Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- Milyen egeret válasszak?
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Hamarosan érkezhet a Western Digital kis híján 15 GB/s-os SSD-je
- Samsung LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
BerserkGuts #14597 üzenetére
Csak ez már oc, mi meg a CPU-t alapon hagytuk.
-
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Dragon3000 #14592 üzenetére
-
hokuszpk
nagyúr
egy hulyenek tuno, de alapkerdes: a ram xmp profilja aktivalva van ?
visszaolvastam, amikor osszeraktad, meg a stock hutovel is eleg magas hofokaid voltak, ha van ingerenciad szetkapni, nezd meg valami eszkozzel ( tolomero mittomen. ), hogy a proci kupakja veletlen nem domboru ? // felfekszik ra rendesen a huto ? //
-
wwenigma
Jómunkásember
-
Rem-X
senior tag
Sziasztok!
Segítsetek plíííz!
Nemrég írtam, hogy nem tudom hozni a játékokban azt az FPS számot, amit az enyémmel megegyező konfiggal hoznak a különböző játéktesztekben (MSI B450 Gaming Plus, RTX 2060, 3200-as 16 GB RAM).
Lefuttattam egy userbenchmarkot és azt hozza ki, hogy a gamingben nagyon erős a VGA, viszont a CPU-ra azt írja hogy alulteljesít.
CPU-Z szerint is valami nem kerek:
Van valami ötleteket mit kellene megnéznem? Valami nem kerek a gépben az tuti.
-
sfknasty
aktív tag
válasz
koko52 #14581 üzenetére
Talán annyival még kiegészíteném,hogy ha valamivel jobb deszkám lenne,mert az egyik legrosszabb deszka a tuf x470 feszültség kezelés és VRM terén ,akkor ezek a feszültség értékek még talán finom hangólhatóak,lentebb vihetőek is lehetnek.Sajnos más deszkával nincs összehasonlítási alapom.De azt tudom,hogy mondjuk egy Msi,vagy akár asus prime,vagy ROG lapban is precízebben,alaposabban adhatók neg feszültség értékek.
-
koko52
nagyúr
válasz
sfknasty #14580 üzenetére
Engedelmeddel a hsz-ed:
Kicsit megcáfolnám ezeket a dolgokat.Nekem egy asus tuf x470 gaming plus deszkám van,ami elvileg 3200mhz-ig támogatja a ramot.3600mhz-3666 sőt 3733mhz-n is elindulnak az amúgy 3200mhz afr-ramok....igaz 3666 és 3733mhz-n már jóval 1.5v fölé kell mennem,hogy stabil is maradjon.3600mhz-n 1.45v-ot kap.A tapasztalatom az,hogy a Ryzen platform ha memóriáról van szó,akkor nagyon időzítés és feszültség függő.Ha picit több feszt vagy soc-ot kap,akkor elindul ugyan,de teszten hibázik.ha kevesebbet szintén,vagy nem is bootol.Az időzítéseken és al időzítéseken is rengeteg múlik...pl ha 3600mhz-re állítom a ramot és csak a főbb időzítést adom meg,akkor hibázik teszten.De ha az al időzítéseket és ProcODT is beállítom,akkor stabil.Ryzennél a memória xmp profilja közel sem biztos,hogy stabil vagy olyan gyors lesz,mint az Intel platformnál ráadásul azon a feszültségen,amit a gyártó felis tüntet.
-
sfknasty
aktív tag
Sziasztok.Nemtudom az előzményeket,de Koko52 kolléga kért meg arra,hogy megosszam veletek azt a tényt,miszerint egy olyan alaplapban(asus tuf x470) is ami 3200mhz-ig támogatja a memóriát,igenis lehet stabilan feljebb menni akár 3733mhz-ig,ráadásul hynix afr ramokkal.Igaz ide már 1.62v kellett!Ime a bizonyíték:
-
-
ScomComputer
veterán
válasz
kelna91 #14569 üzenetére
Próbáld ki ezt,nekem sokat segített...főleg a ryzen rendszereken...de ez itt off...úgyhogy hogy nem is folytatom,nézz utána
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Kíváncsi lennék, hogy hol van a bottleneck a rendszeremben. Iszonyú lassú az After Effectsben a renderelés, és nem tudok rájönni, hogy miért. A proci 30% körül megy, és egyik mag sem százon, a RAM 50%-on van, a lemezhasználatot 0%-nak mutatja a task manager, a GPU-használatot pedig 20%-nak az Aida (pontosabban a GPU TDP-t, mert csak azt látom). A rendszer:
Ryzen 7 2700 @4 GHz
32 GB RAM @2933 MHz CL14
RTX 2060A hőmérsékletek 70 °C alatt vannak. Csak arra tudok gondolni, hogy az AE van szarul optimalizálva – de hát ez egy Adobe szoftver, az nem lehet!
-
Floyd80
addikt
Hwinfo fagyással találkozott valaki mostanában? Percekre kifagy indításnál az egész rendszer, sensor readingnél, van amikor a SMART-nál, van amikor cpu-core vagy mit olvas lefagyásnál. Előzmény: feltettem az F32 BIOS-t, új AMD chipset drivert, utána lett ilyen. Azóta már vissza az F5-öt, régi driver, régi hwinfo, új hwinfo, registryből kitakaratíva.
-
pidzse4
aktív tag
válasz
garfield545 #14540 üzenetére
Szia mi annak a proginak a neve ami bal oldalon fent olyan szépen kiirja a dolgokat? annak a köralaku zöld szürkemonitornak vagy minek hol tudom azt letölteni mert tetszik. Köszi
-
koko52
nagyúr
válasz
cooi11 #14547 üzenetére
Ez erősen játékfüggő illetve az a legfontosabb milyen VGA van mellette és milyen felbontáson játszol. A felhasználók kb 90 %-a VGA limites. Ha VGA limited van minimális FPS emelkedésed lesz. Ha emeled a felbontást szintén kevesebb lesz a CPU befolyása. Multinál már számít illetve oda jó a sok mag is. Ha CPU limited van akkor jelentősebb. A RAM 2933 ill 3000-ig hoz észrevehető gyorsulást.
-
Zicokuka
senior tag
válasz
Tojást tudsz főzni legalább
Nem árt rálesni arra a coolera, vagy gyárinál hanyagoljuk a tuningot. Persze mėrhet rosszul is, de általában ez a ritkább.
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Csak kifejezetten játékra használnám a PC-t!
A CPU és RAM tuning érezhető különbséget hozhat. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Jahh, azt hogy nem hutod meg es elfőzöd.
BikerBoyz: Pontosan milyen memoria? Support listában benne van? [link] Legutolso bios van rajta? SSD/HDD? Kábelek? Milyen frekin megy? Alap 2133-on is haldoklik? Milyen táp? Memtestx86 futtatás esetleg pendrive-ról bootolva.
-
BikerBoyz
csendes tag
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
a 90 meg 100 fok feletti hőmérsékletek borzalmasak ha igazak (pl. fura hogy a hwmonitorban a cpu min hőmérséklet 57 fokot mutat)
frissek a szoftverek? tedd fel a hwinfo64-et [link] az tuti jól mér.
ha az is ilyen magas hőmérsékletet mutat akkor rosszul van a hűtő a procin -
Bivaly26
tag
-
Bazijoe73
senior tag
Memoria beállításra létezik valami táblázat?
-
pidzse4
aktív tag
De akkor az hogy lehet hogy amig 2x4 gb 4133 ram volt a gépemben az intel gépemben addig max a 8700k val 3600 ig birtam felnyomni de ahogy megvettem bele a másik 2x4 és igy már 4x4 volt benne ugy már felment 4133 mhz re és stabilan ment ? Ezek szerint a ryzen más ? És tényleg olyan sokat számit ha valami 2933 mhz megy vagy 3200 on vagy 3600 on? Annyira sok a sebesség különbség játékba? Vagy mondjuk egy videokonvertálásnál? vagy csak kb 10 százalék ? Mert 5-10 százalékért nem fogom agyonhuzni a gépem felsleges.
-
Albigator
őstag
válasz
pidzse4 #14532 üzenetére
Nekem is a B450-es lapom "elvileg" 3200 MHz-et tud OC-vel max, vagyis ennyit írnak, de ez közel sem igaz. Nálam 3400 MHz-en, CL16-on 1.35V DRAM fesz és ~1.03125V SOC fesszel (azaz a 3200-as DOCP profilhoz képest alacsonyabb feszekkel) megy simán . Ryzen Dram calculátor segítségével lőttem be így a RAM-okat.
-
gbela
senior tag
válasz
pidzse4 #14532 üzenetére
4x4 nem is nagyon fog. Ha teljesitmeny kell akkor mindig 2 modul a menő ryzennél. 2x8 v 2x16 mindegy, az mar igeny kerdese.
Ha pedig feljebb tekered ott idozitesekkel kell jatszani, nem csak feltolni mhz-et. Ryzen dram calculator sokat segit. Ja meg persze jo modul is kell. -
pidzse4
aktív tag
szia de hogy állitodtad be fölötte mert nekem ha 3400 állitok be be sem jön csak sipol és 3200 nál is már 1,4 kell megadni hogy birja mi az időzitésed és a feszültség?
A szemembe te egy mester vagy mert én nem tudtam beállitani sehogy vagy kifagy vagy 2 szer kell rezetelni mire bejön vagy csak sipol ti ti ti ti és ujra kikapcsol aztán be ti ti ti ti és ezt játsza akkor kell a biost visszaállitanom a jupmperrel. Szoval mond el mester hogy csináltad?
melyik a jobb ha 4x4 van benne vagy 2x8 ? vagy 2x16?
-
Alpi.
addikt
válasz
pidzse4 #14529 üzenetére
Van egy bevált módszerem arra, hogy a lap csak 3200-ig támogatja a ram tuningot. (enyém is). Fölötte járatom és nem foglalkozok vele.
Dehogy járatja 4600-on a tesztben ! Nem írja, hogy mennyin, milyen beállításokkal megy a ram. Ez a legtöbb Youtube-os, stb. tesztben így van. Ezért is nem kell foglalkozni nagyjábol az összes Intel vs Amd játékos, fps teszttel. Pont semmi kézzelfogható információt nem mutatnak fel.
Gyakorolni kell egy bizonyos foku kételkedést. Rengeteg teszt, cikk van fent neten. Ha valaki elképesztő dologkat ír és nem világhírű, az nagy eséllyel nem egy "zseni, de az északi sarkról nehéz befutni" dolgot bizonyítja... -
SECTORnooB
addikt
válasz
pidzse4 #14529 üzenetére
Pár hivatalos AMD "diáról" lecsúsztál, elsősorban a dual csenel támogatott, jelen generáció alatt 2933Mhz JEDEC szabvány teljesít szolgálatot, így ez a garantált sebesség.Reálisnak a 3400-3600Mhz-s memória tuningot mondanám,de ezt is dual csenelbe.
"Pár" hsz-t kérlek olvass vissza esetleg az összefoglalót is...
Az új generáció 2 hónapon belül startol el,pont most jelent meg egy ph-s cikk is, lehet csemegézni. -
pidzse4
aktív tag
Sziasztok a kérdésem az leenne van egy alaplapom és csak 3200 mhz ramot támogat na most van olyan hogy a fölé is be lehet rakni és stabilan megy a ram mghz je vagy csak addig megy amig a lap gyárlag támogatja a megahercet mert van egy x470 aorus ultra gaming lapom és egy amd 2700 ami nagyon szépen elmegy All core 4000 mhz 1,35 V hibátlanul fagyás nélkül. de a fránya ramom max 2933 mhz fut 4x4 kiszerelés csak ahelyett hogy 4133 mhz futna. amig 8700k volt azon gyönyörüen elfutott 4133 mhz is az igaz hogy a lapom azt támogatta is gyárilag . Miért van azhogy az amd alaplapok a memori oct csak 3600 ig támogatják? De még is látok olyan gamer tesztet a youtubon ahol 4600 mhz ramokkal futatják a 2700x et . azt hogy a fenébe lehet? itt a teszt: [link]
Még 1 kérdés mikor jön már a ryzen 3000 széria és az uj x570 lapok tudja valaki , szeretném már megvenni ?
-
koko52
nagyúr
4133 Mhz-et ki lehet hozni x470 lapban? A legmagasabb OC lap amit látok 3600-ig támogat. Vagy be kell állítani 3600-ra és aragni a cl-t?
-
Astroboy
őstag
Jacek+Pferi+koko52
Paxker315 : Bekerült azóta egy Noctua NH-D9L a listába
Köszi mindenkinek! Sajna nem az enyém lesz, hanem egyik Németországban dolgozó barátomé, aki természetesen ROG fan(sicc!)
-
AtiGef
senior tag
Sikerült ráapplikálnom a régi Cooler master hyper 612 hűtőmet a Ryzen 2700-asomra.
Sajnos nem vagyok elégedett vele.....
Aida 64 79C-t ér el VGA terheléssel együtt, de a Prime 95 VGA terhelés nélkül is 91C-ig néha felugrál.
1.272V 3.95 GhzEnnek a hűtőnek 190W TDP-vel is el kéne bírnia.
Egy FX 8350-et nem engedett 70C felé 4.4Ghz-en 1.4V mellett.Prime 95-nél érdekes, hogy kb 10 percig 75C körűl ballag majd egy hirtelen ugrás 91C-ra.
-
Paxker315
addikt
A nomenklaturaval a gond: Gaming: also hangon 5ezer ft vagy 5-10% felar. Pont alaplapok kozt tunt fel, hogy hiaba identikus pl. a VRM egy Asrock B450M Fatal1ty Gaming K4-on és Pro4-on, elobbi dragabb, mert benne van a neveben a "Gaming". Amugy tudom unalmas lesz, mert mar nem eloszor citalom, de, miota ezt a videot lattam, valahogy nem tudom nem ajanlani a Pro4-est. Mert atlag usernek mi kell? legyen OC-potencial, tartsa a magasabb orajelet tulmelegedes nelkul, lehessen magas frekvencian futtatni a RAM-okat, aztan csokolom. Annyi penzert meg nagyon belekotni nem lehet. De ez csak mellekszal, annak szemleltetesere, hogy nem feltetlen csak a prem1um termekek teljesithetnek jol OC alatt. Es itt nem 4 magosokkal teszteltek, hanem 8-6. Bar megneznem a VRM homersekleteket egy IGP&CPU OC mellett is.
Na, de vissza: jó csomag, úm. nem spórol semmin, ha van rá keret, semmi sem szól ellene.
-
subaruwrc
félisten
válasz
koko52 #14517 üzenetére
nitrogén alatt nem hozza ugyanazt az olcsó lap mert nincsenek olyan beépített hardveres és szoftveres funkciói amik megkerülhetetlenek mondjuk -50C alatt.
socket 775-nél még működött ez az " olcsó " lappal megütöm a nagyokat.ram témában szerintem nem jó az összehasonlításod,az hogy a marketing bullshit miatt 3-szor annyiba kerül valami de közben ugyanazok az ic-k vannak rajta mint a tömeg ram-on,persze hogy nem fog különbséget szülni.
-
koko52
nagyúr
válasz
subaruwrc #14514 üzenetére
1. Átlag user csak kémia órán hall a nitrogénről
2. Sok a fizetett teszt.
3. Ha nitrogéneznék én sem olcsó lappal tenném pedig lehet ugyan azt tudná vagy még többet. Mint PL egy Aegis 3000 cl16 ram ugyan azt hozza 26 000-ért mint egy Apacer Panther Rage 3000 cl16 73 000-ért. -
Alpi.
addikt
válasz
Zicokuka #14513 üzenetére
Ezt azért nem mondanám ! Irodai felhasználásnál teljesen fölösleges, más fétisekhez meg kb.csak ez jöhet szóba. Az elmúlt pár évben szinte kizárólag Rog lapokkal csináltak bármilyen, értékelhető xoc-s eredményt. Intelnél 80%, Amd-vel 100% kb. Nem a csomagolás miatt !
It nem a Rog Tuf Gamer, stb. lapokra gondolok. Lassan oda jutunk, hogy lesz olyan Asus lap is, amire nincs ráírva a ROG. Amelyik Rog lapokra én gondolok, azoknak a nevében nem szerepel ez a megnevezés. -
-
Paxker315
addikt
válasz
Astroboy #14506 üzenetére
azon kívül, hogy a bánat fizetné ki a ROG felárat a deszkára (és VGA-ra), mikor egy B450 Tomahawk v Mortar is elviszi a hátán a plusz OC-zett 2700x-et, maximum a tápegységbe köthetnék bele: 650w elég, ha OC-zel, 550w is, ha nem OC-zel a gyári értékeken felül, s akkor már beleférhet egy prémiumabb portéka (Corsair RMX, BQ Straight Power, SS FocusPlus Gold, Bitfenix WhisperM, Evga Supernova G2)
De teljesen oke! Ha komolyabb proci-OC-t szeretnél, egy aftermarket hűtő lehet, kelleni fog.
de nyugodtan "elvetheted" a kommentem, én szinte beteges ROG-ASUS lebeszélő vagyok és kistáp-obszesszióm is van, így ez most minden volt, csak objektív nem.
-
Astroboy
őstag
válasz
SECTORnooB #14507 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
csiga8
senior tag
válasz
gera021 #14502 üzenetére
Nekem sima 2700-as van, 1.2875V LLC1 mellett 4GHz-en megy minden mag és 3400 MHz a memória.
Hasonló teljesítményű hűtőm is van. Nem is ez a lényeg.
Pont a hang(talanság) miatt lépdeltem visszafelé. 1.2374V és 3900 MHz CPU, valamint 3333 MHz memória mellett a SOC feszültség is jóval kisebb lett.
A ventilátor játék közben 650 rpm-ről ( Dark Rock Pro4) kb 780 rpm-re megy, akkor vagyok 44-45 C fok körül FHD-ban fix 60 FPS-ban. Az RX 580-at is visszavettem 1410 MHZ-ről 1340-re és 70 mV mínusz offsettel 25%-os ventikkel 62 C fokos max játék közben.
A szintetikus tesztek pontszámain kívűl semmilyen változás nem érzékelhető, kivéve, hogy néhány százalék ( kb 5) erő veszteségért cserébe halk(abb) és hűvös(ebb) gépet kaptam. Nem figyelem állandóan de kb 35-40% fölé nem is megy a CPU terhelés soha. Ez a proci - jelenleg - bőven többet tud, mint amire szükségem lenne.
Ha majd kevés lesz, akkor jöhet egy 3600, vagy 3700-as rizsa.
-
gera021
aktív tag
Hí
Az reális h 4200mhz 2700x áll core ra kell nekem 1.35v h stabil legyen a rendszer?
Noctua dh15 el hűtöm de már hangos néha játékok alatt a proci venti. Kissé zavaró
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest