Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asztalra is jöhet a Windows és az ARM duója
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD FX
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3582 üzenetére
Mint írtam, ez egy nyers változat, reszeld ízlés szerint.
Másodperc:
Van még hely a képernyőn! :-)
Megkeresed a programban a formot és teszel be még egy-egy kalitkát!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3529 üzenetére
Itt válaszolok, hátha mást is érdekel az arduino (ESP8266)-al WiFin keresztüli szabályozás.
Szóval én az arduinóhoz display (menü) és klaviatúra csatlakoztatás helyett azt javasolom, hogy válasszuk az ESP8266 alapú panelt, ami 700 Ft-tól 3000 Ft-ig terjedő áron kathatók. Használjuk a WiFi lehetőséget! Nem kell minden szerkentyűhöz mindenféle gombokat, klaviatúrákat, kijelzőket csatlakoztatni, mert a mai világban szinte mindenkinek van okostelefonja, tabletje, laptopja, stb., ami nagyon kényelmesen használható. Tetszőleges számú gombot, beviteli mezőt, kiírást stb. tehetünk rá. Biztosan nincs áramütés probléma sem, mert nem érünk hozzá.
Hamarjában összeütöttem egy NYERS verzióját a Te modellednek, aminek a képernyőképét mellékelem. A programot is felteszem.A téglalapok a nap 24 óráját jelölik, ahol fehér, ott ki van kapcsolva, ahol piros, ott be van kapcsolva.
Az alul lévő formmal lehet a ki/bekapcsolást módosítani. Ez PC-s képernyőkép, de telefonon is kipróbáltam.
A panel a WeMos D1 R2.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
veterán
válasz Daszkalosz19 #3533 üzenetére
nem, de ezt ismerem
Közben megtaláltam, csak még nem tudom mi is ez
Dragonframe a neve ha jól látom. De itt a videó:
https://www.youtube.com/watch?v=MNCu4yzGlUw&t=263 -
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3527 üzenetére
Közben kiderült, hogy nem az RTC volt a rossz.
Addig jutottam, hogy kikommenteltem a menü és a gombok részeit, mert az nincs, nem tudom kipróbálni.
Így, ha kézzel beállítod a kikapcsolási és bekapcsolási időpontot, csinálja, amit ellenőrizni tudsz ledekkel,
illetve beletettem ideiglenesen egy serialra kiíratást is, ott is látszik.Ha az RTC nincs beállítva, akkor a PC órája alapján beállítja. Utána már - ha van benne elem -
működik.
Itt van, megnézheted.
Majd folyt. köv.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3520 üzenetére
Sajnos elakadtam :-(
Ami RTC modult hazahoztam, az rossz :-(Mellesleg melyik RTC modult akarod használni, mert nem csak egy van, és ahhoz kell illeszteni a libraryt?
Pár dolgot azért megnéztem:
Szerintem túl van bonyolítva:
Amikor egy relének a ki/bekapcsolási ideje van, akkor ellenőrzi, hogy nem olyan állapotban van-e már, amilyenben lenni kell. Azaz, hogy ugyanabban a másodpercben ha már bekapcsolta és ugyanabban a másodpercben nézi újra, ne akarja újra bekapcsolni. Ez szerintem felesleges, mert ha mégegyszer kiírja a porta az 1 vagy 0 értéket, semmi gondot nem okoz.
Hétfőn tudom folytatni másik modullal, remélem az működik, mert harmadik már nincs a fiókban :-(Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3512 üzenetére
Szia!
Holnap megnézem.
Ma strand volt.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3472 üzenetére
Holnap valószínűleg lesz annyi időm, hogy megnézzem.
Hirtelenjében csak annyi tűnt fel, hogy a pinMode előzze meg a digitalWrite-ot!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3468 üzenetére
Közben letöltöttem az LCD könyvtárát, így ha a megfelelő sorrendben raktam össze a részeket és kikommentelten a (szerintem) hiányzó dolgokat, akkor lefordította.
Kipróbálni nem tudom, mert ami LCD kijelzőt nekem I2C gyanánt küldött a kicsi kínai, az nem az :-(Nekem úgy tűnik, hiányzik a
readButtons()
navigateMenus()
relayhour_setting()
relayminute_setting()
relaysec_setting()Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3466 üzenetére
Pár megjegyzés:
Próbáltam legalább szintaktikailag leellenőrizni, rendbehozni.
Az LCD kivételével a többi rendbehozható (szintaktikailag), ahhoz valószínűleg meg kell keresni a passzoló könyvtárat, de arra már nem futotta az energiámból.A MenuBackend menükezelőből több példány kering a neten, a legújabb valószínűleg az 1.1,
de ebből is hiányzik a
void toRoot() {
setCurrent(&getRoot() );
}
tagfüggvény, amit ha használni akarja az ember, kézzel be kell írni.
[link]
Egyébként ez a MenuBackend meglehetősen régi, régóta nem fejlesztik, vannak más menükezelők is. (Én egyiket se használtam)A LiquidCrystal_I2C könyvtárral szintén vannak gondok, mert (nekem legalábbis) a megjegyzéssel ellentétben nincs az arduino standard könyvtárában.
Amit a Google elsőre kiad, azzal nem kompatibilis.Egyébként ez valóban hátránya a szabad szoftveres dolgoknak, hogy mindenki fejleszti, nem tudni ki melyik verziót használta, kik adták ugyanazt a nevet a saját fejlesztésű könyvtáruknak.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
gyapo11
őstag
válasz Daszkalosz19 #3360 üzenetére
A Relay változó nem a relé állapotát tárolja, hanem a port számát (4).
Ezt hiába vizsgálod az ifben, hogy HIGH-e az értéke.
Ezért kell egy másik változó, ami a port állapotát tartalmazza, ahogy írtam a kódban (rel). És ebbe a változóba be kell írni az aktuális állapotot, amit kivettél a kódból.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Daszkalosz19 #3358 üzenetére
Akkor a vízmelegítő kiíratása után állitsd be a kurzort a kívánt helyre, és oda tedd a kiíratást.
Változót (rel) gondolom deklaráltad a megfelelő helyen.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Daszkalosz19 #3352 üzenetére
Kicsit átformáztam a kódot:
if(h > maxHum || t > maxTemp) {digitalWrite(Relay, HIGH); rel="be";}
else {digitalWrite(Relay, LOW); rel="ki";}és ide az if után:
lcd.println(rel);menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3244 üzenetére
"Show verbose output during compilation
enabled in File > Preferences."Ha ezt bejelölöd, több mindent kiír, azt is, hogy hol keresi.
Ha nem ott, ahol van, akkor másold be oda (is)Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3190 üzenetére
nincs véletlen kettő loop-od meg setup-od? Akkor szokott ilyen hibákat dobni, ha egy már meglévő változót/függvény nevét használod egy új névnek.
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
Janos250
őstag
Hopsz, látom, igen, úgy van beállítva.
Akkor a következő lépés, hogy a file/preferences menüben berakod a pipát a
Show verbose output during részben a compilation elé.
Akkor igen szószátyár lesz, minden lépést kommentál, de akkor talán több látszik, hogy hol akad el.Azt gyanítom, hogy valami vagy hiányzik, vagy összekavarodott.
Lehet, hogy új letöltés lesz a vége.
Megpróbálhatod egy új letöltést, és a ha a portable verzióval használod, nem zavarja meg a már meglévő installáltat.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz Daszkalosz19 #3181 üzenetére
Nekem is lefordítja. Írd ide, mit ír ki hibaként, hogy tudjunk segíteni!
Továbbá:
Milyen Arduino panelt használsz? (pl. UNO, stb.)
Melyik verziót használod az Arduino környezetből? 1.6.9 jelenleg a legújabb, de a régebbiek is jók.
Ugye innen (https://www.arduino.cc/en/Guide/HomePage) töltötted le? (Találtam már a neten máshol berhelt verziót)
Az installálós, vagy a portable verziót használod?
(Portable attól lesz, hogy a zip fájlt egyszerűen kicsomagolod, és első indítás ELŐTT csinálsz benne egy portable könyvtárat. Ugyanott, ahol a többi könyvtár is van. Ő csinál magának a portable könyvtárban a programjaidnak egy sketchbook könyvtárat, ahova a programjaidat teszi. Indítani az arduino.exe indításával lehet. A portable verzió ide rakja a saját dolgait, és békén hagyja a dokumentumok könyvtárat. ELVILEG bárhova áthelyezve működik, és ha több portable verzió van egymás mellett, nem zavarják egymást.)Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Daszkalosz19 #3181 üzenetére
Nálam lefordítja így ahogy van.
Gondolom friss verziód van neked is.[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3146 üzenetére
Megint csak azt tudom mondani, hogy nem olvastad el a doksiját.
Ott írja, hogy az ILI9341-et csak Serial módban támogatja.
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3144 üzenetére
szerintem az lesz a baj, hogy nem a hozzá való driverrel használod. ILI9341-gyel is mennie kéne.
-
tibi-d
tag
válasz Daszkalosz19 #3137 üzenetére
Én is sokat vacakoltam a TFT-vel, mire használható állapotba hoztam. Minden kijelzőt érdemes kalibrálni használat előtt, mert a Touch pad nem a kijelzett ábra felett érzékelhet, hanem elcsúsztatva, ami zavaró lehet. Volt olyan kijelző, ahol a fent-lent, bal-jobb is fel volt cserélődve.
-
fpeter84
senior tag
válasz Daszkalosz19 #3138 üzenetére
ha kamuzott az eladó és tracking nélkül jött, akkor ez az a szituáció amikor azt mondom hogy nem érkezett meg, refund
egyébként az elcsúszásra: felbontás esetleg rosszul definiálva? Még az is lehet hogy más a felbontása mint aminek hirdették, pár standard értékkel érdemes próbálkozni hogy miként befolyásolja a viselkedését...
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3135 üzenetére
na igen.
Én direkt olyat vettem, amiben nem ili9341 driver van, mert egyszerűen nem találtam olyan library-t amivel rendesen működésre lehetne bírni. Vagy csak a kijelzőt tudtam működésre bírni, vagy csak touch részét, de azt sem tökéletesen.
Bár fene tudja, úgy rémlik ezt is támogatja az UTFT.
[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3130 üzenetére
UTFT myGLCD(TFT22SHLD,3,4,7,5,6); ----> UTFT myGLCD(SSD1289,38,39,40,41);
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3130 üzenetére
na jó , kezd elszállni a dolog.
Mondtam, hogy olvasd el a kódot és hozzá a doksit is. Amúgy a példa progi 31. sorában kell átírni a drivert. És nem, nem választja ki automatikusan.
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3128 üzenetére
itt : UTFT myGLCD(SSD1289,38,39,40,41);
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3126 üzenetére
Nézd meg, hogy az adapter mit hova rak. Olvasd el a doksiját is, nézd meg a kódot is, hogy azért értsed is meg, hogy mit csinál, ne csak az legyen, hogy valamit leszedsz netről feltöltöd és kész. A pdf-ben minden le van írva, ami jó, mert sok arduinos library nulla szinten van dokumentálva.
Szerk:
Írd a konstruktorban az LCD driver SSD1289-re.
[ Szerkesztve ]
-
Daszkalosz19
aktív tag
válasz Daszkalosz19 #3125 üzenetére
Nos! Sikerült feltölteni hiba nélkül,de a képernyő még mindig fehér
Nem tudom mitévő legyek. Lehet rossz a kijelző? -
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3123 üzenetére
C meghajtón menj a felhasználókba. Windows 8 alatt ha van ékezetes karakter a windows felhasználó nevedben akkor két mappát látsz ott, egy aminek ugyan az a neve, egy másikat ami az ékezetes karaktereket kicserélte másra. Az utóbbiban lesz benne.
-
Daszkalosz19
aktív tag
válasz Daszkalosz19 #3122 üzenetére
Na felraktam,viszont a dokumentum mappába arduino mappa nem létezik
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3120 üzenetére
a legújabb nálam nem volt az igazi, mert rengeteg error-t dobott a library-kre. Én nálam 1.6.5 van fent.
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3118 üzenetére
Wow!
Az nem kevés warning. Melyik verzió van fent az arduino fordítóból?
Szerk:
Meg úgy nézem, hogy a arduino telepítési mappájába tetted be. Nem tudom, hogy ott is működik-e rendesen de úgy tudom, hogy, és én is így szoktam csinálni, hogy a
C:\Users\<Felhasználó>\Documents\Arduino\libraries
mappába kell rakn i ezeket, és ő is oda rakja Manage librariest használva.
[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3116 üzenetére
??
csomagold ki és az egészet másod a libraries mappába.
Olvasd el a dokumentációját, mert ott látni fogod, hova kell írni. Hint: UTFT.pf 3. (számozott!) oldal legeleje.
[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3114 üzenetére
tipikus hibák:
1, rosszul kötötted be
2, nem a megfelelő LCD drivert választottad ki a kódban. Ezekben SSD1289 van.Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
Gergosz2
veterán
válasz Daszkalosz19 #3112 üzenetére
Igen, használtam ilyet.
UTFT-vel próbáld azzal működik. Ott van hozzá a UTOUCH a érintő funkciókhoz és persze mindegyik zip-ben egy pdf, amiben leírja, mit hova kell dugni.
De előre szólok, hogyha direktbe rádugod akkor nem fog menni. Ha shield alatt pedig arra gondolsz ami ezen a képen a bal felső sarokban van, akkor meg arra figyelj, hogy melyik lábnak melyik felel meg. Van egy ilyenem is itthon, azt hiszem egy az egyben az kiosztása mint ami az UTFT constructor-ában van.
Mondjuk ezt a shiledet is kicsit módosítottam, mert ha a tápra teszel egy tranzisztort, akkor teljesen ki lehet kapcsolni a kijelzőt ami azért nem rossz. De pl olyat simán meglehet csinálni vele, hogy érintésre meg felkeljen, és a kijelző "szerencsére" nem az típus, hogy egy fuvallatra is érzékeljen, de azért teszi a dolgát.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Itt vannak az első hivatalos képek a Nubia Z70 Ultráról
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DJI topic
- Linux kezdőknek
- nVidia tulajok OFF topikja
- További aktív témák...
- Clevo N750BU(Terra 1542)15,6 FHD LED, I5 7200U,4Gb DDR4,uj 120Gb SSD,jó akku, töltő
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest