- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós kamerák
- SONY LCD és LED TV-k
- A kedvezőbb eligazodás érdekében kiegészíti márkajelzéseit az ARM
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fpeter84
senior tag
Játszott e már itt valaki valamelyik bluetooth 4.0 modullal BLE observer módot? Hiába guglizok, nem találtam egyelőre olyat hogy bármelyik modul/chipset speciális firmware nélkül egyszerű AT paranccsal BLE observer módba váltható lenne és ha broadcast-et hall akkor kiírja amit vett... Nincsen párosítás, oda-vissza kommunikáció. Az adó időnként küld egy broadcast-et és ha valaki hallja akkor azt tesz vele amit akar...
Vettem egy ilyen TPMS készletet (beépített verzió) és ennek a működését térképezem fel, hogy ne csak a saját androidos szoftverével lehessen használni, hanem pl egy otthoni szerver tudja venni a riportjait induláskor/érkezéskor, és küldhessen egy figyelmeztető emailt ha anomáliát érzékel...
Linux alól bluez stack-el már sikerült megoldanom. Találtam egy python wrappert a bluetoothctl-hez, amivel tökéletesen sikerült dekódolnom a mért nyomás, hőmérséklet, elemállapot és hirtelen nyomásvesztés adatmezőket, de ha lenne olyan pár $-os BT 4.0 modul amivel meg tudom ugyanezt valósítani AT parancsokkal, akkor lehet megírnám ESP-re is ugyanezt...
Vagy lehet rossz kulcsszavakkal keresek? Az observer/broadcaster helyett más kifejezésre kellene vadásznom?
-
válasz
csubuka #6997 üzenetére
Ugyan nem válasz az eredeti kérdésedre, de mi lenne, ha CO2 érzékelő helyett mozgásérzékelővel kapcsolnád be a ventit, ha bejön valaki? Ez is lehet arduino feladat, mert pl nem kellene az első mozgásra kapcsolni, ha pl csak átmegy valaki a tárgyalón.
A CO2 szenzoros megoldással az a baj, hogy nem életszerű, nem cél ugyanis jelen esetben, hogy pontos CO2 szint legyen tartva a teremben: a cél inkább az, hogy ne legyen bent CO2, ha emberek vannak bent.A pwm vezérlés is szerepet kaphat.
-
csubuka
addikt
válasz
Gergosz2 #6994 üzenetére
Köszönöm a választ Neked is!
A CO2 szenzor 0-2000ppm között méri a szén-dioxid koncentrációt a levegőben. Ennek függvényében kiad magából PWM jelet, valamint UART kommunikációt is képes folytatni, hogy elárulja az éppen mért értéket.
Nem nagyon vannak alkatrészeim, sem tudásom arra, hogy erősítőt hozzak létre sajnos. Inkább az Arduino-programozós irányba mennék el, ott csak a tudás hiányzik
. Akár ESP-n is ha meg lehet oldani, akkor jöhet
Van az is.
A problémáim ott lennének, hogy hogyan lehet a kimenet PWM frekijét babrálni pl. Illetve feldolgozni a bejövő PWM jelet, aminek xy frekije van. Valamennyi külső kapcsolást akkor mindenképpen építeni kell majd eszerint...
(#6996) Vladi: A helyzet pikantériáját mi sem jelzi jobban, minthogy olyat nem szabad tenni. A nyitott ablak egyrészt ugye üzleti titok kiszivárgását eredményezheti
Komolyan. Sajnos. Valamint valami jogszabályi baromság is van, hogy miért nem lehet azon az oldalon nyitható ablak, ami már csak hab a tortán.
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #6992 üzenetére
DUE-ban van DAC.
(#6990) csubuka
A elég jól leírtad mi a feladat, nem is igazán értem mi a kérés. Nekem még talán annyi lenne, hogy CO2 szenzor mit ad vissza? Oké, hogy van PWM kimenet meg hasonló, de ebből nem nagyon vágom, hogy milyen szenzorral van is dolgunk.
Ennek függvényében akár egy szimpla műveleti erősítős kapcsolással is meglehetne oldani az egésze, mivel írtad, hogy analóg és PWM jelet is fogad a ventilátorod. De gondolom Arduinot szeretnél programozni és minél kevesebbet nyákolni, így marad a PWM bemenet.
-
csubuka
addikt
Sajnos ebben a részében a dolgoknak nem nagyon vagyok járatos. Mármint az elektronika részében, optoizolátorok, ilyesmik...
Van piaci drága megoldás (PI-szabályzó alapokon), amit holnap össze tudnék dugni, ehhez még külső cég sem kell szerencsére. A fix, szabványos CO2 szint egy kis tárgyalóba kellene, ahol sok ember van, de nem mindig. Ha vannak, akkor viszont hamar elfogy a levegő
Jelenleg simán fel van csavarva az EC venti és úgy megy egész nap. Pazarló és gáz, hogy egy EC venti ki van akasztva gyakorlatilag maxra, holott a speed controller benne van. Mondjuk sokakat ez nem zavar, csak engem. Ennek a fordulatszámát kellene normális módon függővé tenni attól, hogy mennyire lélegezték el az emberek bent a levegőt. Ez egy elterjedt megoldás amúgy.
Bejött egy kis időszak, hogy kifogyott a munka, ilyen másfél éve nem volt, megcsúszott a menedzsment
Ámde alkalmam lenne kb. egy hetet belerakni ebbe, mert érdekel és még mert ezzel valami hasznosat is tehetnék, ami fejleszt engem. Egy hét után válna katasztrófává kb. a dolog anyagi oldala, mert lenyomnánk a szellőzőrendszer többi elemét gyártó cég polcról leszedős - amiben ugyan nem lenne vicc, de menne legalább felteszem - rendszerének árát az elpazarolt bérköltséggel.
Ha csak megközelítjük azt az még okés, mert érdekel a téma.
(#6992) gyapo11: Köszönöm szépen! Sajnos gépészeti irányultsággal ebből nem nagyon jött le sok minden. Ámde igyekszem utána olvasgatni ezeknek akkor.
Vannak olyan ESC-k, amik az ilyen drónok rotorjait hajtó motorokat szabályozzák. Azokat simán lehet valahogyan csak bedugni az Arduino-félékbe és mennek szépen, változtatják a fordulatszámot. Ezek az EC ventik is hasonlóak, illetve teljesen azonos koncepció mellett mennek szerintem. Csak azért gondoltam, hogy valahogy megoldható a PWM-jel kiküldése a motor vezérlőhöz.
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #6990 üzenetére
Az aeduino nem nagyon ad ki analóg feszültséget. Vagy a pwm-et kell r-c taggal szűrni, vagy külső ic-kkel pl. shift regiszterrel kilépteted a byte-ot, és dac-ot használsz az analóg jel előállítására. Ez lehet ic, de akár egy ellenállás létra is. Jó öreg covox-szal is így hallgattuk régen a modokat.
Lehet, hogy 8 bit is elég, ha nem akkor két ic sorba és lesz 16 bit 65536 analóg szinttel. De ventire szerintem elég a 256 szint 8 bittel. -
Vladi
nagyúr
válasz
csubuka #6990 üzenetére
Elvileg erre vannak az optoizolátorok. Nem?
De mihez kell amúgy fix co2 szint? Borospince?
Amit én tapasztaltam ezekről a projektekrő eddig:
Sok múlik azon, hogy mennyi tudásod időd és pénzed van. Ha sok a lóvé, akkor elmész egy szakemberhez/céghez és megcsinálják neked. Sokért.Vagy nekilátsz megcsinálni magad. De akkor vagy sokat kell tudnod, vagy sokat kell tanulnod. Aztán a végén árban ott leszel, mintha mással csináltatnád, de legalább tanultál sokat.
Najó nem biztos. Lehet, 1/3 annyiból kijönne.
-
csubuka
addikt
-A CO2 szenzor PWM kimenete 3.3V-os. A motor bemenete 10V-os PWM jelet vár.
-A CO2 kimenetének a PWM frekije tök más, mint az a PWM freki amit a motor vezérlője vár a bemeneten.Ugyanekkor szimplán a pillanatnyi CO2 értékhez hozzámappolni egy adott fordulatot (duty cycle-t itt épp, ami kapcsolatban lenne a fordulattal) amivel a venti menne lehetséges, hogy nem hozna tökéletes eredményt. Ez olyan P-szabályozás jellegű lenne szerintem, sosem tudna stabilizálódni a szabályozott érték, kilengene a CO2 és folyamatosan változna a fordulatszáma a ventinek ezzel párhuzamosan. Nem tudom, hogy az mennyire használna a rendszernek. Ez egy érzés, lehet, hogy rosszul mondom simán.
Valamint az is lehet, hogy ez menne simán okosba egy ilyen nem túl túlkomplikált szellőzésnél.
A 0-10V-os analóg kimenetet nehezebb lenne előállítani, mint a 10V-os PWM kimenetet amúgy?
-
kmisi99
addikt
válasz
Tankblock #6986 üzenetére
Igazán érteni nem értek hozzá, neten millió leírás is van köztük magyar is. Órákat küzdöttem vele, csomót felraktam. A programkódok fixek és hibátlanok. Itt van egy pl [link] Csak felraktam a megadott sketch-et meg felraktam windowsra a programot, és alap dolgokat se tud. Mindenki másnak simán megy.
Az ambibox al akarok jelenleg kiküldeni, hogy legalább a teszt színeket jelenítse meg, de totálisan nem kommunikál se a PC vel, se a raspberry vel, merthogy mind a kettővel kínlódtam.
Az RX led se villog mikor a PC küldi a jelet.Természetesen baud rate és társai azok be vannak állítva.
Szóval ezért gondoltam rá, hogy valami egyszerű dolog kellene amivel USB kábelen keresztül kap jelet, hogy pl egy led szalagot felvillantson. Mert tuti valami RX TX kínja van. Kellene villogni az RX lednek mikor kapja a jelet a PC től, de semmi. Természetesen a COM port is hibátlanul be van állítva.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy Arduino-val létrehozott szabályzó kérdésében.
Egy EC motoros (állandó mágneses rotor, elektromosan kommutált DC) által hajtott levegő ventit kellene szabályozni (a fordulatszámán keresztül a szállított friss levegő térfogatáramot) egy szoba CO2 koncentrációjának egy értéken való tartására. PI szabályzó szükséges gondolom.
Erre abszolút vannak gyári megoldások, annak függvényében lenne érdemes használni azokat, hogy szerintetek mennyi idő egy ilyet összepakolni egy Arduino-n vagy ESP-n? Magának a CO2 szenzornak PWM vagy UART kimenete van...
A venti fordulatszáma 0-10V-os analóg jellel vagy PWM jellel szabályozható.
Köszönöm a segítségeteket előre is :-) Hátha nem elvetendő ötlet, mert izgalmasan hangzik.
*Egy parának az biztos jelen van, hogy 10V-os PWM jelet kell kimenetnek előállítani.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
kmisi99 #6982 üzenetére
Hello.
Picivel több részletet pls.
Milyen programmal küldesz ki milyen jelet, és azt mivel dolgozod fel?1 éve próbálkoztam vele, ott akadtam el igazán, hogy folyamatosan hogyan tudok képet snippelni, kiszámolni a rgb pixeleket, úgy hogy ne zabálja el a gép erőforrásait.
LED megjelenítés relatíve egyszerű.
-
kmisi99
addikt
--- nem ide.
-
Janos250
őstag
Nem tudok róla sokat, mert végülis nem használom (mire begyakorlom , addigra megírom a C++ programot is, és az azt csinálja, amit én akarok.)
Itt van róla egy ábra:
https://www.survivingwithandroid.com/wp-content/uploads/2016/10/mqtt_publisher_subscriber-1.png
innen:
https://www.survivingwithandroid.com/2016/10/mqtt-protocol-tutorial.html
Olyasmi a hardvereknek, mint egy fórum az embereknek.
Van egy központi szerver, a hardverek (pl. arduinoval ellátott szenzorok, stb.) neki küldik a továbbítandó adatokat.
Ennek a szervernek a neve "MQTT Broker"
Aki küldi, az a "Publisher".
A "Broker" továbbküldi az adatokat a bejelentkezett telefonokra, számítógépekre, vagy arduinokra. Az ő nevük "Subsciber".
Hogy melyiknek küldje, annak a szűrésnek "topic" a neve. (Mint az embereknél, hogy ki melyik topicra íratkozott fel)
MQTT Brokernek főként a málnát ajánlják, arduinos verzióról nem tudok. Rajta futó szoftverként ajánlják többnyire a "Mosquitto"-t.
A "Subsciber" lehet pl. telefonon egy androidos MQTT kliens.ESP32: Publishing messages to MQTT topic:
https://techtutorialsx.com/2017/04/24/esp32-publishing-messages-to-mqtt-topic/
How to use Arduino ESP32 MQTTS with MQTTS Mosquitto broker:
http://www.iotsharing.com/2017/08/how-to-use-esp32-mqtts-with-mqtts-mosquitto-broker-tls-ssl.html
How to use MQTT and Arduino ESP32 to build a simple Smart home system:
http://www.iotsharing.com/2017/05/how-to-use-mqtt-to-build-smart-home-arduino-esp32.html -
kmisi99
addikt
Sziasztok, van valami rohadt egyszerű teszt program amivel pc ről bármi alap dolgot tudok csinálni arduinoval? Akár csak egy led villogtatás, usb kábelen keresztül.
Ugyanis egy komolyabb projektbe fogtam bele. Ambilght készítése, amikor a lejátszó az arduinora küldi a jelet az pedig az RGB led szalagot úgy vezérli, hogy olyan színt világít a TV köré amilyen színek vannak épp a filmben amit lejátszik a lejátszó.
Viszont tesztprogramot az arduinora küldve villogtatja a ledeket gyönyörűen össze vissza szivárvány színbe, szóval a fizikai kiépítés jó, viszont mégis valamiért bármilyen lejátszóval akár hogy próbálom, képtelen kommunikálni. Hiába csinálok meg pofon egyszerű beállításokat, mint baud rate, meg meg persze beállítom melyik pin re van kötve a led szalag, amint usb-n kellene kommunikálni ő "besértődve" kijelenti hogy rohadjál meg azért se világítok neked.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
S.Milan #6977 üzenetére
Hello,
nincs mit, használd egészséggel.
A relével meg óvatosan, főleg ha AC kapcsolgatsz vele.Elsőre nem értettem a problémádat, és úgy látom mobilról nem jó ötlet válaszolgatni, mert nem láttam át a kódot egybe.
HW ismeret sosem árt. Anno ESP-01 volt néhány órám rájönni, hogy mit lehet és mit nem.... -
S.Milan
csendes tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
S.Milan #6963 üzenetére
Hello,
Azt nézem hogy a relé a 0, 2 GPIO-n van.Ha ez igaz én inkább a másik pin választanél választanék.
GPIO 0 és 2 ugyanis a bootoláshoz is elengedhetetlen, gondolom, hogy ezt hallod.
RELAY_1 4 alias D2
RELAY_2 5 alias D1
Button meg 2 alias D4 vagy másik GPIO,Bocs ilyen boardom nincs. Tesztelni a teóriát nem tudom.
-
válasz
S.Milan #6970 üzenetére
Hát a #6959 hsz-ben leírt kód alapján indításkor (a setup részben) bekapcsolja mindkét relét, majd itt:
digitalWrite(RELAY1, LOW);
delay(500);
digitalWrite(RELAY1, HIGH);először kikapcsolja a relét, majd fél másodperc múlva be. Szóval ne csodálkozz, mert azt csinálja a program, ami a kódban le van írva...
Egyáltalán mi a célod, mit kellene pontosan csinálnia ennek a rendszernek?szerk.: Most esett le az eredeti kérdésed, végiggondoltam a használt eszközöket, és ha a wemos d1 minihez árult shield-et használod, az bizony low-active, a vezérlő vonal egy ellenállással a tápra van húzva a shielden, vagyis high jelet kap a relé amikor a kontrollert reseteled, és nem kap vezérlést. Te meg fordítva ültél fel a lóra, ugyanis fordítva kötötted a relére a fogyasztót.
-
S.Milan
csendes tag
válasz
S.Milan #6970 üzenetére
Egy ilyen sima kódnál is ugyan ez a jelenség:
void setup() {
pinMode(RELAY1, OUTPUT);
pinMode(RELAY2, OUTPUT);
digitalWrite(RELAY1, HIGH);
digitalWrite(RELAY2, HIGH);
}
void loop() {
digitalWrite(RELAY1,LOW);
delay(2000);
digitalWrite(RELAY1,HIGH);
digitalWrite(RELAY2,LOW);
delay(2000);
digitalWrite(RELAY2,HIGH); // put your main code here, to run repeatedly:
} -
gyapo11
őstag
válasz
gyáliSanyi #6956 üzenetére
A formázás a gépet nem érdekli, ugyanolyan gépi kód készül belőle, mint ha sok space-szel, zárójellel meg tabbal formázod. Ez inkább csak az ember számára fontos, hogy áttekinthető legyen a kód.
-
S.Milan
csendes tag
Sziasztok,,
Wemos D1 mini-t használok relé vezérléshez.
A problémám az lenne, hogy amikor áramszünet van és a Wemos újraindul akkor minidig behúzza a reléket.
Olyan mintha végig ellenőrizné hogy minden láb működik e.A becsatolt programkód, jól működik.
Van erre vala mi megoldás, hogy ne működtesse a relét újraindítás után?
int prevState1;
char ssid[] = "test"; //SSID of your Wi-Fi router
char pass[] = "test1"; //Password of your Wi-Fi router
IPAddress server(192, 168, 1, 136);
const char *inTopic = "domoticz/out";
const char *outTopic = "domoticz/in";
const char *onmsg1 = "{\"idx\" : 3,\"nvalue\" : 1 }";
const char *offmsg1 = "{\"idx\" : 3,\"nvalue\" : 0 }";
const char *onmsg2 = "{\"idx\" : 4,\"nvalue\" : 1 }";
const char *offmsg2 = "{\"idx\" : 4,\"nvalue\" : 0 }";
void callback(char* topic, byte* payload, unsigned int length) {
Serial.print("Message arrived [");
Serial.print(topic);
Serial.print("] ");
for (int i=0;i<length;i++) {
Serial.print((char)payload[i]);
}
Serial.println();
if((char)payload[0] == '3') {
digitalWrite(RELAY1, LOW);
delay(500);
}
if((char)payload[0] == '4') {
digitalWrite(RELAY2, LOW);
delay(500);
}
}
WiFiClient espClient;
PubSubClient client(espClient);
void reconnect() {
// Loop until we're reconnected
while (!client.connected()) {
Serial.print("Attempting MQTT connection...");
// Attempt to connect
if (client.connect("espClient")) {
Serial.println("connected");
// Once connected, publish an announcement...
client.publish(outTopic,"Az espClient-nek sikerült csatlakozni az MQTT szerverhez");
// ... and resubscribe
client.subscribe(inTopic);
} else {
Serial.print("failed, rc=");
Serial.print(client.state());
Serial.println(" try again in 5 seconds");
// Wait 5 seconds before retrying
delay(5000);
}
}
}
void setup() {
pinMode(CONTACT1, INPUT);
pinMode(RELAY1, OUTPUT);
pinMode(RELAY2, OUTPUT);
digitalWrite(CONTACT1, HIGH);
Serial.begin(115200);
delay(10);
// Connect to Wi-Fi network
Serial.println();
Serial.println();
Serial.print("Connecting to...");
Serial.println(ssid);
WiFi.begin(ssid, pass);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.print(".");
}
Serial.println("");
Serial.println("Wi-Fi connected successfully");
client.setServer(server, 1883);
client.setCallback(callback);
}
void loop() {
int curState1 = digitalRead(CONTACT1);
Serial.println(curState1);
if (!client.connected()) {
reconnect();
}
if (curState1 != prevState1){
prevState1=curState1;
if (prevState1 == LOW){
client.publish(outTopic, offmsg1);
client.publish(outTopic, offmsg2);
}
if (prevState1 == HIGH){
client.publish(outTopic, onmsg1);
client.publish(outTopic, onmsg2);
}
}
client.loop();
} -
Tankblock
aktív tag
Hellosztok,
Ha már hétévége, előkotortam a SONOFF switchet és összegyúrtam a neten található kódokat.
Itt lehet megtekinteni és remélem lesz aki javítási szándékkal beletúr a kódba.
Céljaim:
MQTT vezérelt legyen, a rajta lévő gombbal is lehessen kapcsolni
Ami kimaradt az a GPIO14 is felapplikálni +1 gombot és implementálni. --> elosztót távolról vezérelni.Köszönöm a visszajelzéseket előre is és bocsánat a nem tiszta kódért.
Szerk : És ha jól látom instrukciókat is kellett volna írnom hozzá...
-
válasz
gyáliSanyi #6956 üzenetére
Felülírja.
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Kezdő Arduino kérdés:
Az Arduino programba, ha a Vázlat->Ellenőrzés nem talált hibát és feltötöm a Vázlat->Feltöltésnél, akkor autómatikusan újraírja az új kódot az Arduino-ra? Vagy előtte le kéne formázni valahol és csak úgy feltölteni a kódot? -
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
számolt már valaki valamilyen hash-t nodemcu-val?
biztonsági funkciónak kellene
-
tibi-d
tag
Az éldetektáláshoz, prellmentesitéshez egy kis szösszenet. A mechanikai mozgást használó kontaktusok mindig is prellegni fognak. A felhasználás célja dönti el, hogy éldetektálás, vagy prellmentesítés a célravezetőbb. Az első esetben a kontaktus első impulzusát detektáljuk, és a többiről nem veszünk tudomást egy ideig, a második esetben megvárjuk, hogy a kontaktus stabilan egy előre beállított ideig tartja az értékét. Abban az esetben, ha az élt is figyelni kell, és egyetlen fals impulzus sem megengedett, ebben az esetben csak elektronikus érzékelők alkalmazhatók. (Mágneses, kapacitív, opto, stb.)
-
Vladi
nagyúr
Bocs, hogy még mindig ezen a témán pörgök, de megtaláltam azt a felhasználást, ahol a kapcsolóban nem lehet lehetőleg semennyi késleltetés a vezérlő felé. Szerintem még 20 ms se. link
Új hozzászólás Aktív témák
- iPHONE 14 128GB STARLIGHT .:FÜGGETLEN:..:BONTATLAN:..:1év:.
- iPHONE 15 128GB BLACK .:FÜGGETLEN:..:BONTATLAN:..:1év:.
- Dell Latitude 5500 FULL-HD IPS Intel core i5-8365 16gb ddr4 256gb ssd windows 11
- NAGYKIJELZŐS HP 17col FHD / Intel i3-11generáció / 8gb RAM / 256gb SSD / Windows11
- PIROS Lenovo Ideapad Ryzen3-3250 IPS FHD 8gb ram 512gb ssd windows11
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084) (ELKELT)
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 8600K 16GB DDR4 960 GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest