-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Gergosz2 #11748 üzenetére
Milyen képet mutat a logic analizer más kitöltésnél? Mondjuk 25%-on?
A csatorana 25% duty-val menne,és mivel B a negáltja így az 75%-on.Jah hogy ez a regiszter beállítás konkrétan invertál?
Felejtsük el az invertálást, olyat nem lehet, hogy a két csatornán a felfutó éleket simán eltolni egymástól időben?
Ne ugyanabban az időpillanatban rángassa meg az atx tápot mindkét ág. Ne egyszerre nyissanak ki a pwm meghajtók.
Nem lehet valahogy átállítani mikor jöjjön a megszakítás? Késleltetni néhány órajelciklussal? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Gergosz2 #11748 üzenetére
Milyen képet mutat a logic analizer más kitöltésnél? Mondjuk 25%-on?
A csatorana 25% duty-val menne,és mivel B a negáltja így az 75%-on.Jah hogy ez a regiszter beállítás konkrétan invertál?
Felejtsük el az invertálást, olyat nem lehet, hogy a két csatornán a felfutó éleket simán eltolni egymástól időben?
Ne ugyanabban az időpillanatban rángassa meg az atx tápot mindkét ág. Ne egyszerre nyissanak ki a pwm meghajtók. -
válasz
Gergosz2 #11691 üzenetére
Én ma hallottam először az ESC-ről, utána kellett gugliznom, de nem az jött le, hogy kimondottan a BLDC motorok vezérlőjét hívják így, megkülönböztetésképpen a h-hídtól, amit h-hídnak neveznek.
Visszatérve az eredeti kérdésre, a TB6612FNG "csak" egy h-bridge, semmi más. Esetleg lehet még mellette i2c chip + frekvencia generátor, mint pl a wemos d1 mini motor shield. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Gergosz2 #11655 üzenetére
Olyasmit keresek ami nem ez a kattanós verzió, hanem inkább olyan a gomb lenyomása mint a billentyűzet.
Ennél a gombnál a probléma az hogy a 4 pontos ahol rögzítve van a fém része egy idő után felválik és cserés lesz a gomb.
Bár jobban megnézve lehet az általad linkelt nem is a kattanós verzió, szóval megfelelő lesz.
-
válasz
Gergosz2 #11578 üzenetére
Ok, köszi. Még csak a terezésnél vagyok. Az SD kártya támogatás, csak felmerült, hogy ha már a többi kész, akkor ezt is kipróbálom.
#11579 Janos250
Egyelőre összesen 1 szoba, ahol hozzá tudok nyúlni az áramhoz az asszony rosszallása nélkül.
Olvastam a SONOFF dolgokról, de nekem ez most csak játék, maradok vezetéknél mert nincsenek nagy távolságok az érzékelők és az ESP32 között.A leghosszabb vezeték kb 5 méter lesz a kültéri hőmérséklet érzékelő felé. Minden érzékelő utp vagy telefon vezeték lesz. (Olvastam egy fórumon, hogy egy srác 10 db DS18B20-at kötött rá egy ESP32 lábra. A legtávolabbi pedig 15m-re volt, és egyedül az ellenállásokra kellett figyelnie, mert 4-5 méternél már a vezeték ellenállását is figyelembe kell venni. Ő UTP kábelezést használt és állítólag tökéletesen működik neki.)
UTP kábelem van bőven, így én is azt fogok használni.A 4-es relét csak azért vetem, mert majdnem egy árban láttam az 1 darabossal. Ezzel egyelőre csak a szobai lámpát fogom vezérelni.
A redőnyt vezérelném még szívesen, de sajnos ahhoz nagyobb anyagi ráfordítás kellene.
Meg nagyon ötletem sincs, hogy mire használhatnám még a smart home rendszert aminek jelen körülmények között lenne értelme. -
-
válasz
Gergosz2 #10749 üzenetére
Én meg pont úgy tudom, hogy az atmega328 lábai gyárilag boot alatt input (nagyellenállású) módban vannak (ezt éppen hívhatjuk lebegésnek is). Az persze lehet, hogy a bootloader állítgatja közben őket, de a legjobb lenne a kérdéses lábakat külső ellenállásokkal földre húzni. Én először biztos ezt csinálnám, mielőtt nekiesek kiirtani a bootloadert. Plusz tennék egy nagy puffer kondit a nano tápjára.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Gergosz2 #10686 üzenetére
Mit jelent az, hogy nem akarja megcsinálni? Ha nem tartja meg a beállítást akkor az normális, mert nincs benne flash. Többek közt ezért érdemesebb Neo-7N-t venni, még ha egy kicsit drágább is.
(Nekem 7N van, de nem tudom a kínai panelon miért van gombelem ha van rajta flash.)
-
válasz
Gergosz2 #10655 üzenetére
A NEC protokollal két gond van. Az egyik, hogy l-a-s-s-ú.
Kb. 50 baudos adatátviteli sebességet lehet vele elérni, az kb 6byte egy másodperc alatt, iszonyú kevés...
A másik, hogy a hozzá kapcsolódó library csak egy darab ir vevőt képes kezelni, míg a softwareserial lib többet is, egyidejűleg!Ellenben a softwareserial libet mostanra annyira átírtam, hogy 4000baudos sebességgel tudok küldeni vele adatot GCR kódolással és magas hibatűréssel.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Gergosz2 #10649 üzenetére
Na szóval, az én interpretációm:
38 Khz-es négyszögjel esetén - vagy ami átjön a bandpass filteren - húzza GND-re. Ez most az aktuális verzió, mert kínjában már itt tart jelenleg.
Korábban ha jól értettem arról volt szó, hogy a freki eltolás mértékében adjon ki az áramkör analóg jelet - ahol mittomén 38 khz van a skála egyik végén, vagy a közepén, aztán ahogy modulál úgy tolódik a fesz.Az adó-vevő hókuszpókuszt meg meg sem próbáltam értelmezni, van elég megoldandó problémám így is.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Gergosz2 #10562 üzenetére
Nem tudom az ESP-ből, hogy lehetne klónt használni
Persze már ma is vannak területek, ahol kínai másol kínait...
Egyébként érzésre az ESP mintha nyugati cég lenne, van rendes doksi, van rendes fórum ahol ha értelmesen kérdez az ember gyakran válaszolnak is. Szokatlan. -
adatfalo
senior tag
válasz
Gergosz2 #9955 üzenetére
Köszi!
Későbbiekben biztos kipróbálom, viszont az App Inventorban már felépítettem a progit és úgy gondolom, hogy csak valami logikai gikszer az ami miatt nem működik jól a program, ezt szeretném valakinek a segítségével megoldani, de egyébként ide is bemásolom:
Van 20 gombom, amit Arduino vezérel, mindegyik gomb lenyomásával az abc egy betűjét küldöm ki serialport-on, és azt szeretném, hogy mind a 20 gomb lenyomásánál más-más háttérre változzon a HorizontalArrangement12. Az "a" lenyomásánál Image5-re, a "b" lenyomásánál Image6-ra, stb, stb:
Ezt dobtam össze hozzá:
Az "a" lenyomása működik is, viszont a "b" már nem.Egyébként ha sima Terminal progiban nézem, akkor kiírja az adott karektert:
Tudok küldeni .aia filet is aki foglalkozna vele és megnézné!
-
fpeter84
senior tag
válasz
Gergosz2 #9885 üzenetére
én is ezt preferálom, pl VK2828U7G5LF (zőccséget ír a kínai a címben, nem SIRF3 hanem UBX-G7020-KT) - tud akár 10Hz-et is, létezik USB-s kivitele is, stb stb...
-
MineFox54
őstag
válasz
Gergosz2 #7666 üzenetére
Nem szenzort használok... Egy vonalszintű bemenetem van, egy analóg bemeneten,aminek egy viszonyított értékét szeretném látni. (0dBu = 0.775V, 0dBV = 1V) Természetesen, helyezkedhet el közben egyéb áramkör. Pl. buffer, ahogy brickm írta.
Ami érdekelne: jelenleg, ha nincs jel, nem 0 értéket kapok ( az eredeti hsz-ben látható a kód). Illetve, a smoothing sem tökéletes. -
Imy
veterán
válasz
Gergosz2 #7588 üzenetére
Ez a színes LCD ugyanaz mint amit korábban linkeltél? Ha igen, akkor 8$-ért rendelem is. Amúgy van valahol valami példa, vagy egy példafeladat? Legalább lesz mivel elszórakoznom. A NANO-val neki lehet állni a programozásához?
-
brickm
őstag
válasz
Gergosz2 #7583 üzenetére
Szia,
Az ASCII "A" HEXában 41. Azt akartam elérni, hogy a sorosport1-en kap egy ASCII A betűt, vagy hexa 41-et akkor kapcsoljon. Ez sikerült is, most azt szeretném, hogy pl a HEXadecimális 'B7' -re is kapcsljon. A konkrét gondot az okozza, hogy a B7-et megérttessem vele. Akkor sikerült csak ha átformálom DECimális értékké, és azt veszem fel változóba és azzalé hasonlítok össze.
Bemásolom a kódrészletem egyszerűsítve, hogy lásd miről írok:int incomingByte = 0x00;
char A;
char B;
void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial1.begin(9600);
pinMode(2, INPUT);
pinMode(13, OUTPUT);
digitalWrite(13, HIGH);
}
void loop() {
if (Serial1.available() > 0) {
incomingByte = Serial1.read();
Serial.print("I received: ");
Serial.println(incomingByte, HEX);
if ((incomingByte) == 'B'){ // Itt szeretné,, ha pl B7, vagy F1 -re is tudnék kapcsolni. Vagy akár még nagyobb HEXA értékre.
digitalWrite(13, LOW);
}
else{
digitalWrite(13, HIGH);
}
}
} -
ngabor2
nagyúr
válasz
Gergosz2 #7430 üzenetére
Újabb akkus eszközökben egyre ritkábban találkozok NiMH akkuval. A Li-ion különböző megvalósításaival annál inkább. Emiatt mondtam, hogy kis túlzással, ugyanis a cserélhető akkus, vagy elemről működő cuccokhoz még mindig egyszerűbb/olcsóbb a NiMH (a töltőjéről nem is beszélve).
aryes: miért? A kereső így is megtalálja.
-
csubuka
addikt
válasz
Gergosz2 #7227 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Sajnos szerintem olyasmivel próbáltam már és nem lehetett elég érzékenyre állítani.
Ilyen modult használtam. Lehet, hogy van modul és modul között különbség azt nem tudom, de kinézetre ilyen volt egy az egyben.
A mobilteló vakuja már elég fényt szolgáltatott neki, de a kis vörös led a plexi mögött a villanyórán nem okozott semmi változást benne.
A TSL tuti kimutatná, odaszigszalagoznám vagy hasonló minőségi fényárnyékolást végeznék. Csak valami egyedi mókoló kód kell majd oda. A digital-out eszközök jóval egyszerűbbek lennének itt.
-
csubuka
addikt
válasz
Gergosz2 #6994 üzenetére
Köszönöm a választ Neked is!
A CO2 szenzor 0-2000ppm között méri a szén-dioxid koncentrációt a levegőben. Ennek függvényében kiad magából PWM jelet, valamint UART kommunikációt is képes folytatni, hogy elárulja az éppen mért értéket.
Nem nagyon vannak alkatrészeim, sem tudásom arra, hogy erősítőt hozzak létre sajnos. Inkább az Arduino-programozós irányba mennék el, ott csak a tudás hiányzik
. Akár ESP-n is ha meg lehet oldani, akkor jöhet
Van az is.
A problémáim ott lennének, hogy hogyan lehet a kimenet PWM frekijét babrálni pl. Illetve feldolgozni a bejövő PWM jelet, aminek xy frekije van. Valamennyi külső kapcsolást akkor mindenképpen építeni kell majd eszerint...
(#6996) Vladi: A helyzet pikantériáját mi sem jelzi jobban, minthogy olyat nem szabad tenni. A nyitott ablak egyrészt ugye üzleti titok kiszivárgását eredményezheti
Komolyan. Sajnos. Valamint valami jogszabályi baromság is van, hogy miért nem lehet azon az oldalon nyitható ablak, ami már csak hab a tortán.
-
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6936 üzenetére
"PWM-mel is a kiadott fesz középértékét változtatod."
Papíron.
Valójában - mondjuk - 50 %-os kitöltési tényezőnél 5 Khz frekin 2500-szor kapcsolok 48 Voltot és ugyanennyiszer 0 Voltot a motorra. Az átlag, persze, 24 Volt lesz.
Ez azonban mégsem ugyanaz, mintha folyamatosan 24 Volttal hajtanám meg.Szemléletesebb ha csak 5 %-os a kitöltési tényező. Ebben az esetben a tápfesz (48 V) átlaga (de csak az átlaga!) 2.4 Volt lesz. A motor így is forogni fog, nyomatéka is lesz, legalábbis a kapcsolt állapotában.
Ellenben, ha direktben hajtanám meg a 48 Voltos motort 2.4 Volttal, az valószinűleg el sem indulna, de ha mégis (terhelésfüggő, ugye), nem volna szinte semmi nyomatéka.Még szemléletesebb, ha az 5 Khz-et lecsökkentem az 1 Hz tört részére, mondjuk annyira, hogy óránként egyszer kapcsolok a motorra feszültséget, majd egy óra múlva ugyanannyi ideig nem (50 %). Ebben az esetben már tisztán látszik, hogy bár az átlag itt is 24 Volt, a valóságban lesz egy órám amíg a motor ad le teljesítményt és lesz egy másik, amikor nem fog leadni semmit.
Magyarán: Más lesz a motor jelleggörbéje.
-
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6925 üzenetére
Ha adott egy 48 voltos DC motor, ami pörög háromezret és én azt szeretném, ha csak 300-at pörögne, akkor vagy csökkentem a tápfeszültséget, vagy PWM-et alkalmazok. Ha a tápfesz csökken, akkor a fordulattal a nyomaték is csökkenni fog. PWM esetében azonban nem. Pontosabban, csak elhanyagolható mértékben.
A PWM két előnye, hogy a kivánt fordulatszámot egyszerűen elő lehet állítani, valamint úgy lehet a fordulatszámot csökkenteni, hogy a forgatónyomaték megmarad. -
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6922 üzenetére
Igen, léteznek speciális igényekre kifejlesztett DC (és AC) motorok is, de ezek viszonylag drágák (sőt!), és viszonylag nehezen beszerezhetőek. Én nem ezekről beszéltem, ezért is írtam a "normál" jelzőt.
Emellett, a nagy nyomaték elérhető relatív kis motorteljesítményből is, elvégre ezért van az áttétel vagy (ezért is) a PWM.
A telkemtől nem messze él egy fazon, Ő egy (1) kiloWattos DC motorral szántja, kapálja a földjét.
Kb. 1200-1400 nm-ről van szó, egyébként. -
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #6876 üzenetére
Mindent a megfelelő helyre!
Van, amihez külön arduino lap is kell, de az ESP-hez nem kell, mert ő egyben az is.
Power:
Energiatakarékosságot minden rendszeren csak altatással lehet elérni. Hogyan néz ez ki ESP esetén?
Van egy ESP, szenzorral, és pici elemmel. Az élete zömében altatjuk, csak időnként ébresztjük fel annyi időre, hogy beolvassa a szenzor adatát, és elküldje.
Na, de biztos, hogy akkor a másik fogadni tudja? Itt jön a WiFi előnye.
Biztosan van a közelben egy olyan hely, ahol van elég energia és hely. Oda telepítjük az állandóan ébren lévő ESP-t. Ő fogadja az éppen felébredt adatgyűjtő adatait,
és amikor az az állomás felébredt egy pillanatra, akinek az üzenet szól, az megkérdezi az állandóan ébren lévő szervert, hogy küldött-e valaki adatot a számára.
Mivel a WiFi igen széles körben alkalmazott, mindenfélék elég olcsón kaphatók hozzá: routerek, jel erősítők (pl. Mantistek nagyon jó), stb.
Tehát innen kezdve csak ujjgyakorlat és C++ kérdése, hogy mit csinálunk meg.
Természetesen azt is meg lehet csinálni, hogy NRF üzen egy másiknak, és az szórja, vagy ha nem bírja, akkor átrakja más platformra és úgy továbbítja, szórja.Persze mindenki saját maga dönti el, mit csinál, kinek mi a kedvezőbb.
Mi leírjuk a lehetőségeket, ő meg választ. -
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6862 üzenetére
Szerintem te ezt írtad le:
"Gyakorlatilag bárki ráírhatja bármelyik termékére, és be is hozhatja az EU-ba, cserébe azt kell vállalnia, hogy az EU illetékes szerve bármikor kérheti a papírokat,"
Ehhez képest a CE megfelelőséget ELŐZETESEN igazolni kell, ekkor kap jogot a gyártó a CE embléma használatára.
Ennek az embléma viselési "jognak" a bekerülési költsége terméktől függően úgy fél millió és három-négyszáz millió HUF közötti összegbe kerülhet.A CE egyébként nem csak műszaki megfelelőséget takar, de környezetvédelmi, terméktájékoztatási, garanciális és egyéb megfelelőségeket is. Ezek meglétét ellenőrzik erre feljogosított cégek, komoly pénzekért.
-
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6859 üzenetére
"nem tudom, de a CE nem valami nagy eresztés. Gyakorlatilag bárki ráírhatja bármelyik termékére"
Ezt rosszul tudod.
A jelölés azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az EGT belső piacán. A jelölés magában foglalja a CE logót és adott esetben egy kapcsolódó négyjegyű számot, amivel az akkreditált szervezeteket lehet azonosítani.
"Az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy más jelölésekhez hasonlóan a CE jelöléssel is visszaélnek. Olyan termékeken is elhelyezik, amelyek nem teljesítik a vonatkozó feltételeket és követelményeket. Egy esetben például azt jelentették, hogy a kínai gyártók is benyújtották jól megtervezett elektromos termékeikhez a megfelelőség igazolásához szükséges vizsgálati jegyzőkönyveket, de a gyártás során a nem alapvető összetevők kihagyásával csökkentették a termelési költségeket"
-
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #6603 üzenetére
Most is az.
Az Adafruit Industries egy cég elvileg New Yorkban a Sohoban.
A cég alapítója és tulajdonosa egy ügyes programozó, tervező csaj, Limor Fried, aki az interneten a ladyada nicket használja, az ismert hajdani angol matematikus ( Ada Lovelace) iránti tiszteletből.
A csaj személy szerinti honlapja a www.ladyada.net, a cégé a www.adafruit.com . -
Teasüti
nagyúr
válasz
Gergosz2 #6571 üzenetére
Amúgy nem az áram a gond, hanem a lebegő port. A felhúzó lehetne akármekkora.
Persze értem, hogy néhány mA-t szokás ráereszteni a portra, de a te példádban is közvetlenül 5V-ra zárod a bemenetet. Amivel amúgy nincs semmi gond, hisz nagy impedanciás bemenetről van szó (ami megfelel egy 100M ellenállásnak).Vladi
Félve kérdezem, de az Arduino-s kezdő példákat te átnézted már? Pl a könyv ami a Starter Kit-ben van, benne a legelső lépésekkel.
Nem akarok senkit megbántani, de azért aki vesz egy Arduino-t, az vegye már a fáradtságot, hogy átnyálazza legalább a bevezetőt!
Nem tudom, hogy a weboldalukon fent van-e egy az egyben a könyv - én a tutorial részlegen még nem találkoztam ugyanazokkal a példákkal -, de az alapok ott is megtalálhatók.
Azért egy digitális kimenet alacsonyra vagy magas értékre állításához már had ne kelljen lib-et használni...
Meg egy nyavalyás nyomógombhoz, ami amúgy konkrétan a legelső tutorial. -
tvamos
nagyúr
válasz
Gergosz2 #6265 üzenetére
Basszus... nem azert vettem kit-et, hogy forro ragasztoval hefteljem oda az arduinot... Kapja be a kinai!
(#6264) Teasüti válasza tvamos (#6263) üzenetér
Nekem van sajatom, nem kell megegy. A gyerek meg majd meg kitalalja, en egyenlore eroltetem, hogy ne csak a tv-t nezze.
Persze, lehet aztagyom, ogy e is, hogy hagyom, csinaljon amit akar... -
csubuka
addikt
válasz
Gergosz2 #6236 üzenetére
A gány nem kifejezés sajnos
Konkrétan multimédia célokra is nehézkes igénybe venni, mivel egy Android mókolt rendszer a legjobb rá, de az meg nem viszi az USB-s külső wifit, hiába ügyel az ember a chipsetre. Így hát egy régebbi router ddwrtsítéséből lett bele "wifi-vevő", ami etherneten adja be neki a netet. Azért ez elég gány. De most leglább az USB-k mennek. Annyi időt az egész nem ér, sokkal gazdaságosabb egy normális RPi.
-
csubuka
addikt
válasz
Gergosz2 #6222 üzenetére
Igen, kicsit el vagyok tájolva a fogalmakkal egyelőre... de a kék nyákosra gondoltam igen.
(#6221) aryes: Valóban kicsit zagyva volt a kérdésem
De a lényeg, hogy anyagilag meg egyszerűság tekintetében is az Uno boardnál jobbak vannak általánosságban, atlagfelhasználóknak is eszerint. Csak a többi board nem igazán híres, szóval, így nekem az eredeti Arduino board ugrott be elsőnek, mint lehetséges megoldás a naplozási problemámra.
-
válasz
Gergosz2 #6166 üzenetére
Milyen, milyen... Hát zöld.
Egy halott elektronikás netbook akksiból termeltem ki harmadmagával. Számok ugyan vannak rajta, ha abból kiderül valami. Most töltöm egyébként lassan három órája, a töltést felveszi, púposodás nemigen látszik rajta, nem is forrósodik, csak langyos. -
válasz
Gergosz2 #6162 üzenetére
Egy Széchenyi veszett el benned.
Na, amitől tartottam, sikerült egy 18650 cellát 1V alá meríteni véletlenül.
Akkor ez már kuka, vagy van még remény, hogy nem ment teljesen tönkre?Egyébként az LCD shield és a keypad "COL" lábait próbáltam ugyanarra a négy lábra kötni, hogy spóroljak, mert egy 2013-as leírás szerint mennie kellett volna, de úgy tűnik azóta változtattak a lib-eken, mert nekem már nem működött úgy az lcd. Valaki közületek nem próbálta már ezt a módszert esetleg?
-
jksx
senior tag
válasz
Gergosz2 #6099 üzenetére
Üdv!
A méréssel nem lenne gond, csak arra nem jöttem még rá, hogy hálózati zavartól mitől fagy le az UNO, úgy, hogy csak teljes áramtalanítás után indul újra.
Egy 9V-os transzformátor kimenő feszültségét osztom le kb.1.75V-ra. Ezt a leosztott váltakozó feszültséget egy LM358-as kettős műveleti erősítővel megépített egyenirányító áramkörrel egyenirányítom. Az első erősítő kapcsolás (egyutas) egyenirányító. A második fokozat összegző erősítő (a*(ube+2u1)) a kimeneti feszültsége. A visszacsatolás RC tagja, aluláteresztő szűrő. A kimenő feszültség a kétutasan egyenirányított bemenő feszültség számtani középértéke. Az áramkör tápellátását földfüggetlen kettős-tápegység (LM317) látja el. A kimenet az UNO A0-ás analóg bemenetére van kötve. AZ UNO az USB porton keresztül kap tápfeszültséget. A 3.3V-os tápfeszültség egy osztón keresztül az AREF pontra kötöttem. A beállított érték 3.15V, ez az érték az AD referencia értéke.
Elnézést a képért, ez olyan vázlatosra sikeredett -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Gergosz2 #5924 üzenetére
Nekem is i2c-n keresztül megy, de ha megvakulok se bírom leolvasni a chip számát. Ez elég szépen gyűjtögeti a késést. Mondjuk még mindig nem annyira, mint egy kapcsolóóra, ami hetente 5 percet szed össze.
Egyelőre csak szinkronizálásra használnám a wifit, de ki tudja, lehet, hogy majd logolnám, esetleg képeket küldenék, bár az nem biztos, hogy Arduinoval erőltetném
-
vargalex
félisten
válasz
Gergosz2 #5849 üzenetére
Nyilván nem sok a $3, de azért mégis több egy kicsivel, mint még egy d1 mini ára...
Igazából én azon lepődtem meg, amit itt írtál (konkrétan az "Itt a fórumon elég sokan a Wemos D1 mini pro-t favorizáljuk" szövegre gondolok).
Gyors keresés a topicban a d1 mini pro kifejezésre. Nekem nem ez jön le... -
A214
aktív tag
válasz
Gergosz2 #5843 üzenetére
Köszi, felraktam azt a csomagot a videó szerint .Te is azt linkelted.
Most már megjelentek a programon belül a 8266 lapok.
Mást erről az oldalról nem kell mokolni?
Kérdés ha rádugom majd a win7 felismeri ,nem kell drivert telepíteni?
Akkor mára ennyi majd rendelem a cuccokat.
Amit linkeltél D1 ez külső antennás? -
quint
aktív tag
válasz
Gergosz2 #5714 üzenetére
Max igaz, hogy az L298 bázisú megoldások leginkább akkor jók, ha csak az van a fiókban
Ámbár akkor is nagyon el lehet tévedni, ha az ember például egy 6 voltos motort például 5 voltos tápegységről akar járatni, és csak csodálkozik, hogy mitől olyan gyenge a motor -> mert max kitöltésnél is csak kábé 3.5 volt jut a motorra...
Picikhez (12V 1.2A) jelenleg egy nagyon jó motorvezérlőt ismerek, a TB6612FNG-t. Pici, aranyos, gyors (100 kHz-es PWM-hez is jó), alacsony a vesztesége (0.6 ohmos csatorna ellenállás). Esetleg ismersz valami mást is ebben a teljesítmény- és árkategóriában?
-
Bazs87
tag
válasz
Gergosz2 #5716 üzenetére
ha lenne rendes hálózat némi perverzióval lehetne direktben a telefonról vezérelni, nem kellene mindkét oldalon arduino, elég lenne csak az 1-iken. Emiatt gondolkodtatott el az ötlet.
Hosszabb távon az lenne a terv, hogy gps v vmilyen kicsit komolyabb lowcost pozícionálással visszatérjen az etetőhelyre automatikusan stb. De mivel min 0,5 m-es pontosság kellne, így elgondolkodtató merre tovább. Kód lenne benne valószínűleg bőven.Arduino fronton eddig mindig nanoban gondolkodtam, megnézem az általad tanácsolt minit is mindenképp.
Talán a legfőbb érv arduino mellett az 5V tápfesz (szinte mindenem van otthon ehhez). -
válasz
Gergosz2 #5681 üzenetére
Csak egy pucér ESP8266 és majd később egy wemos d1 mini áll majd rendelkezésemre. Nem a kód mérete miatt aggódom, hanem a string, amit átadok, lehet-e tetszőleges méretű.
A másik: vannak az esp-n base64 vagy hasonló függvények? Bináris adatot szeretnék küldeni oda-vissza a böngésző és az esp között. -
Tomika86
senior tag
válasz
Gergosz2 #5664 üzenetére
Helló!
Nem teljesen így van. Van kettő Arduino .ino fájlom amit össze kellene fűzni.
Illetve van kettő programom C-ben írva, forráskóddal amit Visual Studioban lehet szerkeszteni(az egyik .exe-ben is futtatható már, egy oszcilloszkóp ami 4 analóg bemenetet rajzol), ezt a kettőt is össze kellene rakni 1 programmá.
-
Zoja™
őstag
válasz
Gergosz2 #5619 üzenetére
Nem került semmibe, benézte aki vette, nem tudta használni, így nálam landolt.
Ezért is lennék kíváncsi, hogy extra ráfordítás nélkül lehet e alkalmazni DIY kategóriában.Szerk.: A mikéntjére lennék kíváncsi. Az oké, hogy RX TX lábakat használom programozásra, meg 3,3V és GND kell neki, de a gyakorlati megvalósítástól elméletben is távol vagyok még.
-
válasz
Gergosz2 #5555 üzenetére
Megteheti, én megtettem legalábbis.
A bt rx-tx lábát fordítva kötöttem a 0-1 lábakra, és a pc-n az arduino soros monitorán írtam az AT parancsokat. Így csak az onboard usb-serial chip-en megy át a kommunikáció (esetemben a ch340 chipen). Nem én találtam ki, olvastam (vmelyik instructable oldalon). Ugyanez sajnos a hc05-tel nem működött, de a hc06-ot simán be tudtam így konfigurálni.
Ja, persze az egészhez előzőleg kell egy olyan sketch-et feltölteni, ami nem használja a soros kommunikációt, mert az be tud kavarni. -
quint
aktív tag
válasz
Gergosz2 #5500 üzenetére
Az elején én is rengeteget cumiztam időnként bekövetkező wdt resetekkel. Aztán elmúltak. Kábé tippem sincs, hogy mitől, az biztos, hogy okosabb nem lettem.
Az utóbbi napokban 160 MHz-es proci sebesség mellett 80 MHz-es SPI-n mentek a tapis TFT felé az adatok, de semmi fagyás vagy wdt reset (kopp-koppppp). Egy másik NodeMCU egy real-time telemetria megjelenítő felé küldi folyamatosan (jelenleg tesztként csak programmal generált) 14 szenzor adatait wifin keresztül tized másodpercenként. Ma ment néhány órát, egyszer sem halt meg. Nem tudom, hogy miért nem, de boldog vagyok tőle
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Nintendo Switch
- További aktív témák...
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- ZBook Fury 15 G7 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- 7DB 60GB SSD eladó kedvező áron
- HP EliteBook 830 G8 i5-11gen//16GB//256SSD//13.3 " FHD Bang&Olufsen hang
- 0 perces RYZEN 3 laptop eredeti Win10-zel! GARANCIA + SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest