- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Hővezető paszták
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
nagyúr
válasz
SECTORnooB #14399 üzenetére
Igen, jogos. Félek túl magasra tettem az elvárásom. Azért remélem egy összességében 10-15% fejlődés meglesz(2700x-hez képest) játékok terén (ipc vagy órajel, nem érdekel milyen területen), akkor váltok arra.
-
syberia
veterán
Egy kis leak, ES prociról van szó benne.
-
vhunor
őstag
Az ASRock B450M Pro4-en tegnap frissítettem a BIOS-t 2.00-ról 3.10-re. Pár óra alapján úgy tűnik, hogy ezzel már 3200 MHz-en is stabil CL16-on a 3000-es Aegis RAM (értsd az XMP-s profilban szereplő időzítésekkel, tehát csak a freki lett módosítva). A korábbi BIOS-szal 3133 MHz volt stabil, felette már mikromenedzserkedni kellett. Hétvégén ránézek a feszültségekre is, hátha ott is történt némi pozitív változás.
-
-
Albigator
őstag
válasz
KaiotEch #14382 üzenetére
Korábban már linkeltek hasonlót, a Zintelnél lehetséges az ilyen:
4000 MHz CL 13 1.75V -
Alpi.
addikt
Neha kell olyan is.
-
Alpi.
addikt
válasz
KaiotEch #14351 üzenetére
Nem sok. Mara ez teljesen mas szerepet kapott, mint anno, amikor az elso bordas ramok megjelentek. Raadasul sok esetben vitathato a jo hovezetes... tapintasbol itelve legalabbis. 2V, 4000c12-n a Bdie-k epp, hogy langyosak ha kapnak egy kis legmozgast. Nalam 24/7-es beallitasok mellett par fokkal melegebbek, mint a lap. (Kerdes, mennyire pontosak a szenzorok), meg csak langyosnak sem erzem tapintasra.
-
sb
veterán
válasz
debanti0919 #14352 üzenetére
Köszi!
Ezt kérdeztem nemrég mik a default értékek. -
Paxker315
addikt
válasz
Paxker315 #14378 üzenetére
paszme, ultrafail. Hogy tudtam azt a linket bevágni? Téves. Erre gondoltam
És kicsúsztam a szerkesztési időből
-
Paxker315
addikt
válasz
Albigator #14377 üzenetére
én azt hiszem, 0.1Vnegatívban használom, talán annyit enged az Asrock gyári UEFI, ez olyan 4-5 fokot hozott AIDA stressz-teszt alatt. Bár nem Pinnacle ridge, csak Raven.
Bár Gigabyte-nál nem tudom, mennyit enged állítani. Érdekes, hogy nem enged az a lap magasabb feszültséget, mert, a 23ezer ft-os Pro4 pl. simán elviszi a 2700-et 4.2ghz-en 1.4V-al
A B450 Fatal1ty Gaming K4 VRM identikus a Pro4-mikro Pro4-el elvileg.
-
Albigator
őstag
válasz
Paxker315 #14374 üzenetére
Nálam is így van. Nincs fix fesz a lapomon.
-VDDCR CPU offset Voltage: -0.1 V (nálam eddig stabil, alatta már -0.10625V-nál fagy, 1 magos CB r20 bench alatt)
-VDDCR CPU offset Voltage: -0.06875V (ez ~ 1.03125V és DRAM calc szerint a max érték amit meg lehet adni, 1.025V lenne az ajánlott)
Itt még lehet, hogy mehetnék még lejjebb is egyébként de eddig idáig van letesztelve 100% (99%-osra) testprogikkal (Memtest 86, Memtes 64, Prime 95 Blend)(#14376) KaiotEch
Nem tudom milyen LSD-re gondoltál aztán rájöttem visszaolvasás után...
-
AtiGef
senior tag
válasz
Albigator #14367 üzenetére
X design pasztázás
Kicsit elkezdek variálni a feszültségekkel, hátha nyerek 2-3 fokot.
Játékok alatt 64C körül kalimpál, még egy kis kísérletezéssel lejjebb is pattinthatom talán.DE EZ Gigabyte BIOS mekkora egy......******
Prime 95-el tényleg csak 78C-ra megy fel 20 perc után....WOW -
Albigator
őstag
válasz
AtiGef #14364 üzenetére
Nálam az aida (5.98 extreme) jobban befűt mint az IBT és Prime95 ha nem csak a CPU-t stresszelem, hanem mindent. Persze ebbe benne van a házam is, ami nem a legjobban szellőzik a módosítások ellenére sem.
Korábban 81 fok is volt aida alatt csak az egy szar mérés volt, mivel kilőttem a háttérből előtte az MSI AB-t is ami a VGA venti vezérlésért is felelős volt és ezáltal sokkal nagyobb hőt termelt a vidikari (+ 5 fokot) mint kellett volna.
Most azóta babráltam még a SOC fesszel és újból is pasztáztam a procit Cooler Master MasterGel Maker-el (11w) mert az alap Scythe Thermal Grease (2.89 W) kencét eléggé túltoltam anno. kép1; kép2 ; kép3 (első pasztázásom volt igen...
)
Az eredmény a sok összetevőnek hála már csak 73 fok. (csak proci szinten amit nyertem pasztázással az 2-3 fok viszont)
-
Paxker315
addikt
válasz
AtiGef #14364 üzenetére
amennyire nekem rémlik, a gyári wraith spire hűtő kb. Deepcool Gammaxx200T szintjén van, tehát, egy Alpenföhn Ben Nevis advanced, esetleg Brocken Eco, BeQuiet Pure Rock mellett már érezhetően hűsebb lesz.
sőt, igazából még jobb is a pici Gammaxx200-as.
"The Gammaxx 200T also appears to be a decent upgrade option for R5 2600X and R7 2700 owners."
-
AtiGef
senior tag
Sziasztok!
Boldog tulajdonosa lettem egy Ryzen 7 2700-nak!
alaplap: Gigabyte Aorus B450 EliteSajnos a lapnak megvan a legnagyobb korlátja, hogy max 1.3V-ot tudok neki adni (marhára idegesítő, mert elvileg a VRM ennél a lapnál egész korrektnek kéne lennie)
3.9 Ghz-et tudtam kihozni (gyári hűtővel) 1.238V-onA kérdésem az lenne:
A jelenlegi tuning mellett, aida 64 stressz teszt alatt eléri a 84C fokot, ez hosszú távon még elfogadható? A proci mellett egy RX 580 van, tehát játék alatt 64-68C között ugrál a kihasználatlansága végett.
Elég majd hűtőt cserélnem amikor egy combosabb VGA kerül mellé?FX 8350 4.4Ghz -ről váltottam, ami után eszméletlen!
UI:
Tudom Prime 95 lenne az ideális, de nem akarom megölni -
arpi6k
addikt
válasz
SECTORnooB #14358 üzenetére
Köszi!
Akkor kibírom azt a 2 hónapot. Addig elleszek a mostani konfigommal.
-
arpi6k
addikt
Sziasztok!
Egy középkategóriás Gamer gép összeállítást végzem. Hosszas töprengés után sok éves Intel vonal után megnézném mit tud az AMD.
Elképelésem a következő:
Alaplap: MSI B450M MORTAR
CPU: AMD Ryzen 5 2600
VGA: Gainward 1660 TiA fogas kérdés számomra a memória. Ez mennyire lenne jó választás? Ez a Ryzen optimalizáció mit jelent?
Annyival egészíteném ki hogy tuningolni nem szeretnék. Megfordult még a fejemben hogy megvárom a következő generációs procikat. Lenne ennek értelme?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
-
Albigator
őstag
válasz
Bazijoe73 #14354 üzenetére
A RAM-ok beállításához, finomhangolásához használatos kis progi. Valakinek akinek nem megy az XMP (DOCP) profil vagy még jobban szeretné beállítani a memóriáit, annak ajánlott ezt is kipróbálni.
Persze erre sincs garancia, hogy 100%-os-an működik, inkább csak iránymutató. -
debanti0919
csendes tag
válasz
wwenigma #14339 üzenetére
Sziasztok!
Van azért egy minimális különbség, legalábbis nálam (legfrissebb win10 és legfrissebb chipset driver):
Processzorteljesítmény-növelési küszöb (PERFINCTHRESHOLD):
Balanced: 60%
Ryzen balanced: 25%
Processzorteljesítmény-csökkentési küszöb (PERFDECTHRESHOLD):
Balanced: 20%
Ryzen balanced: 10%
Processzorteljesítmény-ellenőrzési időköz (PERFCHECK):
Balanced: 30ms
Ryzen balanced: 15ms
Minimális processzorteljesítmény (PROCTHROTTLEMIN):
Balanced: 5%
Ryzen balanced: 90% -
Srácok van még jelentősége, hogy legyen egy darabka alumínium passzív hűtésként a ramon? Aegis miatt kérdem.
-
korcsi
veterán
-
sb
veterán
No offense, de tényleg összevissza írod a dolgot.
Minden rendszerben van egy alap órajel/bclk. És minden aminek órajele van ebből "szorozza ki"... mert miből másból, órajel-generátor kell mindenhez aminek órajele van.És emiatt mozog minden órajel együtt normál esetben.
Ha külön kell mozgatni akkor meg kell egy második órajel-generátor, így lehet szétválasztani, hogy egy egyiket állítod a tuning miatt, a másikat meg nem állítod/fixen hagyod a többi cuccnak, ahol az a cél, hogy fixen maradjon. A 2. külső szokott lenni, prociba emlékeim szerint nem nagyon raknak külön... sőt, a procié is volt kívül régen... vagyis a lapon van és így sok köze nincs a procihoz.Tehát pont azért teszik rá a külsőt, hogy NE vigye magával a PCIe/SATA, stb.. órajeleket, hanem legyen nekik külön bclk.
Egyébként Ryzennél kb. értelmetlen a bclk tuning ha nyitva a szorzó (200GE volt lockolva, de igazából már az nyitott azóta), szóval oda állítod ahova akarod.
Hogy a cpu-z szerint visszaveszi-e a bclk-t azt nem tudom, nem olvastam utána, de amúgy elég fura lenne. Az utóbbi 15-20 évben kb. minden rendszerben fix a bclk.
-
korcsi
veterán
-
Alpi.
addikt
válasz
Thrawn #14342 üzenetére
Kihagytál valamit ! Az is feltétele, hogy külön állítható legyen a magok illetve a pci, ram, stb. bclk-ja. Haswell-nél rakhatsz Te bármilyen órajelgenerátort, be fog állni a cucc, mert együtt mozog minden.
Erre értettem, hogy így működik a Ryzen. A teljesen rendben lévő cikk, ezt pont rosszul írja. -
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
csucsbicep #14335 üzenetére
Ryzen profil obsolete, win10 kiegyensúlyozott javasolt helyette mert fel lett készítve rá. AMD mondta....
-
Floyd80
addikt
Zen 2 might not offer the IPC increase you expect
-
Pribi
senior tag
Sziasztok!
Újratelepítettem as Windows-t, és azóta van egy kis gondom. Eddig ha kikapcsoltam a gépet a billentyűzetben lévő világítást is lekapcsolta a gép. Most nem. Ég egész éjjel. Mit és hol kéne beállítani, hogy újra kikapcsolja?
Köszi: Pribi
-
sb
veterán
válasz
csucsbicep #14335 üzenetére
A ryzen balanced-ban alapból fentebb volt állítva a minimum 5%-nál.
De nekem "sikerült" úgy is 2500-on tartani amikor 5%-ra volt belőve a minimum kézzel.
Ahogy írtam függ a többi, alapból nem látható beállítástól is. Azokat lenne jó látni mi a default. -
Bazijoe73
senior tag
Na megrendeltem az új ramokat (HyperX Predator)! Kiváncsi vagyok azzal megy e az alaplap! Holnap kiderűl.
-
korcsi
veterán
Akkor a bclk tuningban nincs semmi nehézség? Feltekerem 110-re, kis festültség és megy simán? Mert a neten nem ezt olvasni. Ha van külső órajel generátor az más, de nem jellemző, és nem ryzen specifikus.
-
gera021
aktív tag
Helló.
2700x procit húztam 4200mhz ra és 1.31v kell neki és noctua dh15 el hűtöm de alapjaraton 40fok körül van... néztem h jól rögzítettem a hűtőt de jó minden. Nálatok is hasonló az értek vagy nálam túl magas?
Koszi -
hokuszpk
nagyúr
válasz
R.Woodoo #14324 üzenetére
emlekeimszerint t72killer forumtars agyalt ezen sokat, erdeklodj nala.
-
scyllarus
veterán
válasz
imi123 #14325 üzenetére
OMG. Az egy dolog, hogy én pl. semmiből vagy szinte semmiből nem vennék használtat, az az én személyes problémám, más még megteheti.
De munkára soha semmiből nem vesz az ember használtat, ez alapvető. Van elég baj néha az új eszközökkel is, de a megélhetését nehogy már használt cuccokra bízza...
Szerinted a vevő elfogadja majd a határidő csúszását, hogy bocs, elpukkant a gépem? -
R.Woodoo
tag
Sziasztok Urak!
Egy ismerősőmnek kellene videó vágásra, azon belül is DaVinci szoftverhez összepakoljak egy jó munkaállomást. Van valakinek tapasztalata ezen szoftver alatt Ryzennel esetleg? Mit javasoltok cpu ügyben, jó és stabil lett ez a II. szériás Ryzen, hogy bátran merjek vele számolni, vagy akár érdemes még várni pár hónapot esetleg jön egy következő széria? Köszönöm véleményeiteket és javaslataitokat előre is.
RW
-
korcsi
veterán
"de magasabb C-state-nél nem csak a szorzót, hanem a bclk-t is visszaveszi."
???"Mert ugye itt 2 darab bclk van, egymástól függetlenül. Az egyik a pci frekivel együtt mozog, illetve a ram órajelet meg az Inf. fabric órajelet is ebből szorozza ki, a másik a cpu órajel alapja."
Akkor nálad nyugodtan mehet a bclk tuning, nem fogja a PCIe illetve nvme eszközöket zavarni. Milyen alaplap? -
Alpi.
addikt
válasz
Dragon3000 #14315 üzenetére
Pont fordítva hibáznak... cpu-z olvassa ki jól. -
Albigator
őstag
válasz
Lukitomi #14314 üzenetére
Annál is régebben voltak még több bussal ellátott cuccok.
Pont most a hétvégen volt a kezem között a régi zinteles gépem, ami már bátyámé (netezésre, filmezésre még elmegy). Egy kicsit karbantartottam, "fejlesztettem" (CPU pasztázás, SSD, venti beépítés, win újratelepítés stb) és volt egy kis kedvem nagyon minimális tuningra is, mivel szorzót max 11-ig lehetett állítani, BCLK-al mentem feljebb egy tizessel, 266-ról 276-ra. Próbáltam eggyel fentebb is 286-on, csak ott már a VCORE-t egy tizeddel emelte a lap... Manuálisan nem akartam ezeket babrálni, inkább vissza tettem 276-ra amit már legalább leteszteltem normálisan. 9 éves gépet a gyári hűtőjével amúgy sem érdemes nagyon piszkálni gondoltam...Itt is más a hwinfo és a CPUZ által mért/közölt adat e tekintetben.
-
Pano
addikt
válasz
SECTORnooB #14316 üzenetére
köszönöm
-
Alpi.
addikt
válasz
Lukitomi #14314 üzenetére
Nem, 100-on van, de magasabb C-state-nél nem csak a szorzót, hanem a bclk-t is visszaveszi.
Nem csak egyszer olvassa ki a bclk-t. Folyamatosan nézi azt is, mert egyszercsak lesz 99.9 vagy 100.1 is.
Aida is végig 4000mhz-es órajellel látja a cput, eygedül cpu-z olvassa kia cpu frekvenciához tartozó bclk-t.
Mert ugye itt 2 darab bclk van, egymástól függetlenül. Az egyik a pci frekivel együtt mozog, illetve a ram órajelet meg az Inf. fabric órajelet is ebből szorozza ki, a másik a cpu órajel alapja. A cpu-z olvassa ki jól, a cpu órajelhez tartozó bclk-t,a hwinfo és az Aida is a másik bclk-t nézi szerintem, azért marad az fixen 100 mhz-en. -
Lukitomi
aktív tag
És neked a BCLK 83.83-ra van beállítva?
Te állítottad be?
Az alaplap autóban 100-ra lövi be minden platformon kivétel nélkül, habár régebben voltak 133MHz-es BCLK-os lapok is.
Csak kérdezem!?
A másik, hogy a HWInfo csak a program megnyitásának pillanatában "vizsgálja" a BCLK-ot és ezt írja ki, utána már nem, ez régebben nem így volt, de valamiért módosították.
Tehát, ha beállítod a 80-as értéket mint a videóban, feltéve, ha nem hal be a gép tőle, akkor a HWInfo teljes bezárása és újraindítása után jól fogja kiírni!
Nekem jól írja mindkettő! -
Pano
addikt
Sziasztok!
Ryzen 5 2600 alá keresnék (no tuning), 16GB Aegis kittel, egy megbízható, jelen állás szerint "jövőbelátó" deszkát.
A ryzen felhasználók tapasztalata érdekelne, én személy szerint MSI B450M MORTAR TITANIUM-ot néztem meg, az összefoglalóban az ajánlott listákban nem igen szerepel mATX-es lap.
Nem szeretnék kellemetlenségekbe, memória gebaszokba, túlmelegedések miatti teljesítménycsökkenésbe belefutni -
Alpi.
addikt
válasz
Lukitomi #14306 üzenetére
Bclk állítgatás
Azért a Cpu-z-nek visszahoznám kicsit a becsületét ! Csak az az egy program olvassa ki rendesen a bclk-t. Sem hwinfo sem Aida nem látja. -
sb
veterán
válasz
AAAgold #14304 üzenetére
Nekem úgy rémlik az az alja... én kézzel vettem le a legkisebb p-state-et próbaképp 1200-ra, akkor annyira ment le.
Egyébként nem csak a min cpu %-tól függ. Valami progival bevarázsoltam a power options alá még 7-8db egyéb paramétert, órajel le/fel állítási limitek, core parking limit, stb...
Ezeket állítgatva van amikor fent ugrál az összes mag minimum terhelésre is, ill. lehet sokkal konzervatívabb az egész órajelezés.Érdekelne is, hogy aki állítgatta már - mire, ill. mi a default vajon... nem biztos, hogy azon is maradt nálam miután bekerültek.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Küszöbön a One UI 8 béta program
- Óvodások homokozója
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Gran Turismo
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- Intel Pentium I Celeron I Core 2duo I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 500ft-tól.
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 14400F - 4.7 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 9950X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 7 CPU-k
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest