- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
Nekem G.Skill Trident Z RGB 3200 CL16 van, 2*8-as KIT, az X470-es Giga Aorus Gaming 7 Wifi lapban megnéztem őket bios frissítés után (BIOS frissítő CPU: R3 1300X), szépen mentek XMP-ből betöltve CL16-18-18... CR1-en, 3200-on.
Holnap, ha igaz megjön az R5 3600X, kíváncsi vagyok, amellett mit virítanak majd.
-
gaborw
tag
3000 szériànàl rengeteget javitottak a memória vezérlőn. R7 1800X mellett a ramjaim (CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3200MHz CL16 KIT CMK16GX4M2B3200C16R) 29XX mhz-nél nem mentek többet. R7 3800X-el simàn 3200mhz-en mennek. Ma gondoltam kivàncdisàgból beàllítom 3400mhz-re. Betonstabil. Azt hiszem ràfekszek a finomhangolàsra. Mit lehet kihozni belőle. Esetleg valakinek ugyanezek a ramokkal tapasztalatok?
-
palfitom
félisten
válasz
Sirandrish #3495 üzenetére
Na, igen.
-
Sirandrish
legenda
Én örülök hogy végre megy az enyém 3333at, erre 2400as ramokat futtatnak 3400on....
-
L4mie
veterán
válasz
Whysperer #3477 üzenetére
ezzel az a baj, hogy akkor a syncnek semmi értelme
általában olyan játékkal játszom aminél van értelme, amúgy OW-ben meg D3-ban is megvan a stabil max, ott nem is zavaró.
Na de este lesz itt tesztelés, annak fényében meg majd jöhet leendő új konfigba esetleg új VGA. úgy is jönnek az AMD hez a custom Navik -
palfitom
félisten
OK, értem. Viszont sokan ennek a feléért is összetennék a két kezüket...
Nézd meg Erdei kollégát a Raven topikban, 2400G-t cserélte 3400G-re, és a 3200-as(!) ramjai 2600 fölött nem működnek, pedig előtte 2933-on stabil volt... -
-FreaK-
veterán
A Battlenonse YT csatorna volt az szerintem, legalább is ő is csinált ilyen mérést, talán ebben a videóban.
-
jovás
senior tag
-
Puma K
nagyúr
válasz
Whysperer #3477 üzenetére
Korábban találtam egy mérést-összehasonlítást lehet techspot.com-on volt... hogy az FPS limitálást minden körülmény között az MSI Afterburner+RTSS-ben érdemes beállítani, mert az adott játékban beállított limit (már ahol ez elérhető) rosszabb eredményeket ad minimum és átlag FPS szempontjából mint az MSI AB+RTSS-el beállított.
-
Puma K
nagyúr
Sietnek eléggé, de most kell ütni a vasat amíg meleg
Forrás: [link]
2020
Zen 3 desktop : Ryzen 4000 - Vermeer (7nm+)
Zen 3 server : Epyc - Milan (7nm+)
2021 ?
Zen 4 desktop : Ryzen 5000
Zen 4 server : Epyc - Genoa
-
warcat
veterán
Iponon megjelent a 3900x. Drága bár nem scalper szintű ár, 193.5k
Boltban holnapi átvételt ígérnek, szállítás hétfőn/-től.
-
L4mie
veterán
huh wow
, akkor ez megoldódott....ahogy nézem a táblázatot GTX-en is, csak lemaradtam róla
Na akkor már csak majd a freesyncet kell megnézni, de lehet az is megoldódott már (*schawo meg is erősítette)
akkor tesztre fel, fogyasztásmérőt izzítom este!Nem is offolok tovább, nem kell aggódni működik-e majd az alaplapi kijelző port az új ryzenek alatt...nyilván nem mert csak a G-seknél fog működik
-
L4mie
veterán
érdekes dolog jutott eszembe, valószínű nemleges a válasz.
Ven két problémám a mostani konfigommal.
első: Freesync (Gsync) ha 2 nél több kijelző van a gépen (nem a kártyán) akkor egyszerűen nem működik....ilyenkor kihúzom az egyik kijelzőt a 3 ból és megy, nem segít az alaplapi portra kötés se.másik: VGA "idle" teljesítmény és fogyasztás 2+ kiejlző esetén a VGA nem fog úgy idle be állni mint, ha csak egy kijelző lenne...folyamatosan emelt órajelen hajtja a GPU-t és a RAM-ot is...igencsak bosszantó mert növeli a hőt és a fogyasztást, zajjal és pénzvesztéssel jár. (GTX-ekről és korábbi radeonokról van tapasztalatom)
Ezt jelenleg ki tudom kerülni úgy, hogy két kijelzőt alaplapi portra kötök....amin meg mondjuk játszok megy a VGA-ról.
Igen ám, de egy 36-7-8-900 as Ryzen esetén hiába lesz kimenet az alaplapon....nem lehet majd használni mivel nincs GPU a prociban.....Jól gondolom?
Van itt olyan aki mondjuk 2070(S) essetleg 5700(XT)-t használ 3 kiejlzővel? RTX nél illetve Navinál fenn áll a fenti két probléma? -
Pro!Petya
addikt
Annyival kiegészíteném hogy lehetőleg kiolvasáskor más program ne használja az SMbus-t (pl asus aura , etc..) mert az problémához vezethet! Átírt SPD-t nem kellemes utána visszaégetni
Elvileg a TB figyelmeztet ha más is van rajta, de biztos ami biztos.
+ a videóba mehetett volna még hogy javaslott utána a beépített memtest futtatása legalább 1200%-on.
-
Whysperer
addikt
Pont L4mie megelőzött
-
Dyde
aktív tag
Van amúgy itthon egy G.SKILL Trident Z (2x8GB) 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR memória kitem, ezzel jobban járnék mint amit használok most (Patriot Viper Steel (2x8GB) 3733MHz PVS416G373C7K - 17-21-21-41)? Csak azért vettem a Vipert mert azt láttam hogy a 3733 cl17 a sweet spot, de ahogy nézem ez komplikáltabb ennél...
-
L4mie
veterán
Na itt is egy memóri magyarázat magyarul.
RP's Lair -
wwenigma
Jómunkásember
Használni kell őket. Pláne a 3xxx szeriahoz nem szabad nyulni hacsak nem vallalsz be fesz csokkentes miatt teljesitmeny csokkenest, esetleg allcore tuning ha megvan a megfelelo hutesed.
Memoria idozitesekkel lehet esetleg jatszani illetve 2T-be megy a memoriad, megprobalnam DRAM Calculatorral kicsi finomhangolni de az vagy mukodik amit kiköp vagy nem.
-
Dyde
aktív tag
Visszakerestem a topicban kicsit és átállítottam a biosban az fclk frequencyt 1866-ra. Most így néz ki. Ez jó? Tényleg szívesen fogadok bármi tanácsot mert teljesen kezdő vagyok a tuning témában. Írt esetleg valaki vmi TLDR-t hogy mit kell kezdésnek állítani akár CPU téren a biosban vagy RAM ügyben stb? Videókban azt hallottam hogy a ryzeneket undervoltolni kell
ui: ZZola köszönöm közben ha minden jól megy azt megtaláltam?!
-
Dyde
aktív tag
Sziasztok! Vettem egy B450 Tomahawk MAX + 3600 kombót, hozzá egy Patriot 3733MHz CL17-21-21-41 Ramot. Nem nagyon vagyok jártas a tuningokban, sose volt még AMD procim sem. Bekapcsoltam az XMP 1-es profilt és ezt látom. Tudnátok segíteni mit állítsak hogy az NB frequency normális legyen?
-
sittes79
addikt
válasz
Dragon3000 #3439 üzenetére
Hja nekem is furcsak, ráadásul xmp prifilall csak 70, valamit rosszul állítottam be vagy gané az e-die memoria
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
fudi2002 #3429 üzenetére
de amd-nél még nem panaszkodtak ilyenre.
Ha jól emlékszem a ryzen 2000-nél raktak is fel képet púpos cpu-ról(#3438) sittes79
Ilyen időzítések és frekvencia mellett, hogy lett ilyen magas a késleltetés? 65-70 között szokott lenni a 3000-res szériával, ha 1:1 arányban megy az IF:ram. -
fudi2002
nagyúr
Simán. Nekem thermalrightok csücsülnek rajta. Csak azt nem tudom hirtelen, hogy 14 vagy 12cm-es a lefogatója. (asszem 12-es, mert a 14es ventimen 12cm-en távon vannak a lyukak. De vmelyik nap meglesem, lemérem csak írj rám. A gyári ventik viszont nagyon jók.
D15 adatlapját nézve fura, mert a 15cm-es ventire írnak 10cm-es távot. Szóval lehet másik venti lefogató fém kell rája.
-
Zicokuka
senior tag
Aegis 3000-es ramokhoz tud valaki küldeni valami beállítást ?
-
fudi2002
nagyúr
Jólvan, tök jogos, megértelek. Csak gondoltam tipp, mert ettől függetlenül jó hűtők, a noctua közelében járnak teljesítményben. Ha van lehetőség a cserére, akkor mindenképpen.
Ui: ha nagyobb teljesítmény ócsón, akkor javaslok egy Noctua D14-et, 15-17 körül mennek aprón, nekem is az van. Ingyé küldtek hozzá AM4 lefogatót, 4 nap alatt, GLS-el. Korrekt banda nagyon.
-
fudi2002
nagyúr
Sajnos ez van. Én kizárólag csak noctua, ott ilyet sosem olvastam még. Ettől eltekintve jó hűtők, csak a talpak nem sikerülnek mindig jól. Vizes csiszolóvászont 600-1600-2000-3000 papírok sorban, ragasztva egy üveglapra oszt mehet a kézmunka
Azért biztos ami zicher, nézz rá szikés módszerrel a procira is, de amd-nél még nem panaszkodtak ilyenre. (vagy nem láttam)No azért hogy fair legyen.
Dark Rock Pro 4 - 24.000
Noctua D15 - 30.000
Ennyiért azért csak belefér némi csiszitolás -
kfron
aktív tag
válasz
fudi2002 #3427 üzenetére
Azért vettem ezt a be quiet hűtőt mert agyon volt ajnározva szinte mindenhol.
Nesze neked... Nem is értem, hogy erre hogy nem figyeltek, hogy sík legyen az alja... Ez kb olyan, mintha az autó kereke "kocka" lenne. Vicc egy cég.
3429 Hát hogy még én fizetek, és aztán csiszolgassam??
Ha bíbelődni szerettem volna, akkor inkább modellezek...
-
fudi2002
nagyúr
Be quiet sajnos nagyon sok ilyet piacra dobott. Dark Rock Pro 4nél is sokan küzdöttek ezzel, hogy nem sík az alja. Vagy felpolírozod, vagy ha garos akkor cserétesd ki. Szikét vagy tolómérőt rakj az aljára és szemből vmi fényforrást. Rögtön kiderül...
Ui: nyugi, az igazi szívás nem ez, hanem a 9900k időnkénti szintén domborúra sikerült kupakja és ennek találkozása
-
grunge
addikt
válasz
wwenigma #3410 üzenetére
-> "ha kell a +2mag4szál akkor igen, megéri."
Éppen ez az, fogalmam sincs. Eddig elég volt az i7 4/8 'eco' tuninggal ugyebár.
Amire kell: netezés, filmezés, media szerver + némi játék 1440p-ben (1070Ti-vel), ha akad szökőhavonta rá időm.
A 3900 nekem overkill, arra biztosan nincsen szükségem. Sanszosabb egy vga upgrade kb 1 - 1,5 éven belül. Vajon emiatt érdemes lenne-e most egy 3700X...úgy, hogy a 3600 most dúrván best buy. First world problems. -
Hát, így mondjuk nehéz bármit mondani, hogy két különböző hűtővel nézzük a dolgot, de gyanítom a Noctua jobb is lehet ennyivel önmagában. Egyébként a Dark Rock elég jó hűtő a tapasztalataim szerint, és a paszta sem tűnik rossznak rajta. Ha legközelebb leszeded, dobj a Noctua alá Kryonautot, én még nem láttam embert, aki abban csalódott volna.
-
tipuka
addikt
Valakinek van Crosshair Vii Hero-ja?
Írjon már rám légy szí.
-
-
kfron
aktív tag
válasz
paprobert #3418 üzenetére
Üdv. 3-4 napot összesen, mivel nagyon nem tetszettek a hőfokok. ( netezés közben 40-51 C° fok) Meglepődtem, mert egy 1600x es procit váltottam le, ami 95 W -os ha jól tudom. Az még ennél is hübősebb volt mint most a noctua hűtővel elértem. A ház ugyanaz maradt, tehát... De ahogy olvasom a topicot, már látom hogy ezek a hőfokok nagyjából normálisak.
-
hokuszpk
nagyúr
hoatadas szemszogbol a fem - fem erintkezes a legjobb, a paszta arra van, ha a ket felulet valamiert nem erintkezik ( regebben a pentium korszakban amikor ezt kitalaltak, akkor elegge hat hogyismondjam tudott gorongyos lenni az ihs vagy eppen a keramiatokozasu pentium 100 se volt eppen lezercsiszolt sima felulelt ) , akkor jobb hoatado kozeg legyen, mint az esetleg ott tartozkodo levego.
szoval ha kinyomja a pasztat, az inkabb jo, mint rossz. depersze ha azert nyomta ki, mert csak azon a reszen fekudt fel jol a huto, akkor utobbi. -
-
wwenigma
Jómunkásember
Errol a pure rock cuccrol irtak vagy valamelyikrol hogy nem egyenes az alja, lehet csak kinyomta fémtisztára...
BalaNce87: én eddig meg vagyok elégedve vele, jó lenne ha a VRM stabilabb lenne vagy lenne lehetőség LLC-re biosban de egyebkent szépen viszi ha nem akarok tul sokat tole.
grunge: ha kell a +2mag4szál akkor igen, megéri. Amennyiben kesobb 3900x-re váltanál szerintem egy jobb x470 hutessel és vrm-ekkel.
Palinko: ez sajnos akkor ilyen, dual rank modulok, 2x16GB - nicns tapasztalatom veluk (sajna) Alapbol se rosszak btw.
-
grunge
addikt
Sziasztok,
Most mar nagyon erzem a viszketest, hogy összerakjam elsö AMD konfigomat, nagyon bejön amit müvelnek.
CPU-bol 3600 vavy 3700x lenne a kiszemelt. Megeri a felarat a 3700x?
MOBO-bol pedig X470 gaming Pro carbon vagy B450 carbon közül probalok meg dülöre jutni. Hasznalja valaki ezeket a deszkakat? Buildziod videoi alapjan nem rosszak. Nagyon allergias vagyok a zajos gepre NVME es PCIE 4 eszközöm nincs, darabig tuti nem is lesz,i gy az X570 kiesik szamomra.
RAM-bol Crucial Micron E-die 3200 MHz 32GB a kiszemelt.
Esetleg valtott valaki Sandy - Ivy Bridge konfigrol, mennyire eri meg, ha lehet igy kerdezni?
Üdv!
-
kfron
aktív tag
Szép napot!
Leszedtem ezt a be quiet pure rock procihűtőt, és ezt láttam meg. A procihűtő alján középen lényegében nem volt hővezető paszta. (Ez a hűtő felpasztázva érkezik, tehát nem én kentem rosszul...) Ugyanezt láttam a proci közepén is, egy ponton lényegében fémtiszta volt.(erről nincs kép). Nem tettem fel rosszul a hűtőt ebben biztos vagyok. Most egy Noctua NH-U 12SE -AM4 került fel, kb 5-7 fokkal hűvősebb a processzor, alkalmazástól függöen. Dombon ülő juhászkutya legyek, ha értem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Automata kávégépek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 3D nyomtatás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- SzoftverPremium.hu
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest