egy megszakítás, akkor a szalagon valahol megáll, nem megy végig. Ezt a szoftver dolga kivédeni.
Ellenállást soha nem használok. -
válasz
CHIPman #14029 üzenetére
microUSB az ESP-be, ~5cm jumper kábel a VIN-ről a szalag pozitívra,
Akkor meg is van, a szalag nem kap tápot egyáltalán.
Ha az 5V pinre kötöd, nagyobb sikerrel jársz, a Vin az csak bemenet tudtommal, de lehet, hogy tévedek. Jó lenne a szalagot külön a tápra kötni, nem az esp-n keresztül. -
CHIPman
nagyúr
Se áramkört nem tudok rajzolni, fényképet meg max olyat, ami ott is van. microUSB az ESP-be, ~5cm jumper kábel a VIN-ről a szalag pozitívra, jumper kábel a GND-ből a szalag negatívba, és jumper kábel a data pinről a szalag data line-jára, és a szalagnak külön nem adok áramot. A leírás szerint így 5V-ot kéne kapnia a szalagnak, bár ez előtt én is értetlenül álltam. Illetve a leírásban is jumper kábeleket használ, ellenállás nélkül.
A "miért nem próbálod ki" kérdésre pedig az a válasz, hogy nincs ellenállásom, és vasárnap délután van, tehát nem sok esély van rá, hogy bárhol is tudok venni most. -
CHIPman
nagyúr
Sziasztok.
Nem vagyok hülye az Arduino alapú ESP programozáshoz, viszont az elektronikához nagyon.
Van nekem WS2812B LED szalagom, meg egy pár ESP kontrollerem, gondoltam nekiállnék a dolognak.
[link] Ez alapján összekötöttem a hasonló NodeMCU boardot (illetve egy witty cloudot is próbáltam) megfelelő táppal (5V2A) az 1m-es (30db) LED szalaggal, de a "you should hopefully see some lights"-nál konkrétan semmi nem történik, és hiába kapcsolgatok az appból akármit, meg se nyikkan.
A szalag előtte és utána is tökéletes, standalone kontrollerrel kipróbálva.
Van aki rak ellenállást a data line-ra, az megoldaná a problémámat biztosan, vagy valami más lesz a bökkenő? -
kesztió
aktív tag
Na, kedves kartársak, az ESP32 ún. érintésérzékelő lábai egy rossz vicc.
Csak és kizárólag akkor érzékelnek, ha galvanikus kapcsolat van az ujjad és az érzékelőfelület között. 3 mm plexin keresztül mintha ott se lennél. Úgyhogy a touch gombok implementálásához ez esik.
A TTP223 végső megoldásnak jó, de nem elegáns, mert sok helyet foglal, felületszerelt kondenzátorokkal kel „finomhangolni” és 3 db. TTP223-hoz 9 drótot kell vezetni a laphoz.
Így nagyon gondolkozom a Microchip CAP1203-as, pont 3 csatornás szenzor IC-n, ezt használja a SparkFun Capacitive Touch Slider modulja is, úgyhogy erről a rajzról koppintanék.
A kérdésem: van valakinek egy ennél érthetőbb és világosabb, esetleg működő, kipróbált rajza? Az eredeti SparkFun rajzon sajnos pl. nem egyértelmű, hova kerülnek a védőkondenzátorok stb. -
Janos46
tag
Sziasztok.
Van 2 hardverem, az egyik a NodeMcu v3 Lua WI-FI ESP8266 CH340, a másik Lolin NodeMCU ESP8266 CP2102. Az elsőt használom, de a másodikkal nem boldogulok. Az ellenőrzés hibátlanul lefut, de a feltöltésnél hibákat ad. Felhasználás tekintetében van különbség közöttük, vagy lehet hogy rossz? -
válasz
nincsvics #14007 üzenetére
Ezt én nehezen hiszem el, biztos, hogy nem a forrással volt probléma? Ha a forrásoldal lebutítja a hangot 5.1-ről, vagy eleve nem 5.1 a hangfájl, akkor fordulhat ez elő. Leírnád pontosan mit akarsz mivel összekötni?
Milyen lapot ajanlasz a projekthez?
Hát ajánlani sajnos nem tudok, de amivel szerintem esély lenne egy ilyen projekt megvalósítására, az az ESP32, annak megvan a sebessége és elég izmos hardver van benne.
Valamit nem értek: a fenti cucc optikai bemenet => analóg rca átalakító, de te optikai bemenet=> digitális (spdif) kimenetet írtál eredetileg, nem? -
kesztió
aktív tag
Közben megjött a D1 Mini ESP32 a román Arduino webshopból. Az ára egyelőre nem érdekes, mert a többi 15 úgyis olcsóbb helyről lesz.
A Blink sketch már fut rajta, kár volt az idegeskedésért, semmivel nem volt nehezebb üzembe helyezni, mint a Nanót, ráadásul az upload/reset/run mizériát intézi magától.Készül a fogadó PCB is, csak kevés időm van ezzel szórakozni, ha lesz konkrét eredmény, küldök képeket. Még egyszer köszi!
-
-
kesztió
aktív tag
válasz
Janos250 #13983 üzenetére
Ha nem is opció ez a rendelés, de ezt az online nyáktervezőt hálásan köszönöm.
Az első, ahol nincs pofavágás és hiszti, ha valami spéci alkatrész kell, még ezt az ESP32-es D1 Mini-t is megtaláltam! Ciao CircuitMaker, Ciao PCBWeb designer! Mostantól csak ezt fogom használni. -
válasz
kesztió #13979 üzenetére
tehetnék 1 banisokat [a román lejnek a fillérje] nyák helyett, és arra forraszthatnék
Ennél olcsóbban biztosan nem kapsz érintő kapcsolót.
Ha más megoldás nincs, alakíts ki az előlap belsején pici gödröket a forrasztásoknál, akkor rá fog feküdni. Nem elegáns, de workaroundnak megfelel.direkt a D1 mini megfelelő lábait használom,
Tudj róla, hogy a D1 mini alapvetően ESP8266 alapú, bár láttam, hogy amit linkeltél, azon több láb és ESP32 van, de jól nézd meg, hogy mit veszel aliról.
-
kesztió
aktív tag
Bizonyos oldalakon eleve úgy árulják ezt a bizonyos relét, hogy 3,3–5V.
De ezzel lenne a legkevesebb baj, mert a relé amúgy is külön egység lesz a szerelődobozban, hogy még véletlenül se kerülhessen 230V a felhasználó közelébe.Szóval akkor meg tudom úszni azt egy ESP32-vel, hogy ne legyen on-board feszültségszabályozó, vagy marad az eredeti ötlet az ESP-12S-sel és mindent én építek hozzá?
-
kesztió
aktív tag
Na, akkor kezdjük elölről.
Van olyan ESP32 development board, ami
1. Kicsi,
2. Rajta van ugyan az USB UART modul, de vagy nem kér 5V-ot, vagy a 3,3-at nem az 5V-ból állítja elő a lapon, hanem külső 3,3V-ot vár. (Mindezt azért, ugye, hogy megússzam a hőforrásként üzemelő 5V → 3,3V drop-down feszültségszabályozót.)
Mert egyébként ez ugye jó lenne. -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #13956 üzenetére
Én még nem futottam össze nagyon kicsi ESP32 modullal.
Olyan méretben, mint mondjuk az ESP01M, nemigen fogsz találni.
Olyat meg végképp nem, mint a TYWE2S, mert az tényleg rettentően pici, nagyítóval kell megnézni a hátlapján a csatlakozásokat.
Nem beszélve arról, hogy még a TYWE2S-et se igen lehet kapni sehol.
Javítva: most látom, alibabán van, aki egyesével is hajlandó szállítani.
link -
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #13949 üzenetére
Ha meggondolnám magam, melyik a legeslegeslegkisebb ESP32-es modul, ami már tud USB-t és NINCS RAJTA AMS 1117 (azaz 3.3V-os)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dual Sense Kontroller - Death Stranding 2: On the Beach Limited Edition
- újszerű iPhone 15 Pro 128GB black titanium fekete titán független 3 év garancia ajándék tok
- újszerű iPad Pro 11" (2018) Wi-Fi 64GB asztroszürke space gray Apple
- Apple Pencil 2 (második generáció)
- szinte új MacBook Air M3 256GB SSD midnight éjfekete Apple magyar garancia
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest