Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós kamerák
- Raspberry Pi
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Walter_White
senior tag
Esetleg próbáld meg a biosban 3.genre tenni a PCI-E-t. Lehet a Proci PCI-E vezérlője akad össze a VGA-val.
-
weri
senior tag
válasz Hardstyler01 #4489 üzenetére
Legutobbi winfos frissites ota sok embernek, koztuk par ismerosomnek is vannak kek halaljaik. Szoval elsonek azert egy regebbi windows verziot is nezz meg.
[ Szerkesztve ]
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
Walter_White
senior tag
Lehet hibás a proci. Akár memoriavezérlő, valamelyik mag....
Nálam is ugyan ilyeneket csinált egy 6700K anno... Mikor leállt a kompaktom pumpája...(kb fél perc alatt megfőtt valami a prociban...) kékhalál, biosban fagyás stb... Én elállnék a vásárlástól (ha még 14 napban vagy) megkimélném magam a szervizes köröktöl..[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
wwenigma
Jómunkásember
Pfű. Nagyon ritka a procihiba de lehet tenyleg kifogtál egyet. :/
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Malibutomi
nagyúr
Bluescreenviewer progi adhat nemi tampontot ki a ludas
-
alázógyík
addikt
válasz Hardstyler01 #4491 üzenetére
Egy kis plusz feszt.-t adtál már a ramoknak?
-
Noukoum
veterán
Szerintem a proci a ludas..
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
subaruwrc
félisten
szerintem előfordulhat hibás cpu sajnos
legalábbis intelnél is van akkor gondolom amdnél is megesik.evvan,majd cserélik
-
L4mie
veterán
Rambeállításokkal mennyit játszottál?Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
Hardstyler01
tag
válasz wwenigma #4441 üzenetére
Elkiabáltam
most 2 nap után újabb kék halál...
A friss windowsra hiába raktam fel a tegnapig megjelent drivereket, updateket, hiába cseréltem ramot...
és amiket korábban említettem (nem lehet mindig megnyomni a startgombot) stb...
Még is van rá esély hogy a Proci ne legyen jó???
egy 2 évig tökéletesen működő R3 1300x es rendszeren R5 3600 ra történő váltáskor egy teljesen instabil rendszer kapok?
[ Szerkesztve ]
"A létező legnagyobb ámítás az ember saját véleménye!" - Leonardo da Vinci
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz #92006144 #4487 üzenetére
Az alza pedig nem szereti alkalmazni, de ez sincs leirva.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
törölt tag
válasz turistakolbi #4486 üzenetére
Alzánál cégként is elállhatsz, egyszer csúnyát átizéltak céges vásárlásnál, és a végeredmény az elállás lett. Nem tudom tolerálni ha átizélnak, és elnézés kérés helyett még hazudnak is.
Magánszemélyként is érdekes a gar ügyintézés náluk, csak meghatalmazással és adásvételivel intézhet ilyen a második tulaj, de ezt aprón nem szeretik reklámozni az eladók.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz turistakolbi #4482 üzenetére
Akkor mar inkabb egy MSI B450m Gaming Plus 25k-ert es BIOS Flashback miatt nem kell a BIOS frissitest kifizetni. Ha meg nem tetszik vagy nem stabil akkor elallsz a vasarlastol 14 napon belul es veszel egy MAX-os lapot.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz Foglalt név #4456 üzenetére
En tok megertelek, amirol most valtok 4770k 4.4ghz-en meg siman eleg szinte mindenre...nyilvan vesztek vele FPS-t jatekokban, de szo sincs arrol hogy keves lenne. De mar azert oregszik, azert lassuk be DDR3-as aztan a DDR4 is evek ota piacon van, a Wibdows is ami alatta van mar megjart vagy 3 rendszert ha ujrarakom azt mar egy ujon akarnam...szoval jon a csere a 3700x-re
-
zzola
titán
válasz turistakolbi #4482 üzenetére
Nekem PRIME X570-P deszka van, "256 Mb Flash ROM", viszont ez sem támogatja a Ryzen első szériát-ha megnyugtat.
-
turistakolbi
aktív tag
óóó ezt én annó olvastam, csak valamiért úgy emlékeztem hogy 64mbit es alaplapokkal lesz gond, és ezért jönnek az új lapok növelt tárral (128).
óóóóóóó
szomorú lettem.Akkor kb tökmind1 hogy milyen lapot kérek.
jó lesz nekem a 27 ezres ASROCK B450 Pro4 is[ Szerkesztve ]
https://www.twitch.tv/muerte188
-
zzola
titán
válasz turistakolbi #4472 üzenetére
-
turistakolbi
aktív tag
Bocsi bocsi MBájt és megabit nekem 8 De tudjátok mire gondoltam az a lényeg
-
wwenigma
Jómunkásember
3200 a Zen2 hivatalos max frekvenciája OC nelkul, ennél több pedig OC-val érhető el. Nekem a kis lapom jelenleg 3800-on küldi a ramot.
-
Thrawn
félisten
Nincs 128 MB-os lap
Van 128 Mbit-es és 256 Mbit-es SPI flash ROM-mal szerelt.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
veterán
"128MB os lap azért kell, hogy ne a kurkitott biosok legyenek rajta. hanem teljes értékű és jövőre se legyen gond az új procival"
akkor ne 128-ast keress, hanem 256-osat.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
fisi
senior tag
Ha ennyire fanyalogsz akkor vegyél egy előző szériás 2700 x-et. Már nem is drága meg megy is.
-
L4mie
veterán
Köszönöm a válaszokat
RAM még kérdéses, hosszútávra tervezek, rossz tapasztalatom van a 4x8GB-al B450 mellett, így ha nem is a kinézett G-SKILL lesz akkor is 32-re tervezek Jó lenne ha le tudnám passzolni a i5-t valami ismerősnek, én 4.7-ig próbáltam extra fesz nélkül, X61-es vízzel 65 fok körül ment, de csak játszottam időközben rájöttem, hogy ha normális hőmérsékleteket akarsz csendes feltételek mellett akkor ATX kell.Ryzen még jó lenne talán asszonynak artlantisban renderelni amikor otthonról melózik, mert abban pl. az ő 4720HQ-ja hasonló időket produkál mint a 7600k és ebben a ryzenek nagyot léptek.
+mostanában újra kedvet érzek fotózgatni, bár az én szintemre régen is elég volt az i5.
(szóval látni is, hogy már meggyőztem magam)
Igazából egy stabil jó funkciókkal megáldott alaplap kéne nekem jó áron, többit nagyjából már fejben összeraktam*jah ezeknek a b450 es lapoknak mennyi a támogatott max memória frekvenciája, mindenhol 3200-t látok kivéve a maxoknál.
[ Szerkesztve ]
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
-vitya-
őstag
értem én. Akkor taichi kiesik, de a fatality vagy a steel legend megfelelhet. ár/értékben nagyon jók. Persze a végtelen OC-hez nem ezek kellenek, mert a VRM nem a legerősebb, de alapból, PBOval simán elviszi.
Mondom, nekem Fatalitym van, és piszkosul meg vagyok elégedve.
-=Vitya=-
-
zzola
titán
Amit most felsoroltál arra pont jó a nem Max lap is. A "kurtított" bios pár grafikus elemet száműzött, gyakorlati haszna és hozzáadott értéke nincsen.
-
turistakolbi
aktív tag
válasz -vitya- #4470 üzenetére
Ár/értékben szeretnék vásárolni.
37,000 körül. ( nem akarok felesleges dolgokért fizetni.)
Hangkártyám van külön.
Csak azt akarom hogy XFR+PBO menjen és a VRM hűtése jó legyen, és kezelje a 3600 as ramokat. és az 1db M2 es ssd-t
Se RGB- SE semmi nem kell
Gazdaságos alaplap kell
128MB os lap azért kell, hogy ne a kurkitott biosok legyenek rajta. hanem teljes értékű és jövőre se legyen gond az új procival )https://www.twitch.tv/muerte188
-
-vitya-
őstag
válasz turistakolbi #4466 üzenetére
nem tudok nagyon beleszólni, de egy taichi?
"- 256Mb AMI UEFI Legal BIOS with GUI support"vagy a Fatality?
"- 128Mb AMI UEFI Legal BIOS with multilingual GUI support"Én mostanában az asrockal nagyon meg vagyok elégedve...
[ Szerkesztve ]
-=Vitya=-
-
nagyúr
Üdv !
Az új MSI és egyéb B450-es lapokkal nincs tapasztalatom, erre majd válaszolnak a szakavatott/ilyen lapokkal rendelkező kollegák.
A sima B450 MSI lapokról annyit, ha meg vagy békülve az egyszerű BIOS kinézettel, akkor BIOS update után jó lehet, a BIOS update kinyírja belőle a Click Bios felületet.
i5-7600k:
Nekem viszonylag szerencsés példányom van, delid nélkül megy 4,8-on, 1,35V VCore-al, ez játék közben maximum 70 fok körül alakul, és mivel nem a benchmark az életem, ez már így is marad, Linx/IBT simán felküldi 90 fok magasságába... de ha huzamosabban terelem akkor belenyal a 100-ba is, és már vesz is vissza.
Ha esetleg benne lenne az 5 GHZ, akkor se lennék vele sokkal elébbre...
én azért váltottam, mert kevés kezd lenni a 4 fizikai mag, bár az i5-7600k jó erőben van alapból is, 4,8-on meg pláne, de már az SC2-ben is 50% felett jár a kihasználtsága... így azért online streamre keveselltem.
A másik fele, hogy az R5 3600X úgymond alapon adja a játékélményt, azaz jó illetve jobb FPS-t kaptam vele, mint a húzott i5-el, mindezt gyári hűtő mellett (persze, azért lecserélem, mert eléggé hangos terhelés alatt, idle-ben rendben van, a Giga lapomban rojtosra lehet hangolni mindent, a ventiket is.).
RAM: ha megteheted, próbáld ki a meglévőkkel is, én elégedett vagyok a 3200 CL16-os G.Skill-el, XMP-ből betöltve megy is szépen.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
mihellers56
tag
válasz turistakolbi #4466 üzenetére
Miért fontos a 128mb BIOS?
-
L4mie
veterán
Alaplap kérdés: 25-35 között melyik a legajánlottabb lap max. 3700X-ig?
MSI MAX-ok?/MSI nél pl. zavaró a mostani konfignál, hogy a Command Centre szarik a BIOSban beállított ventilátor szabályzásomra, már párszor leállította a VGA vizének ventilátorát, csak mert csak...ez más AMD-nél? Modnjuk B450M TUF-nál az ASUS Xpertkutyafüle FAN x+1 nél is elég tré a monitorozás és venti vezérlés sztem./
huh akkor végre valakinek van tapasztalata,
7600k -t érdemes lecseréni 3600(X)-3700(X)-re? O.o mik a tapasztalatok?
Erősen foglalkoztat, hogy az aláírásomban szereplő konfigot lecserélem egy ATX házmérettel megáldott Ryzenre, 32GB 3600 CL16 Ramra, X62-es krakennel, VGA meg tárhelyek maradnának.[ Szerkesztve ]
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
turistakolbi
aktív tag
Esetleg van, valami lista ahol össze vannak szedve azok a B450 es lapok, ahol már a friss 3xxx biossal kapni őket? Lassan ott tartok, hogy mind1 jó lesz a TUF is ha egyből megy a 3xxx. És 128 megás legyen az alaplap memória plsplspls
Hazai bolt kell, aki ad számlát és van házhoz szállítás[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
+1.
Igazából aranykorban vagyunk, CPU szempontból biztosan, lássuk csak:
garázs-netezős gépben: core 2 duo T9300 mobil CPU socket P - W7x64-el simán lehet vele böngészni, az integrált GMA X3100-as képalkotóval. - gyári légkavaróval (kisebb a legkisebb desktop CPU hűtőnél is). + 500 GB-os Seagate HDD-vel (7200 RPM)
Party-s gép: core i3-7350k 4,2@4,8 - SC2-re bekalibrálva (+böngészés, miegymás, erre tökéletes, egy RX 460-al) - Dark Rock Advanced C1
Munkahelyi gép: XEON E5-1650v2 3,5@3,9 + R9 380 - ez is még sok mindenre jó, kielégítő teljesítmény, ár/értékben kiemelkedőnek is mondhatnám, olcsó REG ECC DDR3-as ramokkal. - Dark Rock Pro 2
Otthoni 1.: core i5-7600k 3,8@4,8 + RX 480 - ez is sok mindenre megfelel, igényke és pofonok - CM NEPTON 140 XL játékvíz
Otthoni 1 leváltására beszerzett: RyZen 5 3600X - overkill a fentiekhez képest. - ezen egyelőre a gyári légkavaró van...
HDD-k még bírják, közel 10 éves 1 TB-os WD Green-ek, 3 db + 2 db 6-7 éves 2 TB-os Samsung - ezek 5400 RPM-esek.
Az összes gépbe M2 SSD került be rendszernek és a fontos cuccoknak.
RyZsa konfigomnál kis update:
A nem elindulásért a PSU lesz a felelős (10 éves Corsair VX 450, úgy néz ki kezd bizonytalanná válni, garázsban rákötve a P5Q+Xeon X5450 párost simán indította (nincs OC)... visszakötve ismét csak power gomb nyomkodásra led felvillanás, azt ennyi... átkötve a CX500-ra beindult a lap..., igaz csak a CPU volt benne, RAM és VGA nem, de megjöttek a fények....
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
Én meg nem. Most, túl a harmadik UEFI verzión, az eddig jól működő XMP profilban vertek gallyra valamit, sőt, igazából bármit állítok kézzel, akár csak 2400 Mhz-et is, már nem indul a lap. Eddig XMP-vel 3000Mhz CL15 / 1T / 1.35 volt simán ment, most meg default DDR4 órajel a maximum. Jó volt ez a lap, de szerintem csak a kettes szériához ajánlható, ma már én is mást vennék.
-
turistakolbi
aktív tag
válasz #79563158 #4462 üzenetére
Nincs Gépem.
Eladtam a 8700k-t és csak egy laptopom van, ryzen 5 3550H + Rx560 társaságában.
Jön a wow classic, és a lehető legkevesebb időt akarok játszani + sztreamelni a laptopról.
(sajna nem a legjobb a képminősége a laptop streamnek)
Szóval, eddig a legesélyesebb ez a steel legend
Csak PBO+XFT ( kicsit offsettel ) ez a terv. Semmi manual OC.
Még felhívom 11 fele az ipont, hogy várható e Tomahawk MAX ma/holnap.
De ma meg szeretném rendelni a dolgokat (alzán is csak szeptember 6.ra van írva + szállítás,)
És nem szeretem az ASUS-t
És kel la 128 MB os memória a biosnak, hogy ne csak ilyen vágott biosok legyenek rajta ( BUG források tömege az utólagos nyirbálás)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz turistakolbi #4457 üzenetére
En a helyedben varnek egy kicsit a Max alaplapokra. En mult heten mar kaptam Tomahawk MAX-ot itthon, de ha surgos akkor az europai Amazon siteokon szokott lenni.
-
RaVal
tag
Nekem hasonló lap van, csak mATX és sima r5 3600 van benne, nekem teljesen jól bevált, megy benne a 3600-as RAM CL 20 helyett CL 16-on, a hőmérsékletekkel se volt gond és a BIOS-t is frissítik rendszeresen, átlátható és stabil BIOS-ok. Annyi csak, hogy a RAM voltage vége 1.40V, többet nem lehet adni, de szükség sincs többre.
-
veterán
Most magam ellen beszelek, de steel legendet ne... Es en az asust sem ajanlom, gigat sem.
En a sima b450 pro4ekre epitem a zen konfigokat, eddig nagyon nem volt veluk baj.
Az msi lenne a tuti, de a sima Tomahawk se nagyon van keszleten sehol...
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
turistakolbi
aktív tag
-
zzola
titán
Én inkább ezt venném.
-
turistakolbi
aktív tag
Erről egy gyors véleményt tud valaki nekem mondani ( esetleg olyan aki használ ilyet)
https://ipon.hu/shop/termek/asrock-b450-steel-legend/1718912
3600x Mellé menne 2x8 gb 3600 CL16 ram párosítással
sajnos nincs tomahawk max ezzel kell beérnem ( gygabite-t nem szeretnék, és asus TUF ot sem. a többi meg drága
Esetleg egyéb javaslat ( mindenképp 128 MB os bios méretű lapot szeretnék ) vagy mihttps://www.twitch.tv/muerte188
-
Foglalt név
addikt
Ha mérlegelem mire kell, még annyira sem akaródzik kifizetni ennyi pénzt érte Jobbára böngészek és filmet nézek rajta. Dolgozni van dedikált. A képszerkesztést évek óta tologatom, erre sem tennék nagyobb összeget. Évi két játék... Megéri? Inkább a döntő tényező, hogy nincs kedvem 2 havonta hw-t cserélni, mint régen. Ezért is dobtam a 360 radiátort, mert néha után kellett tölteni, a dark rock pro ehhez képest sokkal igénytelenebb. Ez utóbbi még érdekes lehet, hogy melyik foglalatra passzol.
A stepping a binning miatt jó tipp, más is írta már, ezért extra köszönet, ha mégis kékülés lenne, ezt szem előtt tartom.
Azt hiszem a legnagyobb baj, hogy el lettünk kapatva és most csak fanyalgok. Mikor a Voodoo2 helyett betettem a ti4200-at, ami a legkisebb volt a sorozatban, azt lehetett érezni és nem volt drágább. Most minden szénné van hypeolva és közben lufi az egész (egy rohadt drága lufi). Vinyót 2 évente szoktam cserélni azonos áron 2x-es kapacitás, ez kb. 2tb-nál akadt meg. Most meg 5-6 éves cpukat hajtunk, amik megfelelő teljesítményt nyújtanak. Elnézést mindenkitől a hisztiért, csak marha nehéz bedolgozni, főleg azt, hogy a többségnek ez így rendben van. Nemhogy azt mondanánk ez már sok, hanem az 500$-s proci hiánycikk, mert elkapkodják.
Megyek elásom magam. Köszönöm mindenkinek az őszinte válaszokat! -
nagyúr
válasz Foglalt név #4432 üzenetére
Elsőnek is azt javaslom mérlegeld, mire is lesz főként használva a gép.
Amennyiben munkára is, és az adott program profitál a minél több magból akkor én is a mondó vagyok, az AMD felé hajlanék, és mondom ezt úgy, hogy utoljára AMD-m akkor volt mikor A8-6600K-m volt pár évig amikor is úgy alakult az életem, hogy kb szökő évente 1x volt időm játszani.
Ha hosszú időre tervezel akkor szintén AMD oldalára billen a mérleg, mert jövőre még a zen3 tuti AM4 onnantól meg bármi lehet viszont.
Intel mellett az szól, hogy már egy "régi" bejáratott rendszer, nincsenek apró, és bosszantó dolgok amikkel most még AMD szenved az új biosokkal. Amennyiben nagy részt játékra tervezed a gépet, és a munka nem prioritás, akkor esetleg érdemes fontolóra venni az intelt, de azért nem árt szem előtt tartani, hogy ahogy már írták, 1151v2-be már csak a 9900KS érkezik (ua az mint a 9900K csak kitolt TDP-vel, és allcore 5GHz-el) de már vannak kint tesztek, nem sikerült az amire tervezték. Plusz valószínüleg drágább is lesz mint a 9900K nem pedig annak csökkenti az árát, és annak a helyét venné át.
A 9-es széria már amúgy forrasztott, tehát nem "takony" van a kupak alatt, mint a 8-as esetén, így a hőfokok is sokkal jobbak. Ami még említésre érdemes az az, hogy intelnél már R0 stepping van, ami önmagában nem hordoz túl sok újdonságot, viszont a jelenlegi felhozatal mind 9900K/9700K esetén is gyengébb kicsit mint tavaly. Mindez azért, mert szedik a jobb lapkákat a 9900KS-nek. Százalékosan kevesebb a jobb darab. Sajnos ki lehet fogni jó darabot, meg gyatra szart is. Én már csak tudom, mert volt olyan 9700K nálam, aminek 4.7GHz-hez 1.3V kellett, hogy stabil legyen, a jelenlegi meg egész tűrhető, 1.15V 9700K. Átlagosan azt lehet mondani, hogy 4.7GHZ - 99%, 4.8GHz - 85%, 4.9GHz - 70%, 5GHz- 55-60%, hogy biztosan menni fog.
Amúgy 9-es szériához sem kell túl drága hűtő, mint ahogy az AMD-hez sem kell űber brutál.
Intel mellett még szintén csak azt lehet felhozni, hogy ha nem akarsz rekordokat döntögetni, főleg ha nem opció a 9900K/KS akkor a lap akár fele annyiból is kihozható mint az AMD oldalán.
Az viszont egységesen elmondható, hogy sokszor túl van kicsit pörögve a VRM dolog mind a két oldalon, de ettől még nagyon sok moslék lap van forgalomba mind a két oldalon, ami ugyan támogatja a felső házas procikat, de igazából még söralátétnek sem valók.
Szóval neked kell dönteni, mérlegelni, mik a prioritások. A jövőállóság is néző pont kérdése, mert ha esetleg intelt veszel igaz a következő genhez megint új lap kell, de ha esetleg a 9-es intel széria mellett is döntesz akkor sem lesz baj, mert 3-4-5 évet simán kihúzhatsz az adott konfiggal, hisz ne felejtsük el, sokan még most cserélgetik a régi 2600K-t meg hasonlókat.
Viszont tény és való, hogy utóbbi időben felpörögtek az események, és talán az is az AMD felé billenti a mérleget, hogy az új konzolokba is 8 magos procik lesznek, így valószínüleg a játékok is profitálni fognak a 6-8-tól több magból is, tehát egy 3900X jobb lehet, de az is lehet hogy csak nem így lesz, majd az idő eldönti.
De a döntés a te kezedben van. ami nem könnyű[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz fudi2002 #4442 üzenetére
Ha ez az alzas is BLS2K8G4D30AESBK tipusjelu akkor természetesen itthonrol, amikor utoljara neztem 30 felett volt. Jelenleg 26e az ára, ennyiert teljesen okés.
-
Yany
addikt
Nekem teljesen stock beállításokkal: 4.00 GHz all-core cinebench alatt végig (3.99~4.05 GHz között ugrál). Közben a hőmérő 70.5 °C-ig mászik fel. De mondjuk ez totál venti-profil-függő. Én úgy lőttem be, hogy idle teljes csend (de azért pörögnek), viszont amint dolgozik a proci, minden ventim szép lassan felpörög vele, nem csak a CPU hűtőé. Úgyhogy a D15-öst sem hagyom magára és olyan kereszthuzat van ebben a kis Meshify-ban, hogy félek megfázik. Eredményt 7050 és 7100 között hoz. Semmin finomhangolás nincs, egyedül a 3600 CL17-es RAM-jaimat tettem CL16-ra.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Motyi
senior tag
Üresjáratban 35-39 fok között ugrál. Játékok alatt 48-62 fok között, ez játéktól függő. AVX prime 95 alatt 89-90 fok, de ez "extrém" leterhelő beállítások mellett, ami nem életszerű.Ezek fix 24 fokos szobahőmérséklet mellett mért eredmények (légkondi on) Ryzen Masterrel mérve.
Alap beállításokkal még nem is néztem a boostot, de majd arra is sor kerül.Egy apróság van ami zavar. Mégpedig a Ryzen Master progi random "lefgagy" ha nem az elsődleges monitoromra van kirakva (2 monitort használok). Nem a gép, csak a progi, egyszer csak kiírja, hogy nem válaszol és bezáródik. Ezt full gyári alapbeállításokkal is csinálja, pedig friss win 10 lett feltéve a legfrisebb driverekkel. BIOS is a legfrissebb.Az elsődleges monitoron minden ok vele, de ha áthúzom a másodlagos kijelzőre akkor onnantól random kifagy.... újratelepítés sem segített ezen.
-
Puma K
nagyúr
Na végre egy rendes gép!
Komolyra fordítva a szót, mivel hűtöd és milyen memóriákat használsz?Most látom, hogy minden az adatlapodon!
Végre egy ember aki kitölti ahogy kell!Milyen hőfokokat produkál 1,3v és 4,2GHz mellett?
Alapból meddig boost-olt a 3900X órajele minden magon?[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Motyi
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam beköszönök mint friss Ryzen tulaj.1996 óta nem volt AMD-s gépem, kicsit szoknom kell ezt az oldalt, de szűk 2 nap elteltével azt mondhatom nem bántam meg.
Jeleneleg a 3900x 4.2Ghz-en duruzsol @1,3v. Memória stabil 3600 CL14 @1,4v (Dram calculator - Fast értékek), most próbálgatom a 3800 CL14-et 1,45v-on, 2 órát toltam az új Metro DLC-t és nem volt fagyi, de majd holnap jobban megdolgoztatom és ha összeállt minden véglegesre akkor dobok fel benchmark képet.
Most megyek lefekszemn aludni, kimerítő egy új platformot kiismerni...
-
Locutus
veterán
-
-
fudi2002
veterán
válasz ScomComputer #4427 üzenetére
De megy úgy is, de akkor bukot az 1-2 magon magas frekit. Általában 4.2-4-3-at mennek allcore.
(#4432) Foglalt név
Ha első gondolatnak a játékot hoztad fel, akkor talán inkább 9700k 4,7-re húzva. Srácok a szomszéd topikban tudnak segíteni. Ez az egyetlen front, ami miatt érdemes újra intelezned.(akár 10-15% többlet játéktól függően) Ha bármi mást nézünk, akkor meg egyértelműen amd. (szerintem)(#4441) wwenigma
"Jövőre nézve passz, elmeletileg megint csokkennek majd az árak....jelenleg a Ballistix modulok neznek ki jonak es olcsonak Amazonról, nekem 80€-ból"
Nem kötekedésből, de az majd 25e. 28ért itthoni garosat kapsz alzáéktól. Nem éri meg a 3kt?[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Hardstyler01 #4433 üzenetére
Nahh, örülök neki hogy meglett és annak is hgoy csak inkompatibilitás. QVL lista iranymutato és ezek az LPX modulok meg kotsogok mert van az a verzioszam ami mar mashol is problemas volt.
Jövőre nézve passz, elmeletileg megint csokkennek majd az árak....jelenleg a Ballistix modulok neznek ki jonak es olcsonak Amazonról, nekem 80€-ból meglenne amazon prime miatt a 16GB-os szett (postával) de a jelenlegi (lasd adataimnal) rammal meg vagyok elegedve es ez se lenne jobb. De aki most venne ezt tudom javasolni, viszont kis finomhangolas kell hogy pörögjön 3600-on.
-
tag
válasz Locutus #4438 üzenetére
Azt én sem mondtam, hogy azonnali szállítással volt Németországban. Ott is megrendelésre (kb. 2 hét). Egy helyen találtam azonnali szállítással 1 db-ot 529 €, de Ők nem szállítottak Magyarországra és miután felfedeztem 1 óra múlva már el is adták.
Egy szó, mint száz, sajnos a 3900x-re várni kell, ez igaz.
[ Szerkesztve ]
-
Hardstyler01
tag
válasz joysefke #4436 üzenetére
Hát mint látod az előzményeket konkrétan az új procival nem nagyon futott le semmi hiába használtam évkig az 1300X-el (azonban igen volt)
Jelneleg a Corsair ram átkerült egy AM4-es A12-es gépbe (zgye évekig mnet nállam az 1300x-el
Itt simán kompatibilitási probléma lesz mintsem konkrét alkatrész hiba
-
Locutus
veterán
válasz DzsannyX #4437 üzenetére
Nem bolti árat mondtam, hanem az üzleti zsonglőrök árát pl itt aprón
Amúgy jelenleg se ausztriában, se németországban, de még overclockers.co.uk-n sincs. Szeptemberi érkezéseket irnak, ami 2 hét.Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
tag
-
joysefke
veterán
válasz Hardstyler01 #4433 üzenetére
Volt egész éjszakás memtest az általad használt memória beállításokon?
-
Locutus
veterán
válasz DzsannyX #4434 üzenetére
Attól függ... 3900X-et égen földön nem kapni, azt se tudják mikor lesz, csak tippelgetnek.
Akinek van 1-2 darab kéz alatt, az meg 2x annyit kér érte, mint a 3700x bolti ára...Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
tag
válasz Foglalt név #4432 üzenetére
Szerintem, ha a jövőállóság és a cpu ereje fontos számodra, akkor inkább a 3900x-en érdemes elgondolkodnod a 3800x helyett. +4 fizikai mag kb. ugyanaz az órajel nagyobb cache. Árban ugyan drágább, de már a 3800x is elég nagy összeg, és ahhoz képest már nem kell olyan sokat rádobni.
[ Szerkesztve ]
-
Hardstyler01
tag
válasz wwenigma #4357 üzenetére
Úgy nézki hogy jól gondoltad...
A 8GB CORSAIR VENGEANCE LPX 8 3200MHz DDR4 le kellet cserélnem egy Hyperx Furyra és egyenlőre lekopogom szépen felment a Win 10 minden frsssítéssel , beleértve a mai napig megjelent driverreket!
Lekopogom délelőtt óta nincs kékhalál..Aprópó Ramok ez a Corsair benne volt annó a QVL listába.... azt nolám az új proci mégse szereti...
Van erre valmi tippetek hogy érdemes ramot vásárolni a jövőben? ???@RECSKA Végül nem mertem belevágni a Bios downrgadbe modjuk néha nem engedi se billről se egérről megnyitni a stratgombot.... meg rradom eldobja a kékfényszűrőt , ugye ez volt az előző rendszerrel / R5 3600 as friss procival
ezt lehet betudom a 1.0.03 AB nek.... aztán meglássuk mert az 1300X-el nem voltka iylnek[ Szerkesztve ]
-
Foglalt név
addikt
válasz fudi2002 #4422 üzenetére
Te voltál az első, de kicsit mindenkinek szól a válasz (az eddigi színvonalas véleményeket pedig nagyon köszönöm mindenkinek ).
Nem fogok kertelni, az új Tomb Raider volt az első, ami megakasztotta a gépet, ezért éreztem, hogy eljött az ideje a cserének. Ezentúl ami CPU igényes lehet, ha végre nekiállok a közel 2TB raw képet "előhívni". Ezenfelül a jövőtálló dolgokat szeretem, ezért kicsit hajlamos vagyok túlbiztosítani magam.
Jelenleg ez utóbbi kezd billegni, mert az árak 5 év alatt közel a duplájára emelkedtek. (Mikor vettem a 4690k volt a 4790k után a leggyorsabb CPU, ha most a 9700k-at nézem vagy a 3900-at, akkor a 250-ről az 500 dolláros árszintre emelkedtünk. De ugyanez történt a telefonoknál és a VGA-nál is, ami most aktuális volt.) -
tag
-
Maelephant
aktív tag
válasz DzsannyX #4429 üzenetére
Nincs kötelező delid a 9700K/9900K-nál, azok már forrasztottak, de való igaz, hogy mostanában a kevésbé húzható, nagyobb feszt igénylő példányok látszanak piacra kerülni (egyes fórumtársak szerint a jobb példányokat binnelik 9900KS-nek a közeli jövőre). Csak kiegészítésként írom, a véleményeddel nyilván nem tudok és nem is akarok vitatkozni.
-
tag
válasz Foglalt név #4420 üzenetére
Bár a fórumtársak lent már kifejtettek majdnem mindent, azért még pár apróságot hozzátennék számodra:
Intelt hajtottam egészen 2017-ig, és akkor váltottam már az Zen 1-es Ryzenre. Már akkor is meg lehetett találni azt az alaplapot, amivel összeszerelve azonnal, mindenféle BIOS mókolás (ide nem értve az Intelnél is meglévő X.M.P. beállítást) indult minden.
Az új Ryzennél sem történt ez másképp nálam. Szóval itt is meg lehet találni az "it just works" élményt.
Igaz, hogy drágák az X570-es lapok, és aktív hűtés van rajta, de az aktív hűtés egyáltalán nem hangos. Gyakorlatilag észre sem veszem (lehet, hogy eddig egyszer sem kapcsolt be )
A teljesítmény azonban érezhetően (nem csak a benchmark programokban) nőtt, ami nem csak az órajel többletből fakad, hanem az IPC növekedésből is.
Kérdés, hogy számodra mire kell a gép vagy "csak úgy kell" egy nagy teljesítményű processzor, mert jövőállóság stb. Ha utóbbi, akkor ez megint a Ryzen mellett szól.
A 9700k-ból ki lehet csikarni magas órajeleket all core, de az kötelező delid és masszív hűtés után lehetséges csak.
Az integrált grafika szerintem nem szükséges, ha eleve DVGA-ban gondolkodik az ember. A csere idejére meg egy olcsó kis DVGA az Apróról és kész. Még azzal együtt is jobb lesz a teljesítménye, mint az Intel IGP-nek.Bár nekem nem a 3700x/3800x van, de a azt kell mondjam az új Ryzent mindenképpen megvenném újra. Ha most kellene gépet építenem és az Intel vagy AMD választás előtt állnék az AMD Ryzent választanám.
[ Szerkesztve ]
-
Apucy01
őstag
Miből gondolod hogy az AM4 nek mondjuk jövőre annyi lesz? Jó ezeket az értesüléseket olvasni, ha ilyen aggályaid vannak akkor maradj meg inkább a kék oldalon sok fejtöréstől kiméled meg magad.
Csak simán Tolvaj KOBOLD!! :D
-
fanti
addikt
Kiegészítés:
-Béta BIOS-t NEM használok!
-Vissza nem térnék Intelre akkor sem, ha alámennének árban az AMD-nek minden tekintetben. Elavult, régi alapok, patkolt, foltozott, lukas, stb....és magával az Intel hányingert és undort keltő aljas húzásaival sem tudok azonosulni.
Pedig Asus Maximus Hero VIII-at (Z170) és Pioneer által delidelt i7-6700K-t (allcore 4.5GHz, uncore 4.3GHz) cseréltem le. (mondjuk Asus Maximust sem veszek többet, mert baromira túlárazott)[ Szerkesztve ]
-
Locutus
veterán
Nézd én ugyanebben a dilemmában voltam.
A következő dolgok miatt döntöttem most Ryzen mellett:
- Egyrészt az AM4-be még ígérnek egy refresht ebből a Ryzen családból 2020-ban, míg 1151v2-be már nem jön semmi új.
- Intel téren a ma kapható steppingek jelentősen több feszt kérnek, jobban melegednek, tehát a tuningot el lehet szinte felejteni 9700k és 9900k esetén is, illetve komoly hűtés kell rájuk.
- Ryzenek TDP-je sokkal kezelhetőbb jelenleg, egyáltalán nem kell brutális hűtés rájuk (mondom ezt úgy, hogy NH-D15S-t vettem )
- Bár ez engem ezen a gépen kb nem érint, szinte bármilyen workloadban jobb a Ryzen
- játékokban az Intel jobb 1-15%-kal, szinte mindenben, de mégis látszik egy tendencia, egyrészt hogy a lemaradás már nem nagy, másrészt hogy csak elmennek a játékok a több magot terhelő irányba. Ahol nagyobb a különbség, az is inkább CPU limites kis felbontásokon. A tesztek itt kicsit sántítanak, mert a benchmarkok általában single playerben készülnek, de multiban már most is sokkal jobban skálázódnak több magra még azok is, amelyek a tesztben, single playerben le voltak maradva az inteltől.
- ami miatt nagyon sokáig rezgett a léc, hogy AM4-re rengeteg fostalicska alaplap van. Sokkal több, mint ahány jó. X570-el ez változott némileg, de azokon meg aktív hűtés van, és rettentő drágák is. Szóval alaplap ügy miatt majdnem intel lett belőle, de aztán csak behúztam egy x470 taichi ultimatet. Intelhez a minimum amit bevállaltam volna egy 165 eurós lap volt, AM4-hez 200 alatt semmit... Végül 250-nél kötöttem ki, de ez is csak 10GbE miatt ennyi.
- A kiforratlanság viszont tény. Driverekkel, biosokkal van még szívás AMD téren. Sokakkal beszélgettem, apró cseprő gondjai mindenkinek voltak/vannak, de semmi egetrengető. Viszont van olyan is, aki visszaváltott intelre. Ezt el kell dönteni bevállalod e. Én is jobb szeretném a kiforrott, megbízható rendszert, de ennyit azért be lehet vállalni.
- CPU-ba épített grafika nincs, de ezen a szinten ez senkit se érdekel szerintem. Pl egy PCIE GT710-et egykét ezresért be tudsz dobni, ha épp nincs másik.Szóval kockáztatok, de minden új konfig kockázat valamilyen szinten. AMD-nek rég nem szavaztam bizalmat már, de most bizonyíthat. Vettem bele 32gb ballistix LT 3200-as ramot is. Ennek is ment itt az istenítése hetekig, aztán most hirtelen csak előkerült valaki, akinek mégse megy az OC úgy ahogy kéne. Meglátjuk. Procim még nincs benne, mert a végsőkig bíztam egy értelmes áron megvehető 3900X-ben. De nagyon úgy tűnik 3700X lesz.
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
fudi2002
veterán
-
Foglalt név
addikt
Sziasztok!
Egy villámnak hála, lehet, hogy meg kell sürgetnem a gépcserémet. Mikor bejelentették a 3 ezres ryzeneket, nagyon örültem, de a várakozás után kicsit csalódott vagyok, ezért kérném a véleményeteket.
Amik elbizonytalanítanak:
-a következő generáció elvileg más foglalatot kaphat és a PCIe 4 is lehet, hogy tiszavirág életű lesz, így ha most szállok be az AM4-be, a hosszantartó kompatibilitásnak semmi előnyét nem fogom élvezni
-a CPU-k kb. gyárilag a maximumon mennek, ezért a teljesítményösszehasonlítás a tesztekben, nem teljesen tükrözi számomra a valóságot.(a 4690k is 4.6-on ment, amíg elindult(5 év))
-az intel fiaskói is megerősítettek benne, hogy a varázslás a szálakkal, valós fizikai magok helyett, elég vékony jég.
-a BIOS-ok és driverek eléggé gyerekcipőben járnak, ha jól látom több fórum alapján, ami számomra teljesen érthetetlen 6 hónap várakozás után. Nem érzem az "it just works" élményt.
-az elején az AMD volt az éllovas a CPU-ba épített grafikában, ha jól érzem ez itt teljesen hiányzik, ami egy VGA cserénél elég kellemetlen lehet.
-a 3700x power limitje elég fura helyeken üti fel a fejét, lehet most spórolni fele, csak nehogy valami update után verjem a fejem a falba.Érdemes ezek mellett/ellenére belevágni egy 3700x/3800x-be? Árban szinte egy a 9700k-val, ahol van előnye az a gyári tuning + több szál miatt jön ki, ráadásul itt egy új "betanulós" rendszer van a kipróbáltal szemben?
Megvennéd újra? Ha igen, melyiket? -
wwenigma
Jómunkásember
válasz fudi2002 #4417 üzenetére
A magasabb órajel mellett a pontszám all core hogy változott?
-
fudi2002
veterán
-
zzola
titán
ASUS PRIME X570-P-re is érkezett újabb bios:
PRIME X570-P BIOS 1005
Update AGESA 1.0.0.3 Patch ABB to improve compatibility -
Pro!Petya
addikt
válasz wwenigma #4413 üzenetére
Az új biossal nálam az égvilágon semmire nem reagál.
Kismillo kombot raprobaltam többek között amiket kaptam oc.net-ről a többiektől is. Se hőmérséklet se fogyasztas, boost orajelek sem változtak meg semelyik irányba. Eggyel elottivel mintha reagált volna minimálisan de ezzel kakukk. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz Pro!Petya #4411 üzenetére
En nezegettem a beallitasokat, alapbol a package power 90W korul all meg (65+IO die) és ha ugy allitgatom akkor 100-110W-ra tudom elmozditani ami latszik a homersekletben ÉS a magasabb pontszamokban is. Mivel normalisan meghuteni chillerrel nem tudom ezert tesztelni sem komolyabban de az egyik menu a hőmérsékleti egyutthatókra vonatkozik és mivel jelentosen ezt nem tudom befolyásolni igy ergo az lockol.
-
veterán
válasz hokuszpk #4408 üzenetére
Köszi, nekem nincsenek ezzel emlékeim, mert a RAM kezeléssel nem volt gondom (eddig). Ami érdekes, hogy az XMP profil aktiválásával AUTO állásban is 1.100-ra rakja a SoC feszültséget, szóval ezzel ártani nem tudom, lehet-e. Ami még érdekesebb, hogy CL16-on, 3200 MHz-en elindul a rendszer, fut is a teszt, stabilnak tűnbik, viszont minden indítást vagy újraindítást követő másodpercben van egy restart is... 3000 MHz-en a CL15-öt visszaraktam 16-ra, geardown bekapcsolva, command rate 2T-re állítva, de nem indul el. Meguntam a szenvedést vele, visszatettem 2133 /CL15 / 1T-re, így megy rendesen. Mínusz 18 CB pont... A SOC voltage 1.025 így automatán.
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz fudi2002 #4390 üzenetére
Most megnéztem én is!
Kikapcsolt , bekapcsolt , és custom beállítással is ugyanaddig boostol!
Rakom "Disabled"-re a PBO-t. Szószerint semmit nem érdemes állítgatni benne mert nincs hatása."Re: Boost -
So we can only adjust the inputs, not the equation, nor the output. So we can tell the boost "use X voltage, set PPT to X" etc... What the boost algorithm does with that information is locked in the AGESA.
Re: Bios -
Anything under "AMD CBS" and "AMD Overclocking" is a black box. We can hide/unhide functions. We cannot change the values, reword the menus, etc. This is all apart of the AGESA. This is why you see FCLK Under "AMD CBS" and Infinity fabric dividers under "AMD Overclocking". "
By GBT-MatthewH
-
veterán
válasz Archttila #4397 üzenetére
Nem vagyok képben a manual tuningnál, de többen azt írják a neten az XMP módban nem indul a gépem problémakörre, hogy emelni kell a SOC voltage-t 1,1-re. Ez így ebben a formában jelenthet valóban megoldást? Ha igen, biztonságos ez az érték B450 esetében?
[ Szerkesztve ]
-
L4mie
veterán
válasz Lacee1986 #4401 üzenetére
valami bios beállítás, több alaplapnál tapasztaltam, hogy induláskor felpörget minden rákötött ventit maxra, valszin megnézi a max fordulatszámot, portalanít vagy ilyesmi funkció van. Fura, hogy pl. munkahelyen 10 ugyanolyan gépből 3 csinálja...ugyanolyan biossal, szóval lehet valami mélyre elrejtett feautre.
De csak tippelek.Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
Lacee1986
senior tag
Van esetleg valakinek MSI Tomahawk B450 MAX és Ryzen 5 3600 kombó?
A gyári hűtővel használom, és bekapcsoláskor a ventillátor 100%-on nyomja kb 5 másodpercig, baromi hangosan. Utána elhallgat és csendben van, csak indításkor csinálja.
Valakinek volt már hasonló gondja, vagy ez teljesen normális?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest