- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- Bluetooth hangszórók
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csubuka
addikt
válasz
fpeter84 #7011 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes válaszod!
Remekül hangzik, utánanézek akkor a megkívánt alkatrészeknek.
Ugyanakkor sajnos ma mélyebben beleásódva kideürlt, hogy tévhitben éltem és az EC DC motoros venti helyett valami hagyományos AC motoros venti van (valaki erősen spórolt), szóval az ötletem részben át kell, hogy alakuljon.
Van hozzá egy potméteres fali fordulatszám szabályzó. Vagy abban kell az analóg potméter helyére bekötni egy digitálisat vagy kikötni az analóg potmétert és egy az Arduino-ból kiadott PWM-jelből csinált analóg feszültséget kell betáplálni a poti helyére vagy ilyesmi. Bekavarodtam
Teljesen ujjáépíteni kár volna tán az AC motor szabályzóját. Csak a kézi csavargatás helyett az Arduino "csavargatná" a digi potit.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #6904 üzenetére
Én hozzáteszek egy 1500 Ft-os linket is:
http://www.ebay.com/itm/24MHz-8CH-USB-Logic-Analyzer-8-Channel-Logic-Analyzer-Compatible-to-Saleae-/162134953459?hash=item25bfff0df3:g:Jz0AAOSwh2xYBDu5Én már jó ideje használom, mindenkinek csak ajánlani tudom.
De ezt is sokan pártolják:
http://www.ebay.com/itm/Assembled-DSO138-2-4-Inch-Acrylic-TFT-Digital-Oscilloscope-1Msps-Probe-US-Plug-/272855598706?var=&hash=item3f87760672:m:mAJxVN26QPfTUyqMlbPTrwQ
Erről nem tudok nyilatkozni, mert az enyém törött képernyővel érkezett, most küldik - elvileg - újra. -
válasz
fpeter84 #6883 üzenetére
Egy nagyobb kondival szerintem még azt is elviseli.
Az említett kísérletnél (uno lap 2db AA elemről) nekem az volt a gondom, hogy a szervó lerántja a tápot nagyobb áramfelvételnél, és brownout-ol tőle a proci, de tvamos kolléga javaslatára rákötöttem egy nagyobb kondit (1F nem volt, 4700uF volt a legnagyobb a boltban
) és egy schottky diódát, ez szinte teljesen megszüntette a problémát, még meg se köszöntem a tanácsot. A kondi persze eszembe jutott nekem is, csak a dióda nélkül nem volt hatásos.
-
válasz
fpeter84 #6881 üzenetére
Ha kültéren, hidegnek lesz kitéve, szerintem a két AA jobb megoldás, mint a li cella, utóbbi ha jól tudom nem szereti a mínusz fokokat.
Az esp konverter nélküli megoldást próbáld ki, hátha működik, én az 5V-os UNO lappal kísérleteztem, 3V-ról még szervókat is tudok mozgatni. -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #6878 üzenetére
A Wemos miért ne lenne jó?
Készenléti időről nem tudok mit mondani, mert én a gyakorlatban állandóan bekapcsolva tartok mindent, mert a hozzá kapcsolt áramkör egyébként is sokat zabál, ahhoz az ESP fogyasztása már nem számottevő.
A szerver épületben van, egy router mellett. Az állomások pedig mobiltelefon megosztott WiFijén keresztül kapcsolódnak a nethez, mert emberke hordozza.Így az altatás/ébresztés is csak elmélet nálam.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #6873 üzenetére
Pap és papné esete!
Mindenki a saját kedvencére esküszik.
Nekem egy hasonló működik, jelenleg még nem üzemszerűen, ESP-vel.
Be lehet rá jelentkezni telnet jelleggel, és bármelyik kliens által küldött adatot továbbítja az összes többinek, mert nálam épp ez kell.
Egy fogja majd üzemszerűen küldeni, a többi meg várja az adatokat. Lehet putty-al is bejelentkezni, küldeni is, fogadni is.
WEBen meg lehet követni, kik vannak éppen bejelentkezve.Ja, és természetesen arduinoval.
Ha akarod, írsz privátot, és bejelentkezésekkel kipróbálhatod interneten keresztül.
-
zka67
őstag
válasz
fpeter84 #5061 üzenetére
Szia, köszönöm a tanácsodat, az ebben a hsz-ben szereplő modul megérkezett, és kitűnően teszi a dolgát.
Ennyire egyszerű eszközzel még nem volt dolgom
Csak bele kellett tenni a SIM kártyát, bekapcs, két AT parancs és már küldte is az SMS-t. Azt meg nem is gondoltam volna, hogy még telefonálni is lehet vele
-
válasz
fpeter84 #5106 üzenetére
Na, eljutottam vége oda, hogy ki tudtam próbálni a gyro-t. A feletted javasolt Stackoverflow-os példával működik, küldi az adatokat, de végigcsináltam, amit te javasoltál, és teljes kudarc... A magcal programot lefuttattam, nyomtam neki s-t, ki is írta, hogy mentette az eepromba, de utána a másik programmal azt írja, hogy nincs kalibrációs adat mentve. Beleírtam a kiolvasást a kalibráló programba is, rögtön azután, hogy kiírja, sikeres mentés, de már rögtön utána sem bírja kiolvasni... Nem tudom, hol lehet a hiba.
Legalább azt tudnám, hogy kell értelmezni/használni a kapott adatokat. A mag sensor meg lehet nem is működik rendesen, mert hiába forgatom, alig változnak az értékek. -
czupy84
csendes tag
válasz
fpeter84 #5098 üzenetére
Szia!
Köszi a válaszokat. Amúgy szenzornak én is ezt gondoltam rendelni. Először UNO-ba gondolkodtam de láttam hogy van MEGA utána már az volt terítéken viszont egy kicsit utána olvasva láttam, hogy van a MEGA-nak egy újabb változata a DUE nevezetű. Ezt volt amit meg akartam rendelni de akkor ha jól értem ennek nem olyan jó a támogatása mint a MEGA-nak.
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
fpeter84 #5069 üzenetére
A termosztatban van egy kapcsolo, hogy digitalis vagy analog vezerlest kerek-e. Analog eseteben a kazan fele meno feszultseg valtozik a "mennyire van kozel a beallitott homerseklethez" -merten. Tipust megnezem ha hazaerek.
A sonoff nem a betap 230-at viszi tovabb a reles labra? Tehat amivel maga az esp is meg van hajtva? Tehat gyengearam kapcsolasra nem alkalmas nem?
Janos250: lehet, de annyira nem ertek ehhez az egeszhez sajnos. Relevel megszakitani meg egyszerunek tunik
.. Mondjuk nyaron elkoltozunk, lehet addig nem kene mar piszkalni.. Az uj helyen meg majd ujra kezdeni... -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #5069 üzenetére
Én használom a SONOFF-okat, én nagyon meg vagyok velük elégedve. Nálam a legnagyobb előnyük, hogy nincs a 230-al kontakt érintkezés, tehát a munkavédelmisek szája be van fogva.
Hosszabbítók madzagját (zöld-sárga kivételével) elvágtam, és oda tettem be a SONOFF-ot. A zöld/sárga meg megy folyamatosan a házban, elfér a többi cucc mellett. Így egy hosszabbító, ami telefonról, vagy internetről vezérelhető. Ahol szenzor is van, oda betettem mégegy ESP-t, ami kommunikál ezzel a SONOFF-al (server/client), és a szenzoraival, és mind WiFiről, mind külső internetről elérhető. Tartok tőle, hogy a relé nem bírja sokáig, de még nem purcant ki. Igaz, összesen hetente pár órát vannak használva, de most egy olyan projekt jön, ahol majdnem folyamatosan kell működniük. Mivel pl. fűtést szabályozunk 5 sec-os PWM-el, így a relék igencsak használatban vannak. Lehet, át kell térni idővel szilárdtest relére, már be is szereztem párat.
A SONOFF programozása USB nélküli ESP programozása, a pineket be kell forrasztani, mert csak lyukak vannak. A kiosztás megvan az interneten, bár zömében a régebbi (4 lyukú) ábrába botlik az ember, a mostani meg már 5 lyukú. -
válasz
fpeter84 #5066 üzenetére
Az említett MP1584/GW1584 közül melyik a jobb? Mi alapján érdemes választani?
Step-up convertert tudtok ajánlani? Kerestem olyat, ami egy ceruzaelemről (1.2-1.5V) tud 5V kimenetet, de nem nagyon találtam, illetve ha van is, nagyon kis kimenő áramot tud csak adni. Vagy csodát ne várjak? -
válasz
fpeter84 #5040 üzenetére
Hát ennél egyszerűbb, ha 5V-tal táplálom meg, van külön 5V tápfesz és az adatlapja szerint 5V toleráns, csak az nem világos, hogy ezt csak 5V tápfesz esetén tudja, vagy 3,3V esetén is. De mivel eleve gyanús, hogy nem kap elég kakaót 5V alatt sem (pedig az adatlapja szerint max áramfelvétele 30mA?!), talán felesleges is próbálkozni a 3,3V-tal.
(#5039) icemad: kb. ezekre gondoltam én is (a lámpa pont jól is jönne az íróasztalomhoz, de mivel kell azt meghajtani? ).
Az elektronika mennyire újrahasznosítható? Gondolok itt pl a motorok driverére, esetleg a tápra... -
zka67
őstag
válasz
fpeter84 #4983 üzenetére
Szia, egy 1117-es stab ic nem szokott/tud "leégni", mert beépített teljesítményfelvétel limitere van, azaz, ha túlmelegszik, akkor lekapcsol. Én használok LD1117-eseket is meg AMS1117-eseket is, de soha semmi bajom nem volt még velük.
Nálad inkább arra gyanakszok, hogy a kimenetére küldtél nagyobb feszt, mint amit elvisel.
Ha tudsz még még más gyártót is, aki gyárt 1117-eseket, akkor írd meg légyszi, kíváncsi vagyok rájuk.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #4920 üzenetére
Az biz' meglehet
Mert elvileg kellene mennie, pl. ezt írják, ami elég egyértelmű:
"For example, if four MAX7219s are cascaded, then to write to the
fourth chip, sent the desired 16-bit word, followed by three no-op codes (hex 0xXX0X, see Table 2). When
LOAD/CS goes high, data is latched in all devices. The first three chips receive no-op commands, and the
fourth receives the intended data." -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #4918 üzenetére
Köszi. A külön CS megoldást akartam megkerülni, mivel - elméletileg - kellene menni. De valamiért nem megy, és ez bosszant, hogy le van írva, de nem megy. Viszont a netet böngészve látom, hogy másnak is vannak vele mindenféle bajai: pull up, pull down, de nem ekkora hanem amakkora, de amahhoz a panelhoz meg mégamakkora. Szóval úgy látszik macerás, marad a külön vezérlés. Az az érdekes, hogy az adatokat jól továbbküldi, csak a CS-t nem.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #4492 üzenetére
Ha használtad a MAX7219-et, segíts légyszíves!
Eddig csak egyedül használtam a modult, semmi gond nem volt vele. Mint az gyakori, a meghajtó részt magam írtam meg.
Most viszont kettőt kapcsolnék össze kaszkadban, de nem sikerül: a manual azt írja, hogy ha a 16 bit besiftelése után nem visszük fel a chipselectet, akkor kisiftelődik az új bevitellel párhuzamosan a régi. Ha jól értelmezem. Viszont hiába viszem fel a CS-t a 16 bit után, a következő 16 bit besiftelésekor az előzőt akkor is tovább küldi a másodiknak is, tehát a kettő ugyanazt csinálja. Mit értelmezek rosszul? -
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #4761 üzenetére
Hát ez a szemétre való ipari hulladék kategória.
+-20%-al egyszerűen nem lehet mit kezdeni, főleg érdemi munkát végezni.
Kapható egyáltalán igazi páratartalom mérő breakout board kivitelben, vagy csak ilyen tessék-lássék AS szabványú mindegy is kacatok?
Hát ennyi erővel a random generátort is lekérdezhetném és még erőlködni se kell hozzá regiszter olvasással.Elnézést a kirohanásért, de hát ez nevetséges!
-
szaszyka
senior tag
válasz
fpeter84 #4761 üzenetére
Szia. Köszönömaz összehasonlítást. Most képzeldel, hogy milyenképet vághattam,amikor megérkezett a 3.DHT22, és egyszerre teszteltem mindhármat, ésserial monitoron megjelentek a mért értékek. Mindhárom hőmérséklet +- 0,4C eltéréssel jelentek meg,a páratartalmak pedig 19-20% eltéréssel egymástól. Az egyik mért 18%-ot, a másik 38-at, a harmadikpedig szépen beállt 57%-ra. Ebből találd ki melyik a jó érték
Végülis nem olyan nagy tételek, valószínűleg veszek 2-t valamelyikből, éskipróbálom hogyan működnek.De ha i2c-vel kell foglalatoskodni,buszokkal, és hasonlókkal,akkor hagyom inkább. Annyit nem ér ez a projekt, hogy így túlbonyolítsam, talán elég lesz a DHT verzió is,max bekalibrálom mindet, éskorrigálom az egyenletben az értékeket.
Köszönöm még egyszer a tesztet -
-
szaszyka
senior tag
válasz
fpeter84 #4744 üzenetére
BME280. Arra gondoltam, bocsánat a két típus összekeverése miatt. BME, BMP szenzorokkal nem találkoztam eddig. Ha szakmám, vagy hobbim lenne az elektronika, és az arduino, akkor nem lennék "butuska". Bocs, hogy egyetlen projekt miatt nem msc-zek le a témakörből...
Szóval a dht22-k mennének a levesbe, helyükre mennének bme280-ak. Érdemes cserélni, jobbak, megbízhatóbbak, stabilabbak? -
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #4582 üzenetére
Es ez az ajanlott? En meg nem lattam tonkrement motorvezerlo csipet. Mondjuk ilyen L9110-esem nincs is. (Es ezek utan nem is lesz.)
(#4581) aryes válasza tvamos (#4580) üzenetére
En ugy szoktam vezerlot valasztani, hogy megnezem a motor rovidzarasi aramat (stall current) az adatlapban, (vagy megmerem,) es olyan vezerlot valasztok, ami kibirja azt. Most ilyen 2-5 USD koltsegekrol van szo, szerintem felesleges napokat tokolni azzal, hogy PWM frekiket kalibralok, meg szerencsetlenkedem, hogy nem megy rendesen. -
tibi-d
tag
válasz
fpeter84 #4506 üzenetére
Szia
A koncepció pontosan ezen az elképzelésen alakult. A problémát az okozta, hogy ezt a diagram rajzoló rutint más blokkok hívják meg, és a keveredést a lokális, globális változók okozták. Egy változót globálissá kellett tenni, hogy a következő meghíváskor is megtartsa az értékét. Lokálisként mindig lenullázta magát. Így már tökéletesen működik. Köszi. -
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #4364 üzenetére
Csak egy menő ki-/bekapcsolás effektet szeretnék alkotni. Az érintés pontjától söpör végig a led szalag.
Persze lehetne variálni tartással és húzogatással is (mondjuk ezzel a gesztussal lehetne szabályozni a színhőmérsékletet).A fizikai részéről még nem találtam bővebb infót azon kívül, hogy drót az alufóliára és hát ez így működik.
Tömör alu léccel ez miért ne működne? -
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #4347 üzenetére
Nem, ha az ad referenciája megegyezik a potentiometer referenciájával, akkor a mérés teljesen pontos, mindegy, hány púpos kondi van a körben. (Kiesik a feszültség a képletből.) Ha valamilyen belső referencia forrást használsz, akkor mérned kell a potentiometer referencia feszültségét is, azt bem lehet megkerülni.
(#4351) bardi válasza aryes (#4350) üzenetére
Nem jól tudod, lehet abszolut is, nem csak inkrementális. Amire te gondolsz, az az inkrementális. Az persze egy más kérdés, hogy az abszolút verzió piszok drága. [link] -
zka67
őstag
válasz
fpeter84 #4197 üzenetére
Régen én is jól elvoltam a soros portos debuggolással, de amikor áttértem az ST-LINK-re, azóta bánom hogy nem tettem meg korábban.
A sleep módot még nem próbáltam, mert én olyan projekteket csinálok, ahol folyamatosan kell a teljesítmény, sőt van olyan is, hogy szénné kell optimalizálnom a kódot, hogy megfelelő sebességet érjek el. Szóval még nem volt rá szükségem, de ha lesz egy kis időm, meg fogom nézni neked.
-
zka67
őstag
válasz
fpeter84 #4183 üzenetére
Szia, először is, a JTAG portok letilthatóak, de csak óvatosan vele. Nem ismerem a boardodat, a chipet viszont igen. Ha a boardod az SWDIO/SWCLK pineken programozza a chipet, a letiltás után nem fogod tudni újraírni. Meg lehet oldani, kell hozzá egy ST-LINK V2 programozó, és az STM32 ST-LINK Utility nevű program, amivel a Connect Under Reset módban tudod ekkor programozni a chipet, vagy legalább törölni.
Szóval: az STM32F103C8T6 Refenence Maunal 184. oldalán megtalálod a 9.4.2 AF remap and debug I/O configuration register (AFIO_MAPR) leírását, ezzel tudod letiltani a JTAG pineket.
Kap-e órajelet a GPIOA portod? Ezt a 112. oldalon található 7.3.7 APB2 peripheral clock enable register (RCC_APB2ENR)-ben tudod engedélyezni. Ne felejtsd el, hogy minden perifériának engedélyezni kell az órajelét mielőtt elkezded használni.
Ha bármi kérdésed van, szívesen segítek, elég jól ismerem az ST chipjeit
Viszont én a Keil uVisiont használom, nem az arduinot, ezért nem is tudom, hogy mit csinál pl. egy pinMode, amikor ezer féle beállítása lehet egy pinnek, még output módban is négy különböző.Lehet, hogy open-drain módban vannak a pinek, ezért nem világitanak a ledjed. Le kellene szokni a pin és a GND közé kötött ledekről, és áttérni a pin és a Vdd közé kötésre.
A Keil uVision ARM 32kb kódig ingyenesen használható, ST-LINK V2 adapterrel (~800Ft) nagyon jól lehet futásidőben is debuggolni vele.
-
hermit
tag
válasz
fpeter84 #3157 üzenetére
Eroteljes a megan es az etherneten is, de mind a ketton csak a a piros led vilagit. Ha rajt van az ethernet, akkor latszik a mega a programozo tool-ban.
Atneztem, nem lattam rajt semmi olyat, amit rovidzart okozhatna.
Eloszor usb-rol probaltam, majd kulso taprol is, de sajnos ugyanaz lett a vegeredmeny mindket esetben. :-/ -
hermit
tag
válasz
fpeter84 #2908 üzenetére
Szia,
megerkezett az 5100-as ethernet shield-em.
Ha rateszem a megara, akkor el sem tud indulni, csak a piros led-je vilagit a meganak; ill. az ethernet-nek is.
Ha teszek a setup-ba egy led villogtatast, akkor meg idaig sem jut el az ethernettel. Lehet hogy hibas az ethernet modul es megfogja az egesz megat?Szerencsere a kijelzoje jol mukodik!
-
gyapo11
őstag
válasz
fpeter84 #3139 üzenetére
Hazudni azért nem kellene. Simán az igazat kell megírni, esetleg szemléltetni fényképekkel vagy videóval. Nekem is volt olyan telóakkum, amit nem töltött a teló, mert a beépített ellenállás teljesen más értékű volt. Küldtem fotókat, amin jól látszott a mérés módja és mért érték, és visszaküldte a pénzt.
-
Janos250
őstag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #3078 üzenetére
A serial monitor az "AT" üzenetre a loopback Serial.print(char, DEC) is csak két karakter ascii kódját adja vissza.
Ha van is itt még vmi trükk, akkor azt így nem látom.B@@@@!
Egész álló napja próbálom életre kelteni a HC-05-öt, semmire se akart válaszolni AT módban, semmilyen sebességen.
Kibogarásztam már a fórumok bugyraiból, hogy hisztis a soremelésre és a kocsi vissza karakterekre, de azt hittem az arduino serial monitor erről gondoskodik a háttérben, mivel a HC-06 simán kommunikál velem.
Erre nem most látom az ablak alján, hogy lehet kapcsolni a soremelést és a kocsivisszát??
(Na így már Serial.print(char, DEC) is 4 karaktert mutat az "AT" szóra.)
(#3081) Janos250
Example-ből másoltam ki ezt a parancsot, ami a tutorial-ban működik, nekem nem ad választ.
De mivel manuálisan sikerült most életet csikarni a HC-05-be, ezért ugyan érdekes jelenség, hogy kódból miért nem válaszol rá, de a továbbiakban érdektelen számomra. Ez egy baud rate teszthez kellett volna, ahol végigpörgeti az "AT" parancsot az összes sebességen. -
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #3060 üzenetére
Mivel ez nem analóg, hanem kapcsoló üzemű, ezért nem az áram, hanem teljesítmény egyenleget kell számolni. Ha a kimenet 6.6W, akkor a bemenet sem lesz 36W. (Persze, nem 100% a hatásfok, de azért simán lehet 75-85%-kal szamolni.) Amit te írsz akkor volt, amikor még analóg áramgenerátorokkal hajtottuk a lépettőmotorokat. (Szerinted mekkora hűtőborda kéne egy ilyen IC-re, ha 29.4W-ot kéne elnyomni rajta?)
(#3059) norbert1998 válasza tvamos (#3055) üzenetére
Semmi? Régi router táp? Autó aksi töltő? Valami ilyesmi? -
norbert1998
nagyúr
válasz
fpeter84 #3060 üzenetére
Szerintem is ez lesz akkor. Majd egy ventit kell rá eszkábálnom, mert ami benne volt, azt megöltem.
De amúgy az a motor 6.6 W volt, tehát elvileg kisebb feszt kap a motor. Bár igaz, tényleg a PC táp lesz a legjobb egyelőre.
Ja, meg most eszembe, az erősítőmet a gépnél egy 3A-es 24V-os táp hajtja. Bár inkább a laptoptöltő minőségű és precízségű dolog, de egy 6-10 w-os motort meg tud talán rendesen hajtani.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #3043 üzenetére
Hogyne lehetne beállítani a kékfogat, a SoftwareSerial gyönyörűen teszi a dolgát, azután csak pár sor hidat képezni a gép és a BT között.
LCD-kkel az a bajom, hogy túl sok láb kell hozzájuk. Ha nem ilyen kész megoldást használok, akkor kell neki egy dedikált mikrokontroller, hacsak nem vmi bitang nagy számú porttal rendelkező deszkát veszek. De a Nano méretű cuccok meg nem erről híresek, h 50 I/O van rajta. És akkor még nem tudom hogy raknék össze egy grafikus interfészt érintőkijelzővel és az se lenne baj, ha animálva lenne. Ehhez meg van minden, beleértve a szoftvert is.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #3038 üzenetére
Polling, jó tudni... Köszi!
Csak néha egy-egy vezérlő bájthoz kell.
A 4D Systems LCD kijelzőivel szemezek még, az elvileg UART-on kommunikál, ahhoz lehet már több fog kelleni ennél. Bár funkciójában is ugyanaz, mint a BT. Egy kevés vezérlő bájt, és inkább Serial.print sorozatok állapotjelzéshez.BT vevőből ilyet vettem:
[link]FTDI-re nem tudom mi szükségem volna egyelőre. Az majd a barebone Uno-k építéséhez fog kelleni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #3034 üzenetére
String message;
int integer;
while (Serial.available() > 0) {
message += char(Serial.read());
}
if (message.length() > 0) {
integer = message.toInt();
Serial.println(integer);
message = "";
}Lett a megoldás végül.
Fogalmam sincs ezek mennyi erőforrást vesznek el, de legalább nem akasztja meg a programot, mint a parseInt().Úgy olvastam BT-n programot feltölteni kifejezetten nem lehet. Mintha Arduino nyomatékosan nem ajánlaná emlékeim szerint. Talán nem túl biztonságos a 3.3 TTL feszültség az Uno RX lábán?
Természetesen nem ért váratlanul, mikor összeakadt az usb-vel, a hotplug viszont úgy tűnik működik.
Sima HC-06, soros kivezetéssel. -
Janos250
őstag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2974 üzenetére
Az igen, mea culpa!
Azért nem volt haszontalan éjszaka.
Uint32_t az nem double (integer)? Vagy 32 bites változó automatikusan float lesz?A táblázat viszont jól mutatja, hogy 32 biten ha van elég ram, akkor "double-t mindenkinek"!
A float szorzásban van vmi furcsaság. Ott lassúbb lenne órajel ciklusonként a Due, mint a Nano?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2918 üzenetére
Ne is mondd, az időm 95%-a nettó szopórollerezés.
Ha már mikrokontroller...
Ti melyik irányba mennétek, ha a WS2812 többcsatornás vezérlése mellé meg kéne még oldani pár egyéb feladatot is, mint soros kommunikáció, input capture, alap I/O vezérlés?
Legyen két Uno I2C buszon összekötve master/slave módban? Ahol a slave egy amolyan koprocesszor szerepében kizárólag a ledekkel foglalkozik és a master-től kapja az utasításokat, miközben a master ráér foglalkozni minden mással.
Vagy legyen egy bika hardver, mint mondjuk a Due és az majd izomból megold mindent?Jelenleg az Uno a ledek renderelése közben épp elégséges sebességet produkál, a legizzasztóbb művelet (két függvény és a kettő közti átmenet /"képkocka") közben is megvan a 40 fps-em.
Persze ez csak szimuláció, 100 db virtuális leddel, egy csatornán... Azt még nem tudom mi lesz ebből, ha több független csatornát szeretnék renderelni.
Ha e mellé még extra feladatokat is szeretnék, akkor az azt jelenti, hogy 40 fps-nél 25 ms késleltetéssel számolhatok. Ezért filózok azon, hogy legyen koprocesszor. -
kmisi99
addikt
válasz
fpeter84 #2918 üzenetére
Köszönöm a választ, akkor jó lesz nekem az olcsó verzió is. Igazából mivel a programozás és én nem vagyunk nagy barátok magát a programot letöltöm, szóval ez némileg limitál, hisz adott eszközre van írva a program. De akkor lehet belevágok, még kicsit méricskélem a dolgokat. De elég jó ábrám is van, szóval így szinte csak összedugni kell. [link]
-
hermit
tag
válasz
fpeter84 #2898 üzenetére
Azert kerdeztem mert ennel a [meganal], ill. ennel az [ethernet modulnal] ugy latom, hogy nem lehet oket egymasra pakolni, mert nem olyan a labkiosztasuk. Vagy ez nem gond, mert ossze is lehet kabelezni oket?
Nem akarok grafikusat, eleg a karakteres lcd. -
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2888 üzenetére
MPU 6050-nél én pl abszolút nem értem hogy kéne értelmezni a 6 tengelyes mérés kimenetét 3 darab értékkel, amit ad a DMP. Ha ezt elhelyezem egy koordinátarendszerben, akkor is csak egy vektort kapok 3 dimenzióban.
Amúgy nem értem miért jó a gyártónak a "discouragement policy", hogy nincs rendesen dokumentálva a DMP.
De mindegy is, nekem elég 1D a jármű gyorsulására, lassulására. Ezt váltaná ki az abs jeladó.
Lehetne vacakolni még dőlésszögekkel (motorról lesz szó amúgy), de nem én fogom újrafeltalálni az egykerekezés gátlót, vagy kanyar abs-t.Hardveresen lehet számolni mindkét megszakitót egymástól függetlenül?
SPI-nél akkor elméletileg nincs delay()?
I2C:
több eszköz összedrótozása akkor nem probléma?
Egy SI1145 fényérzékelőt viszont be szeretnék vetni.Az az asztal nagyon beteg!!
A hangot is a mikrokontroller dolgozza fel, vagy stream-elik az adatokat pc-ről?
Szeretnék hangérzékeny effekteket is majd. -
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2886 üzenetére
A BT csak számítógépes kommunikációra kell, nincs szükség master/slave csatornára.
Class 2 is elég belőle. Szal HC 5 és 6 megfelelő... Tele van vele az ebay, akkor ez pipa.I2C: első körben egy MPU 6050 gyro szenzor érdekel, de csak játszani. Ha működik a megszakítás (abs jeladót szeretném monitorozni), akkor nem lesz szükségem accelero-ra.
A lednél hogy érted azt, hogy az SPI levesz a hardver válláról?
WS2801 és 02 nem bit bang-gel működik?
Hmm, akkor talán utána kéne néznem az SPI-nek is, hogy miként lehet több eszközt használni róla.
Még az is lehet, hogy kevesebb porttal kijönnék 5 db ledszalag meghajtása esetén (mindegyik külön adattal természetesen).WS2812-nél én úgy tudom a 400 hz a PWM frekvencia. A komminukáció 400/800 Khz-en zajlik.
A másiknál a 20 KHz is PWM frekvenciát jelent. -
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2883 üzenetére
Usb kivezetés, breakout board. Mea culpa.
Bluetooth modulból melyik ajánlott?Illetve most ismerkedek az I2C adatbusszal, ehhez van esetleg vkinek egy jól bevált interface-e, ami nem shield?
Fizikailag akár légszerelve is össze lehet drótozni több eszközt az SDA/SDC portokra?
Jah és a lényeg: a WS2812 ledek vezérlése és UART (bluetooth kommunikáció) + I2C (szenzor adatok) + interrupt mennyire mission impossible?
A kódot még összerakom vhogy, csak hogy működni is tud a dolog?
A megszakítást csak számlálóként használnám, az se életbevágó probléma, ha addig nem számol, amíg a ledekre ír a program - tekintve, hogy addig kilövi a led library a megszakítást.A kacatokat köszönöm szépen, már megy is a kosárba!
-
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #2883 üzenetére
Azt elfelejtettem a tápmodulhoz leírni, hogy a rajta lévő USB alj az dísz! Nincsen semmi sehová bekötve rajta - van egy marék ilyen modulom több beszerzésből, ránézésre egyformák - úgyhogy tényleg nem értem minek teték rá a kínaiak
Szóval csak az 5.5-es DC tápcsatin lehet etetni... Az 5 és 3.3V ágakat is AMS1117-es fix feszstab adja, aminél a voltage input absolute max rating 15V - magyarán 12V fölé tényleg ne menjen ez se mert meg fog sülni idővel...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2875 üzenetére
Ohh erre nem is gondoltam, hogy PWM esetén áramból is a maximumot veszi fel. Akkor kár is fényerővel kalkulálnom, 60mA-rel kell méreteznem ledenként.
Adafruit Neopixel oldala szerint lehet számolni az átlaggal is, ha jól értelmeztem. :S
Már úton van egy 15A-es buck konverter, de az majd a járművön fog kelleni.Veszek szerintem egy usb breakboard-ot, vagy mit, aztán addig usb töltőről fog üzemelni. :-)
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2864 üzenetére
5V pin-en van a ledsor, természetesen. Szóval 0,5A max. Az tetszik. A ledek elméletileg 480 mA-nél többet nem vesznek fel, de amúgy lecsavart fényerővel használom - különben kiégeti a szemem -, így elvileg nem kéne gondot okoznia. Úgy tudom az áramfelvétel arányos a (programozott) fényerővel.
Nem tudom miért szemetelt korábban, de holnap veszek egy 9V-os elemet az Uno-hoz. Azóta a monitorban csak nagyon ritkán fordul elő hiba, viszont a programfeltöltés gyakran hibával leáll, de második nekifutásra mindig jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Excel topic
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Argos: Szeretem az ecetfát
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eredeti játékok OFF topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Synology NAS
- PlayStation 4
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- További aktív témák...
- Corsair CX750M 750W Moduláris Tápegység
- DJI Mini 3 Fly More Combo drón telefonos távirányítóval
- Core i7 9700 processzor - 6 hó garival
- Dell 24" 1920x1080 full HD - webkamerás konferencia monitor hangszóróval! - gyári garancia 2028ig
- Dell Latitude 5590, 15,6" FULL HD IPS, I5-8350U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11 ÚJ AKKU
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest