- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gidalight
tag
1156-os MSI P55-GD65-ömban is már a CPU-hoz távolabbi páros volt az elsődleges, pedig az nem ma készült
Más: Nálam alapon 78 fokra melegszik a 3600x p95 smallFFT alatt egy cnps10x performa+-al, meg mx2-vel (valami ruppótlan cm pasztázhoz képest még ez is hozott vagy 7-8 fokot). Mondjuk én nem tudnék megmaradni a 17 fokban
.
-
-
jokeph
nagyúr
Kicsit trükkös, én se találtam elsőre meg.
Tiédnek is megvan a gyártói oldalon, az AI SUITE 3 tartalmazza.
Kiválasztod az OS-t, aztán legörgetsz az UTILITIES-ig, majd nyomd neki hogy az összes mutatása, akkor megjelnik egy sereg segésprogi, görgetsz lefelé jó sokat, ott lesz a lenyíló fül alja körül az AI SUITE 3.
Több is van belőlük, én nem a legfrissebbet szedtem le, hanem a legnagyobbat.
ASUS-ék jól megbonyolították azért, na.(#12263) L4mie: benne lesz az, olyasfélét kell láss, mint amit befényképeztem. Van benne energiagazdálkodás, OC meg miegymás is. Sőt, még BIOS flash is. Amit egyébként ki is próbáltam, ezzel tettem fel a legutolsó 1.0.0.4-es ver.-t. Hozzáteszem, nem Windows alól csinálja.
A rendszer SSD-re kicsomagoltam a BIOS fájlt, renamer-el átneveztettem, újraindította a gépet, és már a BIOS flash felületével fogadott.
-
jokeph
nagyúr
-
snecy20
nagyúr
Én kb. Augusztus óta keresek már valami használhatót erre a célra X570 alá, de nem találok. Anno úgy megszoktam az Asrock-féle F-Stream Utility-t Z370-re, ilyen célra kiváló, minden egyéb megoldás a rakat fossal egyenértékű, így marad a BIOS-ba mászkálás, ha egy kicsit nagyobb fordulatot akarok adni a ventiknek. Vicc.
-
Pro!Petya
addikt
Hát passz. Nem tudom. A képen amit bedobtam úgy van beállítva hogy automatikusan kezelje.
Most kipróbáltam h kikapcsolom a lapozófájlt, viszont ugyanúgy bele megy a 12gigába úgy hogy ramból ~50% -ot se éri el nagyon.
Ha van ötlet hogy tudnám elérni hogy több ramot használjon és ne a virtuálisat akkor jöhet! -
jokeph
nagyúr
Nem akarlak elszomorítani, de a 7601 még mindig 1.0.0.3. ABBA.
Tehát nem az új 1.0.0.4.
Ezt csak onnan tudom, hogy feltettem én is az Extreme-re, ugyanaz a Hero és az Extreme 7601-es BIOS leírása, hogy miket javít.
Pl. nekem visszavett a Vcore-ból, CB alatt 4080 MHZ az all-core. Single-core boost viszont meg van a 4,4 GHZ.Mondjuk, engem ez jobban érdekel. (R5 3600X).
-
snecy20
nagyúr
Én nem tudtam semmit változtatni az időzítéáseken, mert utána egyből jön az hogy nem bootol... lehet hogy ez az X570 chipset sara, vagy az MSI-é, nem tudom. Vagy még a Hynix-okon belül is ez pont egy totál antituning chip. Mondjuk sokat nem jelentene, a 1-2ms-t lehetne nyerni késleltetésben, az meg szinte mindegy.
-
Pro!Petya
addikt
Persze ez tiszta sor. Megértem , nem jött be neki oké.
De basszus, alig 3 óra alatt így leírni egy lapot azért furcsa számomra.
Pl én az 1usmus féle energiasémát is több ideig kellett tesztelnem hogy lássam megéri e használni vagy sem. Bios csere? fél nap legalább ha kiváncsi vagyok a régi és az új közti difire.
Arról nem is beszélve hogy annyi opció van az advanced , extreme tweaker alatt hogy napok mire mindent kitesztel az ember, főleg ha teljesen más gyártó biosáról jön át. Nem beszélve a Tweakers Paradise , CBS, Oc fülekről.Biosokat sem próbálhatta végig hogy melyik jó melyik nem és ezek hogy mennek a különböző energiasémákkal mert erre ennyi idő csak setupolni sem elég, nem hogy kimérni a dolgokat.
Msi-nél ezt tudja fejből ,és volt ideje ki ismerni 4-5 hónap alatt.De ha csak egy gyors felületes tesztre lennék kiváncsi akkor default mindkét lapnak és mehetnek a mérések. Mert eddig csak Mhz-ek és feszek voltak említve semmi konkrétum mi alatt, meddig és az mit produkált.
(#9702) fudi2002 L4mie (#9700)
Gondolom akkor ezt te magad is tapasztaltad mert ennyi időbe belekellett férni 2 bios kitesztelésének is! Oh wait.....
Arról nem is beszélve nyílvánvalóan elírás az allcore 4300-ról 4125-re való csökkenésse, mivel cb20 alatt all core ~4200 amit bír tartani végig a 3600X.
A single turbo problémájára meg körbe kell nézni a biosban mert ha 7501 v 7403-ról jött akkor sem lehet ennyi a difi, ha csak nem valami régebbi 7201 környéki biosról ugrott 7601-re. -
fudi2002
nagyúr
Ehhez nem kívánok mást hozzáfűzni, mint a Te magad általi nemrég tett hozzászólást:
(#9658) L4mie
*Viszon az all core boost órajel 4275-4300 körülről visszaesett 4125-re
A single core meg 4400+ ról 4325-re....pontszámban nem sok különbség van, VGA-m meghal a proci 30% alatt szóval ingame még nem érzem, de ha lesz erősebb VGA-m lehet jól jönne majd az a pár % -
snecy20
nagyúr
SK Hynix chip, gyakorlatilag nincs benne tartalék, bármilyen időzítést szorosabbra veszel, már nem indul a gép...Trfc-t lehet alacsonyabbra venni, meg a 3600Mhz-t feltolni 3800-ra, és ennyi - utóbbinak pedig nem is nagyon van értelme X570-nél, mert az IF : RAM szinkronhoz az 1900-as FCLK hol jó, hol nem.
-
jokeph
nagyúr
Azért nálam ekkora sikítás nincs indításkor.
Pedig az AIO ventije igen hangos tud lenni már 1500 RPM-nél is.
A VGA.m ventijei se fütyülnek, persze megpörgeti őket indításkor, se semmi hangoskodás.
kérdés: áramtalanítás után indul így, vagy az csak simán ki van a gép kapcsolva és hideg indítás amit levideóztál ?
Nekem ilyet nem csinál. -
Locutus
veterán
Nem is kell mélyvízbe belemenni.
Elég az egyes csatornák jó elkülönülése, akár csak stereo esetén, illetve a zajszint és a jitter... máris ezerszer jobb egy ALC1220 a 892-nél. Vagy pl hogy mennyire erősít rá jól nagyobb ellenállású fejhallgatókra. Ezek olyan dolgok, ami egy mezei gamernek is ugyanúgy számíthat. -
Puma K
nagyúr
Corsair H75:
- garancia: 5 év
- bírta: 4 évig
- hiba oka: néha-néha kerregő szivattyú, a radiátoron 2 különböző ponton a ventilátor lapátok alatti részen (!!) hajszálrepedés amit a vízkő befoltozott és sokáig amúgy észre se vettem...
- probléma megoldása: pénzvisszafizetésArctic Liquid Freezer 240:
- garancia: 2 év
- bírta: 8 hónapig
- hiba oka: egyik napról a másikra megállt a szivattyú bármiféle előjel nélkül...
- probléma megoldása: pénzvisszafizetés -
Puma K
nagyúr
Nem valaki, hanem az egész épített vízzel foglalkozó és építő társadalom úgy tekint rá.
Játéknak tűnik a felépítéséből és a hűtési teljesítményéből adódóan egy épített vízhez képest.Külön topikja van itt a fórumon is:
Épített vízhűtés (nem kompakt) topic (kiemelt téma)
Nem.
Az épített vízhűtést használók szemében játékvíz az AIO a felépítéséből adódóan.
Vékonyka csövek (leginkább a belső átmérő), virsli vastagságú radiátor, kicsi hőátadó blokk ami egyben van a szivattyúcskával ami kb hasonlóan erős nyomással bír mint ha te egy nagy levegőt picit az átlagtó erősebben kifújnál... és rendszerint nem az erre a célra legmegfelelőbb teljesítményű ventilátorokkal adják alapból a szettet. Amit persze tudsz cserélni másik légkavaróra, de egy épített víznél minden részét magad tudod megtervezni.
A épített vízhűtésnél még egy maximumra járatott gép is lehet hangtalan vagy akár passzív is ha ehhez adottak a feltételek mint kellő méretű radiátor a hűtendő komponensek függvényében.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
RazorThe1
csendes tag
[Rp videó] itt mond róla dolgokat! A sorozat későbbi videóiban említi is miért választotta! Nézd végig őket, érdekes videói vannak!
-
turistakolbi
aktív tag
Ipon, (ram meg alza)
Asrock steel legend (pár darab youtube videó alapján- asust nem szeretem és gigát se) jókat mondtak róla. (öcsémnek taichi van, és régen a 2500k-ba is asrock volt.) MSI maxot szerettem volna, de az ufónál is 2 hét mire jön. Gaming laptop, mégsem az igaziOrc a 25% stun ress miatt, és az axe specc miatt. Fury warrior lesz. remélem összejön C'thun ból az axe
-
jokeph
nagyúr
Üdv !
Az új MSI és egyéb B450-es lapokkal nincs tapasztalatom, erre majd válaszolnak a szakavatott/ilyen lapokkal rendelkező kollegák.
A sima B450 MSI lapokról annyit, ha meg vagy békülve az egyszerű BIOS kinézettel, akkor BIOS update után jó lehet, a BIOS update kinyírja belőle a Click Bios felületet.
i5-7600k:
Nekem viszonylag szerencsés példányom van, delid nélkül megy 4,8-on, 1,35V VCore-al, ez játék közben maximum 70 fok körül alakul, és mivel nem a benchmark az életem, ez már így is marad, Linx/IBT simán felküldi 90 fok magasságába... de ha huzamosabban terelem akkor belenyal a 100-ba is, és már vesz is vissza.
Ha esetleg benne lenne az 5 GHZ, akkor se lennék vele sokkal elébbre...
én azért váltottam, mert kevés kezd lenni a 4 fizikai mag, bár az i5-7600k jó erőben van alapból is, 4,8-on meg pláne, de már az SC2-ben is 50% felett jár a kihasználtsága... így azért online streamre keveselltem.
A másik fele, hogy az R5 3600X úgymond alapon adja a játékélményt, azaz jó illetve jobb FPS-t kaptam vele, mint a húzott i5-el, mindezt gyári hűtő mellett (persze, azért lecserélem, mert eléggé hangos terhelés alatt, idle-ben rendben van, a Giga lapomban rojtosra lehet hangolni mindent, a ventiket is.).
RAM: ha megteheted, próbáld ki a meglévőkkel is, én elégedett vagyok a 3200 CL16-os G.Skill-el, XMP-ből betöltve megy is szépen.
-
Yany
addikt
Szerintem a Noctua A12-eseit olyan embereknek találták ki, akik nem hajlandóak kompromisszumokra a csend/teljesítmény/tartósság arányt illetően és kifizetik ezért a prémium árat, ahogy én is. A 14-eseknél pedig, ahogy több teszt is rámutatott, egyáltalán nem magától értetődő a nagyobb teljesítmény. Nagyon sok múlik a kialakításon, de speciel az említett 12-es Noctua hűtőnél olyan szinten megcsináltak mindent, hogy a 14-esekkel nem csak felveszi a versenyt, de talán mindet helyben is hagyja. Ezt az ára egyébként tükrözi is, mert a Noctua saját portfoliójában is a 12-es a drágább. Olyan helyen pedig pláne jobban teljesít, ahol a statikus nyomás is számít, abban elég erősek a 12-esek úgy általában is a 14-esekkel szemben, ezért is lehet hasonló, vagy nem ritka esetben jobb is a teljesítménye egy 12-esnek a 14-esekkel szemben a vastagabb radiátorokon, vagy a sűrű hálóval bíró mesh házaknál.
-
Pro!Petya
addikt
Annyival kiegészíteném hogy lehetőleg kiolvasáskor más program ne használja az SMbus-t (pl asus aura , etc..) mert az problémához vezethet! Átírt SPD-t nem kellemes utána visszaégetni
Elvileg a TB figyelmeztet ha más is van rajta, de biztos ami biztos.
+ a videóba mehetett volna még hogy javaslott utána a beépített memtest futtatása legalább 1200%-on.
-
Pro!Petya
addikt
3600X Default, XFR+PBO, Kraken X62 280mm aio Noctua ventikkel ,Kryonaut paszta, ház Corsair 780T.
LOAD ~10-11min Prime95 small FFT (80C) fél óra után ilyen 83-84 fokon áll be.
BFV alatt 55-61 fok , all core 4,4GHz -nél 61-67. (cpu usage 65-80% között) 2K low/medium mix preset
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akit érdekel esetleg összedobtam egy kis ryzen 1600X def/oc vs 3600X def/OC mérést. : [link]
-
warcat
veterán
A wafer az nagy lebernyeges szilikonlap, amin/amire lézerezik/nyomtatják az áramköröket, a die meg már az ebből kivágott "kész" (például: memória) -chip.
A Samsung, Micron és a betűkód már csak arra való, hogy rátalálj az eltérő gyártási technológiákkal készülő termékre
Valaki elmerülhet jobban benne, de vásárlóként neked elég ennyi.
A samu b-dieban és mostanra a micron e-dieban az alap DDR4 specifikációk teljesítése után még sok teljesítmény bennemarad (=jól tuningolhatóak). -
Dr V
őstag
Ram chip gyártója. Samsung B-Die, Micron E-die. Ezek a legjobb minőségűek, ezek bírják leginkább a tuningot, magas órajeleket.
B-die finder -
Whysperer
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged